Grudniowe mamusie 2014 cz. III - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-08-22, 16:33   #511
Linka1984
Zakorzenienie

Dot.: Grudniowe mamusie 2014 cz. III

Cytat:
Napisane przez lindsley Pokaż wiadomość

Cieszę się bardzo. Ja nadal w niepewności żyję. Od kiedy masz L4 i po jakim czasie od dostarczenia L4 zus zaczął kontrolę?
Nowa umowa była ( dużo większa) od 1 kwietnia , na l4 poszlam 27 maj a kontrole wszczęli 25 lipiec. Zakończyli 12 sierpień i do 12 wrzesnień muszą oddac zatrzymana kasę

A l4 dostarczane zawsze na drugi dzień.

Cytat:
Napisane przez 19Inka90 Pokaż wiadomość

Linka Super wiadomosci No to trzeba to jakos uczcic
Opiłam...inką z mlekiem

3690 gram szcześcia <3
Linka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-22, 16:45   #512
lindsley
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Linka1984 Pokaż wiadomość
Nowa umowa była ( dużo większa) od 1 kwietnia , na l4 poszlam 27 maj a kontrole wszczęli 25 lipiec. Zakończyli 12 sierpień i do 12 wrzesnień muszą oddac zatrzymana kasę

A l4 dostarczane zawsze na drugi dzień.

Opiłam...inką z mlekiem
A Ty miałaś umowę o pracę i przyczepili sie dopiero po prawie miesiącu odkąd zus miał płacić? Bo ja mam zlecenie poza tym bardzo podobny rozkład czasowy tylko przesunięty o 2m-ce... Z tym że na zleceniu od razu zus płaci także też może to trochę u mnie potrwać jeszcze A tu za przedszkole i wyprawkę do 10tego trzeba wybulić

Michaś
lindsley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-22, 16:50   #513
Linka1984
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lindsley Pokaż wiadomość
A Ty miałaś umowę o pracę i przyczepili sie dopiero po prawie miesiącu odkąd zus miał płacić? Bo ja mam zlecenie poza tym bardzo podobny rozkład czasowy tylko przesunięty o 2m-ce... Z tym że na zleceniu od razu zus płaci także też może to trochę u mnie potrwać jeszcze A tu za przedszkole i wyprawkę do 10tego trzeba wybulić
Miałam do 1 kwietnia umowe o prace na najniższa krajowa i to 1/2 etatu. A potem nagle duza umowa i pełen etat i za niecałe 2 miesiące l4. Grzebali i grzebali , sprawdzali milion dokumantów. Zarzucili ze skoro pracuje u ojca to na pewno umowa była fikcyjna
zus ma zawsze 30 dni na wypłate

3690 gram szcześcia <3
Linka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-22, 17:23   #514
niteczka83
Zadomowienie

Suqub - gratuluję udanego połówkowego i dziewczynki

Linka
- ale się cieszę korzystnym rozwiązaniem sprawy z zus'em, super to teraz poszalejesz

Cytat:
Napisane przez Hasiap Pokaż wiadomość
Dziewczyny proszę o radę!! Idę do lekarza 03.09 i lekarz zadecyduje czy mam wracać do pracy po urlopie czy lepiej dla mnie będzie zostać w domu. Z jednej strony chciałabym iść do pracy, ale z drugiej strony będzie praca i od 7 i czasem do 16.. a nie wiem czy dam radę teraz.. W dodatku nowe dzieci to przytulanie, problematyczni (czasem) rodzice no i skupisko bakterii i wirusów.. Sama nie wiem niby chciałabym pracować, ale że w momencie kiedy poczuję się gorzej to żebym mogła wrócić do domu W pracy mi mówią, że już by w 7 mcu nie wracały na moim miejscu.. Poradźcie mi proszę
Hasiap - tak jak dziewczyny napisały po pierwsze od września wirusy będą panowały jak szalone wśród dzieci (zawsze mniej się narazisz na zwolnieniu), po drugie nigdy nie wiadomo czy niechcący z łokcia nie dostaniesz w ferworze dziecięcej zabawy a po trzecie - przyzwyczaisz dzieci i za 2 miesiące znikniesz. Ja bym śmiało poszła na zwolnienie. Bliska mi osoba zawsze doradza ludziom w takiej sytuacji jak Twoja że bez sensu wracać po urlopie od września (jakbyś wracała na cały semestr lub prawie cały to ok, ale na 1-2 miesiące to bez sensu).

Cytat:
Napisane przez basiabasia989 Pokaż wiadomość
dziewczyny jak to jest z tymi okryciami kąpielowymi? takie z kapturkiem. To jest taki ręczniczek tylko bawełniany? że wyciągam dziecko z wanienki kładę na to i tym wycieram? bo o glądałam na allegro a wygląda to właśnie bardziej jak kocyk a nie ręcznik

---------- Dopisano o 16:01 ---------- Poprzedni post napisano o 16:00 ----------

Nati, a gdzie taką kobietę znaleźć? I jeśli możesz zdradzić to ile kosztuje taka przyjemność?
Basiabasia - ja polecam okrycia kąpielowe z kapturkiem - do dziś używamy przy synku - kupiłam takie większe (jeden miałam mały). Ja mam frotte. Takiego "misiowego" nie polecam z doświadczenia (może miałam kiepski egzemplarz) bo pomimo kilku prań woda nie wsiąkała. Ale tak to fajna sprawa, okrywasz głowę kapturkiem, w międzyczasie wycierasz dziecko pozostałą częścią.
Co do douli - Nati ma doulę u siebie w Anglii (tam jest to dość powszechne), u nas o doulach zaczęło się mówić dopiero od niedawna. Znalazłam taką stronę stowarzyszenia doul i tam można wyszukać kontakt do konkretnej douli - może Tobie to pomoże: http://www.doula.org.pl/znajdz-doule-8

Lindsley - gratuluję połówkowego i synka Współczuję sytuacji ze zmianą gina, ale jak nie ma wyjścia...
niteczka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-22, 17:46   #515
Roksape
Zadomowienie

Przepis na sok z aronii:

7 szkl aronii
200 liści z wiśni
3 litry wody
2,5 kg cukru
50 g kwasku cytrynowego

Do garnka wrzucamy aronię i liście zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia doprowadzamy aronię z liśćmi do wrzenia i niech tak wrze przez 15 min. Odcedzamy. Do soku dodajemy cukier i kwasek, czekamy aż cukier się rozpuści i sok się zagotuje. Wlewamy do butelek lub słoiczków, które odwracamy do góry dnem. Gotowe

Mi wychodzi z porcji tak z 12-13 buteleczek po małym kubusiu
Roksape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-22, 18:28   #516
Justyssia87
Rozeznanie

roksape- super ze dałas przepis, ja co roku mam 30kg aronii i kompoty robie albo konfitury takie ale z sokiem mialam problem zawsze bo myślałam ze robi się taki gęsty jak sok do wody. A ten twój to taki juz gotowy czy tez to jest koncentrat? to taki jakby kompot w sumie? A musza byc liscie wiśni?bo nie mam
Justyssia87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-22, 18:32   #517
madziqqq
Rozeznanie

Uwaga zadaję głupie pytanie i proszę się nie śmiać
ten sok z aronii to dobry?? w życiu nie jadłam aronii i nie wiem jak to smakuje :P
madziqqq jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-08-22, 19:03   #518
sasia25
Rozeznanie

Natka dzięki za odpowiedź. Fajna sprawa z taką wspierającą osobą i to obcykaną w temacie. Sama pewnie się nie zdecyduję, ale poszukam info jak to wygląda cenowo tu w Irlandii. Mój TZ pewnie powie, że to kolejna głupota wyczytana na forum
sasia25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-22, 19:07   #519
LoLcIa123
Zakorzenienie

Dziewczyny orientujecie sie czy przy crp 6.2 (norma do 6) zalozy mi lekarka pessar? Bo morfologia i mocz ok.
Boje sie ze kupie krazek pojde i zaplace za wizyte, a dowiem sie ze mam przyjsc za tydzien albo wiecej.

Tymoteusz
23.11.2014r

LoLcIa123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-22, 19:20   #520
Roksape
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Justyssia87 Pokaż wiadomość
roksape- super ze dałas przepis, ja co roku mam 30kg aronii i kompoty robie albo konfitury takie ale z sokiem mialam problem zawsze bo myślałam ze robi się taki gęsty jak sok do wody. A ten twój to taki juz gotowy czy tez to jest koncentrat? to taki jakby kompot w sumie? A musza byc liscie wiśni?bo nie mam
Koncentrat taki. Leje na dno trochę do szklanki i dodaje wody
Nie robiłam nigdy bez liści, ale chyba mają znaczenie, bo sok nie jest cierpki.
Cytat:
Napisane przez madziqqq Pokaż wiadomość
Uwaga zadaję głupie pytanie i proszę się nie śmiać
ten sok z aronii to dobry?? w życiu nie jadłam aronii i nie wiem jak to smakuje :P
Pyszny Aronia w smaku jest cierpka, ale sok nie jest, nie wiem czy to nie przypadkiem zasługa tych liści

Znam kilka innych przepisów, że daje się do soku z wiśni lub soku z porzeczek liście z wiśni i również soki są bardzo smaczne

---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ----------

Cytat:
Napisane przez LoLcIa123 Pokaż wiadomość
Dziewczyny orientujecie sie czy przy crp 6.2 (norma do 6) zalozy mi lekarka pessar? Bo morfologia i mocz ok.
Boje sie ze kupie krazek pojde i zaplace za wizyte, a dowiem sie ze mam przyjsc za tydzien albo wiecej.
Z tego co mi wiadomo to wyniki badań krwi raczej nie mają tu nic do rzeczy. Musisz mieć GBS czysty. Mój nie był do końca czysty, ale nie trzeba było na to antybiotyku, tylko globulki od infekcji. Zakładają Ci pessar ?

---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ----------

Lolcia a nie lepiej jak by Cię skierowali do szpitala i tam założyli pessar ? Mi zakładał mój lekarz, bo pracuje w szpitalu i nic nie płaciłam. Jeszcze mnie ciekawi skąd masz wiedzieć jaki pessar Ci pasuje, mi położna przyniosła dwa i lekarz ocenił, który założy. Chyba, że pani doktor już napiszę co trzeba
Stary 2014-08-22, 19:23   #521
LoLcIa123
Zakorzenienie

Gbs ? Nie mam takiego badania.. kilka tyg temu mialam posiew i tak jak Ty podobno niegrozne cus .
Pessar mam miec zalozony w pon .
Roksi czy zakladanie boli ?
Pessar mam kupic nr 1 , 17mm
Nikt nie proponowal mi szpitala :/

Tymoteusz
23.11.2014r

Edytowane przez LoLcIa123
Czas edycji: 2014-08-22 o 19:29
LoLcIa123 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-08-22, 19:45   #522
Roksape
Zadomowienie

GBS to właśnie jest wymaz z pochwy jeśli się nie mylę
Mnie absolutnie nic nie bolało. Bałam się bardzo, ale bez powodu.
Lekarz mówił, że sam moment włożenia może być lekko nieprzyjemny, bo to jest całkiem spore, ale ja nie odczułam nic co by mogło być nie przyjemne.
Szkoda, że nie skierowali Cię do szpitala, bo pessar to chyba ponad 100 zł kosztuje

---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:44 ----------

http://www.mjakmama24.pl/ciaza-i-por...4.html?&page=1
Stary 2014-08-22, 19:55   #523
TheN4ti
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sasia25 Pokaż wiadomość
Natka dzięki za odpowiedź. Fajna sprawa z taką wspierającą osobą i to obcykaną w temacie. Sama pewnie się nie zdecyduję, ale poszukam info jak to wygląda cenowo tu w Irlandii. Mój TZ pewnie powie, że to kolejna głupota wyczytana na forum
Nie ma sprawy Poszukaj, na pewno w Irlandii tez są popularne. Moja prababcia była akuszerka i odbierała poród jednej kobiety naraz i tylko na niej się skupiała. Teraz w szpitalach nie ma takiego luksusu, położna musi się opiekować kilkoma pacjentakami jednocześnie. Fajnie mieć kogoś tylko dla siebie, każda z nas powinna mieć taką możliwość, szkoda, że tak nie jest bo to jednak koszty.
Stary 2014-08-22, 20:10   #524
lindsley
Zakorzenienie

Jak ja rodziłam to cały czas miałam położną przy sobie, do tego non stop kręciła się pielęgniarka. Nie mam pojęcia czy mieli dużo rodzących ale wydaje mi się że w moim szpitalu jest 5sal porodowych (pojedynczych) i na każdą jest położna. Może znaczenie miał też fakt że na porodówce byłam lekko ponad godzinę także położna nie miała czasu się zmyć Swoją drogą za☠☠☠ista kobieta mam nadzieję że trafię na nią znów, bo wiem że nadal pracuje w tym szpitalu.

Co do zapraw dla maluchów, ile takie słoiczki można przechowywać? Bo te nasze maluchy to będą jadły tak za 10m-cy gdzieś? Dla syna gotowałam obiadki, pluł kupnymi ale on akurat na jesień miał rozszerzaną dietę także pod ręką wszystkiego.

Michaś
lindsley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-22, 22:06   #525
bimbunia_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Paulinkus Pokaż wiadomość
Dzieciecych tzn? Dusisz np. cukinie i pakujesz do sloiczka? Ja tez jestem raczej z tych srednio gotujacych wiec potrzebuje szczegolowych opisow ;-) niestety nie mam czasu na pichcenie ale mam zamiar oddelegowac tż do tego :-D
Dziecięcych czyli małych Duszone bez skórki na papkę jabłka, z cukinią tak samo.

---------- Dopisano o 23:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:55 ----------

Cytat:
Napisane przez Linka1984 Pokaż wiadomość
Ja na chwilke tylko z dobra wiadomością...zus po kontroli NIE STWIERDZIŁ ŻADNYCH NIEPRAWIDŁOWOŚCI !!!!!!!!!!!!!! a to znaczy ze dostane wszystkie pieniądze wraz z zaległymi we wrzesniu strasznie sie ciesze!!!!! Stres ogromny opadł
dobra wiadomość - gratuluje!
bimbunia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-23, 06:59   #526
Justyssia87
Rozeznanie

Witam sie w 27 tc

Roksape - dzięki zrobie na dniach a liście wezme w sumie z działki od taty roksape a nie wiem czy nie doczytałam,taki sok musi byc w lodówce?czy w szafeczce, on jest pasteryzowany?musze Twoj opis jeszcze raz chyba poczytać

lolcia- ja bym poprosiła o skierowanie do szpitala, moje koleżanki tez wszystkie miały to robione na szpitalu, wiadomo za free.

co tu tak cicho ostatnio?
Stary 2014-08-23, 07:18   #527
madziqqq
Rozeznanie

JUustyna sobota 8 rano to się dziwisz?:P też bym spała gdyby nie praca :P
Stary 2014-08-23, 07:20   #528
Justyssia87
Rozeznanie

hehe nei no ja tak ogólnie pytam co tu tak cicho ostatnimi czasy Zaraz sie zbieram na zakupy i tez mnie nie bedzie, ha!
Stary 2014-08-23, 07:31   #529
madziqqq
Rozeznanie

Inka wieczorami na wizaż nie wchodzi to i postów od razu mniej

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-08-23, 07:54   #530
19Inka90
Wtajemniczenie

Inka cos ostatnio max dwa posty dziennie pisze wiec proszę mi tu nie zwalac winy na moje wolne wieczory zresztą wchodze tylko nie pisze

Justysia Gratulacje

Emilka
19Inka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-23, 08:07   #531
Hasiap
Rozeznanie

Cytat:
Witam sie w 27 tc
Justysia gratulacje

Ja siebie również witam w 27 tyg

Wczoraj zamówiłam łóżeczko i materac na allegro. Przełamałam się i zamówiłam teraz, by w razie intensywnego zapachu był czas na wywietrzenie Zamówiłam takie jak na zdjęciu, ale bez szuflady, bo ta opcja mi bardziej odpowiadała

Męża mi wcięło pojechał w nocy na ryby nad morze, wraca jutro późnym popołudniem. Oby chociaż ryb nałapał Ja niedługo wizyta u orto i jadę do teściowej Pozdrawiam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg big_lozorzechszuf.jpg (43,7 KB, 20 załadowań)

Edytowane przez Hasiap
Czas edycji: 2014-08-23 o 08:15
Hasiap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-23, 08:14   #532
19Inka90
Wtajemniczenie

27 tc to juz lll trymestr ?? Przynajmniej tak jest w mojej książce napisane
Tym większe gratulacje dziewczynki

Emilka
Stary 2014-08-23, 08:23   #533
madziqqq
Rozeznanie

27? matko jak daleko całe 1,5 tygodnia przede mną
Hapsia ile za wszystko zapłaciłaś?
Stary 2014-08-23, 09:01   #534
19Inka90
Wtajemniczenie

Hasiap Śliczne łóżeczko wybraliście ,a wiesz juz w jakim kolorze dodatki będziesz robiła dla Klaudii ??
Ja się cały czas zastanawiam,tzn... Ja na róż zawsze chętna ale czasami muszę dopuścić tż do zdania

Dzisiaj zamawiam komode więc w przyszłym tygodniu wielkie porządki w sypialni,robienie,miejsca na Emilkowy kącik,malowanie, a potem wrzesień i biorę się za pranie i prasowanie

Aaaa doszliśmy do porozumienia jeśli chodzi o motyw na ścianie Ani kucyk ani paski Będzie drzewko

Tak patrząc na pierwszą strone na pierwszy rzut oka króluje róż ale tak z pamięci podliczając mamy które jeszcze nie dopisały do listy to chyba mamy więcej chłopców I to chyba sporo więcej :P

Emilka
Stary 2014-08-23, 09:10   #535
Roksape
Zadomowienie

Cytat:
Witam sie w 27 tc

Roksape - dzięki zrobie na dniach a liście wezme w sumie z działki od taty roksape a nie wiem czy nie doczytałam,taki sok musi byc w lodówce?czy w szafeczce, on jest pasteryzowany?musze Twoj opis jeszcze raz chyba poczytać

lolcia- ja bym poprosiła o skierowanie do szpitala, moje koleżanki tez wszystkie miały to robione na szpitalu, wiadomo za free.

co tu tak cicho ostatnio?
Gratuluję 27 tygodnia

Jak się leje ten gorący sok do butelki to on zaciąga nakrętkę i trzyma Stoi normalnie na szafce
Stary 2014-08-23, 09:13   #536
Hasiap
Rozeznanie

Łóżeczko materac i dostawa wyszła mnie dokładnie całe 233zl yu mnie ten sam zestaw 330zl wiec nawet się nie wahalam my na czas zimy będziemy w salonie wiec jedyne dodatki będą takie jakie włożę do łóżeczka. Pościel mam blady róż w szare paski ale ogólnie podoba mi się tez jasny zielony chociaż do czekoladowo beżowych ścian bardziej róż niż zielony pasuje
Stary 2014-08-23, 09:18   #537
Demeter
Wtajemniczenie

GG do Demeter

Czesc!

Odzywam się czasami na Waszym wątku no i podczytuje na biezaco

Chciałam ogłosić, że dopiero teraz, w 6 miesiącu potwierdziło się, że będzie dziewczynka Cieszymy się ogromnie, bo w domu mam już 15 miesięcznego łobuziaka.
Mała zdrowa, piękne wymiary, ja niedużo przytyłam, wyniki świetne więc tylko sie cieszyć

Gratuluje kolejnych tygodni Zazdrasczam urządania pokoików
Demeter jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-23, 09:44   #538
19Inka90
Wtajemniczenie

Demeter Gratulacje córci A imię już wybraliście ?

Emilka
Stary 2014-08-23, 10:06   #539
maczuma
Rozeznanie

uploadfromtaptalk1408784470808.jpg
Tak mnie zainspirowałyście tymi przepisami, że prezentuję swoje przetwory, dopiero się rozkręcam takie małe słoiczki 80g to można po koncentracie łowicz, w sam raz na raz

Edytowane przez maczuma
Czas edycji: 2014-08-23 o 10:09
maczuma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-23, 10:09   #540
Demeter
Wtajemniczenie

GG do Demeter

Cytat:
Napisane przez 19Inka90 Pokaż wiadomość
Demeter Gratulacje córci A imię już wybraliście ?
Dziekuje.
Tak, będzie Wiktoria
Demeter jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości