|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1321 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 405
|
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW
U.
7.15 Sn. Owsianka 45g platkow, lyzka ottqb zytnich, lyzka suszonyxh jagód goji, 4sztukii cale orzechy w³oskie szklanka mleka 2% 30g twarogu kiwi i zielona herbata 11.30 2sn. Grahamka 65g z 40g tofu 1/4 awokado salata rzymska papryka zielona i czerwona paski 15 Obiad. Spagetti bolognese z serem mieso wolowe 18.30 przekaska jablko du¿e 21.00 Kolacja 2 kromki razowca po 40g, ponad polowa puszki tunczyka wsw (80gram) z 100g serka wiejskiego lekki + warzywa: kilka rzodkiewek, kielki rzodkiewki, sa³ata rzymska, du¿o natki pietruszki.
poza schemat. ![]() Edytowane przez dezett Czas edycji: 2013-10-16 o 20:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#1322 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 620
|
Chyba wracam po dlu¿szej nieobecno¶ci
![]() U I owsianka z dodatkiem otr±b owsianych gotowana na mleku sojowym podana z musem jab³kowym z cynamonem i mas³em orzechowym II 2 kromki razowca z ricott±, zio³ami i rukol± III tarta borowikowo-serowa (z cheddarem, ricott± i serem brie) na zytnim kruchym cie¶cie, sa³atka z pomidorków koktajlowych i rukoli IV 2 kromki razowca z pieczonym filetem z indyka, oscypkiem, ajwarem i pomidorem pasek gorzkiej czekolady do picia ponadto: woda, pokrzywa, roiboos, 2x espresso ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1323 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 580
|
Cytat:
Jakie¶ ma³e to spaghetti, albo talerz wielki. U? I serek wiejski 150 g + 2 rzodkiewki + garstka kie³ek broku³u + oregano + ³y¿eczka pestek z dyni (ca³o¶æ podgrzana w mikrofalówce); 2 kromki chleba razowego + serek pomidorowy + li¶æ sa³aty + 2 plastry polêdwicy sopockiej + trochê kie³ek; cappuccino czekoladowe z kostk± cukru w miêdzyczasie: banan, sok marchew-jab³ko-brzoskwinia (obrzydliwe s³odki, chocia¿ niby bez cukru...) II bu³ka grahamka 55g + serek pomidorowy + plaster sera ¿ó³tego + trochê kie³ek + li¶æ sa³aty + pomidorek III 1/2 woreczka ry¿u preparowanego; kotlet mielony z warzywami z miêsa drobiowego (sma¿ony na ma³ej ilo¶ci t³uszczu); 2 ma³e ogórki konserwowe + trochê sa³atki szwedzkiej; szklanka barszczu Winiary instant IV serek homogenizowany naturalny 120g + ma³a mandarynka + herbatnik z b³onnikiem + ³y¿eczka wiórek kokosowych V (bêdzie) 2 kromki razowca (w koñcu mam nowy serek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1324 |
Zadomowienie
|
Spagetti bylo spore najadlam sie b. Nie za duzo miesa jedneho dnia tunczykbi to spagetti?
Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#1325 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ma³e te porcje. Wszystkiego ma³o ![]() Cytat:
Czego jeszcze za du¿o sobie wymy¶lisz nastêpnym razem? Edytowane przez DudiBoy Czas edycji: 2013-10-16 o 20:37 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1326 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Mog³a¶ poczuæ siê bardzo syta ze wzglêdu na wo³owinê. Bo miêsa samego w sobie to tam niewiele. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1327 |
Zadomowienie
|
edytowa³am moj jadlospis.
no to bylo U dzisiaj. po przebudzeniu wypilam szklankê letniej wody z cytryn± i po³ ³yzeczki miodu Manuka (podobno ma jakies zdrowotne wla¶ciwosci, Mama powiedziala, ze mam go jesc) o 7.30 ¦niadanie: owsianka (da³am 4,5 ³yzki p³atków prawie 50g, pe³na ³y¿ka sto³owa otr±b ¿ytnich, ³y¿ka p³aska suszonych jagód goji, szklanka 200ml mleka 2%, plaster twarogu po³tlustego, 4 ca³e du¿e orzechy wloskie jakies 15g czyli pol garsci); zielona herbata mocna. spacer lekki ok 0,5h dojscie na zajêcia itd. 11.30 II ¦niadanie: grahamka 65g z tofu naturalnym (w ramach ograniczenia nabia³u) da³am jakies 40g - nie wiem ile powinno sie uzywac tofu na kanapki? i awokado jaka¶ po³owa po³ówki, do tego warzywa obowi±zkowo: sa³ata rzymska, kawa³ki papryki czerwonej i zielonej, kie³ki lucerny (na zdj nie widaæ bo wyjad³am :P) i czarna ma³a kawa. znowu spacer 0,5h i jakies chodzenie w sumie ok h ruchu. 15. Obiad: (w restauracji) " Spaghetti Bolognese makaron Troccoli z sosem pomidorowo-warzywnym, mielonym miêsem wo³owym, sycylijskim czerwonym winem, posypany serem Grana Padano" porcja spora (talerze byly dziwnie wielkie, najad³am sie. Czulam du¿o pomidorów i miesa wo³owego bylo chyba duzo). najadlam sie tym wiec o 18 tylko przegryzka: duze, kwasne domowe jab³ko. pó¼no wrocilam do domu wiec o 21 dopiero kolacja (wiem, duza przerwa): 2 kromki razowca (po 40g) 100g serka wiejskiego lekkiego, ponad polowa puszki tuñczyka wsw (ok 80g) plus warzywa: kilka rzodkiewek 6?, kie³ki rzodkiewki, sa³ata rzymska, du¿o natki pietruszki, soku z cytryny i soli morskiej. po. herbata z dzikiej rózy a przed snem na pewno Teraflu do picia bo cos mnie bierze choroba znowu (zawiera saharozê jesli to ma jakies znaczenie...) *Pyta³am o to, czy nie za duzo miesa w ciagu jednego dnia bo jakos sie "przejda³am" tzn ci±zy mi "mieso" na zoladku wlasnie i boli mnie zoladek. Wiem, ze nadal kiepsko ale stara³am siê. no i pojde spac ok 1 pewnie.
poza schemat. ![]() Edytowane przez dezett Czas edycji: 2013-10-16 o 21:05 |
![]() ![]() |
![]() |
#1328 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ile tofu na kanapkê? Na oko i do smaku, ile odkroisz, tyle masz. Jaki¶ margines b³êdu zdarzy siê zawsze, jak s±dzê. Najad³a¶ siê wo³owin±, jak na mój gust. Czemu serek wiejski lekki? Bomby kalorycznej tam nie zrobi³a¶, t³uszczu ma³o... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1329 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 121
|
Sniadanie, ok 7.30: Owsianka z czterech lyzek platkow: z plastrem twarogu, wkrojona sliwka i polowka kiwi, lyzka masla orzechowego i cynamonem + kawa z mlekiem
Banan Lunch, ok 12: Tortilla pszenna z kurczakiem, salata, starta marchewka i kawalkami papryki konserwowej, z keczupem ![]() Obiad, ok 18: Spaghetti z tunczykiem z sosem pomidorowym wlasnej roboty (marchewka, cebula, czosnek, pomidor, oliwki, troche koncentratu pomidorowego) Po: kawa z mlekiem + kostka mlecznej czekolady Cwiczenia ok 50 min Kolacja: Pol kostki twarogu z kapka jogurtu naturalnego, z pomidorem, oliwkami i ziarnami slonecznika Czy jest to odpowiedni jadlospis na U? Bardzo prosze o ocene ![]() ![]()
#1330 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 325
|
Cytat:
Dezett, to mog³a¶ przegry¼æ jeszcze co¶ po kolacji, nie jesz 4h przed spaniem...
![]() |
#1331 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 914
|
Cytat:
powiem ci co ja u¿ywam: olej lniany,oliwa, olej kokosowy, mas³o awokado,makrela, ³oso¶, pestki, orzechy w³oskie, laskowe i gwarantuje Ci ¿e ¿adnej negatywnej ró¿nicy nie odczujesz a wrêcz wiele pozytywnych ![]()
![]() |
#1332 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 79
|
Shariana, Podoba mi siê ten ostatni jad³ospis. Ja od siebie mogê dodaæ, ¿e do ry¿u mo¿esz dodaæ mase³ka, zawsze to t³uszcz, a jaki smaczny. Boisz siê, ¿e jesz za ma³o. Ja jednego dnia mam mega apetyt drugiego mniejszy dlatego trzeba korzystaæ. Kup mimo wszystko t³uste mleko. I polecam domowe wypieki na ma¶le, wchodz± du¿o lepiej bo s± super smaczne a do twgo warto¶ciowe. I fajny pomys³ z sokami, pij kubusie zamiast herbary np. Ja lubie tez kubusia na goraco do kanapek z twarozkiem, mega. I moze czesciej jedz rybki wedzone bo tlusciutkie. I wiecej jajek! Jajecznica na masle z wedlina, omlet z otrebami z wedlina i warzywkami, jajka na miekko, twardo, wiecej jaj.
Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
jesiennie szczê¶liwa Edytowane przez buty_na_plaskim Czas edycji: 2013-10-17 o 10:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#1333 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 3 074
|
no to ja- U z ostatnich 2 dni. opinie mile widziane
I - muesli bio z jogurtem naturalnym, banan II kanapka z ciemnego pieczywa z jajkiem, pomidorem i sa³at±, gruszka III spaghetti z tuñczykiem, sosem ¶mietanowym i porem na deser pól czekolady orzechami IV 2 wafle ry¿owe z pomidorem i almette zio³owym I muesli bio z jogurtem naturalnym, jab³ko 1,5 godziny æwiczeñ II wafel ry¿owy almette i pomidorem, 2 kabanosy III zupa krem zielonego groszku, na drugie ry¿ z warywami (papryka, cebula.pomidor, seler) i miêsem mielonym na deser wi¶nie w czekoladzie IV 2 kromki ciemnego chleba- 1 z bia³ym serem pomidorem i bazyli±, 2 z past± warzywn± i jak? |
![]() ![]() |
![]() |
#1334 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
w pozostale dni mieso indyk/kurczak na IIsn/kolacje raz w tygodniu tunczyk z puszki 2x ³osos wedzony, ze dwa razy w tygodniu po dwa jajka. Zastanawiam siê czy to nie za du¿o "miesa". bo np jednego dnia na obiad ryba to na kolacje wedlina, jak na obiad mieso to na kolacje ryba/jajka/tofu naturalne wprowadzi³am tez zeby urozmaicic.. Moze dodac wiecej nabialu typu ser zolty? nie wiem jaki ustalic schemat kiedy mieso kiedy nabial w ciagu dnia. a dzisiaj wybieram sie po olej lniany i bede dodawac zawsze do kasz i ryzu, a kanapki smarowac awokado lub oliwa z olwiek (co lepsze?) czy jednak mimo wszystko maslo? ---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ---------- Cytat:
![]()
poza schemat. ![]() Edytowane przez dezett Czas edycji: 2013-10-17 o 10:58 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1335 |
Zakorzenienie
|
Niegrzeczne U z wczoraj:
Po przebudzeniu: ciep³a woda z cytryn± i miodem ¦niadanie: owsianka na mleku 1,5% z jab³kiem, bananem, goji, ziarnami kakao i domowej roboty mas³em orzechowym II ¦niadanie: 3 kromki bia³ego pieczywa (z dobrej piekarni, o 5 rano trzeba wstaæ ¿eby siê za³apaæ ![]() ![]() + herbata z ksylitolem i cytryn± Lunch: zupa broku³owa z jajkiem, fet±, ³y¿eczk± mas³a orzechowego i szczypiorkiem Podwieczorek: zapiekanna kasza gryczana na s³odko ze ¶liwkami miodem i twarogiem +inka z magnezem na mleku migda³owym, posypana start± czekolad± 90% Obiadokolacja: frittata z rukol±, kozim serem, czerwon± cebul± i suszonymi pomidorami + mix sa³at z pomidorkami koktajlowymi, czerwon± papryk±, avocado i dresingiem + do picia: woda, lipa, melisa, sok jab³kowy nie z koncentratu przyjajczy³em ¿e tak powiem ![]() ale od lunchu porcje naprawdê umiarkowane ![]() ¶niadania nie komentujê nawet, chcia³o mi siê jak cholera no! |
![]() ![]() |
![]() |
#1336 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1337 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 13
|
U
Sniadanie: Jogurt naturalny i jablko + garsc migdalow. 2 Sniadanie: Garsc migdalow i czekoladowy 'zbozowy' batonik + zielona herbata. Lunch: Zupa pomidorowa z kawalkami piersi z kurczaka. Obiado-Kolacja: 2 duze kawalki domowej pizzy, z kurczakiem, kukurydza i chilli ![]() Edytowane przez PatrycjaBoo92 Czas edycji: 2013-10-17 o 11:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#1338 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 148
|
DudiBoy - haha ja te¿ wczoraj po¿ar³am 2 kromki cudownego bia³êgo pieczywa z cudownej piekarni ;D przechodzi³am ko³o niej rano i kupi³am dla t¿ta oczywi¶cie nie omieszkaj±c samej opyliæ ;p
dieta reducyjna i zdrowe od¿ywianie ![]() Edytowane przez agaczini Czas edycji: 2013-10-17 o 12:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#1339 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 671
|
Redukcja:
I: omlet z 3 jaj i m±ki migda³owej sma¿ony na oleju kokosowym z jab³kiem i cynamonem. II: 3 ma³e kromki domowego chlebka bananowego (z m±ki kokosowej, dwóch bananów, oleju kokosowego i jajek), serek wiejski. III: pier¶ z kurczaka sma¿ona na oleju kokosowym z puree dyniowym, surówka z ró¿nych warzyw z oliw±. Oceny mile widziane ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1340 | ||
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 119
|
Cytat:
![]() Jak masz problem z wyliczeniem kcal, to wrzucaj w jakis kalkulator. Sporo osob (ja tez) tutaj korzysta np. z potreningu. Aha, i na dzien dobry wylicz sobie zapotrzebowanie kcal. Tyle podpowiedzi, a teraz poczytaj to, co zasugerowalam i do ukladania diety marsz ![]() ---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ---------- Cytat:
![]() Brzmi mega apetycznie, ale pewne zastrzezenia mam. Mozesz sie ustosunkowac do komentarzy dodanych na kolorowo? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1341 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() M±ki w omlecie 3 ³y¿ki. W drugim posi³ku warzyw nie ma, jako¶ mi nie pasowa³y do zestawu ![]() ![]() Dziêki za ocenê ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1342 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:55 ---------- Poprzedni post napisano o 14:53 ---------- Cytat:
![]() Moje kromale te¿ od T¯ zajuma³em. Tak ³adnie pachnia³... ![]() ---------- Dopisano o 15:05 ---------- Poprzedni post napisano o 14:55 ---------- ![]() A wiesz ile wynosi Twoje ca³kowite zapotrzebowanie? ![]() (czy ja robiê jaki¶ b³±d je¿eli odchudzam siê w w.w. sposób?) |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1343 |
Zadomowienie
|
Dudi (moge tak mowic?), "na moje" masz racje. Co do tego zapotrzebowania to nie wiem, czy troche nie poplynales - ja sobie wyliczalam i wyszlo mi ok. 2200-2400 kcal (w zaleznosci od kalkulatora), a jestem aktywna fizycznie. Redukuje sie (nie tyle zmniejszam wage, co bf) na 1800-1900 (startowalam z mniejszej ilosci, ale podbilam w kilka tygodni). Efektow "mierzalnych" jeszcze nie widze, bo nie waze sie i nie mierze obsesyjnie, ale wydaje mi sie, ze jest ok.
Kurcze, ja chyba mam jakas "gorliwosc neofity" ![]() ![]() Jak bede miala lepszy dzien, to wrzuce swoj jadlospis do oceny, dzisiaj mam dupny nastroj i lepiej mi wychodzi znecanie sie nad innymi niz samokrytyka ![]() Edytowane przez Erena Czas edycji: 2013-10-17 o 14:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#1344 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zapotrzebowanie oczywi¶cie liczy³am, waha siê pomiêdzy 1900 a 2100 kcal, na 2100 ty³am. Mam pracê biurow±, æwiczê 4 x tyg aeroby i codziennie chodzê pieszo oko³o godzinê. Uciê³am 400kcal i wysz³o mi te nieszczêsne 1500 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1345 |
Zadomowienie
|
A BMR jaka Ci wyszla?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1346 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1347 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1348 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1349 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1350 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:32.