|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Forumowicz, którego opinie śledzę na forum/KWC zanim kupię w ciemno
![]() Bello, nie widziałam wcześniej tej recenzji. Ach, jakże wtórna jestem nawet w ironii. ![]() ![]() Muszę, po prostu muszę napisać, co mnie natchnęło. Otóż (resztę wybielam, dla zainteresowanych)dostałam do tłumaczenia "coś". "Coś" miało być opisem, co dają w teatrze, żeby obcokrajowiec wiedział, co tam w trawie piszczy. Prawie spadłam z krzesła, jak wczytałam się w tenże tekst: "Nota reżyserska: Kult Ifigenii wśród Taurów, ludu krymskiego, znanego w czasach antycznych równie dobrze jak pokrewni im Scytowie, czy też “nasi” Sarmaci – wziął się. Z katastrofy. Ifigenię, charyzmatyczne dziewczę, najpierw cudownie ocalone w Aulidzie, spod noża własnego ojca, dzieciobójcy (wśród żądnej niewinnej krwi, wyjącej, czarnosecińskiej tłuszczy) – zgubioną dla Swoich – odnajdujemy wśród Obcych. Na antypodach ówczesnego, tzw. cywilizowanego świata. Spadła Taurom z nieba. Horrendum. A może, jak w wielu podobnych toposach, odbyła długą wędrówkę? Przybłęda, która znalazła gościnę w dalekim kraju? Jak – nie przymierzając – Czarna Madonna, namalowana na fragmencie stołu wieczornego, przez Łukasza Ewangelistę, która odbyła długą wędrówkę ze Świętej Jerozolimy, żeby znaleźć spoczynek i uwielbienie w naszych dzikich stronach. Ifigenia jest bóstwiona za życia. Przez Toasa, przywódcę Taurów, a z jego woli – przez lud jego. Toas daje jej też klucze do władzy. Akt niezwykłej dobroczynności; namaszczenie Obcego i wywyższenie Obcego ponad Swoich. Toas czyni Ifigenię kapłanką Czarnej Madonny Taurydzkiej, Artemidy. Świętej Dziewicy, Najświętszej Panny. Jej wizerunek, odbity w posągu, też niegdyś spadł z nieba. To czarny meteor, podobny czczonemu w cudownej świątyni w Efezie oraz – od niepamiętnych czasów – w świątyni Ateny – Strażniczki Miasta, na Akropolu. Eidolin, ikona, czczona przez Taurów jako Święte Świętych, przyozdabiana przez wieki w wotywne złoto, srebro, kość słoniową, heban, w diamentowe, a może i w bursztynowe sukienki. Musiał być obiektem pożądań różnej maści flibustierów i rabusiów, jak Ci dwaj; Orestes i Pylades. Rabowanie sanktuariów było “cool”, tak w czasach pradawnych jak i niedawnych, żeby przypomnieć dwóch zagończyków herbu Działosza i Szreniawa, którzy w 1430 “odarli Czarną Madonnę ze złota i klejnotów” (Długosz). Dzicy? Innowiercy? Nie! Rodowa szlachta. Oprychy inspirowane starożytnymi wzorcami bohaterszczyzny. Orestes i Pylades mydlą nam oczy eksklamacjami na temat manipulacji Apolla (ten ma zresztą bardzo złe notowania u Eurypidesa) ale knują jak zawodowi rzezimieszkowie o alcybiadesowych manierach. Ifigenia sprzeniewierza całe dobro nowego życia, które otrzymała w darze, przeciw swoim darczyńcom. Spiskuje i zdradza szlachetnego Toasa. Zauroczona przez dwóch dandysów, reżyseruje występny spektakl wykradzenia Taurom Świętego Świętych i sromotnej ucieczki. Jej lamenty na temat więzów pokrewieństwa, na temat utraconej ojczyzny (która potraktowała ją jak rzeźne zwierzę) brzmią jak uspokajanie chorego sumienia, żeby usprawiedliwić niegodny akt zdrady. Cała ta, wołająca o pomstę do nieba intryga, wpleciona jest w osnowę, z której wyłaniają się dwa przeciwstawne światy; “tych prymitywnych” i “tych cywilizowanych”. Idźmy dalej; “tych bogobojnych” i “tych światłych”; “tych z ulicy” i “tych z salonu”; “tych trzeciej prędkości” i “tych pierwszej prędkości”… Kto rozezna, którzy są depozytariuszami prawdy, ten stanie się zwiastunem nowej, radosnej wieści." Dodam tylko, że Eurypides Ifigenie spłodził dwie, więc tekstu jest więcej. Po tej lekturze zaczynam się zastanawiać, czy studia humanistyczne nie powinny jednak być pełnopłatne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
liliza,
dziekuje ![]() Od jakiegos czasu nie chodze po blogach ![]() ![]() Jesli szukam czegos nowego, zagladam na fragrantice. Uwielbiam krotkie opisy lady Vader ![]() Co do sledzenia na forum, zwracam uwage na to jak pachnie Rawita, Homyk, Kriss i Daff ![]() Choc moja droga zapachowa jest i tutaj troszke odmienna ![]()
Figarro Scent Stories - pisze się o perfumach ....troszkę ![]() ![]() https://www.instagram.com/figarroscentstories/ Zapraszam ![]() Wymieniam się ![]() ![]() Edytowane przez Figarro Czas edycji: 2013-03-15 o 08:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
gamma Orionis
|
Cytat:
![]() A tak na serio: padłam, nie wstanę! Myślałam, że materiałów prasowych niektórych perfumeryjnych marek nic nie przebije, naprawdę ;]
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Her Worshipfulness
|
Cytat:
![]() ![]() Bardzo zachęcające ![]()
![]() |
![]() |
#35 |
Rozeznanie
|
Ponieważ, jak widać, nic nie poprawia ludziom humoru tak, jak naśmiewanie się z obcych sobie rodzajów wrażliwości, ponabijać się postanowiłam i ja.
![]() Zapach zbyt intensywny i duszący – STOP Poza różą niczego w nim nie czuć bo zabija wszystkie inne nuty – STOP Denerwuje wszystkich dookoła a w szczególności mojego Misiaczka – STOP Tak trwały że nie zniknął nawet po prysznicu – STOP Nie kupujcie tego świństwa jeśli nie chcecie stracić wszystkich znajomych! – STOP Kurczę, nie pomaga! ![]() Tak jak nie rozumiem drogi, na którą zboczył ten wątek. Poza tym nadal mam ochotę na barokowe opisy i rozpoetyzowanie. ![]() ![]() W temacie: przed zakupem nie zaglądam na KWC, Fragrantikę, Basenotes ani stosowne wątki forumowe. Wolę blogi. ![]() ![]()
![]() "Śnił mi się koszmar. Przerost biurokracji w państwie, gdzie niedawno ukończono likwidację analfabetyzmu". "Człowiek z człowiekiem się nie zejdzie, ale góra z górą zawsze". Stanisław Jerzy Lec Obłąkane Retorty Ż ≠ RZ
U ≠ Ó KS ≠ X!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Tak, Wiedźmo, wątek zboczył z drogi w moim pojęciu właściwej.
Bo nie miał być o nabijaniu się z grafomanii. Która nie jest tożsama, w moim pojęciu, z literackimi/barokowymi opisami. ![]() Chciałam się wtrącić - przy zakupie w ciemno, przeze mnie tak rozumianym, nie ma testów naskórnych, ani opinii bliskich...
![]() |
#37 | ||
Wtajemniczenie
|
Czytam blogi, wpisy na forum czy recenzje osób, które mają podobny gust zapachowy głównie z ciekawości. Jak mi jakiś nowy zapach wpadnie w oko to czytam wszystko jak leci. Cześciowo biore je pod uwage gdy gdy chce sie z kimś wymienic lub kupic odlew, natomiast nie kupuje już w ciemno na tej podstawie, bo zdążyłam sie naczyć, ze gust może byc podobny, ale już percepcja zapachu czy jegorozwój na skórze zupełnie inne.
Dlatego traktuje czytanie jako rozbudzanie ciekawości - te bardziej poetyckie, barokowe opisy lub jako czerwone światełko/ostudzacz zapału, gdy ktoś pisze, ze np. ambra w potencjalnie moim zapachu jest gęsta, słodka i dominujaca - wtedy moge sie spodziewać, że pomimo pięciu innych, cudnych nut moja skóra podrasuje tą najmniej pożądaną i poznanie takiego zapachu odkładam na później. Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#38 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A toto powyżej jest okropne według mnie, ale treść jest chyba dość czytelna, zdania też raczej proste... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Bardzo cenię sobie opinie Mariilisy. Gust nam się czasem rozmija, i to mocno, ale jest to osoba z porażającą wiedzą (również chemiczną), która ma doskonałe wyczucie, co jest tandetne, a co nie. Wg mnie bezbłędnie odsiewa ziarna od plew. I bardzo konkretna.
Tylko...szkoda, że już nie kupuję w ciemno ![]()
![]() |
#40 |
Raczkowanie
|
Jak to mówią pisać każdy może jeden........itd. Różnorodność pisaniny sprawia że forum jest barwne i ma swój klimat, każdy może się wypowiedzieć. Jeśli nie podoba mi się wątek , recenzja to ich nie czytam. Ja też wolę konkretnie i na temat ale kompletnie mi nie przeszkadza jak ktoś się za bardzo wczuwa, ma prawo. Przeszkadza mi za to nabijanie się z innych bo zaczyna być nieprzyjemnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Przed zakupem w ciemno czytam absolutnie wszystkie recenzje. Nie sugeruje sie tym, czy dana osoba ma gust podobny do mojego, bo moj jest nie do konca sprecyzowany i nigdy nie wiadomo co mi sie spodoba a co nie.
Nie lubie recenzji udziwnianych z zalozenia, a w szczegolnosci jesli nie znam kompletnie zapachu. Trafilam na taka recenzje w przypadku A,ethystu Lalique i jak potem powachalam to nie moglam sie nadziwic, ze mierny (moim zdaniem) zapach wzbudza az takie emocje. Literackie "perelki" lubie sobie poczytac, jak juz zapach znam i wielbie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Bywa tak, że zapach mi się podoba, nawet bardzo, ale jeśli usłyszę, że pachnie tandetnie, albo/i dziewczęco - zaczynam się czuć nieswojo i...szukać dziury w całym.
![]()
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Nie mam takiego guru zapachowego. Gdy interesuje mnie jakiś zapach, czytam raczej wszystkie recenzje (chyba że jest ich kilka stron, wówczas wybieram najsensowniejsze) i wyrabiam sobie opinię. Mnie osobiście dużo mówi taka, powiedzmy opinia "zapach jest okropnie słodki, mdły, duszący, pachnie jakimiś fatalnymi kwiatkami" oraz taka "cudowne kadzidło, bogata drzewno-kadzidlano-orientalna woń" lub taka"zadymiony buduar, stęchlizna; adehydowy, babciny".
Nie ma znaczenia kto to pisze, ważne, że ktoś tak je odbiera i jeśli takich opinii jest więcej, wowczas śmiem twierdzić, że być może i ja będę ten zapach tak odbierała. Ja sama wiem mniej więcej co mi się podoba i takie opinie są dla mnie pomocne, bo nieważne jest,że dany zapach podoba się bądź nie Wizażance X, ważne jest że 80% Wizażanek w ten sam sposób określa dany zapach. Nie lubię poetyckich opisów, skojarzeniowych i wymyślnych, co nie znaczy, że je pomijam, nie, czasem czytam, choć rzadko ![]() Oczywiście to moje zdanie, pewnie jestem w tej opinii jedyna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |||||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() A czym się wtedy kierowałam? Intuicją chyba. ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Najważniejsze jest, co sami czujemy w danym zapachu, nie cudze opinie. W ogóle sens istnienia miejsc takich, jak Wizaż czy Fragrantica widzę w zestawieniu iluś tam opinii - i dopiero taka kompilacja może pomóc komuś podjąć decyzję; nawet bardziej, niż opinie pojedynczych osób. ![]() Zauważyłam przy okazji jeszcze jedną rzecz: ta dyskusja stała się odnogą "odwiecznego sporu" o to, czym są dla kogo perfumy. Dla mnie (i jak podejrzewam chyba większości rodzimych blogerów) jest to forma sztuki. Owszem, nierozerwalnie związanej z naukami ścisłymi - ale czy muzyka lub architektura nie są? ![]() Także dlatego, że zmuszona jestem akceptować punkty widzenia osób, które w perfumach widzą tylko produkt kosmetyczno-pielęgnacyjny. Bo niby dlaczego nie? Przecież nie każdy musi czuć potrzebę wgryzania się w poszczególne nuty, metody działania Jean-Claude'a Elleny ni dziwne, może nawet egzotyczne skojarzenia. Rozumiem takie podejście i akceptuję je. Tylko dlaczego mam wrażenie, że nie działa ono w obie strony? ![]() Co piszę z mieszanymi uczuciami, mając świadomość oddalania wątku od, jak przypuszczam, pierwotnych intencji Ssue. Lecz mam wrażenie, że z początkowego wyciągania na zwierzenia pozytywne, mające w sobie coś z łagodnego fangirlizmu (albo fanboyizmu ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() No i jestem fanką soczystych porównań Parabelki. ![]() ![]()
![]() "Śnił mi się koszmar. Przerost biurokracji w państwie, gdzie niedawno ukończono likwidację analfabetyzmu". "Człowiek z człowiekiem się nie zejdzie, ale góra z górą zawsze". Stanisław Jerzy Lec Obłąkane Retorty Ż ≠ RZ
U ≠ Ó KS ≠ X!! |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Uważam, że nabijanie się z grafomanii nie jest takie do końca złe ![]()
![]() |
![]() |
#48 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A w temacie: nie kupuję w ciemno (choć raz zdarzyło mi się tak w pół-ciemno, bo znałam edt, a kupiłam edp). Ale recenzje różnorakie bardzo lubię czytać, porównywać wrażenia, czasem doszukać się nowych nut. I bardzo podoba mi się, że recenzje są pisane tyloma różnymi stylami, zarówno przez znawców perfum, jak i osoby, dla których perfumy to tylko dodatek. Im ich więcej, tym lepiej (o ile są napisane po porządnym teście i poprawnym językiem). Pełniejszy obraz zapachu się wtedy wyłania. Gdyby wszystkie recenzje to były suche opisy przechodzących w siebie nut, byłoby nudno.
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przepraszam, ale przykładów wolę tutaj nie podawać, bo może się zacząć dyskusja zupełnie nie na temat. Bardzo często wypowiadam się na wątku "Ostatnio testowałam" - zapraszam. ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Raczkowanie
|
Rozumiem, dzięki za odpowiedź. Jeśli zapach jest z dobrych składników, a po prostu kojarzy się komuś tandetnie, to inna sprawa, każdy ma swój gust itp., itd. Natomiast jeśli składniki faktycznie są kiepskie, tanie, to jak najbardziej warto o tym dużo pisać, nagłaśniać, że nie warty swojej ceny (w odpowiednich wątkach oczywiście - mnie np. bardzo by interesowało takie zestawienie napisane przez naprawdę kompetentną osobę - to byłoby coś obiektywnego na tle tej całej masy subiektywnych wrażeń).
![]() |
#51 |
Raczkowanie
|
Ponieważ pośrednio Justyna odwołała się do mnie (tu reweransik
![]() "Tandetny" to nie tylko składniki (my tu nie dzieci, wiemy, że chemia zaczęła sie już za naszych prapraprababek i gadanie o "unikatowych naturalnych składnikach" dawno między bajki włożyliśmy), to zamysł, "aby szybko się sprzedało", to konstrukcja zapachu robiona "na kolanie", to brak oryginalności (X i Y bardzo dobrze się sprzedają, wrzućmy je w chromatograf i zróbmy zrzynkę i nazwijmy ją Z dla niepoznaki). To w jak największym skrócie. Najnowszy przykład tandety, jeśli już lecieć po nazwiskach - Lancome la Vie est Belle - przykład użyłam po to, żeby ożywić schemacik ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za odpowiedź, Marioliso.
"Smile. The world is not ending just yet." Daeran, Wrath of the Righteous Edytowane przez MayaMarie Czas edycji: 2013-03-17 o 10:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Wtajemniczenie
|
Raczej nie kupuje w ciemno bo niestety kilka razy sie nacielam, a ze mieszkam dosc daleko mam potem spore trudnosci z pozbyciem sie tego kukulczego jaja
![]() Ale opinie i opisy bardzo chetnie czytam, prawie wszystkie zarowno na forum jaki i KWC, Fragrantice, blogach perfumeryjnych. Sa dla mnie nieocenionym zrodlem wiedzy perfumeryjnej ![]() Zauwazylam, ze nie padlo jeszcze slowo o recenzjach Dzikiej Truskawy, ktorej opisy jaki i gust perfumeryjny bardzo cenie. ![]() ![]()
![]() |
#54 |
Rozeznanie
|
Ja raczej nie śledzę. Czasem czytam wątek - ostatnio testowane-ale nie pamiętam żeby któraś osoba szczególnie wpadła mi w oko.
Lubię krótkie, zwięzłe opisy. Chociaż często wracam Synestezji, Co w Nosie Kręci i do bloga Fragrantika (tak opisuje słodkie zapachy że już parę razy się skusiłam na testy i nie żałuję tych przelotnych przygód ![]() Czasem zasiadam do czytania, zachęcona opisywanym zapachem, ale zdarza sie że gubię wątek pośród malowiczych porównań i rozbudowanych wizji. Nie przepadam za dosadnymi porównaniami. Nie nie jestem przewrażliwioną mimozą, czasem w realu przeklinam, rzucam nieobyczajne teksty ![]() Bo przecież - psich kup, nocników, kloszardów, przepoconych koszulek, , itp jest wokół tak wiele że tu - na forum - mam nadzieję na chwilowe zerwanie z brzydotą świata. Co się kończy często totalnym rozczarowaniem i twardym lądowaniem zapachowym ![]() Zaglądam na wątek wspólnych zakupów i jak widzę że jest na coś szał to biorę próbkę ![]() Przeważnie jednak testuję sama, w perfumeriach, darowanych próbkach ![]() Bardzo lubię testy Lady Vader ![]() I jeszcze Pani Stettke. Pisze pięknym językiem, schludnie i bardzo obrazowo. Czyli jednak mam ulubionych forumowiczów ![]() Edytowane przez caffe ristretto Czas edycji: 2013-03-23 o 14:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
Też lubię czytać Panią Stettke, ma ładny styl pisania i zachowuje dobrą proporcję pomiędzy opisem konkretnym a obrazowym, jest bogato ale bez grafomańskich wyskoków.
![]() |
#56 |
Raczkowanie
|
Ja nie mam konkretnych osób, raczej sugeruję się ilością pochwał jakie uzbierała dana osoba (w domniemaniu im więcej pochwał tym osoba bardziej ma sprecyzowane czego chce i potrafi to wyrazić; opinie takich osób uważam za najbardziej wartościowe).
Jeżeli natomiast chodzi o samą treść recenzji - ja najbardziej lubię opisy które podają jaką osobę widzi się w danych perfumach - bo sama tak samo odbieram zapach, jak kobietę. I zapach traktuję bardziej w kategoriach "część wizerunku", (= integralną część z urodą, aktualnym strojem i okazją) niż jako dobieranie go do aktualnego humoru li i jedynie. I tak - nie wybrałabym jako perfumy do pracy perfum które ktoś opisuje jako pasujące do kobiety tajemniczej i drapieżnej, albo gdy podaje obraz ładnej pani w jeansach i białym obcisłym podkoszulku jako kogoś kogo widzi gdy zamyka oczy, czując daną kompozycję. I bardzo lubię opisy skojarzeniowe. Nie bardzo kojarzę jak pachnie kaszmeran czy jaka jest różnica w zapachu yuzu i hassaku, ale za to jestem w stanie wyobrazić sobie zapach "ciepły i słodki", który ktoś opisuje dalej jako "rozgrzaną lagunę w słoneczny dzień z tropikalną dżunglą za nią", bo to słowa które mogę zamienić na obrazy i skojarzenia naprowadzające mnie na to czy te perfumy to naprawdę to czego chcę. Nie mogę powąchać, ale mogę "zobaczyć" oczyma wyobraźni.
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
przy zakupach "w ciemno" najczęściej korzystam z fragrantica.com, przeglądam też kwc i tam najlepiej lubię czytać recenzje khy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Upiór z Czarnej Chaty
|
Odkopuję, bo mam dwie takie recenzentki - czytam ich recenzje od początku mojej perfumowej pasji i ani razu się nie przejechałam na kupnie w ciemno - a jeśli tak się stało, to tylko dlatego, że postanowiłam zaryzykować i nie brać sobie do serca ich negatywnych opinii na temat danego zapachu. Mowa o Qqłce i Dzikiej Truskawce.
![]() Qqłka ma identyczny gust, więc jeśli coś jej się podoba, czasem pomimo niskiej oceny ogólnej - bierę. ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:28.