Grudniowe mamusie 2014 cz. III - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-08-23, 19:41   #571
19Inka90
Wtajemniczenie

Dot.: Grudniowe mamusie 2014 cz. III

Ollliwka na razie zamowilismy jedna,jak tylko przyjdzie to ja skręcamy wiec wrzuce zdjęcia

Emilka
19Inka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-23, 21:41   #572
sasia25
Rozeznanie

basia koszule kupiłaś taką zwykłą z kilkoma guzikami na biuscie czy jakąś specjalną do karmienia?
Ja ostatnio jakąś kupiłam z myślą o porodzie i muszę dokupić jeszcze na pewno jedną (albo dwie ) i chyba wezmę taką całą na guziki od góry do dołu.

Ja dzisiaj kupiłam sobie śliczny sweter-narzutkę coś jak nietoperz, bez guzików, cholernie milusi już nie mogę się doczekać aż go założę.

I bluzę z działu męskiego, rozmiar s mój TZ powiedział, że jest fajna jak mu pokazałam w domu i nawet nie kapnął, ze to męska
sasia25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-23, 21:45   #573
Linka1984
Zakorzenienie

ja nie znosze koszul...do szpitala wezmę ze dwie...ale do domu wezmę pizamę do karmienia ewentualnie

3690 gram szcześcia <3
Linka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-23, 21:59   #574
Hasiap
Rozeznanie

Długo myślałam na co mam ochotę i właśnie smażę racuchy z jabłkami A co!
Stary 2014-08-23, 22:24   #575
sasia25
Rozeznanie

Linka ja nie wiem jak to jest z koszulami, bo nigdy nie miałam też kupuję je tylko z myślą o szpitalu. Może faktycznie dwie wystarczą

Hasiap racuchy juz wiem co chce zjesc u mamy w poniedziałek
sasia25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-23, 22:27   #576
Suqub
Zakorzenienie

Co do koszul mam to samo. Nie lubię ich i nie wiem jak je zniose w szpitalu
Mi by się nie chciało robić o tej porze, leniwa jestem jak nic
Jutro może pojadę na dożynki Classic, Skaner także impreza na całego

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

I picture you in the sun wondering what went wrong...
Suqub jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-23, 22:46   #577
Karo89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bimbunia_ Pokaż wiadomość
Super, ja szukałam najmniejszych 125ml bo się zasugerowałam rozmiarem gerbera ale te kupie chętnie bo będą świetne na wyjścia, te 300ml będą dobre do uzywania w domu.

No więc postudiowałam co i jak z tymi słoiczkami i oto wnioski:

1. Zgodnie z zaleceniami ekspertów wprowadzanie produktów uzupełniających należy rozpocząć po ukończeniu przez dziecko 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu życia dziecka. Czyli w naszym przypadku to będzie kwiecień/maj. Jednym słowem do słoiczków można zrobić to czego wtedy jeszcze nie będzie a nie jabłka czy ziemniaki

2. Ponieważ dzieci trudniej przyzwyczajają się do smaku warzyw niż owoców, eksperci zalecają, by właśnie od warzyw rozpocząć wprowadzanie nowych smaków do diety dziecka. Często popełnianym przez rodziców błędem jest rezygnacja po pierwszym wypluciu przez dziecko warzywnej papki. Tymczasem badania pokazują, że do pełnej akceptacji nowego smaku potrzeba czasem nawet kilkunastu prób. Owoce należy zacząć wprowadzac po około 2 tygodniach od wprowadzenia warzyw.

3. Nowe produkty należy wprowadzać pojedynczo. Zachowaj odstęp około 1-2 dni. Dzięki temu łatwiej zaobserwujesz, czy dziecko nie ma żadnych dolegliwości po konkretnym produkcie.

4. Na początku podajemy jednoskładnikowe dania, najlepiej warzywne, np. marchewkę, dynię, zielony groszek, ziemniaki i wiele innych.

Podsumowując jak ktoś ma czas i chęć to teraz warto zrobić słoiczki głownie warzywne ale też owocowe, szczególnie jeśli mamy nadmiar. Warzywa czy owoce poddusić w garnku bez tłuszczu ani cukru, można dolać trochę wody żeby nie przywarły. Jeśli za gęste to można zmiksować albo poddusić już przetarte. Gotową masę przekładamy do wygotowanych słoiczków i zakręcamy. Układamy w garnku na ściereczce, zalewamy wodą do wysokości 3/4 słoików i od zagotowania wody liczymy 20 minut. Zostawiamy do ostygnięcia do góry dnem i voila! Ważne żeby napisać na słoiku co jest w środku i datę.

Ja będę robiła, dynię, marchewkę, cukinię, brukselkę, śliwki, jabłka, jagody. No chyba że coś jeszcze mi wpadnie w oko

Tu jest fajny kalendarz przetworów:
http://smakuje.blox.pl/2014/07/Kiedy...kalendarz.html
nie za ma co hihi

ja zamawiam, bo kupuję też na sok z malin a przy okazji jedną paczką pójdzie.
Dzięki za blog, fajny

Cytat:
Napisane przez Linka1984 Pokaż wiadomość
Ja na chwilke tylko z dobra wiadomością...zus po kontroli NIE STWIERDZIŁ ŻADNYCH NIEPRAWIDŁOWOŚCI !!!!!!!!!!!!!! a to znaczy ze dostane wszystkie pieniądze wraz z zaległymi we wrzesniu strasznie sie ciesze!!!!! Stres ogromny opadł
cudowna wiadomość!

Cytat:
juz powinnam miejsce w bagażniku szykować na zakupy z boblandu

dzwoniłam do zusu po raz enty , zaczełam przepraszać ze zawracam głowe ale zalezy mi itd Pani mowi ze wszystko ok , ze nie stwierdzono nieprawidłowości a ja rzucilam do telefonu do pani ze ją kocham i o jezuś o jezuś musiała sobie pomysleć zem wariatka...
no dobrze..jeszcze załatwie sobie tego psychola z orzeczeniem do produ na wszelki wypadek i moge spokojnie i bezsteresowo czekac na Jagodę
hihi super, to najważniejsze że wszystko dobrze się skończyło, choć nerwy swoje co zjadłaś.

a swoją drogą, po co Ci psychol do porodu ?

Cytat:
Napisane przez maczuma Pokaż wiadomość
Załącznik 5770662
Tak mnie zainspirowałyście tymi przepisami, że prezentuję swoje przetwory, dopiero się rozkręcam takie małe słoiczki 80g to można po koncentracie łowicz, w sam raz na raz

ja czekam na słoiczki i atakuję też.

oprócz tego sok z malin robić będę jak co roku, ale muszę kupić nowe butelki. a oprócz tego bym ogórki zrobiła i może troszkę papryki. w sensie tak dla nas.

no i na pewno jakieś owoce pomrożę.

dobry wieczór.

ja dzisiaj ogarniałam powoli dom :/. brakuje mi mebli;szafek,półek, a rzeczy dwa razy więcej niż miejsca na nie, i ciągle bajzel. już mam dość. muszę uściubać jakąś kasę i kupić w końcu to co brakuje bo żwycem nie idzie utrzymać porządku, gdy nie masz miejsca na wszystkie rzeczy . :/

Karo89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-23, 22:50   #578
Linka1984
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karo89 Pokaż wiadomość
hihi super, to najważniejsze że wszystko dobrze się skończyło, choć nerwy swoje co zjadłaś.

a swoją drogą, po co Ci psychol do porodu ?
bo on mi wystawi skierowanie na cc

3690 gram szcześcia <3
Stary 2014-08-23, 23:00   #579
Karo89
Zakorzenienie

Cytat:
aaa, zapomniałam, że Ty cc chcesz

Karo89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-23, 23:04   #580
alekaz1
Zakorzenienie

Cytat:
za tydzien powinnam miec namiary na tego lekarza co moze bez problemu wystawic zaswiadczenie to sie podziele z toba
Stary 2014-08-24, 00:42   #581
TheN4ti
Rozeznanie

Ja też nie lubię takich koszul nocnych, może poszukam czegoś co w miarę wygląda. Tylko czy jest sens, pewnie i tak pójdą później do śmieci?
Stary 2014-08-24, 08:14   #582
Suqub
Zakorzenienie

Dzień dobry
U mnie przymusowa pobudka bo Pan od remontu przyszedł na konsultacje.
The Nati u mnie z tymi koszulami może wyjść podobnie. Ja lubię koszulkę, spodenki i wtedy mi się śpi najwygodniej, koszule to mi zawsze podciągają się pod szyję i co taka naga mam spać? mąż pewnie by był zachwycony
Rozmawiałam ostatnio z koleżanką która urodziła 3 miesiące temu i mówiła, że dobrze iż nie zdążyła kupić całej wyprawki według Internetu bo wiele rzeczy jest jej niepotrzebnych a to co potrzebne dokupiła i dokupuje na bieżąco.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

I picture you in the sun wondering what went wrong...
Suqub jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-24, 08:41   #583
alekaz1
Zakorzenienie

Hej
ja kosule lubie bo przewaznie spie albo w koszuli i majtkach albo jakims za duzym tiszercie i majtkach.

I jednak hustawka-bujaczek co dostalam od znajomych nadaje sie do wyrzucenia. Dzis jade po inna bo kase dostalam biore uzywana i do tego spiworek jeszcze dostane.

Zastanawiam sie bo kolezanka ma do oddania hustawke ale juz typowa hustawke na stelazu tako swing czy jakos tak to juz dla siedzacego dziecka ale nie wiem czy brac bo to tez ma spore rozmiary

Edytowane przez alekaz1
Czas edycji: 2014-08-24 o 09:59
alekaz1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-24, 10:11   #584
Hasiap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez TheN4ti Pokaż wiadomość
Ja też nie lubię takich koszul nocnych, może poszukam czegoś co w miarę wygląda. Tylko czy jest sens, pewnie i tak pójdą później do śmieci?
Dokładnie tak samo jest u mnie. Nienawidzę koszul nocnych więc w nich będę jedynie po porodzie w klinice, a w domu jeśli nie będzie mnie nic uwierać w szew to oczywiście zamieniam na jakieś spodenki i koszulkę piżamowe. Tak mi najwygodniej spać Na szczęście dostałam aż 5 koszul od bratowej więc już nie dokupię ani jednej
Stary 2014-08-24, 10:36   #585
alekaz1
Zakorzenienie

A ja mam juz dosc zgagi normalnie meczy mnie prawie non stop od miesiaca. Wczesniej byla ale sporadycznie a teraz codziennie potrafie sie nawet w nocy ze zgaga obudzic.
Stary 2014-08-24, 10:51   #586
19Inka90
Wtajemniczenie

Linka,Alekaz tak z ciekawości na jakiej podstawie psycholog może wystawić skierowanie na cc bo zaintrygowalo mnie to ?? ;>
Co do koszul to Ja właśnie Lubie w nich spać tylko ze nie w takich długich jak te które mam do karmienia ale jakoś przeżyje

Emilka
Stary 2014-08-24, 10:53   #587
Linka1984
Zakorzenienie

Inka lęk przed porodem naturalnym tzw tokofobia jest przeciwwskazaniem do sn. O ile wiem tego nikt nie podważy

3690 gram szcześcia <3
Stary 2014-08-24, 11:00   #588
TheN4ti
Rozeznanie

Suqub ja też wczoraj rozmawiałam z koleżanką, która ma 6 miesięczna córkę. Powiedziała mi dokładnie to samo i żeby kosmetyków nie kupować za dużo. Jedynie maść na odparzenia, jakis krem, płyn do kąpieli i husteczki i to wszystko używała jedynie jeżeli było konieczne. Tak to jedynie woda czysta myje mala, ale ponoć kupka z mleka z piersi jest łatwiejsza do umycia. Ogólnie bardzo mnie uspokoiła i ze po porodzie będę dokładnie wiedziała co robić i co może się jeszcze przydać. I trzymalam ich córeczkę na kolanach, czułam się jak ryba w wodzie, takie to było naturalne, tulić dziecko. W ogóle czuje się spokojniejsza po ich wizytach, wiem, ze oni dają radę i tworzą cudowna rodzinę to my tez damy. Już się tak doczekać tego malucha nie możemy
A tak w ogóle to dzień dobry
Stary 2014-08-24, 11:02   #589
Basjenia
Zadomowienie

czytam tylko na szybko wpadłam bo mam zjazd rodzinny w ten weekend i muszę dzisiaj wszystkich wyprawić z powrotem
Linka ciesze się tym twoim zusem. h*%^&$ niech teraz płacą z odsetkami i szkodliwe!
co do psychola i cc...wystarczy że powiesz że masz stany depresyjne i że będzie problem po porodzie z tym. to podobno zawsze działa. dodatkowo warto popytać mamuśki kto w okolicy jest skory do wystawiania takich papierów. bo to wcale nic wielkiego
Basjenia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-24, 11:26   #590
alekaz1
Zakorzenienie

Cytat:
Inka lęk przed porodem naturalnym tzw tokofobia jest przeciwwskazaniem do sn. O ile wiem tego nikt nie podważy
dokladnie tak

---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ----------

Dzis jade po hustawke-bujaczek moze zajade do otletu do smyka popatrzec. A jutro po lampko pozytywke tony disneyadorwalam na olx za 20 zl.
Stary 2014-08-24, 11:49   #591
Hasiap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez TheN4ti Pokaż wiadomość
Suqub ja też wczoraj rozmawiałam z koleżanką, która ma 6 miesięczna córkę. Powiedziała mi dokładnie to samo i żeby kosmetyków nie kupować za dużo. Jedynie maść na odparzenia, jakis krem, płyn do kąpieli i husteczki i to wszystko używała jedynie jeżeli było konieczne. Tak to jedynie woda czysta myje mala, ale ponoć kupka z mleka z piersi jest łatwiejsza do umycia. Ogólnie bardzo mnie uspokoiła i ze po porodzie będę dokładnie wiedziała co robić i co może się jeszcze przydać. I trzymalam ich córeczkę na kolanach, czułam się jak ryba w wodzie, takie to było naturalne, tulić dziecko. W ogóle czuje się spokojniejsza po ich wizytach, wiem, ze oni dają radę i tworzą cudowna rodzinę to my tez damy. Już się tak doczekać tego malucha nie możemy
A tak w ogóle to dzień dobry
Cudownie się czyta co napisałaś Nati Pewnie wszystkie się nie możemy już doczekać dzidziusiów naszych A jeszcze zaraz wszystkie wkroczymy w 3 trymestr to już w ogóle szybciutko nam zleci
Stary 2014-08-24, 12:40   #592
TheN4ti
Rozeznanie

Hasiap :-*
Stary 2014-08-24, 13:06   #593
promolcia
Zadomowienie

Dzień dobry !

Witamy się z Grzesiem w 25 tc

Gratuluję wszystkich pozytywnych wieści

Cytat:
Napisane przez bimbunia_ Pokaż wiadomość
ogolnie to masz racje, jak jest duzo cukru to nie trzeba pasteryzować, mojej teściowej przetwory 8 letnie są rewelacyjne a nigdy nic nie pasteryzowała tylko zamykając słoik używa spirytusu.[COLOR="Silver"]
co to dokładnie znaczy, bo nie słyszałam o takim patencie a zaciekawił mnie...przed zamknięciem przecierasz szyjkę słoika wacikiem nasączonym spirytusem ???

Cytat:
Napisane przez 19Inka90 Pokaż wiadomość
Dzien dobry dziewczynki

mnie teraz tez swedzi brzuch i tz sie smieje bo caly czas mam oliwke pod reka i smaruje sie z 4 razy dziennie
nie chcę straszyć i mam nadzieję, że się mylę, ale w sr położna opowiadała nam, że jest jakieś typowo ciążowe choróbsko związane z intensywnym swędzeniem, nazwy nie pamiętam, ale żeby je zdiagnozować robi się próby wątrobowe na jakieś dwie rzeczy...może ktoś wie coś więcej na ten temat?
a...ciągłe używanie oliwki też może wysuszać skórę , potrzebuje ona naprzemiennego nawilżania i natłuszczania, więc raz nakładamy balsam a raz olej

co do wkładów do wanienki, ja chcę kupić bo wydaje mi się to pomocne, nie za bardzo podobają mi się te plastikowe, szczególnie zimą kontakt z nimi wydaje mi się nieprzyjemny dla dziecka, wypatrzyłam za to coś takiego jak w linku, kolorowa część jest z gumy, cała dziurowana więc ciepła woda będzie grzała w plecki, oczywiście wszystko co fajne jest strasznie drogie
http://allegro.pl/angelcare-lezaczek...324311327.html
promolcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-24, 13:13   #594
jojla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez promolcia Pokaż wiadomość
Witamy się z Grzesiem w 25 tc

Cytat:
Napisane przez promolcia Pokaż wiadomość
nie chcę straszyć i mam nadzieję, że się mylę, ale w sr położna opowiadała nam, że jest jakieś typowo ciążowe choróbsko związane z intensywnym swędzeniem, nazwy nie pamiętam, ale żeby je zdiagnozować robi się próby wątrobowe na jakieś dwie rzeczy...może ktoś wie coś więcej na ten temat?
a...ciągłe używanie oliwki też może wysuszać skórę , potrzebuje ona naprzemiennego nawilżania i natłuszczania, więc raz nakładamy balsam a raz olej
cholestaza wątrobowa ale to swędzenie objawia się głównie na rękach i stopach i jest bardzo uciążliwe.

A jak brzuch swędzi to pewnie z powodu rozciągania się skóry

Witam się zasmarkana z łóżka

jojla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-24, 14:06   #595
19Inka90
Wtajemniczenie

Promolcia Moje swędzenie to na pewno rozciąganie się skóry bo mamy tak cyklicznie od początku ciąży Co do oliwki,rano i wieczorem po kąpieli smaruje,balsam na zmianę z masłem shea,oliwka właśnie jest tak dorywczo,także spoko
P.S Gratulacje 25tc

Jojla Na pocieszenie zasmarkania - Ja mam zawalone zatoki od czerwca w sensie wszystko przeszło ale niedrożność nosa została,mój gin stwierdził że w ciąży tak się zdarza i może mnie trzymać nawet do grudnia... Więc cudownie Już nawet nie pamiętam jak to jest oddychać przez nos

Emilka
Stary 2014-08-24, 14:13   #596
jojla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 19Inka90 Pokaż wiadomość
Jojla Na pocieszenie zasmarkania - Ja mam zawalone zatoki od czerwca w sensie wszystko przeszło ale niedrożność nosa została,mój gin stwierdził że w ciąży tak się zdarza i może mnie trzymać nawet do grudnia... Więc cudownie Już nawet nie pamiętam jak to jest oddychać przez nos
o kurcze, to faktycznie nie zazdroszczę

jojla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-24, 16:09   #597
sofia_the_first
Raczkowanie

hej dziewczęta... ale u nas pogoda, leje... i tak jesiennie... siedze w piżamie męża, wy tu o koszulach a ja jak kocmołuch :P ale jak wychodze to szpilki zakładam :P żeby nie było...
tak mnie dziś skurcze w krzyżu złapały ze szok... tak się zastanawiam czy to nie od koturn....

Linka, gratulacje rozwiązania problemu z zusem, właśnie do mnie też się przyczepili... zupełnie bezpodstawnie, jednak kasy już nie dostałam... więc wstrzymali a tu wydatki...

Inka, moja bratowa tak miała przez całą ciążę, używała otrivinu i mała urodziła się z ciężką padaczką, zastaawiają się czy to nie miało wpływu... ona używała otrivinu kilka razy dziennie... także lepiej nie stosować nic takiego na wszelki wypadek

Sara
Laura

Edytowane przez sofia_the_first
Czas edycji: 2014-08-24 o 16:12
sofia_the_first jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-24, 16:17   #598
19Inka90
Wtajemniczenie

Sofia no Ja absolutnie zadnego otrivinu ani nic takiego nie uzywam jak mnie bardzo meczy to robie sobie parowki z rumianku,a tak to juz sie przyzwyczailam i jakos zz tym zyje
a ogolnie widzialam ze wybraliscie imie dla malej -Sara slicznie

Emilka
Stary 2014-08-24, 16:57   #599
alekaz1
Zakorzenienie

Hej odebralam lezaczek bujaczek i spiworek gratis fajnee kupilam w biedronce proszek lovela i plyn do prania lovela bo nie moglam sie zdecydowac co czy jakis plyn do plukania mozna choc odrobinke by byl jakis zapachczy nie?

---------- Dopisano o 16:57 ---------- Poprzedni post napisano o 16:39 ----------

Popijak koktail z mleka borowek banana i truskawek mrozonych mniam
Stary 2014-08-24, 19:08   #600
Hasiap
Rozeznanie

Dziewczyny nie wiem czy któraś się jeszcze decyduje na proszek/żel do prania i płyn do płukania Jelp, ale byłam dziś na zakupach w Kauflandzie i była promocja na proszek 28 prań w cenie 29,99zł (pierwotnie 38zł) i na płyn do płukania 16,99zł (pierwotnie 19,99zł). Ja planowałam żel, ale jeśli proszek był w promocji to wzięłam na pierwsze prania. Chyba też zacznę we wrześniu już prać pierwsze ciuszki

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości