|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
| Pokaż wyniki sondy: Gdzie przechowujesz oszczędzone pieniądze? | |||
| na koncie bankowym |
|
26 | 36,62% |
| na koncie oszczędnościowym |
|
41 | 57,75% |
| w domu/w skarpecie |
|
13 | 18,31% |
| nie oszczędzam/wydaje na bieżąco |
|
10 | 14,08% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 71. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#31 |
|
DOMator
|
Dot.: Oszczędności- na koncie, w skarpecie, wydawać od razu?
Ja zanim nastąpiła obniżka stóp procentowych ulokowałam wszystkie oszczędności na lokatach oprocentowanych na 6%. Dzięki temu jednak jakieś marne procenty przyrosną ponad inflację, a pieniądze nie tracą wartości na koncie oszczędnościowym.
|
|
|
|
|
#32 |
|
Zakorzeniona
|
Ja oszczędzałam przez całe 3 lata licencjatu odkładając pieniądze na koncie oszczędnościowym. Ponieważ studiowałam dziennie, nie mogłam pracować na pełny etat, a poza tym musiałam się utrzymać, więc nie byłam w stanie odkładać wiele - różnie, czasami 200 zł, czasami 100 zł, a czasami trafiły się niespodziewane wydatki albo okres sesji/choroby, kiedy nie pracowałam tyle, co zazwyczaj, więc dostawałam mniejszą pensję (umowa zlecenie). Po 3 latach miałam na koncie mniej więcej 4500 zł. Mój cel był jasny: wiedziałam, że chcę zacząć studiować za granicą, więc potrzebowałam pieniędzy - zwłaszcza, że obecnie mieszkam w kraju, w którym jest euro, więc cała zarobiona kasa została niejako czterokrotnie pomniejszona. Z tych oszczędności szybko nic nie zostało - 500 euro poszło na samą kaucję za akademik, 200 euro musiałam zapłacić na początku semestru za kartę miejską, 50 euro było za opłaty administracyjne i coś tam dla uczelni, 70 euro kosztował sam bilet na dotarcie do tego kraju, no i że nie wspomnę o innych opłatach, które zawsze się ma podczas zamieszkiwania w nowym mieszkaniu. Trochę to było dobijające, że oszczędzałam tyle czasu, nie mając wolnych weekendów, żeby zarobić na utrzymanie i odłożyć pieniądze, a w ciągu właściwie tygodnia całość została wydana.
|
|
|
|
|
#33 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#34 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wolę jakieś marne odsetki z konta oszczędnościowego niż trzymanie w domu-dam przykład mojej koleżanki: przez 3 miesiące pracowała w rolnictwie w Niemczech, przywiozła naprawdę sporą kasę, ale chyba nie muszę dodawać ile kosztowało ją to wyrzeczeń. Trzymała pieniądze w domu, bo nie ma zaufania do banków i stało się-złodziej okradł ich w biały dzień. a co oszczędzania nawet z tak małych pensji-znam ludzi, którzy tak robią, ale znam pary, które mają ok. 7 tysięcy na miesiąc i nie zostaje im nic do pierwszego, ale to zależy od charakteru i warunków-wiadomo, że jak są dzieci czy choroba to nie da się Cytat:
|
||
|
|
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
Staram się odkładać na konto oszczędnościowe ok. połowy pensji na bliżej nieokreślony cel.
Czułabym się bardzo zestresowana nie posiadając żadnych oszczędności.
|
|
#36 | ||
|
zawsze mam racje
|
Cytat:
Ale spoko, kiedyś na wizażu przeczytałam że ktoś 'sra kasą' (cytat dokładny) bo ma 3 tysiące pensji. ---------- Dopisano o 11:57 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ---------- Cytat:
Z tym, że coraz więcej ich chcę mieć, najlepiej chyba tyle żeby styknęło do końca życia bez pracy Gdybym mieszkała jeszcze z rodziną to pewnie bym inaczej na to patrzała, bo czym się stresować, lodówki przede mną nie zamkną
|
|
|
#37 | ||||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
teraz ja nie pracuję bo opiekunka czy żłobek to zbyt duży koszt niestety nieporównywalny do jakości tej usługi.Ale tak robimy, aby odłożyć chociaż te 30 %pensji męża. Dużo też robi, że nie wściekamy się już aby mieć markowe ubrania, nie chodzimy do knajp częściej niż raz w miesiącu, nie palimy i alkohol bardzo oszczędnie.Kilka lat temu- panieńskie czasy-oboje paliliśmy i lubiliśmy wypić. Teraz by na to szło ok 800-1000 zł/msc(!!!) Zamiast tego wolę kupić lepsze żarcie i odłożyć pieniądze. Też znam pary , które mają dużo więcej kasy i wszystko wydadzą. No cóż...ciężko krytykować, bo każdy ma inne priorytety i wizję na życie![]() ---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ---------- Cytat:
z tym, ze ktoś sra kasą: jak jest panna czy kawaler co za darmo mieszka u mamusi i tatusia i nie płaci za jedzenie, auto pożycza od tatusia i na coś dostanie czasem ze 100-200zł, to 3000 to pokaźna kwota do dyspozycji |
||||
|
|
|
|
#38 | |
|
zawsze mam racje
|
Cytat:
Taka sytuacja, że 3000 tylko na przyjemności to zupełnie co innego ![]() A w Almie wiele produktów jest tańszych niż w Realu tak poza tym. Mówię oczywiście o tych ''firmowych'' nie o markach własnych.
|
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
|
będę odkładać do skarpety
tzn to stresujące rozwiązanie, ale do banków nie mam zaufania...... a niech się coś rozwali i sru - ni ma
|
|
|
|
|
#40 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Ja nie robię np. zakupów w realu czy w tesco. Stawiam na kauflanda i biedre, jeśli chodzi o marki ogólno światowe czyli np. pasta colgate, h&s, jogurty danone a kawa jacobs. Jest najtaniej zdecydowanie! |
|
|
|
|
|
#41 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I do tego jeszcze każda z nich może mieć kredyt. Każdy ma inny sposób na życie, swój rozum i wie, co dla niego najlepsze. Dla zakupoholika czy lubiącego imprezy/jedzenie w knajpach oszczędzanie na tym będzie męczarnią. |
|
|
|
|
|
#42 | |
|
DOMator
|
Cytat:
Dla mnie wydawanie pensji co do złotówki jest nierozsądne, dla innych będzie to normalne, bo całe życie żyją z dnia na dzień. |
|
|
|
|
|
#43 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:23.

nie wiem skąd wziąć oszczędności będąc samodzielnym człowiekiem i zarabiając 1200 zł- w moich okolicach wynajęcie mieszkania to od 500 (za pokój!)-1000 (najtańsze mieszkania) zł z opłatami. Do tego jedzenie ok. 250-300 zł. Nie mam pojęcia jak w takiej sytuacji cokolwiek zaoszczędzić, ba!, przeżyć, a sporo Polaków tyle właśnie zarabia