9 miesięcy na Poczekalni, teraz bawimy na Odchowalni. MAMUSIE LIPIEC 2014 - Strona 71 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-10-03, 16:18   #2101
mamaya
Zakorzenienie

Dot.: 9 miesięcy na Poczekalni, teraz bawimy na Odchowalni. MAMUSIE LIPIEC 2014

Cytat:
Napisane przez Celebrinfea Pokaż wiadomość
Mamaya przypomnij prosze jaki masz nebulizator i ile dałaś za niego pi razy oko ?

Mam nebulizator Microlife i dałam za niego jakoś 150 czy 170 zł, ale to w takiej jednej z droższych warszawskich aptek. Pewnie pod Halą Mirowską byłby sporo tańszy

iPhone
mamaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 18:45   #2102
malwiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Caramel 85 Pokaż wiadomość
Dzięki! A przeszło samo? Czy coś Ci się z tego "wykluło"?

Tak, poza tym wszystko względnie w normie: MCV minimalnie za niskie, MCH i MCHC minimalnie za wysokie. Neutrofilii jest 0,86 tys przy normie 1,5-7 tys, procentowo 9,62% przy normie 17-60%. Limfocyty 7,55 tys to ok, norma 2,5-8,5 tys, ale procentowo limfocyty 83% przy normie 20-70%. To ostatnie czytałam że może być wyższe u maleńkich dzieci i nie oznacza to nic złego, martwią mnie tylko neutrofile Mały wygląda na zdrowego, miał przebadaną kupencję na pasożyty, grzyby itd, mocz też w normie. A te inne przyczyny to co np?
sprawdziłam morfologie Oliwki i ja mam takie normy jeśli chodzi o neutrofile 1,0 - 10,0 tys/ul
ogólnie mam inne normy niż TY
limfocyty np moja miała 5,8 a norma 1.5-3 tys/ul
limfocyty % norma 45-65

widać przy takich dzieciach normy szybko się zmieniają, bo w swojej morfologii mam inne. Moja miała robioną morfologie jak skończyła miesiąc. Może karzą Ci powtórzyć badanie - na pewno będzie dobrze
Stary 2014-10-03, 19:26   #2103
Celebrinfea
Wtajemniczenie

Każde laboratorium ma inne normy.

Poszukiwań lekarza ciag dalszy no co to jest żeby pediatra miał terminy na przyszły rok. To gdzie ja mam chodzić. Powalone to wszystko...
Celebrinfea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 19:44   #2104
aga__tka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Domi_00 Pokaż wiadomość
Agatka, źle się wyrazilam. Chodzi mi oczywiście o to podnoszenie głowy...
a, nie martw się
przed szczepieniem mogly być gorsze dni a po szczepieni to watpie żeby ktoś miał ochote na ćwiczenia...

Cytat:
Napisane przez mamaya Pokaż wiadomość
Mnie ten kombinezon nie bedzie jednak potrzebny. Kupiłam inny, cieńszy A do wozka (do gondoli i spacerówki) mam śpiwór, taki do -30 stopni, takze tak ciepły kombinezon jak ten, ktory mam bedzie zbędny No i jednak nie podoba mi sie jakoś szczególnie
iPhone
no w sumie z wózkami jak jest śpiworek i autem itp. to rzeczywiście niechodzącemu dziecku jakiś bardzo ciepły ciuch nie jest potrzebny... ja mimo że mam fioła na punkcie czapek - żeby były ciepłe, to dzieciakom do wózka nie panikowałam że zbyt cienka, bo jednak leżące dziecko i dookoła śpiworek itp. to mu za zimno nie będzie...
ale miałam szalik mimo że moja koleżanka (mająca wtedy jedno dziecko) twierdziła że mi się nie przyda, bo dzieci mają krótką szyję, to raz, a dwa że kombinezony są pod szyję... no i co? mój nie był pod szyję to raz (dostałam w prezencie ) a dwa że albo moje dzieci mają jakąś nieproporcjonalnie długą szyję, albo jej miało krótką, bo moim dzieciom się taki mały szalik (miałam taki na niecałe 10cm szeroki, i dość cienki, noworodkowy jednym słowem) dało się spokojnie zawinąć...
Basi teraz już też chusteczkę cienką bawełnianą zawiązuję...

Cytat:
Każde laboratorium ma inne normy.

Poszukiwań lekarza ciag dalszy no co to jest żeby pediatra miał terminy na przyszły rok. To gdzie ja mam chodzić. Powalone to wszystko...
prywatnie szukasz?
aga__tka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 20:28   #2105
mamaya
Zakorzenienie

Celebrinfea, mogę podać Ci namiary na dwie świetne lekarki. Jedna przyjmuje na Białołęce, druga na Pradze Południe.
Ta z Białołęki bierze 120 zł za wizytę, ta z Pragi Południe 150 zł, ale za to podczas dłuższego leczenia cały czas jest w kontakcie z pacjentem i odbywają się wizyty nieodpłatnie. Ponadto leczy w nurcie holistycznym. I ona jest akurat lekarzem rodzinnym
Stary 2014-10-03, 20:31   #2106
bambusiek
Zakorzenienie

Caramel - nie znam się na badaniach, ale mam nadzieję, że synuś zdrowy

Co do kombinezonów, to ja mam kilka z tego jeden chrzcielny synka no, ale póki co wszystkie za duże. Do gondoli śpiworka nie mam, ale synka owijałam w koc i było ok. Do spacerówki niby mam, ale chyba kupię nowy.
--------
Cześć

Dzieci śpią, mąż wraca z wycieczki i ja zaraz też zmykam się wyspać, bo mi córa wczoraj pierwszą pobudkę zarządziła o 23 a potem mnie gardło rozbolało i nie mogłam spać :/

Aaa... moja córcia na swoje 3 miesiące ważyła 5600 czyli ładnie przybiera a fałdek ma tyle, że szok
G. 9.1O.18
bambusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 22:09   #2107
Celebrinfea
Wtajemniczenie

Cytat:
Celebrinfea, mogę podać Ci namiary na dwie świetne lekarki. Jedna przyjmuje na Białołęce, druga na Pradze Południe.
Ta z Białołęki bierze 120 zł za wizytę, ta z Pragi Południe 150 zł, ale za to podczas dłuższego leczenia cały czas jest w kontakcie z pacjentem i odbywają się wizyty nieodpłatnie. Ponadto leczy w nurcie holistycznym. I ona jest akurat lekarzem rodzinnym
Daj proszę może sobie przypadniemy do gustu w razie co?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-10-04, 02:56   #2108
ecencia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez debesciara Pokaż wiadomość
hej dziewczyny, witam sie z przykrymi wiesciami Ignas dzis wypadl z wózka najpierw zjechał kilka (3) schodów w doł, wózek sie przechylił, złapałam wózek ale juz za późno, Ignas leżał na granitowym chodniku na szczęście płakał zachowywał sie normalnie, pojechaliśmy do szpitala zrobili mu rtg głowy i usg brzuszka, wszystko ok. Jestesmy na obserwacji 2-3 dni jesli wszystko bedzie porzadku. Na tomografię sie nie zdecydowaliśmy bo musiałaby byc w pełnej narkozie wiec dopoki Ignas zachowuje sie normalnie, nie bedziemy ryzykować tego badania.. Lekarz okropny, gbur.. Ale zagłębiam sie w szczegóły bo mam stary telefon a na nim sie fatalnie pisze :/ Przeżycia okropne, nikomu nie zycze najbardziej ze stało sie to z mojej winy
Jejku, wspolczuje. Na pewno bedzie dobrze.
ecencia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-04, 04:10   #2109
cinnilla88
Raczkowanie

Pracujac w przychodni zauwazylam, ze jesli chodzi o normy w badaniach to tez jest tak, ze co laboratorium to sa inne normy. Takze nie ma co samemu interpretowac tylko isc do lekarza i niech on to zrobi.

My sie karmimy a wczoraj bylismy na szczepieniu. Laura wazy 7100 i ma +\- 62 cm.
Stary 2014-10-04, 07:41   #2110
aga__tka
Zakorzenienie

dzień dobry? śpicie czy już na spacerach?

ja wstałam z dziećmi przed 8, ale z pół godziny jak nie dłużej wcześniej gadałam w łóżku z synkiem... pod tym kątem mam cudowne dzieci, że się z reguły nie upierają żeby natychmiast po obudzeniu wstać
Stary 2014-10-04, 10:16   #2111
Iza188
Rozeznanie

Dobry
Agatka jak pisałaś to jeszcze leżeliśmy. Teraz na spacerze jesteśmy. Fajnie tak rano w sobotę, cicho mało ludzi. Nic tylko podziwiać przyrodę
No i siedzę na ławeczce i myśle co na obiad zrobić...👿
My dzisiaj kolejny raz zostawiamy Mikołaja z babcia wieczorkiem. Mam nadzieje ze będzie dobrze bo ostatnio coś mu sie nie podobają kontakty z innymi twarzami niż mamy i taty...

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Iza188 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-04, 10:23   #2112
Domi_00
Rozeznanie

Cytat:
Mamaya, a mogłabyś tez przesłać mi namiary na priv? Uważam, że warto mieć zaufanego pediatrę prywatnie, bo niestety nasza lekarka z nfz nie jest wybitna...

Weekndowo się witam

Pewnie cisza będzie do poniedziałku u nas lepiej, Młoda wczoraj współpracowała przy podnoszeniu główki, więc myślę że powoli wszystko wróci na dobre tory. Tż w pracy, za chwilę biorę się za sprzątanie Młoda zaczęła się ostatnio głośno śmiać, wyobraźcie sobie jakiego głupka robie teraz z siebie i jakie miny strzelam, żeby ten śmiech usłyszeć i chyba przechodzę przesilenie jesienne też mogłabym spać bez przerwy... wspomagam się dużą ilością kawy, ale niewiele to daje

Eydrith, te pampki tesco loves baby są naprawdę ok. Wy ich chyba używacie? Nawet wypróbowałam je w nocy i pupa sucha, a Młoda śpi ok 9 godzin i nie przewijam jej w trakcie snu są trochę sztywniejsze, fakt, ale i tak są na tyle cienkie, że nie ograniczają ruchu.

Mamaya, te premium care 4 rzeczywiście są bez tej siateczki, dla mnie to tylko na plus no i to jednak najbardziej chłonne pampki w ofercie.

Młoda waży 6700g i ma 66cm czyli jest 97 centylu ze wzrostem
Domi_00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-04, 12:27   #2113
mamaya
Zakorzenienie

Cytat:
Mamaya, a mogłabyś tez przesłać mi namiary na priv? Uważam, że warto mieć zaufanego pediatrę prywatnie, bo niestety nasza lekarka z nfz nie jest wybitna...

Weekndowo się witam

Pewnie cisza będzie do poniedziałku u nas lepiej, Młoda wczoraj współpracowała przy podnoszeniu główki, więc myślę że powoli wszystko wróci na dobre tory. Tż w pracy, za chwilę biorę się za sprzątanie Młoda zaczęła się ostatnio głośno śmiać, wyobraźcie sobie jakiego głupka robie teraz z siebie i jakie miny strzelam, żeby ten śmiech usłyszeć i chyba przechodzę przesilenie jesienne też mogłabym spać bez przerwy... wspomagam się dużą ilością kawy, ale niewiele to daje

Eydrith, te pampki tesco loves baby są naprawdę ok. Wy ich chyba używacie? Nawet wypróbowałam je w nocy i pupa sucha, a Młoda śpi ok 9 godzin i nie przewijam jej w trakcie snu są trochę sztywniejsze, fakt, ale i tak są na tyle cienkie, że nie ograniczają ruchu.

Mamaya, te premium care 4 rzeczywiście są bez tej siateczki, dla mnie to tylko na plus no i to jednak najbardziej chłonne pampki w ofercie.

Młoda waży 6700g i ma 66cm czyli jest 97 centylu ze wzrostem

Jasne, prześle Wam wieczorkiem namiary.

Jimmy tez jest w 97 centylu jeśli chodzi o wzrost

iPhone
Stary 2014-10-04, 15:07   #2114
Celebrinfea
Wtajemniczenie

A my w 75-90 centyla wagowo. Ale oczywiście dla wcześniaków

A wogóle to spacerujemy czerpiąc d3 a porządki czekają...

Edytowane przez Celebrinfea
Czas edycji: 2014-10-04 o 15:11
Stary 2014-10-04, 15:45   #2115
malwiska
Zakorzenienie

witam sie popołudniowo mała pobiła dzisiaj rekord niejedzenia w dzień, od 11 do 15:30, zjadła i poszła spać - oby jej sie z noca nie pomyliło

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-04, 17:38   #2116
aga__tka
Zakorzenienie

hej
zupełna posucha widzę
ja byłam na spacerku zakupowym w chuście...
jako że ja się czuję mocno przeziębiona i mój mąż tak samo, to ja poszłam z rana kupić niezbędne produkty (czyli że nie kupiłam mleka i bułek tylko włóczkę i pudełko na brudne pieluchy, a z niezbędnych dziś naprawdę to wędlinki, serek itp. bo w lodówce pustki) a mąż dopiero pójdzie po mleko jeszcze, bo potem poszliśmy na obiad do KFC i mu się nie chciało wracając, a ja mleka nie kupiłam bo ciężkie, już miałam Basię w chuście i starsze luzem, więc kupowałam tylko to co lekkie, ale lubię sobie sama wybrać
zaraz włączę dzieciom bajki na dobranoc z kolacyjką (ale pewnie najpierw będę ich musiała zagonić do sprzątania, bo mąż jak zobaczył ich pokój to się załamał a oni się tylko bawią kasztanami i żołędziami, które zebraliśmy w ciągu ostatnich dwóch tygodni )

---------- Dopisano o 18:38 ---------- Poprzedni post napisano o 18:36 ----------

Cytat:
Napisane przez malwiska Pokaż wiadomość
witam sie popołudniowo mała pobiła dzisiaj rekord niejedzenia w dzień, od 11 do 15:30, zjadła i poszła spać - oby jej sie z noca nie pomyliło
moja tak przedwczoraj... wyszliśmy przed 11 więc karmiłam ok 10-10.30 więc o 15 jak wpadłam na chwilę do domu to Basię obudziłam na jedzenie bo na 15.30 musiałam znów wyjść i wątpię żeby do 16.30 wytrzymała
Stary 2014-10-04, 17:56   #2117
debesciara
Zadomowienie

Hej, nadajemy z domu chwala Bogu z Ignasiem wszystko ok, wręcz śmieje się caly czas ( no chyba ze śpi ). Oczywiście nadal bacznie go obserwujemy, ale wydaje się że najgorsze chwile już za nami

Dzięki dziewczyny za dobre slowa, przydaly się
Agatks jakis feralny to byli dzień chyba.. dobrze ze udalo się Wam uniknąć wypadku Matyldka tez byla świadkiem tego choć stala daleko.. niby nie plakala, przyniola czapeczke i miska Czeska bo wypadly tez.. boje się trochę ze tez jej to zdarzenie zostanie w glowie :/
Eydrith, Caramel pocieszylyscie mnie swoimi historiami
debesciara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-04, 19:11   #2118
malwiska
Zakorzenienie

Cytat:
Hej, nadajemy z domu chwala Bogu z Ignasiem wszystko ok, wręcz śmieje się caly czas ( no chyba ze śpi ). Oczywiście nadal bacznie go obserwujemy, ale wydaje się że najgorsze chwile już za nami

Agatks jakis feralny to byli dzień chyba.. dobrze ze udalo się Wam uniknąć wypadku Matyldka tez byla świadkiem tego choć stala daleko.. niby nie plakala, przyniola czapeczke i miska Czeska bo wypadly tez.. boje się trochę ze tez jej to zdarzenie zostanie w glowie :/
super że wszystko ok, a córeczka zapomni na pewno
Stary 2014-10-04, 19:22   #2119
Celebrinfea
Wtajemniczenie

Debeściara super że już w domu. A wspomnienie zblednie.
Stary 2014-10-04, 19:32   #2120
aga__tka
Zakorzenienie

Cytat:

super ze już wszystko dobrze
Stary 2014-10-04, 19:59   #2121
Oldzia20
Raczkowanie

Cytat:
Pewnie cisza będzie do poniedziałku u nas lepiej, Młoda wczoraj współpracowała przy podnoszeniu główki, więc myślę że powoli wszystko wróci na dobre tory.
dasz jej jeszcze troche czasu i będzie już super mały leń pewnie ją złapał
Cytat:

super, że wszystko dobrze i że już w domku

Dobry wieczór
Mieliśmy dziś wariacki dzień bo odbieraliśmy samochód od mechanika i musiałam wysprzątać mieszkanie, bo zaprosiliśmy dziadków na kolację. robienie jedzenia to pikuś, bo lubię gotować, ale sprzątanie już gorzej ale nie ma tego złego i Młoda dziś była wyjątkowo grzeczna i dała mamie ogarnąć porządki jutro zawożę męża do pracy na 5 rano i jedzie na delegacje do piątku
przyjemnej soboty życzę
Oldzia20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-04, 20:19   #2122
Celebrinfea
Wtajemniczenie

Oj Oldzia skąd ja to znam... Kuchnia to pikuś w porównaniu z lataniem ze szmatą. Ehhh. Tż na nocny dyżur wybył. młoda zasnęła na szczęście to mam chwilę na internet. A sterta naczyń patrzy się na mnie oskarżycielsko....
Stary 2014-10-04, 20:39   #2123
Oldzia20
Raczkowanie

Cytat:
Oj Oldzia skąd ja to znam... Kuchnia to pikuś w porównaniu z lataniem ze szmatą. Ehhh. Tż na nocny dyżur wybył. młoda zasnęła na szczęście to mam chwilę na internet. A sterta naczyń patrzy się na mnie oskarżycielsko....
U mnie sterta jest co dzień wieczorem kuchnie mam za ścianą sypialni i nie chce się trzaskać jak Mała spi a może to tylko wymówka rano mi sie lepiej ogarnia kuchnie.
Jak postępy w rozszerzaniu diety? Bo chyba już też zaczęłaś? Ja już się nie mogę doczekać wprowadzania nowych produktów Powiedz mi jeszcze jakiej firmy masz kieszonki i jakie wkłady Ci się sprawdzają? Niedługo będę wymieniać noworodkowe i chce wypróbować inne niż miałam
Stary 2014-10-04, 20:43   #2124
Caramel 85
Rozeznanie

Cytat:

Cieszę się że u was wszystko dobrze się skończyło
Caramel 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-05, 05:24   #2125
Celebrinfea
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Oldzia20 Pokaż wiadomość
U mnie sterta jest co dzień wieczorem kuchnie mam za ścianą sypialni i nie chce się trzaskać jak Mała spi a może to tylko wymówka rano mi sie lepiej ogarnia kuchnie.
Jak postępy w rozszerzaniu diety? Bo chyba już też zaczęłaś? Ja już się nie mogę doczekać wprowadzania nowych produktów Powiedz mi jeszcze jakiej firmy masz kieszonki i jakie wkłady Ci się sprawdzają? Niedługo będę wymieniać noworodkowe i chce wypróbować inne niż miałam
My to jeszcze, nam chciała wtrynić kaszkę lekarka z przychodni. Bo podobno słabo przybiera aczkolwiek nie wiem czy średnia 30g/dobę od początku i obecnie okolice 15g to słabo. W każdym razie neonatolodzy kazali mi na razie panią olać. Bo młoda może i ma prawie 5 mies ale do niej jest stosowany wiek korygowany czyli 2,5-3 miesięcy.

A pieluszki mamy babyland i kokosi kieszonki wkłady głównie mikrofibra (kupiłam z babylandowymi) Aczkolwiek mimo że chinki to wolę je od kokosi (przynajmniej tego typu który dostałam) Moje kokosi są bez przeszyć przy nogawkach i młoda koncertowo je przesikuje. Do tego cała masa szmatek bambusowo bawełnianych. A no i chinki są większe niż kokosi OS ale podobno to norma.
Stary 2014-10-05, 09:58   #2126
aga__tka
Zakorzenienie

Cytat:
My to jeszcze, nam chciała wtrynić kaszkę lekarka z przychodni. Bo podobno słabo przybiera aczkolwiek nie wiem czy średnia 30g/dobę od początku i obecnie okolice 15g to słabo. W każdym razie neonatolodzy kazali mi na razie panią olać. Bo młoda może i ma prawie 5 mies ale do niej jest stosowany wiek korygowany czyli 2,5-3 miesięcy.

A pieluszki mamy babyland i kokosi kieszonki wkłady głównie mikrofibra (kupiłam z babylandowymi) Aczkolwiek mimo że chinki to wolę je od kokosi (przynajmniej tego typu który dostałam) Moje kokosi są bez przeszyć przy nogawkach i młoda koncertowo je przesikuje. Do tego cała masa szmatek bambusowo bawełnianych. A no i chinki są większe niż kokosi OS ale podobno to norma.
mój synek nawet nie był wcześniakiem, ale miał niska wagę urodzeniową i nasza lekarka mówiła, że musi się trzymać w centylach swoich - jak się urodził w 3, to ma nie spadać z niego... szybko wszedł na 5 ale potem w sumie na nim został - ona mówiła że najlepiej jakby szedł w górę (dlatego proponowała kaszkę sinlac, na zasadzie: może Pani spróbować - to już było po tym jak kaszka była w dietce), ale dopóki się trzyma na stałym poziomie to zupełnie starczy

a w ogóle to widzę że pojawił się temat glutenu w którymś momencie...
więc ja np. planuję podawać dość szybko - ale raczej nie w 4mc, bo skoro mam tylko kp, to nie będę gotować kaszki na wodzie dla jednej łyżeczki czy nawet mniej... wprowadzę pewnie gdzieś w 6mc jak u poprzednich dzieci podając okruszki bułki, czasem gotując manne...
jak zacznę podawać coś, to czasem to po prostu zagęszczę kaszką...
Tak w ogóle to ktoś pisał że po co dawać gluten szybko, bo uczula itp...
ja czytałam, że cała historia z glutenem jest taka: ponieważ uczulał i reakcje były średnie to podanie pierwszy raz wg wytycznych ileśtam lat temu odsunięto go w czasie, żeby nie dawać maluchom na początku... ale po kilku latach stosowania takiego schematu żywienia okazało się że jest więcej zachorowań na zapalenie otrzewnej, cośtam sprawdzili i okazało się że dzieci którym się później go podaje częściej dostają tego zapalenia... no i uznano, że potencjalne skutki pojawienia się alergii na ten gluten we wczesnym wieku są mniejsze niż nie podawania wcale, więc nie podaje się glutenu tylko dzieciom uczulonym... teraz proponuje się zrobienie próby w okolicy 4-5miesiąca ("łyżeczka kaszki" przez 3 dni i czekamy co będzie, jeśli nic to lecimy z glutenem jeśli uczulenie, to próbujemy za jakiś czas na nowo - piszę w cudzysłowach bo nie jestem 100% pewna ilości), ja podam na pewno na początku, jak wystąpi alergia, to jeden dzień gorszego samopoczucia, czy wysypka to na pewno mniejszy problem...
Jeszcze raz powtórzę, że to gdzieś wyczytałam, ale nie pamiętam już źródła (to było na samym początku powrotu do glutenu, czyli koło 4lat temu jak rozszerzałam dietę synka i wszyscy się dziwili że nie stosuję się do zaleceń - mając na myśli te stare )
Stary 2014-10-05, 11:15   #2127
Oldzia20
Raczkowanie

Cytat:

ah to dlatego chcesz zmienić lekarza. Moja córa jest w sumie poniżej 3centyla i nikt mi nigdy nie powiedział by ją dokarmiać. Przybierała do 2 miesiecy po 20g/dzien teraz wiecej bo wiekszy głód i daje czasem ściągniety pokarm, 30g/dzień. Położna i lekarka mówiły że jak przybiera a nie traci to jest ok.

Mam 2 kieszonki z Bobolidera Os i krój mają identyczny jak Babyland teraz mam kieszonkę ecodidi i mi parę razy przeciekła bo też nie maprzeszyć przy nóżkach ale to chyba ja źle pozapinałam bo teraz już jest ok. Nakupie więcej grubej tetry parę otulaczy jeszcze i tak nam najbardziej będzie odpowiadało na dzień a parę kieszonek na wyjścia, czyli jeżeli kokosi to z przeszyciami

Cytat:
Napisane przez aga__tka Pokaż wiadomość
mój synek nawet nie był wcześniakiem, ale miał niska wagę urodzeniową i nasza lekarka mówiła, że musi się trzymać w centylach swoich - jak się urodził w 3, to ma nie spadać z niego... szybko wszedł na 5 ale potem w sumie na nim został - ona mówiła że najlepiej jakby szedł w górę (dlatego proponowała kaszkę sinlac, na zasadzie: może Pani spróbować - to już było po tym jak kaszka była w dietce), ale dopóki się trzyma na stałym poziomie to zupełnie starczy

a w ogóle to widzę że pojawił się temat glutenu w którymś momencie...
więc ja np. planuję podawać dość szybko - ale raczej nie w 4mc, bo skoro mam tylko kp, to nie będę gotować kaszki na wodzie dla jednej łyżeczki czy nawet mniej... wprowadzę pewnie gdzieś w 6mc jak u poprzednich dzieci podając okruszki bułki, czasem gotując manne...
jak zacznę podawać coś, to czasem to po prostu zagęszczę kaszką...
Tak w ogóle to ktoś pisał że po co dawać gluten szybko, bo uczula itp...
ja czytałam, że cała historia z glutenem jest taka: ponieważ uczulał i reakcje były średnie to podanie pierwszy raz wg wytycznych ileśtam lat temu odsunięto go w czasie, żeby nie dawać maluchom na początku... ale po kilku latach stosowania takiego schematu żywienia okazało się że jest więcej zachorowań na zapalenie otrzewnej, cośtam sprawdzili i okazało się że dzieci którym się później go podaje częściej dostają tego zapalenia... no i uznano, że potencjalne skutki pojawienia się alergii na ten gluten we wczesnym wieku są mniejsze niż nie podawania wcale, więc nie podaje się glutenu tylko dzieciom uczulonym... teraz proponuje się zrobienie próby w okolicy 4-5miesiąca ("łyżeczka kaszki" przez 3 dni i czekamy co będzie, jeśli nic to lecimy z glutenem jeśli uczulenie, to próbujemy za jakiś czas na nowo - piszę w cudzysłowach bo nie jestem 100% pewna ilości), ja podam na pewno na początku, jak wystąpi alergia, to jeden dzień gorszego samopoczucia, czy wysypka to na pewno mniejszy problem...
Jeszcze raz powtórzę, że to gdzieś wyczytałam, ale nie pamiętam już źródła (to było na samym początku powrotu do glutenu, czyli koło 4lat temu jak rozszerzałam dietę synka i wszyscy się dziwili że nie stosuję się do zaleceń - mając na myśli te stare )
Ja również czytałam artykuł o tym w jakieś gazecie i pytałam położną ale ona nie wiedziała (bo powiedziała by wprowadzać po 8 miesiącu) także nie wnikałam w ten temat z nią, ale dostałam od Bobovity książeczkę z rozszerzaniem diety i tam już kaszka była uwzględniona, by po 4 miesiącu rozpocząć ekspozycję na gluten.

Dzień dobry niedzielnie
Zostałyśmy 3 dziewczyny same w domu...może uda mi się w tym tygodniu popakować część rzeczy bo od przyszłego tygodnia Tż ma tacierzyński i się przeprowadzamy. Może ktoś szuka mieszkania do kupna na śląsku??
Stary 2014-10-05, 12:03   #2128
Celebrinfea
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Oldzia20 Pokaż wiadomość
ah to dlatego chcesz zmienić lekarza. Moja córa jest w sumie poniżej 3centyla i nikt mi nigdy nie powiedział by ją dokarmiać. Przybierała do 2 miesiecy po 20g/dzien teraz wiecej bo wiekszy głód i daje czasem ściągniety pokarm, 30g/dzień. Położna i lekarka mówiły że jak przybiera a nie traci to jest ok.

Mam 2 kieszonki z Bobolidera Os i krój mają identyczny jak Babyland teraz mam kieszonkę ecodidi i mi parę razy przeciekła bo też nie maprzeszyć przy nóżkach ale to chyba ja źle pozapinałam bo teraz już jest ok. Nakupie więcej grubej tetry parę otulaczy jeszcze i tak nam najbardziej będzie odpowiadało na dzień a parę kieszonek na wyjścia, czyli jeżeli kokosi to z przeszyciami

Ja również czytałam artykuł o tym w jakieś gazecie i pytałam położną ale ona nie wiedziała (bo powiedziała by wprowadzać po 8 miesiącu) także nie wnikałam w ten temat z nią, ale dostałam od Bobovity książeczkę z rozszerzaniem diety i tam już kaszka była uwzględniona, by po 4 miesiącu rozpocząć ekspozycję na gluten.

Dzień dobry niedzielnie
Zostałyśmy 3 dziewczyny same w domu...może uda mi się w tym tygodniu popakować część rzeczy bo od przyszłego tygodnia Tż ma tacierzyński i się przeprowadzamy. Może ktoś szuka mieszkania do kupna na śląsku??
Oldzia jak chcesz kokosi przetestować to mogę Ci podesłać. Mamy jeszcze 2 otulacze econobum i flipa? Ale one takie większe mi się wydają. Więc czas częstszego używania jeszcze nadejdzie. Teraz wiem że mogłam bardziej w otulacze pójść ale kieszonki to niesamowity komfort dla mnie. Niemal jak jednorazówki.

Mieszkanie może za kilka lat

Kurcze młoda ma taki ślinotok że wyglądam jak miss mokrego podkoszulka...
Stary 2014-10-05, 14:23   #2129
Oldzia20
Raczkowanie

Cytat:
Oldzia jak chcesz kokosi przetestować to mogę Ci podesłać. Mamy jeszcze 2 otulacze econobum i flipa? Ale one takie większe mi się wydają. Więc czas częstszego używania jeszcze nadejdzie. Teraz wiem że mogłam bardziej w otulacze pójść ale kieszonki to niesamowity komfort dla mnie. Niemal jak jednorazówki.

Mieszkanie może za kilka lat

Kurcze młoda ma taki ślinotok że wyglądam jak miss mokrego podkoszulka...
Dziękuję, miło z Twojej stronymyślę, że skorzystam ale tak za dwa tygodnie jak się osiądziemy na nowym/starym mieszkaniu no i może jeszcze Młoda troche przybierze to będzie lepiej leżała bo na razie to moje chinki niby w pasie zapnę na najmniejszy ale pupka jeszcze jest zbyt obfita a te econobum i flipa to od ilu kg masz? ja na wyprawke kupiłam wszystkiego po trochu i w sumie na początku wszystkie xs byly za duże tylko tetra mini i otulacz wełniany zdawały relacje to tak pokochałam tetrę potem doszło wysadzanie Małej to przestałam zakładać też wkładki sucha pielucha "by koc ikea" tż lubi czasem założyć jednorazówke także z myślą o nim też chce kilka kieszonek
Czyżby ząbki idą? a nie miałaś czasem się pochwalić zakupami allegrowymi? czy mnie coś ominęło?

u nas śliczna pogoda byłam z psem i Mała w chuście na spacerze i moja sucz jak to zwykle bawi się w rzeczce patykiem idzie kobieta z suczką boksera i ta suczka podchodzi do mnie by sie przywitać na co moja psina w te pędy do mnie i stanęła jej na drodze i się zjeżyła. Właścicielka tamtej suczki od razu ją zapięła i mówi, że lepiej odejdzie bo moja psina pilnuje mnie i dziecka normalnie szok, bo zwykle to tchórzliwy pies, a teraz widzę coraz częściej, że nie daje sobie wejść na głowę i obrończynią rodziny się stała

Mamy zachustowane macie zamiar chustować przez zimę? Jeżeli tak to kupujecie jakaś kurtkę/polar dla dwojga? Jestem trochę z jednej strony zmuszona chustować z drugiej polubiłam to i chciałabym też przez zimę śmigać z Mała na brzuchu/plecach tylko nie wiem czy taki polar np jak będzie padał śnieg zda relację czy nie będzie przemakał itp. macie jakieś doświadczenie w tej sprawie?
Stary 2014-10-05, 15:45   #2130
Celebrinfea
Wtajemniczenie

Oldzia właśnie się piorą pewnie na tygodniu się pochwalę bo i spis muszę zrobić co mam dokładnie. A za chusteczkę nie wiem jak one kilogramowo ale chyba tak od 6/7 niby pozmniejszałam ale przy udach odstaje cosik. A mi to szwagierka opchnęła co mnie wielo zaraziła jak tak wełnę kochasz to mogę oddać tylko nie wiem czy nie za mały będzie. podaj cm
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości