|
|
#181 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Film o śmierci nowo narodzonego dziecka
Cytat:
To co dla nas jest bulwersujące dla innych nacji zupełnie nie. Podam przykład amerykański czy szwajcarski gdzie stawianie urny w salonie na komodzie jest naturalne i dla nikogo nie jest szokiem. I jest zgodne z prawem .Podobnie jak rozsypywanie prochów zmarłego w ogródku czy dowolnym miejscu. Tak samo z filmami na pamiątkę po zmarłych dzieciach. Tam nikogo to nie dziwi. W sektorze usług funeralnych profesjonalna sesja zdjęciowa jest na porządku dziennym. W Polsce też już powstała fundacja , która pomaga kobietom utrwalić ostatnie momenty przebywania z ciałem dziecka przed pochówkiem. Edytowane przez grubella Czas edycji: 2013-12-01 o 01:48 |
|
|
|
|
|
#182 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ja tam lubię czasem podejść krytycznie do mentalności amerykańskiej.
|
|
|
|
|
|
#183 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pomijając, że nie zgodziłabym się na noszenie w sobie przez tyle czasu dziecka, nad którym zapadł już wyrok, ostatnie, o czym bym myślała w takiej sytuacji to kręcenie filmików na pamiątkę. Cholera, to nie wesele. Tak, wolę nie rozpamiętywać najgorszych chwil w życiu. Niczego to nie daje, a bardzo niszczy psychikę i utrudnia ruszenie do przodu. Ale to tylko moje zdanie, może komuś innemu oglądanie filmu z ostatnich i zarazem jedynych godzin życia własnego dziecka przynosi jakieś ukojenie. A wrzucania czegoś takiego do sieci nie pojmuję zupełnie.
|
|
|
#184 |
|
Zakorzenienie
|
ANDRZEJKI były w piątek.
|
|
#185 | |
|
Szalony Kapelusznik
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#186 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#187 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uczono mnie, żeby decyzje innych zostawić w ich gestii, nie oceniać ich, bo to nie moje decyzje, nie ja stoję przed wyborem. Po prostu tak mnie nauczono. Dla mnie to naturalne. Jeśli Ty czujesz się osobom kompetentną do oceniania postępowania rodziców w obliczu tragedii, Twoja sprawa. Ja nie czuję się na siłach. Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#188 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() nie wiem naprawdę nie wiem gdzie cię tak wychowana że pod żadnym pozorem nie wolno komentować czy oceniać decyzji innych |
|
|
|
|
|
#189 |
|
Naczelna Nastolatka
|
w mojej OCENIE film nie jest piękny. A na dodatek OCENIAM wrzucenie go na portal jako kupczenie intymnością i tragedią.
|
|
#190 |
|
na drugie mam Irena
|
dla mnie film był piękny i wzruszający
uśmiechnięta mama witająca swoje dziecko na świece, dla mnie to piękne, wykorzystała ten czas najlepiej jak umiała, podzieliła się też tymi chwilami z rodziną znajomymi, dzieki temu nie musiał odpowiadać na pytania jak sie czuje maluszek, wszyscy wiedzieli że go już nie ma
|
|
#191 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i co? Nie mogę napisać o swoich odczuciach? To skoro krytyczne ocenianie jest złe, stawianie siebie w takiej sytuacji też, to niby po co ten wątek? Do uronienia łezki, jakie to piękne?Wskaż mi fragment mojej wypowiedzi, w którym odbieram komuś prawo do własnych odczuć Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#192 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nauczono mnie także żeby nie ciągnąć rozmów, które sensu nie mają i nie zniżać się do żenującego poziomu. Zastanawia mnie gdzie ciebie uczono czytania ze zrozumieniem. Cytat:
I nie tylko krytyczne ocenianie, jak pisałam już tyle razy. A po co ten wątek? W sumie niewiem, nie ja go założyłam. |
||
|
|
|
|
#193 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Filmik został wrzucony do sieci, więc każdy może wyrazić swoje zdanie. Negatywne również. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:43 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#194 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#195 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po to mam bardziej lub mniej sprecyzowane poglądy na takie tematy, żeby przewidzieć, jak bym się zachowała w podobnej sytuacji. Oczywiście, że ich zmiana jest możliwa, ale mało prawdopodobna. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#196 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to już zależy od Ciebie jaką drogą byś poszła w takiej sytuacji, chodź wiesz że człowiek pisze różnie a potem robi inaczej, ale skoro uważasz, że w Twoim przypadku zmiana jest mało prawdopodobna to niech i tak będzie.
|
|
|
|
#197 |
|
Konto usunięte
|
Masakra
lecą już caps locki i personalne wycieczki, dyskusja najwidoczniej upadła i się skończyła.
|
|
|
|
|
#198 |
|
Zakorzenienie
|
I sama na swoje pytanie odpowiedzialaś
![]() W dużej mierze dzięki tobie. Bardzo dążyłaś do jakiegoś zatargu. |
|
|
|
|
#199 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też nie rozumiem tych, którzy wchodzą na wątek, żeby napisać kilkanaście postów w kółko o tym samym, czego ich nauczono.
|
|
|
|
|
#200 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli co nie które osoby mają problemy z rozumieniem słowa czytanego to takie są konsekwencje.
|
|
|
|
|
#201 |
|
Zakorzenienie
|
Ale masz jakas misje uświadamiania czy co? Watek powstał po to, żeby każdy mógł podzielić się swoimi odczuciami, bo ma do nich prawo, o ile wyraża je w cywilizowany sposob
Dla mnie to oczywiste, ze fora są od dyskusji, poznawania innych poglądów. Ktoś nie chce oceniać to spoko, ale niech nie zabrania innym.
|
|
|
|
|
#202 | ||||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
czy napisanego w telefonie bardzo interesującego świat ;-) komunikatu, że właśnie stoi się w kolejce w sklepie; na przyklad ) aż tak bardzo mnie nie szokuje taki film, szczególnie, że został nakręcony delikatnie. Ty może nie pochwalasz, ale w gazetach np. można zobaczyć sesję uśmiechniętych sławnych kobiet w ciązy (nagie brzuszki ) czy pozujących ze swoimi maluchami w ramionach (przepraszam może za porównanie, jesli ktoś widziałby w nim coś niestosownego; ja nie widzę), ale dla mnie ta mama nie zrobiła nic bardziej ''gorszącego'' czy ''strasznego'', obnażającego jej czy dziecka intymność; jej dziecko nie było zdrowe i nie miało szans żyć dłużej niż kilka godzin, ale jest taką samą mamą jak każda i jej dziecko też jest/było dzieckiem. To jest jej i jej męża, bliskich, przeżycie, i moim zdaniem, zostało przedstawione w sposób wyważony. Cytat:
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2013-12-01 o 14:48 |
||||
|
|
|
|
#203 |
|
Raczkowanie
|
Ja bym nie wrzuciła takiego filmiku do internetu. Film nawet by nie powstał bo bym nie chciała doprowadzać do końca takiej ciąży. Nie widzę w tym sensu.
Według mnie stało się czymś normalnym, że teraz w internecie ludzie pokazują wszystko i mnie już przestało to dziwić. Sama bym tak nie zrobiła, ale inni tak robią. Po co - nie wiem. Ale co mi do tego.
|
|
|
|
|
#204 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#205 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() A w ogóle to ludzie wrzucają do sieci różne rzeczy - swoje opinie, historie, mówią sobie dzień dobry, dlaczego nie mieliby wrzucić śmierci? Tym bardziej, że, bez względu czy takie było zamierzenie, takie wydarzenie uważam za mające sens. Jest szokujące, więc tym bardziej zapadnie w pamięć. I dobrze, bo ludziom się utrwali, że nawet bezmózgiemu dziecku należy się szacunek, i że nawet jak ktoś żyje tylko 5 minut to jest to coś warte. Taki filmik kojarzy mi się trochę z paradą homoseksualistów -niektórzy mówią, że po co oni się z tym obnoszą, a ja uważam że jest to ważne. Zauważyłam to w najbliższym otoczeniu - od kiedy w telewizji zaczęło być głośno o homoseksualistach, zaobserwowałam traktowanie potrzeby bycia zgodnym z własną tożsamością za coś dosyć normalnego. |
|
|
|
|
|
#206 |
|
Zakorzenienie
|
tamlin111, moze bylabys łaskawa zauważyć, ze psujesz dyskusje na tym wątku i juz sie gadać nie chce po Twoich postach o tym, czego Ciebie nauczono i czego kultura wymaga?
Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2013-12-01 o 15:20 |
|
|
|
|
#207 |
|
Zakorzenienie
|
Wybacz, że mam odmienne zdanie od ciebie. Wybacz, że mam śmiałość je wypowiedzieć. Nie chce ci się gadać i bardzo dobrze, nikt od ciebie tego nie wymaga, ale nie jesteś nie wiadomo kim aby ustawiać ludzi na forum. Także jeśli nie pasuje ci, że odpowiadam na zadawane pytania bądź wyrażam swoje zdanie, nie czytaj tego. Rób to co ja od tej pory - ignoruj. A dyskusja na tym wątku opiera się głównie na atakach na osoby o zdaniu odmiennym od osób o zbyt wygórowanym poczuciu własnej nieomylności.
|
|
|
|
|
#208 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#209 |
|
Raczkowanie
|
Też uważam filmik za niepiękny, także nie zgadzam się z opinią tamlin111 jeśli chodzi o ten film. Ale wydaje mi się, że za bardzo się tu na nią rzucono. Nie widziałam, żeby zabraniała komuś pisać o swoich odczuciach. Pisze, że ją uczono postępować tak jak postępuje. Ale w jaki sposób to obraża innych?
|
|
|
|
|
#210 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:51.

ja tam lubię czasem podejść krytycznie do mentalności amerykańskiej.