Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9 - Strona 31 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-04-29, 18:56   #901
201604181004
Konto usunięte

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Naprawdę chciałabyś dla swojego dziecka niani, która przyszła pracować za te 900 zł, bo nie miała wyboru, a przez cały czas czyta ogłoszenia i jeśli tylko znajdzie inną pracę, to zwolni się z dnia na dzień (bo nie ma przecież umowy)? Większość dzieci nie przyzwyczaja się łatwo i szybko do obcych, a do lepiej sobie znanych się przywiązuje, więc ja nie wyobrażam sobie dla swojego dziecka zatrudnić niani, dla której to ma być zajęcie na chwilę i dlatego, że nic lepszego jej się nie trafiło, ale jak się trafi, to odejdzie bez żalu.
Dlatego uważam że najlepiej takie rzeczy załatwiać w gronie swoich ;-) kuzynka która siedzi z dziećmi w domu chętnie przygarnie trzecie pod skrzydła za 900 zł. U mnie tak to się odbywa, jedno dziecko aktualnie przedszkolne całe dzieciństwo było chowane przez sąsiadkę-nianie która za dzień dostawała 50 zł. Nie odwidziało jej się. Albo uczciwe wydaje mi się płacenie tych 900 zł dziadkom czy babciom jeśli się zgodzą zająć dzieckiem. Może mało ale wedle możliwości rodziców najczęściej.

Zależy na kogo się trafi, ale ja dzieci nie mam, tylko jako siakieś doświadczenie z opieką nad dzieckiem.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-29, 19:09   #902
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Naprawdę chciałabyś dla swojego dziecka niani, która przyszła pracować za te 900 zł, bo nie miała wyboru, a przez cały czas czyta ogłoszenia i jeśli tylko znajdzie inną pracę, to zwolni się z dnia na dzień (bo nie ma przecież umowy)? Większość dzieci nie przyzwyczaja się łatwo i szybko do obcych, a do lepiej sobie znanych się przywiązuje, więc ja nie wyobrażam sobie dla swojego dziecka zatrudnić niani, dla której to ma być zajęcie na chwilę i dlatego, że nic lepszego jej się nie trafiło, ale jak się trafi, to odejdzie bez żalu.
Jeśli byłabym w takiej sytuacji - to tak. Opiekunka nie ma być dla mojego dziecka "zastępczą mama".

---------- Dopisano o 20:09 ---------- Poprzedni post napisano o 20:05 ----------

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Dlatego uważam że najlepiej takie rzeczy załatwiać w gronie swoich ;-) kuzynka która siedzi z dziećmi w domu chętnie przygarnie trzecie pod skrzydła za 900 zł. U mnie tak to się odbywa, jedno dziecko aktualnie przedszkolne całe dzieciństwo było chowane przez sąsiadkę-nianie która za dzień dostawała 50 zł. Nie odwidziało jej się. Albo uczciwe wydaje mi się płacenie tych 900 zł dziadkom czy babciom jeśli się zgodzą zająć dzieckiem. Może mało ale wedle możliwości rodziców najczęściej.

Zależy na kogo się trafi, ale ja dzieci nie mam, tylko jako siakieś doświadczenie z opieką nad dzieckiem.
Oburzone powinny być dalej oburzone, bo przecież to praca! Nieważne, kto ją wykonuje, kuzynka i obca pani to taki sam człowiek.
A tak serio to chciałabym zobaczyć dziadków, którzy wezmą kasę za opiekę nad wnukiem.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-29, 19:11   #903
201604181004
Konto usunięte

Niektórzy by wzięli, honor honorem ale ja bym nalegała jeśli byłoby mnie na to stać.
Stary 2013-04-29, 19:14   #904
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
A tak serio to chciałabym zobaczyć dziadków, którzy wezmą kasę za opiekę nad wnukiem.
Znam takich Kiedyś opiekowałam się dzieckiem 4 dni w tygodniu, na jeden dzień (czy jak ja nie mogłam) przychodziła babcia, zawsze ta sama, bo druga (mimo że młodsza i sprawniejsza) absolutnie nie chciała z tym chłopcem zostać, a jeśli już to żądała kosmicznych stawek. Czas wyliczała co do minuty
kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-29, 19:46   #905
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Jeśli byłabym w takiej sytuacji - to tak. Opiekunka nie ma być dla mojego dziecka "zastępczą mama".
Nie chodzi o bycie "zastępczą mamą", ale nie wyobrażam sobie, że dziecko co np. 3 miesiące ma nową nianię, bo a to studentka szukała pracy tylko na wakacje a to jakaś bezrobotna znalazła inną lepszą pracę, a to coś innego. Nie wspominając o tym, że do niani jednak trzeba mieć zaufanie, ale jednak dziecko się przywiązuje i nie chciałabym fundować mu co jakiś czas co rusz nowej obcej opiekunki. Wiadomo, że nawet płacąc 5 tys. nie ma się pewności, że ktoś nie odejdzie, ale jeśli z góry zakładamy, że bierzemy kogoś, kto nie ma wyjścia i bierze te 800, 900 zł, bo albo to, albo nic, albo chcącą dorobić studentkę, to jednak ryzyko się zwiększa.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-29, 19:57   #906
201604181004
Konto usunięte

Patrząc na to z tej strony może być ryzyko że... bierzesz opiekunkę a zaraz stracisz pracę, pożegnasz opiekunkę, znajdziesz nową pracę, znajdziesz opiekunkę, stracisz pracę .
Jej praca jest wszak uzależniona od twojej
Stary 2013-04-29, 20:11   #907
coffee
and cigarettes

Cytat:
Patrząc na to z tej strony może być ryzyko że... bierzesz opiekunkę a zaraz stracisz pracę, pożegnasz opiekunkę, znajdziesz nową pracę, znajdziesz opiekunkę, stracisz pracę .
Jej praca jest wszak uzależniona od twojej
No. Patriarchat rządzi. Mama nie pracuje, więc nie ma obaw, że dziecko ostanie pod opieką kogoś nowego.
coffee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-29, 20:44   #908
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Jesteś nianią
Nie tobie chodzi o etat a nie o legalną pracę.

Co ciekawe jak rozmawiam z potencjalnymi nianiami to wszystkie chcą etat z całym pakietem socjalnym którego konsekwencje ponoszę ja. Natomiast jak proponuje żeby założyły firmę i wystawiały mi co miesiąc rachunek przestają być zainteresowane praca, mimo że stawka jest taka sama. A przez 2 pierwsze lata działalności opłaca się ZUS na preferencyjnych warunkach. Założenie i zlikwidowanie firmy to 10 minut w urzędzie.
Dlatego myślę, że mogę naprawdę sporo powiedzieć o realiach.

Nie, mi chodzi ogólnie o pracę legalną, ale wiem, o czym mówisz Ty w kontekście ustawy żłobkowej. Teraz mówię o tym, że ludzie myśląc o tym, że potencjalna niania ma ubezpieczenie tym bardziej nie zatrudniają jej legalnie. O płacenie podatków nikt się nie upomina, ale brak ubezpieczenia jest problemem.

Inni rodzice twierdzą, że nianie wolą pracować na czarno, żeby nie płacić podatku.

Ale tylko przez pierwsze dwa lata.

---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:35 ----------

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Niania ma zadbać żeby dziecko było bezpieczne, zareagować jak zrobi sobie kuku, czytać książki ładnie po polsku, opowiadać bajki, zmienić pieluchę , wytrzeć pupę, nakarmić, pójść na spacer, ululac do snu, pobawić się klockami, lalkami czy innymi samochodami. A nie bawic się w guwernantkę i "uczyć języków".
To byście się zdziwiły jakie wymagania mają rodzice oferując 5 zł/h.

---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ----------

Cytat:
No, ale gdybym studentką nie była to nic by sie w tej kwestii nie zmieniło. Nadal mogłabym wynajmować pokój z kimś i żyć skromnie.
No i w tym się nie zgadzamy, bo mnie nie zadowala życie "skromne" ani nie jara mieszkanie z kimś obcym w pokoju do 30 r. ż.

---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ----------

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Można zmienić pracę, na taka gdzie jest to możliwe.
Jasne, że nie jest to opcja wygodna, ale jest
Otóż to.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-29, 21:02   #909
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość

No i w tym się nie zgadzamy, bo mnie nie zadowala życie "skromne" ani nie jara mieszkanie z kimś obcym w pokoju do 30 r. ż.
Pfff.... mnie też dlatego robię inne rzeczy, żeby nie musieć być nianią.
Ale w razie czego bym się tak utrzymała.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-29, 21:16   #910
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Pfff.... mnie też dlatego robię inne rzeczy, żeby nie musieć być nianią.
Ale w razie czego bym się tak utrzymała.
Pfffffff...

Edytowane przez 201708160922
Czas edycji: 2013-04-29 o 21:24
Stary 2013-04-29, 21:18   #911
Finlora
Zakorzenienie

Dziwi mnie zabieranie małych dzieci (na oko 2-3 letnich) na zajęcia fitness.
Rozumiem, że mamy chcą poćwiczyć, ale w rezultacie i tak tego nie robią, bo przez większość czasu zajęte są uspokajaniem dzieci, które się nudzą, krzyczą i biegają po całej sali przeszkadzając innym. Nie mówiąc już o tym, że kilka razy w ciągu godziny wychodzą z sali, bo dziecko chce siku czy cokolwiek innego.
Np dzisiaj była chyba czwórka.
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-29, 21:21   #912
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
Dziwi mnie zabieranie małych dzieci (na oko 2-3 letnich) na zajęcia fitness.
Rozumiem, że mamy chcą poćwiczyć, ale w rezultacie i tak tego nie robią, bo przez większość czasu zajęte są uspokajaniem dzieci, które się nudzą, krzyczą i biegają po całej sali przeszkadzając innym. Nie mówiąc już o tym, że kilka razy w ciągu godziny wychodzą z sali, bo dziecko chce siku czy cokolwiek innego.
Np dzisiaj była chyba czwórka.
Bo tata pracuje, babcia nie chce się zająć dzieckiem a niania za droga
Normalnie tylko bym się zdziwiła, ale w kontekście rozmowy powyżej po prostu MUSIAŁAM.
Stary 2013-04-29, 21:25   #913
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Bo tata pracuje, babcia nie chce się zająć dzieckiem a niania za droga
Normalnie tylko bym się zdziwiła, ale w kontekście rozmowy powyżej po prostu MUSIAŁAM.
To niech już lepiej zostanie w domu, będzie miała fitness w ramach biegania za dzieckiem
Wiedziałam, że zaraz ktoś to robi
Stary 2013-04-29, 21:29   #914
201708160922
Konto usunięte

Tu nikt Ci nie odpowie, dlaczego matki tak robią, bo tu wszystkie mamy sa zdroworozsądkowe, a te co dzieci nie mają to
Stary 2013-04-29, 21:32   #915
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Tu nikt Ci nie odpowie, dlaczego matki tak robią, bo tu wszystkie mamy sa zdroworozsądkowe, a te co dzieci nie mają to
To ja w takim razie nie rozumiem co zdroworozsądkowego jest w ciąganiu dziecka na fitness, na którym ono się nudzi i przeszkadza, a mama ma to gdzieś, bo ona chce sobie poskakać

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-04-29, 21:35   #916
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
To ja w takim razie nie rozumiem co zdroworozsądkowego jest w ciąganiu dziecka na fitness, na którym ono się nudzi i przeszkadza, a mama ma to gdzieś, bo ona chce sobie poskakać
Nie wiem, może zdroworozsądkowe mamy nie zabierają dzieci na fitness?
Stary 2013-04-29, 21:36   #917
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem, może zdroworozsądkowe mamy nie zabierają dzieci na fitness?
Aaaa, nie załapałam
Chyba jestem dziś bojowo nastawiona
Stary 2013-04-29, 21:52   #918
monicar
Zakorzenienie

Dziwi mnie zachowanie ludzi w sklepie, a konkretnie syf jaki zostawiają po sobie w przymierzalni. Czym to jest spowodowane? Tym, że "nikt" nie patrzy? U siebie w domu się chyba tak nie zachowują
Stary 2013-04-29, 22:25   #919
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mieszkam w Warszawie i podchodzą do ludzi na ulicy.
U mnie po ulicach to chodzą.. hmm.. mormoni chyba. Są zawsze ubrani w koszule i garniaki, i mają na koszuli plakietkę z jakimś napisem, ale w sumie nie wiem jakim, bo zawsze ich omijam z daleka
O, coś takiego - http://img118.imageshack.us/img118/6104/fyutm6.jpg [zdjęcie z google grafika]
Latem pełno takich w moim mieście.

Cytat:
Matura sprawdza (a przynajmniej powinna) naszą wiedzę od samego początku edukacji i moim zdaniem jest naprawdę poważnym egzaminem.
Sory ale jeżeli ktoś nie wagarował ile wlezie, uczył się na sprawdziany, to ja nie wiem, co to za problem zdać maturę.
Zwłaszcza te podstawy - polski to w ogóle pikuś, przecież tam wszystko jest praktycznie na tacy podane (czytanie ze zrozumieniem i potem odpowiedzi do tekstu),
no a matematyka - tablica wzorów i jechane. Wszystko jest do rozwiązania jak się trochę pomyśli.

Cytat:
Moi rodzice nie poszli na studia, więc dla nich egzamin poprawkowy był czymś gorszym niż dla mnie.
No u mnie tak samo - w dodatku ja zawsze w liceum itd dobre oceny, a mój brat leserował - teraz już kończy 3 rok studiów i nigdy rodzicom nie mówił nic o żadnej poprawce (czy jakieś miał, nie wiadomo),
więc na mnie też pewna presja ciąży, jakbym miała mieć warunek, to że jak to możliwe w ogóle...

Cytat:
a tu wszyscy jej mówią "każdy debil by to zdał, na studiach będzie gorzej!"
Sorry ale na 30% to naprawdę każda osoba z IQ w normie powinna to zdać :P

Cytat:
A mnie dziwi, że Ciebie to dziwi. Ja tam nie chciałabym, żeby mój TŻ narzekał na mnie swoim znajomym
A ja sobie nie wyobrażam, że jakbym się z TŻ pokłóciła, to miałabym to wszystko dusić w sobie i się męczyć, zamiast iść porozmawiać z przyjaciółką i sobie ulżyć.
Nie od razu byle komu, ale przyjaciółce czy bliskiej koelżance to bez problemu można powiedzieć chyba.

Cytat:
Spoko. Dlatego następnym razem kiedy znów uznałam jej zachowanie za głupie powiedziałam jej to prosto w oczy, wszystko to, co powiedziałabym na jej temat naszej wspólnej koleżance. O dziwo nie była zachwycona... Nie mam pojęcia dlaczego, przecież zrobiłam o co prosiła
No cóż, ludzie. Prawda w oczy kole
Moja dobra koleżanka poprosiła mnie, żebym jej opowiedziała, "czy robiła jakiś przypał po pijanemu" - jak powiedziałam, to obraziła się na mnie na 2 tygodnie

Cytat:
Napisane przez drabineczka
]. Niania ma lubic dzieci i nie robic im krzywdy xD od angielskiego jest kto inny.
No tak - Ty
bowszystkotoiluzjajest jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-29, 22:30   #920
201604181004
Konto usunięte

Nie, własnego dziecka nie uczyłabym .
Stary 2013-04-29, 22:36   #921
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez bowszystkotoiluzjajest Pokaż wiadomość
U mnie po ulicach to chodzą.. hmm.. mormoni chyba. Są zawsze ubrani w koszule i garniaki, i mają na koszuli plakietkę z jakimś napisem, ale w sumie nie wiem jakim, bo zawsze ich omijam z daleka
O, coś takiego - http://img118.imageshack.us/img118/6104/fyutm6.jpg [zdjęcie z google grafika]
Mormoni też chodzą ale oni właśnie rzucają się w oczy i można ich ominąć lub się przygotować. A tu idzie kobieta 30+ z kobietą 50+, mówią do mnie "Przepraszam panią..." to się zatrzymuję bo może o godzinę chcą zapytać albo o autobus czy zapalniczkę. A tu pytanie czy znalazłam Jezusa. Tak, był w biurze rzeczy znalezionych...

Drabi, nie, ale obce dzieci tak, więc niech nianie nie uczą ich angielskiego
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-29, 22:37   #922
201604181004
Konto usunięte

A no w ten sposób to tak . Nie wiem czemu ktoś miałby wymagać od niani że będzie go uczyć języków obcych, chyba ze to nativka i będą bajki oglądać, ale za dużego sensu w tym nie widzę (po raz któryś powtórze moją teorię: babki chowały wiele dzieci bez róznych bajerów a jakoś jesteśmy normalni )
Stary 2013-04-29, 22:40   #923
201604190949
Konto usunięte

Wiesz, dzieci mają angielski już w przedszkolu i 'moi' rodzice chcieli żebym pytała czego się dziś nauczył i trochę z nim powtarzała że red, blu, jeloł i takie tam.
Moja koleżanka ma od kilku lat pod opieką dziewczynkę obecnie 8 letnią i ma pomagać jej w lekcjach więc tu też kapka tego angielskiego się przydaje.
Myślę, że raczej o to chodziło a nie o przeprowadzenie lekcji z dzieckiem.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-04-29, 22:42   #924
201604181004
Konto usunięte

Ale ja też miałam angielski już w przedszkolu no właśnie, w przedszkolu a nie okresie niemowlęcym ( ja cały czas mam na myśli dzieci 0-4 lata bo chyba o takich dzieciach była mowa... :<)
Stary 2013-04-29, 22:51   #925
201604190949
Konto usunięte

Ja zauważyłam wzmiankę o małych dzieciach dopiero przy nagłych zmianach niań a wcześniej to wydawało mi się, że dyskusja obejmowała ogólnie wszystkie dzieci. Ale ciężko ogarnąć bo niezły ot na tyle stron i z taką dawką wzajemnej agresji, że czytałam piąte przez dziesiąte
Stary 2013-04-29, 22:51   #926
201604181004
Konto usunięte

Ja też, jestem zajęta przekarmianiem pou bo tak fajnie wygląda jak skacze taki klops :d
Stary 2013-04-29, 22:52   #927
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Ale ja też miałam angielski już w przedszkolu no właśnie, w przedszkolu a nie okresie niemowlęcym ( ja cały czas mam na myśli dzieci 0-4 lata bo chyba o takich dzieciach była mowa... :<)
Niemowlę to dziecko do 1 r.ż.

Czas edycji: 2013-04-29 o 22:54
Stary 2013-04-29, 22:53   #928
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Zawsze powtarzam, że to głupi cytat z Szymborskiej.
Zgadzam się.

Cytat:
Napisane przez Duszaniola Pokaż wiadomość
Odnośnie dzieci przypomniały mi się 2 rzeczy, które mnie dziwią.
Samotne matki (ojcowie też, ale osobiście nie spotkałam), które pozwalają, żeby dziecko spędzało dużo czasu z każdym potencjalnym kandydatem na faceta. I takie biedne dziecko się później przywiązuje co chwilę do kogoś innego.
To jest straszne

Cytat:
Są tacy

Cytat:
A ja sobie nie wyobrażam, że jakbym się z TŻ pokłóciła, to miałabym to wszystko dusić w sobie i się męczyć, zamiast iść porozmawiać z przyjaciółką i sobie ulżyć.
Ja w takiej sytuacji wolałabym nie dusić niczego w sobie, tylko załatwić sprawę z TŻ-em, czyli z osobą zainteresowaną.

Cytat:
Nie od razu byle komu, ale przyjaciółce czy bliskiej koelżance to bez problemu można powiedzieć chyba.
Kwestia podejścia. Mnie by coś takiego nie pasowało. Jeśli sprawa jest między mną a TŻ-em, to nie widzę powodu, by w sprawę angażować jeszcze osoby trzecie. Zwłaszcza, gdy nie mówimy o sytuacji, w której kłótnia jest długotrwała i brakuje nam już sił i pomysłów na to, jak dogadać się z drugą osobą.

Zresztą, swoje podejście już wyjaśniałam w tym wątku, jak coś, to mogę poszukać tamtego posta
Stary 2013-04-29, 22:54   #929
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Tak, to mormoni. Uważaj, bo dziewczyny nie są tak łatwo rozpoznawalne

Czas edycji: 2013-04-29 o 22:57
Stary 2013-04-29, 22:57   #930
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
---------
Nie zgadzam się.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości