|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3331 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Tfu. Wybaczcie, chciałam szybko napisać post i wyszło jak zwykle... ROBIMY TO ZA DARMO. Zresztą... Można było to wyczytać z dalszej części postu. ![]()
![]() |
#3332 |
Konto usunięte
|
Jak juz chcesz zgrywac rzecznika szlachetnej paczki to racz wypowiadac sie w takich drazliwych kwestiach nieco precyzyjniej. A jak ktos mowi ze nie ma czasu dlatego przeprowadza to na odwal, bo za darmo, to niech sie lepiej zainteresuje czyms mniej zajmujacym
|
![]() ![]() |
![]() |
#3333 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie napisała też, że robi coś na odwal się. Wiadomo że gdy się pracuje to trzeba jakoś swój czas zorganizować. Chyba, że Ty masz inaczej i poświęcasz się w całości tylko jednej rzeczy, więc nie masz tego problemu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3334 |
Zakorzenienie
|
Staram się poświęcać temu mnóstwo mojego czasu, ale jak zauważyła abdomen robotnika syfona, to niestety ale oprócz pomagania rodzinom ze SzP mam też swoje życie, pracę, dom, chłopaka i mnóstwo innych obowiązków. Pomyliłam się, ale jestem tylko człowiekiem, poprawiłam się i uważam, że sprawa pomyłki powinna być zamknięta.
Nie robię tego 'na odwal się', bo uważam, że wszystko za co człowiek się bierze powinien robić najlepiej jak potrafi, inaczej nic z tego nie wyniesie. ![]()
![]() |
#3335 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3336 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3337 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3338 |
Zakorzenienie
|
Drabineczka, skąd w Tobie tyle 'hejtu'?
Nie łatam swojej próżności. Pomagam, bo sprawia mi to przyjemność. Większą przyjemność niż odpoczynek. Kilka uśmiechów wynagradza całą tonę trudów włożonych w przygotowanie wszystkiego. Gdy studiowałam miałam na to więcej czasu, ale obecnie nie płaczę w rękaw, ani nie narzekam, że mi go brakuje na wolontariat.
![]() |
#3339 |
Konto usunięte
|
Skąd we mnie tyle hejtu? Przeczytaj ostatnie 3 tysiące stron to się dowiesz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3340 |
Zakorzenienie
|
Stron czy postów? Przeczytałam wszystkie posty od początku.
![]() |
#3341 |
Konto usunięte
|
postów*
![]() no to skoro po takiej lekturze nadal nie wiesz skąd we mnie tyle hejtu, to nie potrafię ci wyjaśnić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3342 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3343 | |
Konto usunięte
|
tak, słynę z dopowiadania. napiszą mi to na nagrobku
![]() Cytat:
ogólnie pomijam fakt zaangażowania Sorbik w tę akcję bo może i miała dobre intencje. nie odmawiam jej tego, pewnie starała sie jak mogła. wyszło jak zwykle. i chyba o to chodzi że z roku na rok przypomina to festiwal pazerności a nie pomoc ubogim. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3344 |
Konto usunięte
|
O em gie, Drabi, slyniesz
![]() Zasada jest prosta, jesli z powodu niewystarczajacej ilosci czasu rzecz jest zrobiona zle i do akcji dostaja sie rodziny roszczeniowe to nie nalezy w dana rzecz sie angazowac, tylko pozostawic prace tym, ktorzy moga poswiecic na to taka ilosc czasu, by wykonac robote dobrze i dobrze sprawdzic rodziny tym samym wykluczajac roszczeniowe. To nie jest zbyt skomplikowane. |
![]() ![]() |
![]() |
#3345 |
Zadomowienie
|
Niby sprawdzanie jest takie proste, a instytucje panstwowe sobie z tym cwaniactwem nie radza. Czego oczekiwac od wolontariuszy? Jak ktos chce oszukac to czasami nie ma mocnych. Tez raz pomoglam dziewczynie, bo biednie mieszkala z matka. Owszem skromnie miala, bo dom stawiala w innej gminie.
![]()
#3346 |
Konto usunięte
|
jako fanka programu "nasz nowy dom" zapraszam do poczytania wpisów na tablicę oraz komentarzy
https://www.facebook.com/NaszNowyDom?fref=ts szlachetna paczka level hard. |
![]() ![]() |
![]() |
#3347 |
Wizażowy Kot Igor
|
Przyznam się, że nie biorę udziału w akcji Szlachetna Paczka. Nie przeczę, że sama idea jest dobra, ale ja mam mieszane uczucia.
Przede wszystkim zaskakują mnie niektóre wishlisty (że posłużę się językiem z wymiany kosmetykowej). Na przykład nowy komputer/playstation/ nowe markowe ciuchy czy przedmioty. To są przedmioty zbytku a na takie (moim zdaniem) trzeba sobie samemu zapracować. Trudno. I ja też marzę o Shalimar lecz niestety, nie stać mnie w tej chwili i muszę zaczekać z realizacją swojego chciejstwa. Dziwią mnie też wyselekcjonowane rodziny (czasem). Na przykład wielodzietne (czekam na gromy, które zaraz się posypią na mój rudy łeb). Oczywiście, zdarza się utrata pracy-tego nie da się przewidzieć i nie wynika to z winy człowieka. Ale czytając opisy, nieraz okazuje się, że i ona i on w zyciu nie pracowali, i jedyne, czego dokonali to piątka lub więcej dzieci. Dość niefrasobliwe podejście do kwestii rodzicielstwa. A ona już w ciąży z kolejnym. Moim zdaniem to jest żerowanie na społeczeństwie. A ja nie lubię promować cwaniactwa i wygodnictwa. Tu bardzo mocno zaznaczam, że nie interesuję się i nie komentuję ilości dzieci, na którą zdecydowała się dana para. Tak długo, jak potrafi sprostać utrzymaniu tych dzieci, lub chociaż się o to stara, czyli pracuje. Takim rodzinom pomoc się nalezy, bo coś od siebie też dają. Ale nie popieram kogoś, kto z dzieci uczynił sobie sposób na nic nie robienie. Każdy prawie "wolny" grosz dokładam do osiedlowego kotkowa. Przepraszam. Może to Odpupilowe Zapalenie Mózgu, ale wolę uratować chore i cierpiące zwierzę niż dołożyć się komuś do nowego komputera. Zwierzę nie zwerbalizuje swojej krzywdy. Nie będzie się awanturować w MOPSie. Dlamnie to ważniejsze niż dawanie komuś coś zbytkownego gratis.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
#3348 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3349 | |
Wtajemniczenie
|
Jeśli ktoś coś daje za darmo to zawsze się znajdzie ktoś kto będzie brał. Proste.
Lepiej pomóc komuś osobiście. Jest wiele ludzi którzy pomnożyliby swoje "talenty" ale nie mają nawet na start, aby zacząć.
![]() ![]() |
![]() |
#3350 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niestety, u nas pomaga się nie tym, co chcą cokolwiek zrobić ze swoim życiem .. Chore u nas jest w PL to, że jak nie masz dochodów to należy Ci się tysiąc pińcet wszelakich zasiłków, dopłat, dodatków, refundacji a jeśli masz ten lichy dochód ok 500 na osobę to należy Ci się wielkie G. Często beneficjenci mopsów i tych paczek wszelakich żyją lepiej niż pracujący ciężko ludzie.
![]() |
#3351 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
"nie karzdemu sie marzenia spedziają nie wierze takie cudaja tesz mam małe mieszkamie mam 5 dzieci mam pokuj z kucznią niemam ładzienki wody nie mam w mieszkaniu musze nosść od sąsiada i to są moje mażenia i mojch dzieci"; "Mozecie pomuc mojej siostsze jest po wylewie sama wychowuje dwoje dzieci jej mieszkanie jest wtrakcie odbudowy potszebuje pomocy prpsze pomuszcie pozdrawiam"; "Moge pomarzyć tak ładnie moja curka ma pokoju jak komurce zimno ciemno brak podlogi i grzyp mszy grsują zbrku podłogi szafa lepiej nie ruszć pruchno i tapczanik z wstawki znaczy zulicy jest mi przkro zato że mam dziecko a mieszka w kóurce a nie pieknym ćepłym pokojku tak bym wiele dała za odroąne ciepła mojej curce ![]() Poza tym dziwne pretensje, że remontują tylko mieszkania własnościowe a nie komunalne: "Ja też potrzebuje pomocy ,tylko mi odmówiono bo nie mam własnego domu czy mieszkania tylko mam komunalne mieszkanie i takim pomoc się nie należy." I klasyk: "dzien dobry pani kasiu jak sie zgłosic do pani programu chciałabym skorzystac z pomocy poniewaz jestem samotna matka z 3 dzieci i moja sytuacja jest bardzo ciezka" - "Pracuje w firmie - szlachta nie pracuje". |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3352 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3353 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak btw, znajoma nauczycielka opowiadała mi o rodzince, oczywiście wielodzietnej, prawie co rok do jej szkoły przychodzi kolejne dziecko .. rodzice nie pracują, ciągną wszelakie zasiłki i dary skąd się da .. oczywiście wycieczki szkolne za darmo, obiadki za darmo ... a dzieci po pierwsze, na obiadki grymaszą i potrafią wzgardzić a co dzień do szkoły w innych ciuchach przychodzą, bo po co prać jak Caritas da nowe .. i to wcale nie najgorsze .. a inne dzieci z "normalnych" rodzin często gorzej ubrane itp .. Masakra.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3354 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Myślę, że rodziny, którym po prostu podwinęła się noga i chwilowo znalazły się w trudnej sytuacji byłyby z takiego rozwiązania zadowolone, bo przecież żaden normalny człowiek nie stara się świadomie o dziecko, kiedy nie ma co do gara włożyć. A jeśli ktoś odmawiałby zastrzyku, to znaczy że najwidoczniej powodzi mu się na tyle dobrze, że pomocy nie potrzebuje ![]() Wybaczcie poglądy, ale za dużo patologii mam w otoczeniu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3355 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mam mieszane uczucia co do tego - z jednej strony niektorzy niezle na tym pasozytuja, ale z drugiej to tyle biedy w PL, ze faktycznie potrzebujacych jest od groma. Duzo zalezy od tego na co konkretnie dana pomoc idzie.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3356 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Jeszcze raz mówię: w życiu są różne sytuacje i czasem człowiek traci pracę nie ze swojej winy. Ale są rodziny (o czym świadczy post powyżej), które z wielodzietnosci uczyniły sposób na zycie. I nic im nie możesz zrobić, bo podwiązanie jajowodów/nasieniowodów jest nielegalne. Ja generalnie postuluję za tym, by zlikwidować wszelkie zasiłki za wyjątkiem takich dla ludzi starych, chorych i niezdolnych do pracy. W ten sposób przynajmniej połowa tych z zawodu bezrobotnych byłaby zmuszona wziąć się w końcu do pracy. Praca jest. Zarobki niestety też w wysokości zasiłku, ale przynajmniej byłyby to pieniądze zarobione, czyli człowiek też musiałby coś z siebie dać. U nas administracja osiedla bezskutecznie poszukiwała ludzi do sprzątania liści/śniegu. Kartka wciąż wisi.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3357 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W sumie nie wiem jak Caritas działa, czy oni tam dają wszystkim, którzy przyjdą? Czy trzeba mieć jakiś "papier" że się jest klientem MOPSu? ---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ---------- A u nas w fabryce płacą za polecenie pracownika na produkcję ...
![]() |
#3358 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Swoją drogą ciekawe jakby przyrost w kraju spadł po wprowadzeniu czegoś takiego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3359 |
Konto usunięte
|
nie wiem czy to w tym wątku pisałam czy w innym ostatnio się z koleżanką prawie pokłóciłam
![]() nie dało się jej przekonać że z klasy nie pojechało 7 osób w tym ja i wcale nie brylowałam na parkiecie bo akurat tata był w szpitalu po zawale i było krucho z kasą. nie piszę tego by przedstawić jej w złym świetle, ale trochę to interesujące jak bieda zagina rzeczywistość. |
![]() ![]() |
![]() |
#3360 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:19.