|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#721 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 319
|
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW
Straszliwie zabiegane U (ale uda³o mi siê zje¶æ 5 posi³ków!):
I: owsianka z pieczon± dyni±, sezamem, cynamonem, orzechami nerkowca i ma¶lank±; II: (w pracy) kromka chlebka jaglanego w³asnego wypieku z mas³em i szynk±, jab³ko, kilka daktyli; III: ¿urek z kie³bas± i jajkiem, zabielany; na drugie du¿a porcja kaszy gryczanej z pieczarkami, pomidorami, ¿ó³tym serem i bazyli±; IV: du¿a brzoskwinia ufo, gar¶æ migda³ów; V: kromka razowca z pasztetem sojowym i pomidorem, pó³ wêdzonej makreli. |
|
|
|
#722 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 4
|
Redukcja:
11.00 - owsianka z 50g p³atków z serkiem wiejskim, ¶liwkami, rodzynkami i pra¿onymi pestkami dyni, kawa z mlekiem. 15:00 - makaron pe³noziarnisty z kurczakiem i sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego, sok jednodniowy z marchwi. kawa z mlekiem 19:00 - sa³atka: tuñczyk w sosie w³asnym, pomidor, papryka, ogórek, sa³ata, rzodkiewki + zio³a i oliwa, kromka chleba razowego z serkiem ¶mietankowym; zielona herbata. |
|
|
|
#723 | ||||||
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 290
|
Cytat:
. Oj tak, kurczak z kasz± i fasol± to zdecydowanie lepszy pomys³ na solidny obiad na R . Choæ na ³azanki nawet te ma³o dietetyczne te¿ sobie pozwól czasem, je¶li lubisz . W koñcu sama je przygotowujesz i masz pe³n± ¶wiadomo¶æ, z czego je robisz.Cytat:
![]() Cytat:
Zamiast chrupkiego pieczywa i wafli ry¿owych jedz normalny chleb - najlepiej z m±ki razowej, orkiszowej b±d¼ graham. No i dlaczego pó³tora jajka? I pó³ grejpfruta? Co z tamtymi po³ówkami siê sta³o? . Pier¶ z kurczaka te¿ ca³± powinna¶ zje¶æ, to jest normalna porcja (mam na my¶li pojedyncz± pier¶). Masz ca³kiem fajn± koncepcjê menu, ale niepotrzebnie a¿ tak sobie wydzielasz.Cytat:
Oddawaj te sery . Fajnie, oj fajnie! Co do piroga i innych regionalnych specja³ów, w Poznaniu za tydzieñ s± targi Smaki Regionów i mam zamiar wpa¶æ w sza³ degustacji .Olej lniany jest genialny, zarówno we w³a¶ciwo¶ciach, jak i w smaku. Sama nie wiem dlaczego czê¶ciej nie go¶ci w mojej diecie . Mo¿e dlatego, ¿e szybko je³czeje i musia³abym go spo¿ywaæ naprawdê czêsto, aby siê nie zmarnowa³. W sumie - wysz³oby mi to na zdrowie, ale musia³abym go wciskaæ do ka¿dej potrawy . Hm... Czemu nie?![]() Cytat:
![]() Cytat:
No i o której siê k³adziesz? 3 posi³ki to do¶æ ma³o na R, chyba, ¿e rzeczywi¶cie porcje by³y s³uszniejsze i jedz±c w ten sposób (a nie na raty ) lepiej siê czujesz. Same posi³ki s± warto¶ciowe i do nich nie mam uwag .
|
|
#724 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 238
|
Jeszcze mój, bo siê zagubi³ w¶ród postów
![]() https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=712 Edytowane przez moniczka795 Czas edycji: 2013-09-12 o 14:00 |
|
|
|
#725 | |||
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 177
|
Cytat:
![]() Ooo tak, wêdzony twaróg z ketchupem na kawa³ku chleba z warstw± twardego mas³a! ).Cytat:
I dziêkujê! ![]() Cytat:
Aromat jest jednak tak intensywny (zawsze szukam dobrego, polskiego czosnku), ¿e szybko przechodzi do ry¿u. Podobnie robiê te¿ risotto z czosnkiem: na oliwê wrzucam czosnek, po chwili ry¿ i podsma¿am... A dalej ju¿ postêpujê, jak przy klasycznym risotto. Dla mnie po³±czenie ry¿ + czosnek + groszek (+ bób, je¶li posiadam) to co¶ wspania³ego. ![]() Widzê, ¿e Twoje jad³ospisy niezmiennie pyszne i warto¶ciowe.
day by day GET HAPPIER! ![]() Aparatka ![]() 20.12.2012 - góra 21.03.2013 - dó³ + wyci±gi Edytowane przez aniolbezskrzydel89 Czas edycji: 2013-09-12 o 15:53 |
|||
|
|
|
#726 | |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 493
|
Cytat:
![]() Olej lniany szybko je³czeje? Kurczê, mój ma ju¿ chyba z pó³ roku, trzymam go w lodówce i wydaje mi siê, ¿e wszystko z nim w porz±dku... Po czym poznajesz?
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam ciê na zawsze. Nie szukaj mnie, to siê na nic nie zda. Na skutek klêsk i nieszczê¶æ, które na mnie spad³y, zosta³am wied¼m±. Czas na mnie. ¯egnaj."
Michai³ Bu³hakow - Mistrz i Ma³gorzata |
|
|
|
|
#727 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 88 472
|
Dlaczego??? Bo cisza u Ciebie zarówno na forum jak i na gg.... Ju¿ nie wiedzia³am co my¶leæ... ale ciesze siê ¿e siê odezwa³a¶
|
|
#728 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 855
|
Cytat:
Ka¿dy dobry olej lniany ma datê wa¿no¶ci ![]() Ja buteleczkê "zjadam" w oko³o 1-1,5 miesi±ca i jak czyta³am to najbardziej optymalny czas, nie powinien staæ d³u¿ej otwarty ni¿ chyba ok.3 miesi±ce i to koniecznie w ciemnym, zimnym miejscu, lodówka jest najlepsza Edit: Teraz na swoim doczyta³am ¿e po otwarciu butelki trzeba go spo¿yæ w ci±gu 4 tygodni, chyba siê mieszczê
04.03.2011 25.06.2014 , 21.12.2014 ![]() 15.08.2015 ![]() 13.03.2016 https://mkuchara.blogspot.com/ Edytowane przez teczowa dlolinka 21 Czas edycji: 2013-09-12 o 18:05 |
|
|
|
|
#729 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 036
|
Cytat:
koooocham jajka z keczupem, chocia¿ otoczenie jest zazwyczaj zdziwione takim po³±czeniem, nie wiem, dlaczego co¶ czujê, ¿e tej jesieni kakao z przyprawami i miodem bêdzie u mnie czêsto go¶cic Twój jad³ospis jak zawsze fajny, mimo niedu¿ej liczby posi³ków ![]() Milka1224 (te sery <3), Limonka1987 (wszystko bym zjad³a! ), niezamienna_juz_na_nic (st±d te¿) - ¶wietne jad³ospisy ![]() i moje R/U ¦niadanie: owsianka z serkiem homogenizowanym, musem jab³kowym, tart± marchewk±, rodzynkami, orzechami laskowymi cynamonem i ga³k± muszkato³ow±. II ¶niadanie: grahamka z wêdlin± drobiow±, plastrem ¿ó³tego sera, rzodkiewkami i papryk±; pikantny sok pomidorowy 300 ml Obiad: pe³noziarniste tagiatelle ze szpinakiem, pieczon± piersi± kurczaka i suszonymi pomidorami Podwieczorek: kawa z mlekiem, 3 ¶liwki, kostka (ostatnia :<) gorzkiej czekolady z guaw±, papaj±i chilli Kolacja: serek wiejski z ogórkiem i rzodkiewkami; tost z grahama z mas³em zio³owym, pomidorem i szczypiorkiem. |
|
|
|
|
#730 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 325
|
Moje dzisiejsze R:
1. Owsianka cynamonowa z br±zowym cukrem, marchewk±, cukini± i p³atkami migda³ów 2. Pozosta³a po³owa sa³atki z wczoraj (tuñczyk, marchewka, groszek, cebula, kukurydza, s³onecznik, jogurt) Kawa, 2 kostki gorzkiej czekolady 3. 2 kromki razowca z sa³at±, pomidorem, pieczonym indykiem i serem ¿ó³tym; gruszka 4. Spory kawa³ek ³ososia, miseczka ry¿u basmati z olejem lnianym (tak dla odmiany ;P), ogromna porcja mizerii Znów kawa z kostk± czekolady Zaraz bêdzie: trening z Mel B (cardio + nogi + brzuch) 5. kawa³ek pieczonego indyka, szklanka koktajlu (po³owa wie¶niaka, po³owa banana, pó³ ³y¿ki kakao, pêczek pietruszki, trochê mleka dla konsystencji)
|
#731 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
) powiem: mniam. W³a¶ciwie nie ma siê do czego doczepiæ. No, mo¿e minimalnie brakuje mi tu t³uszczu- doda³abym np. do podwieczorku garstkê orzechów? Albo do szpinaku trochê t³ustej ¶mietany? Poza tym ³adnie- zdrowo, owocowo-warzywnie, s± warto¶ciowe wêgle. Cacy. Takie jad³ospisy lubiê!I przy okazji moje wczorajsze i dzisiejsze R/U: I Pudding ry¿owy (z br±zowego ry¿u) na mleku z domowym cukrem waniliowym i gor±cym musem brzoskwiniowym, podany z pra¿onymi p³atkami migda³ów II Kanapka z chleba ¿ytniego z serkiem ze szczypiorkiem, zielonym ogórkiem i sa³at± lodow± Rozgrzewka z Jillian M, sze¶æ 6minutówek Ewy Ch, 15 minut stretching III Pe³noziarniste fusilli z piersi± kurczaka, kukurydz± i papryk± w sosie beszamelowym, ze ¶wie¿o zmielonym czarnym pieprzem i estragonem IV Twaro¿ek z cynamonem, z wkrojon± s³odk± gruszk± i kwa¶nym jab³kiem, fili¿anka Inki karmelowej z du¿± kostk± gorzkiej czekolady ze skórk± pomarañczow± i kawa³kami orzechów laskowych (kooocham tê czekoladê! V Tost z chleba s³onecznikowego z mas³em i jajem na pó³twardo, sa³atka z sa³aty lodowej, pomidora, ogórka, papryki i gotowanych ró¿yczek broku³a z dressingiem czosnkowym I Pe³noziarnisty makaron z twarogiem, bananem, domowym mas³em orzechowym smooth i cynamonem (to jedno z tych ¶niadañ, do których wracam baaardzo czêsto <3) rower ~15 minut /do szko³y/ II Kanapka jak wczoraj: z serkiem, ogórkiem i sa³at± rower- powrót III Gêsta zupa jarzynowa gotowana na domowym rosole, zabielana ¶mietan± i m±k± pe³noziarnist±; po: 2 ¶liwki i ma³a brzoskwinia IV Czekoladowy pudding jogurtowy s³odzony miodem ze start± kostk± mlecznej czekolady (a to sobie dogodzi³am Dobre by³o, wiêc do powtórzenia. I zdrowe! )40 minut Skalpel Ewy Ch. + 20 minut stretching V Zielono-czerwono-bia³a sa³atka z sa³aty lodowej, pomidora, czerwonej papryki i blanszowanych ró¿yczek broku³a z fet± i dressingiem jogurtowym (póki jest sezon, to poch³aniam surowe warzywa na potêgê).Do picia standardowo: woda, zielona herbata grejfrutowa i cytrynowa, melisa z pomarañcz±
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#732 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wstêp wolny. By³am bodaj¿e dwa lata temu, zupe³nie przez przypadek. Spróbowa³am mnóstwa pyszno¶ci .têczowa dlolinka 21 ju¿ mnie uprzedzi³a co do oleju lnianego . Ma po prostu krótki termin przydatno¶ci do spo¿ycia. No i lodówka obowi±zkowo.Cytat:
. Te¿ tego nie rozumiem .Porywam ca³y Twój dzisiejszy jad³ospis, jest piêkny! Szczególnie owsianka brzmi bosko! No i ta cudowna czekolada Heidi, bardzo mi smakowa³a. Sprawi³am j± te¿ znajomemu jako prezent i równie¿ by³ zadowolony. Dobrze jest doceniaæ takie pyszno¶ci .Cytat:
! Mo¿e niektórzy czepiliby siê banana w kolacji, ale kto by siê awanturowa³ o kawa³ek zdrowego banana przy tak piêknie skomponowanych posi³kach .Cytat:
.Co to za czekolada o której piszesz? ![]() Dzisiejsze U I Owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z: ¶liwkami, serkiem homo i mas³em orzechowym crunchy II 2 kromki ziarnistego razowca z sa³at±, pomidorem, zio³owym serem brie / polêdwic± sopock± i serem emmentaler III Miseczka truskawek z kefirem naturalnym, migda³ami, zbo¿owymi chrupkami czekoladowo-orzechowymi, orzeszkami pinii, pestkami s³onecznika i dyni IV Pier¶ z kurczaka sma¿ona bez t³uszczu, kasza jaglana z mas³em, sa³atka z cukinii, papryki i czerwonej cebuli V Miska sa³atki: jajo na twardo, sa³ata, kie³ki broku³a, pomidor, marchew, oliwa z oliwek, pieprz zio³owy Do picia: woda ¼ródlana, czarna kawa, kawa z mlekiem i przypraw± do szarlotki, herbaty: 2x zielona, owocowa, zio³owa.
|
|
#733 | ||
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 186
|
Cytat:
Cytat:
![]() i dzisiejsze R ![]() I:¶niadanko inspirowane propozycj± Poa Alpiny tylko orzechów nie mia³am;owsianka na mleku 3,2% z gruszk±, ³y¿eczk± miodu lipowego, twarogiem i cynamonem miêdzy I i II - gruszka II:kanapka (razowa) z szynk±, serem, rukol± i pomidorem III orkiszowe pancakes z jab³kiem i cynamonem ~ basen rekreacyjnie ~ sok jab³ko-marchew IV:jajecznica z 2 jajek na ma¶le, z pomidorem, papryk± i dwoma plasterkami szynki + ketchup , kromka chleba razowego z szynk± i ketchupem. i bêdzie jeszcze kolacja, ale jeszcze nie wymy¶li³am co :P co¶ z serkiem wiejskim na pewno, bo mam wielk± ochotê. |
||
|
|
|
#734 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Bo na jutrzejsz± kolacjê zosta³a druga szklanka koktajlu... Ma³y OT: Uwielbiam ten w±tek! Odk±d zaczê³am czytaæ Wasze jad³ospisy, jem zupe³nie inaczej: zdrowo, kolorowo, ró¿norodnie... Mam tyle pomys³ów i smaków do wypróbowania, ¿e nie wiem za co siê zabraæ :P W ogóle mnie nie ci±gnie do s³odyczy, a je¶li ju¿ to do takich w stylu ciasta fasolowego albo cukiniowych muffinów A kiedy¶ naprawdê wci±ga³am tego tonê! Kocham gorzk± czekoladê, kocham kasze, ¶niadanie jest dla mnie jedn± z najwiêkszych przyjemno¶ci, a¿ chce siê wstawaæ rano! Nie mogê siê doczekaæ ka¿dego jednego posi³ku, bo jem tylko to co lubiê i co mi smakuje - marzy³am o tym mieszkaj±c z rodzicami Niesamowite, ile rado¶ci daje dobre jedzenie. Strasznie siê cieszê, ¿e tu trafi³am!
|
|
#735 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 599
|
Cze¶æ wszystkim, mogê siê przy³±czyæ?
![]() R 1. Owsianka (p³atki owsiane, mleko, jab³ko, twaróg, kakao, pó³ ³y¿eczki miodu) 2. Jajka sadzone (2), rukola, pomidor, papryka (po kawa³ku ¿ó³tej i czerwonej), s³onecznik 3. Zupa ogórkowa makaron pe³noziarnisty + chili (wo³owina, kukurydza, fasola, papryka, pomidory) rower - 1h 4. Rogalik z czekolad± ![]() 5. Serek wiejski z rzodkiewk± pó³ bu³ki z kie³bas± i keczupem (rodzice jedli i mi narobili ochoty na t± kanapkê) Mog³o byæ lepiej, ale wysz³o jak wysz³o. Jest do zaakceptowania?
Edytowane przez lisbeth_wasp Czas edycji: 2013-09-12 o 22:01 |
|
|
|
#736 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Trochê z przekor± wspomnia³am o tym bananie .Mi równie¿ ten w±tek bardzo wiele da³. Duuu¿o nauczy³ .
|
|
#737 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 520
|
Ile ³adnych jad³ospisów tu ostatnio, prawie wszystko bym zjad³a!
Cytat:
R I. Grahamka z serkiem wiejskim, pomidorem i bazyli±, reszta pomidora posypana kie³kami II. Dwa nale¶niki ¿ytnie z serkiem homo naturalnym zmiksowanym z truskawkami, kilka truskawek podjedzone przy okazji III. Tagiatelle ze szpinakiem, cukini± i wêdzonym ³ososiem IV. Dwie kromki razowca z serkiem topionym i kie³bas± krakows±, sa³atka z papryki, ogórka, pekiñskiej i kandyzowanego imbiru
|
|
|
#738 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 58
|
mniam..pyszno¶ci
![]() Ja planujê na dzi¶: ¦: owsianka z nektarynk±, ¿urawina i pestkami s³onecznika II¦: lekka sa³atka (pomidor, ogórek, sa³ata, oliwa z oliwek, przyprawy) O: ³oso¶ pieczony z pomidorami i cukini±, ziemniaczki z koperkiem, surówka z marchewki P:panna cotta z sosem malinowym (taka light zrobiona z kaszy manny na mleku, ale zawsze )K: zapiekanki z pe³noziarnistego chleba z pomidorem, bazyli± i mozarell± Pêdzê gotowaæ ![]() -------------------------------- moje-lustrzane-odbicie.blogspot.com |
|
|
|
#739 | ||
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 2 319
|
Cytat:
*na pewno wywali³abym z kolacji ten ser topiony i zast±pi³abym go mas³em *zamiast sera homogenizowanego ju¿ lepszy by³by twaróg (poczytaj sobie o homogenizacji) ---------- Dopisano o 08:08 ---------- Poprzedni post napisano o 08:00 ---------- Cytat:
*trzy pierwsze posi³ki s± ok, gorzej potem... *je¶li ju¿ mia³a¶ ochotê na co¶ s³odkiego, to trzeba by³o wybraæ mniejsze z³o, czyli np. pasek gorzkiej czekolady *do tego sera wiejskiego doda³abym wiêcej warzyw, a nie tylko rzodkiewkê - nie dziwiê siê, ¿e potem dalej by³a¶ g³odna i zjad³a¶ bu³ê *je¶li ju¿ siêgnê³a¶ po bu³kê na kolacjê, to trzeba by³o bardziej zadbaæ o to co na niej... |
||
|
|
|
#740 |
|
Zadomowienie
|
Do lisbeth_wasp:
[1=513900e90b83d91c2e26787 f916d5639aed43c42;4277944 8]*kolacja ma³o redukcyjna, ale je¶li na tym chudniesz, to ok *na pewno wywali³abym z kolacji ten ser topiony i zast±pi³abym go mas³em *zamiast sera homogenizowanego ju¿ lepszy by³by twaróg (poczytaj sobie o homogenizacji) [/QUOTE] Pewnie, ¿e zawsze lepiej wybieraæ produkty mniej przetworzone, czyli w tym przypadku twaróg zamiast serka homo. Je¶li ju¿ mówiæ o jakichkolwiek zagro¿eniach dla zdrowia, to wiêkszym problemem by³oby notoryczne spo¿ywanie homogenizowanej ¶mietany. Serki homo miewaj± zazwyczaj po mniej ni¿ 5% t³uszczu - nie dajmy siê zwariowaæ. Mleko te¿ jest homogenizowane i póki nie ma siê dostêpu do takiego prosto od krowy - zawsze trzeba stan±æ przed wyborem. BTW, gdy wpiszesz w google "homogenizacja zagro¿enia", jako pierwsze wyskakuj± problemy dotycz±ce homogenizacji spo³eczeñstwa, wiêc homogenizowany nabia³ chyba nie jest a¿ tak zabójczy, jak powiadaj± ![]() .Je¶li ju¿ mowa o nabiale to fakt, serki topione to dopiero ¶mieci. No i do tego zawsze masa chemii. Ju¿ nawet lepszy jest hiperprzetworzony serek kanapkowy typu Almette .[1=513900e90b83d91c2e26787 f916d5639aed43c42;4277944 8]* to jest jad³ospis na U, a nie na R *trzy pierwsze posi³ki s± ok, gorzej potem... *je¶li ju¿ mia³a¶ ochotê na co¶ s³odkiego, to trzeba by³o wybraæ mniejsze z³o, czyli np. pasek gorzkiej czekolady *do tego sera wiejskiego doda³abym wiêcej warzyw, a nie tylko rzodkiewkê - nie dziwiê siê, ¿e potem dalej by³a¶ g³odna i zjad³a¶ bu³ê *je¶li ju¿ siêgnê³a¶ po bu³kê na kolacjê, to trzeba by³o bardziej zadbaæ o to co na niej...[/QUOTE] W³a¶nie, zdrowe s³odko¶ci te¿ istniej± i to po nie warto siêgaæ . No chyba, ¿e rogalik pieczony by³ samodzielnie, z pe³noziarnistej m±ki, a w ¶rodku mia³ gorzk± czekoladê... Ale raczej tak nie by³o, prawda? . Czasem lepiej zje¶æ nawet kupnego rogalika je¶li nie ma siê innej opcji, ni¼li chodziæ g³odnym. Ale je¶li jest to zachcianka - no to warto z takow± powalczyæ i j± nieco zmodyfikowaæ na chêtkê na co¶ zdrowego . No ta bu³a wpad³a zupe³nie niepotrzebnie, pewnie jeszcze by³a bia³a? Psychodelia dobrze prawi, trzeba by³o zapodaæ furê dodatków do serka wiejskiego - g³ód by Ci nie grozi³.
|
#741 | ||||
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 660
|
Ale apetycznie siê tu ostatnio zrobi³o
![]() Kilka jad³ospisów, które szczegó³nie wpad³y mi w oko... Cytat:
Rewelacja ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Chocia¿ muszê powiedzieæ, ¿e owsianka jak dla mnie mocno oryginalna. Nie przysz³oby mi do g³owy je¶æ cukiniê na s³odko w innej formie ni¿ ciasto. Cytat:
Ocena Twojego jad³ospisu jest oczywista- jak zwykle same zdrowe pyszno¶ci ![]() Moje wczorajsze U ¦niadanie: owsianka z gruszk±, kardamonem, orzechami i serkiem wiejskim, cappuccino czekoladowe II ¶niadanie: serek wiejski, sok marchwiowy jednodniowy (0,5 l) Lunch: sa³atka z tuñczykiem wsw, kuskusem, mieszank± sa³at, ogórkiem i papryk± z sosem na bazie oliwy z oliwek Podwieczorek: jab³ko, kilka wafli ry¿owych Kolacja: dwie po³ówki papryki nadziewane miêsem mielonym, ry¿em br±zowym i czerwon± fasol±, zapieczone z ¿ó³tym serem
|
|
#742 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 599
|
[1=513900e90b83d91c2e26787 f916d5639aed43c42;4277944 8]*kolacja ma³o redukcyjna, ale je¶li na tym chudniesz, to ok
*na pewno wywali³abym z kolacji ten ser topiony i zast±pi³abym go mas³em *zamiast sera homogenizowanego ju¿ lepszy by³by twaróg (poczytaj sobie o homogenizacji) ---------- Dopisano o 08:08 ---------- Poprzedni post napisano o 08:00 ---------- * to jest jad³ospis na U, a nie na R *trzy pierwsze posi³ki s± ok, gorzej potem... *je¶li ju¿ mia³a¶ ochotê na co¶ s³odkiego, to trzeba by³o wybraæ mniejsze z³o, czyli np. pasek gorzkiej czekolady *do tego sera wiejskiego doda³abym wiêcej warzyw, a nie tylko rzodkiewkê - nie dziwiê siê, ¿e potem dalej by³a¶ g³odna i zjad³a¶ bu³ê *je¶li ju¿ siêgnê³a¶ po bu³kê na kolacjê, to trzeba by³o bardziej zadbaæ o to co na niej...[/QUOTE] Cytat:
![]() Dzisiaj bêdê próbowaæ dalej
|
|
|
#743 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW
Cytat:
owsianka by³a bardzo dobra, nie pierwszy raz z cukini±, i synkowi (2 lata) te¿ smakowa³a. Cukinia to w ogóle moje najukochañsze warzywo, w sezonie zjadam ze 4 tygodniowo w ka¿dej mo¿liwej formie: duszona, pieczona, grillowana, faszerowana, w tarcie, z makaronem, placki na s³ono i na s³odko, muffiny na s³ono i s³odko, zupa, ciasto, owsianka... rodzina siê ze mnie ¶mieje ![]() Twoja owsianka te¿ brzmi pysznie, ja w ogóle od owsianki jestem uzale¿niona
|
|
#744 | |
|
bez kija nie podchodz
Wiadomo¶ci: 9 126
|
Moje Rrrr
I owsianka na mleki 3,2 % ale pol na pol z woda z odrobina domowego powidla z jablek( nie slodzonego) i kakaem + kawa bez cukru II tost z ciemnego razowego pieczywa z chuda wedlina, papryka, pomidorem, pol plaster sera zo³tego III piers z kurczaka z salatka z kapusty pekinskiej, z paparyka, pomidorem, ogorkiem, polana odorbina oliwy z oliwek i ciemny ryz z przyprawami ( 1/2 woreczka) IV jajecznica z 2ch jaj, na lyzeczce masla z cebulka ( cala) do tego osobno, 2 duze ugotowane marhcewki i kromka razowca do tego woda, zielona i czerwona herbata
|
|
|
|
#745 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Ogólnie ³adnie, choæ grahamkê posmarowa³abym mas³em, wywali³a serek topiony i zjad³a jeszcze jednego owoca, póki sezon. Wêglowodanowe kolacje nie przeszkadzaj± w chudniêciu? Da³abym tu wiêcej bia³ka...Pudding ry¿owy: s± 2 sposoby przygotowania. 1. Gotujê br±zowy ry¿ (1/2 woreczka) w du¿ej ilo¶ci wody z odrobink± soli, d³u¿ej jednak, ni¿ na opakowaniu- musi "popêkaæ". Odlewam pozosta³± wodê, wlewam 100ml mleka i gotujê na ma³ym ogniu (musi bardzo delikatnie bulgotaæ)... Co jaki¶ czas mieszam, dodaj±c kolejne porcje p³ynu (oko³o szklanki mleka wychodzi, ale trzeba sprawdzaæ). Pod koniec dodajê cukier waniliowy/miód i odrobinkê cynamonu oraz ³y¿eczkê mas³a. Gotowe.2. Ry¿ zalewam 3/4 szklanki wody i czekam, a¿ wch³onie ca³o¶æ. Dolewam stopniowo wodê po kilka ³y¿ek, a¿ ry¿ popêka i zostanie troszkê (~2 ³y¿ek) wody. Wówczas wlewam 100ml mleka i postêpujê jak wy¿ej. Mo¿na jeszcze zrobiæ metod± risottow± Czyli podsma¿yæ na oleju ry¿ do zeszklenia, nastêpnie zalaæ mlekiem i powoli gotowaæ (ja podsma¿a³am raz na kokosowym, dodaj±c pó¼niej domowe mas³o kokosowe, pomijaj±c mas³o. By³o pysznie kokosowe!).Ja polecam drugi sposób, choæ jest bardziej czasoch³onny. Ry¿ jednak wychodzi bardziej gêsty i kremowy, poniewa¿ nie wylewasz tej nieco "zagêszczonej" wody... Wiem, ¿e trwa to "trochê" czasu, ale ja robiê go wieczorem, rano dolewam jedynie odrobinê mleka i podgrzewam (i dopiero tutaj s³odzê i dodajê mas³o), podaj±c z dodatkami. A, jeszcze! Koniecznie u¿yj dobrego garnka z grubszym dnem- w miarê gêstnienia pudding lubi nieco przywieraæ, a bez sensu staæ ca³y czas nad piecem i mieszaæ.Cytat:
, choæ ja mia³am tylko krótki epizod z jedzeniem miêsa sma¿onego bez t³uszczu i NIGDY WIÊCEJ. Dla mnie osobi¶cie ró¿nica w piersi przygotowanej na suchej patelni, a z dodatkiem choæby ³y¿eczki oleju jest ogromna, na korzy¶æ tej drugiej oczywi¶cie.Czekolada- to ta (nie jest ze skórk± pomarañczy, tylko cz±stkami- z rozpêdu napisa³am o skróce- tutaj kawa³eczki s± miêkkie, jakby lekko ¿elkowe). Bardzo j± lubiê, jest tania i smaczna. Moja ulubiona w¶ród "niszowych" (w sam raz na studenck± kieszeñ). Ervisha- z gg ju¿ nie korzystam, na wiza¿u bywa³am rzadko.
day by day GET HAPPIER! ![]() Aparatka ![]() 20.12.2012 - góra 21.03.2013 - dó³ + wyci±gi Edytowane przez aniolbezskrzydel89 Czas edycji: 2013-09-13 o 11:02 |
|||
|
|
|
#746 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
¦niadanie, obiad i kolacja u Ciebie bardzo dobre . Do serka wiejskiego mog³o jeszcze co¶ wpa¶æ. A do wafli ry¿owych mam awersjê przez to, ¿e kiedy¶ tak czêsto je spo¿ywa³am - lepszy by³by bardziej warto¶ciowy podwieczorek.Cytat:
![]() . Doda³abym odrobinê twaro¿ku i garstkê orzechów do owsianki - ma³a zamiana, a wiêcej warto¶ci od¿ywczych od rana . Reszta bardzo ³adnie, tylko szkoda, ¿e marchewki gotowane - surowizna zawsze lepsza .Cytat:
. W garnkach które mamy, miêso bez t³uszczu wychodzi bardzo smacznie - ono raczej "pra¿y siê" we w³asnych sokach i w przyprawach pod przykryciem, ni¼li sma¿y na sucho. Aaa, to ta tabliczka . Rzeczywi¶cie dobry wybór za przystêpn± cenê.
|
|
#747 | ||
|
bez kija nie podchodz
Wiadomo¶ci: 9 126
|
Cytat:
![]() Ja staram siê zminimalizowaæ nabia³ tymczasowo, wiec jedynie co odrobinê mleka do owsianki. A marchewki nie lubie ¶wie¿ej, nie jestem w stanie przelkn±c wiêc wole sobie zjesc jako warzywko ugotowane a zawsze to jakos epiej niz tylko papryka i pomidory :P Dziêki za ocenê
||
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#748 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 35
|
wrzuce swoje wczorajsze zabiegane P
¦niadanie:manna ( szklanka mleka 4 ³y¿ki kaszy,cynamon,jab³ko,jab³ ka pra¿one) 2 ¦niadanie:dro¿d¿ówka z serem,jagurt naturalny gruszka Obiad:miska lecza,bu³eczka razowa z ¿urawina jab³ko Podwieczorek w autobusie,nic innego nie zd±zy³am przed zajêciami) kinder bueno :/KOlacja:2 jajka na twardo,2 kromki razowca z mas³em,sa³atka z pomidorów,miseczka twaro¿ku z rzodkiewk± po:pó³ tabliczki czekolady z bakaliami,szklanka mleka i jak?? |
|
|
|
#749 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 660
|
Cytat:
Ja za to teraz na wafle ry¿owe mam tak± fazê, ¿e tylko zdrowy rozs±dek powstrzymuje mnie przed po¿arciem ca³ej paczki na raz
|
|
#750 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 358
|
Rrr
i jak? ![]() |
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 3 (0 u¿ytkowników i 3 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:35.

a jajecznicê robiê z 2 jajek, takich sporych hehe
ale to w sumie bardziej dla mê¿a przygotowa³am, wiêc mo¿e jutro wsunê pier¶ z kurczaka z pêczakiem i fasolk± szparagow±...
**
. W koñcu sama je przygotowujesz i masz pe³n± ¶wiadomo¶æ, z czego je robisz.
, gar¶æ kolorowych pomidorków koktajlowych
Jad³ospis bardzo fajny no i widac luz 
Kurczê, mój ma ju¿ chyba z pó³ roku, trzymam go w lodówce i wydaje mi siê, ¿e wszystko z nim w porz±dku... Po czym poznajesz?

co¶ czujê, ¿e tej jesieni kakao z przyprawami i miodem bêdzie u mnie czêsto go¶cic

w autobusie,nic innego nie zd±zy³am przed zajêciami) kinder bueno :/