Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2013-09-11, 22:50   #721
niezamienna_juz_na_nic
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 319
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Straszliwie zabiegane U (ale uda³o mi siê zje¶æ 5 posi³ków!):

I: owsianka z pieczon± dyni±, sezamem, cynamonem, orzechami nerkowca i ma¶lank±;
II: (w pracy) kromka chlebka jaglanego w³asnego wypieku z mas³em i szynk±, jab³ko, kilka daktyli;
III: ¿urek z kie³bas± i jajkiem, zabielany; na drugie du¿a porcja kaszy gryczanej z pieczarkami, pomidorami, ¿ó³tym serem i bazyli±;
IV: du¿a brzoskwinia ufo, gar¶æ migda³ów;
V: kromka razowca z pasztetem sojowym i pomidorem, pó³ wêdzonej makreli.
Stary 2013-09-12, 10:23   #722
AmourAmour
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 4

Redukcja:

11.00 - owsianka z 50g p³atków z serkiem wiejskim, ¶liwkami, rodzynkami i pra¿onymi pestkami dyni, kawa z mlekiem.

15:00 - makaron pe³noziarnisty z kurczakiem i sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego, sok jednodniowy z marchwi.

kawa z mlekiem

19:00 - sa³atka: tuñczyk w sosie w³asnym, pomidor, papryka, ogórek, sa³ata, rzodkiewki + zio³a i oliwa, kromka chleba razowego z serkiem ¶mietankowym;
zielona herbata.
AmourAmour jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-09-12, 13:47   #723
Poa alpina
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 290

Cytat:
Napisane przez Madziuniusia Poka¿ wiadomo¶æ
Postaram siê w takim razie z tych p³atków musli wymodziæ jakie¶ placuszki na ¶niadanie a jajecznicê robiê z 2 jajek, takich sporych hehe
£azanki... no có¿.. niekoniecznie dietetyczne ale to w sumie bardziej dla mê¿a przygotowa³am, wiêc mo¿e jutro wsunê pier¶ z kurczaka z pêczakiem i fasolk± szparagow±...

A kiszone ogórki.. jako¶ tylko one mi pasuj± do makreli haha wiem, ¿e to g³upie no zobacze ewentualnie jeszcze co siê do mnie u¶miechnie w warzywniaku

dziêki **
Proszê . Oj tak, kurczak z kasz± i fasol± to zdecydowanie lepszy pomys³ na solidny obiad na R . Choæ na ³azanki nawet te ma³o dietetyczne te¿ sobie pozwól czasem, je¶li lubisz . W koñcu sama je przygotowujesz i masz pe³n± ¶wiadomo¶æ, z czego je robisz.

Cytat:
Napisane przez Limonka1987 Poka¿ wiadomo¶æ
Dzisiejsze U

¦niadanie: owsianka z bananem i wiejskim, kawa z mlekiem i miodem
II ¶niadanie: 2 kromki razowca z pesto, pieczon± piersi± z kurczaka, mozzarell±, ¶wie¿ym szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Lunch: zupa dyniowa-krem z ga³k± muszkato³ow±
Podwieczorek: serek wiejski z d¿emem truskawkowym
Obiadokolacja: dwie po³ówki papryki faszerowanej miêsem mielonym, ry¿em br±zowym i fasol± czerwon± (to wszystko podsma¿one na patelni z koncentratem pomidorowym i przyprawami) zapiekane z serem ¿ó³tym
Super!

Cytat:
Napisane przez jvlka900 Poka¿ wiadomo¶æ
Moje dzisiejsze R proszê o opiniê:

¦niadanie: owsianka na mleku ze ¶liwkami, wiórkami kokosowymi, cynamonem i niewielk± ilo¶ci± br±zowego cukru
II ¶niadanie: 50g serka wiejskiego z wkrojon± papryk± i ogórkiem, kromka pieczywa chrupkiego z mas³em
Obiad: 1/2 woreczka kaszy gryczanej, 1/2 piersi z kurczaka w przyprawie, sa³atka (pekiñska, ogórek,papryka, jog. naturalny)
Po obiedzie 2 kostki gorzkiej czekolady
Podwieczorek: cienki kawa³ek cha³ki dro¿d¿owej (bez kruszonki i z mala iloscia cukru), pó³ grejpfruta
Godzina zumby (3 dzien z rzedu
Kolacja
: 1,5 jajka na twardo, kromka chleba s³onecznikowego z polêdwic± wêdzon± z kurczaka do tego sa³ata i rzodkiewka, 1,5 wafla ry¿owego cienko posmarowanego miodem i z twarogiem, herbata

dodatkowo du¿o wody w ci±gu dnia
Co to jest 50 g serka wiejskiego? Przecie¿ to prawie nic! Zjedz ca³y serek 150 lub 200 g.

Zamiast chrupkiego pieczywa i wafli ry¿owych jedz normalny chleb - najlepiej z m±ki razowej, orkiszowej b±d¼ graham.

No i dlaczego pó³tora jajka? I pó³ grejpfruta? Co z tamtymi po³ówkami siê sta³o?. Pier¶ z kurczaka te¿ ca³± powinna¶ zje¶æ, to jest normalna porcja (mam na my¶li pojedyncz± pier¶). Masz ca³kiem fajn± koncepcjê menu, ale niepotrzebnie a¿ tak sobie wydzielasz.

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Poka¿ wiadomo¶æ
Poa alpina
eee tak jako¶ wysz³o z tymi warzywami bo by³o tyle rzeczy do wypróbowania aczkolwiek nie by³o ich tak tragicznie ma³o

Twoje 3 posi³ki fajne jak zawsze no ale wiadomo czasem nie ma siê ochoty na wiêcej i nie ma co wpychac na si³ê

To od razu moje U wrzucê:

I owsianka z mas³em orzechowym crunchy, ¶liwk± i musem brzoskwiniowo-gruszkowym

II 2 kawa³ki certyfikowanego pieroga bi³gorajskiego, gar¶æ kolorowych pomidorków koktajlowych

III domowy burger z piersi kurczaka z sosem jogurtowo-musztardowym z pra¿onym sezamem podany na kuskusie + gotowane broku³y

IV 2 kromki chleba litewskiego z róznymi serami (korycinskim z lubczykiem, korycinskim wêdzonym, koryciñskim dojrza³ym, mazuriano i d¿ersejanem), roszponk±, pomidorem i karmelizowan± czerwon± cebul±

do picia ponadto: espresso x2, pokrzywa, woda

---------- Dopisano o 21:31 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ----------

ps 2 dziewczyny, jecie olej lniany? Du¿o sie naczyta³am o jego dobrych w³asciwo¶ciach ale chcialabym tez jakies Wasze opinie zanim kupiê
Za to dzisiaj ci±gle bym jad³a, ale mam ochotê na same lekkie rzeczy typu warzywa.

Oddawaj te sery. Fajnie, oj fajnie! Co do piroga i innych regionalnych specja³ów, w Poznaniu za tydzieñ s± targi Smaki Regionów i mam zamiar wpa¶æ w sza³ degustacji .

Olej lniany jest genialny, zarówno we w³a¶ciwo¶ciach, jak i w smaku. Sama nie wiem dlaczego czê¶ciej nie go¶ci w mojej diecie. Mo¿e dlatego, ¿e szybko je³czeje i musia³abym go spo¿ywaæ naprawdê czêsto, aby siê nie zmarnowa³. W sumie - wysz³oby mi to na zdrowie, ale musia³abym go wciskaæ do ka¿dej potrawy . Hm... Czemu nie?

Cytat:
Napisane przez niezamienna_juz_na_nic Poka¿ wiadomo¶æ

I: owsianka z pieczon± dyni±, sezamem, cynamonem, orzechami nerkowca i ma¶lank±;
II: (w pracy) kromka chlebka jaglanego w³asnego wypieku z mas³em i szynk±, jab³ko, kilka daktyli;
III: ¿urek z kie³bas± i jajkiem, zabielany; na drugie du¿a porcja kaszy gryczanej z pieczarkami, pomidorami, ¿ó³tym serem i bazyli±;
Piêkny jad³ospis! Jak widaæ, w biegu te¿ siê da dobrze je¶æ

Cytat:
Napisane przez AmourAmour Poka¿ wiadomo¶æ
Redukcja:

11.00 - owsianka z 50g p³atków z serkiem wiejskim, ¶liwkami, rodzynkami i pra¿onymi pestkami dyni, kawa z mlekiem.

15:00 - makaron pe³noziarnisty z kurczakiem i sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego, sok jednodniowy z marchwi.

kawa z mlekiem

19:00 - sa³atka: tuñczyk w sosie w³asnym, pomidor, papryka, ogórek, sa³ata, rzodkiewki + zio³a i oliwa, kromka chleba razowego z serkiem ¶mietankowym;
zielona herbata.
O której wsta³a¶, ¿e ¶niadanie tak pó¼no? No i o której siê k³adziesz? 3 posi³ki to do¶æ ma³o na R, chyba, ¿e rzeczywi¶cie porcje by³y s³uszniejsze i jedz±c w ten sposób (a nie na raty ) lepiej siê czujesz. Same posi³ki s± warto¶ciowe i do nich nie mam uwag .

Poa alpina jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-09-12, 13:56   #724
moniczka795
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 238

Jeszcze mój, bo siê zagubi³ w¶ród postów
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=712

Edytowane przez moniczka795
Czas edycji: 2013-09-12 o 14:00
moniczka795 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-09-12, 15:50   #725
aniolbezskrzydel89
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 177

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Ja Ciê kojarzê jak najbardziej! Witaj ponownie!

Po pierwsze wspó³czujê wypadku... Wiem jak ciê¿ko otrz±sn±æ siê po czym¶ takim i wróciæ do normalnych czynno¶ci.

Ma³y jogurt i 100 g twarogu to nie jest sporo nabia³u . Kurczê, nie mam czego siê uczepiæ w tym jad³ospisie (no chyba, ¿e palnê moj± star± gadkê o nie³±czeniu ¶wie¿ego ogórka z pomidorem ), jest naprawdê super. 3 kg to nie jest du¿o, wiêc regularne zdrowe posi³ki i ruch powinny wszystko za³atwiæ. Byle nie przesadziæ .

A i te¿ lubiê twaróg z ketchupem! Tak samo jak jajka z ketchupem... Spróbuj twarogu wêdzonego z ketchupem, to dopiero sza³.
Nie mam zamiaru przesadzaæ. Nawet nie zale¿y mi na samym zrzuceniu wagi (tzn. na cyferkach na wadze), ale chcê spokojnie wej¶æ w ulubion± kieckê, w któr± w³a¶ciwie siê mieszczê, jednak bez tych dodatkowych kg czu³am siê w niej jako¶ bardziej... komfortowo. Interesuj± mnie wymiary, wiêc dla mnie lepszym wyznacznikiem jest metr krawiecki. Waga to tak tylko dodatkowo.

Ooo tak, wêdzony twaróg z ketchupem na kawa³ku chleba z warstw± twardego mas³a! Lubiê go te¿ wyjadaæ prosto z opakowania- tak bez chleba, bez ¿adnych dodatków. Jest pycha (a¿ mnie ochota nasz³a ).

Cytat:
Napisane przez Ervisha Poka¿ wiadomo¶æ
Bardzo dobrze Ciebie pamiêtam.. Witaj Cieszê siê ¿e wróci³a¶... przyznam, ¿e trochê ba³am siê o Ciebie...

Przykro mi z powodu wypadku... Ciesze siê jednak ze jako tako dosz³a¶ do siebie Mam nadziejê, ¿e ju¿ bêdzie tylko lepiej
Dlaczego ba³a¶? I dziêkujê!

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Poka¿ wiadomo¶æ
Poa alpina
eee tak jako¶ wysz³o z tymi warzywami bo by³o tyle rzeczy do wypróbowania aczkolwiek nie by³o ich tak tragicznie ma³o

Twoje 3 posi³ki fajne jak zawsze no ale wiadomo czasem nie ma siê ochoty na wiêcej i nie ma co wpychac na si³ê

To od razu moje U wrzucê:

I owsianka z mas³em orzechowym crunchy, ¶liwk± i musem brzoskwiniowo-gruszkowym

II 2 kawa³ki certyfikowanego pieroga bi³gorajskiego, gar¶æ kolorowych pomidorków koktajlowych

III domowy burger z piersi kurczaka z sosem jogurtowo-musztardowym z pra¿onym sezamem podany na kuskusie + gotowane broku³y

IV 2 kromki chleba litewskiego z róznymi serami (korycinskim z lubczykiem, korycinskim wêdzonym, koryciñskim dojrza³ym, mazuriano i d¿ersejanem), roszponk±, pomidorem i karmelizowan± czerwon± cebul±

do picia ponadto: espresso x2, pokrzywa, woda

---------- Dopisano o 21:31 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ----------

Oooo! Witamy z powrotem Tak jak Poa napisa³a 3 kg to nie jest du¿o wiec don't worry Trzymam kciuki zeby juz wszystko by³o ok i za wytrzymanie w postanowieniach

ps jakas specjalna receptura ry¿u czosnkowego? Jad³ospis bardzo fajny no i widac luz

ps 2 dziewczyny, jecie olej lniany? Du¿o sie naczyta³am o jego dobrych w³asciwo¶ciach ale chcialabym tez jakies Wasze opinie zanim kupiê
Nie, ¿adna specjalna receptura. Na oleju/oliwie podsma¿y³am posiekany czosnek, groszek i por. Potem wymiesza³am z ugotowanym ry¿em, broku³ami i kawa³kami miêsa. Aromat jest jednak tak intensywny (zawsze szukam dobrego, polskiego czosnku), ¿e szybko przechodzi do ry¿u. Podobnie robiê te¿ risotto z czosnkiem: na oliwê wrzucam czosnek, po chwili ry¿ i podsma¿am... A dalej ju¿ postêpujê, jak przy klasycznym risotto. Dla mnie po³±czenie ry¿ + czosnek + groszek (+ bób, je¶li posiadam) to co¶ wspania³ego.

Widzê, ¿e Twoje jad³ospisy niezmiennie pyszne i warto¶ciowe.

Aparatka
20.12.2012 - góra
21.03.2013 - dó³ + wyci±gi

Edytowane przez aniolbezskrzydel89
Czas edycji: 2013-09-12 o 15:53
aniolbezskrzydel89 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-09-12, 16:02   #726
dance makabre
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 493

Cytat:
Oddawaj te sery. Fajnie, oj fajnie! Co do piroga i innych regionalnych specja³ów, w Poznaniu za tydzieñ s± targi Smaki Regionów i mam zamiar wpa¶æ w sza³ degustacji .
Mog³aby¶ powiedzieæ mi co¶ wiêcej o tych targach? Bo z wielk± rado¶ci± stwierdzam, ¿e siê za³apiê

Olej lniany szybko je³czeje? Kurczê, mój ma ju¿ chyba z pó³ roku, trzymam go w lodówce i wydaje mi siê, ¿e wszystko z nim w porz±dku... Po czym poznajesz?
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam ciê na zawsze. Nie szukaj mnie, to siê na nic nie zda. Na skutek klêsk i nieszczê¶æ, które na mnie spad³y, zosta³am wied¼m±. Czas na mnie. ¯egnaj."
Michai³ Bu³hakow - Mistrz i Ma³gorzata
dance makabre jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-09-12, 17:20   #727
Ervisha
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 88 472

Cytat:
Napisane przez aniolbezskrzydel89 Poka¿ wiadomo¶æ

Dlaczego ba³a¶? I dziêkujê!

Dlaczego??? Bo cisza u Ciebie zarówno na forum jak i na gg.... Ju¿ nie wiedzia³am co my¶leæ... ale ciesze siê ¿e siê odezwa³a¶

Ksi±¿ki potrzebuj± nowego domu

Ervisha jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-09-12, 18:03   #728
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 855

Cytat:
Napisane przez dance makabre Poka¿ wiadomo¶æ
Mog³aby¶ powiedzieæ mi co¶ wiêcej o tych targach? Bo z wielk± rado¶ci± stwierdzam, ¿e siê za³apiê

Olej lniany szybko je³czeje? Kurczê, mój ma ju¿ chyba z pó³ roku, trzymam go w lodówce i wydaje mi siê, ¿e wszystko z nim w porz±dku... Po czym poznajesz?

Ka¿dy dobry olej lniany ma datê wa¿no¶ci
Ja buteleczkê "zjadam" w oko³o 1-1,5 miesi±ca i jak czyta³am to najbardziej optymalny czas, nie powinien staæ d³u¿ej otwarty ni¿ chyba ok.3 miesi±ce i to koniecznie w ciemnym, zimnym miejscu, lodówka jest najlepsza

Edit: Teraz na swoim doczyta³am ¿e po otwarciu butelki trzeba go spo¿yæ w ci±gu 4 tygodni, chyba siê mieszczê

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/

Edytowane przez teczowa dlolinka 21
Czas edycji: 2013-09-12 o 18:05
teczowa dlolinka 21 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-09-12, 19:12   #729
poppy seed
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 036

Cytat:
Bez przesady, ¿e jako¶ ma³o urozmaicone - jest prosto, smacznie i wszystko czego potrzeba. Jaja z ketchupem to jest to! I podwieczorek mmm...
i tak chyba bêdzie teraz, przynajmniej w tygodniu koooocham jajka z keczupem, chocia¿ otoczenie jest zazwyczaj zdziwione takim po³±czeniem, nie wiem, dlaczego co¶ czujê, ¿e tej jesieni kakao z przyprawami i miodem bêdzie u mnie czêsto go¶cic

Twój jad³ospis jak zawsze fajny, mimo niedu¿ej liczby posi³ków

Milka1224 (te sery <3), Limonka1987 (wszystko bym zjad³a! ), niezamienna_juz_na_nic (st±d te¿) - ¶wietne jad³ospisy

i moje R/U

¦niadanie: owsianka z serkiem homogenizowanym, musem jab³kowym, tart± marchewk±, rodzynkami, orzechami laskowymi cynamonem i ga³k± muszkato³ow±.
II ¶niadanie: grahamka z wêdlin± drobiow±, plastrem ¿ó³tego sera, rzodkiewkami i papryk±; pikantny sok pomidorowy 300 ml
Obiad: pe³noziarniste tagiatelle ze szpinakiem, pieczon± piersi± kurczaka i suszonymi pomidorami
Podwieczorek: kawa z mlekiem, 3 ¶liwki, kostka (ostatnia :<) gorzkiej czekolady z guaw±, papaj±i chilli
Kolacja: serek wiejski z ogórkiem i rzodkiewkami; tost z grahama z mas³em zio³owym, pomidorem i szczypiorkiem.

poppy seed jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-09-12, 19:51   #730
Psotka87
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 325

Moje dzisiejsze R:

1. Owsianka cynamonowa z br±zowym cukrem, marchewk±, cukini± i p³atkami migda³ów
2. Pozosta³a po³owa sa³atki z wczoraj (tuñczyk, marchewka, groszek, cebula, kukurydza, s³onecznik, jogurt)
Kawa, 2 kostki gorzkiej czekolady
3. 2 kromki razowca z sa³at±, pomidorem, pieczonym indykiem i serem ¿ó³tym; gruszka
4. Spory kawa³ek ³ososia, miseczka ry¿u basmati z olejem lnianym (tak dla odmiany ;P), ogromna porcja mizerii
Znów kawa z kostk± czekolady
Zaraz bêdzie:
trening z Mel B (cardio + nogi + brzuch)
5. kawa³ek pieczonego indyka, szklanka koktajlu (po³owa wie¶niaka, po³owa banana, pó³ ³y¿ki kakao, pêczek pietruszki, trochê mleka dla konsystencji)

Zrobione: 30d Shred, Ripped in 30, 6w6p, Insanity!, Killer Abs
Psotka87 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-09-12, 20:14   #731
aniolbezskrzydel89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez poppy seed Poka¿ wiadomo¶æ
i tak chyba bêdzie teraz, przynajmniej w tygodniu koooocham jajka z keczupem, chocia¿ otoczenie jest zazwyczaj zdziwione takim po³±czeniem, nie wiem, dlaczego co¶ czujê, ¿e tej jesieni kakao z przyprawami i miodem bêdzie u mnie czêsto go¶cic

Milka1224 (te sery <3), Limonka1987 (wszystko bym zjad³a! ), niezamienna_juz_na_nic (st±d te¿) - ¶wietne jad³ospisy

i moje R/U

¦niadanie: owsianka z serkiem homogenizowanym, musem jab³kowym, tart± marchewk±, rodzynkami, orzechami laskowymi cynamonem i ga³k± muszkato³ow±.
II ¶niadanie: grahamka z wêdlin± drobiow±, plastrem ¿ó³tego sera, rzodkiewkami i papryk±; pikantny sok pomidorowy 300 ml
Obiad: pe³noziarniste tagiatelle ze szpinakiem, pieczon± piersi± kurczaka i suszonymi pomidorami
Podwieczorek: kawa z mlekiem, 3 ¶liwki, kostka (ostatnia :<) gorzkiej czekolady z guaw±, papaj±i chilli
Kolacja: serek wiejski z ogórkiem i rzodkiewkami; tost z grahama z mas³em zio³owym, pomidorem i szczypiorkiem.
Ja ze swojej perspektywy (jako R/U-j±ca ) powiem: mniam. W³a¶ciwie nie ma siê do czego doczepiæ. No, mo¿e minimalnie brakuje mi tu t³uszczu- doda³abym np. do podwieczorku garstkê orzechów? Albo do szpinaku trochê t³ustej ¶mietany? Poza tym ³adnie- zdrowo, owocowo-warzywnie, s± warto¶ciowe wêgle. Cacy. Takie jad³ospisy lubiê!

I przy okazji moje wczorajsze i dzisiejsze R/U:
I Pudding ry¿owy (z br±zowego ry¿u) na mleku z domowym cukrem waniliowym i gor±cym musem brzoskwiniowym, podany z pra¿onymi p³atkami migda³ów
II Kanapka z chleba ¿ytniego z serkiem ze szczypiorkiem, zielonym ogórkiem i sa³at± lodow±
Rozgrzewka z Jillian M, sze¶æ 6minutówek Ewy Ch, 15 minut stretching
III Pe³noziarniste fusilli z piersi± kurczaka, kukurydz± i papryk± w sosie beszamelowym, ze ¶wie¿o zmielonym czarnym pieprzem i estragonem
IV Twaro¿ek z cynamonem, z wkrojon± s³odk± gruszk± i kwa¶nym jab³kiem, fili¿anka Inki karmelowej z du¿± kostk± gorzkiej czekolady ze skórk± pomarañczow± i kawa³kami orzechów laskowych (kooocham tê czekoladê! )
V Tost z chleba s³onecznikowego z mas³em i jajem na pó³twardo, sa³atka z sa³aty lodowej, pomidora, ogórka, papryki i gotowanych ró¿yczek broku³a z dressingiem czosnkowym

I Pe³noziarnisty makaron z twarogiem, bananem, domowym mas³em orzechowym smooth i cynamonem (to jedno z tych ¶niadañ, do których wracam baaardzo czêsto <3)
rower ~15 minut /do szko³y/
II Kanapka jak wczoraj: z serkiem, ogórkiem i sa³at±
rower- powrót
III Gêsta zupa jarzynowa gotowana na domowym rosole, zabielana ¶mietan± i m±k± pe³noziarnist±; po: 2 ¶liwki i ma³a brzoskwinia
IV Czekoladowy pudding jogurtowy s³odzony miodem ze start± kostk± mlecznej czekolady (a to sobie dogodzi³am Dobre by³o, wiêc do powtórzenia. I zdrowe! )
40 minut Skalpel Ewy Ch. + 20 minut stretching

V Zielono-czerwono-bia³a sa³atka z sa³aty lodowej, pomidora, czerwonej papryki i blanszowanych ró¿yczek broku³a z fet± i dressingiem jogurtowym (póki jest sezon, to poch³aniam surowe warzywa na potêgê).

Do picia standardowo: woda, zielona herbata grejfrutowa i cytrynowa, melisa z pomarañcz±

Aparatka
20.12.2012 - góra
Stary 2013-09-12, 20:47   #732
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dance makabre Poka¿ wiadomo¶æ

http://www.smaki-regionow.pl Wstêp wolny. By³am bodaj¿e dwa lata temu, zupe³nie przez przypadek. Spróbowa³am mnóstwa pyszno¶ci.

têczowa dlolinka 21 ju¿ mnie uprzedzi³a co do oleju lnianego . Ma po prostu krótki termin przydatno¶ci do spo¿ycia. No i lodówka obowi±zkowo.

Cytat:

i moje R/U

Dla mojego T¯ jajka z ketchupem to profanacja. Te¿ tego nie rozumiem.

Porywam ca³y Twój dzisiejszy jad³ospis, jest piêkny! Szczególnie owsianka brzmi bosko! No i ta cudowna czekolada Heidi, bardzo mi smakowa³a. Sprawi³am j± te¿ znajomemu jako prezent i równie¿ by³ zadowolony. Dobrze jest doceniaæ takie pyszno¶ci.

Cytat:
Napisane przez Psotka87 Poka¿ wiadomo¶æ
Moje dzisiejsze R:

1. Owsianka cynamonowa z br±zowym cukrem, marchewk±, cukini± i p³atkami migda³ów
2. Pozosta³a po³owa sa³atki z wczoraj (tuñczyk, marchewka, groszek, cebula, kukurydza, s³onecznik, jogurt)
3. 2 kromki razowca z sa³at±, pomidorem, pieczonym indykiem i serem ¿ó³tym; gruszka
4. Spory kawa³ek ³ososia, miseczka ry¿u basmati z olejem lnianym (tak dla odmiany ;P), ogromna porcja mizerii
Zaraz bêdzie:
5. kawa³ek pieczonego indyka, szklanka koktajlu (po³owa wie¶niaka, po³owa banana, pó³ ³y¿ki kakao, pêczek pietruszki, trochê mleka dla konsystencji)
Nie mam uwag, rewelka ! Mo¿e niektórzy czepiliby siê banana w kolacji, ale kto by siê awanturowa³ o kawa³ek zdrowego banana przy tak piêknie skomponowanych posi³kach.

Cytat:

I przy okazji moje wczorajsze i dzisiejsze R/U:
I Pudding ry¿owy (z br±zowego ry¿u) na mleku z domowym cukrem waniliowym i gor±cym musem brzoskwiniowym, podany z pra¿onymi p³atkami migda³ów
II Kanapka z chleba ¿ytniego z serkiem ze szczypiorkiem, zielonym ogórkiem i sa³at± lodow±
Rozgrzewka z Jillian M, sze¶æ 6minutówek Ewy Ch, 15 minut stretching
III Pe³noziarniste fusilli z piersi± kurczaka, kukurydz± i papryk± w sosie beszamelowym, ze ¶wie¿o zmielonym czarnym pieprzem i estragonem
IV Twaro¿ek z cynamonem, z wkrojon± s³odk± gruszk± i kwa¶nym jab³kiem, fili¿anka Inki karmelowej z du¿± kostk± gorzkiej czekolady ze skórk± pomarañczow± i kawa³kami orzechów laskowych (kooocham tê czekoladê! )
V Tost z chleba s³onecznikowego z mas³em i jajem na pó³twardo, sa³atka z sa³aty lodowej, pomidora, ogórka, papryki i gotowanych ró¿yczek broku³a z dressingiem czosnkowym

I Pe³noziarnisty makaron z twarogiem, bananem, domowym mas³em orzechowym smooth i cynamonem (to jedno z tych ¶niadañ, do których wracam baaardzo czêsto <3)
rower- powrót
III Gêsta zupa jarzynowa gotowana na domowym rosole, zabielana ¶mietan± i m±k± pe³noziarnist±; po: 2 ¶liwki i ma³a brzoskwinia
IV Czekoladowy pudding jogurtowy s³odzony miodem ze start± kostk± mlecznej czekolady (a to sobie dogodzi³am Dobre by³o, wiêc do powtórzenia. I zdrowe! )

V Zielono-czerwono-bia³a sa³atka z sa³aty lodowej, pomidora, czerwonej papryki i blanszowanych ró¿yczek broku³a z fet± i dressingiem jogurtowym (póki jest sezon, to poch³aniam surowe warzywa na potêgê).

Do picia standardowo: woda, zielona herbata grejfrutowa i cytrynowa, melisa z pomarañcz±
Jak mi³o siê czyta takie jad³ospisy! Co do surowych warzyw, pozdrawiam z placu boju - w³a¶nie opró¿niam michê pysznej sa³atki "wszystko i nic".

Co to za czekolada o której piszesz?

Dzisiejsze U

I Owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z: ¶liwkami, serkiem homo i mas³em orzechowym crunchy
II 2 kromki ziarnistego razowca z sa³at±, pomidorem, zio³owym serem brie / polêdwic± sopock± i serem emmentaler
III Miseczka truskawek z kefirem naturalnym, migda³ami, zbo¿owymi chrupkami czekoladowo-orzechowymi, orzeszkami pinii, pestkami s³onecznika i dyni
IV Pier¶ z kurczaka sma¿ona bez t³uszczu, kasza jaglana z mas³em, sa³atka z cukinii, papryki i czerwonej cebuli
V Miska sa³atki: jajo na twardo, sa³ata, kie³ki broku³a, pomidor, marchew, oliwa z oliwek, pieprz zio³owy

Do picia: woda ¼ródlana, czarna kawa, kawa z mlekiem i przypraw± do szarlotki, herbaty: 2x zielona, owocowa, zio³owa.

Stary 2013-09-12, 20:53   #733
Reavela
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 186

Cytat:
Napisane przez scandalistka Poka¿ wiadomo¶æ
Wprawdzie nie jest to kierowane do mnie, ale z ca³ego serca mogê poleciæ ksi±¿kê "Opanuj swój metabolizm" Jillian Miechaels; w ca³o¶ci jest po¶wiêcona gospodarce hormonalnej w odniesieniu do diety (przede wszystkim redukcyjnej, ale nie tylko). ¦wietnie wszystko jest tam wyt³umaczone, jak dla mnie to skarbnica wiedzy.
dziêkujê, na pewno skorzystam
Cytat:
Oczywi¶cie, dieta mo¿e mieæ na to wp³yw... Z jednej strony R, a z drugiej napady i dostarczanie sobie du¿ej ilo¶ci kalorii - organizm g³upieje i nie radzi sobie. Napad to te¿ problem natury psychicznej, a stres mocno daje po garach hormonom.

Dobrze prawisz, wstawiaj nawet takie bonusy - lepiej bêdziesz siê kontrolowaæ. I nie przejmuj siê, ¿e taki bonus jak dzi¶ to jest jaki¶ wielki napad - "normalnym" ludziom zdarza siê wci±gn±æ na raz paczkê ciastek (co wcale nie oznacza, ¿e jest to zdrowe). Mo¿e potrzebujesz jeszcze bardziej sytego ¶niadania? Twoja owsianka to przede wszystkim wêgle - dodaj trochê twaro¿ku i orzechów. Bêdzie bardziej warto¶ciowo, nie przyssie Ciê tak szybko po tym posi³ku. No i gruszka, twaróg, miód i orzechy to boskie po³±czenie (+ jeszcze cynamon do tego).

No ketchup jest po prostu dobry, có¿ poradziæ. Wprawdzie sklepowy ma cukier (no i miewa konserwanty i ró¿ne polepszacze), ale za to posiada te¿ mnóstwo likopenu - jak wszystko, co zawiera "skomasowane" pomidory.

Do tej jajecznicy te¿ by siê co¶ jeszcze przyda³o. Jakie¶ warzywko - bêdzie bardziej kolorowo i syto .
dziêkujê za porady postaram siê wprowadziæ w ¿ycie

i dzisiejsze R
I:¶niadanko inspirowane propozycj± Poa Alpiny tylko orzechów nie mia³am;
owsianka na mleku 3,2% z gruszk±, ³y¿eczk± miodu lipowego, twarogiem i cynamonem
miêdzy I i II - gruszka
II:kanapka (razowa) z szynk±, serem, rukol± i pomidorem
III
orkiszowe pancakes z jab³kiem i cynamonem
~ basen rekreacyjnie
~ sok jab³ko-marchew
IV:jajecznica z 2 jajek na ma¶le, z pomidorem, papryk± i dwoma plasterkami szynki + ketchup , kromka chleba razowego z szynk± i ketchupem.
i bêdzie jeszcze kolacja, ale jeszcze nie wymy¶li³am co :P co¶ z serkiem wiejskim na pewno, bo mam wielk± ochotê.
Reavela jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-09-12, 21:23   #734
Psotka87
Zakorzenienie

Cytat:
rower- powrót

Jak siê robi czekoladowy pudding jogurtowy? Bo ja kocham wszystko co zawiera czekoladê

Cytat:
Nie mam uwag, rewelka ! Mo¿e niektórzy czepiliby siê banana w kolacji, ale kto by siê awanturowa³ o kawa³ek zdrowego banana przy tak piêknie skomponowanych posi³kach.
My¶la³am ¿e od razu po æwiczeniach mogê zje¶æ nawet banana Bo na jutrzejsz± kolacjê zosta³a druga szklanka koktajlu...

Ma³y OT: Uwielbiam ten w±tek! Odk±d zaczê³am czytaæ Wasze jad³ospisy, jem zupe³nie inaczej: zdrowo, kolorowo, ró¿norodnie... Mam tyle pomys³ów i smaków do wypróbowania, ¿e nie wiem za co siê zabraæ :P W ogóle mnie nie ci±gnie do s³odyczy, a je¶li ju¿ to do takich w stylu ciasta fasolowego albo cukiniowych muffinów A kiedy¶ naprawdê wci±ga³am tego tonê! Kocham gorzk± czekoladê, kocham kasze, ¶niadanie jest dla mnie jedn± z najwiêkszych przyjemno¶ci, a¿ chce siê wstawaæ rano! Nie mogê siê doczekaæ ka¿dego jednego posi³ku, bo jem tylko to co lubiê i co mi smakuje - marzy³am o tym mieszkaj±c z rodzicami Niesamowite, ile rado¶ci daje dobre jedzenie. Strasznie siê cieszê, ¿e tu trafi³am!

Stary 2013-09-12, 21:51   #735
lisbeth_wasp
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 599

Cze¶æ wszystkim, mogê siê przy³±czyæ?

R

1. Owsianka (p³atki owsiane, mleko, jab³ko, twaróg, kakao, pó³ ³y¿eczki miodu)
2. Jajka sadzone (2), rukola, pomidor, papryka (po kawa³ku ¿ó³tej i czerwonej), s³onecznik
3. Zupa ogórkowa
makaron pe³noziarnisty + chili (wo³owina, kukurydza, fasola, papryka, pomidory)
rower - 1h
4. Rogalik z czekolad±
5. Serek wiejski z rzodkiewk±
pó³ bu³ki z kie³bas± i keczupem (rodzice jedli i mi narobili ochoty na t± kanapkê)

Mog³o byæ lepiej, ale wysz³o jak wysz³o.
Jest do zaakceptowania?

Edytowane przez lisbeth_wasp
Czas edycji: 2013-09-12 o 22:01
lisbeth_wasp jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-09-12, 21:53   #736
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
My¶la³am ¿e od razu po æwiczeniach mogê zje¶æ nawet banana Bo na jutrzejsz± kolacjê zosta³a druga szklanka koktajlu...

Ma³y OT: Uwielbiam ten w±tek! Odk±d zaczê³am czytaæ Wasze jad³ospisy, jem zupe³nie inaczej: zdrowo, kolorowo, ró¿norodnie... Mam tyle pomys³ów i smaków do wypróbowania, ¿e nie wiem za co siê zabraæ :P W ogóle mnie nie ci±gnie do s³odyczy, a je¶li ju¿ to do takich w stylu ciasta fasolowego albo cukiniowych muffinów A kiedy¶ naprawdê wci±ga³am tego tonê! Kocham gorzk± czekoladê, kocham kasze, ¶niadanie jest dla mnie jedn± z najwiêkszych przyjemno¶ci, a¿ chce siê wstawaæ rano! Nie mogê siê doczekaæ ka¿dego jednego posi³ku, bo jem tylko to co lubiê i co mi smakuje - marzy³am o tym mieszkaj±c z rodzicami Niesamowite, ile rado¶ci daje dobre jedzenie. Strasznie siê cieszê, ¿e tu trafi³am!
Ale¿ mo¿esz, jedz na zdrowie! Trochê z przekor± wspomnia³am o tym bananie.

Mi równie¿ ten w±tek bardzo wiele da³. Duuu¿o nauczy³ .

Stary 2013-09-12, 23:10   #737
Mahaszi
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 520

Ile ³adnych jad³ospisów tu ostatnio, prawie wszystko bym zjad³a!

Cytat:
I Pudding ry¿owy (z br±zowego ry¿u) na mleku z domowym cukrem waniliowym i gor±cym musem brzoskwiniowym

Oba ¶niadania boskie. Muszê wypróbowaæ! Jak dok³adnie robisz pudding ry¿owy?

R

I. Grahamka z serkiem wiejskim, pomidorem i bazyli±, reszta pomidora posypana kie³kami
II. Dwa nale¶niki ¿ytnie z serkiem homo naturalnym zmiksowanym z truskawkami, kilka truskawek podjedzone przy okazji
III. Tagiatelle ze szpinakiem, cukini± i wêdzonym ³ososiem
IV. Dwie kromki razowca z serkiem topionym i kie³bas± krakows±, sa³atka z papryki, ogórka, pekiñskiej i kandyzowanego imbiru
Stary 2013-09-13, 07:49   #738
PrawieIdealnaJa
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 58

mniam..pyszno¶ci

Ja planujê na dzi¶:
¦: owsianka z nektarynk±, ¿urawina i pestkami s³onecznika
II¦: lekka sa³atka (pomidor, ogórek, sa³ata, oliwa z oliwek, przyprawy)
O: ³oso¶ pieczony z pomidorami i cukini±, ziemniaczki z koperkiem, surówka z marchewki
P:panna cotta z sosem malinowym (taka light zrobiona z kaszy manny na mleku, ale zawsze)
K: zapiekanki z pe³noziarnistego chleba z pomidorem, bazyli± i mozarell±

Pêdzê gotowaæ
--------------------------------
moje-lustrzane-odbicie.blogspot.com
PrawieIdealnaJa jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-09-13, 08:08   #739
513900e90b83d91c2e26787f916d5639aed43c42
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 2 319

Cytat:
Napisane przez Mahaszi Poka¿ wiadomo¶æ
R

I. Grahamka z serkiem wiejskim, pomidorem i bazyli±, reszta pomidora posypana kie³kami
II. Dwa nale¶niki ¿ytnie z serkiem homo naturalnym zmiksowanym z truskawkami, kilka truskawek podjedzone przy okazji
IV. Dwie kromki razowca z serkiem topionym i kie³bas± krakows±, sa³atka z papryki, ogórka, pekiñskiej i kandyzowanego imbiru
*kolacja ma³o redukcyjna, ale je¶li na tym chudniesz, to ok
*na pewno wywali³abym z kolacji ten ser topiony i zast±pi³abym go mas³em
*zamiast sera homogenizowanego ju¿ lepszy by³by twaróg (poczytaj sobie o homogenizacji)

---------- Dopisano o 08:08 ---------- Poprzedni post napisano o 08:00 ----------

Cytat:
Napisane przez lisbeth_wasp Poka¿ wiadomo¶æ
Cze¶æ wszystkim, mogê siê przy³±czyæ?

R

1. Owsianka (p³atki owsiane, mleko, jab³ko, twaróg, kakao, pó³ ³y¿eczki miodu)
2. Jajka sadzone (2), rukola, pomidor, papryka (po kawa³ku ¿ó³tej i czerwonej), s³onecznik
3. Zupa ogórkowa
makaron pe³noziarnisty + chili (wo³owina, kukurydza, fasola, papryka, pomidory)
rower - 1h
4. Rogalik z czekolad±
5. Serek wiejski z rzodkiewk±
pó³ bu³ki z kie³bas± i keczupem (rodzice jedli i mi narobili ochoty na t± kanapkê)

Mog³o byæ lepiej, ale wysz³o jak wysz³o.
Jest do zaakceptowania?
* to jest jad³ospis na U, a nie na R
*trzy pierwsze posi³ki s± ok, gorzej potem...
*je¶li ju¿ mia³a¶ ochotê na co¶ s³odkiego, to trzeba by³o wybraæ mniejsze z³o, czyli np. pasek gorzkiej czekolady
*do tego sera wiejskiego doda³abym wiêcej warzyw, a nie tylko rzodkiewkê - nie dziwiê siê, ¿e potem dalej by³a¶ g³odna i zjad³a¶ bu³ê
*je¶li ju¿ siêgnê³a¶ po bu³kê na kolacjê, to trzeba by³o bardziej zadbaæ o to co na niej...
513900e90b83d91c2e26787f916d5639aed43c42 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-09-13, 08:24   #740
Poa alpina
Zadomowienie

Do lisbeth_wasp:

[1=513900e90b83d91c2e26787 f916d5639aed43c42;4277944 8]*kolacja ma³o redukcyjna, ale je¶li na tym chudniesz, to ok
*zamiast sera homogenizowanego ju¿ lepszy by³by twaróg (poczytaj sobie o homogenizacji) [/QUOTE]

Pewnie, ¿e zawsze lepiej wybieraæ produkty mniej przetworzone, czyli w tym przypadku twaróg zamiast serka homo. Je¶li ju¿ mówiæ o jakichkolwiek zagro¿eniach dla zdrowia, to wiêkszym problemem by³oby notoryczne spo¿ywanie homogenizowanej ¶mietany. Serki homo miewaj± zazwyczaj po mniej ni¿ 5% t³uszczu - nie dajmy siê zwariowaæ. Mleko te¿ jest homogenizowane i póki nie ma siê dostêpu do takiego prosto od krowy - zawsze trzeba stan±æ przed wyborem. BTW, gdy wpiszesz w google "homogenizacja zagro¿enia", jako pierwsze wyskakuj± problemy dotycz±ce homogenizacji spo³eczeñstwa, wiêc homogenizowany nabia³ chyba nie jest a¿ tak zabójczy, jak powiadaj± .

Je¶li ju¿ mowa o nabiale to fakt, serki topione to dopiero ¶mieci. No i do tego zawsze masa chemii. Ju¿ nawet lepszy jest hiperprzetworzony serek kanapkowy typu Almette .

[1=513900e90b83d91c2e26787 f916d5639aed43c42;4277944 8]* to jest jad³ospis na U, a nie na R
*je¶li ju¿ mia³a¶ ochotê na co¶ s³odkiego, to trzeba by³o wybraæ mniejsze z³o, czyli np. pasek gorzkiej czekolady
*do tego sera wiejskiego doda³abym wiêcej warzyw, a nie tylko rzodkiewkê - nie dziwiê siê, ¿e potem dalej by³a¶ g³odna i zjad³a¶ bu³ê
*je¶li ju¿ siêgnê³a¶ po bu³kê na kolacjê, to trzeba by³o bardziej zadbaæ o to co na niej...[/QUOTE]
W³a¶nie, zdrowe s³odko¶ci te¿ istniej± i to po nie warto siêgaæ . No chyba, ¿e rogalik pieczony by³ samodzielnie, z pe³noziarnistej m±ki, a w ¶rodku mia³ gorzk± czekoladê... Ale raczej tak nie by³o, prawda? . Czasem lepiej zje¶æ nawet kupnego rogalika je¶li nie ma siê innej opcji, ni¼li chodziæ g³odnym. Ale je¶li jest to zachcianka - no to warto z takow± powalczyæ i j± nieco zmodyfikowaæ na chêtkê na co¶ zdrowego .

No ta bu³a wpad³a zupe³nie niepotrzebnie, pewnie jeszcze by³a bia³a? Psychodelia dobrze prawi, trzeba by³o zapodaæ furê dodatków do serka wiejskiego - g³ód by Ci nie grozi³.

Stary 2013-09-13, 09:30   #741
Limonka1987
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 660

Ale apetycznie siê tu ostatnio zrobi³o
Kilka jad³ospisów, które szczegó³nie wpad³y mi w oko...

Cytat:
Napisane przez niezamienna_juz_na_nic Poka¿ wiadomo¶æ

Nawet gdy jeste¶ zabiegana jesz tak smakowicie i zdrowo!
Rewelacja

Cytat:

i moje R/U

Same pyszno¶ci! Wpad³a mi w oko szczególnie owsianka. Chyba spróbujê zrobiæ sobie podobn±

Cytat:
Moje dzisiejsze R:

Zaraz bêdzie:
Bardzo lubiê Twoje lu¼ne, zdrowe i urozmaicone R
Chocia¿ muszê powiedzieæ, ¿e owsianka jak dla mnie mocno oryginalna. Nie przysz³oby mi do g³owy je¶æ cukiniê na s³odko w innej formie ni¿ ciasto.

Cytat:
Dzisiejsze U

I Owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z: ¶liwkami, serkiem homo i mas³em orzechowym crunchy
II 2 kromki ziarnistego razowca z sa³at±, pomidorem, zio³owym serem brie / polêdwic± sopock± i serem emmentaler
III Miseczka truskawek z kefirem naturalnym, migda³ami, zbo¿owymi chrupkami czekoladowo-orzechowymi, orzeszkami pinii, pestkami s³onecznika i dyni
IV Pier¶ z kurczaka sma¿ona bez t³uszczu, kasza jaglana z mas³em, sa³atka z cukinii, papryki i czerwonej cebuli
V Miska sa³atki: jajo na twardo, sa³ata, kie³ki broku³a, pomidor, marchew, oliwa z oliwek, pieprz zio³owy

Do picia: woda ¼ródlana, czarna kawa, kawa z mlekiem i przypraw± do szarlotki, herbaty: 2x zielona, owocowa, zio³owa.
Sk±d mia³a¶ truskawki? Mro¿one czy kupione?
Ocena Twojego jad³ospisu jest oczywista- jak zwykle same zdrowe pyszno¶ci

Moje wczorajsze U

¦niadanie: owsianka z gruszk±, kardamonem, orzechami i serkiem wiejskim, cappuccino czekoladowe
II ¶niadanie: serek wiejski, sok marchwiowy jednodniowy (0,5 l)
Lunch: sa³atka z tuñczykiem wsw, kuskusem, mieszank± sa³at, ogórkiem i papryk± z sosem na bazie oliwy z oliwek
Podwieczorek: jab³ko, kilka wafli ry¿owych
Kolacja: dwie po³ówki papryki nadziewane miêsem mielonym, ry¿em br±zowym i czerwon± fasol±, zapieczone z ¿ó³tym serem
Stary 2013-09-13, 10:07   #742
lisbeth_wasp
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 599

[1=513900e90b83d91c2e26787 f916d5639aed43c42;4277944 8]*kolacja ma³o redukcyjna, ale je¶li na tym chudniesz, to ok
*zamiast sera homogenizowanego ju¿ lepszy by³by twaróg (poczytaj sobie o homogenizacji)

---------- Dopisano o 08:08 ---------- Poprzedni post napisano o 08:00 ----------

* to jest jad³ospis na U, a nie na R
*je¶li ju¿ siêgnê³a¶ po bu³kê na kolacjê, to trzeba by³o bardziej zadbaæ o to co na niej...[/QUOTE]

Cytat:

Pewnie, ¿e zawsze lepiej wybieraæ produkty mniej przetworzone, czyli w tym przypadku twaróg zamiast serka homo. Je¶li ju¿ mówiæ o jakichkolwiek zagro¿eniach dla zdrowia, to wiêkszym problemem by³oby notoryczne spo¿ywanie homogenizowanej ¶mietany. Serki homo miewaj± zazwyczaj po mniej ni¿ 5% t³uszczu - nie dajmy siê zwariowaæ. Mleko te¿ jest homogenizowane i póki nie ma siê dostêpu do takiego prosto od krowy - zawsze trzeba stan±æ przed wyborem. BTW, gdy wpiszesz w google "homogenizacja zagro¿enia", jako pierwsze wyskakuj± problemy dotycz±ce homogenizacji spo³eczeñstwa, wiêc homogenizowany nabia³ chyba nie jest a¿ tak zabójczy, jak powiadaj± .

Je¶li ju¿ mowa o nabiale to fakt, serki topione to dopiero ¶mieci. No i do tego zawsze masa chemii. Ju¿ nawet lepszy jest hiperprzetworzony serek kanapkowy typu Almette .

[/COLOR]
W³a¶nie, zdrowe s³odko¶ci te¿ istniej± i to po nie warto siêgaæ . No chyba, ¿e rogalik pieczony by³ samodzielnie, z pe³noziarnistej m±ki, a w ¶rodku mia³ gorzk± czekoladê... Ale raczej tak nie by³o, prawda? . Czasem lepiej zje¶æ nawet kupnego rogalika je¶li nie ma siê innej opcji, ni¼li chodziæ g³odnym. Ale je¶li jest to zachcianka - no to warto z takow± powalczyæ i j± nieco zmodyfikowaæ na chêtkê na co¶ zdrowego .

No ta bu³a wpad³a zupe³nie niepotrzebnie, pewnie jeszcze by³a bia³a? Psychodelia dobrze prawi, trzeba by³o zapodaæ furê dodatków do serka wiejskiego - g³ód by Ci nie grozi³.
Dziêki za ocenê , wiem ¿e koñcówka dnia nie nale¿a³a do najlepszych
Dzisiaj bêdê próbowaæ dalej
lisbeth_wasp jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-09-13, 10:11   #743
Psotka87
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:

Bardzo lubiê Twoje lu¼ne, zdrowe i urozmaicone R
Chocia¿ muszê powiedzieæ, ¿e owsianka jak dla mnie mocno oryginalna. Nie przysz³oby mi do g³owy je¶æ cukiniê na s³odko w innej formie ni¿ ciasto.

Moje wczorajsze U

¦niadanie: owsianka z gruszk±, kardamonem, orzechami i serkiem wiejskim, cappuccino czekoladowe
Lunch: sa³atka z tuñczykiem wsw, kuskusem, mieszank± sa³at, ogórkiem i papryk± z sosem na bazie oliwy z oliwek
Kolacja: dwie po³ówki papryki nadziewane miêsem mielonym, ry¿em br±zowym i czerwon± fasol±, zapieczone z ¿ó³tym serem
Dziêki owsianka by³a bardzo dobra, nie pierwszy raz z cukini±, i synkowi (2 lata) te¿ smakowa³a. Cukinia to w ogóle moje najukochañsze warzywo, w sezonie zjadam ze 4 tygodniowo w ka¿dej mo¿liwej formie: duszona, pieczona, grillowana, faszerowana, w tarcie, z makaronem, placki na s³ono i na s³odko, muffiny na s³ono i s³odko, zupa, ciasto, owsianka... rodzina siê ze mnie ¶mieje

Twoja owsianka te¿ brzmi pysznie, ja w ogóle od owsianki jestem uzale¿niona

Stary 2013-09-13, 10:26   #744
Unex
bez kija nie podchodz

Wiadomo¶ci: 9 126

Moje Rrrr

I owsianka na mleki 3,2 % ale pol na pol z woda
z odrobina domowego powidla z jablek( nie slodzonego) i kakaem + kawa bez cukru
II tost z ciemnego razowego pieczywa z chuda wedlina, papryka, pomidorem, pol plaster sera zo³tego
III piers z kurczaka z salatka z kapusty pekinskiej, z paparyka, pomidorem, ogorkiem, polana odorbina oliwy z oliwek i ciemny ryz z przyprawami ( 1/2 woreczka)
IV jajecznica z 2ch jaj, na lyzeczce masla z cebulka ( cala)
do tego osobno, 2 duze ugotowane marhcewki i kromka razowca

do tego woda, zielona i czerwona herbata

Cytat:
Waga najszybciej spada jak siê j± wypie**oli przez okno

10/06/14

Unex jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-09-13, 10:43   #745
aniolbezskrzydel89
Zadomowienie

Cytat:
Jak siê robi czekoladowy pudding jogurtowy? Bo ja kocham wszystko co zawiera czekoladê
Zalewam 3/4 p³askiej ³y¿eczki (je¶li dasz wiêcej, zrobi siê bardziej zwarte, a ma byæ delikatne, lekko piankowe) ¿elatyny 3 ³y¿kami wody i czekam a¿ napêcznieje. W tym czasie podgrzewam 100ml mleka, dodajê oko³o ³y¿ki miodu lub innego s³odzid³a i 1 ³y¿kê gorzkiego kakao oraz trochê startej czekolady, ¿eby siê rozpu¶ci³a w mleku (mo¿esz u¿yæ mlecznej lub gorzkiej- w zale¿no¶ci od upodobania. Mo¿esz te¿ modyfikowaæ proporcje kakao-czekolada). Do bardzo ciep³ego mleka dodajê ¿elatynê i mieszam, a¿ dok³adnie siê rozpu¶ci. Czekam do wystudzenia i dodajê oko³o 100ml jogurtu naturalnego i znów mieszam. Przek³adam do pucharka i wk³adam do lodówki- wystarcz± 2 godziny. Poda³am ze start± kostk± czekolady (deser mia³am mocno czekoladowy, wiêc ta s³odka kosteczka ³adnie "os³odzi³a" smak). Polecam te¿ dodaæ szczyptê cynamonu lub odrobinkê chilli dla podkrêcenia smaku, pysznie smakuje ze start± skórk± pomarañczow±- generalnie wszystko co komponuje siê z czekolad± bêdzie tu pasowaæ. Ma to konsystencjê... hm, miêdzy ptasim mleczkiem a budyniem (chyba, ¿e dodasz nieco wiêcej ¿elatyny, wówczas mocniej siê "zetnie", ale straci urok ;p). Bazowa³am na tym przepisie.

Cytat:
Napisane przez Mahaszi Poka¿ wiadomo¶æ
Ile ³adnych jad³ospisów tu ostatnio, prawie wszystko bym zjad³a!

Oba ¶niadania boskie. Muszê wypróbowaæ! Jak dok³adnie robisz pudding ry¿owy?

R

Obiad...
Ogólnie ³adnie, choæ grahamkê posmarowa³abym mas³em, wywali³a serek topiony i zjad³a jeszcze jednego owoca, póki sezon. Wêglowodanowe kolacje nie przeszkadzaj± w chudniêciu? Da³abym tu wiêcej bia³ka...

Pudding ry¿owy: s± 2 sposoby przygotowania.
1. Gotujê br±zowy ry¿ (1/2 woreczka) w du¿ej ilo¶ci wody z odrobink± soli, d³u¿ej jednak, ni¿ na opakowaniu- musi "popêkaæ". Odlewam pozosta³± wodê, wlewam 100ml mleka i gotujê na ma³ym ogniu (musi bardzo delikatnie bulgotaæ)... Co jaki¶ czas mieszam, dodaj±c kolejne porcje p³ynu (oko³o szklanki mleka wychodzi, ale trzeba sprawdzaæ). Pod koniec dodajê cukier waniliowy/miód i odrobinkê cynamonu oraz ³y¿eczkê mas³a. Gotowe.
2. Ry¿ zalewam 3/4 szklanki wody i czekam, a¿ wch³onie ca³o¶æ. Dolewam stopniowo wodê po kilka ³y¿ek, a¿ ry¿ popêka i zostanie troszkê (~2 ³y¿ek) wody. Wówczas wlewam 100ml mleka i postêpujê jak wy¿ej.

Mo¿na jeszcze zrobiæ metod± risottow± Czyli podsma¿yæ na oleju ry¿ do zeszklenia, nastêpnie zalaæ mlekiem i powoli gotowaæ (ja podsma¿a³am raz na kokosowym, dodaj±c pó¼niej domowe mas³o kokosowe, pomijaj±c mas³o. By³o pysznie kokosowe!).

Ja polecam drugi sposób, choæ jest bardziej czasoch³onny. Ry¿ jednak wychodzi bardziej gêsty i kremowy, poniewa¿ nie wylewasz tej nieco "zagêszczonej" wody... Wiem, ¿e trwa to "trochê" czasu, ale ja robiê go wieczorem, rano dolewam jedynie odrobinê mleka i podgrzewam (i dopiero tutaj s³odzê i dodajê mas³o), podaj±c z dodatkami. A, jeszcze! Koniecznie u¿yj dobrego garnka z grubszym dnem- w miarê gêstnienia pudding lubi nieco przywieraæ, a bez sensu staæ ca³y czas nad piecem i mieszaæ.

Cytat:
(...)
Co to za czekolada o której piszesz?

Dzisiejsze U

Jad³ospis , choæ ja mia³am tylko krótki epizod z jedzeniem miêsa sma¿onego bez t³uszczu i NIGDY WIÊCEJ. Dla mnie osobi¶cie ró¿nica w piersi przygotowanej na suchej patelni, a z dodatkiem choæby ³y¿eczki oleju jest ogromna, na korzy¶æ tej drugiej oczywi¶cie.

Czekolada- to ta (nie jest ze skórk± pomarañczy, tylko cz±stkami- z rozpêdu napisa³am o skróce- tutaj kawa³eczki s± miêkkie, jakby lekko ¿elkowe). Bardzo j± lubiê, jest tania i smaczna. Moja ulubiona w¶ród "niszowych" (w sam raz na studenck± kieszeñ).

Ervisha- z gg ju¿ nie korzystam, na wiza¿u bywa³am rzadko.

Aparatka
20.12.2012 - góra

Edytowane przez aniolbezskrzydel89
Czas edycji: 2013-09-13 o 11:02
Stary 2013-09-13, 11:53   #746
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:

Moje wczorajsze U

Jeszcze kupione, ¶wie¿e! Pó¼na odmiana, za zaledwie 4,50 z³ za kg. Niedu¿e, ale s³odkie i aromatyczne.

¦niadanie, obiad i kolacja u Ciebie bardzo dobre. Do serka wiejskiego mog³o jeszcze co¶ wpa¶æ. A do wafli ry¿owych mam awersjê przez to, ¿e kiedy¶ tak czêsto je spo¿ywa³am - lepszy by³by bardziej warto¶ciowy podwieczorek.

Cytat:
Napisane przez Unex Poka¿ wiadomo¶æ
Moje Rrrr

I owsianka na mleki 3,2 % ale pol na pol z woda
z odrobina domowego powidla z jablek( nie slodzonego) i kakaem + kawa bez cukru
II tost z ciemnego razowego pieczywa z chuda wedlina, papryka, pomidorem, pol plaster sera zo³tego
III piers z kurczaka z salatka z kapusty pekinskiej, z paparyka, pomidorem, ogorkiem, polana odorbina oliwy z oliwek i ciemny ryz z przyprawami ( 1/2 woreczka)
IV jajecznica z 2ch jaj, na lyzeczce masla z cebulka ( cala)
do tego osobno, 2 duze ugotowane marhcewki i kromka razowca

do tego woda, zielona i czerwona herbata
Kakao siê nie odmienia. Doda³abym odrobinê twaro¿ku i garstkê orzechów do owsianki - ma³a zamiana, a wiêcej warto¶ci od¿ywczych od rana . Reszta bardzo ³adnie, tylko szkoda, ¿e marchewki gotowane - surowizna zawsze lepsza .

Cytat:
Jad³ospis , choæ ja mia³am tylko krótki epizod z jedzeniem miêsa sma¿onego bez t³uszczu i NIGDY WIÊCEJ. Dla mnie osobi¶cie ró¿nica w piersi przygotowanej na suchej patelni, a z dodatkiem choæby ³y¿eczki oleju jest ogromna, na korzy¶æ tej drugiej oczywi¶cie.

Czekolada- to ta (nie jest ze skórk± pomarañczy, tylko cz±stkami- z rozpêdu napisa³am o skróce- tutaj kawa³eczki s± miêkkie, jakby lekko ¿elkowe). Bardzo j± lubiê, jest tania i smaczna. Moja ulubiona w¶ród "niszowych" (w sam raz na studenck± kieszeñ).
W sumie nigdy do koñca nie wiem, jak nazywaæ t± obróbkê termiczn±, jakiej w domu poddajemy miêso . W garnkach które mamy, miêso bez t³uszczu wychodzi bardzo smacznie - ono raczej "pra¿y siê" we w³asnych sokach i w przyprawach pod przykryciem, ni¼li sma¿y na sucho.

Aaa, to ta tabliczka . Rzeczywi¶cie dobry wybór za przystêpn± cenê.

Stary 2013-09-13, 12:01   #747
Unex
bez kija nie podchodz

Wiadomo¶ci: 9 126

Cytat:

Kakao siê nie odmienia. Doda³abym odrobinê twaro¿ku i garstkê orzechów do owsianki - ma³a zamiana, a wiêcej warto¶ci od¿ywczych od rana . Reszta bardzo ³adnie, tylko szkoda, ¿e marchewki gotowane - surowizna zawsze lepsza .
Aha, no tak
Ja staram siê zminimalizowaæ nabia³ tymczasowo, wiec jedynie co odrobinê mleka do owsianki.
A marchewki nie lubie ¶wie¿ej, nie jestem w stanie przelkn±c wiêc wole sobie zjesc jako warzywko ugotowane a zawsze to jakos epiej niz tylko papryka i pomidory :P

Dziêki za ocenê

Cytat:
Waga najszybciej spada jak siê j± wypie**oli przez okno

10/06/14

Unex jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-09-13, 13:59   #748
dafne95
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 35

wrzuce swoje wczorajsze zabiegane P

¦niadanie:manna ( szklanka mleka 4 ³y¿ki kaszy,cynamon,jab³ko,jab³ ka pra¿one)

2 ¦niadanie:dro¿d¿ówka z serem,jagurt naturalny
gruszka

Obiad:miska lecza,bu³eczka razowa z ¿urawina

jab³ko

Podwieczorekw autobusie,nic innego nie zd±zy³am przed zajêciami) kinder bueno :/

KOlacja:2 jajka na twardo,2 kromki razowca z mas³em,sa³atka z pomidorów,miseczka twaro¿ku z rzodkiewk±

po:pó³ tabliczki czekolady z bakaliami,szklanka mleka

i jak??
dafne95 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-09-13, 14:20   #749
Limonka1987
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 660

Cytat:
¦niadanie, obiad i kolacja u Ciebie bardzo dobre. Do serka wiejskiego mog³o jeszcze co¶ wpa¶æ. A do wafli ry¿owych mam awersjê przez to, ¿e kiedy¶ tak czêsto je spo¿ywa³am - lepszy by³by bardziej warto¶ciowy podwieczorek.
Niestety teraz wróci³am do pracy po d³ugim zwolnieniu lekarskim i nie mogê ju¿ tak celebrowaæ posi³ków. Na lunch mam przerwê, a II ¶niadanie i podwieczorek muszê zje¶æ szybciutko przy biurku.
Ja za to teraz na wafle ry¿owe mam tak± fazê, ¿e tylko zdrowy rozs±dek powstrzymuje mnie przed po¿arciem ca³ej paczki na raz
Stary 2013-09-13, 22:30   #750
Irish lady 28
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 358

Rrr

1. kromka orkiszowego chleba z camembertem, pomidorem, ogórkiem
  2. parówka na zimno, nadziewana serem
  3. orkiszowa bu³ka, z opakowaniem pasty jajecznej i pomidorkiem
  4. 2 pulpety w sosie pomidorowym , kiszona kapusta
  5. 2 lampki szampana bezalkoholowego..)

i jak?
Irish lady 28 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Narzêdzia

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:04.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.