Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.2. - Strona 89 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-07-30, 12:34   #2641
Luna0
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.2.

Dzieki dziewczyny, czyli bede dawac tyle ile bedzie chcial poprostu nie kleilo mi sie to ze tam pisze tak duzo a wy dajecie duzo mniej.

Monicca moj je butle max dwie ale to dopiero jakis 3 dzien bo przyuczam go zeby zostal z moja mama jak pojde na wesele chociaz moje piersi tez juz szwankuja... wczoraj mialam takie zwisy puste ze az sie przerazilam I powiedzialam tz ze bede karmic do konca zycia hehe

Aniołek 25.05.2012
"...Widze Ciebie w głowie, nosze Ciebie w sobie..."
Luna0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-30, 13:28   #2642
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
oddaj ale już

to oni o takie coś pytają?

babydream chyba najtańsze ale jeszcze nie uzywalam. poki co poluje na promocje pampersów orginalnych. sleep & play w kauflandzie są teraz. dady juz nie kupie nie podobaja mi sie a jakos wybitnie tanie nie sa. te lidlowe bym chciala sprobowac ale drogie

o fu*k!!! SN??? ale mała 57,5cm a taka cięęęęęężżżka!!!!

a ja zamowilam dzisiaj
nie wygląda na ta wagę
despa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-30, 13:44   #2643
Dragusia88
Zakorzenienie

tak tu pusto to pochwalę się że schudłam ważę 5kg mniej niż przed ciążą jeszcze do idealnej 3kg szkoda tylko ze tego na ciele nie widać

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-30, 13:54   #2644
monicca1989
Zakorzenienie

Cytat:
tak tu pusto to pochwalę się że schudłam ważę 5kg mniej niż przed ciążą jeszcze do idealnej 3kg szkoda tylko ze tego na ciele nie widać
Gratulujęklask i:
Ćwiczyłaś, dieta czy samo ?
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-30, 14:10   #2645
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Gratulujęklask i:
Ćwiczyłaś, dieta czy samo ?
samo dlatego nie widać

Stary 2013-07-30, 14:14   #2646
misiulka06
Rozeznanie

Cytat:
jak Ty tego dokonałaś?
misiulka06 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-30, 14:19   #2647
bzinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Luna0 Pokaż wiadomość
Dzien dobry!
Ale mnie jara pochmurna pogoda, a mlody jak pieknie spi: D

My zaczelismy od soczkow, jakos tak spontanicznie wyszlo, ale wyplul wiecej niz wypil wiec kariera z soczkami zakonczona

Dziewczyny mam dwa pytania:
-ile wasze dzieci zjadaja mm? Bo na opakowaniu pisze ze po 4 mies 235ml a moj zjada tak ok 200ml wiec nie wiem czy to malo czy jak?
-jakie tansze pampersy polecacie? dady chyba nie sa duzo tansze od pampersow? A lidlowskie? (Ktore?), babydreamy? Bo chce kupic zeby ubierac np pol godziny przed kapiela, czy spacerem bo wtedy szkoda mi Pampersow ubierac na chwilke, a bez pieluchy ostatnio sie zle dla mnie skonczylo
Ja karmię cały dzień kp, a wieczorem przed spaniem raz daję mm i moja zjada ile jej dam, max daję 170 ml i zjada wszystko i chce więcej, a potem jej się odbija i sporo ulewa więc chyba to jest dla mniej za dużo.

Ja polecam dady, ale nie próbowalam lidlowych jeszcze. Babydreamy nie za bardzo mi się sprawdziły (bardzo puchły i maja siatke która odbija sie na pupie). Tylko,że ja próbowałam tych tańszych a są chyba 2 rodzaje babydreamowych.

Bmma współczuję przeżyć! Oby więcej sie coś takiego nie zdarzyło!

Mój BLOG, zapraszam http://blogagimamy.blogspot.com/
bzinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-30, 14:30   #2648
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-30, 14:31   #2649
maria28
Kniaginia

Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
zaczął gadać!!!!!!!
Brawo dla Igora!

Cytat:
pochwalę się że schudłam ważę 5kg mniej niż przed ciążą jeszcze do idealnej 3kg szkoda tylko ze tego na ciele nie widać
Wow! Nic nie robiąc?? Pewnie widać, a na pewno po ubraniach czuć, a to też ważne

Wyniki Róży mam i niestety ma niedobór kreatyniny.
Czyli być może pochopnie kazano odstawić wit. D ze strachu przed zarastającym ciemieniem. Tylko teraz na wizytę muszę czekać albo iść na chama próbować poza kolejką
maria28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-30, 14:44   #2650
monnagiovanna
Raczkowanie

Jeśli chodzi o pampersy, to ja też polecam dada - używam na przemian z oryginalnymi pampersami (te zakładam na noc). Babydream jako jedyne nas odparzyły, więc nie polecam, rzeczywiście tak jak dziewczyny piszą ta siateczka jest do kitu.
Stary 2013-07-30, 14:47   #2651
Demeter
Wtajemniczenie

GG do Demeter

Czesc!

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
A ja czekam na tego Hippa i dupa nie chce przyjść, z Bobovity już dawno przyszedł.
A sprawdz sobie datę na kuponach z Hippa bo czytałam na styczniówkach, że wysyłali drugie bo były jakieś które kończyły się za 1-2 dni od dostarczenia albo były już nie aktualne.

Filip ostatnio nabył nową umiejętność. Ciągle mówi "a buu' i pluje przy tym śliną. Może to robić ciągle 2 noce temu jak się obudził i go nakarmiłam i odłożyłam do łóżeczka to przez 20min tak gadał niczym zasnął
Nie chwalę się: Ostatnie 2 noce Filip przespał po raz pierwszy od 20 do 5
Dzieki, daty są ok
Przyszła mi tez reklama Bebiko, jak się zarejestruję na BebiKlub dostane 4 bezpłatne saszetki mleka 2 - także jak chcecie to też sobie zamówcie.
No i dla Filipka!

Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość

Nie było czasu na cesarkę, poród SN no nie wyobrażam sobie tego

Cytat:
oddaj ale już

za wagę!
Demeter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-30, 14:55   #2652
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misiulka06 Pokaż wiadomość
jak Ty tego dokonałaś?
zasługa Florka
Cytat:
Napisane przez maria28 Pokaż wiadomość
Wow! Nic nie robiąc?? Pewnie widać, a na pewno po ubraniach czuć, a to też ważne

Czyli być może pochopnie kazano odstawić wit. D ze strachu przed zarastającym ciemieniem. Tylko teraz na wizytę muszę czekać albo iść na chama próbować poza kolejką
musiałabym stare gacie przymierzyć i zobaczyć ale brzuch wisi
a kiedy masz wizyte?

Stary 2013-07-30, 15:00   #2653
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Ponad 200 MM na raz A ile razy dziennie ?

Co do tego noworodka giganta.. to totalnie nieproporcjonalny, krótki a gruby.. i niestety widać że tłustawy... chyba jakieś problemy metaboliczne miała Mama w ciąży..No ale najważniejsze, że się udało wypchnąć bez komplikacji

Dragusia za wagę.

Ja używam Babydream i jestem zadowolona, ale ja jakoś nie szczególnie zgłębiałam temat - kupiła i od początku używa, pasują mi, nic nie cieknie, więc nawet nie szukałam lepszej lepszości...

No i nie ma upału - jednak bogowie wysłuchali modlitw
Stary 2013-07-30, 15:04   #2654
OtTakaJa
Zakorzenienie

Dzień dobry Ważyliśmy się dziś i co się okazało - prawie 9kg, czy on kiedyś przystopuje?

OtTakaJa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-30, 15:04   #2655
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość
nie wygląda na ta wagę
eee ale w sensie, że na więcej ?

Cytat:

Chyba na chama pozostało pójść odnośnie D to nam pediatra mówił, że u dzieci co rosną dużo i szybko nie powinno się odstawiać nawet pomimo ciemienia bo duże zapotrzebowanie i my dalej bierzemy.
Stary 2013-07-30, 15:16   #2656
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:

wylatujesz

Cytat:
Napisane przez ObserwujeCie Pokaż wiadomość
Ponad 200 MM na raz A ile razy dziennie ?

Co do tego noworodka giganta.. to totalnie nieproporcjonalny, krótki a gruby.. i niestety widać że tłustawy... chyba jakieś problemy metaboliczne miała Mama w ciąży..No ale najważniejsze, że się udało wypchnąć bez komplikacji

Dragusia za wagę.

Ja używam Babydream i jestem zadowolona, ale ja jakoś nie szczególnie zgłębiałam temat - kupiła i od początku używa, pasują mi, nic nie cieknie, więc nawet nie szukałam lepszej lepszości...

No i nie ma upału - jednak bogowie wysłuchali modlitw
nie bedzie to pocieszające- ale od jutra powracają może nie od razu w takiej wysokości jak w pon i niedzielę

Cytat:
eee ale w sensie, że na więcej ?

Chyba na chama pozostało pójść odnośnie D to nam pediatra mówił, że u dzieci co rosną dużo i szybko nie powinno się odstawiać nawet pomimo ciemienia bo duże zapotrzebowanie i my dalej bierzemy.
no dokładnie, dużo więcej
despa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-30, 15:18   #2657
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez bmma Pokaż wiadomość
My mamy szczepienie końcem sierpnia. Samo wzw i właśnie muszę dopytać, czym szczepić Podobno można kupić samemu inną szczepionkę, niż ten Euvax B.
a można zmienić teraz tą szczepionkę na wzw jeśli dziecki już 2 razy było szczepione euvaxem?

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
DZiwczyny gdzies mi umknęło o tych gratisach z bobowity i hippa...Wystarczy sie zarejestrowac, czy cos jeszcze trzeba zrobic? Jak na razie przyszło mi z bebilonu:poradnik, sliniaczek i jednorazowa paczuszka mleka 2
ja nie pamiętam czy się rejestrowałam, jeśli już to w ciąży jeszcze. dostałam z bobovity i hippa. z bebilonu nie.

Cytat:
Napisane przez Luna0 Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam dwa pytania:
-ile wasze dzieci zjadaja mm? Bo na opakowaniu pisze ze po 4 mies 235ml a moj zjada tak ok 200ml wiec nie wiem czy to malo czy jak?
-jakie tansze pampersy polecacie? dady chyba nie sa duzo tansze od pampersow? A lidlowskie? (Ktore?), babydreamy? Bo chce kupic zeby ubierac np pol godziny przed kapiela, czy spacerem bo wtedy szkoda mi Pampersow ubierac na chwilke, a bez pieluchy ostatnio sie zle dla mnie skonczylo
Luna, ale spójrz też ile razy po te 235, bo na moim hippie 5 karmień na dobę, a Jakub je częściej. ja generalnie na te rozpiski patrzę tylko z ciekawości, i jeśli już to na to ile mniej więcej na dobę dziecko powinno zjadać. one nijak się mają do potrzeb.
200 ml na raz to dużo, nawet bardzo dużo (porównuję z moim dzieckiem). ja daję 140, a teraz w upały 100, dopiero późnym popołudniem i na noc 140.

z pampersów dady. jestem bardzo zadowolona, są dużo tańsze niż pampersy. 2 miałam tylko dady, teraz mam pampersy activ baby bo dady 2 za małe a 3 za duże i czekam aż dorośnie.

od 2 dni dawałam marchewkę i dziś miałam efekt rano. zamiast serii dużych kup (do tej pory co rano-do południa takie się pojawiały) była jedna mniejsza, ale gęstsza, taka plastelinowa. Jakub trochę stękał, puszczał bąki. Po przeżyciach Bmma przestraszyłam się. W dodatku Jakub nie chce pić nic zdrowego: woda, herbatka koperkowa, rumiankowa. dodaję mu ciut więcej wody do mm, ale nie za dużo bo nie wypije i ciągle próbuję ze zwykłą wodą, dziś z kubeczka wypił 15 ml i od rana drugie tyle z butelki po częstych próbach. W końcu niedawno była spora kupa, ale trochę przy tym się nastękał. nie bardzo wiem co robić, wmuszać picie? dać do picia cokolwiek byle by pił (soczek, herbatka granulowana)? marchewkę dziś wykończyliśmy, na jutro marchew z ziemniakiem mam. dać? zrobić przerwę? czy może owoc? nie mam pojęcia co myślicie?

a jeszcze odnośnie wykończenia słoiczka marchewki. przy ostatniej łyżeczce Jakub kichnął. marchewka była wszędzie do tego pomagał sobie dziś palcami, do tej pory ma pomarańczowe paznokcie, nie mogłam doszorować w ogóle cały był pomarańczowy, marchewka była na powiekach, w nosie, na pieluszce, stopach, gdzie się dało. dobrze że leżaczek zabezpieczony tetrą bo pożyczony.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-30, 15:19   #2658
Ewkaaa8891
Zadomowienie

Hej
Ile razy dziennie czytacie dziecku księge dźwięków???
Ewkaaa8891 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-30, 15:45   #2659
maria28
Kniaginia

Cytat:
a kiedy masz wizyte?
Przepisowo mam 22 sierpnia. Ale spróbuję w ten czwartek "na chama".

Cytat:
Napisane przez OtTakaJa Pokaż wiadomość
Dzień dobry Ważyliśmy się dziś i co się okazało - prawie 9kg, czy on kiedyś przystopuje?

Cytat:
No tak. Tylko boję się sama bez konsultacji zacząć podawać. Jeden przynajmniej plus z wizyty u tamtej durnej neurolog, że dała mi skierowanie, żeby tą wit. D zbadać, bo pediatra...po prostu kazała odstawić i zadowolona.

Cytat:
Napisane przez Ewkaaa8891 Pokaż wiadomość
Hej
Ile razy dziennie czytacie dziecku księge dźwięków???
Eeeee, ja zapominam, mam ją od dawna, a czytałam 3 razy.
Wyrodna matka jestem, bo zamiast edukować dziecko, to siedzę od pewnego czasu i projektuję meble do mieszkania.
Stary 2013-07-30, 15:46   #2660
mamaNastuni
Raczkowanie

Question Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.2.

Witam

Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
Masakra. Jak ona dała radę ją urodzić Krótsza od mojej 1,5cm a cięższa ponad 2kg. Oby tylko była zdrowa.
Stary 2013-07-30, 15:47   #2661
Demeter
Wtajemniczenie

GG do Demeter

Aha i jeszcze jakby ktoś był zainteresowany: z Bobovity przyszła mi informacja, że jak sie zarejestruje na ich stronie to dostanę kolejną przesyłkę z próbkami produktów wraz z poradnikiem.
Demeter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-30, 15:48   #2662
mamaNastuni
Raczkowanie

Cytat:

Zazdroszczę i gratuluję Mi jeszcze do wagi z przed ciąży zostało 5kg Muszę się w końcu wziąść za siebie
Stary 2013-07-30, 15:51   #2663
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Cytat:
Brawo dla Igora!

a jak sie ma kreatynina do wit D?
przeciez kreatynina mowi o funkcjonowaniu nerek. jesli chodzi o dawkowanie witaminy D i jej niedobor, nadmiar to mozna jednoznacznie okreslic poprzez oznaczenie witaminy D. jest cos takiego jak witamina D total. albo moznaa oznaczyc tylko jednohydroksylowaa pochodna jakas - z tego co pamietam. ja akurat oznaczalam D total. wtedy masz czarno na bialym co i jak. druga sprawa samo D to jeszcze nie daje pogladu, polecam zrobic wapn, fosfor i fosfataze alkaliczna - wszytkie te rzeczy razem mowia o gospodarce mineralow i pierwiastkow w organizmie. przynajmniej mnie tak tlumaczono.
15.10. 2011.
21.02.2013. Natalka 31 tc. 1190 g 40 cm

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hhaev4h7a.png

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9h7pw9dmdz.png

http://s10.suwaczek.com/20111015650114.png
Ptaszysko16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-30, 15:53   #2664
mamaNastuni
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez OtTakaJa Pokaż wiadomość
Moja trochę przystopowała, dzisiaj ją zważyliśmy i tylko 120g w tygodniu przybrała. Mam nadzieję, że tak już zostanie
Stary 2013-07-30, 15:57   #2665
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

bo jedyne co ja wiem co ma zwiazek z nerkami to za duzo witaminy D i wapnia moze je uszkodzic
15.10. 2011.

Stary 2013-07-30, 16:02   #2666
Luna0
Zakorzenienie

OC tylko pare razy dalam MM wiec raczej raz dziennie, a dzis dalam 180ml I spi mi juz ponad 2,5h hehe czyli pewnie Mm traktuje jako obiad mysle ze gdyby dostawal przez caly dzien to pewnie zjadal by mniej

Monika no tak moj je ok 7 razy dziennie a nie 5, co do rozszerzania to ja dalam sobie narazie spokoj, niech mu sie jeszcze rozwinie brzuszek skoro mial problemy, bo tez zaczal robic twarda a przed tym plakal

Ewka ja czytam 1-2 razy dziennie

Co do wagi to ja tez -5kg niz przed ciaza, czyli waze 46kg I kosci widac I brzuch sterczy ehh

Aniołek 25.05.2012
"...Widze Ciebie w głowie, nosze Ciebie w sobie..."

Edytowane przez Luna0
Czas edycji: 2013-07-30 o 16:04
Luna0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-30, 16:49   #2667
maria28
Kniaginia

Cytat:
Napisane przez Ptaszysko16 Pokaż wiadomość
a jak sie ma kreatynina do wit D?
przeciez kreatynina mowi o funkcjonowaniu nerek. jesli chodzi o dawkowanie witaminy D i jej niedobor, nadmiar to mozna jednoznacznie okreslic poprzez oznaczenie witaminy D. jest cos takiego jak witamina D total. albo moznaa oznaczyc tylko jednohydroksylowaa pochodna jakas - z tego co pamietam. ja akurat oznaczalam D total. wtedy masz czarno na bialym co i jak. druga sprawa samo D to jeszcze nie daje pogladu, polecam zrobic wapn, fosfor i fosfataze alkaliczna - wszytkie te rzeczy razem mowia o gospodarce mineralow i pierwiastkow w organizmie. przynajmniej mnie tak tlumaczono.
Wydaje mi się, że pośrednio jakoś się ma, skoro dała mi skierowanie nie tylko na fosfatazę alkaliczną, wapń i fosfor, ale i na kreatyninę. I wszystko jest w normie oprócz kreatyniny. Nie mam pojęcia, czy jej niedobór też świadczy o problemach z nerkami, czy jedynie nadmiar.

Cytat:
bo jedyne co ja wiem co ma zwiazek z nerkami to za duzo witaminy D i wapnia moze je uszkodzic
No właśnie, a jeśli jest jej za mało, to czy jest się czym martwić?
Stary 2013-07-30, 16:55   #2668
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Cytat:
Wydaje mi się, że pośrednio jakoś się ma, skoro dała mi skierowanie nie tylko na fosfatazę alkaliczną, wapń i fosfor, ale i na kreatyninę. I wszystko jest w normie oprócz kreatyniny. Nie mam pojęcia, czy jej niedobór też świadczy o problemach z nerkami, czy jedynie nadmiar.

No właśnie, a jeśli jest jej za mało, to czy jest się czym martwić?
no tak, jesli jest za malo to kostnienie nie przebiega prawidlowo. chodzi tu o ogolnie stawy nie tylko ciemiaczko np. stawy biodrowe. pomijajac juz ze dluzszy niedobor prowadzi to krzywicy np. jej objawem jest rozmiekajace kosci potylicy.

A masz wyniki? wit D?

mnie sie wydaje ze kreatynina byla tylko po to zeby sprawdzic czy nerki oki pracuja. moze poszla baba tym tropem ze jak szybko zaroslo ciemiaczko to jest za duzo wapnia itd wiec sprawdzaja czy nerki sa oki.

teraz widze ze ty o ta kreatynine pytalas. z tego co ja wiem to jak jest za wysoki swiadczy o uszkodzeniu nerek. jak jest za niski to znaczy ze duzo moczu jest wydalane przez co jest niezageszczony itd. nie wiem jak sie to ma do dzieci no ale chyba tez tak. duzo sika?
15.10. 2011.

Edytowane przez Ptaszysko16
Czas edycji: 2013-07-30 o 17:02
Stary 2013-07-30, 17:00   #2669
maria28
Kniaginia

Cytat:
A masz wyniki? wit D?

mnie sie wydaje ze kreatynina byla tylko po to zeby sprawdzic czy nerki oki pracuja. moze poszla baba tym tropem ze jak szybko zaroslo ciemiaczko to jest za duzo wapnia itd wiec sprawdzaja czy nerki sa oki.
Jako takiej wit. D nie. Nie miałam skier. na D total, a jedynie na fosfatazę, wapń, fosfor i kreat., no i morfo od razu.

To by miało sens
Stary 2013-07-30, 17:21   #2670
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Cytat:
Jako takiej wit. D nie. Nie miałam skier. na D total, a jedynie na fosfatazę, wapń, fosfor i kreat., no i morfo od razu.

To by miało sens
idz zrob d total. ja placilam 70zl ale wtedy jest czarno na bialym wszystko i nie bedzie glupiego gdybania czy dawac wit czy nie.

---------- Dopisano o 17:21 ---------- Poprzedni post napisano o 17:14 ----------

no a skierowanie to ciezko wysepic na witamine D bo to drogie badanie
15.10. 2011.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości