Czy to dzieci prowokują do gwałtów? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-10-09, 23:31   #31
gejowka
BAN stały

Dot.: Czy to dzieci prowokują do gwałtów?

Mam nadzieję, że nawet najgłośniejsze katoliczki na wizażu będą miały odrobinę odwagi i godności, żeby dokonać apostazji.
gejowka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-09, 23:58   #32
Kalini
Zakorzenienie

Robi mi się niedobrze, jak czytam takie rzeczy jak słowa Michalika (celowo nie piszę biskupa, nie obchodzi mnie pełniony przez niego urząd). Myślę, że za sugerowanie, że inna gwałtu czy molestowania jest ofiara (bo on to sugeruje), powinna być kara, tak jak za szerzenie szkodliwych ideologii czy pomówienia.

I podoba mi się ta wypowiedź w temacie, wychodzi trochę za samo hejtowanie KK.
http://www.tokfm.pl/blogi/marzenachi...troche_racji/1
Cytat:
(...)
W pełni jednak zgadzam się z jednym w wypowiedzi ab. Michalika, że edukacja seksualna od przedszkola jest pójściem po linii najłatwiejszej. Uczenie dzieci już w przedszkolu czym jest zły dotyk jest najprostszym sposobem walki z pedofilią. Świadome dziecko nie będzie się zastanawiało czy lepka ręka pod sukieneczką czy w spodniach jest niewinną zabawą, czy czymś złym. Mówienie o takich zachowaniach również spowoduje oswojenie się z tematem i ułatwi rozmowę z rodzicami, jeśli taka sytuacja zaistnieje. Uświadomi też, że to nie wina dziecka i jego niewinnego, młodego ciałka jest przyczyna zła i zagubienia – jak to twierdzi arcybiskup, ale przyczyną zła jest skrzywiony umysł tego, kto molestuje. Mniejsza o to czy to ksiądz, czy ktoś inny. Zło jest zawsze złem niezależnie od tego od kogo wychodzi. Dajmy wiec dzieciom szansę, aby mogły rozpoznać to zło i mogły się przed nim bronić.
Czyli niechcący Michalikowi udało się wypromować edukację seksualną
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-10, 00:32   #33
hairytale
Rozeznanie

Samej wypowiedzi Michalika nie skomentuję, bo tu nie ma co komentować, chyba wszyscy się zgadzają, że słowa, które padły z jego ust to coś obrzydliwego. A ci, co wierzą w "lapsus", są naiwni.

Aczkolwiek zgadzam się, iż edukacja seksualna w przedszkolach może być bardzo dobrym rozwiązaniem, ponieważ osobiście doświadczyłam przykrych przeżyć na tym tle w wieku przedszkolnym. Z tym że wtedy nie byłam świadoma, że dzieje się ze mną coś złego, ogrom sprawy zrozumiałam po kilku latach i do dzisiaj nie mogę się pozbierać. Gdybym już wtedy wiedziała, co oznacza słowo "seks", z pewnością poinformowałabym kogoś o swoim problemie, a dzisiejsze więzienie miałoby o jednego mieszkańca mniej. Teraz jest za późno, bo nie mam na nic dowodu.
hairytale jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-10, 00:45   #34
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez gejowka Pokaż wiadomość
Mam nadzieję, że nawet najgłośniejsze katoliczki na wizażu będą miały odrobinę odwagi i godności, żeby dokonać apostazji.

Nie jestem katoliczką, ale bardzo bawią mnie takie teksty. Jedna osoba (na ileś tysięcy innych) coś palnęła i oczywiście świadczy to o wszystkich z danego kręgu Tak jak jednemu lekarzowi nie wyjdzie operacja, znaczy to tylko i wyłącznie to, że wszyscy lekarze są do bani i nie powinniśmy korzystać z ich usług

Nie ma to jak ograniczone myślenie
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-10, 00:48   #35
gejowka
BAN stały

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4320313 8]
Nie jestem katoliczką, ale bardzo bawią mnie takie teksty. Jedna osoba (na ileś tysięcy innych) coś palnęła i oczywiście świadczy to o wszystkich z danego kręgu Tak jak jednemu lekarzowi nie wyjdzie operacja, znaczy to tylko i wyłącznie to, że wszyscy lekarze są do bani i nie powinniśmy korzystać z ich usług

Nie ma to jak ograniczone myślenie [/QUOTE]
Nie chcę nikogo tu krytykować, ale nie rozumiem jak będąc kobietą można należeć do tak szowinistycznej organizacji jaką jest KK, a obecna afera tylko dolała oliwy do ognia. Mamy 21 wiek drogie panie.
gejowka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-10, 01:17   #36
magd102
Rozeznanie

ale to nie jest jedna owieczka ze stada księży...

arcybiskup piastuje jedną z najważniejszych godności w Polsce i z racji władzy jaką ma nad resztą księży, jego wypowiedzi pokazują jaka jest ogólna polityka kościoła... -usprawiedliwianie i zamiatanie pod dywan.Jeden ksiądz może coś gadać głupiego ale arcybiskup ?
Jakby polityk powiedział coś podobnego to byłby już skreślony nie ważne co by później zrobił,a arcybiskup jak był tak będzie - i to jest smutne,że księżom więcej "można" bo są tylko ludźmi i popełniają błedy,więc im przebaczajmy...

Moje pytania oczywiscie były absurdalne adekwatnie do wypowiedzi tego pana - myśle,że dla każdego odpowiedzi są oczywiste [choć patrzac po wypowiedzi arcybiskupa czasem człowiek może się zdziwić ]

pytanie o zdanie innych księży :
http://wyborcza.pl/1,75478,14751151,...#BoxSlotII3img

„Przeznaczenie zazwyczaj czeka tuż za rogiem. Jakby było kieszonkowcem, dziwką albo sprzedawcą losów na loterie; to jego najczęstsze wcielenia. Do drzwi naszego domu nigdy nie zapuka. Trzeba za nim ruszyć.”

magd102 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-10, 01:17   #37
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez coffee Pokaż wiadomość
No, może. Dla mnie nie ma znaczenia czy to ksiądz powiedział czy może stolarz. Jednak zauważ, że mniej się mówi o samych tych słowach, a więcej - kto coś tam powiedział o dzieciach. Sama piszesz, że "tłumaczy gwałt", a tak właściwie twierdzi, że dzieci prowokują molestowanie, gubią się same i sprawiają, że druga osoba się pogubi. (Pominę fakt, że to dla mnie bełkot i pustosłowie). On nie mówi "dziecko chciało, więc gwałt był spoko" - mówi "bidny ksiądz się pogubił, ale chciał dobrze". Dla mnie jednak różnica w tym wydźwięku ostatecznym jest, choć podsumowując: absurdalność tego stwierdzenia się nie zmienia.
I dla mnie nie zmieniłaby się, gdyby to powiedział piekarz czy księgowa. Ale cóż - księża mają jakąś dziwną pozycję społeczną, skoro ich słowa i zachowania oburzają ludzi najbardziej. I - o dziwo dla mnie - nie chodzi o katolików.
Zgodzę się. Mają jakąś dziwną pozycję społeczną, sami ją sobie wypracowali. Wtrącają się do wszystkiego, usiłują wpływać na decyzje rządu, decyzje, które uderzają również w ludzi innej i żadnej wiary. Nie ma otwarcia metra autostrady bez księdza machającego miotełką. Nie ma uroczystości państwowej bez księdza przysypiającego w pierwszym rzędzie.

Nowa wypowiedź w tej sprawie http://wyborcza.pl/1,75478,14751151,...#BoxSlotII3img
Tak, link z wyborczej, ojej jak niewiarygodnie.
Cytat:
- Każdy z nas, księży, spotyka się z takimi sytuacjami. Jeśli duchowny jest dla dzieci serdeczny i dobry, to one się do niego garną, co czasem z zewnątrz może wyglądać dziwnie, a u niektórych budzić podejrzenia. Jeśli jakiś kapłan ma w tej sferze problem, to rzeczywiście, może pojawić się jakieś niebezpieczeństwo - stwierdził ks. Sikorski. Powołując się na swoje doświadczenie starego duszpasterza, dodał, że dzieci "w zupełnie naturalny sposób szukają kontaktu, także takiego fizycznego", ale zaznaczył też, że "absolutnie nie usprawiedliwia to grzesznych gestów względem nich".
Ksiądz Sikorski, doświadczony ksiądz, wie jak to jest kiedy do takiego dobrego księdza garną się... parafianki. Więc chłop wie co mówi, sam miał problem w sferze utrzymania tego i owego przy sobie kiedy hojnie obdarzone parafianki wchodziły mu na kolana i szukały troski i czułości. Karnie został zesłany ze Skierniewic do Warszawy ale na otarcie łez dostał piękną parafię na ulicy Deotymy...
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-10-10, 01:37   #38
Kalini
Zakorzenienie

Biedni księża, dzieci się na nich rzucają i zmuszają do kontaktu fizycznego
Prowokują swoim lgnięciem, łaknięciem i ogólnie wszystkim, nie ma co się dziwić, że taki ksiądz w końcu ulega. Wniosek- ekskomunika dla dzieci, rozgrzeszenia dla pedofilów.

Teraz na stronie fronda.pl (skąd pochodzi wypowiedź Sikorskiego) wałkuą temat tego, że nie należy się zajmować pedofilią w Kościele, a rozwodami, najlepiej w ogóle ich zakazać.
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-10, 05:48   #39
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez magd102 Pokaż wiadomość
Zapraszam do wypowiedzi,ponieważ nie wiem już kto ma racje i kto się myli...

Temat znany z ostatnich dni dzięki wypowiedzi księdza Michalika:

Wielu tych molestowań udałoby się uniknąć, gdyby te relacje między rodzicami były zdrowe. Słyszymy nieraz, że to często wyzwala się ta niewłaściwa postawa, czy nadużycie, kiedy dziecko szuka miłości. Ono lgnie, ono szuka. I zagubi się samo i jeszcze tego drugiego człowieka wciąga. (...)

Dzisiaj otrzymujemy z instancji międzynarodowych, światowych instrukcję, że mamy zaczynać informację, czy wprowadzenie w życie seksualne dziecka, w przedszkolach. To jest horrendalna rzecz, przecież trzeba pomóc i dziecku i rodzinie być mocniejszą, a nie iść po tej linii najłatwiejszej".

Dlaczego księża uważają,że uświadamianie dzieci o seksie jest pójściem po najłatwiejszej linii ?
Czy to nie jest tak,ze dzięki tej wiedzy,dzieci mają świadomość,że to co robią im dorośli nie jest dobre i częściej zgłaszają takie sytuacje niż dzieci nie mające tej wiedzy ?

I znowu mam wrażenie,że sytuacja jest zganiana na sytuacje rodzinną w domu dzieci,a co z sytuacją rodzinną księży? Może gdyby Ci księża mieli dobrą sytuacje w domu to by dziecka nie tkneli nawet gdyby do nich "lgnęło" ?

Kojarzy mi się to z sytuacją - ubrała krótką spódniczke więc jest winna gwałtu

Oczywiście za wypowiedz padły już przeprosiny oraz tłumaczona była lapsusem językowym, jednak dopiero po fakcie i reakcji ludzi.

Jak to faktycznie jest z tym molestowaniem?
Kto kogo prowokuje i kto nie miał dobrych relacji w domu?
No jakie wstrętne te bachory, że dorosłego faceta prowokują do gwałtu, no!

Wypowiedź abepe jest chyba najlepszym wyrażeniem stosunku KK w Polsce do sprawy pedofilii: winna jest zawsze druga osoba, nigdy ksiądz dobrodziej. Nawet, jeśli dziecko jest w wieku nastoletnim, w którym hormony szaleją to jednak ksiądz jest tym dorosłym, ktory nad wlasnymi popedami powinien już potrafic zapanować. Zresztą, nieważne, czy jest księdzem, nauczycielem, rolnikiem czy naukowcem: jest osobą dorosłą. Dziecko może jeszcze nie wiedzieć, czego chce ale dorosły powinien.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-10, 06:33   #40
Karena 73
Kobieta z klasą

Cytat:
Napisane przez LusiaPlotkara Pokaż wiadomość
Dodam też że wkurza mnie taka nie wiem jak to nazwać, nagonka? Ciągle słyszy się o księżach pedofilach, ale o świeckich pedofilach mówi sie mniej, mało jest ich w mediach. A przecież pedofil to pedofil, nie ważne czy ksiądz, senator, nauczyciel czy pan Miecio spod monopolowego. Każdy z nich powinien zostać ukarany bez względu na to co robi.
Nagonka??? Moim zdaniem to wcale nie jest nagonka. Ludzie wreszcie powiedzieli to głośno i nie jest tak, że zrobiła się wielka nagonka na księży tylko oni jako jedyni w 100% jak dotąd unikali kary za to potworne przestępstwo. Nie przypominam sobie przypadku aby ksiądz został ukarany więzieniem. Mało tego, ludzie kościoła skrzętnie te potworne zbrodnie ukrywali. Zamiast złożyć doniesienie do prokuratury, pomagali potworowi w przeprowadzce i mógł sobie gwałcić dalej. Dlatego uważam, że to nie jest nagonka. My poprostu chcemy aby odpowiadali za swoje czyny jak każdy inny człowiek. To, co wydaje Ci się nagonką jest poprostu szukaniem zwykłej sprawiedliwości. Oni nie stoją ponad prawem! O innych też się mówi, ale ta grupa społeczeństwa unika kary, dlatego jest to bardziej nagłośnione niż wyrok 1 wujka, który dostał ileś tam lat.
Poza tym wczoraj usłyszałam w wiadomościach, że kosciół dalej próbuje wymigać się od odpowiedzialności, gdyż przyjęto zasady, że mają współpracować z prokuraturą gdy ta zwróci się do nich ale nie mają obowiazku powiadomić o popełnionym przestępstwie. Dla mnie to poprostu ŻENADA. Mydlenie oczu ludziom: patrzcie rozmawiamy o tym, chcemy zmian a tak naprawdę nic się nie zmieni, bo koleś zawsze stanie za kolesiem, który równie jak on " lubi dzieci" i nie doniesie na niego, bo przecież " te belczelne dzieci same ich prowokują, sprowadzają na złą drogę, odciągają od Boga" - rzygać mi się chce jak na nich patrzę. Mam 9 letniego syna i naprawdę wolałabym, żeby trzymał się zdaleka od zakłamanych i zboczonych księży. Szczególnie po tym jak jeden z naszej parafii został wysłany na roczny urlop, bo ma problem z nałogiem.
Myślę, że tylko taki szum medialny może zmusić księży do zajęcia jakiegokolwiek stanowiska w tej sprawie. Gdyby nie media, nic by się nie zmieniło, bo to temat dla nich wielce niewygodny. I ten krzyk wielce oburzonych pozostałych księży, którzy nie pomyślą o tym, że gdyby sami wcześniej reagowali i sprawcy nie unikali by kary, to dziś nie mielibyśmy pospolitego ruszenia.
Stary 2013-10-10, 06:38   #41
HebanowaWoman
Raczkowanie

Michalik musi odejść.
HebanowaWoman jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-10, 06:46   #42
Karena 73
Kobieta z klasą

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4320313 8]

Nie ma to jak ograniczone myślenie [/QUOTE]

Nie jedna osoba coś palnęła ale ważna osobistość kościelna. To nie jest zwykły ksiądz w małej wsi, który mówi tylko we własnym imieniu. Dziwię się, że tego nie rozróżniasz. A temat dosyć poważny, więc mało zabawny ( przynajmniej dla mnie)

---------- Dopisano o 07:46 ---------- Poprzedni post napisano o 07:45 ----------

Cytat:
Napisane przez HebanowaWoman Pokaż wiadomość
Michalik musi odejść.
Lubię to!
Stary 2013-10-10, 07:40   #43
verumka
Wtajemniczenie

Ja napiszę tek: kiedy przeczytałam o wypowiedzi abp. Michalika zrobiło mi się po prostu cholernie przykro. Znam arcybiskupa dość dobrze, bo jest metropolitą w moim rodzinnym mieście, wysłuchałam wielu jego kazań i wypowiedzi i zawsze uważałam go za inteligentnego gościa, choć zdarzyło mi się z nim nie zgodzić w pewnych kwestiach. Ale ta wypowiedź o pedofilii sprawiła, że straciłam cały szacunek do niego, absolutnie cały. Dla mnie przestał istnieć jako kapłan i mówię to jako osoba wierząca, praktykująca. Nie pomogą tu żadne przeprosiny - kości zostały rzucone, słowa poszły w świat, zraniły mnóstwo osób. A tłumaczenie, że był to "lapsus językowy" jest po prostu śmieszne. Lapsus to by był, gdyby powiedział: "Szłem ulicą" zamiast "Szedłem ulicą". A nie coś takiego. Od wykształconych osób, pełniących ważne funkcje wymaga się, aby trzymały język na wodzy, a jeśli ktoś ma powiedzieć coś głupiego, to lepiej niech w ogóle zamilczy.

Cytat:
Napisane przez LusiaPlotkara
Dodam też że wkurza mnie taka nie wiem jak to nazwać, nagonka?
To nie jest nagonka. To jest odsłanianie prawdy. Jak już wspomniałam, jestem praktykującą katoliczką, absolutnie nie uważam, że wszyscy księża to pedofile, bo sama osobiście znam wielu wspaniałych kapłanów, jak to się potocznie mówi: "z powołania". Ale uważam, że o pedofilii wśród księży NALEŻY mówić, nie można tego zamiatać pod dywan. Po prostu nie można. A do tej pory niestety, ale tak się robiło.

Edytowane przez verumka
Czas edycji: 2013-10-10 o 07:41
verumka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-10, 08:02   #44
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez verumka Pokaż wiadomość
A tłumaczenie, że był to "lapsus językowy" jest po prostu śmieszne. Lapsus to by był, gdyby powiedział: "Szłem ulicą" zamiast "Szedłem ulicą". A nie coś takiego. Od wykształconych osób, pełniących ważne funkcje wymaga się, aby trzymały język na wodzy, a jeśli ktoś ma powiedzieć coś głupiego, to lepiej niech w ogóle zamilczy
fakt jakby powiedział coś w biegu, pomyliłby słowo to można by uwierzyć w ten wypadek przy pracy, ale przecież on mówił to w sposób pewny, o tym było kilka zdań, tu nie ma mowy o żadnej pomyłce, no ale znając życie sporo ludu mu uwierzyło w tą pomyłeczkę i dalej będą go nosić na rękach.

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
Teraz na stronie fronda.pl (skąd pochodzi wypowiedź Sikorskiego) wałkuą temat tego, że nie należy się zajmować pedofilią w Kościele, a rozwodami, najlepiej w ogóle ich zakazać.
no bo to jest myślenie właśnie na poziomie Frondy, czyli zajmijmy się pedałami, zajmijmy się innymi a to co tyczy się kościoła pomińmy czyli szukajmy drzazg u innych a swojej belki w oku dalej nie zauważajmy.

zresztą jakiś czas temu czytałem tam na temat Gila kilka wypowiedzi i od razu wypracowałem sobie ostateczne zdanie o tym żałosnym portalu, który broni zboczeńców z Dominikany.

poza tym także po wypowiedzi Michalika w "Kropce nad I" pojawił się pewien kapłan i ten także stosował tą retorykę, czyli zostawmy sprawy kościoła, zajmijmy się rozwodami, wychowaniem dzieci, czyli jednym słowem zajmijmy się innymi sprawami a sprawę pedofilii pomińmy.
typowe dla kościoła, zamieść sprawę pod dywan i dalej udawać że problemów gwałtów na dzieciach niema, a ludzi którzy o tym mówią nazywać Judaszami (zresztą ten kapłan nazwał byłego kapłana który krytykował kościół za brak reakcji w przypadku afer pedofilskich nazywał Judaszem).
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-10, 08:13   #45
verumka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dominikmeller25 Pokaż wiadomość
no bo to jest myślenie właśnie na poziomie Frondy, czyli zajmijmy się pedałami, zajmijmy się innymi a to co tyczy się kościoła pomińmy czyli szukajmy drzazg u innych a swojej belki w oku dalej nie zauważajmy.

zresztą jakiś czas temu czytałem tam na temat Gila kilka wypowiedzi i od razu wypracowałem sobie ostateczne zdanie o tym żałosnym portalu, który broni zboczeńców z Dominikany.
Fronda.pl to w ogóle jest pomyłka. Ja z jednego z artykułów Frondy dowiedziałam się niedawno, że coś z moją wiarą jest nie tak, bo czytuję "Tygodnik Powszechny", prenumeruję dominikańskie czasopismo "W drodze", a moim duszpasterzem akademickim był dominikanin, nazywany(nie wiedzieć czemu) przez dziennikarzy Frondy "wewnętrznym wrogiem Kościoła". Czyli podsumowując: generalnie nie zasługuję na miano katoliczki. No normalnie słabo mi się zrobiło.

verumka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-10-10, 08:19   #46
201607110949
Konto usunięte

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;43202978]Bezsensowny temat. Biskup strzelil glupote. Probuje sie teraz z tego wycofac. Wszyscy wiedza, ze powiedzial cos okropnego i bzdurnego. Tyle.
Zupelnie niepotrzebny ten temat. Doprowadzi tylko do zwyklej nawalanki na temat kosciola.[/QUOTE]

jak zwykle się z Tobą zgadzam.
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-10, 08:36   #47
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64
Konto usunięte

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;43202978]Bezsensowny temat. Biskup strzelil glupote. Probuje sie teraz z tego wycofac. Wszyscy wiedza, ze powiedzial cos okropnego i bzdurnego. Tyle.
Zupelnie niepotrzebny ten temat. Doprowadzi tylko do zwyklej nawalanki na temat kosciola.[/QUOTE]

Tak lagodnie to oceniasz? Ze zaledwie strzelenie glupoty? A ja mysle, ze to dokladnie to co mysli. I to jak cala ich reszta stara sie zrozumiec i wytlumaczyc tak powszechna pedofilie wsrod ich "braci" - coz, jakies wyjasnienie musieli sobie znalezc. Latwiejsze to niz spojrzenie prawdzie w oczy i przyznanie - "tak, wielu z naszych, to ludzie nienormalni, chorzy i bezwzgledni w swoich dzialaniach". Papiez tez wszystko ukrywal, a wiedzial o wielu przypadkach. Michalik teraz stosuje jego strategie. Czas z tym skonczyc!!!
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-10, 08:36   #48
Gwiazdeczka1978
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez coffee Pokaż wiadomość
Wątek z tych "jest afera, pojeździjmy sobie po religii, trochę zmanipulujmy, trochę dodajmy od siebie, zadajmy trochę tendencyjnych pytań".

Autorko - jeden ksiądz tak uważa, potępiony przez innych; nie "księża". A jeśli masz informacje nt. innych - podziel się.

Podziel się również badaniami, które wskazują na to, że przedszkolaki wprowadzone w seksualność częściej zgłaszają fakt molestowania.

Jak przeprosiny i wyjaśnienia miały się pojawić przed faktem i oburzeniem ludzi na ten absurdalny tekst?

Jeśli autorko nie wiesz już nic, nie wiesz kto kogo prowokuje - współczuję.

W temacie - bardzo zgadzam się z Lusią. Również mnie irytuje wielkie zdziwienie, że w każdej grupie społecznej są jednostki dewiacyjne. Księża to przecież normalni ludzie, sutanna nie leczy z zaburzeń, parologicznych preferencji.

A nie zgodzę się z tym, że to, iż księża są autorytetami w dziedzinie religii znaczy, że każdy na pewno jest idealny, a jeśli nie jest - aferka. Księża to ludzie. Ilu policjantów dostało mandat? Ilu pracowników służby zdrowia pali/ma nadwagę/je w KFC/mało sypia? Ile przedszkolanek nie ma własnych dzieci? To, że ktoś wykonuje jakiś zawód/spełnia jakąś funkcję w danej instytucji nie zmienia go w pół-Boga lub półboga. Naprawdę nie.
To nie jest jakis tam ksiądz, ale jedna z głow Koscioła, to nie jest to samo.

Jego wypowiedz wygląda na przemyslan,a wywazoną, a nie na pomyłkę. Pomyłka jest, ze doszedł do takiego wysokiego stanowiska. Wg mnie powinien odejsc, usprawiedliwianie pedofilii , kiedy wina pedofila jest ewidentna jest czyms strasznym.
Gwiazdeczka1978 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-10, 08:37   #49
hypnose22
Raczkowanie

Już po tym, co swego czasu wyprawiało się w podkarpackiej Tylawie, Michalik powinien zostać odsunięty od piastowania wyższych funkcji w kościele. Ostatni "lapsus" dowodzi, że ten pan wcale się nie zmienił i nadal obarcza ofiary odpowiedzialnością.
hypnose22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-10, 08:37   #50
_vixen_
Zakorzenienie

Ja to najbardziej podziwiam za odwagę tych, którzy posyłają dzieci na ministrantów, na oazy i takie tam atrakcje.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-10, 08:39   #51
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Gwiazdeczka1978 Pokaż wiadomość

Jego wypowiedz wygląda na przemyslan,a wywazoną, a nie na pomyłkę. Pomyłka jest, ze doszedł do takiego wysokiego stanowiska. Wg mnie powinien odejsc, usprawiedliwianie pedofilii , kiedy wina pedofila jest ewidentna jest czyms strasznym.
Dokladnie. Zadne tam strzelenie glupoty.
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-10, 08:47   #52
_vixen_
Zakorzenienie

Popytajcie swoich mam, babć, cioć czy nie pamiętają z dzieciństwa jakiegoś księdza, który zaglądał dziewczynkom pod sukienki czy miał inne dziwne zachowania.
Możecie się zdziwić.

Zresztą to w sumie nic dziwnego. Idzie 19letni chłopak, z nikłym doświadczeniem seksualnym, o nieukształtowaniej osobowości, do seminarium. Kobiety, przynajmniej oficjalnie mieć nie może. A popęd jest. Dookoła sami faceci. Potem łatwi dostęp do dzieci, którymi łatwo można manipulować. Podejście naszego społeczeństwa, zwłaszcza na wsiach częste, które księdza nierzadko na lektyce by nosiło, gdyby mogło. Prosta droga do dewiacji.

Ale ja tej organizacji od lat nie lubię, uważam, że robi więcej szkód niż dobrego.
A już na pewno zniechęca do wiary w Boga, bo skoro Bóg ma taki personel naziemny, to zachecająco się nie prezentuje.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-10, 08:49   #53
madzia1251
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Gwiazdeczka1978 Pokaż wiadomość

jeśli więc np polityk, jak by nie było jeden z przedstawicieli danego państwa, powie coś równie głupiego, to co? spalmy na stosie wszystkich obywateli tego państwa?
albo szef firmy powie publicznie coś rasistowskiego i wtedy też nagle wszyscy pracownicy są wstrętnymi rasistami?

nie popieram w żadnym stopniu tej wypowiedzi (Michalika). biskup powinien złożyć swój urząd i sprawa pedofilii wśród księży powinna być rozwiązywana szybko, sprawnie i sprawiedliwie. bezsprzecznie. ale jaki odsetek księży jest pedofilami? byłam w życiu na kilkunastu wyjazdach typu oaza, ksm, za każdym razem z innymi księżmi i o dziwo ani ja ani koleżanki nie byłyśmy molestowane ani wykorzystywane w żaden sposób. bardzo miło wspominam wszystkie te wyjazdy.
to co powie biskup nie jest oficjalnym stanowiskiem kościoła, tylko to co papież powie. on jest głową kościoła.

Edytowane przez madzia1251
Czas edycji: 2013-10-10 o 08:51
madzia1251 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-10-10, 08:59   #54
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez madzia1251 Pokaż wiadomość
jeśli więc np polityk, jak by nie było jeden z przedstawicieli danego państwa, powie coś równie głupiego, to co? spalmy na stosie wszystkich obywateli tego państwa?
albo szef firmy powie publicznie coś rasistowskiego i wtedy też nagle wszyscy pracownicy są wstrętnymi rasistami?
Sluchaj, robisz niemadre porownania. Naprawde niemadre. Temat dotyczy dzieci i ich molestowania przez ksiezy, od dawna. Oczywiscie, ze nie kazdy ksiadz taki jest, ale jest ich tak duza grupa, ze problem nie moze zostac niezauwazony. Proponuje na poczatek zniesienie celibatu dla calosci, a winni powinni przejsc kastracje. Ludziom trzeba w koncu otworzyc oczy, bo wielu takich, ktorzy w durna wypowiedz Michalika uwierza i problem nadal bedzie. NIE WOLNO ich tlumaczyc w zaden sposob - ze palniecie glupoty, ze nieprzemyslana wypowiedz, ze to tylko on powiedzial, NIE, NIE, NIE - problem jest bardzo powazny!

A Michalik, to moze bazowal swoja wypowiedz na wlasnych doswiadczeniach i rozgrzeszal samego siebie
Stary 2013-10-10, 09:01   #55
201803290936
Konto usunięte

Facet, którego zawodem (misją?) jest bycie księdzem, strzelił kompletną głupotę, ale czy to naprawdę powód do zakładania wątku i dyskusji (w dodatku dyskusji nie o tym, że strzelił głupotę, ale na temat tego, czy aby na pewno nie ma racji). Kur...
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-10, 09:01   #56
201607050913
Konto usunięte

Jak mozna mowic palniecie glupoty na slowa, ktore skrzywdzily rzesze molestowanych osob?
201607050913 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-10, 09:07   #57
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Facet, którego zawodem (misją?) jest bycie księdzem, strzelił kompletną głupotę, ale czy to naprawdę powód do zakładania wątku i dyskusji (w dodatku dyskusji nie o tym, że strzelił głupotę, ale na temat tego, czy aby na pewno nie ma racji). Kur...
dla mnie taka rozmowa o oczywistości, z którą przecież każdy się zgadza: że pedofilia to zło a biskup powiedział coś kretyńskiego to zwyczajne bicie piany i nic więcej. Czemu ma to służyć?
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-10, 09:12   #58
Mija62
uparta chmura

[QUOTE=_vixen_;43204721]

''Popytajcie swoich mam, babć, cioć czy nie pamiętają z dzieciństwa jakiegoś księdza, który zaglą]dał dziewczynkom pod sukienki czy miał inne dziwne zachowania.Możecie się zdziwić.

Zresztą to w sumie nic dziwnego. Idzie 19letni chłopak, z nikłym doświadczeniem seksualnym, o nieukształtowaniej osobowości, do seminarium. Kobiety, przynajmniej oficjalnie mieć nie może. A popęd jest. Dookoła sami faceci. Potem łatwi dostęp do dzieci, którymi łatwo można manipulować. Podejście naszego społeczeństwa, zwłaszcza na wsiach częste, które księdza nierzadko na lektyce by nosiło, gdyby mogło. Prosta droga do dewiacji.''

Dokladnie, dlatego juz dawno temu powinni zniesc celibat. Mniej by tego syfu bylo.

Edytowane przez Mija62
Czas edycji: 2013-10-10 o 09:16
Mija62 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-10, 09:13   #59
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez SALIX Pokaż wiadomość
dla mnie taka rozmowa o oczywistości, z którą przecież każdy się zgadza: że pedofilia to zło a biskup powiedział coś kretyńskiego to zwyczajne bicie piany i nic więcej. Czemu ma to służyć?
Biciu piany, i co z tego, nie wolno? Bardzo teraz o tym glosno, moze i niektorym sie tutaj oczy otworza. Jak widac paru powinno, skoro przemyslana wypowiedz doroslego chlopa, zdawaloby sie, ze na tym stanowisku, nie byle jakiego chlopka-roztropka, nazywaja "strzeleniem glupoty" - w glowie sie, dziewczyny, nie miesci...

Moze nie od rzeczy byloby w trosce o zagrozoną cnote kleru organizowac szkolenie, jak nie dac się uwiesc dziecku? Co o tym wizazanki myslicie?

Stary 2013-10-10, 09:13   #60
madzia1251
Raczkowanie

[1=eae59dc78e1e9e84c064a10 ad74dde2dd7f297a0_6313dc7 3a6c64;43204908]Sluchaj, robisz niemadre porownania. Naprawde niemadre. Temat dotyczy dzieci i ich molestowania przez ksiezy, od dawna. Oczywiscie, ze nie kazdy ksiadz taki jest, ale jest ich tak duza grupa, ze problem nie moze zostac niezauwazony. Proponuje na poczatek zniesienie celibatu dla calosci, a winni powinni przejsc kastracje. Ludziom trzeba w koncu otworzyc oczy, bo wielu takich, ktorzy w durna wypowiedz Michalika uwierza i problem nadal bedzie. NIE WOLNO ich tlumaczyc w zaden sposob - ze palniecie glupoty, ze nieprzemyslana wypowiedz, ze to tylko on powiedzial, NIE, NIE, NIE - problem jest bardzo powazny!

A Michalik, to moze bazowal swoja wypowiedz na wlasnych doswiadczeniach i rozgrzeszal samego siebie [/QUOTE]

oczywiście drugą część mojej wypowiedzi całkowicie pominęłaś, no a jakże. porównania są mądre i przemyślane. są księża pedofile i są wspaniali księża z powołaniem. być może jest ich tyle samo. nie wiesz. a jeśli wiesz to podaj źródło. generalizowanie że wszyscy księża są źli i niemoralni jest krzywdzące i niesprawiedliwe. mówisz że "jest ich tak duża grupa", więc jak duża grupa? a jak duża grupa jest księży dobrych? w drugiej części wypowiedzi, którą sobie zgrabnie pominęłaś, wyraźnie napisałam "nie popieram w żadnym stopniu tej wypowiedzi (Michalika). biskup powinien złożyć swój urząd i sprawa pedofilii wśród księży powinna być rozwiązywana szybko, sprawnie i sprawiedliwie. bezsprzecznie." oczywiście, że ksiądz pedofil powinien być traktowany dokładnie tak samo jak każdy inny pedofil. bez żadnych wyjątków. co do tego wszyscy się zgadzamy.
madzia1251 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości