|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4501 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pedagodzy, studentki i studenci pedagogiki
Cytat:
Najlepiej coś z zakresu zaburzeń, oligo.
08.06.2016 r. Kierowca ![]() 24.06.2016 r. Nauczyciel kontraktowy ![]() 03.09.2016 r. 04.01.2019 r. 13.06.2020 r. Pisząc z telefonu nie mam opcji cytowania. Jeżeli przekręcę jakiś nick to przepraszam. |
|
|
|
|
|
#4502 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#4503 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie licencjat kończy 100 dziewczyn, ale wiekszosc wybrała te studia bo nigdzie więcej sie nie dostaly. Spora część osób nie zamierza pracować w zawodzie.
|
|
#4504 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze, dziewczyny, ale Wam zazdroszczę tego UP! To było takie moje małe marzenie, żeby się tam dostać na licencjat, ale niestety - nie wyszło. Teraz chyba zdecyduję się na podyplomówkę. Z tym, że kompletnie nie wiem z czego. Myślałam o terapii i o logopedii, ale jak słyszę ile znajomych dziewczyn chce iść na to drugie, to
|
|
|
|
|
#4505 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez gwiazdka93 Czas edycji: 2014-06-20 o 10:11 |
||
|
|
|
|
#4506 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Oj, z tą organizacją to chyba każda uczelnia ma większy czy mniejszy problem
|
|
|
|
|
|
#4507 |
|
Zakorzenienie
|
UP jest fajne pod tym względem, że jest to samodzielna uczelnia, a nie wydział pedagogiki (jak u mnie)
![]() Mam ze 3 dziewczyny w grupie, które studiują pedagogikę, bo nie dostały się na filologię angielską... ![]() U mnie nie ma szału na logopedię, bo nie ma takiego kierunku na naszej uczelni, a większość na mgr zostaje tutaj :P Miałam przedmiot Diagnoza i terapia logopedyczna i niezbyt mi się to podobało, więc wiem, że logopedia nie jest dla mnie. Ja planuję terapię pedagogiczną, myślicie że to przyszłościowy kierunek?
|
|
#4508 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Mnie jedynie co brakuje (ale to pewnie na każdych studiach tak jest), to więcej praktyki. Ale z drugiej strony jak mieć praktyki, skoro nie zostały nam przedstawione podstawy pedagogiki wczesnoszkolnej np. ![]() Cytat:
Ja sądzę, że terapia ped. jest okA czy któraś z Was zdecydowała się kontynuować ped. przedszkolną i wczesnoszkolną na studiach magisterskich? U mnie większość dziewczyn jest na nie, bo na mgr są identyczne przedmioty jak na licencjacie, więc strata czasu. |
|||
|
|
|
|
#4509 |
|
Wtajemniczenie
|
witam, też studiuje w tym kierunku w związku z tym czy można zasilić wasze grono?
Jestem obecnie na edukacji wczesnoszkolnej 1 rok II stopnia, ale od przyszłego semestru zmieniam właśnie specjalność na ww. terapie pedagogiczną. Uważam tak jak koleżanki że logopedów jest teraz jak grzybów po deszczu, a terapia coś urozmaica w tym CV. jak myślicie?
|
|
#4510 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja kontynuuję. Owszem, kilka przedmiotów się powtórzyło, część w jakiś sposób było powiązanych z tymi, które miałam na licencjacie, a część jest zupełnie nowych |
||
|
|
|
|
#4511 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie robienie magistra z wczesnoszkolnej z przedszkolną to strata czasu, lepiej dołączyć coś zupełnie nowego, co da mi 2 specjalność. Jak byłam na praktykach w przedszkolu to moja babka mówiła, że terapia ped. jest teraz przyszłościowym kierunkiem.
|
|
#4512 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4513 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ---------- Czasu nie cofnę, a za późno jeszcze nie jest, żeby dodatkową specjalność sobie zrobić
|
|
|
|
|
|
#4514 |
|
Wtajemniczenie
|
no właśnie jak poszłam teraz na wczesnoszkolną, to stwierdziłam że się to mija z celem, a koleżanka nauzycielka poradziła że terapia będzie najlepszym rozwiązaniem.
Patrząc na to że Samorządówki, niestety zaczynają przekształcać się pod prywatne ze względu na nauczyciela, tzn. najlepiej żeby nauczyciel, miał uprawnienia przedszkolne + rytmika, lub gimnastyka korekcyjna, czy terapia pedagogiczna, aby w oczach kuratorium praca dyrektora była atrakcyjniejsza, a nauczycielowi przedszkola zanadto się nie nudziła praca tylko nad swoimi zajęciami, to jakieś dodatkowe urozmaicenia jego pracy muszą być.
|
|
#4515 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4516 |
|
Wtajemniczenie
|
do prowadzenia angielskiego w samorzadowce przez nauczyciela wychowawce jest wymagana działalność gospodarcza tegoż nauczyciela... to niestety juz takie proste nie jest... ale niestety mogą prowadzić tzw. swoje warsztaty dodatkowe. + ogarnięcie całej swojej pracy w 25 godzinach tygodniowo...
|
|
#4517 |
|
Raczkowanie
|
Studiuję terapię pedagogiczną i przyznam, że sobie chwalę. Jak zaczynałam to była nowością i wahałam się czy to dobra specjalność, ale na praktykach w szkole i w przedszkolu dyrekcja chwaliła, że podjęłam się tej specjalności. Prawda taka, że jest tylu pedagogów, że kolejny papierek ma znaczenie.
Na logopedię przyszło bum, podobnie z oligofrenopedagogiką-przyszła moda i wszyscy robią. Ja zastanawiam się jeszcze czy nie zrobić socjoterapii. |
|
|
|
|
#4518 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dokładnie tak. Słyszałam o tym i jest w tym sporo racji. Ostatnio na zajęciach dowiedziałyśmy się ciekawych rzeczy. Wybierając studia, trzeba zwracać na to czy w nazwie jest "i" czy "z". Gdy jest "i" ma sie pełne kwalifikacje do prowadzenia zajęć z dwóch specjalności. Mając w nazwie z są elementy
08.06.2016 r. Kierowca ![]() 24.06.2016 r. Nauczyciel kontraktowy ![]() 03.09.2016 r. 04.01.2019 r. 13.06.2020 r. Pisząc z telefonu nie mam opcji cytowania. Jeżeli przekręcę jakiś nick to przepraszam. |
|||
|
|
|
|
#4519 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam koleżanki, które były pewne tego kierunku, a teraz chcą pójść inną drogą lub również te, które przyszły spróbować i są bardzo zadowolone. Ale to jak wszędzie A predyspozycje... Fajnie, jak ktoś lubi dzieci, ale to nie jest jedyny wyznacznik jak niektórzy myślą. Jednak trzeba być osobą zorganizowaną i nie dać wejść sobie na głowę, a niestety znam takie dziewczyny.Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#4520 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny poradźcie jakie Waszym zdaniem kursy doskonalące warto robić? Zastanawiam się nad logorytmiką, ale kurs nie jest zbyt tani, i dlatego się waham. Przedszkole, w którym pracuję zasponsorowało mi już jeden kurs, więc nie ma szans na dofinansowanie do kolejnego.
A co do studiów to ja studiowałam edukację elementarną i terapię pedagogiczną, a teraz pracuję w przedszkolu jako nauczyciel wychowawca i dodatkowo prowadzę właśnie terapię pedagogiczną
|
|
#4521 |
|
Raczkowanie
|
Wolontariat daje wiele możliwości
Sama byłam wolontariuszką przez 2 lata i zdecydowanie było warto. O z/i nie słyszałam
|
|
|
|
|
#4522 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#4523 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam takie nietypowe pytanie: Gdzie kupujecie pomoce dla nauczycieli, chodzi mi głównie o te związane z planami pracy, poradnikami itp?
|
|
|
|
|
#4525 |
|
Zakorzenienie
|
Od żłobka? U nas kwalifikacje do pracy w żłobku zdobywa się po ukończeniu studiów o nazwie "Wychowanie małego dziecka"... Po przedszkolnej też można w żłobku pracować? W sumie pewnie tak, ale w pierwszej kolejności chyba będą zatrudniane os. po wyżej wymienionym kierunku.
|
|
|
|
|
#4526 |
|
Zakorzenienie
|
witam sie
ja jestem po pedagogice resocjalizacyjnej. teraz mgr robie z pedagogiki resc z socjoterapia. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#4527 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4528 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4529 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Karolllka, masz rację. Tym bardziej, że absolwenci tego kierunku mają kwalifikacje do pracy także w przedszkolach. A potem podyplomówka z wczesnoszkolnej i konkurencja coraz większa
|
||
|
|
|
|
#4530 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:52 ---------- Poprzedni post napisano o 08:49 ---------- Sama jeszcze jakiś czas temu byłam przekonana, że praca w żłobku skierowana jest do osób po pedagogice zdrowia, ale na studiach dowiedziałam się, że nie tylko co mnie bardzo ucieszyło. (04.02.2011 Ustawa o opiece nad dziećmi do lat 3) 1. Opiekunem w żłobku lub klubie dziecięcym może być osoba posiadająca kwalifikacje: pielęgniarki, położnej, opiekunki dziecięcej, nauczyciela wychowania przedszkolnego, nauczyciela edukacji wczesnoszkolnej lub pedagoga opiekuńczo- wychowawczego. 2. Opiekunem w żłobku lub klubie dziecięcym może być także osoba, która posiada co najmniej wykształcenie średnie oraz: 1) co najmniej dwuletnie doświadczenie w pracy z dziećmi w wieku do lat 3 lub 2) przed zatrudnieniem jako opiekun w żłobku lub w klubie dziecięcym odbyła 280-godzinne szkolenie, z czego co najmniej 80 godzin w formie zajęć praktycznych, polegających na sprawowaniu opieki nad dzieckiem pod kierunkiem opiekuna, o którym mowa w ust. 1. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:19.