Oszczędności- na koncie, w skarpecie, wydawać od razu? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Pokaż wyniki sondy: Gdzie przechowujesz oszczędzone pieniądze?
na koncie bankowym 26 36,62%
na koncie oszczędnościowym 41 57,75%
w domu/w skarpecie 13 18,31%
nie oszczędzam/wydaje na bieżąco 10 14,08%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 71. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-06-14, 23:40   #31
Elfia4
DOMator

Dot.: Oszczędności- na koncie, w skarpecie, wydawać od razu?

Cytat:
Napisane przez asia_aisa Pokaż wiadomość
Mnie to w ogóle zastanawia, czy jest sens trzymania kasy na kontach oszczędnościowych/lokatach, skoro średnie oprocentowanie to 3% minus oczywiście podatek... Dzisiaj pani zaproponowała mi na rękę 1,9% Tak, wiem o obniżce stóp procentowych...
Ja zanim nastąpiła obniżka stóp procentowych ulokowałam wszystkie oszczędności na lokatach oprocentowanych na 6%. Dzięki temu jednak jakieś marne procenty przyrosną ponad inflację, a pieniądze nie tracą wartości na koncie oszczędnościowym.
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-15, 02:51   #32
invisible_01
Zakorzeniona

Ja oszczędzałam przez całe 3 lata licencjatu odkładając pieniądze na koncie oszczędnościowym. Ponieważ studiowałam dziennie, nie mogłam pracować na pełny etat, a poza tym musiałam się utrzymać, więc nie byłam w stanie odkładać wiele - różnie, czasami 200 zł, czasami 100 zł, a czasami trafiły się niespodziewane wydatki albo okres sesji/choroby, kiedy nie pracowałam tyle, co zazwyczaj, więc dostawałam mniejszą pensję (umowa zlecenie). Po 3 latach miałam na koncie mniej więcej 4500 zł. Mój cel był jasny: wiedziałam, że chcę zacząć studiować za granicą, więc potrzebowałam pieniędzy - zwłaszcza, że obecnie mieszkam w kraju, w którym jest euro, więc cała zarobiona kasa została niejako czterokrotnie pomniejszona. Z tych oszczędności szybko nic nie zostało - 500 euro poszło na samą kaucję za akademik, 200 euro musiałam zapłacić na początku semestru za kartę miejską, 50 euro było za opłaty administracyjne i coś tam dla uczelni, 70 euro kosztował sam bilet na dotarcie do tego kraju, no i że nie wspomnę o innych opłatach, które zawsze się ma podczas zamieszkiwania w nowym mieszkaniu. Trochę to było dobijające, że oszczędzałam tyle czasu, nie mając wolnych weekendów, żeby zarobić na utrzymanie i odłożyć pieniądze, a w ciągu właściwie tygodnia całość została wydana.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-15, 03:03   #33
aaanitka86
BAN stały

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Ja oszczędzałam przez całe 3 lata licencjatu odkładając pieniądze na koncie oszczędnościowym. Ponieważ studiowałam dziennie, nie mogłam pracować na pełny etat, a poza tym musiałam się utrzymać, więc nie byłam w stanie odkładać wiele - różnie, czasami 200 zł, czasami 100 zł, a czasami trafiły się niespodziewane wydatki albo okres sesji/choroby, kiedy nie pracowałam tyle, co zazwyczaj, więc dostawałam mniejszą pensję (umowa zlecenie). Po 3 latach miałam na koncie mniej więcej 4500 zł. Mój cel był jasny: wiedziałam, że chcę zacząć studiować za granicą, więc potrzebowałam pieniędzy - zwłaszcza, że obecnie mieszkam w kraju, w którym jest euro, więc cała zarobiona kasa została niejako czterokrotnie pomniejszona. Z tych oszczędności szybko nic nie zostało - 500 euro poszło na samą kaucję za akademik, 200 euro musiałam zapłacić na początku semestru za kartę miejską, 50 euro było za opłaty administracyjne i coś tam dla uczelni, 70 euro kosztował sam bilet na dotarcie do tego kraju, no i że nie wspomnę o innych opłatach, które zawsze się ma podczas zamieszkiwania w nowym mieszkaniu. Trochę to było dobijające, że oszczędzałam tyle czasu, nie mając wolnych weekendów, żeby zarobić na utrzymanie i odłożyć pieniądze, a w ciągu właściwie tygodnia całość została wydana.
no to jest przykre ale z 2 giej strony miej, a nie miej tych 4500...
aaanitka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-15, 08:45   #34
Justine1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Martacin Pokaż wiadomość
a mogę zapytać-dlaczego? Bez żadnych złośliwości, ot ciekawa jestem dlaczego ludzie w tak niepewnych czasach (np. ten nieszczęsny Cypr) i przy takim "oprocentowaniu" tak ufają bankom.

Jakbyś musiała to żyłabyś nie wiem skąd wziąć oszczędności będąc samodzielnym człowiekiem i zarabiając 1200 zł- w moich okolicach wynajęcie mieszkania to od 500 (za pokój!)-1000 (najtańsze mieszkania) zł z opłatami. Do tego jedzenie ok. 250-300 zł. Nie mam pojęcia jak w takiej sytuacji cokolwiek zaoszczędzić, ba!, przeżyć, a sporo Polaków tyle właśnie zarabia
w Polsce jeszcze nie ma Cypru, dość uważnie obserwuję rynek i wiedziałabym kiedy zareagować
wolę jakieś marne odsetki z konta oszczędnościowego niż trzymanie w domu-dam przykład mojej koleżanki: przez 3 miesiące pracowała w rolnictwie w Niemczech, przywiozła naprawdę sporą kasę, ale chyba nie muszę dodawać ile kosztowało ją to wyrzeczeń. Trzymała pieniądze w domu, bo nie ma zaufania do banków i stało się-złodziej okradł ich w biały dzień.
a co oszczędzania nawet z tak małych pensji-znam ludzi, którzy tak robią, ale znam pary, które mają ok. 7 tysięcy na miesiąc i nie zostaje im nic do pierwszego, ale to zależy od charakteru i warunków-wiadomo, że jak są dzieci czy choroba to nie da się
Cytat:
Napisane przez kobietasukcesu Pokaż wiadomość
Najgorsze jest to jak pieniądz traci siłę nabywczą. Jak się np pomyśli jakie można było 5 lat temu zrobić zakupy spożywcze za 300 zł a jakie teraz...
No lepiej odłożyć niż wydać na to czego się nie będzie używać. Ale też nawet przy fajnym oprocentowaniu w miarę te odsetki nie pokryją tej straty wartości.[COLOR=Silver]
Cytat:
Napisane przez aaanitka86 Pokaż wiadomość
No niby tak. Co jakią czas jest inflacja i pieniądz traci wartość ale to już lepsze niż brać kredyt, a kasę przepierdzielić na głupoty prawda?[COLOR=Silver]
dokładnie
Justine1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-15, 11:48   #35
ViLLeMkA
Zakorzenienie

Staram się odkładać na konto oszczędnościowe ok. połowy pensji na bliżej nieokreślony cel.
Czułabym się bardzo zestresowana nie posiadając żadnych oszczędności.

ViLLeMkA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-15, 11:57   #36
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Cytat:
Napisane przez Justine1989 Pokaż wiadomość
a co oszczędzania nawet z tak małych pensji-znam ludzi, którzy tak robią, ale znam pary, które mają ok. 7 tysięcy na miesiąc i nie zostaje im nic do pierwszego, ale to zależy od charakteru i warunków-wiadomo, że jak są dzieci czy choroba to nie da się
7 tysięcy na miesiąc na dwie osoby to wcale nie jest fortuna. Szczególnie jak masz kredyt na mieszkanie, czynsz, auto w leasingu.

Ale spoko, kiedyś na wizażu przeczytałam że ktoś 'sra kasą' (cytat dokładny) bo ma 3 tysiące pensji.

---------- Dopisano o 11:57 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ----------

Cytat:
Napisane przez ViLLeMkA Pokaż wiadomość
Czułabym się bardzo zestresowana nie posiadając żadnych oszczędności.
Ja też.
Z tym, że coraz więcej ich chcę mieć, najlepiej chyba tyle żeby styknęło do końca życia bez pracy

Gdybym mieszkała jeszcze z rodziną to pewnie bym inaczej na to patrzała, bo czym się stresować, lodówki przede mną nie zamkną

“You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf

<3 <3 <3
kobietasukcesu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-15, 12:54   #37
aaanitka86
BAN stały

Cytat:
w Polsce jeszcze nie ma Cypru, dość uważnie obserwuję rynek i wiedziałabym kiedy zareagować
wolę jakieś marne odsetki z konta oszczędnościowego niż trzymanie w domu
dokładnie! w jeden dzień nie zabiorą tych oszczędności.
Cytat:
-dam przykład mojej koleżanki: przez 3 miesiące pracowała w rolnictwie w Niemczech, przywiozła naprawdę sporą kasę, ale chyba nie muszę dodawać ile kosztowało ją to wyrzeczeń. Trzymała pieniądze w domu, bo nie ma zaufania do banków i stało się-złodziej okradł ich w biały dzień.
Moich tesciów tak okradziono. Przeszwądrali całe mieszkanie, i zabrali na szczęście tylko 1000 zł i złota gdzieś za 5000 niestety.Oni normalnie nie trzymają kasy w domu. Mieli akurat, bo na następny dzień mieli coś tam kupować z agd...
Cytat:
no to akurat jest o nas teraz ja nie pracuję bo opiekunka czy żłobek to zbyt duży koszt niestety nieporównywalny do jakości tej usługi.Ale tak robimy, aby odłożyć chociaż te 30 %pensji męża. Dużo też robi, że nie wściekamy się już aby mieć markowe ubrania, nie chodzimy do knajp częściej niż raz w miesiącu, nie palimy i alkohol bardzo oszczędnie.Kilka lat temu- panieńskie czasy-oboje paliliśmy i lubiliśmy wypić. Teraz by na to szło ok 800-1000 zł/msc(!!!) Zamiast tego wolę kupić lepsze żarcie i odłożyć pieniądze. Też znam pary , które mają dużo więcej kasy i wszystko wydadzą. No cóż...ciężko krytykować, bo każdy ma inne priorytety i wizję na życie

---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ----------

Cytat:
7 tysięcy na miesiąc na dwie osoby to wcale nie jest fortuna. Szczególnie jak masz kredyt na mieszkanie, czynsz, auto w leasingu.

Ale spoko, kiedyś na wizażu przeczytałam że ktoś 'sra kasą' (cytat dokładny) bo ma 3 tysiące pensji.
No bo 7000 to nie jest wiele, tak żeby sobie kupować kosmetyki w Sephorze, czy douglasie, wszystkie ubrania w sieciówkach i wcale nie chodzi mi o te luksusowe, Buty tylko skórzane na przykład i jedzenie w almie czy piotrze i pawle, fryzjer, kosmetyczka i manicurzystka to mogło by nie starczyć do końca miesiąca nawet bez kredytu na mieszkanie i leasingu na auto.
z tym, ze ktoś sra kasą: jak jest panna czy kawaler co za darmo mieszka u mamusi i tatusia i nie płaci za jedzenie, auto pożycza od tatusia i na coś dostanie czasem ze 100-200zł, to 3000 to pokaźna kwota do dyspozycji
Stary 2013-06-15, 18:10   #38
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Cytat:
Napisane przez aaanitka86 Pokaż wiadomość

No bo 7000 to nie jest wiele, tak żeby sobie kupować kosmetyki w Sephorze, czy douglasie, wszystkie ubrania w sieciówkach i wcale nie chodzi mi o te luksusowe, Buty tylko skórzane na przykład i jedzenie w almie czy piotrze i pawle, fryzjer, kosmetyczka i manicurzystka to mogło by nie starczyć do końca miesiąca nawet bez kredytu na mieszkanie i leasingu na auto.
z tym, ze ktoś sra kasą: jak jest panna czy kawaler co za darmo mieszka u mamusi i tatusia i nie płaci za jedzenie, auto pożycza od tatusia i na coś dostanie czasem ze 100-200zł, to 3000 to pokaźna kwota do dyspozycji
Nie była to osoba mieszkająca za darmo u rodziców.
Taka sytuacja, że 3000 tylko na przyjemności to zupełnie co innego

A w Almie wiele produktów jest tańszych niż w Realu tak poza tym. Mówię oczywiście o tych ''firmowych'' nie o markach własnych.

“You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf

<3 <3 <3
kobietasukcesu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-15, 19:41   #39
chwast
Zakorzenienie

będę odkładać do skarpety tzn to stresujące rozwiązanie, ale do banków nie mam zaufania...... a niech się coś rozwali i sru - ni ma
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-15, 21:07   #40
aaanitka86
BAN stały

Cytat:
Nie była to osoba mieszkająca za darmo u rodziców.
Taka sytuacja, że 3000 tylko na przyjemności to zupełnie co innego

A w Almie wiele produktów jest tańszych niż w Realu tak poza tym. Mówię oczywiście o tych ''firmowych'' nie o markach własnych.
uuu, to jak nie, to lipa. Za 3000 da się w tym wypadku żyć ale "srać" nie da rady
Ja nie robię np. zakupów w realu czy w tesco. Stawiam na kauflanda i biedre, jeśli chodzi o marki ogólno światowe czyli np. pasta colgate, h&s, jogurty danone a kawa jacobs. Jest najtaniej zdecydowanie!
Stary 2013-06-16, 08:11   #41
Justine1989
Zakorzenienie

Cytat:
w żadnym miejscu swojej wypowiedzi nie napisałam, że to jest dużo. Chodziło mi o aspekt oszczędności i o to, jak ludzie gospodarują kasą. Jedna para może mieć 4 tys. na miesiąc i zaoszczędzą tysiąc, druga może mieć 10 tys. i nic im nie zostaje.
I do tego jeszcze każda z nich może mieć kredyt.
Każdy ma inny sposób na życie, swój rozum i wie, co dla niego najlepsze. Dla zakupoholika czy lubiącego imprezy/jedzenie w knajpach oszczędzanie na tym będzie męczarnią.
Justine1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-16, 11:12   #42
Elfia4
DOMator

Cytat:
w żadnym miejscu swojej wypowiedzi nie napisałam, że to jest dużo. Chodziło mi o aspekt oszczędności i o to, jak ludzie gospodarują kasą. Jedna para może mieć 4 tys. na miesiąc i zaoszczędzą tysiąc, druga może mieć 10 tys. i nic im nie zostaje.
I do tego jeszcze każda z nich może mieć kredyt.
Każdy ma inny sposób na życie, swój rozum i wie, co dla niego najlepsze. Dla zakupoholika czy lubiącego imprezy/jedzenie w knajpach oszczędzanie na tym będzie męczarnią.
Trzeba wziąć jeszcze pod uwagę strukturę stałych wydatków każdej z tych par, bo często się zdarza, że para o większych dochodach decyduje się kupić na kredyt większe mieszkanie, bo ma wyższą zdolność kredytową, czy droższy samochód i wówczas połowę dochodów pochłania spłata kredytów, a na życie nie zostają wcale takie kokosy.
Dla mnie wydawanie pensji co do złotówki jest nierozsądne, dla innych będzie to normalne, bo całe życie żyją z dnia na dzień.
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-16, 12:20   #43
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Elfia4 Pokaż wiadomość
Dla mnie wydawanie pensji co do złotówki jest nierozsądne, dla innych będzie to normalne, bo całe życie żyją z dnia na dzień.
I też myślę, że jak się ma większą pensję to łatwiej żyć z dnia na dzień.
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości