Ponad 90kg. na liczniku....Zrzucamy balast po złych nawykach lub ciąży! - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-06-27, 13:58   #721
monia mama
Raczkowanie

Dot.: Ponad 90kg. na liczniku....Zrzucamy balast po złych nawykach lub ciąży!

konwalia ja tam wole cwiczyc z filmikem bo akurat ta zumba jest dosc latwa akurat to jest zumba gdans fajne 3 dziewczyny a jak sama cwicze to niemam pomyslu i jak juz sie zmecze tak po min to juz niechce mi sie dalej nic robic
a wlasnie kochane czym zastepujecie chel jasny? bo mi niebardzo ten ciemny pasuje bo mam po nim zgage i albo jem jedna kanapke pszennego albo bulka grachamka czy cos podobnego albo kupuje wafle ryzowe a jak wy robicie?
wlasnie pieke ciasto z dzemem truskawkowym bede sie opanowywac i wlicze to w kalorie dzienne
LocA ja kiedys posmakowalam szpinak ale taki ugotowany bez niczego do dzisiaj pamietam straszne przezycie ale wiele razy slyszalam ze dobrze zrobiony jest suuper pyszny i tez mam zamiar zrobic poszukam na internecie jakiegos przepisu dietetycznego
cel 90
cel 80
cel 70
meta byc z siebie dumna
monia mama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-27, 14:13   #722
konwalia57
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zebra23 Pokaż wiadomość
Loca żadna ze mnie nauczycielka dziecko mam w podstawówce i koniec z porannym wstawaniem

konwalijko naleśniki razowe ze szpinakiem polecam, albo pierożki pieczone ze szpinakiem.. Pycha. Nie wspomnę o penne salmone ech Makaron w sosie śmietanowym z wędzonym łososiem i szpinakiem.. Niebo w gębie

---------- Dopisano o 14:55 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ----------

A owsiankę robię tak.. Zalewam na noc wrzątkiem trzy, cztery łyżki płatków górskich owsianych. Rano grzeję sobie troszkę mleka, dodaję otręby jakie mam, mogą być owoce. Ale ja wole bez dodatków takich Płatki, otręby plus trochę miodu i śniadanie pycha
A ja myślałam że jeszcze się gdzieś uczysz (studiujesz) widziałam właśnie w necie że jest dużo przepisów ze szpinakiem ale jakoś zawsze je omijałam .
Chciałam się wam pochwalić zaczęłam walkę z moim nawracającym łakomstwem. Poszłam do sklepu i kupiłam 2litry lodów najmniej kalorycznych wypadło na bakaliowe . I od dziś raz dziennie będę jadła lody nieważne jaką porcję ale oprócz nich żadnych słodyczy . I jak narazie się trzymam i właśnie się zajadam jednym

---------- Dopisano o 15:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ----------

Cytat:
Napisane przez monia mama Pokaż wiadomość
konwalia ja tam wole cwiczyc z filmikem bo akurat ta zumba jest dosc latwa akurat to jest zumba gdans fajne 3 dziewczyny a jak sama cwicze to niemam pomyslu i jak juz sie zmecze tak po min to juz niechce mi sie dalej nic robic
a wlasnie kochane czym zastepujecie chel jasny? bo mi niebardzo ten ciemny pasuje bo mam po nim zgage i albo jem jedna kanapke pszennego albo bulka grachamka czy cos podobnego albo kupuje wafle ryzowe a jak wy robicie?
wlasnie pieke ciasto z dzemem truskawkowym bede sie opanowywac i wlicze to w kalorie dzienne
LocA ja kiedys posmakowalam szpinak ale taki ugotowany bez niczego do dzisiaj pamietam straszne przezycie ale wiele razy slyszalam ze dobrze zrobiony jest suuper pyszny i tez mam zamiar zrobic poszukam na internecie jakiegos przepisu dietetycznego
Ja wcinam razowy tylko taki cięzki pakowany po kilka kromek, i mam też pieczywo wasa i razowy jem do południa a chrupki po południu. Zwykłego chleba nie jadłam od ponad 3 miesięcy choć nie powiem taki świeżutki mi sie marzy
Możesz też poszukać przepisów na jakieś razowe byłeczki albo orkiszowe i piec sama...Ja tak się zbieram ale zebrac nie mogę...
Stary 2013-06-27, 14:41   #723
monia mama
Raczkowanie

ten razowy ciezki o ktorym piszesz to wogole odpad nietrawie go jakos dobrze a z tymi lodami to pyszny pomysl ja teraz podchodze do odchudzania z mottem zjesc moge wszystko tylko co mi to da i tak np jak pizza odrazu zakladam ze moge ale ograniczam sie do kowalka bo jak kiedys rezygnowalam to pozniej sie skusilam i najadlam sie na zapas
a co do lodow ja jak mam okazje zawsze jem taka moja slabosc ciasto i lody inne slodycze jestem w stanie niezjesc no i niekupuje do domu nic na zapas dla dzieci wyjdzie na zdrowie ja niemam pokus ale jak idziemy na miasto albo meza najdzie ochota na lody to mamy w domu uczte
cel 90
cel 80
cel 70
meta byc z siebie dumna
Stary 2013-06-27, 14:44   #724
LocA83
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez konwalia57 Pokaż wiadomość
to ja spróbuje z makaronem razowym bo za kaszami to nie przepadam chyba że gryczana
a te mufiny podobno łatwo się robi i są jak prawdziwe a można jeść ile wlezie
to trzeba spróbować zrobić taki muffiny

Cytat:
Loca żadna ze mnie nauczycielka dziecko mam w podstawówce i koniec z porannym wstawaniem

konwalijko naleśniki razowe ze szpinakiem polecam, albo pierożki pieczone ze szpinakiem.. Pycha. Nie wspomnę o penne salmone ech Makaron w sosie śmietanowym z wędzonym łososiem i szpinakiem.. Niebo w gębie

---------- Dopisano o 14:55 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ----------

A owsiankę robię tak.. Zalewam na noc wrzątkiem trzy, cztery łyżki płatków górskich owsianych. Rano grzeję sobie troszkę mleka, dodaję otręby jakie mam, mogą być owoce. Ale ja wole bez dodatków takich Płatki, otręby plus trochę miodu i śniadanie pycha
Nie wiem czemu pomyślałam, że jesteś nauczycielką Dziękuje za kolejny przepis na owsiankę, może i ja się przekonam..

Cytat:
Szpinak taki zwykły ugotowany nie ma praktycznie smaku, taka trawa, więc nie dziwie ci się Dziewczyny jak będziecie gdzieś w restauracji to zamówcie sobie np naleśniki ze szpinakiem, może wtedy się przekonacie będziecie znały już smak i będziecie wiedziały do czego dążyć przeprawiając je w domu

Cytat:
A ja myślałam że jeszcze się gdzieś uczysz (studiujesz) widziałam właśnie w necie że jest dużo przepisów ze szpinakiem ale jakoś zawsze je omijałam .
Chciałam się wam pochwalić zaczęłam walkę z moim nawracającym łakomstwem. Poszłam do sklepu i kupiłam 2litry lodów najmniej kalorycznych wypadło na bakaliowe . I od dziś raz dziennie będę jadła lody nieważne jaką porcję ale oprócz nich żadnych słodyczy . I jak narazie się trzymam i właśnie się zajadam jednym

---------- Dopisano o 15:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ----------

Ja wcinam razowy tylko taki cięzki pakowany po kilka kromek, i mam też pieczywo wasa i razowy jem do południa a chrupki po południu. Zwykłego chleba nie jadłam od ponad 3 miesięcy choć nie powiem taki świeżutki mi sie marzy
Możesz też poszukać przepisów na jakieś razowe byłeczki albo orkiszowe i piec sama...Ja tak się zbieram ale zebrac nie mogę...
Ja mam w domu lody Latte i co zaglądam do zamrażarki to do mnie mówią Ale za lodami to nie przepadam aż tak bardzo, bo np dobremu ciachu jest mi się trudniej oprzeć
Ja też jem ten pakowany po kilka kromek, czarny chleb. Żytni pełnoziarnisty, albo ze słonecznikiem, w Tesco mi mąż kupuje.
Stary 2013-06-27, 14:48   #725
konwalia57
Zadomowienie

spróbuję w załaczniku wysłać wam przepisy które uzbierałam do tej pory nie jest ich duzo ale wybierałam takie raczej przystepne i pod mój gust oczywiscie.. Niestety nie dam rady muszę tak :

Kurczak po hawajsku

2 filety piersi z kurczaka,
1 mała puszka ananasa,
1 duża cebula czerwona,
1 papryka zielona,
sól,
pieprz,
natka pietruszki,
kurkuma,
papryka słodka.

Sposób przygotowania:
Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy na porcje. Następnie nacieramy je solą i pieprzem. Kolejnym krokiem jest obsmażenie kurczaka na oleju. Kiedy już będzie robił się miękki, wystarczy dodać do niego pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę i ananasa. Całość powinna dusić się w niewielkiej ilości syropu. Kiedy wszystkie składniki będą już gotowe, należy doprawić całość kurkumą i papryką słodką. Kurczaka podajemy po uprzednim posypaniu potrawy posiekaną natką pietruszki.

Galareta z kurczakiem

około 1 kg mięsa drobiowego (mogą to być skrzydełka, nóżki),
żelatyna,
2 marchewki,
1 seler,
sól,
pieprz.

Sposób przygotowania:
Mięso gotujemy w niewielkiej ilości wody (ok 1 l), tak aby pokryła mięso. Następnie pozbywamy się szumowin i gotujemy razem z warzywami do czasu, aż mięso będzie łatwo odchodziło od kości. Kolejnym krokiem jest ostudzenie wywaru i przecedzenie go. Następnie obieramy mięso, kroimy warzywa i podgrzewamy wywar, jednak w ten sposób, by nie ugotował się. Dodajemy do niego żelatynę – jej ilość uzależniona jest od ilości wody. W tym przypadku będzie to około 20 g. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie dodajemy warzywa i delikatnie mieszamy, całość studząc w temperaturze pokojowej. Kiedy galaretka jest już chłodna, wstawiamy ją do lodówki. Najlepiej smakuje serwowana z dodatkiem octu.

Potrawka z kurczaka

1 filet z piersi kurczaka,
1 mieszanka warzyw wiosenna,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
curry,
sól,
pieprz,
3 opakowania ryżu.

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Następnie kroimy je na niewielkie kawałki i wrzucamy do niewielkiej ilości wody. Na średnim ogniu gotujemy mięso, w razie konieczności zbierając szumowinę, oraz podsmażoną cebulę i czosnek. Następnie wrzucamy do garnka mieszankę warzyw i dolewamy wodę, aby pokryła je w całości. W tym czasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Kolejnym krokiem jest dodanie do sosu łyżeczki curry, a także soli i pieprzu do smaku. Potrawkę serwujemy razem z ryżem, kiedy wszystkie składniki będą miękkie.

Kurczak z ananasem

2 filetów z piersi kurczaka,
1 małej puszki ananasa w syropie,
curry,
2 cebul,
1 łyżki mąki,
soli,
pieprzu.

Piersi z kurczaka oczyszczamy i dzielimy na porcje jak na kotlety. Następnie macerujemy je w sporej ilości curry i wstawiamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie obieramy cebulę, a także podsmażamy ją pokrojoną w kostkę na patelni. Cebula powinna znaleźć się w rondelku.

Piersi z kurczaka wyjmujemy z lodówki i podsmażamy z obu stron na oleju. Następnie przekładamy mięso do rondelka. Dodajemy do niego syrop z ananasów, a także pokrojone na małe kawałki owoce. Całość powinna się gotować, aż mięso i owoce będą miękkie. W razie potrzeby dodajemy jeszcze do smaku curry, sól i pieprz. Kiedy potrawa będzie już gotowa, możemy zagęścić przygotowany sos, dodając do niego łyżkę mąki. Danie podajemy z ryżem albo makaronem.

Szaszłyki hawajskie

pierś z kurczaka
ananas
kilka ząbków czosnku

Wszystkie składniki tniemy na kawałki możliwe do umieszczenia na patyczkach. Mięso wcześniej dobrze zamarynować w ulubionej marynacie. Do marynaty dla mięsa do szaszłyków hawajskich używamy soku z ananasów, oliwy, soli, czosnku i imbiru. Ma być na słodko. Warzywa przyprawiamy wedle uznania. Szaszłyki pieczemy na grillu ok 20-30 minut,
tak aby mięso było upieczone a warzywa miękkie.

ROLADKI DROBIOWE

600g piersi z kurczaka
pół papryki
cebula
pieczarki lub suszone grzyby
kiszone ogórki
kostka warzywna
przyprawa do drobiu

Przygotowanie
Około 200 gramowe piersi pokroić należy wzdłuż i ubić młotkiem do mięsa. Posypać z obu stron ulubioną przyprawą oraz ułożyć do środka pokrojone w paski warzywa. Zawinąć pierś i związać sznurkiem. Następnie wrzucić na patelnię z dość głęboką warstwą oliwy z oliwek i podsmażyć po minucie z każdej ze stron. Ponieważ tak wysokich kawałków mięsa nie da się dobrze usmażyć na samym tylko oleju wlewamy na patelnię szklankę gorącej wody z rozpuszczoną kostką warzywną. Tak podlane rolady dusimy pod przykrywką przez ok. 20 minut. Podajemy z ryżem i dodatkowym warzywem.

DIETETYCZNE MUFFINY BAKALIOWE
1 szklanka mąki żytniej razowej
1/3 tabliczki gorzkiej (70%) czekolady
50g rodzynek lub suszonej żurawiny
100g pokruszonych orzechów włoskich
3 łyżki miodu
3/4 szklanki chudego mleka (0,5%)
1 jajko, 2 białka
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Czekoladę kruszymy na drobne kawałki. Mąkę, proszek do pieczenia mieszamy ze sobą w misce, dodajemy mleko, oliwę i jajka oraz miód. Dodajemy pokruszone orzechy i zaparzone rodzynki oraz czekoladę. Dokładnie mieszamy. Papilotki do muffinów wypełniamy powstałym ciastem do 2/3 wysokości foremki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut pilnując aby nie przypiec.

KOKOSANKI
40g mąki pełnoziarnistej (1/3 szklanki)
200g wiórków kokosowych
175ml mleka 1,5% (3/4 szklanki)
kilka kropli aromatu waniliowego *
2 ziarenka słodziku
szczypta soli

Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewany do 180 stopni. Mąkę z odrobiną soli i wiórkami kokosowymi należy wymieszać razem w misce. Wlać mleko, dodać wanilię i mieszać aż do otrzymania gęstej masy. Na papierze do pieczenia na blaszce w odpowiednich odstępach od siebie formować należy małe kulki. Piec około 12-14 minut do otrzymania złocistego koloru uważając zarazem aby za mocno nie przypiec.

* Aromat waniliowy można zastąpić porcją odżywki białkowej dowolnego smaku.

Mix sałat z warzywami w sosie jogurtowo-ziołowym

Składniki:
papryka czerwona [0.5 szt.]
kukurydza konserwowa [4 łyżki]
ser żółty [2 plastry] (grube)
jajka [3 szt.] (ugotowane na twardo) jogurt naturalny [4 łyżki] (sos)
sól [0.25 łyżeczki] (sos)
pieprz [0.5 łyżeczki] (sos)
cukier [0.5 łyżeczki] (sos)
szczypior [1 pęczek] (sos)
pietruszka [0.5 pęczka] (sos)
sałata [0.5 op.] (mieszanka sałat)

Przygotowanie:
Paprykę kroimy w większe kawałki, jajka obieramy i kroimy w ćwiartki, nastepnie każdą ćwiartkę na 3-4kawałki. Ser kroimy w grubszą kostkę.
Do miski wrzucamy mix sałat, paprykę kukurydzę, jajka i ser - mozna lekko przemieszać.
Szczypiorek i pietruszkę drobno siekamy.
W naczynku mieszamy dokładnie jogurt z przyprawami i cukrem, dodajemy zioła.
Sałatka idealna na letnie obiady sos podawać osobno w naczynku.
Można dodać jeszcze świeżego ogórka pokrojonego w plasterki!

a'la Tortilla z szynki i Salaty

Składniki:
sałata (2-3 duże liście (ważne by była jędrna i świeza))
szynka (2 cieniutko pokrojone plasty szynki o duzym przekroju np. Szynka babuni)
jajka [2 szt.] (gotowane na twardo)
tuńczyk
papryka czerwona (krojona w kosteczkę)
ogórek kiszony [1 szt.] (krojony w kosteczkę)
cebula biała [0.25 szt.] (1/4 cebulki drobniutko pokrojonej)
ser żółty (odrobina startego zółtego sera (wersja na diecie! odtłuszczony np HIT z Ryk))
majonez [2 łyżki]

Przygotowanie:
Istotą tej dobrej a'la tortilli są Świeze, jędrne duże liście salaty !
Oraz cienko pokrojona szynka o dużym przekroju! Coś ala szynka babuni
Własciwie wkład sałatkowy może być wtedu dowolny wedle upodobań ...lub tego co zostalo w lodówce po imprezie, imieninach itp
(ja wyżej podałam skład jaki był w tej na zdjęciu)...
Rozkładamy umyte i osuszone liście tak by zachodziły mocno na siebie...
Na to dwa duże cienko pokrojonej w plasty szynki też by na siebie zachodziły...
Na środek szynki 2-3 łyzki sałatki...
Zawijać jak nalesnik....

DIETETYCZNY CHŁODNIK

pęczek botwinki
600ml kefiru 0%
zielony ogórek
szczypiorek
sok z małej cytryn
większy ząbek czosnku
pieprz i sól

Przygotowanie
Botwinkę dokładnie myjemy, buraczki obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok 15 minut. Po ostygnięciu dodajemy ogórka pokrojonego w drobną kostkę (bez skórki), sprasowany czosnek
i kefir oraz sok z cytryny i przyprawy. Wszystko razem dokładnie miksujemy i odstawiamy do lodówki w celu schłodzenia, na min. godzinę. Chłodnik podajemy posypany drobno posiekanym szczypiorkiem.

SZYBKA SAŁATKA Z TUnCZYKIEM

120g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (1 puszka)
sałata lodowa
pomidorki koktajlowe
oliwki
20 ml oliwy z oliwek
pieprz ziołowy
koperek, pietruszka
sok z cytryny

Sałatę rwiemy na drobne kawałki, pomidorki kroimy na cztery części, oliwki na połówki lub plasterki jak kto woli. Odsączamy tuńczyka i . Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy przyprawy i drobno posiekaną pietruszkę i koperek. Powstałym sosem polewamy całość sałatki.

PASTA TWAROGOWA Z TUnCZYKIEM

puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (120g masa ryby)
200g twarogu chudego
jogurt naturalny – pół kubka
koperek
pieprz
sól

Przygotowanie
Przygotowanie tej pasty jest banalnie proste. Wszystkie składniki (koperek bardzo drobno posiekany) należy dobrze wymieszać w misce i przyprawić według uznania. Pastą można smarować pieczywo razowe lub jeść bezpośrednio.

Placuszki twarogowe

- 250 g chudego twarogu,
2 łyż.mąki razowej ,
Troszkę cukru lub słodzika,
kilka rodzynek,
2 jajka,
łyżka jogurtu naturalnego,
szczypta soli
Żółtka utrzeć ze słodzikiem. Dodać twaróg, jogurt, skrobię, oraz szczyptę soli. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą twarogową. Rozgrzać patelnię teflonową. Łyżką maczaną za każdym razem w wodzie kłaść niewielkie placuszki. Smażyć z obu stron na rumiano.

Kotlety z jajek

Składniki
- 8 jajek,
1 cebula,
5 łyżek otrąb,
1/2 pęczka szczypiorku,
chuda wędlina,
przyprawa typu vegeta,
pieprz
Sześć jajek gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupki i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia razem z obraną i umytą cebulą. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Wędlinę kroimy w drobną kostkę. Do masy jajecznej dodajemy szczypiorek, wędlinę, 2 surowe jajka, otręby i doprawiamy vegetą i pieprzem. Z masy formujemy kotleciki i smażymy na dobrze rozgrzanym teflonie pod przykryciem, lub zapiekamy w piekarniku nagrzanym do maksymalnej temperatury około 15 minut.

Piers kurczaka w musztardzie i ziołach

Składniki –
1 pojedyncza pierś z kurczaka,
szczypta przyprawy curry,
ulubione zioła,
łyżka musztardy,
pieprz
Na dzień przed podaniem smarujemy mięso musztardą, posypujemy ziołami, pieprzem i curry, po czym odstawiamy pod przykryciem do lodówki. Podsmażamy zamarynowane mięso na mocno rozgrzanej patelni grillowej, najlepiej bez dodatku tłuszczu. Gdy się zarumieni, dodajemy 1/3 szklanki wody i dusimy jeszcze pod przykryciem przez 8-10 minut.

Biszkopt z owocami

Otręby owsiane - 49 g
Mąka pszenna. typ 500 - 10 g (1 płaska łyżka)
Jaja kurze całe- 60 g (1 sztuka)
Białko jaja kurzego- 105 g (3 szt.)
Cukier- 6 g (1 płaska łyżeczka)
Proszek do pieczenia- 2 g (0,50 płaskich łyżeczek)

Otręby mielimy na mąkę
Wsypujemy do miski i dodajemy inne suche składniki (oprócz cukru), łączymy
Oddzielamy białka od żółtek
Ubijamy sztywną pianę z białek z odrobiną(!) soli
Gdy piana jest ubita dodajemy zmielony na puder cukier i dalej ubijamy, po chwili można dodać więcej cukru lub rozgniecionego słodziku (ja dałam 12 tabletek słodzika)
Do piany dodajemy jedno żółtko i powoli mieszamy łyżką(!)
Stopniowo dodajemy składniki suche (najlepiej łyżką) uważając aby wszystko dokładnie się wymieszało
Przelewamy do formy i posypujemy wybranymi owocami
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni i pieczemy około 35 minut sprawdzając czasami patyczkiem środek

sernik na zimno

3 kostki zmielonego twarogu około 750g (ja daje półtłusty)
Jogurt naturalny mały
2 galaretki rozpuszczalne
Żelatyna spożywcza
Aromat cytrynowy, waniliowy lub jaki kto woli (te w małych fiolkach)
Trochę słodziku

Przygotowanie:

Kochy twarogu ładujemy do pojemnika, dodajemy jogurt, aromat wg recepty na nim, słodzik do smaku. W garnku przygotowujemy galaretkę (BEZ CUKRU), dodając połowę wody czyli 250 ml i łyżkę żelatyny. Tak przygotowaną galaretkę schładzamy, po czym dolewamy do twarogu. Aby to wszystko połączyć najlepiej wlewamy do miksera ja mam taki 1,5l na dole z nożykiem, mieli wszystko na gładką masę, łączymy całość mielenie mieszanie. I tak przygotowana masę wlewamy do kształtnego pojemnika. Następnie przygotowujemy drugą galaretkę normalnie i wylewamy na wierzch naszego sernika. Wszystko trafia do lodówy na 2-3 godziny i proszę gotowe...

Kluski serowe z truskawkami

Składniki (około 7 klusek):
1 białko jajka
200g chudego twarogu
czubata łyżka zmielonego siemienia lnianego
1 łyżka ksylitolu firmy Oleofarm
1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru (proszek)
7 truskawek średniej wielkości

Sposób przygotowania:
Ser rozduszamy widelcem,
dodajemy białko, budyń, ksylitol, siemię lniane i wszystko dokładnie ugniatamy, aż stworzy jednolitą masę (ciasto ma się zlepić w zwartą kulkę)
z tak przygotowanego ciasta lepimy kluski wsadzając do środka po jednej truskawce (technika lepienia tak jak w przypadku knedli)
kluski wrzucamy do lekko wrzącej (bulgocącej wody)
gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut od wypłynięcia klusek
delikatnie wyciągamy z wody
nie jemy klusek zaraz po wyciągnięciu, bo wtedy ciasto jest rozlazłe i zbyt miękkie, najlepiej poczekać około 5 minut, żeby kluski lekko przestygły wtedy ciasto robi się zwarte, a kluski pyszne

wszystkie te przepisy oczywiscie pochodzą z internetu ale stron nie potrafię znależć...
Stary 2013-06-27, 14:52   #726
konwalia57
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez LocA83 Pokaż wiadomość
to trzeba spróbować zrobić taki muffiny

Szpinak taki zwykły ugotowany nie ma praktycznie smaku, taka trawa, więc nie dziwie ci się Dziewczyny jak będziecie gdzieś w restauracji to zamówcie sobie np naleśniki ze szpinakiem, może wtedy się przekonacie będziecie znały już smak i będziecie wiedziały do czego dążyć przeprawiając je w domu

.
Może to faktycznie dobry pomysł jest

---------- Dopisano o 15:52 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ----------

Cytat:
ten razowy ciezki o ktorym piszesz to wogole odpad nietrawie go jakos dobrze a z tymi lodami to pyszny pomysl ja teraz podchodze do odchudzania z mottem zjesc moge wszystko tylko co mi to da i tak np jak pizza odrazu zakladam ze moge ale ograniczam sie do kowalka bo jak kiedys rezygnowalam to pozniej sie skusilam i najadlam sie na zapas
a co do lodow ja jak mam okazje zawsze jem taka moja slabosc ciasto i lody inne slodycze jestem w stanie niezjesc no i niekupuje do domu nic na zapas dla dzieci wyjdzie na zdrowie ja niemam pokus ale jak idziemy na miasto albo meza najdzie ochota na lody to mamy w domu uczte
też wychodzę z takiego założenia że zawsze wszystkiego mozna po troszku ale słodyczy w mojej diecie jest zdecydowanie za dużo...
Stary 2013-06-27, 14:54   #727
LocA83
Raczkowanie

OMG... ile pyszności. Slinotoku dostane
Stary 2013-06-27, 14:55   #728
konwalia57
Zadomowienie

"-5kg... i będzie tego więcej "
Loca83 -
mozna spytać czego?
Stary 2013-06-27, 14:58   #729
LocA83
Raczkowanie

A moja mama wróciła do domu i robi kopytka.. wrrrrr.. Najchętniej to zamknęłabym kuchnię łańcuchem jakimś

Konwalia.. - 5 kg Sadełka hehe, było 108, 7 , a jest 103, 7 heheh

Edytowane przez LocA83
Czas edycji: 2013-06-27 o 15:00
LocA83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-27, 15:05   #730
konwalia57
Zadomowienie

Cytat:
A moja mama wróciła do domu i robi kopytka.. wrrrrr.. Najchętniej to zamknęłabym kuchnię łańcuchem jakimś

Konwalia.. - 5 kg Sadełka hehe, było 108, 7 , a jest 103, 7 heheh
aaaaaaaaaaaaaaaaaa....... ...... a ja myslałam że chodzi o to że jescze -5kg i będzie"tego" więcej i dlatego pytałam"czego" sorki

ja naszczeście mam osobną kuchnię ale tak jak pisałam wczesniej zapachy zalatują nawet przez zamknięte drzwi

Swoją droga to ładny wynik będziesz miała w sobotę

Edytowane przez konwalia57
Czas edycji: 2013-06-27 o 15:07
konwalia57 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-27, 15:55   #731
eewelinaa92
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny Ale się rozpisałyście...ale już nadrobiłam dzisiejszy dzień.
Myślę, że egzamin będzie do przodu, całe szczęście. Poza nim to pochodziłam 3 h po sklepach, ale nic nie kupiłam. Za to upatrzyłam sobie dwie koszulki z nowej kolekcji (jedna H&M druga Cubus) - jak będę miała na zbyciu 170 zł to sobie je kupie, albo poczekam na promocje Swoją drogą mierzyłam w Croopie koszulke dzisiaj w rozmiarze M i była dobra Jak chcecie to są koszulki po 20 zł (House i Croop) wiekszośc do rozmiaru L/XL ale niektóre sa spore, bo oversize
Co do szpinaku to ja uwielbiam- najcześciej robie makaron ze szpinakiem (szpinak mrożony w brykietach albo świeży, czosnek, serek wiejski, przyprawy i makaron) pyycha! Ostatnio jadłam też na imprezie naleśniki ze szpinakiem również polecam

Konwalia jakie pyszności! Jak Ty takie robisz, to ja wpadam na obiad

Poza tym to u mnie z dietą dzisiaj marnie... oj coś przeczuwam wzrost wagi w sobote...Mam nadzieję, że jednak tak nie będzie.

Jestem strasznie zmęczona... w ogóle wczoraj nie mogłam zasnąć. Dzisiaj rano wstałam.

-30kg

eewelinaa92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-06-27, 17:51   #732
konwalia57
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez eewelinaa92 Pokaż wiadomość
Myślę, że egzamin będzie do przodu, całe szczęście. Poza nim to pochodziłam 3 h po sklepach, ale nic nie kupiłam. Za to upatrzyłam sobie dwie koszulki z nowej kolekcji (jedna H&M druga Cubus) - jak będę miała na zbyciu 170 zł to sobie je kupie, albo poczekam na promocje Swoją drogą mierzyłam w Croopie koszulke dzisiaj w rozmiarze M i była dobra Jak chcecie to są koszulki po 20 zł (House i Croop) wiekszośc do rozmiaru L/XL ale niektóre sa spore, bo oversize
Co do szpinaku to ja uwielbiam- najcześciej robie makaron ze szpinakiem (szpinak mrożony w brykietach albo świeży, czosnek, serek wiejski, przyprawy i makaron) pyycha! Ostatnio jadłam też na imprezie naleśniki ze szpinakiem również polecam

Poza tym to u mnie z dietą dzisiaj marnie... oj coś przeczuwam wzrost wagi w sobote...Mam nadzieję, że jednak tak nie będzie.

Jestem strasznie zmęczona... w ogóle wczoraj nie mogłam zasnąć. Dzisiaj rano wstałam.
o widzę kolejna zwolenniczka szpinaku chyba się skusze
te pysznosci to większość dopiero do sprobowania ale przyznaje że żaden nowy przepis mi nie straszny gorzej z posiłkiem który z niego powstanie

jeżeli chodzi o bluzeczki to ja chetna ale jak by mi ktoś kupił bo ja w lublinie to jestem od święta

trzymam kciuki za 5
Stary 2013-06-27, 17:56   #733
LocA83
Raczkowanie

Cytat:
aaaaaaaaaaaaaaaaaa....... ...... a ja myslałam że chodzi o to że jescze -5kg i będzie"tego" więcej i dlatego pytałam"czego" sorki

ja naszczeście mam osobną kuchnię ale tak jak pisałam wczesniej zapachy zalatują nawet przez zamknięte drzwi

Swoją droga to ładny wynik będziesz miała w sobotę
widocznie ja źle sprecyzowalam ten podpis. Co do tego wyniku to zobaczymy, bo jutro najprawdopodobniej dostanę @ dzisiaj cały czas myślę o jedzeniu, nawet banana miałam ochotę sobie wziąć, a przecież nie przepadam za nimi..do tego mam strasznego leniaa
Cytat:
Napisane przez eewelinaa92 Pokaż wiadomość

a to juz ostatni egzamin miałaś?
Stary 2013-06-27, 18:00   #734
eewelinaa92
Zakorzenienie

Cytat:
a to juz ostatni egzamin miałaś?
tak ostatni. Tylko teraz czekam na wyniki dwóch-dzisiejszego i z poniedziałku. No i chwila wolnego... ale, żeby za pięknie nie było to jeden mam do poprawy

-30kg

eewelinaa92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-27, 18:26   #735
monia mama
Raczkowanie

eewelinaa ja ci w sumie czasami zazdroszcze pamietam jak mi bylo dobrze jak chodzilam do szkoly i niemialam zadnych dzieci ani meza na glowie pomarzyc dobra rzecz dobrze ze teraz wzielas sie za odchudzanie bo pozniej jest naprawde duzo gozej bo gotujesz dla calej rodziny a teraz masz luz
konwalia takie pysznosci a czlowiek ogranicza sie do podstawowych dan ze tez chcialo ci sie tyle pisac
ja bylam po obiedzie na godzinnym spacerku potem troche na podworku a teraz sie relaksuje z ciachem tylko jeden kawalek i kawka
a jak wam mija dzionek
cel 90
cel 80
cel 70
meta byc z siebie dumna
Stary 2013-06-27, 19:13   #736
zebra23
Raczkowanie

monia ja też czasami tęsknię za tą swobodą ruchów bez dzieci

U mnie dzisiaj dzień szybko zleciał. Lubię takie dni, kiedy nim się obejrzysz dzieci już w łóżkach

90-89-88-87-86-85-84-83-82-81-80

na początek
zebra23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-27, 20:08   #737
konwalia57
Zadomowienie

Cytat:
widocznie ja źle sprecyzowalam ten podpis. Co do tego wyniku to zobaczymy, bo jutro najprawdopodobniej dostanę @ dzisiaj cały czas myślę o jedzeniu, nawet banana miałam ochotę sobie wziąć, a przecież nie przepadam za nimi..do tego mam strasznego leniaa
myślę że nie będzie tak źle a nawet jeśli to za następnym ważeniem będzie duży spadek jak już będziesz po @

---------- Dopisano o 21:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ----------

Cytat:
eewelinaa ja ci w sumie czasami zazdroszcze pamietam jak mi bylo dobrze jak chodzilam do szkoly i niemialam zadnych dzieci ani meza na glowie pomarzyc dobra rzecz dobrze ze teraz wzielas sie za odchudzanie bo pozniej jest naprawde duzo gozej bo gotujesz dla calej rodziny a teraz masz luz
konwalia takie pysznosci a czlowiek ogranicza sie do podstawowych dan ze tez chcialo ci sie tyle pisac
ja bylam po obiedzie na godzinnym spacerku potem troche na podworku a teraz sie relaksuje z ciachem tylko jeden kawalek i kawka
a jak wam mija dzionek
Monisiu przepisy skopiowałam ze swojej komputerowej książki kucharskiej tyle napewno nie chciało by mi się pisać a pomyślałam że którejś się może przydać bo jednak nieurozmaicona dieta się szybko nudzi .

Też mi brakuje tej wolności panienskiej już zapomniałam jak to było

---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:02 ----------

Cytat:

U mnie dzisiaj dzień szybko zleciał. Lubię takie dni, kiedy nim się obejrzysz dzieci już w łóżkach
a ja lubie takie dni kiedy nim się obejżysz a znów jestes w łóżku kiedyś latałam do 12 jak wszyscy spali to mi się najlepiej robiło a teraz kładę się koło 10 i albo biorę książkę albo krzyżówki albo jestem z wami i to jest dla mnie prawdziwy relaks po całym dniu

---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ----------

Cytat:

a ja lubie takie dni kiedy nim się obejżysz a znów jestes w łóżku kiedyś latałam do 12 jak wszyscy spali to mi się najlepiej robiło a teraz kładę się koło 10 i albo biorę książkę albo krzyżówki albo jestem z wami i to jest dla mnie prawdziwy relaks po całym dniu
Stary 2013-06-27, 20:10   #738
zebra23
Raczkowanie

Loca ja jestem przed @. Siedzę i zaczynam myśleć, co bym zjadła muszę to zapić

konwalijko te młode lata fajną masz tę książkę kucharską i bardzo ładne zdjęcia robisz. Prowadzisz jakiś blog kulinarny??? Czy tak dla siebie???

na początek
Stary 2013-06-27, 20:28   #739
konwalia57
Zadomowienie

Cytat:

konwalijko te młode lata fajną masz tę książkę kucharską i bardzo ładne zdjęcia robisz. Prowadzisz jakiś blog kulinarny??? Czy tak dla siebie???
Zeberko blogu nie prowadzę choć pewnie jakbym miała czas i wiedziała jak to się robi to bym się skusiła bo uwielbiam gotować i piec a zdjęcia te nie są moje tylko ze stron gdzie były te przepisy moje są tylko szaszłyki

---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ----------

A od paru dni chodzi za mną chęć upieczenia tego biszkoptu z owocami na dobra sprawę wydaje się bardzo dietetyczny bo tylko łyżka mąki i łyżeczka cukru i na białkach i myślę że lepszy był by niż te moje lody . Np. Na drugie śniadanie do szklanki mleka akurat zaczęły się u mnie moje ukochane borówki i maliny więc były pyszny mix a i u mnie @się zbliża więc przydało by się zabezpieczyć żeby nie łapać sklepowych smakołyków

Czas edycji: 2013-06-27 o 20:30
Stary 2013-06-27, 20:32   #740
zebra23
Raczkowanie

konwalijko mam tak samo, brak czasu ja niestety mam słomiany zapał i pewnie u mnie nic by nie wyszło z takiego bloga

---------- Dopisano o 21:32 ---------- Poprzedni post napisano o 21:29 ----------

z którego sierpnia jest Twoja córeczka????

na początek
Stary 2013-06-27, 20:38   #741
LocA83
Raczkowanie

Cytat:
a jak wam mija dzionek
jejku.. wiesz, że ja o tym samym dzisiaj myślałam, o czasach kiedy nie musiałam myslec co na obiad i stać na okrągło w kuchni. Brakuje mi tego strasznie ..

Cytat:
Ja nie tylko mysle o jedzeniu. Cały dzień dzisiaj chodze i coś podjadam, to skubne, tamto skubne i tak cały dzień I całkowicie bez ruchu, tylko na spacerze byłam z małą
Stary 2013-06-27, 20:42   #742
zebra23
Raczkowanie

Loca kobiety to mają ciężki żywot jak nie @, to porody
Mam identycznie, ale przed okresem. Jak juz dostanę, to ze mnie wszystko wyłazi że się tak wyraże

Zmykam spać

Spokojnej nocki

na początek
Stary 2013-06-27, 20:46   #743
konwalia57
Zadomowienie

Cytat:
konwalijko mam tak samo, brak czasu ja niestety mam słomiany zapał i pewnie u mnie nic by nie wyszło z takiego bloga

---------- Dopisano o 21:32 ---------- Poprzedni post napisano o 21:29 ----------

z którego sierpnia jest Twoja córeczka????
może kiedyś jak nam się dzieci usamodzielnią to będziemy się spełniać
moja córeczka jest z 2sierpnia 2010

ja też tak mam byle co aby coś w gębie było i tak przez2-3 dni
a ja już w łóżku

Czas edycji: 2013-06-27 o 20:50
Stary 2013-06-27, 20:49   #744
LocA83
Raczkowanie

Cytat:
Loca kobiety to mają ciężki żywot jak nie @ to porody
Mam identycznie, ale przed okresem. Jak juz dostanę, to ze mnie wszystko wyłazi że się tak wyraże
i
Ja to samo, zresztą zaraz po okresie podjęłam decyzje o odchudzaniu
też już ide do łóżka. Dobranoc dziewczynki
Stary 2013-06-27, 20:51   #745
konwalia57
Zadomowienie

Kolorowych snów
Stary 2013-06-28, 07:15   #746
LocA83
Raczkowanie

Witajcie Moja mała wstała dziś o 5 no i teraz postanowiła dospać. U mnie pogoda do du.py cały czas pada.. Dalej brak mi weny Trzeba dom trochę ogarnąć no i mam ochotę coś upiec :/ Mam dwa mleczka kokosowe w domu i szukam pomysłu na ciacho A na obiad będzie dorsz, dla mnie pieczony w folii
Stary 2013-06-28, 07:33   #747
konwalia57
Zadomowienie

Dzień dobry wszystkim Paniom
właśnie mi się paruje owsianka a ja jak zwykle pierwsze co to zaglądam do was muszę przyznać że to nasze wspólne sobotnie ważenie jest dobrym pomysłem bo przynajmiej w piątek staram się podreperować moja dietę no i ruszyć się jakoś
Zaraz po śniadaniu lecę na działkę po owoce i biorę się za ten biszkopt żeby zdążyć na drugie śniadanie miłego dnia

---------- Dopisano o 08:33 ---------- Poprzedni post napisano o 08:25 ----------

U nas pogoda jeszcze fajna bo chłodniej ale i niebo zachmurzone także postaram się dziś pójść na rower bo słyszałam że od jutra ma znowu padać a co za tym idzie chyba będą nici z tego naszego rajdu rowerowego
jak coś wymyślisz z tych mleczek kokosowych to ja poproszę o dokładny opis smaku i wykonania
Stary 2013-06-28, 07:49   #748
LocA83
Raczkowanie

Cytat:
Dzień dobry wszystkim Paniom
właśnie mi się paruje owsianka a ja jak zwykle pierwsze co to zaglądam do was muszę przyznać że to nasze wspólne sobotnie ważenie jest dobrym pomysłem bo przynajmiej w piątek staram się podreperować moja dietę no i ruszyć się jakoś
Zaraz po śniadaniu lecę na działkę po owoce i biorę się za ten biszkopt żeby zdążyć na drugie śniadanie miłego dnia

---------- Dopisano o 08:33 ---------- Poprzedni post napisano o 08:25 ----------

U nas pogoda jeszcze fajna bo chłodniej ale i niebo zachmurzone także postaram się dziś pójść na rower bo słyszałam że od jutra ma znowu padać a co za tym idzie chyba będą nici z tego naszego rajdu rowerowego
jak coś wymyślisz z tych mleczek kokosowych to ja poproszę o dokładny opis smaku i wykonania
To prawda, że sobota mobilizuje jak cos wykombinuje z tych melczek to na pewno się podziele.
A tu znalazłam fajny blog..rzeczywiście coś jest w tej fasoli, bo dziewczyna z niej dużo rzeczy robi

http://ugotowane-z-pasja.blogspot.co...-z-fasoli.html
Stary 2013-06-28, 07:53   #749
konwalia57
Zadomowienie

O dziękuje za link przestudiuje w wolnej chwili może akurat coś znajdę nowego do mojej książki a dziś brakuje mi pomysłu na obiad ...
Stary 2013-06-28, 11:27   #750
monia mama
Raczkowanie

hej dziewczyny ja juz o 5 bylam na forum poczytalam coscie pisaly wieczorem wypilam cherbate i poszlam spac gardo znowu mnie boli jak cholera bez oszustwa niejadlam dzisiaj nic tylko kawalek ciacha bo corka dala mi do reki pokruszony nawet niewiedzialam a u mnie dzisiaj w chojnicach i charzykowach prezydent komorowski w odwiedzinach byl wlasnie caly konwoj kolo mojego domu przejechal cuz zrobil sobie wycieczke i co z tego
pociczylam 5 min zumby kolka mnie zlapala az kulo wszystko mi dzisiaj pod gorke tyle ze pogoda ciepla a z mleczka kokosowego mozna zrobic ptasie mleczko domowe ale nieznam przepisu pewnie na internecie jakis jest fajny
cel 90
cel 80
cel 70
meta byc z siebie dumna
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości