|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#871 |
Zadomowienie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9
Dziwna jest ta cała dyskusja o zarobkach niani. Tak jak już ktoś wspomniał- zarobki są zróżnicowane, jak się nie podoba to można wykonywać inną pracę i tyle. To tak jakby powiedzieć, że osoba roznosząca ulotki powinna zgarniać 2 tys bo biedactwo musi całyt czas stać czy śnieg czy deszcz... To jest sposób na dorobienie sobie i tyle. Jak ktoś chce być nianią "zawodowo" to raczej nie w tym kraju.
![]() A praca pielęgniarek? Ratowników medycznych czy lekarzy? Moim zdaniem też ich zarobki są zaniżone w stosunku do tego jaką pracę wykonują i z jaką odpowiedzialnością się to wiąże... Ale tak jak napisała Cholerka- taki jest rynek pracy i to on dyktuje stawki. A co do personelu medycznego, który ciągnie 3 czy 4 dobę pracy pod rząd to jest to naginne (przynajmniej w moich kręgach) i nie znam osoby, która by pracowała przepisowo- dniówka, nocka, 2x wolne. Takie niestety są realia.
![]() |
#872 |
Konto usunięte
|
Na początku napiszę, że nocowałam już kilkanaście razy w hostelu, w tym raz niemal tydzień. Dużo osób poznałam, wiele zachowań widziałam, ale to dzisiejsze przerosło moje oczekiwania. Wzięłam rano prysznic, bo wczoraj byłam w stanie agonalnym, tak przez 6. Trochę wychodzi mi włosów, więc posprzątałam, żeby nikogo nie brzydziły moje czerwone kłaki. Włączyłam grzejnik, żeby szybko wysuszyć ręcznik, powiesiłam. Po mnie myła się jedna Angielka. Włażę po niej suszyć włosy i jakaż była moja mina, gdy weszłam prawą stopę i była cała mokra
![]() ![]() ![]() ![]() Ludzie są różni, ale tak właśnie rodzą się stereotypy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#873 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
EOT ![]()
![]() |
#874 |
and cigarettes
|
No, jeśli stwierdzisz, że zostawianie mokrej podłogi w łazience jest cechą Anglików to tak, w taki sposób robią się stereotypy. Nie poprzez jej zachowanie, a Twoje uogólnianie.
![]() Żeby zawalczyć z tym "stereotypem" powiem Ci, że mieszkam z takim przypadkiem (Polak). I nijak nie da się tego przetłumaczyć, wybłagać... |
![]() ![]() |
![]() |
#875 | ||
Biała Dama
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:32 ---------- Cytat:
Wlasnie z siostra niedawno dyskutowalam o tym, wg mnie obgadywanie to mowienie o kims przedstawiajac w niekorzystnym swietle i za plecami, nie dajac mu mozliwosci obrony Moja siostra twierdzi ze obgadywanie zawsze ma cos z przesady, przekolorowania, dla mnie niekoniecznie ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#876 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ---------- No, mnie jakoś nikt nie uczył języków w tym wieku, a dobrych manier to takich podstawowych, które się każdemu dziecku powtarza. Więc nie, nie oczekuję tego od niani.
![]() |
#877 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dużo bardziej bałam się egzaminu wstępnego na studia, i każdego egzaminu na studiach, który był co najmniej tak trudny jak cała matura. Jakie $^#$^%@ uczenie manier niemowlaka? Ze sie po jedzeniu nie beka ![]() Języki- jedynie jezeli niania jest native speakerem inaczej nie ma to sensu bo dziecko w takim wieku załapie zły akcent i jeszcze wyjdzie z tego polinglsz. Niania ma zadbać żeby dziecko było bezpieczne, zareagować jak zrobi sobie kuku, czytać książki ładnie po polsku, opowiadać bajki, zmienić pieluchę , wytrzeć pupę, nakarmić, pójść na spacer, ululac do snu, pobawić się klockami, lalkami czy innymi samochodami. A nie bawic się w guwernantkę i "uczyć języków". Edytowane przez dacn Czas edycji: 2013-04-29 o 12:51 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#878 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Nikogo nie obraziłam. Po prostu na ogół ktoś, kto chce wykonywać ten zawód, musi się liczyć z niższymi zarobkami(nie mówię o wyjątkach). A jakoś nie widzę tego, by osoby po prawie czy medycynie(przykładowo) rwałyby się do poświęcenia się karierze niani. Nawet jak lubią dzieci.
#879 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie zatrudniam nikogo na etat podobnie jak nie chodzę noca po parku czy nie zostawiam torebki na ławce. Czy z tego powodu równiez uznasz że jestem dziwna bo nie ufam ludziom, którzy na pewno nie będą chcieli nic złego zrobić??? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#880 | ||
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Nie wiem, niektórzy to w kosmosie żyją, ile to już wątków na wizażu było pt. "od którego dnia ciąży mogę iść na zwolnienie" ![]() ---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#881 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Równiez nie wiem czemu co niektórym tu sie wydaje że mam pracować na obca kobietę. Brak poczucia rzeczywistości, ile firm planowo nie zatrudnia na etat-właśnie z powodu strachu i świadomości tego jakim obciążeniem jest etat wobec pracodawcy. Po za tym nie bardzo rozumiem ataku: pensja jest- jest. Legalność jest- jest. I jest źle bo brak tolerancji dla ludzi którzy chcieli by mnie oszukać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#882 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#883 |
wańka wstańka
|
W Polsce jest kiepski system,jeśli chodzi o opiekę nad dziećmi. Do tego dochodzi mentalność kombinatora i te wszystkie lewe lub na granicy prwa L4
![]() W życiu nie zatrudniłabym niani na umowę o pracę. Nie jestem firmą, która sobie może pozwolić na utrzymywanie chorej czy chorej bo ciężarnej. I jednocześnie płącić drugiej, która swoją drogą również może się rozchorować. Nie zatrudniłabym tez kogoś za lipne 400 czy 500 zł. Między innymi dlatego, że uważam:' jaka płaca taka praca' ![]() a chce by moim dzieckiem zajmowała się osoba kompetentna, która będzie tę pracę wykonywać dobrze i z chęcią. Wg mnie świetnie, gdy niania ma swoją działalność. Rodzice zawsze mają wybór, tyle, że często idą na skróty. Oboje musza pracować? Moga zmienić godziny pracy, tak by dziecko nie musiało spędzać z opiekunką 8h dziennie.
#884 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#885 | ||
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
No przecież sprostowałam potem, że studia to jednak słaby miernik. A zapłacę tyle, na ile mnie będzie stać, nie będę patrzeć na to, czy ma studia czy doświadczenie. Ja daję ofertę i albo ją ktoś przyjmuje, albo nie. Do niczego nikogo nie zmuszam. Cytat:
---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ---------- A jeśli oboje pracują powiedzmy w urzędach/podobnych instytucjach, poniedziałek-piątek 8-16? W urzędzie niestety nie wezmą wieczornej zmiany. Nie zawsze jest wybór.
![]() |
#886 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Jasne, że nie jest to opcja wygodna, ale jest ![]()
![]() |
#887 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Dla mnie to jest raczej jakiś kosmos, bo jak się się ma dobrą pracę w Polsce to się ją trzyma.
#888 |
Zakorzenienie
|
Nie mówię, że jesteś nieuczciwa. Chodzi mi wyłącznie o twoje podejście do zawodu niani po przeczytaniu wszystkich Twoich postów. Nie będę się powtarzać po Iwonalodz. Nie ma sensu ciągnąć w nieskończoność tego tematu.
#889 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Więctrzeba rozważyć plusy i minus. W przypadku dobrej pracy dochodzą czynniki inne niz finansowe. Inna sprawa, że nie każdy rodzic ma 'dobrą pracę'. ![]()
![]() |
#890 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast jestem negatywnie nastawiona do zatrudniania na etat obcej osoby i ponoszenia wszelakich tego konsekwencji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#891 | |
Biała Dama
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#892 |
Wtajemniczenie
|
Odnośnie dzieci przypomniały mi się 2 rzeczy, które mnie dziwią.
Samotne matki (ojcowie też, ale osobiście nie spotkałam), które pozwalają, żeby dziecko spędzało dużo czasu z każdym potencjalnym kandydatem na faceta. I takie biedne dziecko się później przywiązuje co chwilę do kogoś innego. I rodzice, którzy wrzucają na fb zdjęcia dziecka z bałaganem w tle i jeszcze uważają, że dzieci mają, to jak mają mieć czysto na zdjęciach. Żeby nie było, rozumiem, że przy dziecku czasem ciężko o porządek, ale nie rozumiem samej idei wstawiania fotek z bałaganem na fb.
#893 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Obie rzeczy są niezbyt fajne, zwłaszcza to przywiązywanie własnych dzieci do obcych wujków/cioć... Znam też jedną taką mało myślącą co wmawia dwulatce że jej nowy facet to tatuś... Nosz, aż się nóż w kieszeni otwiera. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#894 | |
and cigarettes
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#895 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Dodatko dziwi mnie, że rodzice, zwłaszcza matki, które przywiazuja mega wagę do wyglądu: figura makijaż i inne takie powalają by ich dzieci miały sorą nadwagę.
![]() |
#896 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() co do przywiązywania się dziecka do coraz to nowych facetów mamy- przykre to jest niesamowicie. I co ma taki chłopak zrobić, jak po rozstaniu dziecko spotka go gdzieś na mieście i będzie krzyczało wujku, albo co gorsza tato? Ma udawać, że nie zna dziecka? Zastanawia mnie też, czy dziecko nie bedzie powielało wzorców wyniesionych z domu... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#897 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie wiem, strasznie mnie dziwi, że matki o tym nie myślą. A znam kilka takich :/ ---------- Dopisano o 17:24 ---------- Poprzedni post napisano o 17:22 ---------- Cytat:
I jeszcze łażenie z takim dzieckiem do mc donalda ![]()
![]() |
#898 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() I nie wiem, ja tam nie widzę w Polsce zawodu "niania" - chyba dla ludzi z wysokich sfer. Dla mnie taka ogólnie pojęta niania to kobieta która sprawuje opiekę nad dzieckiem gdy ja jestem w pracy, w taki sposób jaki bym robiła to ja - zjeść śniadanie, zmienić pampersa, położyć spać ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#899 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#900 |
Wtajemniczenie
|
albo zatrudniam profesjonalną nianię,albo podrzucam dziecko studentce na parę godzin.Dla mnie to dwie różne sytuacje.Ciekawa jestem czy dziewczyny ,które się wypowiadają w tym temacie mają dzieci.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:06.