|
|
#61 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: "Wiedźmin" A. Sapkowskiego
Cytat:
|
|
|
#62 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#63 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ta teatralność własnie psuła odbiór serialu strasznie miałam wrażenie, że aktorzy grają na deskach teatru( a teatru nie lubię bo jest przerysowany i sztuczny dla mnie) niż na planie filmowym..
|
|
|
#64 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#66 |
|
Raczkowanie
|
ja mam marzenie, że kiedyś będę taką nadzianą kobietą filmowcem i zrobię taki godny remake
supergodny remake o i będę producentem wersji serialowej Narrenturmu. Ha!ah marzenia. Ale na prima aprilis filmweb podał takie info, że będzie wersja amerykańska wiedźmina a Geralta zagra Nicolas Cage, to by było~!(: |
|
|
|
|
#67 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczęta
Postanowiłam odświeżyć sobie całość Sapkowskiego. Na szczęście posiadam swoje książki, bo nadal dorwanie ich bywa trudne. Pamiętam jak jakieś 10 lat temu czytałam Wiedźmina pierwszy raz i brało się to co było w bibliotece, niekoniecznie po kolei. Tym to własnie sposobem cały cykl zakończyłam przeczytaniem tomu 1
|
|
|
|
|
#68 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() lubię chronologię! ![]() może i ja się wezmę za wiedźmina znowu? nic mnie ostatnio nie wciąga, a wiedźmin potrafi wciągnąć |
|
|
|
|
|
#69 |
|
Raczkowanie
|
Ojj byłam zdesperowana, ale wtedy był taki boom na Sapkowskiego. Akurat miał wychodzić film za chwilę i każdy chciał go przeczytać. Bibliotekarka widząc, że w miarę szybko czytam odkładała mi książki, a ja prawie codziennie kontrolnie wpadałam, żeby sprawdzić czy jakiejś nie ma. Ale niestety najgorzej było z tym nieszczęsnym 1 tomem. Były na niego zapisy czy coś, więc dostałam go po jakichś 4-5 miesiącach. Ale pomyśl ile mi się wyjaśniło jak w końcu go dorwałam i przeczytałam
|
|
|
|
|
#70 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
bo ja czytałam jako pierwsze Miecz przeznaczenia i Ostatnie życzenie. a później dopiero sagę. no, najlepiej mieć jakąś panią bibliotekarkę, która odkłada książki
|
|
|
|
|
|
#71 |
|
BAN stały
|
Czytam co jakiś czas od początku do końca - całość i chronologicznie. Podziwiam za piękny język i odniesienia kulturowe.
Lubię też sagę śląską - piękne połączenie historii (sporo pracy autora, przypisy, odniesienia) z magią. Naszą. Słowiańską. I te podteksty kulturowe. Nawiązania. |
|
|
|
|
#72 |
|
Raczkowanie
|
Tak, o Krew Elfów. Z opowiadaniami nie było takiego problemu, zresztą warto je przeczytać przed, ale też jakiegoś obowiązku nie ma. Zrozumie się całą sagę bez nich. W sumie bez 1 tomu też jakoś to idzie.
Już sobie przygotowałam Krew, więc pewnie niedługo zacznę Jednak ta opowieść coś w sobie ma, co sprawia, że miło się ją wspomina.Nie mogę się doczekać: W odległości około dziesięciu sążni od burty woda zakotłowała się. Przez moment obaj widzieli ponad dwudziestofuntowy okaz królewskiego zębacza, który połknął zdechłego szczura i zniknął w głębinie, machnąwszy wdzięcznie płetwą ogonową. – Co to było? – wzdrygnął się magister. – Nie wiem – Geralt spojrzał w niebo. – Może pingwin? lub – Miecz. Na plecach. Dlaczego masz na plecach miecz? – Bo wiosło mi ukradli. |
|
|
|
|
#73 |
|
Rozeznanie
|
Ja, tak jak zapowiadałam, przeczytałam calutką sagę w wakacje i obecnie siedzę zakopana po łokcie w bestiariusze, semantyki, słowniki fantastyczne i gramatyczno-historyczne książki, żeby napisać pracę roczną
|
|
#74 |
|
Zakorzenienie
|
oo, a ja właśnie lecę od nowa z całą sagą
nawet sobie fragmenty zapisuje, bo niektóre są naprawdę boskie:Wiadomym jest mi, że masz lat blisko czterdzieści, wyglądasz na blisko trzydzieści, wyobrażasz sobie, że masz nieco ponad dwadzieścia, a postępujesz tak, jakbyś miał niecałe dziesięć. A my tu, w Wyzimie, czekamy na cud i ryglujemy drzwi przy każdej pełni księżyca albo wiążemy przestępców do palika przed dworzyszczem licząc, że bestia nażre się i wróci do trumny. - Niezły sposób - uśmiechnął się wiedźmin. - Przestępczość zmalała? - Ani trochę. – Na moim sihillu – warknął Zoltan, obnażając miecz – wyryte jest starodawnymi krasnoludzkimi runami prastare krasnoludzkie zaklęcie. Niech no jeno który ghul zbliży się na długość klingi, popamięta mnie. O, popatrzcie. – Ha – zaciekawił się Jaskier, który właśnie zbliżył się do nich. – Więc to są słynne tajne runy krasnoludów? Co głosi ten napis? – „Na pohybel skur.wysynom!” I to mi się bardzo spodobało: – Muszę jechać – powiedziała wreszcie. Kobieta uśmiechnęła się, zabrzęczała coś śpiewnie. Jak to się dzieje, pomyślała Ciri, czemu przypisać, że we wszystkich światach, miejscach i czasach, we wszystkich językach i narzeczach to jedno słowo zawsze brzmi zrozumiale? I zawsze podobnie? – Tak. Muszę do mamy. Moja mama na mnie czeka.
|
|
#75 |
|
Rozeznanie
|
Ja tez podkreślam i zapisuje
Wzruszyłam się okropecznie na fragmencie, kiedy Geralt i Ciri sieką wszystkich na schodach w twierdzy Vilgefortza i powtarzają, że Yennefer chce zobaczyć niebo.
|
|
#76 |
|
Crazy turtle lady
|
Nowa książka o Widźminie - Sezon Burz
"Mistrz polskiej fantastyki znowu zaskakuje. „Sezon burz” nie opowiada bowiem o młodzieńczych latach białowłosego zabójcy potworów, ani o jego losach po śmierci, kończącej ostatni tom sagi. To całkiem nowa opowieść z czasów znanych nam z poprzednich powieści." http://www.polskatimes.pl/artykul/10...iach,id,t.html Ihmo bardzo mi sie nie podoba okładka
|
|
|
|
|
#77 |
|
Zakorzenienie
|
Czekam z niecierpliwością na nowego Wiedźmina. Bardzo jestem ciekawa co Sapkowski wymyślił...
|
|
#78 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
|
|
#79 |
|
Zakorzenienie
|
Ja już po lekturze "Sezonu...". Zrobiłam sobie prezent i nabyłam książkę przedpremierowo na allegro. Mimo pewnych obaw, bo takie powroty bywają rozczarowujące, muszę przyznać, że nowy Wiedźmin to kawał dobrej powieści. Jest w nim cała esencja wiedźminowatości - postaci, język, humor... Duży plus dla autora, że oparł się na wątkach spoza sagi, zamiast odcinać od nich kupony. Zdecydowanie polecam
|
|
|
|
|
#80 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ja odświeżam sobie sagę, i jak skończę to kupię Sezon burz. nie mogę się doczekać. |
|
|
|
|
|
#81 |
|
Wtajemniczenie
|
znalazłam wątek dla mnie!
Ja również po Sezonie, zakończenie tej książki - magia! Sapkowski nie wypadł z roli
|
|
|
#82 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#83 |
|
Zakorzenienie
|
Wydarzenia z Sezonu są chronologicznie najwcześniejsze, także spokojnie.Pojawiają się niektóre postaci z sagi, ale to autonomiczna powieść.
|
|
|
|
|
#84 |
|
Wtajemniczenie
|
ale lepiej przeczytać jednak całość - jest dużo odniesień do wcześniejszych wydarzeń, ogólnie można lepiej zrozumiec książkę. Chociaż i bez czytania sagi wszystko jest do ogarnięcia
|
|
|
#85 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie Wiedźminki!
Wiecie, że Wiedźmina wydano jako słuchowisko i już za parę dni będzie można je dostać? Zamówiła któraś? Ja ciągle się waham, bo wydatków w grudniu tysiąc...
|
|
|
|
|
#86 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#87 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#88 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki, już zamówiłam, będzie jak znalazł na zimowe wieczory
|
|
|
|
|
#89 |
|
Rozeznanie
|
A to słuchowisko, to coś innego niż dostępny od kilku lat audiobook czy tylko remaster?
A tak w ogóle, to w lipcu obroniłam wiedźmiński licencjat językoznawczy
|
|
#90 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Językoznawczy, czyli jak? Analizowałaś język elfów? ![]() Słuchowisko to coś zupełnie innego, bo masz całą masę efektów dźwiękowych i czyta to wielu znanych aktorów. Miałam okazję słuchać słuchowiska Narrenturm (też Fonopolis wydało) i robiło OGROMNE wrażenie! |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:01.

miałam wrażenie, że aktorzy grają na deskach teatru( a teatru nie lubię bo jest przerysowany i sztuczny dla mnie) niż na planie filmowym..
supergodny remake 

Jednak ta opowieść coś w sobie ma, co sprawia, że miło się ją wspomina.