|
|
#691 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wszystko, co chciałybyśmy wiedzieć... cz. 2
w normalnych spożywczych sklepach znajdę taki olej? bo nie wiem czy u mnie w sklepach takie są.. chyba że nie zwróciłam uwagi ale z drugiej strony.. nie wiem czy da sobie umyć zęby olejem.. trochę wątpię.. on uznaje tylko pastę miętową, nigdy nawet owocowych nie lubił... z kolei cukierki miętowe czy gumy to pluje dalej jak widzi...
|
|
|
|
#692 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#693 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mojej tak około 16 miesiąca życia pojawiła się chęć kreowania własnego wizerunku. Potrafi wygrzebać z szafy letnią wiatrówkę i zrobić histerię na pół bloku że ta kurteczka z kwiatuszkiem ma być założona - a na zewnątrz 8 stopni. Wczoraj był ryk że do babci pojedzie w sandałkach i płaszczyku na rozmiar 74 Ogólnie czego bym jej nie zaproponowała jest "Mania nie chce tego" i koniec kropka- jak pytam co chce mówi że "bodziaka w biedronki" i tylko w tym bodziaku by poszła na spacer. ![]() A kiedyś się dziwowałam jak bratowa dzieci ubierała- teraz wiem ze to one same się tak ubierały. Cytat:
A ja mam problem z myciem zębów. Ogólnie do tej pory moje dziecko miało 2 zęby na krzyż więc myłam wodą- tyle o ile. Specjalnie się nie wczuwałam. No ale ma już blisko 2 lata- zebów jest "aż" 10 więc kupiłam pastę 0-3 lata. No i Młoda zafascynowana że ma swoją pastę- z tym że ni cholery tego nie wypluje. Łyka i cieszy się że dobre (a normalną miętową kupiłam) Co z tym fantem zrobić?. Próbować aż załapie i nie przejmować się że łyka ? Nie myć pastą tylko nadal wodą?
|
|
#694 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oj, dobry dobry nie tylko kokosowyCytat:
|
||
|
|
|
#695 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Moja pięknie do tej pory ząbki myła, najpierw mi pozwalała poszorować, później sama, a teraz bunt. Co najwyżej sama szczoteczkę pogryzie trochę Już mam wizję czarnych pieńków Co z tym zrobić, jakieś pomysły, czy tylko czekać?
|
|
|
|
|
#696 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#697 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://sklep.efavit.pl/category/kokosowy Polecam nabyć- dobry do wszystkiego- smażenia, natłuszczania spękanych ust i jak się okazuje mycia zębów. Pastę kupiłam Aquafresh- 0-3 lata- ale z fluorem. Napisane jest że dziecko nie może połykać. Z moją jest ten problem że ona namiętnie pije wodę- nawet z wanny podczas kąpieli- non stop ją muszę pilnować. Cytat:
Edytowane przez hania811 Czas edycji: 2013-12-15 o 12:37 |
||
|
|
|
#698 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba tylko Elmex ma aminofluorek, reszta past przeznaczona jest dla starszych dzieci. Sama szukałam odpowiedniej pasty to albo mają dużo fluoru, albo parabeny i dwutlenek tytanu (ponoć lepiej go unikać).
|
#699 |
|
Zakorzenienie
|
Elmex też ma paraben i dwutlenek tytanu.
|
|
#700 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba tylko po to, żeby był problem. Ja wszystko to, co nie nadaje się już do założenia (za małe, zniszczone albo nie ta pora roku) po prostu chowam i nie ma problemu. Córka ma dwie pary kozaków, może wyjść w 1 albo 2, innych butów do wyboru nie ma, więc nie ma problemu ![]() Cytat:
|
|
#701 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie tak pomyślałam, że taka minimalna ilość pasty, z minimalną ilością fluoru nie powinna jej zrobić krzywdy- no ale wolałam zapytać jak to jest u Was. Colgate z kotkiem na pewno zakupię. I czym myjesz?
|
|
#702 |
|
Zakorzenienie
|
Ostatecznie kupiłam Colgate 2-6. Na szczęście córka nauczyła się wypluwac pastę jednak wpadki nadal się zdarzają.
|
#703 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
początkowo chciałam przeczekać żeby się nie zniechęciła, potem robienie z siebie głupka, żeby choć tylko trochę umyła, ale zdarzyło mi się umyć kilka razy na siłę. W tej chwili myje, albo udaje, że jest niedźwiedziem, który mam duże zęby albo opowiadamy jej o robaczkach, ktore zyją na ząbkach ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#704 |
|
Zadomowienie
|
dzięki dziewczyny za rady, poszukam tego oleju kokosowego a jak nie znajdę to w internecie poszukam.
A ten olej kokosowy to najlepiej żeby był tym "ostatnim" którym myjemy zęby żeby się jakoś trzymał czy to bez różnicy? Tzn najpierw pastą a potem olejem czy można najpierw olejem a potem pastą, jakaś różnica w kolejności jest? Zobaczę może u mnie w zielarskim mają taki olej Mój też kiedyś nie chciał myć zębów ale a to śpiewałam to on wtedy otwierał buzię bo "ja śpiewam ale myjemy ząbki), potem o robaczkach opowiadanie w stylu "ojej...a co to? robaczek? o rany robaczek idzie do buźki, szybko myjemy ! bo zaraz wejdzie ojej" a on się śmiał i myliśmy, robaków sie nie bał tylko pewnie tego mojego śmiesznego tonu Potem najpierw on mył, po nim ja myłam, a teraz tylko ja mu szoruję ![]() Co do wypluwania pasty, mój sam wypluwał bo nie podobało mu się to że ma pianę w ustach i po prostu źle mu z tym było ale za to spodobało mu się, jak dałam mu kubek i po umyciu ząbków lub jak już "piana się zrobiła" w buzi to nalewał wodę do kubka i płukał wodą (ale to dopiero jak 3 lata skończył to zaczął wiedzieć jak się płuka a nie pije wodę z kubka) |
|
|
|
#705 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#706 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#707 |
|
Wtajemniczenie
|
Poszukuję dobrego alergologa w Krakowie. Prywatnie, dla niemowlaka.
|
#708 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak Jej naszykuje do p-kola ubrania, to standardowo coś się Jej nie podoba i zmienia
|
|
|
|
|
#709 |
|
Zakorzenienie
|
Czy na usg brzuszka dziecko musi być na czczo ?Wydaje mi się to niemożliwe w przypadku niemowlaka, w szpitalu było to bez różnicy i właściwie dziecko było spokojniejsze, ale niedługo robimy ponownie.
Co myślicie? I drugie - poszukuję dobrego neurologa (dziecięcego) w celu zrobienia usg przezciemięczkowego w Warszawie, może ktoś z Was ma jakiś namiar
|
|
|
|
#710 |
|
Zakorzenienie
|
A co ile teraz karmisz? Ja bym bezpośrednio po jedzeniu nie brała, żeby nie ulało się.
|
|
|
|
#711 |
|
Zadomowienie
|
Mamy, pomozcie
![]() synek 15 mscy od ok. pol roku ma faze na "wiszenie" na ojcu. kiedy tz wroci z pracy albo w weekend, praktycznie nie ma prawie zycia, maly kaze mu sie nosic z miejsca na miejsce, sam nie wie czego chce i jeczy, poplakuje. wyjscie ojca wbrew jego woli albo proba zabrania synka od tza zeby ten chocby mogl za przeproszeniem do kibla pojsc, koncza sie rykiem. nie jest tak non stop, ale najczesciej. tz niby sie nie skarzy na glos, ale wiem, ze wolalby zeby Mlody nie byl tak upierdliwy w sumie i mnie to zaczyna meczyc...
|
#712 |
|
Konto usunięte
|
Żurawinko, absolutnie nie musi być na czczo, jedna rzecz tylko może być problemem - gdy maluch się poryczy calkiem, to w brzuszku będzie mnóstwo powietrza które utrudni badanie.
Klarissa, ależ jest fluoryzacja w szkołach Lady, no ale co my niby mamy? taka faza, minie.
|
|
|
|
#713 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale skoro nie musi być na czczo to ok, jakoś się dopasujemy. Czy w badaniu usg przezciemiączkowym można stwierdzić podwyższone napięcie mięśniowe? (na dziś koniec pytań )
|
|
|
|
|
#714 |
|
Konto usunięte
|
Nie
|
|
|
|
#715 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję za odpowiedź, z tego co mi pediatra powiedziała muszę iść do neurologa i ten mi da skierowanie na usg przezciemiączkowe ( jeśli dobrze rozumiem nie można pominąć pośrednictwa neurologa ?)
A o napięcie spytałam bo zastanawiam się czy jak na ten wiek Junior wygina się normalnie czy ponad miarę. Usg przezciemiączkowe robimy w sumie nie wiem po co ( w szpitalu zrobili mu jedne i ok, ale prikaz zrobić drugie i pomyślałam że może zobaczyli u niego coś ( napięcie?) czego nie powiedzieli głośno. Ale sobie dopowiedziałam w takim razie
|
|
|
|
#716 |
|
Konto usunięte
|
Tak, musi neuro dać skierowanie i od razu ci powiem, że poczekasz. Ja mam w środę dzwonić dopiero i tylko po to, by na styczeń termin umawiać!
A usg pokaże, czy nie ma jakiś mikrowylewów na przykład, tudzież naczyniaków czy innego dziadostwa - czyli uszkodzeń mechanicznych w mózgu, mogących powodować wzmożone napięcie. Ale o napięciu poczytaj tutaj - mnie się dużo rozjaśniło, do tego przegadałam temat z rehabilitantką - po pierwsze ogrom dzieci ma, po drugie często jest wynikiem ułożenia płodowego (a asymetrii nie macie czasem w komplecie?), no i przetrwałe odruchy + zła pielęgnacja dziecka. http://www.terapia-ndt.waw.pl |
|
|
|
#717 |
|
Zadomowienie
|
znaczy sie nic, tylko przeczekac? no nic, moze wytrzymamy- wszyscy
|
#718 |
|
Zakorzenienie
|
szaja, znasz Katamino? Fajne?
|
|
#719 |
|
Konto usunięte
|
Tzn. kojarzę z dzieciństwa tylko pentomino, które uwielbiałam, a jak w google wklepuję to mi na oko tak samo to wygląda
trudne to dość jest, na pewno nie przedszkole.
|
|
|
|
#720 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znam świetnego neurologa w Warszawie. Szczerze polecam. Ale przyjmuje chyba tylko prywatnie, w Centrum Medycznym Arka na Kasprzaka 7. Dr Tomasz Mazurczak.
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:13.

Już mam wizję czarnych pieńków
Co z tym zrobić, jakieś pomysły, czy tylko czekać?

trudne to dość jest, na pewno nie przedszkole.