![]() |
#31 |
BAN stały
|
Dot.: Czy to dzieci prowokują do gwałtów?
Mam nadzieję, że nawet najgłośniejsze katoliczki na wizażu będą miały odrobinę odwagi i godności, żeby dokonać apostazji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Robi mi się niedobrze, jak czytam takie rzeczy jak słowa Michalika (celowo nie piszę biskupa, nie obchodzi mnie pełniony przez niego urząd). Myślę, że za sugerowanie, że inna gwałtu czy molestowania jest ofiara (bo on to sugeruje), powinna być kara, tak jak za szerzenie szkodliwych ideologii czy pomówienia.
I podoba mi się ta wypowiedź w temacie, wychodzi trochę za samo hejtowanie KK. http://www.tokfm.pl/blogi/marzenachi...troche_racji/1 Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Rozeznanie
|
Samej wypowiedzi Michalika nie skomentuję, bo tu nie ma co komentować, chyba wszyscy się zgadzają, że słowa, które padły z jego ust to coś obrzydliwego. A ci, co wierzą w "lapsus", są naiwni.
Aczkolwiek zgadzam się, iż edukacja seksualna w przedszkolach może być bardzo dobrym rozwiązaniem, ponieważ osobiście doświadczyłam przykrych przeżyć na tym tle w wieku przedszkolnym. Z tym że wtedy nie byłam świadoma, że dzieje się ze mną coś złego, ogrom sprawy zrozumiałam po kilku latach i do dzisiaj nie mogę się pozbierać. Gdybym już wtedy wiedziała, co oznacza słowo "seks", z pewnością poinformowałabym kogoś o swoim problemie, a dzisiejsze więzienie miałoby o jednego mieszkańca mniej. Teraz jest za późno, bo nie mam na nic dowodu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Nie jestem katoliczką, ale bardzo bawią mnie takie teksty. Jedna osoba (na ileś tysięcy innych) coś palnęła i oczywiście świadczy to o wszystkich z danego kręgu ![]() ![]() Nie ma to jak ograniczone myślenie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
BAN stały
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4320313 8]
![]() Nie jestem katoliczką, ale bardzo bawią mnie takie teksty. Jedna osoba (na ileś tysięcy innych) coś palnęła i oczywiście świadczy to o wszystkich z danego kręgu ![]() ![]() Nie ma to jak ograniczone myślenie ![]() Nie chcę nikogo tu krytykować, ale nie rozumiem jak będąc kobietą można należeć do tak szowinistycznej organizacji jaką jest KK, a obecna afera tylko dolała oliwy do ognia. Mamy 21 wiek drogie panie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Rozeznanie
|
ale to nie jest jedna owieczka ze stada księży...
arcybiskup piastuje jedną z najważniejszych godności w Polsce i z racji władzy jaką ma nad resztą księży, jego wypowiedzi pokazują jaka jest ogólna polityka kościoła... -usprawiedliwianie i zamiatanie pod dywan.Jeden ksiądz może coś gadać głupiego ale arcybiskup ? Jakby polityk powiedział coś podobnego to byłby już skreślony nie ważne co by później zrobił,a arcybiskup jak był tak będzie - i to jest smutne,że księżom więcej "można" bo są tylko ludźmi i popełniają błedy,więc im przebaczajmy... Moje pytania oczywiscie były absurdalne adekwatnie do wypowiedzi tego pana - myśle,że dla każdego odpowiedzi są oczywiste [choć patrzac po wypowiedzi arcybiskupa czasem człowiek może się zdziwić ![]() pytanie o zdanie innych księży : http://wyborcza.pl/1,75478,14751151,...#BoxSlotII3img
![]() |
#37 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Nowa wypowiedź w tej sprawie http://wyborcza.pl/1,75478,14751151,...#BoxSlotII3img Tak, link z wyborczej, ojej jak niewiarygodnie. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Biedni księża, dzieci się na nich rzucają i zmuszają do kontaktu fizycznego
![]() Prowokują swoim lgnięciem, łaknięciem i ogólnie wszystkim, nie ma co się dziwić, że taki ksiądz w końcu ulega. Wniosek- ekskomunika dla dzieci, rozgrzeszenia dla pedofilów. Teraz na stronie fronda.pl (skąd pochodzi wypowiedź Sikorskiego) wałkuą temat tego, że nie należy się zajmować pedofilią w Kościele, a rozwodami, najlepiej w ogóle ich zakazać. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Wypowiedź abepe jest chyba najlepszym wyrażeniem stosunku KK w Polsce do sprawy pedofilii: winna jest zawsze druga osoba, nigdy ksiądz dobrodziej. Nawet, jeśli dziecko jest w wieku nastoletnim, w którym hormony szaleją to jednak ksiądz jest tym dorosłym, ktory nad wlasnymi popedami powinien już potrafic zapanować. Zresztą, nieważne, czy jest księdzem, nauczycielem, rolnikiem czy naukowcem: jest osobą dorosłą. Dziecko może jeszcze nie wiedzieć, czego chce ale dorosły powinien.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Kobieta z klasą
|
Cytat:
Poza tym wczoraj usłyszałam w wiadomościach, że kosciół dalej próbuje wymigać się od odpowiedzialności, gdyż przyjęto zasady, że mają współpracować z prokuraturą gdy ta zwróci się do nich ale nie mają obowiazku powiadomić o popełnionym przestępstwie. Dla mnie to poprostu ŻENADA. Mydlenie oczu ludziom: patrzcie rozmawiamy o tym, chcemy zmian a tak naprawdę nic się nie zmieni, bo koleś zawsze stanie za kolesiem, który równie jak on " lubi dzieci" i nie doniesie na niego, bo przecież " te belczelne dzieci same ich prowokują, sprowadzają na złą drogę, odciągają od Boga" - rzygać mi się chce jak na nich patrzę. Mam 9 letniego syna i naprawdę wolałabym, żeby trzymał się zdaleka od zakłamanych i zboczonych księży. Szczególnie po tym jak jeden z naszej parafii został wysłany na roczny urlop, bo ma problem z nałogiem. Myślę, że tylko taki szum medialny może zmusić księży do zajęcia jakiegokolwiek stanowiska w tej sprawie. Gdyby nie media, nic by się nie zmieniło, bo to temat dla nich wielce niewygodny. I ten krzyk wielce oburzonych pozostałych księży, którzy nie pomyślą o tym, że gdyby sami wcześniej reagowali i sprawcy nie unikali by kary, to dziś nie mielibyśmy pospolitego ruszenia.
![]() |
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
Michalik musi odejść.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Kobieta z klasą
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4320313 8]
![]() Nie jestem katoliczką, ale bardzo bawią mnie takie teksty. Jedna osoba (na ileś tysięcy innych) coś palnęła i oczywiście świadczy to o wszystkich z danego kręgu ![]() ![]() Nie ma to jak ograniczone myślenie ![]() Nie jedna osoba coś palnęła ale ważna osobistość kościelna. To nie jest zwykły ksiądz w małej wsi, który mówi tylko we własnym imieniu. Dziwię się, że tego nie rozróżniasz. A temat dosyć poważny, więc mało zabawny ( przynajmniej dla mnie) ---------- Dopisano o 07:46 ---------- Poprzedni post napisano o 07:45 ---------- Lubię to! ![]()
![]() |
#43 | |
Wtajemniczenie
|
Ja napiszę tek: kiedy przeczytałam o wypowiedzi abp. Michalika zrobiło mi się po prostu cholernie przykro. Znam arcybiskupa dość dobrze, bo jest metropolitą w moim rodzinnym mieście, wysłuchałam wielu jego kazań i wypowiedzi i zawsze uważałam go za inteligentnego gościa, choć zdarzyło mi się z nim nie zgodzić w pewnych kwestiach. Ale ta wypowiedź o pedofilii sprawiła, że straciłam cały szacunek do niego, absolutnie cały. Dla mnie przestał istnieć jako kapłan i mówię to jako osoba wierząca, praktykująca. Nie pomogą tu żadne przeprosiny - kości zostały rzucone, słowa poszły w świat, zraniły mnóstwo osób. A tłumaczenie, że był to "lapsus językowy" jest po prostu śmieszne. Lapsus to by był, gdyby powiedział: "Szłem ulicą" zamiast "Szedłem ulicą". A nie coś takiego. Od wykształconych osób, pełniących ważne funkcje wymaga się, aby trzymały język na wodzy, a jeśli ktoś ma powiedzieć coś głupiego, to lepiej niech w ogóle zamilczy.
Cytat:
Edytowane przez verumka Czas edycji: 2013-10-10 o 07:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
zresztą jakiś czas temu czytałem tam na temat Gila kilka wypowiedzi i od razu wypracowałem sobie ostateczne zdanie o tym żałosnym portalu, który broni zboczeńców z Dominikany. poza tym także po wypowiedzi Michalika w "Kropce nad I" pojawił się pewien kapłan i ten także stosował tą retorykę, czyli zostawmy sprawy kościoła, zajmijmy się rozwodami, wychowaniem dzieci, czyli jednym słowem zajmijmy się innymi sprawami a sprawę pedofilii pomińmy. typowe dla kościoła, zamieść sprawę pod dywan i dalej udawać że problemów gwałtów na dzieciach niema, a ludzi którzy o tym mówią nazywać Judaszami (zresztą ten kapłan nazwał byłego kapłana który krytykował kościół za brak reakcji w przypadku afer pedofilskich nazywał Judaszem). |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Konto usunięte
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;43202978]Bezsensowny temat. Biskup strzelil glupote. Probuje sie teraz z tego wycofac. Wszyscy wiedza, ze powiedzial cos okropnego i bzdurnego. Tyle.
Zupelnie niepotrzebny ten temat. Doprowadzi tylko do zwyklej nawalanki na temat kosciola.[/QUOTE] jak zwykle się z Tobą zgadzam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Konto usunięte
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;43202978]Bezsensowny temat. Biskup strzelil glupote. Probuje sie teraz z tego wycofac. Wszyscy wiedza, ze powiedzial cos okropnego i bzdurnego. Tyle.
Zupelnie niepotrzebny ten temat. Doprowadzi tylko do zwyklej nawalanki na temat kosciola.[/QUOTE] Tak lagodnie to oceniasz? Ze zaledwie strzelenie glupoty? A ja mysle, ze to dokladnie to co mysli. I to jak cala ich reszta stara sie zrozumiec i wytlumaczyc tak powszechna pedofilie wsrod ich "braci" - coz, jakies wyjasnienie musieli sobie znalezc. Latwiejsze to niz spojrzenie prawdzie w oczy i przyznanie - "tak, wielu z naszych, to ludzie nienormalni, chorzy i bezwzgledni w swoich dzialaniach". Papiez tez wszystko ukrywal, a wiedzial o wielu przypadkach. Michalik teraz stosuje jego strategie. Czas z tym skonczyc!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jego wypowiedz wygląda na przemyslan,a wywazoną, a nie na pomyłkę. Pomyłka jest, ze doszedł do takiego wysokiego stanowiska. Wg mnie powinien odejsc, usprawiedliwianie pedofilii , kiedy wina pedofila jest ewidentna jest czyms strasznym. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Raczkowanie
|
Już po tym, co swego czasu wyprawiało się w podkarpackiej Tylawie, Michalik powinien zostać odsunięty od piastowania wyższych funkcji w kościele. Ostatni "lapsus" dowodzi, że ten pan wcale się nie zmienił i nadal obarcza ofiary odpowiedzialnością.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Ja to najbardziej podziwiam za odwagę tych, którzy posyłają dzieci na ministrantów, na oazy i takie tam atrakcje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Popytajcie swoich mam, babć, cioć czy nie pamiętają z dzieciństwa jakiegoś księdza, który zaglądał dziewczynkom pod sukienki czy miał inne dziwne zachowania.
Możecie się zdziwić. Zresztą to w sumie nic dziwnego. Idzie 19letni chłopak, z nikłym doświadczeniem seksualnym, o nieukształtowaniej osobowości, do seminarium. Kobiety, przynajmniej oficjalnie mieć nie może. A popęd jest. Dookoła sami faceci. Potem łatwi dostęp do dzieci, którymi łatwo można manipulować. Podejście naszego społeczeństwa, zwłaszcza na wsiach częste, które księdza nierzadko na lektyce by nosiło, gdyby mogło. Prosta droga do dewiacji. Ale ja tej organizacji od lat nie lubię, uważam, że robi więcej szkód niż dobrego. A już na pewno zniechęca do wiary w Boga, bo skoro Bóg ma taki personel naziemny, to zachecająco się nie prezentuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
albo szef firmy powie publicznie coś rasistowskiego i wtedy też nagle wszyscy pracownicy są wstrętnymi rasistami? nie popieram w żadnym stopniu tej wypowiedzi (Michalika). biskup powinien złożyć swój urząd i sprawa pedofilii wśród księży powinna być rozwiązywana szybko, sprawnie i sprawiedliwie. bezsprzecznie. ale jaki odsetek księży jest pedofilami? byłam w życiu na kilkunastu wyjazdach typu oaza, ksm, za każdym razem z innymi księżmi i o dziwo ani ja ani koleżanki nie byłyśmy molestowane ani wykorzystywane w żaden sposób. ![]() to co powie biskup nie jest oficjalnym stanowiskiem kościoła, tylko to co papież powie. on jest głową kościoła. Edytowane przez madzia1251 Czas edycji: 2013-10-10 o 08:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A Michalik, to moze bazowal swoja wypowiedz na wlasnych doswiadczeniach i rozgrzeszal samego siebie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Konto usunięte
|
Facet, którego zawodem (misją?) jest bycie księdzem, strzelił kompletną głupotę, ale czy to naprawdę powód do zakładania wątku i dyskusji (w dodatku dyskusji nie o tym, że strzelił głupotę, ale na temat tego, czy aby na pewno nie ma racji). Kur...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Konto usunięte
|
Jak mozna mowic palniecie glupoty na slowa, ktore skrzywdzily rzesze molestowanych osob?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Konto usunięte
|
dla mnie taka rozmowa o oczywistości, z którą przecież każdy się zgadza: że pedofilia to zło a biskup powiedział coś kretyńskiego to zwyczajne bicie piany i nic więcej. Czemu ma to służyć?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
uparta chmura
|
[QUOTE=_vixen_;43204721]
''Popytajcie swoich mam, babć, cioć czy nie pamiętają z dzieciństwa jakiegoś księdza, który zaglą]dał dziewczynkom pod sukienki czy miał inne dziwne zachowania.Możecie się zdziwić. Zresztą to w sumie nic dziwnego. Idzie 19letni chłopak, z nikłym doświadczeniem seksualnym, o nieukształtowaniej osobowości, do seminarium. Kobiety, przynajmniej oficjalnie mieć nie może. A popęd jest. Dookoła sami faceci. Potem łatwi dostęp do dzieci, którymi łatwo można manipulować. Podejście naszego społeczeństwa, zwłaszcza na wsiach częste, które księdza nierzadko na lektyce by nosiło, gdyby mogło. Prosta droga do dewiacji.'' Dokladnie, dlatego juz dawno temu powinni zniesc celibat. Mniej by tego syfu bylo.
"Większość ludzi ma tyle szczęścia, na ile sobie pozwoli" Abraham Lincoln Edytowane przez Mija62 Czas edycji: 2013-10-10 o 09:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Moze nie od rzeczy byloby w trosce o zagrozoną cnote kleru organizowac szkolenie, jak nie dac się uwiesc dziecku? Co o tym wizazanki myslicie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Raczkowanie
|
[1=eae59dc78e1e9e84c064a10 ad74dde2dd7f297a0_6313dc7 3a6c64;43204908]Sluchaj, robisz niemadre porownania. Naprawde niemadre. Temat dotyczy dzieci i ich molestowania przez ksiezy, od dawna. Oczywiscie, ze nie kazdy ksiadz taki jest, ale jest ich tak duza grupa, ze problem nie moze zostac niezauwazony. Proponuje na poczatek zniesienie celibatu dla calosci, a winni powinni przejsc kastracje. Ludziom trzeba w koncu otworzyc oczy, bo wielu takich, ktorzy w durna wypowiedz Michalika uwierza i problem nadal bedzie. NIE WOLNO ich tlumaczyc w zaden sposob - ze palniecie glupoty, ze nieprzemyslana wypowiedz, ze to tylko on powiedzial, NIE, NIE, NIE - problem jest bardzo powazny!
A Michalik, to moze bazowal swoja wypowiedz na wlasnych doswiadczeniach i rozgrzeszal samego siebie ![]() oczywiście drugą część mojej wypowiedzi całkowicie pominęłaś, no a jakże. porównania są mądre i przemyślane. są księża pedofile i są wspaniali księża z powołaniem. być może jest ich tyle samo. nie wiesz. a jeśli wiesz to podaj źródło. generalizowanie że wszyscy księża są źli i niemoralni jest krzywdzące i niesprawiedliwe. mówisz że "jest ich tak duża grupa", więc jak duża grupa? a jak duża grupa jest księży dobrych? w drugiej części wypowiedzi, którą sobie zgrabnie pominęłaś, wyraźnie napisałam "nie popieram w żadnym stopniu tej wypowiedzi (Michalika). biskup powinien złożyć swój urząd i sprawa pedofilii wśród księży powinna być rozwiązywana szybko, sprawnie i sprawiedliwie. bezsprzecznie." oczywiście, że ksiądz pedofil powinien być traktowany dokładnie tak samo jak każdy inny pedofil. bez żadnych wyjątków. co do tego wszyscy się zgadzamy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:55.