Nasza gromadka kończy 3 latka - Dzieciaczki wakacyjne 2009 :) - Strona 119 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-12-27, 21:58   #3541
p4w
Zakorzenienie

Dot.: Nasza gromadka kończy 3 latka - Dzieciaczki wakacyjne 2009 :)

Cytat:
Napisane przez amg88 Pokaż wiadomość
Właśnie chyba za mało chodzimy z nią na dwór, kiedyś chodziliśmy częściej i tak nie chorowała za bardzo ją trzymamy w "kokonie' domowym jak nie będzie jutro miała gorączki to wyjdziemy z nia.
Dziewczyny zostawiałyście już swoje dzieciczki na 3 dni pod opieką swoich mam??
ja zostawiłam tylko raz na 2 noce T z tatą, z dziadkami nigdy na noc

3220g 54 cm

------------------

p4w jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-28, 02:01   #3542
mariolasl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Miramej Pokaż wiadomość
, widzę, że zamiłowanie do sprzątania trwa

Mariolu, w jakiej postaci to kupujesz i co potem z tym robisz?
No ba!

Juz kiedys o tym wspominalam wam chyba. Kupuje w sklepie zielarskim, przewaznie stosuje jako napary do picia i mieszam czasami kilka skladnikow na raz. W zaleznosci co akurat mam w domu.
Np teraz pilismy maline, bez czarny, lipe. I np do lipy dodalam prawoslaz i lukrecje (kaszel suchy), albo tymianek, podbial, babka lancetowata. Gotuje gar, pijemy wszyscy razem.

Na katar robie np inhalacje z rumianku (typu miska, recznik na glowe...)

Na goraczke herbate z lipy, rumianku, dzikiej rozy (osobno kazde ziolko)
czesto tez pije normalna herbate z imbirem, miodem i cytryna

Gardlo pluczemy szalwia, tymiankiem,

zagryzamy wszystko czosnkiem...

Takie postepowanie wynioslam z domu od babci , takze to, ze nie kazda goraczke sie zbija, ja np nie zbijam u siebie lekami (typu paracetamol) goraczki jesli nie mam 39 stopni, u Antosia jestem bardziej mietka i powyzej 38.5 zbijam

Cytat:
Napisane przez aannuullaa Pokaż wiadomość
Ja też bym się chętnie dowiedziała więcej, jezeli znajdziesz chwilę, żeby napisać.

Szczerze Wam powiem, ze mam dość "dobrych rad" na temat kaszlu Martynki, milion mikstur i sposobów babcie moje wymyślają, oszaleć można , hit ostatnich dni - nasmarować dziecko smalcem i potem na to spirytusem, położyć na brzuch pieluszkę tetrową i niech tak śpi, nawet argument, ze Martynka na zwykłe mydło podrażnienie reaguje i nie będę ją niczym smarowała nie przekonuje

W każdym razie, jeżeli tym razem nie uda się doleczyć tego kaszlu to wybieram się do specjalisty.

ja to ma dobrze, bo mnie nikt nie radzi , a tak szczerze wspolczuje ci tych wszystkich rad.
Cytat:
Napisane przez angy Pokaż wiadomość
Napisze szybko, że mamy zapalenie oskrzeli, i Augmentin.

Mam nadzieję, że pomoże.
oj
zdrowia
Stary 2012-12-28, 07:33   #3543
sylka79
Wtajemniczenie

Cytat:
Właśnie chyba za mało chodzimy z nią na dwór, kiedyś chodziliśmy częściej i tak nie chorowała za bardzo ją trzymamy w "kokonie' domowym jak nie będzie jutro miała gorączki to wyjdziemy z nia.

---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:35 ----------

A propos specjalistów lekarka mojej córki bez problemu daje skierowania. Ale moja w ogóle nie chce mi dawać
No to właśnie,jak się trochę podkurujecie,to może zacznijcie systematycznie wychodzić na dwór

Ja nie zostawiałam

Cytat:
Sylwia, ale jak mają zwracać uwagę? Zmuszać? Zuzia ładnie jadła, musi być jakaś przyczyna, ale co można zrobić? Ja panie w przedszkolu uczulam, żeby nie zmuszały Kuby ani nie namawiały, dzieci są już na tyle duże, że same upomną się o jedzenie i wiedzą też, że już dość. I tego Kubę uczę i to procentuje, bo panie mówią, że Kuba potrafi jasno powiedzieć, jak sytuacja na froncie brzuszkowym się przedstawia

Zobaczę, co ten laryngolog powie, może sprawdzi ten trzeci migdał, może coś doradzi. Testom jeszcze nie wierzę, moja pediatra mi mówiła, że jej dziecko jest ewidentnie na coś uczulone (zapomniałam na co), bo jest natychmiastowa reakcja, a w testach nie wyszło
Muszę też porozmawiać z pediatrą o wymazie z nosa , chociaż aż taki katar trafił się nam pierwszy raz.

Moja daje, gdzie się da

, u nas jeszcze nic takiego się nie zdarzyło.

Lecę spać, małż poszedł z kolegami na piwo, nie czekam, żeby się nie denerwować

Przeszło mi przez głowę,że nożyce mogą się otworzyć Jolu oczywiście,że nie chodziło mi o to,żeby Panie przedszkolanki na siłę zmuszały dziecko do jedzenia,czy broń boże na siłę,karmiły dzieci które nie chcą jeść chodziło mi o namówienie,nie zmuszanie jakieś dyskretne:Zuzia,a może zjadłabyś trochę...sama nie wiem Wiem też,że dzieci,które mają anemię,nie bardzo chcą jeść.Zdrowe dziecko,na pewno samo upomni się o jedzenie,chore raczej nie i wiem to z naszego przykładu

Z testami jest różnie,nasza alergolog powiedziała,żeby brać to jako jakiś wskaźnik,nie myśl przewodnią Wynik testu może się zmieniać z wiekiem
Właśnie dobrze,że idziecie,zawsze jakoś obada Kubusia,sprawdzi dobrze jest robić wymaz z nosa,jak to dziadostwo jeszcze tam siedzi,u Was jeszcze ponad dwa tygodnie do wizyty,może kataru już nie będzie

Też bym tak chciała

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość
Juz kiedys o tym wspominalam wam chyba. Kupuje w sklepie zielarskim, przewaznie stosuje jako napary do picia i mieszam czasami kilka skladnikow na raz. W zaleznosci co akurat mam w domu.
Np teraz pilismy maline, bez czarny, lipe. I np do lipy dodalam prawoslaz i lukrecje (kaszel suchy), albo tymianek, podbial, babka lancetowata. Gotuje gar, pijemy wszyscy razem.

Takie postepowanie wynioslam z domu od babci , takze to, ze nie kazda goraczke sie zbija, ja np nie zbijam u siebie lekami (typu paracetamol) goraczki jesli nie mam 39 stopni, u Antosia jestem bardziej mietka i powyzej 38.5 zbijam
Mariolu też znam te niektóre metody od Babci

Ale paskudna pogoda u mnie 5 stopni na plusie i pada deszcz,ale tak konkretnie

sylka79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-28, 08:11   #3544
Miramej
Zakorzenienie

Hej

Cytat:
Ja nie.

Cytat:

Dziękuję , a luzem to masz, czy saszetkowe? Muszę zrobić rozeznanie.
Co do gorączki, ja bardziej patrzę na zachowanie Kuby, jeśli jest osowiały itp., to nawet 38 zbijam. I na noc zawsze, nawet mniejszą.

Cytat:
Napisane przez sylka79 Pokaż wiadomość
Przeszło mi przez głowę,że nożyce mogą się otworzyć Jolu oczywiście,że nie chodziło mi o to,żeby Panie przedszkolanki na siłę zmuszały dziecko do jedzenia,czy broń boże na siłę,karmiły dzieci które nie chcą jeść chodziło mi o namówienie,nie zmuszanie jakieś dyskretne:Zuzia,a może zjadłabyś trochę...sama nie wiem Wiem też,że dzieci,które mają anemię,nie bardzo chcą jeść.Zdrowe dziecko,na pewno samo upomni się o jedzenie,chore raczej nie i wiem to z naszego przykładu

Z testami jest różnie,nasza alergolog powiedziała,żeby brać to jako jakiś wskaźnik,nie myśl przewodnią Wynik testu może się zmieniać z wiekiem
Właśnie dobrze,że idziecie,zawsze jakoś obada Kubusia,sprawdzi dobrze jest robić wymaz z nosa,jak to dziadostwo jeszcze tam siedzi,u Was jeszcze ponad dwa tygodnie do wizyty,może kataru już nie będzie
(...)
Ale paskudna pogoda u mnie 5 stopni na plusie i pada deszcz,ale tak konkretnie
Ja wiem, Sylwia, wiem. Moim zdaniem trzeba po prostu wyeliminować przyczynę, może tak piszę, bo jak Kuba powie koniec jedzenia, to nie ma bata, nie zje, mówi, że brzuszek jest pełny. Ja zaczęłabym przede wszystkim od odstawienia słodyczy do 0 w takiej sytuacji.
No i może niejedzenie Zuzi ma podłoże psychiczne, skoro zaczęło się w przedszkolu?

Kurczę, mam nadzieję, że już nie będzie

U nas dziś dla odmiany lekko przymroziło, wstałam z zawalonym gardłem

H. MacLeod

.
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-28, 08:55   #3545
mariolasl
Zakorzenienie

Sylko, wiem o czym piszesz. Gdy bylam mala i mialam anemie, to nigdy w zyciu nie poprosilam o nic do jedzenia , ale czy wszystkie dzieci tak maja - tego nie wiem.

Miramej, kupuje sypane ziola.
No wiem, kazdy ma swoje metody co do goraczki i swoje zapatrywania na ten temat i bynajmniej nie chce nikogo przekonywac do swoich racji
dla mnie 37-38 to stan podgoraczkowy, nie goraczka, znak, ze organizm walczy z infekcja (jesli objawy sa takie typowo przeziebieniowo-grypowe i nie ma innych typu bol brzucha, ucha, biegunka, wymioty). Zreszta nigdy nie zaczynam od podawania lekow, tylko okladow, chodniejszej kapieli, itp. i odbam o odpowiednie nawodnienie.
Stary 2012-12-28, 09:04   #3546
agga19851985
Wtajemniczenie

Cześć.

Angy życzę zdrówka Zosi

Mariola za te korzenie, babki, listki, napary i ziółka u nas nie ma takich sklepów, no chyba że na łąkę bym poszła i zielska nazrywała, ale wtedy to obawiałabym się o skuteczność moich ziółek Zresztą, nawet gdybym miała te specyfiki to pewnie nie wiedziałąbym co i jak z tym zrobić

Amg my Alana zostawilismy na pełne 2 dni z nocką z dziadkami, ale my mieszkamy w jednym domu z dziadkami więc też jest inaczej, no i Alan był sporo mniejszy Chociaż wydaje mi się, że teraz też nie byłoby problemu

Co do jedzenia, zdrowego i innego dzieci. Wiecie co, ja sie swego czasu baaaardzo martwiłam o Alana. On w dalszym ciągu jje tylko placki, i gdy pisałyście co jedzą Wasze dzieci to mi najnormalniej w świecie robiło się przykro, bo miałam wrażenie że mojemu dziecku stanie sie jakaś krzywda. Ale, odpukać, każde badania wychodzą dobrze (te podstawowe), żelazo w normie, potas też, płytki Nie mam bladego pojęcia jak to sie dzieje, ale widać Alanowi to wystarcza Nie choruje jakoś często.

A ja wczoraj w tej nieszczęsnej przychodni chyba coś złapałam. W nosie coś mnie kręci i jakas przytłumiona jestem

Pola jest z nami od 03.XI.2015
agga19851985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-28, 09:08   #3547
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Sylko, wiem o czym piszesz. Gdy bylam mala i mialam anemie, to nigdy w zyciu nie poprosilam o nic do jedzenia , ale czy wszystkie dzieci tak maja - tego nie wiem.

Miramej, kupuje sypane ziola.
No wiem, kazdy ma swoje metody co do goraczki i swoje zapatrywania na ten temat i bynajmniej nie chce nikogo przekonywac do swoich racji
dla mnie 37-38 to stan podgoraczkowy, nie goraczka, znak, ze organizm walczy z infekcja (jesli objawy sa takie typowo przeziebieniowo-grypowe i nie ma innych typu bol brzucha, ucha, biegunka, wymioty). Zreszta nigdy nie zaczynam od podawania lekow, tylko okladow, chodniejszej kapieli, itp. i odbam o odpowiednie nawodnienie.
No macie rację z dzieckiem chorym, ale tak czy siak, sama bym działała.

38 to też stan podgorączkowy dla Ciebie? A jak Antoś dostaje wysokiej gorączki w nocy/późnym wieczorem w czasie snu, to też robisz mu kąpiel?

---------- Dopisano o 10:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:05 ----------

Cytat:
Napisane przez agga19851985 Pokaż wiadomość
Co do jedzenia, zdrowego i innego dzieci. Wiecie co, ja sie swego czasu baaaardzo martwiłam o Alana. On w dalszym ciągu jje tylko placki, i gdy pisałyście co jedzą Wasze dzieci to mi najnormalniej w świecie robiło się przykro, bo miałam wrażenie że mojemu dziecku stanie sie jakaś krzywda. Ale, odpukać, każde badania wychodzą dobrze (te podstawowe), żelazo w normie, potas też, płytki Nie mam bladego pojęcia jak to sie dzieje, ale widać Alanowi to wystarcza Nie choruje jakoś często.

A ja wczoraj w tej nieszczęsnej przychodni chyba coś złapałam. W nosie coś mnie kręci i jakas przytłumiona jestem
No ale przecież on je wszystko w tych plackach , bardziej przyzwyczaił się po prostu do formy posiłku, moim zdaniem.

H. MacLeod

.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-12-28, 09:08   #3548
agga19851985
Wtajemniczenie

Chyba pójdziemy połazić trochę po dworze, wkurza mnie ta wszechobecna woda- niewiem, chyba kalosze trzeba założyć. No i przez tą wodę w nic pobawić sie nie można, do lasu nie bo błoto wszędzie, na placu zabaw to samo, na podwórku nudno. Pójdziemy na spacer tylko chyba. Wiatr wieje spory i jakos tak nie bardzo mi sie chce, ale Sylka mnie zmotywowała

Stary 2012-12-28, 09:11   #3549
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Chyba pójdziemy połazić trochę po dworze, wkurza mnie ta wszechobecna woda- niewiem, chyba kalosze trzeba założyć. No i przez tą wodę w nic pobawić sie nie można, do lasu nie bo błoto wszędzie, na placu zabaw to samo, na podwórku nudno. Pójdziemy na spacer tylko chyba. Wiatr wieje spory i jakos tak nie bardzo mi sie chce, ale Sylka mnie zmotywowała
U nas w 2 dzień świąt tak wszystko pływało, 8 stopni na plusie było. Ubrałam Kubę w kalosze (ma ocieplane), spodnie przeciwdeszczowe na dresy, kurtkę i poszedł z małżem. Jak wrócili, to był cały w błocie, kapało z ubrań , kładł się w te roztopy , musiałam wszystko od razu prać.

H. MacLeod

.
Stary 2012-12-28, 09:15   #3550
agga19851985
Wtajemniczenie

Jolu my sie bardzo intensywnie zastanawialismy o co kaman z tymi plackami. I nadal nie duzo wiemy. Niby Pani od SI powiedziała, że to jedzenie to w dużej części właśnie przez zaburzenia, ale jak to jest naprawdę to niewiem. Wiem napewno, że Alan kompletnie NIC nie chce spróbować, a jak już na cos Go namówię, to gdy tylko poczuje to na języku to odrazu wymiotuje. Mam nadzieję, że kiedyś to minie.

Stary 2012-12-28, 09:20   #3551
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Jolu my sie bardzo intensywnie zastanawialismy o co kaman z tymi plackami. I nadal nie duzo wiemy. Niby Pani od SI powiedziała, że to jedzenie to w dużej części właśnie przez zaburzenia, ale jak to jest naprawdę to niewiem. Wiem napewno, że Alan kompletnie NIC nie chce spróbować, a jak już na cos Go namówię, to gdy tylko poczuje to na języku to odrazu wymiotuje. Mam nadzieję, że kiedyś to minie.
Ale przecież nie zawsze jadł tylko placki? Czy tak?
A je np. ciasto czy jabłko bez odruchu wymiotnego?

H. MacLeod

.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-12-28, 09:21   #3552
agga19851985
Wtajemniczenie

Cytat:
U nas w 2 dzień świąt tak wszystko pływało, 8 stopni na plusie było. Ubrałam Kubę w kalosze (ma ocieplane), spodnie przeciwdeszczowe na dresy, kurtkę i poszedł z małżem. Jak wrócili, to był cały w błocie, kapało z ubrań , kładł się w te roztopy , musiałam wszystko od razu prać.
Nie mam spodni ani kurtki przeciw deszczowej więc u nas takie fanaberie odpadają A w zimowej Mu nie pozwolę. Chyba bym zawału dostała, gdyby Alan rzucił sie w kałuzę

Idziemy na II śniadanie i na dwór. NA SPOKOJNY SPACER

Stary 2012-12-28, 09:21   #3553
Wojtusia
Zakorzenienie

jakaś-niemrawa-jestem
wycisnełam-sobie-sok-z-pomarańczy-wypiłam-i-od-razu-mi-lepiej-

aga-ty-już-kiedyś-pisałaś-o-tych-plackach,ale-zapomniałam,Alan-je-ziemniaczane-z-różnymi-dodatkami-czy-jakie-te-placki?

moja-Oli-za-to-jest-wielbicielką-pierogów-z-serem,ruskich,kopytek,len iwych,śląskich,itp.ale-w-tym-to-nie-bardzo-przemycę-jakieś-warzywa.

ide-sie-bawić-z-dzieckiem.
nic-innego-mi-sie-nie-chce-robić.
Wojtusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-28, 09:26   #3554
agga19851985
Wtajemniczenie

Cytat:
Ale przecież nie zawsze jadł tylko placki? Czy tak?
A je np. ciasto czy jabłko bez odruchu wymiotnego?
W wieku 1,5 przestał jeść normalnie Z owoców zje tylko banana i winogrona, ale winogrona muszą być bez pestek i najlepiej bez skórki raz na rok skusi się na mandarynkę, ale też najlepiej bez skórki. Z ciast zje tylko biszkopt, bez żadnej masy, ewentualnie czasem przełknie rodzynki w biszkopcie. Generalnie ciasta zje tylko te suche

Stary 2012-12-28, 09:37   #3555
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Nie mam spodni ani kurtki przeciw deszczowej więc u nas takie fanaberie odpadają A w zimowej Mu nie pozwolę. Chyba bym zawału dostała, gdyby Alan rzucił sie w kałuzę

Idziemy na II śniadanie i na dwór. NA SPOKOJNY SPACER
Ja sobie nie wyobrażam już NIE MIEĆ zestawu przeciwdeszczowego A w kurtce zimowej był właśnie, też nieprzemakalna.

Kubę na spokojny spacer ciężko wyciągnąć, zaraz marudzi, że mu się nudzi.

Cytat:
Napisane przez Wojtusia Pokaż wiadomość
moja-Oli-za-to-jest-wielbicielką-pierogów-z-serem,ruskich,kopytek,len iwych,śląskich,itp.ale-w-tym-to-nie-bardzo-przemycę-jakieś-warzywa.
A mój kocha kasze i ryż Jak był pęczak w przedszkolu, to tylko on zjadł i to kilka porcji

---------- Dopisano o 10:37 ---------- Poprzedni post napisano o 10:33 ----------

Cytat:
W wieku 1,5 przestał jeść normalnie Z owoców zje tylko banana i winogrona, ale winogrona muszą być bez pestek i najlepiej bez skórki raz na rok skusi się na mandarynkę, ale też najlepiej bez skórki. Z ciast zje tylko biszkopt, bez żadnej masy, ewentualnie czasem przełknie rodzynki w biszkopcie. Generalnie ciasta zje tylko te suche
Czyli gryzł, ciekawe
Ale jak obrać winogrono ze skórki? Ciężka sprawa Za cytrusami Kuba też nie przepada, dlatego wyciskam sok, czasem zje mandarynkę, ale szału nie ma. Za to jabłka je codziennie.

H. MacLeod

.
Stary 2012-12-28, 09:42   #3556
mariolasl
Zakorzenienie

Cytat:
38 to też stan podgorączkowy dla Ciebie? A jak Antoś dostaje wysokiej gorączki w nocy/późnym wieczorem w czasie snu, to też robisz mu kąpiel?[COLOR="Silver"]
No tak mnie uczyli, ze goraczka jest od 38.
a wiec uscislam- to co napisalam wczesniej 37- 38, to kreska oznaczala wyraz "do".
czyli 37.9 nie jest, a 38 jest glupio, co nie?
taki 0.1 stopnia
i tego bede sie trzymac.
38 to niska goraczka, oczywiscie jesli mowimy o naszych dzieciach czy doroslych, a nie o noworodku. I naprawde tego sobie nie wymyslilam

jak spi to mu robie oklady, a jak nie spi, to mu robie kapiel lub zawijam w mokre reczniki. Jak to roznica, czy jest 19, czy 23 lub pozniej i tak wszyscy nie spimy.
A na Antosia to dziala szybko i skutecznie.

Przepraszam za wczesniejsza nieprecyzyjnosc, ale jestem po wykanczajacym dyzurze i pisze skrotowo.

Zeby nie bylo, ja nikogo nie krytykuje, ani nie namawiam do zmiany pogladow.
Mnie moj mix babciowo-medyczny odpowiada i bede sie go trzymac.

Dobranoc

Edytowane przez mariolasl
Czas edycji: 2012-12-28 o 09:44
mariolasl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-28, 10:01   #3557
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
No tak mnie uczyli, ze goraczka jest od 38.
a wiec uscislam- to co napisalam wczesniej 37- 38, to kreska oznaczala wyraz "do".
czyli 37.9 nie jest, a 38 jest glupio, co nie?
taki 0.1 stopnia
i tego bede sie trzymac.
38 to niska goraczka, oczywiscie jesli mowimy o naszych dzieciach czy doroslych, a nie o noworodku. I naprawde tego sobie nie wymyslilam

jak spi to mu robie oklady, a jak nie spi, to mu robie kapiel lub zawijam w mokre reczniki. Jak to roznica, czy jest 19, czy 23 lub pozniej i tak wszyscy nie spimy.
A na Antosia to dziala szybko i skutecznie.

Przepraszam za wczesniejsza nieprecyzyjnosc, ale jestem po wykanczajacym dyzurze i pisze skrotowo.

Zeby nie bylo, ja nikogo nie krytykuje, ani nie namawiam do zmiany pogladow.
Mnie moj mix babciowo-medyczny odpowiada i bede sie go trzymac.

Dobranoc
Żeby nie było, ja się nie czuję krytykowana, ale poglądy zawsze mogę zmienić, zwłaszcza jak coś brzmi dla mnie sensownie

Tak pytam o tę kąpiel, bo może i tak nie śpimy, ale przynajmniej nie ma wrzasków, a tak by się chyba u nas skończyła chłodna kąpiel nocą/późnym wieczorem. Z drugiej strony - i tak nie mam wanny A gdzie robisz okłady? I jak zawijasz w mokry ręcznik? Co potem? Sorry za przygłupawe pytania, ale ja robiłam tylko okłady na kark i czoło, a chciałabym wiedzieć.

H. MacLeod

.
Stary 2012-12-28, 10:43   #3558
adaikaka
Zakorzenienie

GG do adaikaka

od wczoraj jestem posiadaczką dokumentu PJ
a dzisiaj zaliczyłam pierwszą wpadkę...

Przy cofaniu z podwórka wjechałam na taki betonowy słupek który wystaje z ziami na jakieś 20 cm w dzień go widziałam jak cofałam ale dzisiaj rano o 6 już nie belka na bank dobrze przerysowana... mąż też już swoje zdanie wyraził (delikatnie mówiąc)
a druga wpadka to źle sobie trafiłam na pedał... i zamiast zachamować dodałam gazu... reakcja była szybka ale serce mi na moment stanęło
a to było na parkingu na szczęście w pobliżu nie stał żaden samochód, chociaż i tak kierowałam się na krawężnik...

nie nawidzę naszego combi nie czuje się w tym aucie spokojnie i komfortowo... ale muszę to przegryźć w końcu się przyzywczaję

miłego dnia
Stary 2012-12-28, 10:53   #3559
Wojtusia
Zakorzenienie

Cytat:

A mój kocha kasze i ryż Jak był pęczak w przedszkolu, to tylko on zjadł i to kilka porcji

Czyli gryzł, ciekawe
Ale jak obrać winogrono ze skórki? Ciężka sprawa Za cytrusami Kuba też nie przepada, dlatego wyciskam sok, czasem zje mandarynkę, ale szału nie ma. Za to jabłka je codziennie.
moja-to-zje-kasze-gryczaną-albo-ryż-tylko-w-zupie-mlecznej.Dobre-i-to.

choć-wolałabym,zeby-czasem-do-obiadu-zjadła-zamiast-np.ziemniaków.Myslałam-że-się-skusi-na-te-moje-ostatnie-placki-gryczane,ale-nic-z-tego.

A-dzisiaj-robię-kopytka.Nie-chce-mi-się-ale-nie-zniosę-widoku-jak-Oli-na-obiad-je-kolejną-bułkę-z-masłem.A-ostatnio-często-takie-zachcianki-ma.

Moja-jak-była-mniejsza-to-uwielbiała-mandarynki-i-pomarańcze-a-teraz-nie-tknie.
Jabłka-je-codziennie.No-i-marchewkę-surową-też.
Wojtusia jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-12-28, 11:11   #3560
Cassandra 23
Zakorzenienie

Hej
Witam po swietach. Dodatkowa oponka wyszła od nowego roku dieta.

Tak przeczytałam kilka ostatnich postów i widze ze u nas tez jest podobny problem z jedzeniem.
Kuba jest bardzo wybredny, ma kilka ulubionych produktów spożywczych a innych nawet prosba czy grozba nie tknie.
Z owocow to glownie banan, jabłko, czasami gruszka, mandarynka. Ale daje mu za to soki i jakos wypija. Warzyw nie lubi. Z zupy tylko ziemniaka i czasem marchewke zje. Gdy poczuje w ustach pietruszke lub selera koniec jedzenia zupy.
Obiadow ostatnio nie chce jesc, tak jak Oli Wojtusi woli bulke z masłem.
Wedliny je na sile, ale przewaznie tylko zolty ser - choc i on ostatnio mu sie przejadł. Nalesniki lubi ale tylko z nutella, czasem z jakims dzemem.
Ale ladnie zjada serki i jogurty.
Tez sie martwie, ze mało zjada tych wartosciowych, zdrowych produktów-najbardziej ubolewam ze nie chce jesc kasz i warzyw.

A my mamy dzisiaj wizyte duszpasterską...wyczekuje my księdza

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Cassandra 23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-28, 11:19   #3561
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez adaikaka Pokaż wiadomość

Przy cofaniu z podwórka wjechałam na taki betonowy słupek który wystaje z ziami na jakieś 20 cm w dzień go widziałam jak cofałam ale dzisiaj rano o 6 już nie belka na bank dobrze przerysowana... mąż też już swoje zdanie wyraził (delikatnie mówiąc)
a druga wpadka to źle sobie trafiłam na pedał... i zamiast zachamować dodałam gazu... reakcja była szybka ale serce mi na moment stanęło
a to było na parkingu na szczęście w pobliżu nie stał żaden samochód, chociaż i tak kierowałam się na krawężnik...

nie nawidzę naszego combi nie czuje się w tym aucie spokojnie i komfortowo... ale muszę to przegryźć w końcu się przyzywczaję

miłego dnia
Nic się nie przejmuj Ada, mój małż ma prawo jazdy od 17 lat, a swoją pierwszą stłuczkę zaliczył po 12-tu, wjeżdżając na pustym pystynnym parkingu (w Izraelu) w krzak, który wlazł nam w lampę

Cytat:
moja-to-zje-kasze-gryczaną-albo-ryż-tylko-w-zupie-mlecznej.Dobre-i-to.

choć-wolałabym,zeby-czasem-do-obiadu-zjadła-zamiast-np.ziemniaków.Myslałam-że-się-skusi-na-te-moje-ostatnie-placki-gryczane,ale-nic-z-tego.

A-dzisiaj-robię-kopytka.Nie-chce-mi-się-ale-nie-zniosę-widoku-jak-Oli-na-obiad-je-kolejną-bułkę-z-masłem.A-ostatnio-często-takie-zachcianki-ma.

Moja-jak-była-mniejsza-to-uwielbiała-mandarynki-i-pomarańcze-a-teraz-nie-tknie.
Jabłka-je-codziennie.No-i-marchewkę-surową-też.
Współczuję, naprawdę, takiego niejedzenia dziecka , powiem Ci, że ja zimą prawie w ogóle ziemniaków nie kupuję, nie smakują nikomu

Kuba lubi jeszcze mango i melona - tego je z szynką

H. MacLeod

.
Stary 2012-12-28, 11:53   #3562
agga19851985
Wtajemniczenie

Cytat:
:

aga-ty-już-kiedyś-pisałaś-o-tych-plackach,ale-zapomniałam,Alan-je-ziemniaczane-z-różnymi-dodatkami-czy-jakie-te-placki?
tak, albo z owocami, z cukinii, z marchewki,z otrębów

Cytat:
Czyli gryzł, ciekawe
no mały m nozykiem, siedzę i dłubię

Cytat:
No tak mnie uczyli, ze goraczka jest od 38...
Ja sobie tak zakładałam, że będę zbijała dopiero od 38, ale w teorii za miękka jestem i jak widzę 37,5 to lecę po leki

Cytat:
Napisane przez adaikaka Pokaż wiadomość

miłego dnia
nie przejmuj sie

My mamy Zafirę i o wiele lepiej jeździ mi sie tym duzym niż moją małą corsą. W Zafirze siedzę wysoko i to że auto jest duże daje mi komfort i poczucie bezpieczeństwa

Cytat:
Napisane przez Cassandra 23 Pokaż wiadomość
Hej
Witam po swietach. Dodatkowa oponka wyszła od nowego roku dieta.

Tak przeczytałam kilka ostatnich postów i widze ze u nas tez jest podobny problem z jedzeniem.
Kuba jest bardzo wybredny, ma kilka ulubionych produktów spożywczych a innych nawet prosba czy grozba nie tknie.
Z owocow to glownie banan, jabłko, czasami gruszka, mandarynka. Ale daje mu za to soki i jakos wypija. Warzyw nie lubi. Z zupy tylko ziemniaka i czasem marchewke zje. Gdy poczuje w ustach pietruszke lub selera koniec jedzenia zupy.
Obiadow ostatnio nie chce jesc, tak jak Oli Wojtusi woli bulke z masłem.
Wedliny je na sile, ale przewaznie tylko zolty ser - choc i on ostatnio mu sie przejadł. Nalesniki lubi ale tylko z nutella, czasem z jakims dzemem.
Ale ladnie zjada serki i jogurty.
Tez sie martwie, ze mało zjada tych wartosciowych, zdrowych produktów-najbardziej ubolewam ze nie chce jesc kasz i warzyw.

A my mamy dzisiaj wizyte duszpasterską...wyczekuje my księdza
Może te etapy niejedzeniowe wkońcu się ustabilizują

Jak ja tego nielubię . Ksiądz przychodzi i pierwsze co robi to wyciąga rękę po kopertę (żeby nie było, to tylko moje zdanie)

Cytat:
Nic się nie przejmuj Ada, mój małż ma prawo jazdy od 17 lat, a swoją pierwszą stłuczkę zaliczył po 12-tu, wjeżdżając na pustym pystynnym parkingu (w Izraelu) w krzak, który wlazł nam w lampę

Kuba lubi jeszcze mango i melona - tego je z szynką
Opowiesz o Izraelu? Długo tam byliście? Wycieczka czy dłuższy pobyt?

Melon z szynką i co jeszcze? Samo, czy jakoś gotowane ?

Jolu, co macie dzis na obiad ?

Stary 2012-12-28, 12:09   #3563
adaikaka
Zakorzenienie

GG do adaikaka

Cytat:
ulzyło mi
Cytat:
nie przejmuj sie

My mamy Zafirę i o wiele lepiej jeździ mi sie tym duzym niż moją małą corsą. W Zafirze siedzę wysoko i to że auto jest duże daje mi komfort i poczucie bezpieczeństwa

my chcąc nie chcąc musimy pomyśleć o "nowym" aucie... a, że będzie nim jeździł też mój mąż na pewno będzie ono duże... tak więc w sumie dobrze, że jeżdżę tym fordem (focus) combi... w końcu go opanuję i nie będę się, aż tak panicznie bała, że gdzieś zarysuję "nowe" auto...
aczkolwiek wizja kredytu na to auto mnie przeraża ... liczymy się z tym, że będziemy musieli wyłożyć do 20 000 na taki samochód którym będziemy mogli pojeździć spokojnie parę lat...
dwóch samochodów nie utrzymamy

piszecie o tym jedzeniu i czuję Wasz "ból"...
mamy to samo z Przemkiem... na szczęście Szymon wcina mi dosłownie wszystko co mu dam... i ciągle mu mało
ma 8 miesięcy i muszę wyciągnąć na dniach rozmiar 86
charekterek też ma nie lada
chude lata nadchodzą... w sumie już się zaczeły
Stary 2012-12-28, 12:20   #3564
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
no mały m nozykiem, siedzę i dłubię

Ja sobie tak zakładałam, że będę zbijała dopiero od 38, ale w teorii za miękka jestem i jak widzę 37,5 to lecę po leki
(...)
Jak ja tego nielubię . Ksiądz przychodzi i pierwsze co robi to wyciąga rękę po kopertę (żeby nie było, to tylko moje zdanie)

Opowiesz o Izraelu? Długo tam byliście? Wycieczka czy dłuższy pobyt?

Melon z szynką i co jeszcze? Samo, czy jakoś gotowane ?

Jolu, co macie dzis na obiad ?
No nieźle , ale też bym dłubała, gdyby Kuba wybrzydzał

Mnie się zdarzyło zbijać 38 stopni, ale zwykle Kuba robi się nieswój przy większej gorączce.

Ja nie przyjmuję kolędy

Byliśmy niecały rok (11 miesięcy), mój małż był tam na stażu naukowym.

Melona obieram ze skórki i kroję w ósemki albo na mniejsze jeszcze części, owijam paskami szynki i spinam wykałaczką. Wszystko

Nic, dojadamy jeszcze świąteczną kapustę itp. Kuba je w przedszkolu. Jutro robię naleśniki razowe z warzywami i sosem czosnkowym

H. MacLeod

.

Edytowane przez Miramej
Czas edycji: 2012-12-28 o 12:21
Stary 2012-12-28, 12:21   #3565
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

przyznam sie, ze nie nadrabiam

my dochodzimy powoli do siebie
ogolnie jestesmy osluchowo czysci tylko jeszcze gardla zaczerwienione i kaszel
maly do poniedzialku ma siedziec w domu

jedynie co to moze do babci pojedzie juz przed sylwestrem bo my na bal idziemy
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-28, 12:27   #3566
agga19851985
Wtajemniczenie

Jolu jak robisz nalesniki razowe?

Stary 2012-12-28, 12:29   #3567
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Svinecka Pokaż wiadomość

To najważniejsze , zdrówka

Ciśnienie mi zeszło, to Wam napiszę ostatnie akcje Kuby W przeddzień Wigilii zaliczyłam uderzenie w twarz , potem ze złości wylał na mnie wodę ze szklanki , w Wigilię zbił lustro, a wczoraj przewrócił choinkę (to przynajmniej przypadkowo ) Jednym słowem jest masakra. Niech mnie ktoś przytuli

---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ----------

Cytat:
Jolu jak robisz nalesniki razowe?
Na mące pełnoziarnistej

H. MacLeod

.
Stary 2012-12-28, 12:39   #3568
agga19851985
Wtajemniczenie

Cytat:

Dobrze, zę u Was lepiej

Na baaaal? Jaką masz kieckę ?

Cytat:
Ciśnienie mi zeszło, to Wam napiszę ostatnie akcje Kuby W przeddzień Wigilii zaliczyłam uderzenie w twarz , potem ze złości wylał na mnie wodę ze szklanki , w Wigilię zbił lustro, a wczoraj przewrócił choinkę (to przynajmniej przypadkowo ) Jednym słowem jest masakra. Niech mnie ktoś przytuli [COLOR="Silver"]

Na mące pełnoziarnistej

Ty mówisz o Kubie? O Kubusiu ???? O żesz, niezły
Czym zasłużyłaś na policzek?

Aha.

Stary 2012-12-28, 12:43   #3569
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Jola
u mnie podobne akcje na porzadku dziennym

agga no idziemy sie odchamic w tym roku nie bylismy z 6 lat
kiecke mam taka:
http://allegro.pl/show_item.php?item=2885077340
i takie buty:
http://allegro.pl/show_item.php?item=2888411356
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-28, 12:46   #3570
agga19851985
Wtajemniczenie

Cytat:

agga no idziemy sie odchamic w tym roku nie bylismy z 6 lat
kiecke mam taka:
http://allegro.pl/show_item.php?item=2885077340
i takie buty:
http://allegro.pl/show_item.php?item=2888411356
My bylismy w tamtym roku, a teraz siedzimy w domu.
Fiu, fiu, sukienka ładna(zazdroszczę tej "S" ) a buty cudowne Coprawda zabiłabym się na takim obcasie,ale i tak piękne

Idziemy sie bawić

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości