Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW - Strona 45 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2013-10-16, 19:08   #1321
dezett
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 405
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

U.

7.15 Sn. Owsianka 45g platkow, lyzka ottqb zytnich, lyzka suszonyxh jagód goji, 4sztukii cale orzechy w³oskie szklanka mleka 2% 30g twarogu kiwi i zielona herbata

11.30 2sn. Grahamka 65g z 40g tofu 1/4 awokado salata rzymska papryka zielona i czerwona paski

15 Obiad. Spagetti bolognese z serem mieso wolowe

18.30 przekaska jablko du¿e

21.00 Kolacja 2 kromki razowca po 40g, ponad polowa puszki tunczyka wsw (80gram) z 100g serka wiejskiego lekki + warzywa: kilka rzodkiewek, kielki rzodkiewki, sa³ata rzymska, du¿o natki pietruszki.
Za³±czone zdjêcia
Rodzaj pliku: jpg 1381946788614.jpg (46,4 KB, 88 za³adowañ)
Rodzaj pliku: jpg 1381946882521.jpg (63,4 KB, 73 za³adowañ)
poza schemat.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2013-10-16 o 20:42
dezett jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-16, 19:52   #1322
Milka1224
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 620

Chyba wracam po dlu¿szej nieobecno¶ci

U

I owsianka z dodatkiem otr±b owsianych gotowana na mleku sojowym podana z musem jab³kowym z cynamonem i mas³em orzechowym

II 2 kromki razowca z ricott±, zio³ami i rukol±

III tarta borowikowo-serowa (z cheddarem, ricott± i serem brie) na zytnim kruchym cie¶cie, sa³atka z pomidorków koktajlowych i rukoli

IV 2 kromki razowca z pieczonym filetem z indyka, oscypkiem, ajwarem i pomidorem

pasek gorzkiej czekolady

do picia ponadto: woda, pokrzywa, roiboos, 2x espresso
Milka1224 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-16, 19:53   #1323
Shariana
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 580

Cytat:
Napisane przez dezett Poka¿ wiadomo¶æ
Sn. Owsianka 45g platkow lyzka ottqb zytnich lyzka suszonyxh jagód goji 4sztuii cale orzechy wloskie szklanka mleka 2% 30g twarogu kiwi i zielona herbata

2sn. Grahamka 65g z 40g tofu 1/4 awokado salatq rzymska pqpryka zielona i czerwona paski

Obiad. Spagetti bolognese z serem mieso wolowe

Podwieczorek przekaska jablko
Kolacja 2 kromki razowca po 40g polowq wa puszki tunczyka a ogorkiem kiszonym rzodkiewkamu kielkami pieyrusska salata itd.... i 3 ³y¿kami stalowymi serka wiejskiego

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
A co z tymi jad³ospisami, które sobie znalaz³a¶?
Jakie¶ ma³e to spaghetti, albo talerz wielki.

U?

I serek wiejski 150 g + 2 rzodkiewki + garstka kie³ek broku³u + oregano + ³y¿eczka pestek z dyni (ca³o¶æ podgrzana w mikrofalówce); 2 kromki chleba razowego + serek pomidorowy + li¶æ sa³aty + 2 plastry polêdwicy sopockiej + trochê kie³ek; cappuccino czekoladowe z kostk± cukru
w miêdzyczasie: banan, sok marchew-jab³ko-brzoskwinia (obrzydliwe s³odki, chocia¿ niby bez cukru...)
II bu³ka grahamka 55g + serek pomidorowy + plaster sera ¿ó³tego + trochê kie³ek + li¶æ sa³aty + pomidorek
III 1/2 woreczka ry¿u preparowanego; kotlet mielony z warzywami z miêsa drobiowego (sma¿ony na ma³ej ilo¶ci t³uszczu); 2 ma³e ogórki konserwowe + trochê sa³atki szwedzkiej; szklanka barszczu Winiary instant
IV serek homogenizowany naturalny 120g + ma³a mandarynka + herbatnik z b³onnikiem + ³y¿eczka wiórek kokosowych
V (bêdzie) 2 kromki razowca (w koñcu mam nowy serek zosta³a jaka¶ resztka sera ple¶niowego do kompletu + jakie¶ warzywa i mo¿e kawa³ek wêdliny); sa³atka (do warzyw pestki dyni + musztarda, jak s±dzê); melisa
Shariana jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-16, 20:20   #1324
dezett
Zadomowienie

Spagetti bylo spore najadlam sie b. Nie za duzo miesa jedneho dnia tunczykbi to spagetti?

poza schemat.
Stary 2013-10-16, 20:35   #1325
DudiBoy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy

Cytat:
Sn. Owsianka 45g platkow lyzka ottqb zytnich lyzka suszonyxh jagód goji 4sztuii cale orzechy wloskie szklanka mleka 2% 30g twarogu kiwi i zielona herbata

2sn. Grahamka 65g z 40g tofu 1/4 awokado salatq rzymska pqpryka zielona i czerwona paski

Obiad. Spagetti bolognese z serem mieso wolowe

Podwieczorek przekaska jablko
Kolacja 2 kromki razowca po 40g ponad polowa puszki tunczyka a ogorkiem kiszonym rzodkiewkamu kielkami pieyrusska salata itd.... i 3 ³y¿kami stalowymi ok 100g serka wiejskiego

Dobrze ¿e ju¿ przynajmniej nie udajesz i nie piszesz ¿e to P.
Ma³e te porcje. Wszystkiego ma³o

Cytat:
Spagetti bylo spore najadlam sie b. Nie za duzo miesa jedneho dnia tunczykbi to spagetti?

Nie no teraz to ju¿ chyba bawisz siê w Irish Lady, albo g³upa r¿niesz. Za du¿o? Pó³ puszki tuñczyka i trochê miêsa mielonego, którego nawet nie widaæ w tym sosie? (ile go tam mog³o byæ? powinno 100-150g na dwie porcje, ale s±dz±c po zdjêciu to w±tpiê).
Czego jeszcze za du¿o sobie wymy¶lisz nastêpnym razem?

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2013-10-16 o 20:37
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-16, 20:55   #1326
Shariana
Rozeznanie

Cytat:

Z ca³± pewno¶ci± nie za du¿o, mog³aby¶ spokojnie zje¶æ wiêcej.
Mog³a¶ poczuæ siê bardzo syta ze wzglêdu na wo³owinê. Bo miêsa samego w sobie to tam niewiele.
Stary 2013-10-16, 21:01   #1327
dezett
Zadomowienie

edytowa³am moj jadlospis.

no to bylo U dzisiaj.

po przebudzeniu wypilam szklankê letniej wody z cytryn± i po³ ³yzeczki miodu Manuka (podobno ma jakies zdrowotne wla¶ciwosci, Mama powiedziala, ze mam go jesc)

o 7.30 ¦niadanie: owsianka (da³am 4,5 ³yzki p³atków prawie 50g, pe³na ³y¿ka sto³owa otr±b ¿ytnich, ³y¿ka p³aska suszonych jagód goji, szklanka 200ml mleka 2%, plaster twarogu po³tlustego, 4 ca³e du¿e orzechy wloskie jakies 15g czyli pol garsci); zielona herbata mocna.

spacer lekki ok 0,5h dojscie na zajêcia itd.

11.30 II ¦niadanie: grahamka 65g z tofu naturalnym (w ramach ograniczenia nabia³u) da³am jakies 40g - nie wiem ile powinno sie uzywac tofu na kanapki? i awokado jaka¶ po³owa po³ówki, do tego warzywa obowi±zkowo: sa³ata rzymska, kawa³ki papryki czerwonej i zielonej, kie³ki lucerny (na zdj nie widaæ bo wyjad³am :P) i czarna ma³a kawa.

znowu spacer 0,5h i jakies chodzenie w sumie ok h ruchu.

15. Obiad: (w restauracji) " Spaghetti Bolognese makaron Troccoli z sosem pomidorowo-warzywnym, mielonym miêsem wo³owym, sycylijskim czerwonym winem, posypany serem Grana Padano" porcja spora (talerze byly dziwnie wielkie, najad³am sie. Czulam du¿o pomidorów i miesa wo³owego bylo chyba duzo).
najadlam sie tym wiec o 18 tylko przegryzka: duze, kwasne domowe jab³ko.

pó¼no wrocilam do domu wiec o 21 dopiero kolacja (wiem, duza przerwa): 2 kromki razowca (po 40g) 100g serka wiejskiego lekkiego, ponad polowa puszki tuñczyka wsw (ok 80g) plus warzywa: kilka rzodkiewek 6?, kie³ki rzodkiewki, sa³ata rzymska, du¿o natki pietruszki, soku z cytryny i soli morskiej.
po. herbata z dzikiej rózy a przed snem na pewno Teraflu do picia bo cos mnie bierze choroba znowu (zawiera saharozê jesli to ma jakies znaczenie...)

*Pyta³am o to, czy nie za duzo miesa w ciagu jednego dnia bo jakos sie "przejda³am" tzn ci±zy mi "mieso" na zoladku wlasnie i boli mnie zoladek.

Wiem, ze nadal kiepsko ale stara³am siê.

no i pojde spac ok 1 pewnie.
Za³±czone zdjêcia
Rodzaj pliku: jpg 20131011_123312.jpg (22,8 KB, 44 za³adowañ)
Rodzaj pliku: jpg 20131016_145352.jpg (10,5 KB, 28 za³adowañ)
Rodzaj pliku: jpg 20130903_064400.jpg (12,1 KB, 18 za³adowañ)
poza schemat.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2013-10-16 o 21:05

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2013-10-16, 21:16   #1328
Shariana
Rozeznanie

Cytat:
edytowa³am moj jadlospis.

no to bylo U dzisiaj.

po przebudzeniu wypilam szklankê letniej wody z cytryn± i po³ ³yzeczki miodu Manuka (podobno ma jakies zdrowotne wla¶ciwosci, Mama powiedziala, ze mam go jesc)

o 7.30 ¦niadanie: owsianka (da³am 4,5 ³yzki p³atków prawie 50g, pe³na ³y¿ka sto³owa otr±b ¿ytnich, ³y¿ka p³aska suszonych jagód goji, szklanka 200ml mleka 2%, plaster twarogu po³tlustego, 4 ca³e du¿e orzechy wloskie jakies 15g czyli pol garsci); zielona herbata mocna.

spacer lekki ok 0,5h dojscie na zajêcia itd.

11.30 II ¦niadanie: grahamka 65g z tofu naturalnym (w ramach ograniczenia nabia³u) da³am jakies 40g - nie wiem ile powinno sie uzywac tofu na kanapki? i awokado jaka¶ po³owa po³ówki, do tego warzywa obowi±zkowo: sa³ata rzymska, kawa³ki papryki czerwonej i zielonej, kie³ki lucerny (na zdj nie widaæ bo wyjad³am :P) i czarna ma³a kawa.

znowu spacer 0,5h i jakies chodzenie w sumie ok h ruchu.

15. Obiad: (w restauracji) " Spaghetti Bolognese makaron Troccoli z sosem pomidorowo-warzywnym, mielonym miêsem wo³owym, sycylijskim czerwonym winem, posypany serem Grana Padano" porcja spora (talerze byly dziwnie wielkie, najad³am sie. Czulam du¿o pomidorów i miesa wo³owego bylo chyba duzo).
najadlam sie tym wiec o 18 tylko przegryzka: duze, kwasne domowe jab³ko.

pó¼no wrocilam do domu wiec o 21 dopiero kolacja (wiem, duza przerwa): 2 kromki razowca (po 40g) 100g serka wiejskiego lekkiego, ponad polowa puszki tuñczyka wsw (ok 80g) plus warzywa: kilka rzodkiewek 6?, kie³ki rzodkiewki, sa³ata rzymska, du¿o natki pietruszki, soku z cytryny i soli morskiej.
po. herbata z dzikiej rózy a przed snem na pewno Teraflu do picia bo cos mnie bierze choroba znowu (zawiera saharozê jesli to ma jakies znaczenie...)

*Pyta³am o to, czy nie za duzo miesa w ciagu jednego dnia bo jakos sie "przejda³am" tzn ci±zy mi "mieso" na zoladku wlasnie i boli mnie zoladek.

Wiem, ze nadal kiepsko ale stara³am siê.

no i pojde spac ok 1 pewnie.
Podwieczorek nie jest od tego, ¿eby byæ g³odnym. Jest po to, by nie zrobiæ siê g³odnym za wcze¶nie, no i zje¶æ co¶ dobrego (u mnie w domy¶le podwieczorek jest s³odki, ale to subiektywna opinia).
Ile tofu na kanapkê? Na oko i do smaku, ile odkroisz, tyle masz. Jaki¶ margines b³êdu zdarzy siê zawsze, jak s±dzê.
Najad³a¶ siê wo³owin±, jak na mój gust.
Czemu serek wiejski lekki? Bomby kalorycznej tam nie zrobi³a¶, t³uszczu ma³o...
Stary 2013-10-16, 22:48   #1329
G0si3k
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 121

Sniadanie, ok 7.30: Owsianka z czterech lyzek platkow: z plastrem twarogu, wkrojona sliwka i polowka kiwi, lyzka masla orzechowego i cynamonem + kawa z mlekiem

Banan

Lunch, ok 12: Tortilla pszenna z kurczakiem, salata, starta marchewka i kawalkami papryki konserwowej, z keczupem

Obiad, ok 18: Spaghetti z tunczykiem z sosem pomidorowym wlasnej roboty (marchewka, cebula, czosnek, pomidor, oliwki, troche koncentratu pomidorowego)

Po: kawa z mlekiem + kostka mlecznej czekolady

Cwiczenia ok 50 min

Kolacja: Pol kostki twarogu z kapka jogurtu naturalnego, z pomidorem, oliwkami i ziarnami slonecznika

Czy jest to odpowiedni jadlospis na U? Bardzo prosze o ocene

Tiffoczki
Mel B Buns
Melissa Bender
Xhit
G0si3k jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-17, 02:24   #1330
Psotka87
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 325

Cytat:
Napisane przez G0si3k Poka¿ wiadomo¶æ
Sniadanie, ok 7.30: Owsianka z czterech lyzek platkow: z plastrem twarogu, wkrojona sliwka i polowka kiwi, lyzka masla orzechowego i cynamonem + kawa z mlekiem

Banan

Lunch, ok 12: Tortilla pszenna z kurczakiem, salata, starta marchewka i kawalkami papryki konserwowej, z keczupem

Obiad, ok 18: Spaghetti z tunczykiem z sosem pomidorowym wlasnej roboty (marchewka, cebula, czosnek, pomidor, oliwki, troche koncentratu pomidorowego)

Po: kawa z mlekiem + kostka mlecznej czekolady

Cwiczenia ok 50 min

Kolacja: Pol kostki twarogu z kapka jogurtu naturalnego, z pomidorem, oliwkami i ziarnami slonecznika

Czy jest to odpowiedni jadlospis na U? Bardzo prosze o ocene
Jak dla mnie typowe R. Do U brakuje wêgli w kolacji.

Dezett, to mog³a¶ przegry¼æ jeszcze co¶ po kolacji, nie jesz 4h przed spaniem...

Zrobione: 30d Shred, Ripped in 30, 6w6p, Insanity!, Killer Abs
Psotka87 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-17, 06:38   #1331
olik187
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 914

Cytat:
Napisane przez Shariana Poka¿ wiadomo¶æ
Jak tak na to patrzê, to faktycznie, trochê tego brakuje... co proponujesz? W moim menu codziennie pojawiaj± siê pestki dyni, czasem te¿ s³onecznika, staram siê do sa³atek dodawaæ oliwê z oliwek. Nieco rzadziej jem orzechy, migda³y. No i zrezygnowa³am z produktów "light", tylko mleko chudsze.
A ³ososia jem minimum raz w tygodniu.

powiem ci co ja u¿ywam: olej lniany,oliwa, olej kokosowy, mas³o awokado,makrela, ³oso¶, pestki, orzechy w³oskie, laskowe i gwarantuje Ci ¿e ¿adnej negatywnej ró¿nicy nie odczujesz a wrêcz wiele pozytywnych spróbuj
olik187 jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-17, 10:50   #1332
buty_na_plaskim
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 79

Shariana, Podoba mi siê ten ostatni jad³ospis. Ja od siebie mogê dodaæ, ¿e do ry¿u mo¿esz dodaæ mase³ka, zawsze to t³uszcz, a jaki smaczny. Boisz siê, ¿e jesz za ma³o. Ja jednego dnia mam mega apetyt drugiego mniejszy dlatego trzeba korzystaæ. Kup mimo wszystko t³uste mleko. I polecam domowe wypieki na ma¶le, wchodz± du¿o lepiej bo s± super smaczne a do twgo warto¶ciowe. I fajny pomys³ z sokami, pij kubusie zamiast herbary np. Ja lubie tez kubusia na goraco do kanapek z twarozkiem, mega. I moze czesciej jedz rybki wedzone bo tlusciutkie. I wiecej jajek! Jajecznica na masle z wedlina, omlet z otrebami z wedlina i warzywkami, jajka na miekko, twardo, wiecej jaj.

Edytowane przez buty_na_plaskim
Czas edycji: 2013-10-17 o 10:54
buty_na_plaskim jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-17, 10:52   #1333
201803300917
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 3 074

no to ja- U z ostatnich 2 dni. opinie mile widziane
I - muesli bio z jogurtem naturalnym, banan
II kanapka z ciemnego pieczywa z jajkiem, pomidorem i sa³at±, gruszka
III spaghetti z tuñczykiem, sosem ¶mietanowym i porem
na deser pól czekolady orzechami
IV 2 wafle ry¿owe z pomidorem i almette zio³owym

I muesli bio z jogurtem naturalnym, jab³ko
1,5 godziny æwiczeñ
II wafel ry¿owy almette i pomidorem, 2 kabanosy
III zupa krem zielonego groszku, na drugie ry¿ z warywami (papryka, cebula.pomidor, seler) i miêsem mielonym
na deser wi¶nie w czekoladzie
IV 2 kromki ciemnego chleba- 1 z bia³ym serem pomidorem i bazyli±, 2 z past± warzywn±
i jak?
201803300917 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-17, 10:59   #1334
dezett
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez buty_na_plaskim Poka¿ wiadomo¶æ
Shariana, Podoba mi siê ten ostatni jad³ospis. Ja od siebie mogê dodaæ, ¿e do ry¿u mo¿esz dodaæ mase³ka, zawsze to t³uszcz, a jaki smaczny. Boisz siê, ¿e jesz za ma³o. Ja jednego dnia mam mega apetyt drugiego mniejszy dlatego trzeba korzystaæ. Kup mimo wszystko t³uste mleko. I polecam domowe wypieki na ma¶le, wchodz± du¿o lepiej bo s± super smaczne a do twgo warto¶ciowe. I fajny pomys³ z sokami, pij kubusie zamiast herbary np. Ja lubie tez kubusia na goraco do kanapek z twarozkiem, mega. I moze czesciej jedz rybki wedzone bo tlusciutkie. I wiecej jajek! Jajecznica na masle z wedlina, omlet z otrebami z wedlina i warzywkami, jajka na miekko, twardo, wiecej jaj.

ja b czesto jem ryby na obiad w tygodniu 3-4 x dorsza wymiennie z ³ososiem
w pozostale dni mieso indyk/kurczak
na IIsn/kolacje raz w tygodniu tunczyk z puszki 2x ³osos wedzony, ze dwa razy w tygodniu po dwa jajka. Zastanawiam siê czy to nie za du¿o "miesa".
bo np jednego dnia na obiad ryba to na kolacje wedlina, jak na obiad mieso to na kolacje ryba/jajka/tofu naturalne wprowadzi³am tez zeby urozmaicic..
Moze dodac wiecej nabialu typu ser zolty? nie wiem jaki ustalic schemat kiedy mieso kiedy nabial w ciagu dnia.

a dzisiaj wybieram sie po olej lniany i bede dodawac zawsze do kasz i ryzu, a kanapki smarowac awokado lub oliwa z olwiek (co lepsze?) czy jednak mimo wszystko maslo?

---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ----------

Cytat:
Napisane przez Psotka87 Poka¿ wiadomo¶æ
Dezett, to mog³a¶ przegry¼æ jeszcze co¶ po kolacji, nie jesz 4h przed spaniem...
np. 100g serka z warzywem jakims? wypijam zasze przed snem zio³a i po nich nie chce mi sie jesc
poza schemat.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2013-10-17 o 10:58
Stary 2013-10-17, 11:18   #1335
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Niegrzeczne U z wczoraj:

Po przebudzeniu: ciep³a woda z cytryn± i miodem

¦niadanie: owsianka na mleku 1,5% z jab³kiem, bananem, goji, ziarnami kakao i domowej roboty mas³em orzechowym

II ¦niadanie: 3 kromki bia³ego pieczywa (z dobrej piekarni, o 5 rano trzeba wstaæ ¿eby siê za³apaæ sk³ad: m±ka, zakwas, woda, sól) z mas³em, szynk±, jajkiem, majonezem, ogórkiem ma³osolnym i pomidorem - a co!
+ herbata z ksylitolem i cytryn±

Lunch: zupa broku³owa z jajkiem, fet±, ³y¿eczk± mas³a orzechowego i szczypiorkiem

Podwieczorek: zapiekanna kasza gryczana na s³odko ze ¶liwkami miodem i twarogiem
+inka z magnezem na mleku migda³owym, posypana start± czekolad± 90%

Obiadokolacja: frittata z rukol±, kozim serem, czerwon± cebul± i suszonymi pomidorami
+ mix sa³at z pomidorkami koktajlowymi, czerwon± papryk±, avocado i dresingiem

+ do picia: woda, lipa, melisa, sok jab³kowy nie z koncentratu

przyjajczy³em ¿e tak powiem
ale od lunchu porcje naprawdê umiarkowane
¶niadania nie komentujê nawet, chcia³o mi siê jak cholera no!
Stary 2013-10-17, 11:19   #1336
dezett
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka¿ wiadomo¶æ
Niegrzeczne U z wczoraj:

Po przebudzeniu: ciep³a woda z cytryn± i miodem

¦niadanie: owsianka na mleku 1,5% z jab³kiem, bananem, goji, ziarnami kakao i domowej roboty mas³em orzechowym

II ¦niadanie: 3 kromki bia³ego pieczywa (z dobrej piekarni, o 5 rano trzeba wstaæ ¿eby siê za³apaæ sk³ad: m±ka, zakwas, woda, sól) z mas³em, szynk±, jajkiem, majonezem, ogórkiem ma³osolnym i pomidorem - a co!
+ herbata z ksylitolem i cytryn±

Lunch: zupa broku³owa z jajkiem, fet±, ³y¿eczk± mas³a orzechowego i szczypiorkiem

Podwieczorek: zapiekanna kasza gryczana na s³odko ze ¶liwkami miodem i twarogiem
+inka z magnezem na mleku migda³owym, posypana start± czekolad± 90%

Obiadokolacja: frittata z rukol±, kozim serem, czerwon± cebul± i suszonymi pomidorami
+ mix sa³at z pomidorkami koktajlowymi, czerwon± papryk±, avocado i dresingiem

+ do picia: woda, lipa, melisa, sok jab³kowy nie z koncentratu

przyjajczy³em ¿e tak powiem
ale od lunchu porcje naprawdê umiarkowane
¶niadania nie komentujê nawet, chcia³o mi siê jak cholera no!
wszystko!
poza schemat.
Stary 2013-10-17, 11:44   #1337
PatrycjaBoo92
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 13

U

Sniadanie: Jogurt naturalny i jablko + garsc migdalow.
2 Sniadanie: Garsc migdalow i czekoladowy 'zbozowy' batonik + zielona herbata.
Lunch: Zupa pomidorowa z kawalkami piersi z kurczaka.
Obiado-Kolacja: 2 duze kawalki domowej pizzy, z kurczakiem, kukurydza i chilli

Edytowane przez PatrycjaBoo92
Czas edycji: 2013-10-17 o 11:46
PatrycjaBoo92 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-17, 12:28   #1338
agaczini
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 148

DudiBoy - haha ja te¿ wczoraj po¿ar³am 2 kromki cudownego bia³êgo pieczywa z cudownej piekarni ;D przechodzi³am ko³o niej rano i kupi³am dla t¿ta oczywi¶cie nie omieszkaj±c samej opyliæ ;p

Edytowane przez agaczini
Czas edycji: 2013-10-17 o 12:30
agaczini jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-17, 13:05   #1339
Maddie
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 671

Redukcja:

I: omlet z 3 jaj i m±ki migda³owej sma¿ony na oleju kokosowym z jab³kiem i cynamonem.

II: 3 ma³e kromki domowego chlebka bananowego (z m±ki kokosowej, dwóch bananów, oleju kokosowego i jajek), serek wiejski.

III: pier¶ z kurczaka sma¿ona na oleju kokosowym z puree dyniowym, surówka z ró¿nych warzyw z oliw±.

Oceny mile widziane
Maddie jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-17, 13:34   #1340
Erena
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 119

Cytat:
Napisane przez 93Natalia Poka¿ wiadomo¶æ
hej. chcia³abym wstapiæ do waszego klubu .
od dzi¶ chcia³abym zaczaæ .
nie mam pojêcia o ¿adnych produktach które mog³abym kupiæ , które pomog³y by mi w odchudzaniu . kto¶ pomo¿e??
. albo ustalenie jakiej¶ diety .
A poczytalas podwieszone informacje? 10 przykazan zywieniowych? Info o samodzielnym ukladaniu diety? Tutaj raczej na tym sie bazuje - owszem, jest kilka osob np. studiujacych dietetyke itp., ale tak to raczej na wlasnych odczuciach i doswiadczeniach sie bazuje

Jak masz problem z wyliczeniem kcal, to wrzucaj w jakis kalkulator. Sporo osob (ja tez) tutaj korzysta np. z potreningu. Aha, i na dzien dobry wylicz sobie zapotrzebowanie kcal. Tyle podpowiedzi, a teraz poczytaj to, co zasugerowalam i do ukladania diety marsz

---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ----------

Cytat:
Napisane przez Maddie Poka¿ wiadomo¶æ
Redukcja:

I: omlet z 3 jaj i m±ki migda³owej sma¿ony na oleju kokosowym z jab³kiem i cynamonem. ile maki?

II: 3 ma³e kromki domowego chlebka bananowego (z m±ki kokosowej, dwóch bananów, oleju kokosowego i jajek), serek wiejski.[COLOR="rgb(46, 139, 87)"]jakas "zielenina" do tego byla? nie wliczasz warzyw do liczenia kcal czy po prostu ich nie jesz [/COLOR]

III: pier¶ z kurczaka sma¿ona na oleju kokosowym z puree dyniowym, surówka z ró¿nych warzyw z oliw±. [COLOR="rgb(46, 139, 87)"][COLOR="rgb(46, 139, 87)"]fajnie; dynia jest jako zrodlo weglowodanow?[/COLOR][/COLOR]

Oceny mile widziane
Generalnie mi sie podoba, chociaz sama bym padla jedzac 3 posilki. Ale ok, kwestia indywidualna Wrzucilas to w jakis kalkulator i podliczylas kcal? Ja sprobowalam (ilosci na oko) i wyszlo mi ledwie ok. 1000 kcal. Wiesz, ze to o wiele za malo, prawda?

Brzmi mega apetycznie, ale pewne zastrzezenia mam. Mozesz sie ustosunkowac do komentarzy dodanych na kolorowo?
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-17, 13:44   #1341
Maddie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Erena Poka¿ wiadomo¶æ
Generalnie mi sie podoba, chociaz sama bym padla jedzac 3 posilki. Ale ok, kwestia indywidualna Wrzucilas to w jakis kalkulator i podliczylas kcal? Ja sprobowalam (ilosci na oko) i wyszlo mi ledwie ok. 1000 kcal. Wiesz, ze to o wiele za malo, prawda?

Brzmi mega apetycznie, ale pewne zastrzezenia mam. Mozesz sie ustosunkowac do komentarzy dodanych na kolorowo?
Siê robi
M±ki w omlecie 3 ³y¿ki. W drugim posi³ku warzyw nie ma, jako¶ mi nie pasowa³y do zestawu ale jem warzywa jak najbardziej, co widaæ przy trzecim posi³ku - surówki mam ca³± michê. Te 3 posi³ki s± konkretne i w zupe³no¶ci mi wystarczaj±. Kalorii jest nieca³e 1500, przy 1000 bym pad³a Na oko mo¿e i faktycznie wydaje siê ma³o, ale tak jak pisa³am porcje s± spore, np pier¶ - du¿a pojedyñcza, a i t³uszczu nie ¿a³ujê, tak¿e spokojnie siê trochê kalorii uzbiera.
Dziêki za ocenê
Stary 2013-10-17, 14:05   #1342
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
Redukcja:

I: omlet z 3 jaj i m±ki migda³owej sma¿ony na oleju kokosowym z jab³kiem

II: 3 ma³e kromki domowego chlebka bananowego (z m±ki kokosowej, dwóch bananów, oleju kokosowego i jajek), serek wiejski.

III: pier¶ z kurczaka sma¿ona na oleju kokosowym z puree dyniowym, surówka z ró¿nych warzyw z oliw±. [COLOR="rgb(46, 139, 87)"]pier¶ lepiej ugotowaæ na parze, grillu a jako ¼ród³o t³uszczu pasowa³o by mi avocado dodane do puree, albo pokruszone pestki dyni [/COLOR]

Oceny mile widziane
Propozycje bardzo smaczne, nie mniej jedz±c 3 posi³ki dziennie ³atwo o spowolnienie metabolizmu. Za ma³o ¶wie¿ych warzyw. W ogóle ja ju¿ chyba jaki¶ spaczony jestem, ale wszystkiego mi tutaj za ma³o

---------- Dopisano o 14:55 ---------- Poprzedni post napisano o 14:53 ----------

Cytat:
Napisane przez agaczini Poka¿ wiadomo¶æ
DudiBoy - haha ja te¿ wczoraj po¿ar³am 2 kromki cudownego bia³êgo pieczywa z cudownej piekarni ;D przechodzi³am ko³o niej rano i kupi³am dla t¿ta oczywi¶cie nie omieszkaj±c samej opyliæ ;p
Ach te T¯-ty i T¯-tki
Moje kromale te¿ od T¯ zajuma³em. Tak ³adnie pachnia³...

---------- Dopisano o 15:05 ---------- Poprzedni post napisano o 14:55 ----------

Cytat:
Kalorii jest nieca³e 1500
Dziêki za ocenê

A wiesz ile wynosi Twoje ca³kowite zapotrzebowanie? Bo co¶ mi siê wydaje ¿e dla kobiet przy umiarkowanej pracy waha siê od 2400 do 2800kcal. Na redukcji ucinamy oko³o 300-400 kcal, dodajemy regularny wysi³ek fizyczny i w ten sposób zdrowo chudniemy. Jedz±c niespe³na 1500kcal mo¿esz nabawiæ siê powa¿nych niedoborów...

(czy ja robiê jaki¶ b³±d je¿eli odchudzam siê w w.w. sposób?)
Stary 2013-10-17, 14:16   #1343
Erena
Zadomowienie

Dudi (moge tak mowic?), "na moje" masz racje. Co do tego zapotrzebowania to nie wiem, czy troche nie poplynales - ja sobie wyliczalam i wyszlo mi ok. 2200-2400 kcal (w zaleznosci od kalkulatora), a jestem aktywna fizycznie. Redukuje sie (nie tyle zmniejszam wage, co bf) na 1800-1900 (startowalam z mniejszej ilosci, ale podbilam w kilka tygodni). Efektow "mierzalnych" jeszcze nie widze, bo nie waze sie i nie mierze obsesyjnie, ale wydaje mi sie, ze jest ok.

Kurcze, ja chyba mam jakas "gorliwosc neofity" Sama do niedawna jadlam kiepsko ilosciowo i jakosciowo, dopiero niedawno (pare tygodni temu, odkad zaczelam cwiczyc silowo) zrewidowalam poglady i teraz z jak pies tropiacy wszedzie widze niedobory kcal, za malo weglowodanow itp.

Jak bede miala lepszy dzien, to wrzuce swoj jadlospis do oceny, dzisiaj mam dupny nastroj i lepiej mi wychodzi znecanie sie nad innymi niz samokrytyka Przepraszam wszystkich, ktorzy trafiaja dzis na moj ciety jezor.

Edytowane przez Erena
Czas edycji: 2013-10-17 o 14:19
Stary 2013-10-17, 14:38   #1344
Maddie
Wtajemniczenie

Cytat:
Propozycje bardzo smaczne, nie mniej jedz±c 3 posi³ki dziennie ³atwo o spowolnienie metabolizmu. Za ma³o ¶wie¿ych warzyw. W ogóle ja ju¿ chyba jaki¶ spaczony jestem, ale wszystkiego mi tutaj za ma³o [COLOR="Silver"]

A wiesz ile wynosi Twoje ca³kowite zapotrzebowanie? Bo co¶ mi siê wydaje ¿e dla kobiet przy umiarkowanej pracy waha siê od 2400 do 2800kcal. Na redukcji ucinamy oko³o 300-400 kcal, dodajemy regularny wysi³ek fizyczny i w ten sposób zdrowo chudniemy. Jedz±c niespe³na 1500kcal mo¿esz nabawiæ siê powa¿nych niedoborów...

(czy ja robiê jaki¶ b³±d je¿eli odchudzam siê w w.w. sposób?)
Widzisz, a ja jedz±c trzy posi³ki dziennie czujê siê o niebo lepiej ni¿ wtedy, gdy jad³am ich piêæ. Mam trochê problemów z ¿o³±dkiem i chc±c nie chc±c muszê siê do tego ¿o³±dka dopasowaæ. Poza tym wydaje mi siê, ¿e ilo¶æ posi³ków (równie¿ wielko¶æ) jest jednak kwesti± indywidualn±.

Zapotrzebowanie oczywi¶cie liczy³am, waha siê pomiêdzy 1900 a 2100 kcal, na 2100 ty³am. Mam pracê biurow±, æwiczê 4 x tyg aeroby i codziennie chodzê pieszo oko³o godzinê. Uciê³am 400kcal i wysz³o mi te nieszczêsne 1500 poza tym i tak wa¿niejszy jest rozk³ad BTW.
Stary 2013-10-17, 15:02   #1345
Erena
Zadomowienie

A BMR jaka Ci wyszla?
Stary 2013-10-17, 15:10   #1346
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
poza tym i tak wa¿niejszy jest rozk³ad BTW.
O tym nawet nie wspominam bo to podstawa, wiêc jak podliczyæ te b/t/w to u Ciebie chyba raczej te¿ kiep¶ciutko wysz³o co nie?
Stary 2013-10-17, 15:19   #1347
Maddie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Erena Poka¿ wiadomo¶æ
A BMR jaka Ci wyszla?
Ok 1400.

Cytat:
O tym nawet nie wspominam bo to podstawa, wiêc jak podliczyæ te b/t/w to u Ciebie chyba raczej te¿ kiep¶ciutko wysz³o co nie?
120/78/70. Kiep¶ciutko, co nie?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-10-17, 15:34   #1348
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
120/78/70. Kiep¶ciutko, co nie?
Luz, wklejasz jad³ospis, chcemy pomóc nie ma siê co spinaæ
Mo¿esz podaæ (np. na PW je¿eli nie chcesz tutaj) swój wiek, wzrost, typ budowy, wagê docelow± i intensywno¶æ treningu to obliczê Ci codzienne zapotrzebowanie na b/w/t
Stary 2013-10-17, 15:37   #1349
Maddie
Wtajemniczenie

Cytat:
Luz, wklejasz jad³ospis, chcemy pomóc nie ma siê co spinaæ
Mo¿esz podaæ (np. na PW je¿eli nie chcesz tutaj) swój wiek, wzrost, typ budowy, wagê docelow± i intensywno¶æ treningu to obliczê Ci codzienne zapotrzebowanie na b/w/t
Zero spiny, a PW ju¿ smarujê
Stary 2013-10-17, 16:21   #1350
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
Zero spiny, a PW ju¿ smarujê
Równie¿ odpowiedzia³em w PW.
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Narzêdzia

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:40.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.