![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() "Wiedźmin" A. Sapkowskiego
Wątek dla fanów książki podanej w temacie. Piszcie co Wam się podoba, co nie bardzo, czym Was zachwycił stworzony przez Sapkowskiego świat.
Ja sama jestem fanką sagi, lubię też pograć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: "Wiedźmin" A. Sapkowskiego
Moja praca mgr dotyczyła wiedxmina, uwielbiam zwlaszcza opowiadania, moj ulubiony tom sago to pani jeziora
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Po pierwsze - język. AS operuje nim po mistrzowsku, łącząc archaizmy ze współczesnymi sformułowaniami. A przeklina też z wdziękiem - każdy bluzg jest na swoim miejscu i idealnie oddaje to, co ma oddać. Każda z postaci mówi po swojemu - mamy i przesiąkniętego erudycją Regisa, poetyczne zdania Jaskra, dosadne, chłopskie podsumowania Milvy, żywe i jak najbardziej młodociano - bandyckie wypowiedzi Angouleme. Po drugie, same postaci - każdy jest inny, opisany z zaletami i wadami, no dosłownie z krwi i kości. Trzecie - akcja- wartka, potrafi zaskoczyć odbiorcę (no, z tego co pamiętam, bo czytałam cykl n razy ![]() Ulubiona część? Każda na swój sposób. Krew Elfów za prostotę, szalejącą małą Ciri, prostą i trafiającą w sedno mądrość Yarpena, wciąż idealistkę Triss, opisy gór coś jak ze Szkocji. Czas Pogardy za młodzieńczy bunt, opis jak naprawdę robi się politykę, pustynię Korath, opisy tej dusznej atmosfery wybuchu wojny. Chrzest Ognia za Regisa i Milvę... wracam do niej co jakiś czas, ale suma sumarum to chyba jedyna część, którą darzę nieco mniejszą sympatią. Wieża Jaskółki - wspaniała. Kolejny obrazek młodzieńczego buntu, pokazanie, jak daleko może sięgać wynaturzenie i chęć złamania drugiego człowieka dla samej zachcianki. Subiektywnie - magiczno - kulturowo - wierzeniowe opisy. Ekwinokcja, solstycja, klimat jakiś taki ni to słowiański, ni to celtycki... Uwielbiam. Pani Jeziora - zdaniem wielu osób chamska i przegadana kalka z Mgieł Avalonu Marion Zimmer Bradley. Jak dla mnie, to też ma swój urok. Świetny opis bitwy ![]() ![]() Edytowane przez Mileva_ Czas edycji: 2012-02-24 o 12:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Sagę przeczytałam z 5 lat temu.
Nie mam ulubionej części. Za co uwielbiam? Mistrzostwo sarkazmu i ironii. Słusznej, oczywiście. Zakończenie chyba było na wzór "Mistrza i Małgorzaty", co mnie absolutnie zachwyciło.
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2012-02-24 o 18:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Ja dopiero teraz odkryłam Sapkowskiego, wciągnęło mnie tak, że wczoraj połknęłam dwie pierwsze części i już nie mogę się doczekać kolejnych
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Uwielbiam Sapkowskiego
![]() A Geralta to bym.... Pomimo jego charakterku zazdroszczę Yennefer ![]() ![]() Obecnie właśnie "odgrzewam" sobie sagę i nadrabiam Ostatnie Życzenie i Miecz Przeznaczenia, które pominęłam czytając po raz piewszy, całkiem przypadkowo. To są zdecydowanie pozycje, które czyta się z zapartym tchem i niegasnącym zaciekawieniem. Grałam też w wiedźmina 1 i równie mi się podobał. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Ekspert od Dupy Strony
|
[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;32543209]
A Geralta to bym.... Pomimo jego charakterku zazdroszczę Yennefer ![]() ![]() [/QUOTE] I tu mi się przypomniało: " - Dałabym mu, nawet na kamieniu. - A ja na jeżu." ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Dziękuję Ci za ten temat!
![]() Mam fioła na punkcie Wiedźmina. Przeczytałam wszystko, niemal jednym tchem. Nie mam swojej ulubionej części, bo każda na swój sposób jest wyjątkowa, zabawna, wciągająca. I bardzo się cieszę, że Andrzej Sapkowski kontynuuje pisanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Że kontynuuje w ogóle, czy że to: http://www.radiogdansk.pl/index.php/...apkowskim.html ?
![]() Ja mam właśnie co to tej nowej książki pewne obawy, czy to nie będzie tak, jak to z kontynuacjami często bywa... No ale że zaledwie świat wiedźmiński i związek z samą Sagą ma być nikły, to bądźmy dobrej myśli ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Aaaaaa... To wiesz chyba ciut więcej, niż ja. Mnie do szczęścia wystarczyło jedno zdanie. Przeczytana gdzieś odpowiedź na pytanie: "[...] czy "Wiedźmin" ma szansę na powrót w nowych książkach czy to już jest definitywnie zamknięty rozdział?" - "Jak najbardziej! Co więcej, myślę, że niedługo: tak do roku, dwóch".
Mam nadzieję, że żadna szmira z tego nie wyjdzie, bo jak zauważyłaś z kontynuacjami różnie bywa. Jedne są hitami, inne okazują się totalną kichą. Jestem jednak dobrej myśli. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Sapkowski jest mistrzem, a postaci w Wiedźminie są tak barwne i soczyste, że pochłaniałam kolejne strony z szybkością błyskawicy. Kilka lat temu to było, ale chyba wrócę do książek, by tym razem się podelektować
![]()
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Zbieram swój komplecik ze starych wydań Super Nowej na allegro
![]() Czytałam jakieś 3 lata temu, ale zamierzam odgrzać w wakacje. A jeż, o ile się nie mylę, był na dodatek "pędzącym jeżem" ![]()
![]() |
#14 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Chyba nie
![]()
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
A w której części był ten bal, na którym to mówiły? Bo mam zaniki, jeśli chodzi o chronologię, ze względu na dłuższą przerwę
Edit: Skonsultowałam z osobą, która lubi pamiętać dziwne szczegóły z różnych dzieł literackich, a fantasy to już w ogóle, i osoba ta twierdzi, że tekst pochodzi z prawdopodobnie drugiego tomu i na bank jeż był zwykłym jeżem. ![]()
Osoby używające więcej niż trzech wykrzykników lub pytajników, to osoby z zaburzeniami własnej osobowości. - Terry Pratchett - Edytowane przez Ailanna Czas edycji: 2012-02-27 o 00:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Przyczajenie
|
Ja też zaczęłam niedawno czytać. Aktualnie czytam "Krew elfów"i bardzo mi się podoba
![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Sapkowski to prawdziwy mistrz
![]() ![]() Edytowane przez irene adler Czas edycji: 2012-02-27 o 16:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Ach, piękny temat
![]() Sagę o Wiedźminie przeczytałam kilka razy, często wracam do poszczególnych tomów. Ciężko jest mi wybrać ulubiony, bo każdy zawierał sceny/opisy, które mnie urzekły. Jako fanka wciągnęłam nawet serial na podstawie wiedźmińskich opowiadań ![]()
![]() |
![]() |
#19 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Ja sobie lubię podśpiewywać "Przyjdzie wiosna, śnieg zginie na pooolach, ciepłem słońca serca się rozgrzeją... Tak być musi, już zmienić nie może niczego... przyczajona... w twych oczach... tęsknota" ![]()
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Jak najbardziej, bardzo lubię ten utwór
![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Wiedźmina pokazał mi mój kochany wujek. Na 15 urodziny dostałam od niego piękne wydanie całej sagi i... w kilka dni ją zjadłam.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Jaki był poziom filmu i serialu, każdy widział. Ale Cztery rady Jaskra jak dla mnie wymiatają. Ładna ballada, a słowa też niczego sobie.
http://www.youtube.com/watch?v=xKZvw...source=message |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Swoją drogą Zamachowski w roli Jaskra w ogóle mi nie pasował, kompletny zgrzyt, zupełnie inaczej sobie wyobrażałam tę postać. Choć aktorem jest dobrym.
Za to w pamięci utkwili mi Agata Buzek i Dariusz Jakubowski odgrywający role Pavetty i Jeża ![]()
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Za to Ciri całkiem nie ta. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Napisałyście, że do roli Jaskra nie pasuje Wam Zamachowski, że Ciri też nie ta. Ktoś napisał, że marzy mu się porządny film. Może zechciałybyście napisać, kogo widziałybyście w rolach bohaterów Wiedźmina? Bo mnie na przykład do roli Geralta nie pasuje nikt, oprócz Żebrowskiego. Starszą Ciri natomiast mogłaby zagrać Maja Bohosiewicz. Co sądzicie? Nadawałaby się? Edytowane przez Angouleme_ Czas edycji: 2012-02-28 o 15:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Wg mnie Żebrowski całkiem okej.
Dziewczynka grająca Ciri nie miała może wielkiego pola do wykazania się, jednak była strasznie "drewniana" i sztywna. Nawet mówiła jak robot ![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Żebrowski to dla mnie idealny wiedźmin
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Idealna Ciri?
Mila Kunis dziesięć lat wcześniej. Plus szare włosy, soczewki i jasny puder na twarz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
A pamiętacie tego smoka ![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:28.