|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1741 |
Raczkowanie
|
Dot.: Allegro - kto umie pomóc?
Dobrze, że mi napisaliście, bo oni mi napisali, że będę musiała na coś kliknąć... chyba napiszę w tej sprawie do allegro.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1742 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1743 |
Raczkowanie
|
Bardzo dziękuję za rady. Ja już właśnie napisałam do allegro i nakreśliłam sytuację. Mam nadzieję, że sprawa się wyjaśni.
Czy to możliwe, żeby w spisie polskich nazwisk nie było nazwisk sprzedających? Dziwnie to wszystko wygląda, ale nie wiem, może jestem przewrażliwiona, ale jak dla mnie to to nie jest normalne..,. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1744 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1745 |
Raczkowanie
|
Mam jeszcze pytanie. Dostałam odpowiedź od allegro, ale oni mi tylko napisali, że pewnie chodzi o zwrot prowizji i będę musiała kliknąć czy się zgadzam czy nie. Jeśli jednak oni podadzą powód, że to ja nie zapłaciłam, to nie powinnam tego akceptować i dać jakieś wyjaśnienie czy jak?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1746 |
Zakorzenienie
|
Nie musisz podawać żadnego powodu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1747 |
Konto usunięte
|
A ja mam taką sytuację. Kupiłam na aukcji deskorolkę, po 3 dniach przelałam pieniądze. Po kolejnych 2 dniach wysłałam maila z zapytaniem kiedy zostanie wysłana przesyłka. Minęło 6 dni, nie doczekałam się odpowiedzi, więc dziś rano wysłałam sms z tym samym pytaniem, też nic. Zaczynam się martwić, bo dopiero po kupnie sprawdziłam opinie o sprzedającym - zupełnie nowy użytkownik, zero opinii. Sprawdziłam dane dziewczyny, jest na fb, wszystko sie zgadza. Czekać cierpliwie, czy działać coś?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1748 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#1749 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1750 |
Pani Mizantrop
|
Problem z Allegro
Chciałam się Was poradzić w jednej sprawie.
Kupiłam od jednej osoby na Allegro ubrania, w sumie 8 rzeczy. Widziałam, że ta osoba ma kilka negatywnych i neutralnych komentarzy (ok. 8 na 170 wszystkich), ale wszystkie z nich dotyczyły długiego czasu oczekiwania na paczkę, nikt nie miał zastrzeżeń odnośnie samych zakupionych przedmiotów. Nie spieszyło mi się z tymi ubraniami, więc mimo to je kupiłam. Po dwóch tygodniach od wpłaty pieniędzy (faktycznie bez pośpiechu ![]() A raczej "paczkę", bo ubrania były niechlujnie zwinięte wszystkie razem w kształt kuli i oblepione taśmą, jak jakaś piłka, spakowanie tych rzeczy do kartonu najwyraźniej przerosło sprzedającą ![]() I tutaj zaczęły się schody. 6 z kupionych przeze mnie rzeczy było opisane jako "nowe", dwie były "używane jak nowe, w stanie idealnym". Na zdjęciach, które były marnej jakości, wszystko wyglądało w porządku. Niestety ubrania, które dostałam na pewno nie są nowe. Trzy rzeczy są poprute, dwie są poplamione, jedna (podobno "nowa") ma odbarwienie od wybielacza o wielkości ok. 25 cm, jedna jest dużo większa, niż miała być. Napisałam grzecznego maila do osoby sprzedającej z prośbą o zwrot pieniędzy, napisałam, że chcę zwrócić ubrania, bo w opisie nie było mowy o żadnych uszkodzeniach. Zaznaczyłam, że nie chcę pochopnie wystawiać negatywnych komentarzy i opinii typu "oszust i naciągacz", wolę najpierw spróbować jakoś rozwiązać problem. Dostałam jedynie odpowiedź "Wiem, co sprzedaję, nie uznaję zwrotów bo komuś się coś nie podoba" (nie jest to oryginalna pisownia, bo osoba sprzedająca najwyraźniej nie zna żadnych zasad ortografii i interpunkcji). Po tym kontakt się urwał. Jak myślicie, czy jeżeli zgłoszę sprawę do Allegro, to jest jakaś szansa na odzyskanie pieniędzy? Niby nie jest to jakaś ogromna suma (niecałe 100 zł), ale nawet gdyby to było 10 zł, to nie chciałabym tego wyrzucać w błoto ![]() Co radzicie zrobić?
![]() |
#1751 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Problem z Allegro
W transakcjach między osobami prywatnymi zwroty nie obowiązują, więc sądzę, że na Allegro wiele nie wskórasz. Możesz porobić zdjęcia i ewentualnie przesłać je do Allegro żeby porównali to co dostałaś z tym co było wystawione na aukcji, ale nie sądzę aby cokolwiek w tej sprawie zrobili. Policja także załamie ręce, bo 100zł to za mała kwota.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1752 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]() Trudno, wystawię negatywy, wyślę zdjęcia do Allegro. Jak nic się nie uda załatwić, to co najmniej dwa ciuszki pójdą do kosza ![]()
![]() |
![]() |
#1753 |
Zakorzenienie
|
Zwrotu z powodu "widzimisię" osobaprywatna nie musi przyjąć, ale tutaj mamy do czynienia z niezgodnością towaru z umową i na to powinnaś się powołać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1754 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]() Zdjęcia na aukcjach były robione tylko z jednej strony (a np. czterocentymetrowe rozprucie przy suwaku jest z tyłu) i są jakości "robione sokowirówką", więc na nich nawet kolorów dobrze nie było widać, o uszkodzeniach nie wspomnę ![]()
![]() |
![]() |
#1755 | |
Zakorzenienie
|
Niezgodność towaru z umową obowiązywałaby jeśli kupiłaby produkt od osoby prowadzącej działalność gospodarczą/firmy.
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1756 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1757 |
Raczkowanie
|
Zgłoś to allegro jako produkt niezgodny z opisem. Na allegro obowiązuje ubezpieczenie dla przedmiotów do 10 tys zł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1758 |
Zadomowienie
|
Wg mnie to ewidentne wyłudzenie...ale chyba nie masz szans tego udowodnic.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1759 | ||
Pani Mizantrop
|
Cytat:
Jak wrócę z pracy, sfotografuję ubrania i dodam zdjęcia do sporu transakcyjnego, myślę, że rozprucia będzie dobrze na nich widać. Cytat:
Naczytałam się jednak na różnych forach, że spory transakcyjne i cała ta ochrona konsumentów to "atrapa" (cytat z jednego forum) i że i tak Allegro nic w tej sprawie nie zrobi ![]() ---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ---------- A jak sfotografuję szkody?
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1760 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1761 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
Ubrania miały być nowe, są poplamione, zmechacone, rozciągnięte i poprute.
![]() |
![]() |
#1762 |
Zadomowienie
|
Jak miały byc nowe, to próbuj jako wyłudzenie. Zawiadom, ze jesli nie odda kasy idziesz na policje i zgłaszasz wyłudzenie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1763 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
reklamacji z tytułu rękojmi
![]() |
![]() |
#1764 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1765 | |
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1766 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1767 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1768 |
uparta chmura
|
Dot.: Allegro - okazje, ciekawostki, pytania, wątpliwości... - wątek zbiorczy
Wiesz, jak miałam oststnio kłopot ze sprzedawcą z allegro, to wysłałam meila, że sprawe zgłaszam na policje, to na drugu dzień kurierem miałam już paczke.
Nie pisz tylko nic w stylu - jak nie oddasz kasy to zgłaszam i nie wyznaczaj terminów, tylko napisz tak jak ja- czuje sie oszukana zgłaszam sprawe na allegro i na policje. U mnie to pomogło, powodzenia ![]()
![]() |
#1769 |
Zakorzenienie
|
Mam pytanie. Kiedyś zamawiałam koleżance kilka przedmiotów i płaciła ze swojego konta WBK. Popełniłam błąd i zrobiłam zapisz tą metodę płatności i teraz mam problem, bo chcę zapłacić z innego konta i nie mogę (wyskakuje mi przelew wbk). Wiecie może, jak to zmienić?
Już mam, nie było pytania ![]()
Edytowane przez nellady Czas edycji: 2014-07-25 o 16:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1770 |
Zakorzenienie
|
mam pytanie w sprawie numeru telefonu podanego w danych osobowych na allegro. Jest on dostępny dla osób, z którymi doszło do transakcji. W teorii... bo w praktyce wydzwania do mnie jakiś natręt w sprawie aukcji, którą wystawiłam mojemu TŻ. Aukcji nie wygrał, w opisie przedmiotu podałam numer do TŻ, na stronie "o mnie" nie mam wpisanego numeru. Dzwoni dzień w dzień, mam go dosyć. Skąd ma mój numer? Są jakieś programy, które wyciągają numer użytkowników? Kurde pomysłu nie mam
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:13.