|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł kolejnego wątku! | |||
Na plotkowym królujemy, każdą kupę świętujemy |
![]() ![]() ![]() ![]() |
7 | 16,67% |
W pieluszce znów kupa, na plotkowym obgadana nasza grupa |
2 | 4,76% |
Pierwsze ząbki posiadamy gryźć więc wszystko zaczynamy |
2 | 4,76% |
Czas się napić butlę soczku mamy przecież już pół roczku |
17 | 40,48% |
Siadać pięknie zaczynamy, pierwsze ząbki posiadamy |
11 | 26,19% |
Mamusie i dzidziusie VII-VIII |
3 | 7,14% |
Głosujący: 42. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4531 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy dziś zabawy kupę, wycieramy dzidzi pupę - mamusie VII-VIII 2013 cz.V
Cytat:
Perse myślę, że to przez suche powietrze. Poobserwuj jeszcze jutro. ---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:33 ---------- Jutro zaczynam 'walkę' z plamami i odstawiam Frankowi wszystko. Zostaje na samym mleku. Nie wiem jak ja to zrobię, jak on to będzie jadł. Nie mamy wyjścia. Najwyżej bedziemy sie męczyć strzykawką, kubeczkiem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4532 |
Zadomowienie
|
Śpi moja łobuziara
![]() Mieliśmy dzisiaj gości. Przyjechała do nas moja świadkowa ze ślubu z 11-miesięczną córką. Milena na jej widok strasznie się cieszyła. Pobawiły się troszkę razem dziewuszki, ale śmiem twierdzić, że Milena nie umie się dzielić z innymi dziećmi zabawkami ![]() ![]() ![]() ![]() Koleżanka z córką jeszcze nie wyszły, a przyjechali następni goście ![]() ![]() ![]() I przez to wszystko nie zrobiłam dziś pizzy ![]() ![]() Aaa i zdjęcie małych koleżaneczek w klubie ![]() Edytowane przez malinka0525 Czas edycji: 2014-01-12 o 21:05 |
![]() ![]() |
![]() |
#4533 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;44562456]Aż mi głupio pisać (i ani się nie chwalę, bo wiadomo, jak się pochwali - co jest potem), ale u nas od 3 dni jedna pobudka w nocy. Może to kwestia solidniejszego karmienia? Bo jemy tak: 8-9 120 ml mleka 11-12 100 ml (tzn. na takiej ilości mleka) kaszki+popija mlekiem, ok. 50-60 ml 14-15 słoiczek obiadku+ok. 80 ml mleka 17-18 deserek+mleka ile chce, różnie to bywa 21 - ok. 140 (+/-20 ml) mleka no i teraz już tylko koło 4-5 się budzi, a tak to zwykle było jeszcze koło 2 - za każdym razem na 120 ml mleka. (mleko moje, do tego podaję herbatkę między posiłkami, ale nie pije jej wiele) W sumie pewnie mogłabym mu podawać mniej mleka, a więcej herbatki, ale póki mam mleko, chcę, żeby go pił jak najwięcej. Poza tym u nas i tak wciąż zielenina, może jak podam mięso, to dam więcej picia zamiast mleka.[/QUOTE] To super ze Artus dal mamusi odpocząć w nocy ![]() Cytat:
![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;44572971]U mnie dzisiaj było tak brzydko, że nie wyszliśmy na spacer (głównie z powodu wiatru). I Artur też marudny. Na koniec bananka płakał, że nie chce, byłam w szoku, bo on uwielbia bananka. Jakiś taki ma dzisiaj zły dzień. I suchy kaszelek :/ Martwię się trochę, ale na razie nie myślę o lekarzu, bo jest tylko suchy i to głównie po pokrzykiwaniu.... Myślicie, że to może być z tego, ew. z suchego powietrza? Czy iść z tym do lekarza?[/QUOTE] Nie wiem czy to możliwe ale może naszym maluszkom także ta brzydka pogoda daje się we znaki bo niunia także miała taki zly dzień bo o wiele mniej się usmiechala i kaszelek także miała rano ale do południa minal. Gratuluje wszystkim naszym pociechom skończenia okrągłych miesięcy i nabycia nowych umiejetnosci ![]() ![]() A co u mnie - od paru tygodni nie mogę się pozbierać bo ciagle mi cos dolega a ja raczej zawsze twarda sztuka bylam i choroby się mnie baly ![]() W sobote Mateuszek miał urodziny 9 lat i zrobiłam mu imprezke na słodko-slono czyli tort ciastka cukierki ciasta chipsy paluszki. Byli wszyscy oprócz mojego teścia ale Mati nawet o niego nie zapytal 13 sztuk dorosłych i 8 dzieci. Imprezka się udala i zrobiliśmy Matiemu niespodzianke zawolalismy dzieci na dwor i puszczaliśmy fajerwerki ![]() ![]() Justynka jest coraz sliczniejsza coraz bardziej kontaktowa nie reaguje na każdego placzem, podaje jej po trochu moich zupek i odpukać ale na razie wszystko ok mimo tego ze to nie jednoskładnikowe dania ale nie zaobserwowałam zadnych wysypek i boli brzuszka. Na początku nie wychodzilo jej jedzenie ale teraz ladnie już buziunie otwiera i zjada a raczej na razie tylko degustuje ![]() Jestem zakochana w swoich dzieciach mimo tego ze chwilami jest ciężko i jeszcze te noce z tyloma pobudkami a ja i tak pozno się klade spac wiec jak przespie 4 godziny to mowie ze norma wyrobiona i jest ok chociaż same wiecie jak się funkcjonuje po niewyspaniu ![]() Pozdrawiam wszystkie mamusie i dzidziusie ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:26 ---------- Poprzedni post napisano o 22:21 ---------- 19 stycznia maz ma imieniny i wyprawiam i będzie tyle samo gości co na urodzinach Mateuszka i tak się zastanawiam jak ja ogarne gotowanie dzieci i obowiązki domowe ![]() ![]()
Mateuszek http://www.suwaczki.com/tickers/f2wliei39q7tb9tv.png Justynka http://www.suwaczki.com/tickers/f2wliei3ryek4edn.png Edytowane przez Katerine2 Czas edycji: 2014-01-12 o 21:24 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4534 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Współczuję strasznie, ale ja też musiałam zaczynać wprowadzanie od nowa, w sumie nie jestem do dzisiaj pewna, po czym była wysypka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4535 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Dzien minal fajnie..wspolny obiad z mama i siostra, smaczne jedzonko, grzeczne dziecko ![]() ![]() Olus sprobowal dzisiaj dyni z ziemniaczkiem..bylam pewna porazki, a tu mnie dziecko zaskoczylo..jadl az milo ![]() Od mojej mamy dostal sloiczek dania i deserku, wiec i w naszej szafce zbiera sie lakoci ;P A to moja galaretka ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#4536 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4537 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;44563598]Nie ma się co cieszyć na zapas, bo jeszcze się może odmienić, dzieci w różnym wieku zaczynają mieć akcje nocne. Nie chcę być wredna, ale czasami potem rodzice są w szoku: jak to tak, przecież przesypiał noce, a tu ząbki, skok, Bóg wie co i już dziecko się budzi co godzinę... Sama zresztą pisałam, że do niedawna Artuś spał bardzo niespokojnie i budził się już 2 godziny po uspaniu. Bardzo różnie to bywa.. Byłam, bardzo niewiele podcięłam, ale czuję się o niebo lepiej...[/QUOTE] Nie chce byc wredna, ale chcialabym, zeby choc przez tydzien u mojego brata odczuli jak to jest wstawac do dziecka min. 5 razy w nocy.. bo poki sami nie odczuja, to mam wrazenie, ze zawsze bede robic za jakas marude w rodzinie, ktora steka i przesadza... Boze naprawde to napisalam? ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jak to za niektorymi?? Teraz nie wiem czy sie zaliczam ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|||||||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4538 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To tylko swiadczy o tym jaki nasz watek jest szczesliwy ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;44572971]U mnie dzisiaj było tak brzydko, że nie wyszliśmy na spacer (głównie z powodu wiatru). I Artur też marudny. Na koniec bananka płakał, że nie chce, byłam w szoku, bo on uwielbia bananka. Jakiś taki ma dzisiaj zły dzień. I suchy kaszelek :/ Martwię się trochę, ale na razie nie myślę o lekarzu, bo jest tylko suchy i to głównie po pokrzykiwaniu.... Myślicie, że to może być z tego, ew. z suchego powietrza? Czy iść z tym do lekarza?[/QUOTE] Ja tez bym jeszcze poobserwowala... Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Swietna impreze urzadzilas synkowi ![]() ![]() Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 00:17 ---------- Poprzedni post napisano o 00:16 ---------- Teraz czas spac ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4539 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzoan masz prawo marudzić. Moja siostra jak zobaczyła jaki może być piotrek marudny i płaczliwy jak ma kolki to nawet mamie powuedziała, że mi współczuje. W nocy daje to co w dzień : woda, herbata z liści orzecha włoskiego (to na brzuszek), sok jabłkowy, kompot jabłkowy Kolejna noc do doopy ah te zęby Sent from my FUN using Wizaz Forum mobile app |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4540 |
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() PERSE Może być ten kaszelek po krzykach jak napisałaś,ale jeśli cię będzie niepokoił to idź do lekarza. Sprawdzić nigdy nie zaszkodzi ONA powodzenia!! Niech plamy szybko zejdą i będziecie mogli wprowadzać..czyli jednak nie kukurydza? Sent from my Lumia 800 using Tapatalk
#4541 |
Zadomowienie
|
Witam w poniedzialkowy poranek ;-) Emi w pt mila szczepienie, przeszla bardzo dzielnie wazy juz 6280g ;-)
Dzoan doskone Cie rozumie!!!!!! Jak ktos ma grzeczne i spokojne dzieci to nie wie co to znaczy i nigdy nie zrozumie przez co przechodzimy! A juz najbardziej mnie denerwuja teksty bezdzietnych "juz nie robcie z siebie takich meczennikow" kiedy oni z imprezy na impreze, weekend na spa, kino, basen, obiady w restauracji, a ja kazdza godzine snu w nocy uwazam za swietosc!
#4542 |
Konto usunięte
|
Dziękuję za odpowiedzi w sprawie kaszlu!
W nocy zero, jak siedzi cicho, to też zero... Elaine, tylko wiesz, musiałabym iść na dzieci chore, a jemu nic nie jest, pójdę ze zdrowym dzieckiem, wrócę z chorym :/ Dzoan, jeśli Ty się uważasz za okropną po tym, co napisałaś, to mnie już szykują apartament VIP w piekle ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4543 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:22 ---------- Poprzedni post napisano o 09:20 ---------- Magolinka jak u Was, kiedy wychodzicie? Trzymam mocno kciuki, duzo zdrowka i szybkiego powrotu do domku :-*
![]() |
#4544 | ||
Zadomowienie
|
Dzień dobry!! U nas pierwsza drzemka. Ja jestem dziś jakaś nie do życia, słońce świeci i przestało wiać to może się wybierzemy choć na spacerek. Chyba całkiem zdziczeje w tym domu. Od 3 dni nie byłam nawet na klatce schodowej. ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4545 |
Zakorzenienie
|
Dzien dobry
![]() Lezymy jeszcze w lozku..ostatnia drzemka razem od 7 do 9 ![]() ![]() ![]() Pisalam to godz. temu i nie wyslalam :P Olus tarza sie teraz na kocyku i wkolo na dywanie.. jestem w szoku jak potrafi sie obracac, przesuwac..do przodu nie potrafi, ale co tam..mozna sie poturlac ;P Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#4546 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;44578744] Elaine, tylko wiesz, musiałabym iść na dzieci chore, a jemu nic nie jest, pójdę ze zdrowym dzieckiem, wrócę z chorym :/ [/QUOTE] ee to odpada. Nie ma sensu na dzieci chore. A przyjmują u was dzieci zdrowe? mają jakiś wytyczony czas dla takich dzieciaczków? Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:26 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ---------- aaaa i u nas spadł śnieg w nocy ![]() ![]() Ewusia: trzeba korzystać z pogody i iść na spacer. Ja właściwie chodzę codziennie, wyjątkiem były te huraganowe wiatry. Dzoan; ![]() Kejt: jak suche placki u Fi?
![]() |
#4547 |
Konto usunięte
|
Tak, Elaine, przyjmują dzieci zdrowe, ale jak przyjdę i powiem, że Mały kaszle, to mnie ochrzanią :P
Ale na 50% to suche powietrze, na 50 - gadanie/wkładanie rączek do buzi. |
![]() ![]() |
![]() |
#4548 |
Zadomowienie
|
Witamy sie
![]() dzisiaj byłysmy na szczepieniu mała nic nie płakała ![]() waga 6040 wzr. 63 cm. pani doktor zadowolona . Zreszta zmieniłysmy pania doktor to i my zadowolone. I stawiamy soczki bo konczymy dzis 5 mies ![]() Sammi usciskaj Kubusia ![]() Wczoraj wieczorem oczywiscie mała sie przebudziła jak tylko brałam kapiel wiec TZ do niej poszedł ale nie szło potworka uspokoic wiec musiałam wszystko rzucic i leciec do sypialni. Mała juz lezała w łózku jak mnie zobaczyła to sie uspokoiła przytuliła sie i zaczeła nawijac. w pewnym momencie odwróciła sie do TZ i majac smoczek w buzi powiedziała do nie go cos co brzmiało jak TATA i oczywiscie Tz sobie wkrecił ze zaczeła gadac i powiedziała pierwsze tato. A co tam niech ma i niech zyje w błogiej nieswiadomosci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4549 |
Zadomowienie
|
Witam się i ja
![]() Jestem wykończona,dwa dni walczyłam z czymś podobnym do grypy żołądkowej,modląc się przy okazji,żeby Malucha nie zarazić.Swoją drogą nie wiem,czy coś się na to bierze,czy trzeba czekać,aż przejdzie samo.W związku z tym nie poszłam wczoraj na spacer i nie wsparłam Wielkiej Orkiestry,a jak w wieczornych wiadomościach tv zobaczyłam doktora,który operował moje dziecko,to aż łza mi się ze wzruszenia zakręciła... Wszystkim zazdroszczę przespanych nocek,u nas na razie jest fajnie od dwudziestej mniej więcej do w pół do pierwszej,potem pobudki co godzinę.Na noc daję ostatnio kaszkę Hippa(słoikowy "Przysmak na dobranoc")Młody pochłania pół słoika i śpi trochę lepiej.Swoją drogą radzę dobrze czytać etykiety na słoikach,ja wczoraj byłam tak schorowana,że dopiero rano zorientowałam się,że dałam dziecku na noc gluten(a potrawa była od czwartego miesiąca)Dobrze,że już próbowaliśmy glutenu wcześniej,dziś w nocy skończyło się tylko na głośniejszych bączkach ![]() Nadrabiam. |
![]() ![]() |
![]() |
#4550 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
#4551 |
Zadomowienie
|
Aga-za szczepienie i pięć miesięcy
![]() Fiazo-dla Piotrusia ![]() madi-współczuję choroby,ja ledwo ciepła też jestem ![]() magda_02-cebionu już dziecku nie podaję,ale wcześnie pani dr nas uczyła,żeby kapać na łyżeczkę i do buźki.I tak szło. Emi- ![]() Ona-220 ml mleka plus dodatki???Zazdroszczę bardzo,po takim posiłku dzieć musi być syty przez jakiś czas i nie marudzi. Elaine-gratuluję spanka Igiego i modlę się o takie samo dla Jaśka,ja już na twarz padam ze zmęczenia.Ostatnio podczas dwugodzinnego spaceru śpi 15 minut,a ja resztę trasy pokonuję ze strachem w oczach.Marchwi,ziemniaka i dyni moje dziecko też nie znosi,karmienie przypomina toczenie kamienia pod górę. Dla Zuzanki- ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4552 |
Zakorzenienie
|
lemurki: u nas tylko ten ziemniak bruździ.. ale liczę na to, że jakoś w końcu przejdzie i on. Oj to malutko śpi na spacerze, ale powiem szczerze, że do 3 miesiąca Igor darł się w wózku niesamowicie i spał 30 minut z zegarkiem w ręku. Nieważne ile chodziłam.....dopiero potem mu przeszło i teraz jest naprawdę spoko. Także na pewno u was też sie to unormuje.
#4553 | |
Zakorzenienie
|
Smakowało
![]() Na rękach cały czas, na brzuszku jakby lepiej. Za Twoją radą odstawiłam wit. D, zobaczymy jak dalej będzie... Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4554 |
Zakorzenienie
|
Kejt: u nas przy alergii najpierw z brzucha schodziło.. potem ręce i nóżki.. a pojawiało się odwrotnie
![]() uwielbiam Igiego! ![]()
#4555 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;44578744]Dziękuję za odpowiedzi w sprawie kaszlu! W nocy zero, jak siedzi cicho, to też zero... Elaine, tylko wiesz, musiałabym iść na dzieci chore, a jemu nic nie jest, pójdę ze zdrowym dzieckiem, wrócę z chorym :/ Dzoan, jeśli Ty się uważasz za okropną po tym, co napisałaś, to mnie już szykują apartament VIP w piekle ![]() Hahaha ![]() Cytat:
Jak bedziesz wprowadzala gluten, w formie czego, sam czy z czyms, w jakiej porze, ile? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4556 | ||
Zadomowienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;44579781]Tak, Elaine, przyjmują dzieci zdrowe, ale jak przyjdę i powiem, że Mały kaszle, to mnie ochrzanią :P
Ale na 50% to suche powietrze, na 50 - gadanie/wkładanie rączek do buzi.[/QUOTE] Moja tez kaszle przez suche powietdze. I od placzu jak sie bardzo wydziera to ma pozniej kaszel i chrypke! ---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ---------- Cytat:
Suler ze Twoj Igus tak ladnie spi i ze jest grzeczny! Moze moja Emi tez taka kiedys bedzie ;-) ---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ---------- Mialo byc super :-P ---------- Dopisano o 12:20 ---------- Poprzedni post napisano o 12:15 ---------- Cytat:
![]() |
#4557 |
Raczkowanie
|
Cześć Dziewczynki!
Cały czas Was podczytuje ![]() ![]() Łączę się w bólu Dzoan i reszta dziewczyn z nieprzespanymi nocami ![]() Współczuję wszystkich niejadków i chorób ![]() U nas niestety średnio dobrze :-( . Amela ma skazę białkową/ alergię na mleko krowie/ alergię na laktozę <?> Nie wiem co dokładnie, bo jeszcze nie wiem czym to się dokładnie różni, a odkryliśmy to wczoraj. Jestem przerażona! W dodatku znowu mamy problemy z wagą- Amela przybrała zaledwie 185g przez miesiąc. Ale poza tym to Malutka jest wesolutka i śmiechotka z niej niesamowita ![]()
![]() |
#4558 |
Konto usunięte
|
Paulinka współczuję skazy. Jak to odkryliście? KP?
A co do przybierania - prawie każda z nas prędzej czy później ma ten problem, po 3 m-cu dzieci mniej przybierają. U nas też raz lepiej raz gorzej z tą wagą... ---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ---------- Dziewczyny i jeszcze proszę o poradę: używamy Pampersów 4. Na dzień są dobre, nic się nie dzieje. Ale na noc są ciut za duże, tj. na bokach trochę nie stykają i często Artek przesikuje je z boku, zwłaszcza, jak go kładę na boczku. 3 już za małe. Co polecacie kupić na noc??? Jakieś inne Pampki? Albo inne pieluszki? |
![]() ![]() |
![]() |
#4559 |
Zadomowienie
|
O Matko co ja narobiłam!!! Miałam iść na spacer z Tymusiem, to zamiast pójść na promenadę, to z tęsknoty za ludźmi wymyśliłam, że skoczę z Tymkiem do koleżanki na kawę w trakcie spaceru. Dojechaliśmy - okazało się, że ona ma lokal na 1 pietrze, a ja głupia myślałam, że na parterze. Tymek mi usnął w aucie, więc musiałam go wtachać z wózkiem!! Idiotka, wtachałam choć to było strasznie niebezpieczne!!!
![]() ![]() ![]() ![]() Normalnie jestem w takim stresie, że szok. Tymuś grzeczny i spokojny, właśnie usypia po obiadku. Jakie szczęście, że nic mu się nie stało!! ![]() Na dodatek nie wzięłam mu torby z wyposażeniem, a zrobił kupkę i musiał z nią jechać do domu.. ![]() Przepraszam za elaborat, piszę Wam to bo strasznie mi przykro i tylko Wam mogę się wygadać. ![]()
![]() |
#4560 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Oklaski Cytat:
Sent from my FUN using Wizaz Forum mobile app |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:25.