|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2071 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tygodnie lecą, trójeczka z przodu, bo w październiku czas do porodu!! :)
Cytat:
![]() Rożek wygląda bardzo ładnie i przede wszystkim solidnie
|
|
|
|
|
#2072 |
|
Rozeznanie
|
Poczwarka - zgadzam się w kwestii karmienia. I polecam ten tekst: http://mataja.pl/2014/03/suche-sucha...ienia-piersia/ (całego bloga polecam, bo genialny)
|
|
|
|
#2073 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A jak zamówiłam to dzień później miałam info ,,rożek gotowy do odebrania'', a odebraliśmy dopiero w sobotę, bo nie mieliśmy wcześniej jak.Cytat:
Ja zakładam, że będę jeść tak jak teraz w ciąży, czyli bez syfu, a poza tym normalnie. A wszystko i tak wyjdzie potem, jak będzie na coś uczulony to nie będę jadła, ale na pewno nie na zasadzie ,,nie zjem, bo MOŻE uczulać'' czy coś. Nie wiem. Nie mam doświadczenia i teraz mogę mówić, a jak będzie to i tak potem się okaże Najważniejsze to przetrwać komentarze mam, babć i cioć, a w tym może być problem, bo ja jak słyszę jakiś komentarz to podnoszę ton i nie mogę obejść się bez przemilczenia tak mnie denerwują mądrości wszystkich dookoła.
26.09.2014 Nasz skarb Franciszek, 54cm, 3170g Edytowane przez siuska Czas edycji: 2014-09-15 o 12:54 |
||
|
|
|
#2074 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fajnie złożyło się, macie szybciej i nie musieliście płacić za wysyłkę ![]() Im dłużej patrzę w te "łośki" tym bardziej mi się podobają
|
|
|
|
|
#2075 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Rożek solidny, porządnie uszyty według mnie. Sama troszkę szyję i wiem, że ja bym tego tak równo w życiu nie uszyła ![]() Ej dziewczyny muszę się pożalić, że nie ma nigdzie torby, do której chciałam się pakować do szpitala. Jest inna, ale ja już miałam wizję tamtej i innej nie chcę. Albo ta albo żadna . Mąż nie może zrozumieć jaka różnica Haha. Nie wiem co się z nią stało.
26.09.2014 Nasz skarb Franciszek, 54cm, 3170g Edytowane przez siuska Czas edycji: 2014-09-15 o 13:02 |
|
|
|
|
#2076 |
|
Zakorzenienie
|
Siuska zawieszka z pszczolkami
. To dla mojej Mai
|
#2077 |
|
Wtajemniczenie
|
Mój goferek robi furorę
![]() A te baciki gdyby nie ciąża, bardzo by mnie kręciły Załatwiłam masę spraw dziś, jutro odbieram wyniki mojego bakteryjnego moczu Mam nadzieję, że nie ma ich za wiele i nie są groźne ![]() Od wczoraj mam takiego głoda, że masakra, jeszcze mi przyjdzie tyć pod koniec ciąży Laila, co z Małym? Byłaś w końcu na karmieniu ?? Co do diety, zarówno w ciąży jak i po- jeść ale z umiarem. Przy karmieniu obserwować Maluszka, wprowadzać jakieś uczulacze pomału i po pojedynczo..Nie zamierzam sobie odpuszczać pierogów czy uszek na święta. Ograniczę ich ilość z 50 do 5 na dzień po prostu ![]() Farminka, fura Tomeczka pierwsza klasa Przypomina mi trochę z wyglądu Camarelo Sevilla. Albo jakiś inny, już mi się mylą te wózki Ja nadal niezdecydowana ![]() Coffe, brawo za wizytę i za odwinięcie pępowiny. Waga będzie taka jaka będzie, ważne, żeby była zdrowiutka jak rydz ! Siuska, boski rożek
|
#2078 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2079 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
i może też trochę od tego, że imię jakie wybrał mi się spodobało, tylko chciałam szukać dalej i dalej a takto zaprzestałam poszukiwań. Moim zdaniem nie warto kłócić się o takie rzeczy... Rozumiem, że jakby wybrał Hermenegilda to bym stanowczo zabroniła, ale chyba czy to ojciec czy matka chcą najlepiej dla swojego dziecko i nie będą go chcieli skrzywdzić takim imieniem ( no chyba, że obojgu się podoba). To jest oczywiście moje podejście do życia i moje zdanie, a duma ojca z czego powinna wynikać też wiem i moim zdaniem wiele się na to składa. Cytat:
)) i nawet ma metki z boku super
|
|
#2080 | |
|
Raczkowanie
|
Dzień dobry, dzień dobry
Wieki się nie odzywałam, ale ciągle byłam na bieżąco i czytałam regularnie. Dzisiaj mogę świętować oficjalnie donoszoną ciążę -przyznam szczerze, że nie przypuszczałam, że uda mnie się tak długo chodzić z brzuchem, a teraz się martwię, żebym nie przenosiła Nie mogę się nadziwić jak ten czas szybko zleciał i że praktycznie w każdej zarówno u mnie, jak i u sporego grona dziewczyn może zacząć się poród. Absolutnie nie do wiary ![]() Kilo, Laila myślę o Was i waszych Maluszkach i trzymam kciuki, aby wszystko było dobrze. Laila, wierzę, że to jakieś zamieszanie związane z obchodem a nie coś poważnego. Jak będziesz miała chwilę do daj znać co i jak. Tynka, Farminka, Agatkia i Morti trzymam kciuki, aby się cokolwiek powyjaśniało, czy dzieciaki chcą wychodzić czy nie, bo u mnie jest podobnie: np. mocne skurcze co 10 min, a później co 7-6 min. trwające przez cztery godziny i... nagle nic! Przechodzi jak ręką odjął ![]() Na ostatniej wizycie miałam trochę stracha, bo w niecałe dwa tygodnie przytyłam ponad cztery kilo i było podejrzenie zatrucia ciążowego, jednak porobiłam badania i okazało się, że to woda jedynie. Nogi mam spuchnięte tak bardzo, że chodzę w klapkach plażowych TŻ, bo moje żadne buty się nie nadają. Mała waży już ponad trzy kilo, a termin porodu przesunął się z 06.10 na 30.09. Położna ze szkoły rodzenia wyrokowała, że do tej niedzieli powinno być po wszystkim. Oby! Na GBS będę miała pobierany wymaz na kolejnej wizycie, jeżeli dotrwam, bo się z lekarz zakręcił i myślał, że zrobił wymaz a to zonk. ![]() Też chciałabym karmić piersią, ale wiem, że to nie jest taka bajka jak się wydaje i tylko myślenie o karmieniu napędza mój strach przed połogiem. Diety jakiejś szczególnie nie planuję, ale nie ukrywam też, że chciałabym odżywiać się bardziej zdrowo i karmić długo ze względu na to, że karmienie sprzyja chudnięciu. W czerwcu biorę ślub i chciałabym jako tako wyglądać, a tak można połączyć przyjemne z pożytecznym Cytat:
Lecę na zakupy, bo w domu nie ma ni pół kromki chleba. Dziewczyny, mam pytanie, czy znacie jakiś sposób na mole spożywcze. Kiedyś udało mnie się je zwalczyć, ale po pół roku wróciło to obrzydliwe dziadostwo i nic nie pomaga
|
|
#2081 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Ogarnęłam sklep i zakupy, pranie się kończy robić, szybka zapiekanka na obiad, jeszcze poprasować i te przeciery jabłkowe (poczekam na TŻta niech obiera jabłka, a co
)Póki co siedzę z lodami przed TV i wizażem ![]() Farminko, wózek jest przepiękny ![]() Cytat:
![]() A wózków po drodze do sklepu chyba z 15 naliczyłam ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#2082 |
|
Zadomowienie
|
Laila, my też nie porozumieliśmy się jeszcze w sprawie imienia... Chyba przez moje niezdecydowanie.
Farminko, może Tomek czeka do imienin (22.09) A! A! Nie zameldowałam jeszcze, że akcje ze skurczami już się nie powtórzyły PurBlanka! Ci się za gofra należy, ale nie będę przecież ciężarnej łomotu sprawiać ![]() Poczwarkah, uwielbiam ten blog od jakiegoś czasu. Co do diety mamy karmiącej to przekonałam się na własnej skórze, że pomimo wiedzy, że można jeść wszytko - kiedy Ci dziecko płacze, pręży się i nie wiesz od czego, albo ma wysypki i swędzenia, to zaczynasz szaleć i robisz sobie dietę eliminacyjną, wystrzegasz się różnych produktów - czasem pomaga, czasem nie, ale dla cierpiącego dziecka mamy są w stanie zrobić wiele. |
|
|
|
#2083 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jak czasem słucham tych herezji, które głoszą niektóre mamy to właśnie mam wrażenie, że się takiego wzdęcia mózgu nabawiły![]() ---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:52 ---------- Cytat:
ja np. powiedziałam już TŻ, że ma mi do szpitala sushi i burgera przywieźć.
|
|
#2084 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Coś mi się wydaje, że chce Cię zaskoczyć.Cytat:
za wizytę i spokojnie przynajmniej znasz już datę. Tylko 5kg!!! Ja 18 Cytat:
A co do karmienia i diety też czytałam i wiem że powinno tak być, ale nie u każdego dziecka się to sprawdza. Mój miał niesamowite problemy z brzuszkiem i musiałam się strasznie ograniczać. Wystarczy, że zjadłam coś nieodpowiedniego i zaraz były problemy z brzuszkiem, kupką lub wysypka. Teraz jednak zapobiegawczo wolę przestrzegać diety i stopniowo wprowadzać pewne produkty. Nie życzę nikomu tego płaczu i problemów, które ja miałam. Czasami jednak stare rady wcale nie są takie złe . Proszę nie gniewaj się na mnie, życzę Ci z całego serca jak najlepiej, może u Ciebie będzie inaczej. Dzieci i matki są różne. Pozdrawiam. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tynka jak nam nie rodzisz? Jak nie Ty to kto? Pierwsza jesteś na liście . Dziewczyny jakoś się nie odzywałam, choć parę razy zaczynałam, ale coś zawsze mnie odciągnęło. Teraz się melduję. U mnie ok i chyba mi dziś czop zaczął odchodzić.... Pierwszym razem był w całości a teraz widzę, że będzie na raty. Nie panikuję, bo wiem że tak może być i do dwóch tygodni przed porodem, a dzisiaj zaczynam 39. Skurczy brak, torby spakowane ( jedna dla mnie, druga dla dziecka) w piątek wizyta i będziemy umawiać się na CC, chyba, że mój bezimienny chłopiec zechce zrobić wcześniej mamie psikusa np. jutro na imieniny....
|
|
#2085 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
U mnie wybór imienia wyglądał tak, że oboje rzucaliśmy propozycje i druga osoba mówiła co myśli o danym imieniu. I wyszło na to, że oba są moją propozycją zaakceptowaną przez Tżta Cytat:
, żeby się do niedzieli udało ![]() Tekst "i jakoś żyjecie" wyprowadza mnie z równowagi niezmiennie od ponad 4 lat Moja koleżanka urodziła córeczkę i zajeło jej to całe 2 godziny
|
||||
|
|
|
#2086 | |
|
Rozeznanie
|
Muszę chyba przejść na tryb całkowicie siedząco-leżący, bo za każdym razem jak tylko wstaję (choćby to toalety), to czuję takie parcie, że się boję że to już
Nie wspominając o tych skurczach w udach, o których juz pisałam.Trochę zaczynam się tym wszystkim denerwować, bo dzisiaj mąż wyjechał na kolejną delegację na jedną noc, w środę jedzie na 4 dni do Tallina, a w kolejnym tygodniu znowu na 4 dni do Pragi Termin niby daleko i to mnie pociesza, ale mimo wszystko za dużo tych wyjazdów jak na 9 miesiąc ![]() Cytat:
Mi po prostu szkoda tych mam, które w dobrej wierze poświęcają się i żyją o ryżu z kurczakiem, a to wszystko jest bez sensu Jestem raczej hedonistką i nawet sobie nie chcę wyobrażam jak taka dieta może obrzydzić życie i karmienie. Pewnie prędzej bym przestała karmić niż jej przestrzegała i wiem że tak niestety często jest, a wiadomo że mleko z piersi najlepsze Dlatego tak namawiam na niestosowanie żadnej diety.A tekst o TŻ mega cały dzień mi się będzie z tego buzia śmiała ![]() gargantuiczna świetny artykuł A komentarze pod nim - bezcenne
|
|
|
|
|
#2087 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
współczuję tych małych dziadostw...
|
|
#2088 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zgadzam sie z Tobą w 100% i o to mi chodzi ze to jest nasze wspólne dziecko, wiec jeśli mu sie nie podoba to juz 3 razy proponowałam inne, a on nie idzie ze mna na żaden kompromis!!! I to jego uparcie najbardziej mnie wkurza i to ze dwójka dorosłych nie jest w stanie sie dogadac. Chciałam Kacpra, on nie i wspólnie wymyślimy Tymka, a teraz mu sie nie podoba... Zwariuje, Byłam u lekarza i z małym Oki, spadł 4g na wadze ale narazie nie ma znaczenia. Dzis mu odłączaja kroplówki, jak bedzie jutro git to w srode będziemy rozmawiać o wyjściu!!!
Skarb 06.09.2014 14:42 2230g 50cm |
|
|
|
|
#2089 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak czytam co za herezje wygłaszasz to m się włos na głowie jeży!! I dopiero mi Ciebie szkoda, ze piszesz coś takiego nie mając żadnego doświadczenia czy chociażby podstawowej wiedzy o dietetyce czy wpływie pokarmów na organizm. Dziecko w brzuchu jest połączone z matka pępowiną i składniki odżywcze czerpie z krwi i jedyna treść która posiada w żołądku to wody płodowe, które zaraz po porodzie wydalane jest w postaci smółki i nijak się ma z pierwsza prawdziwa KUPA po pierwszym karmieniu siarą, która do żołądka już dociera. Mam nadzieje, że zauważyłaś różnice o której piszę i to co jemy w ciąży a to co jemy po porodzie ma znaczenie dla niewykształconego układu pokarmowego noworodka. W diecie dla karmiącej matki chodzi o stopniowe wprowadzanie pokarmów i obserwowanie reakcji dziecka a nie dzień po porodzie najeść się bigosu czy fasoli, bo możesz wylądować z noworodkiem w szpitalu, ze skrętem jelit. A tak w ogóle to Dzień Dobry |
|
|
|
|
#2090 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2091 | |
|
Zadomowienie
|
Koralinka86 miałam Ci jeszcze napisać o tych molach, bo się pojawiły u mnie dwa tyg temu. Zrobiliśmy generalny przegląd szafek i wyrzuciliśmy wszystko, co wydawało nam się podejrzane. Tż umył szafki wodą z octem i na razie mamy spokój. Najwięcej ich znaleźliśmy w suszonych śliwkach...
Cytat:
A dla maluszka Obyście jak najszybciej wrócili do domu!
|
|
|
|
|
#2092 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. A tak z innej strony nikomu nie życzę, ale CC narzuca samo w sobie dietę dla mamy, bo wiadomo to operacja po której wskazana jest lekkostrawna dieta. ---------- Dopisano o 14:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:21 ---------- To ja zmykam po dziecko do przedszkola. A tak w ogóle prowadzicie samochód jeszcze?
|
|
#2093 |
|
Zakorzenienie
|
Ja co do karmienia czy diety sie nie wypowiadam bo sie zwyczajnie nie znam
Będe mogla sie wypowiedziec jak tego doswiadcze. Wiemjedno o wodzie i chlebie zyc nie bede ale bede skłonna do poswiecen zeby karmic Maje. Jak czytam na/wrzesniowkach jak maluszki maja problem z brzuszkami to nic fajnego... Wyjdzie w praniu wszystko.
|
#2094 |
|
Zadomowienie
|
W temacie diety...
Będziemy mieć do czynienia z żywym człowiekiem, indywidualnym. Możemy sobie czytać dwa miliony książek (i róbmy to!), słuchać rozmaitych teorii złotych rad, możemy sobie pewne rzeczy zakładać, ale najważniejsze- wg mnie- zachować margines na to, że nasze dziecko wcale nie musi być przypadkiem z książki/teorii/założenia XYZ. Jestem już mamą, i życie mnie nauczyło, że najważniejsze jest słuchać własnego dziecka i zdać się- oprócz rzetelnej wiedzy w pewnych tematach- na własną intuicję. To dziecko powinno dyktować nasze wybory (piszę o noworodku/niemowlaczku), i weryfikuje wszelkie zakładane tezy- które każda z nas wedle własnego uznania ma prawo, a nawet powinna sobie stawiać. Dlatego- choć mam pewne koncepcje- odnośnie właśnie diety, używania smoczka, noszenia, zasypiania itd nie mogłabym przyłożyć tej samej miary do każdego dziecka i zakładam, że moje przekonania są tylko punktem wyjścia. Każda z nas ma prawo mieć wyobrażenia o pewnych rzeczach, nawet jeśli mamą jeszcze nie jest. Najważniejsze, to chyba naprawdę otworzyć się na dziecko i wsłuchać w jego potrzeby, i nie zamykać żadnych z dróg- bo możemy się na końcu bardzo zdziwić.
|
#2095 |
|
Rozeznanie
|
prowadzicie
|
#2096 |
|
Zadomowienie
|
Witam się i ja
Byliśmy z mężem w szpitalu na ktg i nie ma żadnych skurczy ![]() Trochę się wkurzyłam na ordynatora bo jak mu pokazałam ktg to powiedział,że jest dobre i nic więcej, ogólnie mnie zlał. Poszłam do swojego lekarza i spytałam się co dalej mam robić to dopiero dowiedziałam się, że mogę już powoli odstawiać leki i w za tydzień mam przyjść na kolejne ktg. Ale żadnego badania mi nie robili i chyba zadzwonię do swojego lekarza i się dopytam czy mam przyjść na wizytę. Widzę, że dziś został poruszony temat "diety" podczas karmienia, ja zamierzam na samym początku uważać na to co jem, a po jakimś czasie zacząć wprowadzać różne produkty i obserwować dziecko. farminka bardzo fajny wózeczek, kolor też fajny.
|
#2097 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nie mam okazji prowadzić ostatnio, ale jakbym musiała, to bym pojechała. |
|
|
|
|
#2098 |
|
Rozeznanie
|
Ja jeszcze prowadzę samochód
|
#2099 |
|
Rozeznanie
|
Ja też normalnie prowadzę. Czuję się dużo lepiej jako kierowca niż jako pasażer, bo wtedy robi mi się zaraz jakoś niewygodnie i duszno, a tak jestem skupiona na kierowaniu
II kreski - 14.02 pierwsze USG - 5.03 Alicja jest już z nami - 17.10.2014 15:30 |
|
|
|
#2100 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
To co dostaje dziecko przez pępowinę pochodzi z Twojej krwi. To co dziecko dostaje z piersi TEŻ jest zrobione z tego co dostarczyła Twoja krew. TEGO SAMEGO. Jeśli uważasz że jest inaczej, podaj źródło na którym się opierasz. Kto wie, może rura łącząca pierś z żołądkiem istnieje, a ja nic nie wiem?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:49.

! Ja nie miałam możliwości porównać, ani nawet zobaczyć na żywo żadnego. Zachęciłaś jeszcze bardziej, my głównie na wagę patrzyliśmy pod kątem wózka, bo będziemy go targać codziennie na 3 piętro. Do tego gondola większa, no i wygląd obojętny nie był 

Fajnie złożyło się, macie szybciej i nie musieliście płacić za wysyłkę

Mam nadzieję, że nie ma ich za wiele i nie są groźne 

Przypomina mi trochę z wyglądu Camarelo Sevilla. Albo jakiś inny, już mi się mylą te wózki 

13.12.13 
ja np. powiedziałam już TŻ, że ma mi do szpitala sushi i burgera przywieźć.
, żeby się do niedzieli udało