Pedagodzy, studentki i studenci pedagogiki - Strona 151 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-06-19, 20:14   #4501
justka89
Zakorzenienie

GG do justka89
Dot.: Pedagodzy, studentki i studenci pedagogiki

Cytat:
Napisane przez gwiazdka93 Pokaż wiadomość
Mogę zapytać u kogo masz egzamin?

Otóż to... Nam już na pierwszych praktykach w przedszkolu nauczycielki kazały brać drugi kierunek
Napisze Ci na priv

Najlepiej coś z zakresu zaburzeń, oligo.
04.01.2019 r.
13.06.2020 r.

Pisząc z telefonu nie mam opcji cytowania. Jeżeli przekręcę jakiś nick to przepraszam.
justka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-19, 20:19   #4502
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justka89 Pokaż wiadomość
Najlepiej coś z zakresu zaburzeń, oligo.
Oligo nie dla mnie Ale ja osobiście planuję po licencjacie pójść w zupełnie innym kierunku, nie pedagogicznym. Moje koleżanki natomiast planują zasilić grono logopedów
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-20, 07:56   #4503
Karolllka7
Zakorzenienie

U mnie licencjat kończy 100 dziewczyn, ale wiekszosc wybrała te studia bo nigdzie więcej sie nie dostaly. Spora część osób nie zamierza pracować w zawodzie.
Stary 2014-06-20, 09:11   #4504
kateel
Zakorzenienie

Kurcze, dziewczyny, ale Wam zazdroszczę tego UP! To było takie moje małe marzenie, żeby się tam dostać na licencjat, ale niestety - nie wyszło. Teraz chyba zdecyduję się na podyplomówkę. Z tym, że kompletnie nie wiem z czego. Myślałam o terapii i o logopedii, ale jak słyszę ile znajomych dziewczyn chce iść na to drugie, to
kateel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-20, 10:10   #4505
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karolllka7 Pokaż wiadomość
U mnie licencjat kończy 100 dziewczyn, ale wiekszosc wybrała te studia bo nigdzie więcej sie nie dostaly. Spora część osób nie zamierza pracować w zawodzie.
U mnie przeważająca większość chce pracować w zawodzie (albo raczej: chciała, teraz nie wiem), mam sporo dziewczyn na roku, dla których jest to drugi kierunek. No i u nas było dość trudno dostać się na dzienne studia (ostatnia przyjęta os. miała 80% z rozszerzonego polskiego), więc raczej niewiele osób jest tu z przypadku.

Cytat:
Napisane przez kateel Pokaż wiadomość
Kurcze, dziewczyny, ale Wam zazdroszczę tego UP! To było takie moje małe marzenie, żeby się tam dostać na licencjat, ale niestety - nie wyszło. Teraz chyba zdecyduję się na podyplomówkę. Z tym, że kompletnie nie wiem z czego. Myślałam o terapii i o logopedii, ale jak słyszę ile znajomych dziewczyn chce iść na to drugie, to
Logopedia chyba stała się "modna" po prostu, u mnie też boom na nią jest. A co do UP, to naprawdę nie jest to nie wiadomo jaka uczelnia, a brak organizacji jest bardzo często zauważalny

Edytowane przez gwiazdka93
Czas edycji: 2014-06-20 o 10:11
Stary 2014-06-20, 10:28   #4506
kateel
Zakorzenienie

Cytat:
Logopedia chyba stała się "modna" po prostu, u mnie też boom na nią jest. A co do UP, to naprawdę nie jest to nie wiadomo jaka uczelnia, a brak organizacji jest bardzo często zauważalny
No właśnie. Modna to chyba najbardziej utrafione określenie
Oj, z tą organizacją to chyba każda uczelnia ma większy czy mniejszy problem
Stary 2014-06-20, 10:31   #4507
Karolllka7
Zakorzenienie

UP jest fajne pod tym względem, że jest to samodzielna uczelnia, a nie wydział pedagogiki (jak u mnie)

Mam ze 3 dziewczyny w grupie, które studiują pedagogikę, bo nie dostały się na filologię angielską...
U mnie nie ma szału na logopedię, bo nie ma takiego kierunku na naszej uczelni, a większość na mgr zostaje tutaj :P Miałam przedmiot Diagnoza i terapia logopedyczna i niezbyt mi się to podobało, więc wiem, że logopedia nie jest dla mnie. Ja planuję terapię pedagogiczną, myślicie że to przyszłościowy kierunek?
Stary 2014-06-20, 10:46   #4508
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Oj, z tą organizacją to chyba każda uczelnia ma większy czy mniejszy problem
Być może

Cytat:
UP jest fajne pod tym względem, że jest to samodzielna uczelnia, a nie wydział pedagogiki (jak u mnie)
Tak, to racja Teraz pedagogika przedszkolna i wczesnoszkolna ma być u nas samodzielnym kierunkiem (a nie jak dotychczas: pedagogika, specjalność: przedszkolna i wczesnoszkolna), więc będzie więcej przedmiotów kierunkowych i dodatkowe specjalności (np. z terapią pedagogiczną) Mnie jedynie co brakuje (ale to pewnie na każdych studiach tak jest), to więcej praktyki. Ale z drugiej strony jak mieć praktyki, skoro nie zostały nam przedstawione podstawy pedagogiki wczesnoszkolnej np.

Cytat:
U mnie nie ma szału na logopedię, bo nie ma takiego kierunku na naszej uczelni, a większość na mgr zostaje tutaj :P Miałam przedmiot Diagnoza i terapia logopedyczna i niezbyt mi się to podobało, więc wiem, że logopedia nie jest dla mnie. Ja planuję terapię pedagogiczną, myślicie że to przyszłościowy kierunek?
Mnie też się logopedia nie podoba, choć zajęcia z niej będę miała dopiero na III roku Ja sądzę, że terapia ped. jest ok Choć chyba najlepiej robić oligofrenopedagogikę lub np. surdopedagogikę itp.

A czy któraś z Was zdecydowała się kontynuować ped. przedszkolną i wczesnoszkolną na studiach magisterskich? U mnie większość dziewczyn jest na nie, bo na mgr są identyczne przedmioty jak na licencjacie, więc strata czasu.
Stary 2014-06-20, 10:49   #4509
Dont Know
Wtajemniczenie

witam, też studiuje w tym kierunku w związku z tym czy można zasilić wasze grono?
Jestem obecnie na edukacji wczesnoszkolnej 1 rok II stopnia, ale od przyszłego semestru zmieniam właśnie specjalność na ww. terapie pedagogiczną. Uważam tak jak koleżanki że logopedów jest teraz jak grzybów po deszczu, a terapia coś urozmaica w tym CV. jak myślicie?

Dont Know jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-20, 10:52   #4510
kateel
Zakorzenienie

Cytat:
Ja planuję terapię pedagogiczną, myślicie że to przyszłościowy kierunek?
Podpinam się pod pytanie

Cytat:
Być może

A czy któraś z Was zdecydowała się kontynuować ped. przedszkolną i wczesnoszkolną na studiach magisterskich? U mnie większość dziewczyn jest na nie, bo na mgr są identyczne przedmioty jak na licencjacie, więc strata czasu.
Organizacja to czarne oblicze uczelni, na której studiuję

Ja kontynuuję. Owszem, kilka przedmiotów się powtórzyło, część w jakiś sposób było powiązanych z tymi, które miałam na licencjacie, a część jest zupełnie nowych
Stary 2014-06-20, 10:56   #4511
Karolllka7
Zakorzenienie

Dla mnie robienie magistra z wczesnoszkolnej z przedszkolną to strata czasu, lepiej dołączyć coś zupełnie nowego, co da mi 2 specjalność. Jak byłam na praktykach w przedszkolu to moja babka mówiła, że terapia ped. jest teraz przyszłościowym kierunkiem.
Stary 2014-06-20, 11:02   #4512
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Dla mnie robienie magistra z wczesnoszkolnej z przedszkolną to strata czasu, lepiej dołączyć coś zupełnie nowego, co da mi 2 specjalność. Jak byłam na praktykach w przedszkolu to moja babka mówiła, że terapia ped. jest teraz przyszłościowym kierunkiem.
No właśnie, też mi się tak wydaje
Stary 2014-06-20, 11:04   #4513
kateel
Zakorzenienie

Cytat:
Być może ;-) Ja zdecydowałam się na takie wyjście i nie żałuję. Może gdybym podpięła się po licencjacie pod coś innego, to zmieniłabym zdanie. Niemniej, po pierwszym roku mgr nie mam poczucia, że jakoś go zmarnowałam.

---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ----------

Czasu nie cofnę, a za późno jeszcze nie jest, żeby dodatkową specjalność sobie zrobić
Stary 2014-06-20, 11:05   #4514
Dont Know
Wtajemniczenie

no właśnie jak poszłam teraz na wczesnoszkolną, to stwierdziłam że się to mija z celem, a koleżanka nauzycielka poradziła że terapia będzie najlepszym rozwiązaniem.
Patrząc na to że Samorządówki, niestety zaczynają przekształcać się pod prywatne ze względu na nauczyciela, tzn. najlepiej żeby nauczyciel, miał uprawnienia przedszkolne + rytmika, lub gimnastyka korekcyjna, czy terapia pedagogiczna, aby w oczach kuratorium praca dyrektora była atrakcyjniejsza, a nauczycielowi przedszkola zanadto się nie nudziła praca tylko nad swoimi zajęciami, to jakieś dodatkowe urozmaicenia jego pracy muszą być.

Stary 2014-06-20, 11:16   #4515
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dont Know Pokaż wiadomość
Patrząc na to że Samorządówki, niestety zaczynają przekształcać się pod prywatne ze względu na nauczyciela, tzn. najlepiej żeby nauczyciel, miał uprawnienia przedszkolne + rytmika, lub gimnastyka korekcyjna, czy terapia pedagogiczna, aby w oczach kuratorium praca dyrektora była atrakcyjniejsza, a nauczycielowi przedszkola zanadto się nie nudziła praca tylko nad swoimi zajęciami, to jakieś dodatkowe urozmaicenia jego pracy muszą być.
Teraz najlepiej by było, żeby nauczyciel oprócz wykształcenia kierunkowego (przedszkolna i wczesnoszkolna), miał jeszcze ukończone studia z logopedii, oligofrenopedagogiki, rytmiki, angielskiego i kursy z wszystkich popularnych metod (Montessori, Sherborne itp.)
Stary 2014-06-20, 11:33   #4516
Dont Know
Wtajemniczenie

do prowadzenia angielskiego w samorzadowce przez nauczyciela wychowawce jest wymagana działalność gospodarcza tegoż nauczyciela... to niestety juz takie proste nie jest... ale niestety mogą prowadzić tzw. swoje warsztaty dodatkowe. + ogarnięcie całej swojej pracy w 25 godzinach tygodniowo...

Stary 2014-06-20, 14:36   #4517
RozowaKlara
Raczkowanie

Studiuję terapię pedagogiczną i przyznam, że sobie chwalę. Jak zaczynałam to była nowością i wahałam się czy to dobra specjalność, ale na praktykach w szkole i w przedszkolu dyrekcja chwaliła, że podjęłam się tej specjalności. Prawda taka, że jest tylu pedagogów, że kolejny papierek ma znaczenie.

Na logopedię przyszło bum, podobnie z oligofrenopedagogiką-przyszła moda i wszyscy robią.

Ja zastanawiam się jeszcze czy nie zrobić socjoterapii.
RozowaKlara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-20, 14:41   #4518
justka89
Zakorzenienie

GG do justka89

Cytat:
Właśnie robię podyplomówkę na UP, koleżanka mi polecała tą uczelnię. Zajęcia w większości są ze specjalistami, logopedzi, neuropsycholodzy, terapeuci SI. Terapia pedagogiczna jest dobrym kierunkiem. Na wielu uczelniach można ją połączyć z oligofrenopedagogiką.

Cytat:

Mam ze 3 dziewczyny w grupie, które studiują pedagogikę, bo nie dostały się na filologię angielską...
I założę się, że nie będą pracować w zawodzie. Zajmują miejsca tym osobom, które chciałyby studiować, mają predyspozycję do wykonywania zawodu.

Cytat:

Tak, to racja Teraz pedagogika przedszkolna i wczesnoszkolna ma być u nas samodzielnym kierunkiem (a nie jak dotychczas: pedagogika, specjalność: przedszkolna i wczesnoszkolna), więc będzie więcej przedmiotów kierunkowych i dodatkowe specjalności (np. z terapią pedagogiczną) Mnie jedynie co brakuje (ale to pewnie na każdych studiach tak jest), to więcej praktyki. Ale z drugiej strony jak mieć praktyki, skoro nie zostały nam przedstawione podstawy pedagogiki wczesnoszkolnej np.

Mnie też się logopedia nie podoba, choć zajęcia z niej będę miała dopiero na III roku Ja sądzę, że terapia ped. jest ok Choć chyba najlepiej robić oligofrenopedagogikę lub np. surdopedagogikę itp.

Warto rozważyć opcję wolontariatu. U mnie wiele zdziałał wolontariat. Nauka praktyczna, a na studiach teoria.

Dokładnie tak.

Słyszałam o tym i jest w tym sporo racji.

Ostatnio na zajęciach dowiedziałyśmy się ciekawych rzeczy. Wybierając studia, trzeba zwracać na to czy w nazwie jest "i" czy "z". Gdy jest "i" ma sie pełne kwalifikacje do prowadzenia zajęć z dwóch specjalności. Mając w nazwie z są elementy
04.01.2019 r.
13.06.2020 r.

Pisząc z telefonu nie mam opcji cytowania. Jeżeli przekręcę jakiś nick to przepraszam.
Stary 2014-06-20, 19:43   #4519
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justka89 Pokaż wiadomość
I założę się, że nie będą pracować w zawodzie. Zajmują miejsca tym osobom, które chciałyby studiować, mają predyspozycję do wykonywania zawodu.
Czemu? Niekoniecznie. Tak naprawdę praktyki wszystko weryfikują Mam koleżanki, które były pewne tego kierunku, a teraz chcą pójść inną drogą lub również te, które przyszły spróbować i są bardzo zadowolone. Ale to jak wszędzie A predyspozycje... Fajnie, jak ktoś lubi dzieci, ale to nie jest jedyny wyznacznik jak niektórzy myślą. Jednak trzeba być osobą zorganizowaną i nie dać wejść sobie na głowę, a niestety znam takie dziewczyny.

Cytat:
Warto rozważyć opcję wolontariatu. U mnie wiele zdziałał wolontariat. Nauka praktyczna, a na studiach teoria.
Rozważam wolontariat od października

Cytat:
Ostatnio na zajęciach dowiedziałyśmy się ciekawych rzeczy. Wybierając studia, trzeba zwracać na to czy w nazwie jest "i" czy "z". Gdy jest "i" ma sie pełne kwalifikacje do prowadzenia zajęć z dwóch specjalności. Mając w nazwie z są elementy
Nam też o tym mówiono
Stary 2014-06-22, 09:32   #4520
asi1989
Rozeznanie

Dziewczyny poradźcie jakie Waszym zdaniem kursy doskonalące warto robić? Zastanawiam się nad logorytmiką, ale kurs nie jest zbyt tani, i dlatego się waham. Przedszkole, w którym pracuję zasponsorowało mi już jeden kurs, więc nie ma szans na dofinansowanie do kolejnego.

A co do studiów to ja studiowałam edukację elementarną i terapię pedagogiczną, a teraz pracuję w przedszkolu jako nauczyciel wychowawca i dodatkowo prowadzę właśnie terapię pedagogiczną

2021
Książki: 63

2020
Książki: 51
asi1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-22, 09:50   #4521
RozowaKlara
Raczkowanie

Wolontariat daje wiele możliwości Sama byłam wolontariuszką przez 2 lata i zdecydowanie było warto.

O z/i nie słyszałam więc rozwiałyście moje wątpliwości co do kolejne specjalności
RozowaKlara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-22, 13:45   #4522
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez RozowaKlara Pokaż wiadomość
Wolontariat daje wiele możliwości Sama byłam wolontariuszką przez 2 lata i zdecydowanie było warto.
A że tak zapytam z ciekawości- same chodziłyście pytać do przedszkoli o wolontariat czy odpowiadałyście na oferty dot. wolontariatu?
Stary 2014-06-22, 14:09   #4523
justka89
Zakorzenienie

GG do justka89

Cytat:
A że tak zapytam z ciekawości- same chodziłyście pytać do przedszkoli o wolontariat czy odpowiadałyście na oferty dot. wolontariatu?
Ja byłam osobiście w placówce, która mnie interesowała i zapytałam panią dyrektor czy nie potrzebują wolontariuszy. Odpowiedź od razu, ależ oczywiście i tak już zostałam.

Mam takie nietypowe pytanie: Gdzie kupujecie pomoce dla nauczycieli, chodzi mi głównie o te związane z planami pracy, poradnikami itp?
04.01.2019 r.
13.06.2020 r.

Stary 2014-06-22, 21:34   #4524
Karolllka7
Zakorzenienie

Ja jestem na wczesnoszkolnej z przedszkolną i mogę pracować od żłobka po 1-3.
Stary 2014-06-22, 22:03   #4525
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Ja jestem na wczesnoszkolnej z przedszkolną i mogę pracować od żłobka po 1-3.
Od żłobka? U nas kwalifikacje do pracy w żłobku zdobywa się po ukończeniu studiów o nazwie "Wychowanie małego dziecka"... Po przedszkolnej też można w żłobku pracować? W sumie pewnie tak, ale w pierwszej kolejności chyba będą zatrudniane os. po wyżej wymienionym kierunku.
Stary 2014-06-22, 22:04   #4526
misia880
Zakorzenienie

witam sie ja jestem po pedagogice resocjalizacyjnej. teraz mgr robie z pedagogiki resc z socjoterapia.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca

misia880 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-22, 22:09   #4527
kateel
Zakorzenienie

Cytat:
Od żłobka? U nas kwalifikacje do pracy w żłobku zdobywa się po ukończeniu studiów o nazwie "Wychowanie małego dziecka"... Po przedszkolnej też można w żłobku pracować? W sumie pewnie tak, ale w pierwszej kolejności chyba będą zatrudniane os. po wyżej wymienionym kierunku.
Moja koleżanka pierwsze zatrudnienie znalazła w żłobku. A była dopiero co po licencjacie z przedszkolnej i wczesnoszkolnej.
Stary 2014-06-22, 22:34   #4528
Karolllka7
Zakorzenienie

Cytat:
Jest nawet ustawa, która mówi, że po wychowaniu przedszkolnym można pracować w żłobku, więc ten kierunek 'wychowanie malego dziecka' jest stworzony trochę na siłę... I znowu rośnie konkurencja.
Stary 2014-06-23, 00:30   #4529
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Moja koleżanka pierwsze zatrudnienie znalazła w żłobku. A była dopiero co po licencjacie z przedszkolnej i wczesnoszkolnej.
Cytat:
Jest nawet ustawa, która mówi, że po wychowaniu przedszkolnym można pracować w żłobku, więc ten kierunek 'wychowanie malego dziecka' jest stworzony trochę na siłę... I znowu rośnie konkurencja.
Dzięki za informacje Szczerze powiedziawszy, to mnie to cieszy, bo od zawsze bardziej się widziałam w żłobku, ew. w przedszkolu niż w szkole.
Karolllka, masz rację. Tym bardziej, że absolwenci tego kierunku mają kwalifikacje do pracy także w przedszkolach. A potem podyplomówka z wczesnoszkolnej i konkurencja coraz większa
Stary 2014-06-23, 08:52   #4530
RozowaKlara
Raczkowanie

Cytat:
Ja akurat nie w przedszkolu, ale zadzwoniłam do dyrektorki czy istnieje możliwość wolontariatu w ich placówce (odpowiedziała, że tak), więc umówiłam się na spotkanie.

---------- Dopisano o 08:52 ---------- Poprzedni post napisano o 08:49 ----------

Sama jeszcze jakiś czas temu byłam przekonana, że praca w żłobku skierowana jest do osób po pedagogice zdrowia, ale na studiach dowiedziałam się, że nie tylko co mnie bardzo ucieszyło.

(04.02.2011 Ustawa o opiece nad dziećmi do lat 3)

1. Opiekunem w żłobku lub klubie dziecięcym może być osoba posiadająca kwalifikacje:
pielęgniarki, położnej, opiekunki dziecięcej, nauczyciela wychowania
przedszkolnego, nauczyciela edukacji wczesnoszkolnej lub pedagoga opiekuńczo-
wychowawczego.
2. Opiekunem w żłobku lub klubie dziecięcym może być także osoba, która posiada
co najmniej wykształcenie średnie oraz:
1) co najmniej dwuletnie doświadczenie w pracy z dziećmi w wieku do lat 3
lub
2) przed zatrudnieniem jako opiekun w żłobku lub w klubie dziecięcym odbyła
280-godzinne szkolenie, z czego co najmniej 80 godzin w formie zajęć
praktycznych, polegających na sprawowaniu opieki nad dzieckiem pod kierunkiem
opiekuna, o którym mowa w ust. 1.

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości