Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 9 - Strona 113 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-01-04, 21:23   #3361
The light
Zadomowienie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 9

Coś życiowego Wam wrzucam

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1388867005892.jpg (56,3 KB, 63 załadowań)
The light jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-04, 21:24   #3362
Inw
Raczkowanie

Dziewczyny ja już umyta i mąż mi stanowisko do czytania wyszykował, więc zmykam zamiast odpisywać ale muszę się podzielić dawką humoru na wieczór

Jak wrócił luby z robót to poinformowałam go że kolejny maluszek się pojawił, więc on pyta czy duży i czy cc czy sn. Rzuciłam szybko okiem co EVI wpisała, żeby nie skłamać, i mówię: "cc, 3800, 53 kilometry". Nawet mu powieka nie mrugnęła, tylko stwierdził że to mleka będzie dużo szło. Myślałam że się posikam ze śmiechu
Inw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-04, 21:25   #3363
senira666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Nie wiem czy ja cię czasem w błąd nie wprowadziłam. Bo ja tam brałam wszystko co dawali i gaz i zzo. Zzo w ogóle na mnie super działało,nie czułam wcale bólu. Można chodzić po zzo,a ja nie miałam czucia w nogach,bo jeszcze później miałam komplikacje i znieczulali mnie do cesarki (której jednak nie było) i po tym znieczuleniu na cesarkę nie miałam czucia. Ale dziecko i tak miałam ze sobą. Dzwoniłam jak chciałam,żeby je odłożyć lub podać,ale w sumie w większości był przy mnie,przy cycku i przewijać też siedząc na łóżku dałam radę. A znieczulenie miałam od 1 w nocy,to o 9 rano już bez problemu chodziłam. Tyle,że po tych różnych znieczuleniach to nie czułam wcale bólu przez trzy dni A w szpitalu kłamałam,że boli bo by nie chcieli mnie do domu puścić jak na mnie jeszcze działało znieczulenie...
chodzi mi głównie o to czy po znieczuleniu zewnatrzoponowym do SN będę mogła sama się poruszać i jakoś w miarę normalnie funkcjonować. bo niestety nie będę miała pomocy położnych (bo generalnie to one mają w doo....ie pacjentów) więc wszystko trzeba samemu...
Stary 2014-01-04, 21:25   #3364
szarpa
Raczkowanie

Hej dziewczyny Jeżeli nie chcecie zebrać „ochrzanu” od położnej czy lekarza na obchodzie, kupując bieliznę poporodową zwróćcie uwagę, żeby były zrobione z siateczki O takie jak te http://canpolbabies.com/pl/produkty/...ki--poporodowe
Druga opcja to zwykłe bawełniane codzienne majteczki. Ale ja wyszłam z założenia, że nie chce brudzić bielizny osobistej. Sąsiadka z sali była w jednorazówkach, ale z takiej jakby fizeliny. I aż mi się jej szkoda zrobiło, kiedy została bardzo dosadnie pouczona. Chodzi o cyrkulacje powietrza. Żeby rany ładnie się goiły.
szarpa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-04, 21:28   #3365
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez senira666 Pokaż wiadomość
chodzi mi głównie o to czy po znieczuleniu zewnatrzoponowym do SN będę mogła sama się poruszać i jakoś w miarę normalnie funkcjonować. bo niestety nie będę miała pomocy położnych (bo generalnie to one mają w doo....ie pacjentów) więc wszystko trzeba samemu...

No ja po zzo nie czułam się inaczej jakoś pod względem sprawności,tylko bólu nie czułam. Dopiero po tym do cc nie było czucia.
Stary 2014-01-04, 21:48   #3366
senira666
Zakorzenienie

Cytat:
No ja po zzo nie czułam się inaczej jakoś pod względem sprawności,tylko bólu nie czułam. Dopiero po tym do cc nie było czucia.
dziękuje za info
Stary 2014-01-04, 21:49   #3367
Roane
Wtajemniczenie

Nie dam rady nadrabiać, padam z nóg. Okazało się że nie mam siły na wyprzedaże, po półtorej godziny łażenia po sklepach padłam na ryjek. Dosłownie, weszłam do domu, podeszłam do wyrka i manewrem filmowym zwaliłam się bezwładnie na łóżko, frontem. W ostatniej chwili przypomniałam sobie o brzuchu i podparłam się rękami, więc nie został totalnie zmiażdżony, ale niewiele brakowało
Jutro pochwalę się zdobyczami

Cytat:
Napisane przez demonyianioly Pokaż wiadomość
Co do byłego, to ciekawa sprawa, bo pieniądze mi nie doszły od niego. Chłop się zapiera, że wysłał. Poprosiłam o potwierdzenie przelewu w takim razie i obiecał, że teraz w weekend wyśle. Dość mocno się też posprzeczaliśmy. Pytał ciągle co trzeba kupić więc mu napisałam o laktatorze ręcznym, jakiś śliniaczkach, bo kiedyś się nimi podjarałam będąc jeszcze w Anglii. Poprosiłam też o zakup dla mnie bielizny ściągającej - zaznaczyłam, że oddam za nią. Usłyszałam, że przecież mam pieniądze co miesiąc. Pretensje czy już wszystko wydałam itp. A! I jeszcze skomentował, że pewnie biustonosz do karmienia kupiłam za 200 zł w Triumphie... Brak mi słów, nawet mi się nie chce już o większości sytuacji pisać. Wiem w dodatku, że te wszystkie teksty są spowodowane jego rozmową z matką. Dzień wcześniej z nią gadał i wszystkie te zarzuty usłyszałam od niej.
Dzwoni teraz to babsko do mnie, nie odbieram.

Wyjaśniam: nie kupiłam stanika ani w Triumph ani za 200 zł
Co do wytłuszczonego, rozumiem że chodzi o Twoje własne prywatne osobiste dochody z którymi on nie ma nic wspólnego, no nie? Więc jak on śmie wogóle interesować się na co je wydajesz? Z nim na serio coś jest nie tak. Nawet jeśli te teksty podpowiedziała jego matka, to jest dorosły, sam decyduje jaka treść wypływa z jego ust.
Ja tam nic złego nie widzę w stanikach z Triumpha za 200 zł. Co więcej widzę w nich masę zalet, między innymi to jak wpływają na moje samopoczucie.
Dopóki on za Twoje staniki nie płaci, nie ma nic do gadania, a jakiekolwiek wypominanie co robisz ze swoimi własnymi pieniędzmi jest wogóle poniżej jakiejkolwiek krytyki, zważywszy że od niego jak rozumiem do tej pory przez całą ciążę zobaczyłaś 200 zł i trochę ubranek, tak?
Stary 2014-01-04, 21:49   #3368
selena85
Wtajemniczenie

TVN Style - leci program "Położne".

Pokazywali już poród naturalny i przez cc.
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html
selena85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-04, 21:57   #3369
krolowa_nilu
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez EVI07 Pokaż wiadomość
Kochane moje Kobiety,dzisiaj o 13.15 przez cc przyszedł na świat Kubuś. Ma 3800 g i mierzy 53 cm. Jest piękny! Opis porodu napiszę już z domu.

Gratulacje!!!

Perfuzja, mi też szykuje się bezsenna noc. A obudzić dziecko do karmienia to nie lada wyczyn
krolowa_nilu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-04, 22:06   #3370
selena85
Wtajemniczenie

Ojej, żeby po naszych porodach czasami nie było AŻ tak ... :
Stary 2014-01-04, 22:12   #3371
Roane
Wtajemniczenie

A jednak nadrobiłam

Cytat:
Napisane przez Inw Pokaż wiadomość
(...)
Dobrze że niedoszła teściowa nie zadecydowała jeszcze do którego żłobka masz oddać maleństwo zaraz po porodzie, żeby móc pracować i zarabiać na dziecko i żeby jej synuś nie musiał na fanaberie typu śliniak wydawać Chociaż nie, pewnie żłobek byłby za drogi, lepiej zawinąć dziecko w chustkę (koniecznie po prababci), na plecy i do roboty. Aż dziwne normalnie że niedoszły tż taki nieogarnięty, taką zorganizowaną mamusię ma
Dobrze ujęte

Cytat:
Kochane moje Kobiety,dzisiaj o 13.15 przez cc przyszedł na świat Kubuś. Ma 3800 g i mierzy 53 cm. Jest piękny! Opis porodu napiszę już z domu.
Gratulacje!

Cytat:
Napisane przez selena85 Pokaż wiadomość
(...)
PawMaj

PawMaj

PawMaj
To ja się przyłączę

PawMaj

PawMaj

PawMaj

Cytat:
Ja nie chrapie za to zdarza mi się oślinić przez sen......
(...)
Mi też. Budzę się z otwartymi ustami, i mam plamę na poduszce

Cytat:
Napisane przez Shizu48 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jeszcze jedno ważne pytanie - orientujecie się jak to jest z rentgenem w ciąży? Dentystka do której się umówiłam kazała mi zrobić zdjęcie rentgenowskie zęba i uspokoiła że w ciąży przykryją mnie ołowianym kaftanem który nie zagraża dziecku.. Ale w internecie zdania są podzielone, niektórzy bardzo ostro wypowiadają się na temat negatywnego wpływu rentgena na dziecko, wiecie coś na ten temat? :/
Moja dentystka mówiła że w 3 trymestrze można zrobić jeśli to niezbędne, wcześniej nie.
Stary 2014-01-04, 22:12   #3372
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Ja juz smigam w piżamie
Dziś nie zjadłam ani magnezu ani no spy i nawet dobrze się czuje, dużo dzisiaj zrobiłam i mało leżałam...oby więcej takich dni
Uciekam do łóżka na obiecany masaż moich stóp
Stary 2014-01-04, 22:15   #3373
Muminek1991
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez iwantyou99 Pokaż wiadomość
Sen dziecka jest święty na tym etapie niepowinno sie tego robic dziecko wtedy bardzo sie regeneruje i poprostu rośnie.
A no widzisz, dobrze wiedzieć

Cytat:
Pewnie ma niezłe urwane pupy i zero czasu nawet na pójsćie na WC z dwójką naraz ojej
Oby, bo pisała przecież ,że coś się działo z małymi.Oby badania wyszły dobrze.

Cytat:
Napisane przez bella7 Pokaż wiadomość
jestem już w domu
Super, kiedy wyszłaś ??
02.03.2014- Benjaminek
Muminek1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-04, 22:19   #3374
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
Nie dam rady nadrabiać, padam z nóg. Okazało się że nie mam siły na wyprzedaże, po półtorej godziny łażenia po sklepach padłam na ryjek.
Rozumiem cię! Ja w tej ciąży jak kaleka. Od tygodnia już nie idę do centrum (jakieś 20 minut pieszo w jedną stronę),bo ostatnio tydzień temu to jeszcze w stronę sklepów spoko i to jest z górki,a jak wracając spojrzałam na drogę jaka mnie czeka i jak już mnie boli wszystko to usiadłam na krawężniku i zaczęłam płakać

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
Dziś nie zjadłam ani magnezu ani no spy i nawet dobrze się czuje
A tą nospę to tak na co dzień bierzesz? Bo ja myślałam,że to tylko w razie konieczności można,sporadycznie.
Stary 2014-01-04, 22:43   #3375
celin10
Rozeznanie

Cytat:
TVN Style - leci program "Położne".

Pokazywali już poród naturalny i przez cc.
Na TLC jest też "porodówka" i "nastoletnie matki" fajne programy
celin10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-04, 22:43   #3376
_Shiloh_
Wtajemniczenie

Cytat:
Gratulacje czekamy na opis porodu i fotki maluszka.

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
ski:
Ja wieszcze sobie kolejna ciekawa noc Moje dziecko od 11 śpi cały czas z dwoma przerwami na jedzenie. I obudzić się go nie da
Ja też sobie wieszczę bezsenną noc, bo Marcel coś marudny jest i niechce spac inaczej, aniżeli przy cycku

Cytat:
Napisane przez iwantyou99 Pokaż wiadomość
No to raj!
Chociaz w sumie jak to sobie pozliczam to pewnie podobnie tylko mnie strasznie męczą te przerwy. Jak bym tak mogła w jednym ciagu chociaz te 6h to bym była szczęśliwa.
Dokładnie najgorsze są te pobudki co 2-3 godziny, bo to nie jest efektywny sen i w rezultacie organizm nie jest wypoczety. Lepiej pospać te 5-6 godzin ciągiem i jest sie wyspanym, niż 8 z przerwami.

_
Dziewczyny podziwiam Was, że Wy w dwupakach potraficie oglądac filmy o porodach itp. ja w ciąży unikałam tego jak ognia
Czekam na grzanki z jajkiem sadzonym, TŻ pichci

Edytowane przez _Shiloh_
Czas edycji: 2014-01-04 o 22:45
_Shiloh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-04, 22:45   #3377
selena85
Wtajemniczenie

Modlitwę za siebie, swojego maluszka i Krzysia marudy i inne dzieci można ofiarować i wypisać na tej stronie: http://adonai.pl/modlitwy/?id=82
Stary 2014-01-04, 22:47   #3378
Soleil_Rouge
Rozeznanie

Ale mi się dziec dziś uaktywnil jak zawsze była spokojna i udawała ze jej nie ma, tak teraz wywija na wszystkie strony. Wcześniej obrywalam po zebrach jak mnie kopala, a teraz przerzucila się na boks - wali równo między pepkiem a spojeniem idealnie na srodku chyba jej dobrze zrobił dzisiejszy spacer - jutro też się wybieram, chyba że będzie lało tak jak teraz!

Edytowane przez Soleil_Rouge
Czas edycji: 2014-01-04 o 22:49
Soleil_Rouge jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-04, 22:54   #3379
selena85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Soleil_Rouge Pokaż wiadomość
Ale mi się dziec dziś uaktywnil jak zawsze była spokojna i udawała ze jej nie ma, tak teraz wywija na wszystkie strony. Wcześniej obrywalam po zebrach jak mnie kopala, a teraz przerzucila się na boks - wali równo między pepkiem a spojeniem idealnie na srodku chyba jej dobrze zrobił dzisiejszy spacer - jutro też się wybieram, chyba że będzie lało tak jak teraz!
Moja miała wczoraj taki Dzień Świra
Stary 2014-01-04, 22:56   #3380
gosia261282
Gang Iren

Wiecie co? Tak sobie myślałam,że urodzę w 9 części naszego wątku... ale już nie jestem tego taka pewna... Coraz częściej nawiedza mnie myśl,że się przeterminuję. Mimo,że bóle coraz mocniejsze. Mam bóle krzyżowe,okresowe,no i nic z nich nie wynika.
Stary 2014-01-04, 23:01   #3381
Nettk_a
Raczkowanie

Gratulacje dla nowych mamuś!

Podczytuję Was od czasu do czasu, ale muszę przyznać, że macierzyństwo jest bardzo wciągające Marzę, żeby się wyspać, bo jakoś odsypianie w dzień mi nie idzie

Jesteśmy już po pierwszej wizycie patronażowej i przekroczyliśmy magiczne 3000 g Jestem dumna z mojego Synka.

Fajnie perfuzja pisała, że jak patrzy na swojego Synka, to chciałaby, żeby już taki został malutki. Mam podobnie jak patrzę na mojego Słodziaka

Pytanie do mam - ile Wasze dzieciaczki teraz ważą? Ile przybierają na wadze? Olek jak się urodził ważył 2780 g (10.12), przy wypisie ze szpitala 2560 g (18.12), a ostatnio 3110 g (02.01). Przybyło mu ok. 600 g a lekarz twierdzi, że powinno ok. 800 i to nie za dużo. Buu...

I kolejne pytanko praktyczne : jak radzicie sobie z ulewaniem? Olkowi od 2 dni ulewa się prawie po każdym karmieniu, pomimo tego, że po karmieniu trzymam Go w pozycji pionowej aż mu się odbije (już pomijam, że najczęściej powoduje to rozbudzenie)... Czy Wasze Maluszki często ulewają po karmieniu piersią?
Nettk_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-04, 23:14   #3382
isia4891
Zadomowienie

Cytat:
Wiecie co? Tak sobie myślałam,że urodzę w 9 części naszego wątku... ale już nie jestem tego taka pewna... Coraz częściej nawiedza mnie myśl,że się przeterminuję. Mimo,że bóle coraz mocniejsze. Mam bóle krzyżowe,okresowe,no i nic z nich nie wynika.
Ja myślałam ze w dwupaku nie dotrwam do Nowego Roku, a tu jutro 05.
Niby termin mam na 11, ale synek spory to mógłby już wyskoczyć. Z drugiej strony to bardzooo się boję porodu...
isia4891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-04, 23:23   #3383
kukurydzianaa
Rozeznanie

Isia, chyba każda z nas się boi Będzie dobrze, musi być Bo kto jak nie my?

Zresztą poród jak poród, byle dzieci zdrowe nam się rodziły
Stary 2014-01-04, 23:24   #3384
isia4891
Zadomowienie

PawMaj widzę cie co porabiasz ,martwimy się o Ciebie i wywolujemy cały dzień

Edytowane przez isia4891
Czas edycji: 2014-01-04 o 23:29
isia4891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-04, 23:24   #3385
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez Nettk_a Pokaż wiadomość
I kolejne pytanko praktyczne : jak radzicie sobie z ulewaniem? Olkowi od 2 dni ulewa się prawie po każdym karmieniu, pomimo tego, że po karmieniu trzymam Go w pozycji pionowej aż mu się odbije (już pomijam, że najczęściej powoduje to rozbudzenie)... Czy Wasze Maluszki często ulewają po karmieniu piersią?

U mnie Wiktoria,moje pierwsze dziecko ulewała strasznie (no Eryk też,ale siostra bardziej). U niej było to dlatego,że piła za dużo. Ale też dużo przybierała. Urodziła się niewielka,podobna waga do twojego synka,a w ciągu pierwszego miesiąca przybrała ponad półtora kilograma. Z ulewanie nic nie robiliśmy,stopniowo było coraz lepiej,ale w sumie do pół roku ulewała.
Stary 2014-01-04, 23:36   #3386
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez isia4891 Pokaż wiadomość
PawMaj widzę cie co porabiasz ,martwimy się o Ciebie i wywolujemy cały dzień
Może zostawiła kompa włączonego czy coś. Raczej by się pochwaliła jakby urodziła
Stary 2014-01-04, 23:44   #3387
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Nettk_a Pokaż wiadomość
Gratulacje dla nowych mamuś!

Podczytuję Was od czasu do czasu, ale muszę przyznać, że macierzyństwo jest bardzo wciągające Marzę, żeby się wyspać, bo jakoś odsypianie w dzień mi nie idzie

Jesteśmy już po pierwszej wizycie patronażowej i przekroczyliśmy magiczne 3000 g Jestem dumna z mojego Synka.

Fajnie perfuzja pisała, że jak patrzy na swojego Synka, to chciałaby, żeby już taki został malutki. Mam podobnie jak patrzę na mojego Słodziaka

Pytanie do mam - ile Wasze dzieciaczki teraz ważą? Ile przybierają na wadze? Olek jak się urodził ważył 2780 g (10.12), przy wypisie ze szpitala 2560 g (18.12), a ostatnio 3110 g (02.01). Przybyło mu ok. 600 g a lekarz twierdzi, że powinno ok. 800 i to nie za dużo. Buu...

120-225 / tydzien do 4 miesiąca
90-150 / tydzien po 4 miesiącu.
Teoretycznie!
Dominik w ciagu miesiąca przybrał 1420g

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
iwantyou99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-04, 23:51   #3388
gosia261282
Gang Iren

W sumie to nie ma co porównywać jak dzieci przybierają.
Wiem,że kiedyś pediatra mówiła mi,że nie jest dobrze,jak dziecko spada w siatce centylowej,a jak mniej więcej idzie swoim centylem,nawet jeśli nie jest on wysoki to OK.
Stary 2014-01-05, 00:00   #3389
Ważka
Raczkowanie

Hej dziewczyny Witam się wieczorową porą.
Gratulacje dla kolejnej rozpakowanej mamy i dla maluszka

Ja w piątek miałam usg,mały ma ok.2400 więc wygląda na to,że ponownie urodzę kruszynkę. Moje rozwarcie na szczęście się nie powiększyło,odstawiłam duphaston no i czekamy na rozwój wydarzeń
Nockę miałam nie ciekawą,zaczęły pojawiać się skurcze i już myślałam,że rano bedziemy wybierać się do szpitala...później skurcze ustąpiły a o 6 obudziła się moja pierworodna i chciała żeby opowiedzieć jej bajeczkę. W końcu zasnęłam w jej łòżku i o 8 obudziłam się cała połamana

Dokupiłam dzisiaj brakujące rzeczy do szpitalnej torby,spakowałam się,wysprzątałam dom i jakby co to jestem przygotowana

Pozdrawiam
P.S. nie mogę się doczekać jak mi naprawią laptopa i wreszcie będę mogła coś zacytować i częściej i szybciej pisać,bo na tablecie to jakaś porażka Uciekam spać
Stary 2014-01-05, 00:05   #3390
perfuzja
Zakorzenienie

Nettka co do wagi nie wiem, bo dopiero we wtorek mamy wizytę u pediatry.

Emil ulewa bardzo, zdarza mu sie tez wymiotowac. Odbijam po jedzeniu, ukladam na boku do spania, mam pod ręka coś do wycierania buzi i tyle.

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości