Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1 - Strona 34 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-03-28, 11:21   #991
senira666
Zakorzenienie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1

Cytat:
Napisane przez iwantyou99 Pokaż wiadomość
Gdzie jest napisane ze przyrost powinien wynosić 200-250g? Z moich informacji wynika ze 150-250g.
Wiec 400 g w 3 tygodnie to jak najbardziej ok.
ale ok to nie że "za dużo"

Cytat:
Napisane przez sadlaczyca Pokaż wiadomość
senira, 400g w 3 tyg to wcale nie tak dużo, może pomyśl o zmianie lekarki bo to nie pierwszy raz jak zalazła Ci za skórę i "mondrości" wygłasza..
właśnie tak się zastanawiam nad tym i zbieram info od znajomych gdzie mają pediatrów i jacy są itp ... póki co mam faworyta tylko że kawałek ode mnie ...
Stary 2014-03-28, 11:21   #992
Hosenka*
Zakorzenienie

Kacper leży na macie, przygląda się jednej zabawce, myśli, myśli i ... pac

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-28, 11:24   #993
idaikot
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez senira666 Pokaż wiadomość
bo w ciagu 3 tyg przybrala 400g prawie i ze : "nie ma sie co dziwic w koncu mm"
Też mi się wydaje, że to ok przyrost. Mój przybrał ostatnio w tydzień 230 g i jak to stwierdziła położna "szału nie ma".
idaikot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-28, 11:29   #994
iwantyou99
Zadomowienie

Przyrost tygodniowy ma znaczenie przy mm lub karmieniu mieszanym. Pozatym istotne sa centyle. I to zeby dziecko do 6 miesiąca podwoiło wagę urodzeniowa a do roku potroiło.
Nie tyczy sie to dzieck urodzonych przed wcześnie , hipotrofikow i dzieci ze skrajnie niska waga urodzeniowa.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
iwantyou99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-28, 11:31   #995
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Kacper leży na macie, przygląda się jednej zabawce, myśli, myśli i ... pac
Stary 2014-03-28, 11:36   #996
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
a ile taka msza trwa ??
bo ja jak byłam ostatnio na chrzcie to było duuużżżo dzieci i grupowo jakby robione bez zbędnego gadania więc w kościele to byliśmy max 15 minut
W kościele byliśmy dobrą godzinę a później w restauracji
Cytat:
Napisane przez AgatkaL Pokaż wiadomość
U nas ciąg dalszy walki z bakami. Wczoraj w nocy i cały dzień marudziła, stękała, krzyczała, popłakiwała i zrobiła dwie kupy, co u niej się nie zdarza. Już sobie wmówiłam, że to powikłanie po szczepieniu na Rota.
Dziś noc już była lepsza, ale baki sadzi przeraźliwe - jak stary. Biedna. nie mogę patrzeć jak się męczy.
Moja Lena już drugi tydz męczy się z bąkami, już nie wiem jak jej pomóc, cała pólka kropli i nic nie pomaga.....ciągle tylko słyszę " trzeba to przejść "
Stary 2014-03-28, 11:39   #997
magnusia
Zakorzenienie

dziewczyny- jak mrozicie zabawki to przez jaki czas siedzą w zamrażarce? muszę wymrozić i nie wiem ile je tam zostawić
Stary 2014-03-28, 11:40   #998
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

O rany uświadomiłam sobie właśnie jak bardzo w zeszłym roku o tej porze przeżywałam i płakałam że znowu się nie udało, że ta wredna @ znowu się pojawiła...po prostu byłam załamana a dziś trzymam na rękach naszą córeczkę i zaraz znowu się porycze ale tym razem ze szczęścia
Uciekamy na spacerek
Stary 2014-03-28, 11:48   #999
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
O rany uświadomiłam sobie właśnie jak bardzo w zeszłym roku o tej porze przeżywałam i płakałam że znowu się nie udało, że ta wredna @ znowu się pojawiła...po prostu byłam załamana a dziś trzymam na rękach naszą córeczkę i zaraz znowu się porycze ale tym razem ze szczęścia
Uciekamy na spacerek

Ja juz byłam w ciazy choć nie wiedziałam

Stary 2014-03-28, 11:50   #1000
AgatkaL
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Negrid Pokaż wiadomość
A na jakim mleku jesteście? .
Jesteśmy na Bebilonie.

Maja praktycznie zawsze jak zapadnie w głęboki sen, to śpi z otwartymi ustkami ...o tak właśnie...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_9492mini.jpg (69,4 KB, 53 załadowań)

Jesteśmy zaręczeni !!!
http://s8.suwaczek.com/201102120926.png

♥NASZ ŚLUB♥ 03.09.2011
http://s5.suwaczek.com/20110903580113.png

Edytowane przez AgatkaL
Czas edycji: 2014-03-28 o 11:53
AgatkaL jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-28, 12:02   #1001
konsternacja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kalina27 Pokaż wiadomość
co się dziwić jak zostało maleństwo potraktowane taką dawką toksoidów w szczepionce.
ja w minionym tygodniu zaszczepilam i niestety w mojej przychodni szczepili tym nieszczesnym pentaxim-em. Kolejne szczepienia odpuszczam, az mały skonczy rok. A teraz modle sie tylko zeby nie było powikłań po tym paskudztwie
A Twoja przychodnia jest przychylna do takiego odwlekania? Bo moja niestety nie za bardzo. Na szczęście jeden termin nam minął wczoraj- przez ten szpital powinni nam odroczyć szczepienie ale ja nie będę się dopominać o nowy termin, może sami trochę o nim zapomną.

Cytat:
Napisane przez tridentina Pokaż wiadomość
(...)

u nas chleb piecze TZ i wychodzi mu rewelacyjny

ja myślałam nad bardziej staroświeckim prezentem - rowerem
pogadam z chrzestnym czy by się dorzucił.

Też w ciąży piekłam chleb i był naprawdę dobry ale mi się przejadł. Teraz jak piszecie o domowym chlebie to naszła mnie chęć na niego

A co do prezentu to też mam ochotę dać Chrześnicy rower na Komunię. Ta po staremu Najwyżej mnie przeklnie;p

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
(...)

W ogóle to ja mam straszny problem z temperaturą w domu- co bym nie robiła to mam 23-24 stopnie Kaloryfery pozakręcane, wietrzę mieszkanie pomieszczeniami (aby małego nie zawiało), nawilżacz chodzi regularnie i co- dupa, dalej gorąco Wmieszkaniu robi się zaduch co też nie jest ani dobre ani miłe- nie wiem już jak sobie z tym poradzić[COLOR="Silver"]
(...)
U mnie też, mimo tych wszystkich zabiegów cały czas jest 23 stopnie. Już nie wiem co z tym zrobić;/

Józefina, Magnusia w czasie pobytu w szpitalu też miałam mega katar i robiłam tak, że najpierw czyściłam nos solą fizjologiczną a dopiero później stosowałam krople do nosa i po jednym dniu takich czynności mi się skończył. Po tym miałam łuszczącą się skórę na nosie ale to smarowałam alantanem kremem i już przeszło.

Czy któraś z Was może polecić jakiś inhalator dla dziecka? Bo Jaś miał 3 razy dziennie inhalację w szpitalu i bardzo mu to pomagało. W domu też mam zamiar ją stosować przy katarze aby nie dopuścić do jego rozwoju.

Aha i mój przybiera tygodniowo 200g na kp i nikt nie mówi, że coś jest nie tak.
konsternacja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-28, 12:02   #1002
Le La
Zadomowienie

Dzien dobry,

Nadrobilam Was, ale nie wiem co komu mialam odpisac, bo Alek kwęka od samego rana i nie moge sie skupic

Z tego co pamietam wspolczuje przeziebien i zycze Wam jak najszybszego powrotu do zdrowka.
Co do spania z otwarta buzia, Alek tez tak spi i wyglada jak maly karp

Jezu chyba sprobuje uspic tego mojego krzykacza, bo mi glowa peknie
Stary 2014-03-28, 12:03   #1003
patrycjja
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
Uciekamy na spacerek
u mnie ostatnia @ była 18.04 pamiętam i test 20 maja ale ten czas leci ... i pamiętam jeszcze, że nie wierzyłam, że urodzę w termin 25.01 - od poczatku obstawiałam 11.01. A tu proszę jak się udało

I moje Młode też sypia z otwarta buźką - szczególnie podczas spania na boku. Wtedy jest podobna do tatusia - bo chociaż ustka ma moje to ułożenie jak są otwarte po tatusiu. Pierwsze tygodnie miałam zagwozdke kto tak wygląda jak śpi i kogo ona przypomina - myślałam o całej rodzinie a na koniec wpadłam na męża, jak zobaczyłam jak śpią obok siebie
Stary 2014-03-28, 12:06   #1004
mp_84
Raczkowanie

GG do mp_84

Cytat:
Jak karmisz?

Karmię tylko piersią. Jeszcze gdyby tylko bączki były wodniste, ale juz nei zauważam grudkowych wiekszych kupek.Jak są wieksze to tez są wodniste- pzoa tym małemu nic nei ejst- jest wesoly , gadatliwy, przybiera na wadze...
mp_84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-28, 12:10   #1005
konsternacja
Zakorzenienie

W szpitalu na ulewania lekarka poleciła mi Gastrotuss Baby. Czy któraś z Was to stosowała lub coś o tym słyszała?

idaikot witaj

Edytowane przez konsternacja
Czas edycji: 2014-03-28 o 12:12
Stary 2014-03-28, 12:11   #1006
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mp_84 Pokaż wiadomość
Karmię tylko piersią. Jeszcze gdyby tylko bączki były wodniste, ale juz nei zauważam grudkowych wiekszych kupek.Jak są wieksze to tez są wodniste- pzoa tym małemu nic nei ejst- jest wesoly , gadatliwy, przybiera na wadze...

Te grudki to tłuszcz , moze byc w kupce a nie musi. Raczej martwilaby mnie konsystencja. Ile jest takich kup na dobę? Podajesz espumisan bobotic koper?

Stary 2014-03-28, 12:18   #1007
konsternacja
Zakorzenienie

Cytat:
Witam
podczytuje was regulanie, ale rzadko sie udzielam...ale teraz mam problem- moj maluszek ( ma prawie 3 miesiące) ostatnio ma wodniste kupki- tzn kiedys byly takie bardziej grudkowe, a teraz takie wodniste ze wsiakaja w pieluchę jak siusie i nie ma tych grudków- dodatkowo mają one ostre zapach- tzn. jak nawet popusci to ja wiem , nawet jak jest ubrany- wczesniej te niespodzianki byly dopiero po otwarciu pampersa...czy to normalne? czy mam powody do zmartwienia? czesto tez ma bączki i wtedy popuszcza taka wodnistą kupkę...
Mój Jaś zaczął robić takie kupki w szpitalu. Przez to miał podejrzenie rota ale test wyszedł negatywny. Lekarze mówili, że to reakcja na antybiotyk (on miał 5 tygodni jak zaczął go brać w podwójnej dawce 3 razy dziennie). Teraz też robi takie kupki ale to ma się unormować. Mam nadzieję, że tak będzie.
Stary 2014-03-28, 12:19   #1008
_Shiloh_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez idaikot Pokaż wiadomość
Witajcie. Zbierałam się do dołączenia do Was kilka miesięcy. Regularnie podczytywałam już w ciąży. Ale dopiero teraz zebrałam się na odwagę, by spróbować do Was dołączyć, jeśli mnie przyjmiecie

Jestem mamą prawie 2-miesięcznego Adasia (jutro obchodzimy "urodziny" ). Urodzony SN, 3500 g, 10 pkt. Karmię mieszanie. Niestety z powodu podejrzenia skazy białkowej jesteśmy na Nutramigenie LGG, a ja nie mogę jeść nabiału. Podziwiam te z Was, które z wyboru zdrowo się odżywiają. Ja od zawsze miałam z tym problem... Łatwiej byłoby mi chyba zrezygnować z mięsa.

Już wiele razy skorzystałam z Waszych doświadczeń i wskazówek. Mój mąż kilka razy dziennie słyszy: "A na forum..." I od razu chciałabym Was wykorzystać. Czy Wasze dzieci też się tak ślinią? Mój praktycznie "ulewa" śliną co jakiś czas. I druga sprawa - czy jeśli dziecko śpi z otwartymi ustami, to coś złego?

Mam nadzieję, że kiedyś i mi uda się Wam coś doradzić

Witamy serdecznie

Moje dziecko slini się i rączki pcha do buzi. A ja siedzę i co chwilę go wycieram
_Shiloh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-28, 12:23   #1009
krolowa_nilu
Rozeznanie

Cytat:
dziewczyny- jak mrozicie zabawki to przez jaki czas siedzą w zamrażarce? muszę wymrozić i nie wiem ile je tam zostawić
24h
krolowa_nilu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-28, 12:25   #1010
konsternacja
Zakorzenienie

Dziewczyny jak przygotowujecie mrożone mleko do podania dziecku? Czekacie aż samo się rozmrozi czy jak?
Stary 2014-03-28, 12:27   #1011
mp_84
Raczkowanie

GG do mp_84

Cytat:
Te grudki to tłuszcz , moze byc w kupce a nie musi. Raczej martwilaby mnie konsystencja. Ile jest takich kup na dobę? Podajesz espumisan bobotic koper?

nie jest to napewno biregunka bo nie jest ich bardzi duzo. bardzuej brudzi pieluszke takimi kleksikami przy bączkach(często, czasami przebiore i zaraz czuje ze znowu jest kleksik), a takich wiekszych wodnistych jest maksymlanie 2 w ciagu doby. po nocy czesto nic nie ma w pielyszce. nic mu nie podaję, poki co obserwuję,i poza tymi wodnistymi kupkami wszystko wydaje sie ok...
Stary 2014-03-28, 12:29   #1012
Muminek1991
Rozeznanie

J0zefina- co do tego chleba, to jest sprawdzony i na prawdę nie oszukany. Jak jem białe pieczywo bez ziaren to nic mu nie jest, a od ziarnistego były bóle brzuszka.

Cytat:
Moja dziecina ma 7tyg a wczoraj uslyszalam ze jest za ciezka - 4400. A jal czytam ze wasze maluszki waza wiecej to coraz bardziej zastanawiam sie nad zmiana lekarza
Kurcze skoro twoja jest ciężka to co by powiedziała na mojego ,3tyg i 5 kg

Roane- za skończony miesiąc

Negrid
- super ,że po zmianie mleka się poprawiło. Wiem na pewno boli , kiedy mleko takie drogie, ale lepiej że mała dobrze się czuje .

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
A tu Kacperek z siostrą
Super rodzeństwo, i Kacperek jaki już duży

magnusia-
za skończone 2 miesiące

Cytat:
ale ok to nie że "za dużo"

właśnie tak się zastanawiam nad tym i zbieram info od znajomych gdzie mają pediatrów i jacy są itp ... póki co mam faworyta tylko że kawałek ode mnie ...
Nie wiem dokładnie w jakiej dzielnicy mieszkasz, ja bym ci z całego serca poleciła dr Juruś z przychodni z północy . Leczyła mnie za dziecka moje obie siostrzenice, i jeszcze kilka innych dzieci, które znam. Do niej są zawsze największe ilości chętnych do zapisania dziecka.

Cytat:
Maja praktycznie zawsze jak zapadnie w głęboki sen, to śpi z otwartymi ustkami ...o tak właśnie...
Słodkie zdjęcie

Dzień dobry.
U nas pogoda do bani więc kisimy się w domu. Mały jakiś lekko marudny, ale bez przesady.Noc była super, 2 pobudki i pierwszy raz zdarzyło się ,że nie było kupy w nocy A tak to pospaliśmy do 9 rano TŻ w pracy na 2gą zmianę a ja zabieram się za odwieczny temat, co na obiad w tym tygodniu. Zero pomysłu a trza listę zrobić bo tż po pracy na zakupy jedzie . Jakieś propozycję ?
02.03.2014- Benjaminek
Muminek1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-28, 12:32   #1013
mp_84
Raczkowanie

GG do mp_84

Chcemy kupic malemu nosidelko Babybjorn. u mnie w miescie pokazalo sie uzywane za 80 zl- cena chyba ok?
Stary 2014-03-28, 12:40   #1014
_Shiloh_
Wtajemniczenie

Cytat:
Chcemy kupic malemu nosidelko Babybjorn. u mnie w miescie pokazalo sie uzywane za 80 zl- cena chyba ok?
Cena przyzwoita, ja mam też używane z BB
_Shiloh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-28, 12:45   #1015
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Zależy od rozmiaru, jakby coś wybitnie "grubego" to dłużej, ale tak normalnie to dobę.

Cytat:
Napisane przez Muminek1991 Pokaż wiadomość
(...)
Roane- za skończony miesiąc
(...)
Twój też niedługo skończy i będzie wątek wolny od noworodków, same niemowlaczki
Stary 2014-03-28, 12:55   #1016
tridentina
Raczkowanie

Cytat:
Witajcie. Zbierałam się do dołączenia do Was kilka miesięcy. Regularnie podczytywałam już w ciąży. Ale dopiero teraz zebrałam się na odwagę, by spróbować do Was dołączyć, jeśli mnie przyjmiecie

Jestem mamą prawie 2-miesięcznego Adasia (jutro obchodzimy "urodziny" ). Urodzony SN, 3500 g, 10 pkt. Karmię mieszanie. Niestety z powodu podejrzenia skazy białkowej jesteśmy na Nutramigenie LGG, a ja nie mogę jeść nabiału. Podziwiam te z Was, które z wyboru zdrowo się odżywiają. Ja od zawsze miałam z tym problem... Łatwiej byłoby mi chyba zrezygnować z mięsa.

Już wiele razy skorzystałam z Waszych doświadczeń i wskazówek. Mój mąż kilka razy dziennie słyszy: "A na forum..." I od razu chciałabym Was wykorzystać. Czy Wasze dzieci też się tak ślinią? Mój praktycznie "ulewa" śliną co jakiś czas. I druga sprawa - czy jeśli dziecko śpi z otwartymi ustami, to coś złego?

Mam nadzieję, że kiedyś i mi uda się Wam coś doradzić
Witaj
Nasz maluch też czasami śpi z otwartym buziakiem.
Ślini się, ale nie jakoś bardzo.

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
Tridentina relax, dziewczyno. To był żart. Więcej luzu
Ależ ja jestem wyluzowana, a dzisiaj nawet zrelaksowana, bo TŻ ma urlop i pomaga mi przy małym

Cytat:

Ależ słodka

Cytat:
Napisane przez konsternacja Pokaż wiadomość
Też w ciąży piekłam chleb i był naprawdę dobry ale mi się przejadł. Teraz jak piszecie o domowym chlebie to naszła mnie chęć na niego

A co do prezentu to też mam ochotę dać Chrześnicy rower na Komunię. Ta po staremu Najwyżej mnie przeklnie;p

U mnie też, mimo tych wszystkich zabiegów cały czas jest 23 stopnie. Już nie wiem co z tym zrobić;/
My odkryliśmy świetny przepis na chleb bez zagniatania, jest bardzo łatwy w wykonaniu, a skórkę ma tak chrupiącą po upieczeniu, że mogłabym pożreć cały z samym masłem
Kcesz?

Z tym rowerem to jeszcze zapytam rodziców dziecka co oni o tym myślą. Ewentualnie może podpowiedzą coś innego, a co sprawi małemu radość.
tridentina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-28, 13:04   #1017
konsternacja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tridentina Pokaż wiadomość
Witaj
Nasz maluch też czasami śpi z otwartym buziakiem.
Ślini się, ale nie jakoś bardzo.

Ależ ja jestem wyluzowana, a dzisiaj nawet zrelaksowana, bo TŻ ma urlop i pomaga mi przy małym

Ależ słodka

My odkryliśmy świetny przepis na chleb bez zagniatania, jest bardzo łatwy w wykonaniu, a skórkę ma tak chrupiącą po upieczeniu, że mogłabym pożreć cały z samym masłem
Kcesz?

Z tym rowerem to jeszcze zapytam rodziców dziecka co oni o tym myślą. Ewentualnie może podpowiedzą coś innego, a co sprawi małemu radość.
Tak poproszę ten przepisik
Stary 2014-03-28, 13:10   #1018
Hosenka*
Zakorzenienie

Kacprowi wyleciały siki jakoś bokiem ... zalał mate i co teraz? Nie mozna jej prać

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-28, 13:12   #1019
tridentina
Raczkowanie

Cytat:
Tak poproszę ten przepisik
Jest z bloga kwestiasmaku - to w ogóle mój ulubiony blog kulinarny

http://www.kwestiasmaku.com/domowa_p...a/przepis.html

warto obejrzeć też filmik, który autorka linkuje, a jest tam pokazane jak się ten chleb formuje.
Mój TŻ robi te chleby przeróżne mieszając różne rodzaje mąki - zawsze wychodzi mu rewelacyjny

---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ----------

Cytat:
Kacprowi wyleciały siki jakoś bokiem ... zalał mate i co teraz? Nie mozna jej prać

ee nawet delikatnie ręcznie pod prysznicem?
ma jakieś części elektroniczne? może da się je wykręcić?
tridentina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-28, 13:16   #1020
gosia261282
Gang Iren

Dzięki za wszystkie miłe słowa odnośnie moich dzieci

Śpią,więc mam czas na spokojną kawkę

Cytat:

aaaa dziewczyny mój syn kończy dziś 2 miesiące!!! kiedy to minęło- gdzie mój mały noworodek
Super. Sto lat!

Cytat:

Witaj!

Cytat:
Napisane przez punamama Pokaż wiadomość
gosia261282 - fajna para, ile lat ma córka?
stwierdzam, że nasi synowie są bardzo podobni do siebie, ale to pewnie wszystkie niemowlaki w tym samym wieku są podobne do siebie

Córa w lipcu skończy 11 i mam jeszcze jednego synka,który w przyszłym miesiącu kończy 2 lata

Cytat:

Jaka słodziutka!

Cytat:

Fajny prezent! W ogóle fajne takie prezenty,które dzieci zachęcają do ruchu,rowery,hulajnogi,ro lki,trampolina itd.
Chociaż moja córa na komunię dostała laptopa od chrzestnego,ale wiadomo,że ma dozowany czas spędzany w ten sposób,a i tak często używa go do rozwiązywania zadań matematycznych za co w szkole punkty dostaje.

---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ----------

Cytat:

A jaką macie matę?

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości