![]() |
#1201 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Tajlandia
Cytat:
![]() |
![]() |
#1202 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
![]() Co do zmeczenia to oczywiscie bierzemy to pod uwage, ten plan to taki szkic jest, na BKK mamy jeszcze praktycznie cały ostatni dzień ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1203 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:46 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1204 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() My teraz mieliśmy przedostatniego dnia zrobić mały shopping w BKK na Chatuchak i w MBK, ale utknęliśmy na Phi Phi, więc ostatecznie został nam wczorajszy dzień na jakieś szybkie zakupy pamiątkowe w MBK - polecam tam iść, ceny są dobre i jest o wiele taniej niż gdzieś na ulicznych straganach gdzie wymyślają ceny z kosmosu. I jestem trochę zła, bo 3 na 4 nasze walizki są pęknięte, złożyliśmy reklamację, mam nadzieję że ją zaakceptują.
![]() |
![]() |
#1205 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
![]() ![]() jednak w rzeczywistości może byc całkiem odwrotnie ![]() Edytowane przez moniczorek Czas edycji: 2013-11-26 o 17:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1206 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja ogólnie dość szybko doszłam do siebie po zmianie czasu, ale podróż była jednak męcząca... że człowiek marzy o tym, żeby się chwilkę porządnie przespać ![]() nam jakoś strasznie szybko minął ostatni dzień, a jeszcze zawsze wolę troszkę wcześniej być na lotnisku (choć lot był dość późno) i w ostatni dzień widzieliśmy jedynie oceanarium. Zresztą przeważnie trzeba się dość wcześnie zabrać z hotelu, do tego korki BKK są duuże, więc dojazd gdziekolwiek też zajmuje dość sporo czasu - po prostu weź sobie takie rzeczy pod uwagę Edytowane przez Malgos_12 Czas edycji: 2013-11-26 o 20:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1207 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1208 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
![]() W BKK będziemy tylko 2+1 dzień i chciałysmy to tak rozlozyc , żeby jak najwiecej zobaczyć ...ale może macie racje ![]() Może to oceanarium na ostatni dzień ? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1209 |
Zakorzenienie
|
Wszystkie z Was, które miały w planach zwiedzanie Wat Arun, mogą o tym zapomnieć
![]() Wat Arun zostało zamknięte dla turystów na 3 lata ze względu na trwające tam prace renowacyjne/konserwatorskie. Więc możemy sobie popatrzeć tylko z zewnątrz i to podobno na cudne rusztowania. Ja nad tym strasznie ubolewam, bo to był mój number 1 w BKK, strasznie mi zależało na tej świątyni, mogłabym odpuścić wszystko inne i lipa ![]()
![]() |
#1210 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1211 |
Zakorzenienie
|
mi tez ostatni dzien w bkk spłatał figla, zostawilismy sobie zakupy na ostatni dzien, w dodatku zeby bylo ciekawiej to na wieczór, a wieczorem zaczeło lać i ogolna dupa :/poza tym bylo pięknie, słonce, niebiesiutka woda... ehh, tesknie
Painka strasznie współczuje takiej pogody ![]() ---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:51 ---------- poza tym dziewczyny z napietym grafikiem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1212 |
Zakorzenienie
|
Melleczka - a to na 100% potwierdzona informacja? bo jak od lokalnych to bardzo można się zdziwić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1213 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1214 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1215 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
![]() zreszta nie ma sie co spinać,czego nie zobaczymy teraz to bedzie to dobry pretekst żeby tam pojechać za rok i połaczyć z Bali, Sri Lanką, Wietnamem czy Kambodzą...mam do tego lużne podejsie ![]() zreszta to nie moje pierwsza podroz jest i wiem, że plan planem a rzeczywistosc rzeczywistością. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1216 |
Zakorzenienie
|
Pisał o tym onet, kilka innych portali podróżniczych i takie informacje można zaleźć na forach.
![]() |
#1217 |
Rozeznanie
|
hej dziewczyny i ja wróciłam i jestem bardzo zadowolona
![]() Właściwie zobaczyliśmy wszystko to co mieliśmy zaplanowane. Mieliśmy dwie stresujące sytuacje, ale to mały pikuś. Tak na szybko co pamiętam, jak czytałam aktualizacje meilowe (dziwnym trafem aplikacja mobilna wizażu nie działała mi w Tajlandii, a w Kambodży już tak), można podpiąć się pod gniazdka w Katarze na lotnisku bez przejściówki a myk jest taki, że wkładamy normalnie naszą wtyczkę w dziurki (i jest opór do końca nie można jej włożyć), ale jak do dziurki nad wtyczką wepchamy coś cienkiego (w moim przypadku był to klucz) to wtyczka wchodzi do końca i normalnie się ładuje. Sposób sprawdzony już w Kenii. Jeśli chodzi o Tiger Temple, to żałuję, ze tam pojechałam. Komercja, maszynka do robienia pieniędzy. Jestem bardzo rozczarowane, myślalam, że to całkiem inaczej będzie wyglądać, "wierzyłam", że te tygrysy jednak nie są naćpane, ale to co zobaczyłam potwierdza większość opinii, które można przeczytać. Byłam na północy Tajlandii i na pogodę nie mogę narzekać, w Bangkoku owszem padał deszcz i była burza ale było to chwilowe, a na Koh Changu była piękna pogoda, dużo słońca, więc trochę opalenizny przywieźliśmy i bardzo żałowałam, że nie zostaliśmy tam dłużej.
![]() |
![]() |
#1218 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
byłaś tam również w momencie przeprowadzenia ich z tego obszaru gdzie leżały nad ten wodospad? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1219 |
Zakorzenienie
|
moze zostawmy temat tygrysów, każdy ma swoją głowe i inaczej do tego podchodzi :/ porównywałas tygrysa do kota, moj kot jakby ktos mu tak skakał po głowie jak na wklejanym tu filmiku z yt to na pewno by tak nie leżał spokojnie. Leki uspokajające nie działają caly czas, wiadomo ze po jakims czasie przestają, co nie znaczy ze nie są podawane
---------- Dopisano o 09:44 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ---------- zmieniając temat: ja bardzo polecam w bkk sky tower ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1220 |
Podróżniczka
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1221 |
Zakorzenienie
|
to nie bede wiecej pisac, zeby nie psuc niespodzianki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1222 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1223 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1224 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() My jak tam byliśmy to ten z którym mam zdjęcie w avatarze podniósł się (na szczęście nie jak przy nim byłam ![]() A drugi znów jak go tż zaczął głaskać i tak konkretnie go poklepał (bo koleś mu powiedział, że one nie czują takiego delikatnego głaskania) to się chyba zdziwił, bo zaraz obrócił głowę i popatrzył na tż-ta ![]() Nie możemy zapominać, że one nie są już w pełni dzikimi zwierzakami i pewnie częściowo przyzwyczaiły się do tej sytuacji. A z tym wybiegiem pytałam, bo jest to niesamowity widok jak wszystkie nagle inaczej się zachowują i dlatego nie chce mi się wierzyć, że w jednej sekundzie środek uspokajający przestaje działać - ale wiadomo każdy może mieć swoje odczucia co do tego. Ktsw - my mieszkaliśmy w BKK na 24 piętrze w jednym z hoteli, widok niesamowity, a na 26-tym mieliśmy restaurację i przez cały pobyt darmowego drinka wieczorkiem - jest na serio super pooglądać sobie takie miasto nocą ![]() a drogie były tym drinki? bo u nas w hotelu na dachu to była niezła przebitka cenowa ... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1225 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1226 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do sky tower BKK to żałuję, że tam nie dotarliśmy. Spotkaliśmy parę Polaków, którzy polecali nam to miejsce, choć zaznaczali, że drinki na górze miały ceny górnolotne ![]()
"Z książkami jest tak samo jak z ludźmi: tylko niewielka część odgrywa dużą rolę, reszta gubi się w wielości" Edytowane przez dotaa Czas edycji: 2013-11-29 o 16:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1227 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1228 |
Zakorzenienie
|
Tego nie widziałam... i w sumie raczej nie chciałabym zobaczyć... (tzn chodzi mi o tego tygrysa na dwóch łapach)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1229 |
Raczkowanie
|
Czytam o tym cyrku z tygrysami i coraz bardziej się cieszę, że tam nie dotarłam. Chociaż wszystko się we mnie buntuje przeciwko przedmiotowemu traktowaniu dzikich zwierząt, jestem w stanie jakoś tam zrozumieć ludzi, którzy w ten sposób zarabiają pieniądze. Ale nie mogę pojąć, dlaczego turyści cieszą się na możliwość zrobienia sobie foty ze stojącym na dwóch łapach tygrysem uwiązanym na łańcuchu
![]() Podczas podróży po Tajlandii bardzo chciałam przytulić się do słoniowej trąby. No taka faza po przypadkowym spotkaniu ze słoniami w Indiach, uwielbiam te zwierzęta ![]() Niestety to, co zobaczyłam w elephant campach, które oferują przejażdżki na słoniu, wyciskało mi łzy z oczu. Spętane zwierzęta z ranami na nogach, ponadrywane uszy, wystające żebra, zaropiałe oczy, rany po metalowych szpikulcach, którymi mahouci "zachęcają" słonie do pracy... I te ciężkie ławki z bagażem w postaci dwójki turystów targane na grzbiecie (a umieszczone w najsłabszym punkcie słoniowego kręgosłupa, który nie powinien być obciążany ciężarem większym niż 70 kg). Koszmar! Szczerze odradzam. Nawet jeśli jest się w stanie spokojnie patrzeć na tę udrękę, to naprawdę lepiej mieć czyste sumienie i nie dokładać swojej kasy na rozwój tego biznesu. Bardzo za to polecam znalezienie schroniska dla słoni. W Chiang Mai jest ich kilka, my , ze względu na niewielka odległość od Bangkoku, wybraliśmy takie w Kanchanaburi. To są miejsca, w których odpowiedzialni ludzie ratują stare, chore, porzucone słonie. Zwierzaki dostają odpowiednio zbilansowane pożywienie, są leczone i, co ważne, łączone w rodziny, bo samotny słoń jest nieszczęśliwy. Wizyta w takim miejscu kosztuje niemało, jest ok 4 razy droższa niż przejażdżka. Ale moim zdaniem warto wesprzeć dwiema stówkami dzieło dobrych ludzi i dzień spędzić ze szczęśliwymi, zdrowymi słoniami, niż za 50 zł dręczyć zwierzęta. Jeśli ktoś będzie zainteresowany, mogę podać namiary na schroniska i opowiedzieć, czego można się spodziewać po wizycie. A naprawdę warto ją odbyć, dla mnie to było najbardziej emocjonalne przeżycie podczas całych tajskich wakacji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1230 |
Raczkowanie
|
ja już wróciłam jakiś czas temu, dotaa właśnie aplikacja mi nie działała i nie mogłam Ci odpisać w żaden sposób. Dopiero ogarnęłam się w firmie po powrocie, więc mogę co nieco napisać.
Odradzam Patong beach (chyba, że ktoś jedzie na phuket aby poimprezować), nas non stop mylili z Rosjanami, lepiej już prezentowałą się Kata lub Karon Beach . Phi phi to dla mnie mus każdego pobytu w Tajlandii, a już plaża przy hotelu Tohko Beach Resort bajeczna - nie wyobrażam sobie nocować w innym miejscu. Na "Niebiańskiej plaży" byliśmy dwa razy - raz w ciągu dnia (multum turystów i brak możliwości zdjęcia bez nich) i drugi raz jak nocowaliśmy na statku w zatoce i byliśmy tam pod wieczór... odpływ tu jest tak spektakularny, że praktycznie pieszo można było wrócić do statu, który "parkował" przy wejściu do zatoki. Ogólnie polecam nocowanie tam, które nazywa się sleeping aboard, fantastyczni ludzie, rewelacyjna impreza, pierwszy raz piłam drinki z wiaderka ![]() Chiang mai - miasto Watów naprawdę, idąc jedną ulicą na starym mieście mijaliśmy je co kilka kroków, ale w CM jest tyle watów co w 45 razy większym BKK, miasto przepiękne, okoliczne atrakcje również. Choć sławetna farma stroczyków i motyli nie zrobiła na mnie takiego wrażenia. Jednak pozostałe atrakcje jak najbardziej (tygrysy, trekking, wędkowanie). Jeśli chodzi o zakupy to najlepiej robić je na codziennym "night market" niż na sobotnim czy niedzielnym - nie chcą się targować, a jeśli już to nie stargujesz tyle co na tym codziennym np. mąż stargował 500 bht z plecaka, który kosztował 900 bht. BKK niestety chyba nas nie chciał, przylecieliśmy, pojechaliśmy autobusem do miasta (na taxi trzeba było czekać ponad godzinę na lotnisku) i tam złapaliśmy taxę, która miała nas zawieść w godzinę do Rambuttri, a zrobiła nam wycieczkę krajoznawczą po Bangkoku bo akurat były jakieś manifestacje z manesty i część BKK była odgrodzona od reszty betonowymi blokami z drutem kolczastym + uzbrojoną po zęby policją i taksówkarz nie wiedział jak ma dojechać do hotelu więc obwoził nas z każdej strony ![]() ![]() Ostatniego dnia wybraliśmy się do China Town, gdzie mój mąż miał więcej szczęścia niż rozumu - bo jak inaczej nazwać fakt, że zgubił w BKK obrączkę i ją tam również znalazł? ![]() A co to "Quiet Zone" w doha, lepiej wziąć karimatę i koc bo te leżanki są tak niewygodne, że tragedia. kilka zdjęć: http://visageshop.blogspot.com/2013/...dni-czyli.html Więcej niedługo wrzucę więc podeślę Wam linka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:36.