|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3571 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wrześniowo - październikowe mamusie 2013 :)
Cytat:
Dbaj o siebie ![]() Cytat:
|
|
|
#3572 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() niestety mnie tez dopadlo hashimoto
|
||
|
|
|
#3573 |
|
Zadomowienie
|
o kurde...brzmi strasznie...wspolczucie
|
#3574 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny odebrałam właśnie wynik badań krwii i trochę się wystraszyłam, więc proszę o pomoc w interpretacji: Toxoplazmoza igG 486, Tozo igM ujemne . Czytam na necie i wszędzie pisze, że jak igm ujemne, to nie ma obecnie zakażenia, ale też, że jak igg .300 to trzeba powtórzyć badanie, bo infekcja może się dopiero rozwijać? Ktoś tak miał i wie, co to znaczy?
|
|
|
|
#3575 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja wiem że w dzisiejszych czasach trzeba sie rozbijać łokciami żeby coś osiągnąć... ale bez przesady to nie znaczy że trzeba zarabiać kosztem innych poza tym jeśli ktoś się decyduje na dziecko to chyba wie czy go na nie stać czy nie... jeśli nie to powinien najpierw pomyśleć o pracy później o dziecku ![]() zaraz zostane pewnie zlinczowana
|
|
|
#3576 | |
|
Zakorzenienie
|
cotynato, teacherka, Brydzia
Odpisuję tu, bo do cotynato nie mogłam wysłać wiadomości PW No więc to jest tak, że obowiązek opłacenia składki to 1 miesiąc, żeby dostawać cokolwiek. Realnie podobno powyżej 3 m-cy już nie sprawdzają, czy faktycznie musisz być na l4 lub czy nie założyłaś DG, aby wyłudzić kasę z ZUSu. Płacąc mały ZUS i składkę 11 zł dostaniesz 388,31 zł zasiłku, z czego płacisz 254,55 zł ZUSu w okresie l4 i macierzyńskiego, czyli zostaje 133,76 zł miesięcznie. Płacąc najniższą chorobową z dużego ZUSu i składkę 51,86 zł, dostaniesz już 1825,55 zł i zapłacisz 254,55 zł ZUSu. Składkę możesz płacić większą i wtedy proporcjonalnie wzrasta zasiłek (wypłacany przez 18 tyg), ale największy babol jest z tym, że duży ZUS to ok. 1000 zł, więc musisz to doliczać do składki, którą chcesz płacić. Podstawę, a tym samym składkę, ustalasz sama, ale od małego ZUSu nie masz możliwości płacić więcej niż 11 zł. Jeśli coś nie jest jasne, to pytajcie ![]() ---------- Dopisano o 19:47 ---------- Poprzedni post napisano o 19:41 ---------- Cytat:
w sumie masz rację, ale... ...nie każda ciąża jest planowana ...mając do wyboru "nie mam co jeść, moje dziecko nie ma co jeść" a "nie powiem pracodawcy" wybiorę to drugie ...ja np. zrobiłam test po podpisaniu umowy, pracę zaczynałam już wiedząc, że jestem w ciąży. Ja powiedziałam, ale dlatego, że miałam pewność, że mnie nie zwolnią. Opłaciło się, na 90% po macierzyńskim z ZUSu mogę wrócić. Ale nie wszędzie można.
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15) Killer abs lvl 3 (9/10) Biegam (419,5 km) Rower (43 km) Zumba (13) Joga (2) Gluten, Sugar & Meat Free ![]() More water&vegetables 13/100 sugarfree days Edytowane przez matallewar Czas edycji: 2013-02-15 o 19:44 |
|
|
|
|
#3577 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:49 ---------- Cytat:
![]() rozsądni ludzie planują dzieci
|
|
|
#3578 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- musisz mieć wskazania medyczne do zwolnienia (NA PEWNO będą sprawdzać, czy siedzisz w domu) - za pierwszy miesiąc płacisz sobie sama, więc w tym wypadku płacisz 4 miesiące, nie 3 ZUS, a 1 miesiąc NIE MOŻESZ pracować - w czasie l4 NIE MOŻESZ dorabiać jakkolwiek, nawet dodatkowo w tym czasie - zawsze mogą się czepić, to minimum, które podobno działa ---------- Dopisano o 20:00 ---------- Poprzedni post napisano o 19:58 ---------- Cytat:
![]() Ani jedno, ani drugie nie starane, nie do końca planowane, ale bardzo się cieszę, że się pojawiło Za pierwszym razem ja nie miałam pracy, w tej chwili tż nie ma pracy, ale nadal nie uważam, że jesteśmy nierozsądni.---------- Dopisano o 20:01 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ---------- Poza tym co? Jak ktoś wpadł, to powinien się powiesić lub głodować?
|
|
|
#3579 |
|
Zakorzenienie
|
brzmi strasznie ale prawidlowo leczone chyba nie jest takie straszne... ja dopiero rok temu dowiedzialam sie o tej chorobie... wyszlo po poronieniu, ale nie wiem czy mialo jakis wplyw na poronienie - tlumacze sobie ze tak, bo wtedy jestem spokojniejsza, ze teraz wiem o chorobie i ja lecze...
|
|
|
|
#3580 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak rozwiązać to żeby sklep funkcjonował nadal w trakcie mojego l4 ? dac komuś umowe zlecenie na ten czas ? to wtedy już chyba jest średnio opłacalne bo skoro firma jest jednoosobowa ja jestem na l4 to w praktyce nie może przynosić dochodu ? ---------- Dopisano o 20:09 ---------- Poprzedni post napisano o 20:05 ---------- Cytat:
![]() to wasza sprawa i wasze życie... ja wypowiedziałam swoje zdanie dlaczego ktoś ma ponosić konsekwencje waszego postępowania ![]() bo ktoś jest w ciąży a chciałby więcej pieniędzy mieć to najlepiej znaleźć pracę i niech ktoś inny za mnie płaci i się martwi a ja sobie pójde na l4 ![]() kwestia mojego sumienia ![]() pracę 'państwową' bym zrozumiała ale nie u prywatnej osoby.. pewnie dlatego że wiem jak ciężko jest w tym kraju uciągnąć własną działalność gospodarczą
|
|
|
#3581 |
|
Zakorzenienie
|
Hop hop
przypominam się z toxoplazmozą, dziewczyny, które mają to za dsobą albo są w kolejnej ciąży? HELPA co do umów o pracę, ciąż planowanych i nieplanowanych, różni ludzie, r,óżne podejścia, nie ma co się gorączkować, może to hormony
|
|
|
|
#3582 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
A co do ZUS to nie mam żadnych skrupułów bo mojemu mężowi pobierali składki przez rok po tym jak zamknął firmę. ---------- Dopisano o 20:13 ---------- Poprzedni post napisano o 20:12 ---------- Cytat:
Edytowane przez maharet1092 Czas edycji: 2013-02-15 o 20:16 |
||
|
|
|
#3583 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Te 254 zł to juz całe koszta w przypadku małego zusu? A jak to jest że w przypadku dużego jest taka sama kwota? Boo tu mi to nie gra, nie wiem co jeszcze mam dodać/odjąć....? Ta SKŁADKA to właśnie ta składka chorobowa? Aż mi wstyd, ale normalnie nie ogarniam przez ten moj odmienny stan ;P
|
|
#3584 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Hhehehe nie wiem jaki cel nad biednym ZUSem się litować,ta instytucja by nas wszystkich puściła z torbami bez skrupułów. |
|
|
|
|
#3585 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tymbardziej że w ciąży to nigdy nic nie wiadomo i nie wie się czy będzie się pracować tydzień miesiąc czy 6 bo tego nie da się przewidzieć... a niestety opłaty są niemałe nie wiem co się tak oburzacie... każdy robi jak chce ja wypowiedziałam swoje zdanie ![]() poza tym tutaj dyskusja nie tyczyła się tego czy da rade sie dogadać czy nie... tylko czy powiedzieć o ciąży czy nie ![]() 'bo nie musiała wiedzieć że już jest w ciąży' nie musiała ale jednak wie a każdy i tak zrobi jak uważa ![]() ---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ---------- Cytat:
![]() boże dziewczyny czytajcie ze zrozumieniem
|
|
|
#3586 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kojarzę Cię z sierpniowych żon i z sierpniowych żon 2010
|
|
|
|
|
#3587 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie jest tak zle ja sie lecze od 13 roku zycia, mam 28 teraz. I tak szczerze mowiac to oprocz tego ze codziennie trzeba brac tabletke i co jakis czas zrobic wyniki to nie jest to uciazliwe. Moze i zdarzaja sie gorsze dni i gorsze samopoczucie, ale nie tylko przy Hashi tak jest. A wiecie moze na jakim poziomie powinno byc ft4 w ciazy? Bo moja endokrynolog w razie ciazy kazala zrobic tsh i ft4, ale dopiero w poniedzialek bede dzwonic i sie umawiac na wizyte. TSH: 2,81 [0,30-4,00] fT4 0,94 [0,80-2,00] Co do mowienia o ciazy pracodawcy.. Szczerze mowiac sama nie wiem co bym zrobila. Czasy sa jakie sa i kazdy walczy o swoje. Wiadomo, ze pracodawca chcialby pracownika dyspozycyjnego, nie chorujacego i w ogole, ale roznie w zyciu bywa... w koncu nie tylko ciezarne chodza l4. Ciesze sie ze mam na tyle komfortowa sytuacje, ze o prace nie musze sie martwic. Mam umowe na 2 lata, podpisana w grudniu. Szef ma male dziecko + drugie w drodze, w dodatku jego partnerka z nami pracuje. Wiec mam nadzieje ze gdybym musiala isc na l4 to zrozumie. Poki co mam nadzieje ze nie bede musiala, ze wszystko z dzidzia bedzie w porzadku i bedziemy sobie pracowac ile sie da ![]() A w ogole to kiedy najepiej powiedziec szefowi o ciazy? Cytat:
Na tamtym watku cisza.. ciekawe ile z nas doczekalo sie juz potomstwa
Amelka 19.10.2013 r. ![]() Edytowane przez kahunia Czas edycji: 2013-02-15 o 20:43 |
||
|
|
|
#3588 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czym ze zrozumieniem i powiem tyle, że każdy robi, jak uważa. Ja pracuję, daję z siebie wszystko, ale jeśli będę z powodów zdrowotnych musiała iść na zwolnienie, to pójdę. Nie sądzę, że moja firma upadnie od 1 wypłaty dla mnie Zwłaszcza, że większość firm uczciwa nie jest i potrafią zwolnić po 10 latach pracy, bo urodziła. Albo po prostu nie przyjąć po macierzyńkim. Czemu niektórzy muszą ponosić konsekwencje tego, że pracodawca jest ch...? Z tego samego względu, dlaczego mój pracodawca poniesie ew. 1 miesiąc kosztów mojego l4. Bo na tym polega umowa o pracę lub jej brak. Pracodawca dając taką rozumie na co się pisze i wie, że prawo tak, a nie inaczej działa.Ja też wiem, jak jest z firmą, bo tż ją ma i wiem, jakie to koszty i trudności. Cytat:
Mi też wysiadło wszystko, liczyłam to jakiś czas temu, jak planowałam firmę założyć, żeby móc być w ciąży i mieć macierzyński. Cytat:
Jak coś się dzieje, to i tak umrzesz zanim doczekasz się pomocy, na emeryturę też nie ma co liczyć. Jakbym mogła, to bym ZUSu nie płaciła, tylko inwestowała i opłacała prywatne ubezpieczenie zdrowotne. Ale wyboru nie mam. ---------- Dopisano o 20:53 ---------- Poprzedni post napisano o 20:51 ---------- Cytat:
|
|
|
#3589 |
|
Zakorzenienie
|
matallewar ale Twoja sytuacja zawodowa a opisana przez cotynato to zupełnie różne przypadki
![]() ona równie dobrze może wylądować po tygodniu na l4... i pracodawca poniesie tylko straty więc wg mnie powinien mieć wybór czy chce takie pracownika czy nie ![]() jasne że są pracodawcy którzy są ch... tak samo jak są tacy pracownicy ![]() ale nie można uogólniać że są tacy prawcodawcy więc ja mam tą kobiete w dupie nic jej nie mówie i patrze na siebie ![]() z mojej strony eot
|
|
#3590 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() po 1 stać mnie na dziecko po 2 sama decyduję kiedy o czym myślę - a może CIę to zdziwi Brydziu ale dziecko było planowane. Między fasolką a Filipem miały być 3 lata różnicy. Nie przewidzieliśmy tylko, że Dominik dostanie mniejszą podwżkę przez co i możliwość kredytowa będzie trochę niższa niż było to założone. po 3 to nie jest przesada, licząc że będę pracowała nawet te 3-5 mcy, to nie wiem czy mój pracodawca będzie na mnie tak stratny jak to przedstawiasz. Dodatkowo ten zawód jest taki, że nikt nie nastawia się na to, że będziesz pracowała po x lat. Jak nie przyjdzie ciężarna to przyjdzie taka, która podwali ci klientów i pójdzie w długą. Lub taka, która przyjdzie i pójdzie. Co za różnica? Wiele też zaraz ucieka na swoje. Znam kilka właścicielek salonu i dziewczyn, które w tym pracują i uwierz większość z nich jest nastawiona na takie zachowania. Ja wiem, że swoją pracę wykonuję dobrze i wiem, że będzie ze mnie zadowolona. Dodatkowo na pewno nagonię jej klientów i w razie czego dam sobie potrącić z pensji lub dogadam się w inny sposób. Zresztą czytanie chyba nie boli. Ogólnie sorry za ton, ale irytują mnie takie teksty. ---------- Dopisano o 21:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:56 ---------- Cytat:
Drugie dziecko planowałam, ale bez konkretnych dat i jakoś nie wydaje mi się abym była od Ciebie gorsza
Edytowane przez cotynato Czas edycji: 2013-02-15 o 20:58 |
|||
|
|
|
#3591 |
|
Zakorzenienie
|
Robi się niezdrowa atmosfera
|
|
#3592 |
|
Zakorzenienie
|
Witam nowe mamy
I bardzo przepraszam za powyższe , ale nie lubię takich zaczepek. ![]() ![]() Spytałam normalnie, po koleżeńsku. Może ktoś wie , może ktoś przechodził a nie chciałam w efekcie usłyszeć o nieplanowanych ciążach, nierozsądnych matkach i innych takich. Decyzję podjęłam, dziękuję za rady Edytowane przez cotynato Czas edycji: 2013-02-15 o 21:08 |
|
|
|
#3593 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#3594 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję.
Ja w ciąży jestem koszmarną beksą. Byle co i już siedzę zaryczana. Jak by doszły mdłości czy zgaga jak ostatnio to chyba sama ze sobą nie wytrzymam
|
|
|
|
#3595 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
masz jakiś problem ze sobą ? gdzieś napisałam że jesteś gorsza ? dałam Ci powód żebyś się tak poczuła ? po drugie... po co pytasz o zdanie skoro odmienna opinia tak Cie denerwuje ?
|
|
|
#3596 |
|
Zakorzenienie
|
Nie mam problemu ze sobą. To nie ja się do wszystkich podwalam na każdym kroku.
Jak masz coś do mnie to napisz to na PW. Tu robimy tylko zamieszanie i śmiecimy innym. Skoro twoja opinia to " trzeba było planować, nierozsądne jest nie planować, jak nie stać to nie robić" i to wg ciebie jest odpowiedzią na moje pytanie to ok... ![]() ![]() Zakończmy temat lepiej.
|
|
|
|
#3597 |
|
Zakorzenienie
|
do nikogo się nie podwalam
![]() napisałam swoje zdanie w temacie a zdanie że dzieci się planuje bo ich utrzymanie to nie mały wydatek to z rozmowy z matallewar a nie odp na Twoje pytanie ![]() zgodziłam się tylko z Dorishia że takie zachowanie jest nieuczciwe ![]() ale zapomniałam że wkupując się w nowy wątek na wizażu trzeba wszystkim przytakiwać broń boże wypowiedzieć swoje własne ODMIENNE zdanie
|
|
#3598 | |
|
Zakorzenienie
|
Hejo Dziewczynki!
![]() CO TUTAJ TAKA NERWOWA ATMOSFERA? ![]() Szybciutko prosze iść sie poprzytulac do TZ i już stres minie ![]() Pamiętajcie, że kobiet w ciąży nie mozna denerwowac ![]() Witam wszystkie nowe Mamusie ![]() Wiecie wczoraj sie tak przejadlam takim deserkiem czekoladowym, ze jeszcze dzisiaj jak go sobie wspomnialam to mi niedobrze bylo.. teraz tez.. Cytat:
Gratulacje
|
|
|
|
|
#3599 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja poszłam do pracy w połowie stycznia i dokładnie w 1 dniu pracy rano test pokazał mi 2 grube kreseczki, i wiecie co? nie miałam żadnego skrupułu by i tak podjąć ta pracę, szłam do niej z zamiarem pracy jak najdłużej i dania z siebei wszystkiego co najlepsze, niestety ułożyło się inaczej ponieważ, z powodu plamień musiałam już póść na L4, u mnie sytuacja wygląda inaczej poneważ pracuję w dużej firmie, myśle, że wypłata którą bedą musieli teraz zapłacić nie zrujnuje firmy, zgadzam się, że gorzej jest z właścicielem DG i głupio, można mieć wyrzuty sumienia itd, ale zawsze tak jak ktoś wyżej napisał można dogadać się co do wypłaty z pracodawca by nie był pokrzywdzony. DLA MNIE WAŻNIEJSZY JEST BYT MOJEJ RODZINY a teraz każdy grosz się przyda, nie wszytskie mamy super sytuacje finansową, moja ciąża nie była do końca planowana i jestem i tak z niej dumna, nie uważam się także za nierozsądną kobietę czasy są jakie są, ja zawsze kierowałam się sercem, sumieniem itd, ale powiem Wam, że nie zawsze mi sie to opłacało, tak dostałam w dupę, że teraz trochę zmieniłam podejście do pewnych spraw. pozdrawiam wszystkie Mamusie, a szczególnie dzisiaj te z nieplanowanymi Bąbelkami! ![]() ps. ja widzę, że niektóre z nas są nieco chamskie w stosunku do innych, a miało byc miło przyjaźnie i miałyśmy się wspierać w dobrych i ciężkich chwilach.... cotynato trzymam kciuki! |
|
|
|
|
#3600 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki
Mój Filip był też miłym zaskoczeniem. Mimo, że nie miałam wtedy pracy to poradziliśmy sobie super i nigdy mu niczego nie brakowało a ja kocham go tak, że słowami nie opiszę. To mój mały skarbek i pewnie cieszy się z braku rozsądku mamusi
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:28.

a pisze tak jak pisze tylko ze wzgledu na to ze jestem w UK i nie mam tu polskich znakow hehehhe

Gratulacje