9 miesięcy na Poczekalni, teraz bawimy na Odchowalni. MAMUSIE LIPIEC 2014 - Strona 69 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-10-02, 06:51   #2041
malwiska
Zakorzenienie

Dot.: 9 miesięcy na Poczekalni, teraz bawimy na Odchowalni. MAMUSIE LIPIEC 2014

Cytat:
Napisane przez cinnilla88 Pokaż wiadomość
My wlasnie sie karmimy. Laura pieknie spala.

Mi cos wizaz zaczyna szwankowac. Od paru dni czasami nie moge sie zalogowac.
ja dzisiaj karmiłam o 5:20 wiec też uznaje to za piękne spanie mojej córki - zasnęła przez 22 więc to jej duży wyczyn
Stary 2014-10-02, 07:10   #2042
aga__tka
Zakorzenienie

Hej, ja od wczoraj jadę na paracetamolu... wczoraj jak wróciłam z tego spaceru to mnie tak wszystko bolało i płakać mi się chciało że aby dotrwać do przyjścia męża sobie łyknęłam... a dziś w nocy o 3chyba się Ola obudziła, to byłam tak połamana że nie mogłam do niej wstać, ale uznałam że pewnie źle spałam i postanowiłam kładąc się lepiej się ułożyć, poleżałam chwilę, zrobiło mi się zimno i dostałam dreszczy i niestety ból nie przeszedł, to wzięłam o 4.30 paracetamol znów... za to jak zaczął działać to mi się miło spało, tyle że zaczęłam się pocić... dzięki czemu po 6 na budzik obudziłam się spocona ale nic mnie nie boli nawet teraz mam nadzieję że to nie minie jak resztki paracetamolu wyparują mi z organizmu

Cytat:
Napisane przez malwiska Pokaż wiadomość
ja dzisiaj karmiłam o 5:20 wiec też uznaje to za piękne spanie mojej córki - zasnęła przez 22 więc to jej duży wyczyn
no to ładnie
aga__tka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-02, 07:22   #2043
cinnilla88
Raczkowanie

Cytat:
To juz mozna sie wyspac. Moja z poltorej godziny buszowala i poki co jeszcze spi, ale powoli zbiera sie chyba do budzenia

---------- Dopisano o 08:22 ---------- Poprzedni post napisano o 08:20 ----------

Cytat:
Napisane przez Domi_00 Pokaż wiadomość
U nas to samo powodzenia
Przynajmniej bedziecie mialy z glowy. My wczoraj mielismy byc szczepieni ale okazalo sie, ze lekarz nas nie przyjmie bo jest sam... :-[ jutro znowu bedziemy probowac.
Stary 2014-10-02, 07:36   #2044
kularek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aga__tka Pokaż wiadomość
Hej, ja od wczoraj jadę na paracetamolu... wczoraj jak wróciłam z tego spaceru to mnie tak wszystko bolało i płakać mi się chciało że aby dotrwać do przyjścia męża sobie łyknęłam... a dziś w nocy o 3chyba się Ola obudziła, to byłam tak połamana że nie mogłam do niej wstać, ale uznałam że pewnie źle spałam i postanowiłam kładąc się lepiej się ułożyć, poleżałam chwilę, zrobiło mi się zimno i dostałam dreszczy i niestety ból nie przeszedł, to wzięłam o 4.30 paracetamol znów... za to jak zaczął działać to mi się miło spało, tyle że zaczęłam się pocić... dzięki czemu po 6 na budzik obudziłam się spocona ale nic mnie nie boli nawet teraz mam nadzieję że to nie minie jak resztki paracetamolu wyparują mi z organizmu...
u mnie to samo chyba się zaraziłam ale tż nadal ma gorączkę i nie może się maluchami zająć nie mam siły wstać a muszę zaraz zbierać się z Jasiulem na zastrzyk do przychodni
kularek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-02, 08:22   #2045
debesciara
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kularek Pokaż wiadomość
u mnie to samo chyba się zaraziłam ale tż nadal ma gorączkę i nie może się maluchami zająć nie mam siły wstać a muszę zaraz zbierać się z Jasiulem na zastrzyk do przychodni
Bardzo bardzo Wam współczuję Trzymaj się dzielnie kochana, oby szybko wszystko wróciło do normy

Witam się z rana po cudownej nocy kiedyś widziałam takiego mema na fb, że macierzyństwo sprawia że spanie do 7:30 to szczyt marzeń (coś w tym sensie) i dziś właśnie tak się czuję.. Matylka wstała o 1:30 zrobiła siku, jakieś 3 razy musiałam ją cofnąć do łóżeczka i usnęła, a Ignaś usnął wczoraj wcześnie jak na siebie bo ok 21 i spał do 5:50 W ogóle to jakiś fenomen, bo ostatnimi dniami miał 5 posiłków dziennie i te dwa ostatnie wypadały po 18 i 22.. gdzie na to ostatnie karmienie zwykle musiałam go wybudzać bo już tak smacznie spał.. więc stwierdziłam, że przetrzymam ile się da to przedostatnie karmienie i uczynię je ostatnim.. a jak się później mały obudzi to trudno.. No i o 20 go wykąpałam i nakarmiłam i spał do 5:50 a dla porównania poprzendniej nocy miał karmienie po 18 i po 22 i w nocy 2:30 Zobaczymy czy dzisiejsza noc się powtórzy aaa i jeszcze po karmieniu rano, odbił i usnął mi na rękach, odłożyłam go i śpi do teraz złote dziecko
debesciara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-02, 09:12   #2046
malwiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez debesciara Pokaż wiadomość
Bardzo bardzo Wam współczuję Trzymaj się dzielnie kochana, oby szybko wszystko wróciło do normy

Witam się z rana po cudownej nocy kiedyś widziałam takiego mema na fb, że macierzyństwo sprawia że spanie do 7:30 to szczyt marzeń (coś w tym sensie) i dziś właśnie tak się czuję.. Matylka wstała o 1:30 zrobiła siku, jakieś 3 razy musiałam ją cofnąć do łóżeczka i usnęła, a Ignaś usnął wczoraj wcześnie jak na siebie bo ok 21 i spał do 5:50 W ogóle to jakiś fenomen, bo ostatnimi dniami miał 5 posiłków dziennie i te dwa ostatnie wypadały po 18 i 22.. gdzie na to ostatnie karmienie zwykle musiałam go wybudzać bo już tak smacznie spał.. więc stwierdziłam, że przetrzymam ile się da to przedostatnie karmienie i uczynię je ostatnim.. a jak się później mały obudzi to trudno.. No i o 20 go wykąpałam i nakarmiłam i spał do 5:50 a dla porównania poprzendniej nocy miał karmienie po 18 i po 22 i w nocy 2:30 Zobaczymy czy dzisiejsza noc się powtórzy aaa i jeszcze po karmieniu rano, odbił i usnął mi na rękach, odłożyłam go i śpi do teraz złote dziecko
zazdroszczę, ja karmiłam o 5:20 to i tak pobudka po 7, karmienie o 8 i o 9 zasneła na 42min (w zegarkiem w ręku) no i koniec spania, ale przynajmniej zdążyłam ogarnąć kuchnie i wstawić pranie, kolejna 2-3h drzemka na spacerze
teraz czekam na kupe bo dwa dni z rzędu mała robi kupe punktualnie po tej porannej drzemce :P

---------- Dopisano o 10:12 ---------- Poprzedni post napisano o 09:49 ----------

Cytat:
życzę szybkiego powrotu do zdrowia
Stary 2014-10-02, 09:57   #2047
bambusiek
Zakorzenienie

Cytat:
bambusek myślałam że jesteś blondynką, nie tlenioną ale blondynką no chyba że zmieniłaś włosy, wydawało mi się że w ciąży jeszcze jakieś takie zdjęcie wrzucałaś, ale mogłam coś pokręcić
Aha i prześlij mi sukienki, na Matylkę będą w sam raz a szykują nam się 2 razy chrzciny i wesele, więc każda sukienka na wagę złota (może być na wagę lub za 1zł ). Muszę się wybrać do mojego lumpka, nie byłam tam z pół roku może udałoby się coś ładnego wygrzebać dla dzieciaków lub dla mnie na te uroczystości, bo jeśli nie i będę musiała zaopatrzyć nas wszystkich w normalnym sklepie, to chyba w listopadzie będziemy jeśc chleb z wodą
To chyba pomyliłaś osoby, bo w ciaży pokazywałam tylko brzuś

A co do sukienek, to jedna typowo wiosenno-letnia, a druga taka pstrokata sztruksowa, więc na okazję nie bardzo
A zobacz może na allegro, czasem śliczne firmowe rzeczy można za kilkanaście złotych kupić. Albo sklepy typu Pepco.

Cytat:
Zdrówka

Zazdroszczę super nocek, chociaż moja córcia ostatnio coraz dłużej śpi, więc nie mogę narzekać
-----------------------
Cześć

U nas też choróbsko - synek ma katar, kaszel i ogólnie jest "kiepski" do tego narzeka na ząbki - wychodzą mu ostatnie i nie mogą wyjść
Dziś na noc idzie do mojej mamy, bo już miał dawno obiecane, ale głupio mi dawać chore dziecko :/ przynajmniej mniejsze ryzyko, że zarazi siostrę.
G. 9.1O.18
bambusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-02, 10:17   #2048
mamaya
Zakorzenienie

Hej

Próbuję sprzedać właśnie ciuszki po Jeremim + otulaczek + rogal Ludzie chcieliby chyba za darmo wszystko. A najlepiej, żeby jeszcze im dopłacić

Jimmek poszedł spać, więc wykorzystuję czas na takie rzeczy. Poza tym mam do sprzedania Sab Simplex, kombinezon zimowy

No i dzisiaj będziemy przechodzić już na Pampersy "czwórki".
Kupiłam ostatnio zwykłe zielone Pampersy na próbę i jestem bardzo niezadowolona. Jednak nie wyobrażam sobie Jeremiego w innych niż w Premium Care.

Edytowane przez mamaya
Czas edycji: 2014-10-02 o 10:22
mamaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-02, 11:12   #2049
Celebrinfea
Wtajemniczenie

Wróciliśmy i jak zwykle ta lekarka mnie zirytowała. No ja nie wiem wszyscy lekarze nie mają problemu tylko ona coś znajduje... Jak to za długie wędzidełko... Ehhh

Mamaya nie wiem za ile chcesz sprzedać ciuchy ale ja jak na allegro kupuję to celuję w paczki gdzie wychodzi mi max po 4-5 pln za sztukę. Teraz młodej na 74 rozmiarówkę kupowałam za około 1,5/szt. I pewnie w takich cenach będę sprzedawać.
Celebrinfea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-02, 12:10   #2050
ecencia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mamaya Pokaż wiadomość
Hej

Próbuję sprzedać właśnie ciuszki po Jeremim + otulaczek + rogal Ludzie chcieliby chyba za darmo wszystko. A najlepiej, żeby jeszcze im dopłacić

Jimmek poszedł spać, więc wykorzystuję czas na takie rzeczy. Poza tym mam do sprzedania Sab Simplex, kombinezon zimowy

Kupiłam ostatnio zwykłe zielone Pampersy na próbę i jestem bardzo niezadowolona. Jednak nie wyobrażam sobie Jeremiego w innych niż w Premium Care.
Ja tez bardzo lubie premium care za sucha pupe po nocy. Bo teraz w dzien staram sie tylko na wielorazowkach. My przechodzimy wlasnie na 3 z jednorazowek.

Wychodzimy dzis ze szpitala mamy tylko nadal walczyc z katarem.
ecencia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-02, 12:16   #2051
malwiska
Zakorzenienie

Cytat:
Hej

A czemu jestes niezadowolona ze zwyklych pampersow? Pytam z ciekawosci bo ja uzywalam na poczatku premium care a teraz zwykle i nie widze roznicy albo juz nie pamietam. My jeszcze na 2 ( konczymy pake) ale mam juz kupione 3 i widze ze maja zielony wklad a 2 nie.

Wysyłane z mojego LG-P500 za pomocą Tapatalk 2

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-02, 12:20   #2052
mamaya
Zakorzenienie

Cytat:
A czemu jestes niezadowolona ze zwyklych pampersow? Pytam z ciekawosci bo ja uzywalam na poczatku premium care a teraz zwykle i nie widze roznicy albo juz nie pamietam. My jeszcze na 2 ( konczymy pake) ale mam juz kupione 3 i widze ze maja zielony wklad a 2 nie.

My mamy trójki zwykłych. Ja ich nie cierpię. Sa twardsze, krótsze i mniej chłonne.

Celebrinfea, chce sprzedać paczkę za 150 zł. W paczce ponad 50 ubranek. Wiec wychodzi niecałe 3 zł za sztukę. A to sa ciuszki, które kupowałam po 15 - 30 zł za sztukę, takze taniej juz sie nie da sprzedać.

iPhone
Stary 2014-10-02, 12:25   #2053
Celebrinfea
Wtajemniczenie

A to nie wiem musisz na klienta widocznie trafic. Powodzenia życzę.

Któraś wprowadzała kleik/kaszke?
Stary 2014-10-02, 12:32   #2054
ecencia
Raczkowanie

Ja robilam "testy" i pampersy premium po wlani nawet szklanki wody sa suche, zielone niestety juz nie. Jak wroce do domu to moge wam wrzucic fotorelacje z porownania happy, dada, pampers premium i pampers zwykly z dwojek.
ecencia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-02, 13:23   #2055
malwiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ecencia Pokaż wiadomość
Ja robilam "testy" i pampersy premium po wlani nawet szklanki wody sa suche, zielone niestety juz nie. Jak wroce do domu to moge wam wrzucic fotorelacje z porownania happy, dada, pampers premium i pampers zwykly z dwojek.
Oo to moze premium care kupie na noc bo i tak malej zmieniam pampka co 3-4h i jeszcze mi go nie przesikala. Happy tez mam 3.
Mialam jeszcze happy z wycieciem na pepek i podobalo mi sie ze sa takie grube i sztywne + dobre na bioderka, ale takie sztywne i grube juz by sie u nas nie sprawdzily bo mala za bardzo ruchliwa. Dostalam od kolezanki 2 z rosmana i mimo ze nie powoduja u malej ani odpparzen ani nie uczulaja to sa dla mnie juz za sztywne.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-02, 14:42   #2056
Domi_00
Rozeznanie

Hej.

My po szczepieniu. Młoda dzielna, na małym płaczu się skończyło Niestety mamy też skierowanie na usg główki i do poradni rehabilitacyjnej, by sprawdzić czy to podnoszenie głowy to tylko skok rozwojowy. Teraz chyba zwariuje do przyszłego tygodnia...

Dziś kupiłam pampki tesco loves baby i zobaczymy, czy są ok. Wyglądają na porządne. Premium care mamy na noc.
Domi_00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-02, 14:51   #2057
mamaya
Zakorzenienie

Cytat:
Hej.

My po szczepieniu. Młoda dzielna, na małym płaczu się skończyło Niestety mamy też skierowanie na usg główki i do poradni rehabilitacyjnej, by sprawdzić czy to podnoszenie głowy to tylko skok rozwojowy. Teraz chyba zwariuje do przyszłego tygodnia...

Dziś kupiłam pampki tesco loves baby i zobaczymy, czy są ok. Wyglądają na porządne. Premium care mamy na noc.

Mowisz o zaprzestaniu podnoszenia główki?

iPhone
Stary 2014-10-02, 15:01   #2058
Domi_00
Rozeznanie

Cytat:
Mowisz o zaprzestaniu podnoszenia główki?

iPhone
Tak. Od kilku dni. Inne umiejętności rozwijają się pięknie. Podnosi główkę w lezeniu na pleckach, przewraca się na boki, trzyma pięknie główkę kiedy nosimy ją na rękach, bawi się pięknie rączkami. Ale od kilku dni kiedy leży na brzuszku, to nie chce podnieść głowy, pakuje rączki do buzi i ciumka.
Stary 2014-10-02, 15:16   #2059
mamaya
Zakorzenienie

Cytat:
Tak. Od kilku dni. Inne umiejętności rozwijają się pięknie. Podnosi główkę w lezeniu na pleckach, przewraca się na boki, trzyma pięknie główkę kiedy nosimy ją na rękach, bawi się pięknie rączkami. Ale od kilku dni kiedy leży na brzuszku, to nie chce podnieść głowy, pakuje rączki do buzi i ciumka.

Warto to skontrolować, jak najbardziej. Jeśli chcesz, moge podać Ci namiary na dobrą fizjoterapeutkę (polecaną przez Zawitkowskiego), ktora dojeżdża do domu i oceni jak to wygląda

Jeremi wczoraj zaczął przekręcać się z placków na brzuszek wstydząc się przy tym Jest cudownie uroczy

iPhone

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-02, 15:49   #2060
Domi_00
Rozeznanie

Cytat:
Warto to skontrolować, jak najbardziej. Jeśli chcesz, moge podać Ci namiary na dobrą fizjoterapeutkę (polecaną przez Zawitkowskiego), ktora dojeżdża do domu i oceni jak to wygląda

Jeremi wczoraj zaczął przekręcać się z placków na brzuszek wstydząc się przy tym Jest cudownie uroczy

iPhone
Dzięki, jesteśmy umówieni we wtorek na usg i w poradni rehabilitacyjnej, ale chętnie wezmę namiary. Zawsze dobrze mieć kontakt do kogoś sprawdzonego
Stary 2014-10-02, 19:22   #2061
malwiska
Zakorzenienie

ale tu cisza... moja siostra z tż myją małą a ja mam czas dla siebie - ciekawe jak wykorzystam te 10 minut
Stary 2014-10-02, 19:44   #2062
Oldzia20
Raczkowanie

Domi nie martw sie na zapas, nas przy wypisie ze szpitala postraszyla pani neonatolog, ze Mloda ma male ciemiaczko i do tego za duza glowe w stosunku do klatki i zlecono tez usg glowki i pani na usg byla zdziwiona tym zleceniem. A skoro lezac na brzuszku ciumka raczki to moze ma po porostu ciekawsze rzeczy do roboty a probowalas dac smoczka wtedy by nie dawala raczek? I czy jak polozysz sobie ja na klatce lezac tez nie unosi? Moja cora troche mlodsza ale tez tak mielismy ze na rekach unosila, na klacie unosila a sama na brzuchu nie i przestala 'targac' nosem by zmienic strone a po kilku dniach zaczela unosic glowe ze az w szoku bylam

Edytowane przez Oldzia20
Czas edycji: 2014-10-02 o 20:29
Oldzia20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-02, 19:46   #2063
bambusiek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Celebrinfea Pokaż wiadomość
Któraś wprowadzała kleik/kaszke?
A co byś chciała wiedzieć, może pomogę

Co do sprzedaży ciuszków, to ja po synku koleżance odsprzedaję po kilka zł ale na sztuki, resztę rozdaję albo zostawiam.
Teraz po córci mam już komu oddać i dziewczęce i unisex.

Swoją drogą mam dylemat czy zostawiać jeszcze coś czy wszystkiego sie pozbyć i chyba zostawię co ładniejsze w razie czego.
-----------------
Bry wieczór

Cora śpi, synek u babci, męża brak czyli wolna chata. Ale jestem zmęczona, więc pewnie szybko pójdę spać.
G. 9.1O.18

REKLAMA
Stary 2014-10-02, 20:20   #2064
Celebrinfea
Wtajemniczenie

Bambusiek od kiedy wprowadzałaś i jaką przede wszystkim
Stary 2014-10-02, 20:28   #2065
bambusiek
Zakorzenienie

Cytat:
Bambusiek od kiedy wprowadzałaś i jaką przede wszystkim
Kleik zaczęłam dawać do wieczornej butli w wieku ok. 5 miesięcy. Bobovitę kupowałam.

A kaszki jak preszliśmy wszystkie słoiczki. Najpierw bobovita/nestle mleczne/bezmleczne, potem babydream, bo mają mniej cukru.
Teraz kupię kaszki Holle, ponoć są ekstra nie to co sklepowe zacukrzone
G. 9.1O.18
Stary 2014-10-02, 20:31   #2066
Celebrinfea
Wtajemniczenie

A co było wskazaniem? Wiek, bobosan się nie najadał?
Stary 2014-10-02, 20:33   #2067
debesciara
Zadomowienie

hej dziewczyny, witam sie z przykrymi wiesciami Ignas dzis wypadl z wózka najpierw zjechał kilka (3) schodów w doł, wózek sie przechylił, złapałam wózek ale juz za późno, Ignas leżał na granitowym chodniku na szczęście płakał zachowywał sie normalnie, pojechaliśmy do szpitala zrobili mu rtg głowy i usg brzuszka, wszystko ok. Jestesmy na obserwacji 2-3 dni jesli wszystko bedzie porzadku. Na tomografię sie nie zdecydowaliśmy bo musiałaby byc w pełnej narkozie wiec dopoki Ignas zachowuje sie normalnie, nie bedziemy ryzykować tego badania.. Lekarz okropny, gbur.. Ale zagłębiam sie w szczegóły bo mam stary telefon a na nim sie fatalnie pisze :/ Przeżycia okropne, nikomu nie zycze najbardziej ze stało sie to z mojej winy
debesciara jest offline Zgłoś do moderatora  

REKLAMA
Stary 2014-10-02, 20:34   #2068
bambusiek
Zakorzenienie

Cytat:
A co było wskazaniem? Wiek, bobosan się nie najadał?
Kleik na żarłoczność, a kaszki jakoś tak z zasady na śniadanko wprowadziliśmy jak już obiadek i deser były codziennie.
G. 9.1O.18
Stary 2014-10-02, 20:42   #2069
Celebrinfea
Wtajemniczenie

Cytat:
hej dziewczyny, witam sie z przykrymi wiesciami Ignas dzis wypadl z wózka najpierw zjechał kilka (3) schodów w doł, wózek sie przechylił, złapałam wózek ale juz za późno, Ignas leżał na granitowym chodniku na szczęście płakał zachowywał sie normalnie, pojechaliśmy do szpitala zrobili mu rtg głowy i usg brzuszka, wszystko ok. Jestesmy na obserwacji 2-3 dni jesli wszystko bedzie porzadku. Na tomografię sie nie zdecydowaliśmy bo musiałaby byc w pełnej narkozie wiec dopoki Ignas zachowuje sie normalnie, nie bedziemy ryzykować tego badania.. Lekarz okropny, gbur.. Ale zagłębiam sie w szczegóły bo mam stary telefon a na nim sie fatalnie pisze :/ Przeżycia okropne, nikomu nie zycze najbardziej ze stało sie to z mojej winy
Kochana kciuki zaciśnięte! Wszystko będzie dobrze i tej wersji się trzymamy.

---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:39 ----------

Cytat:
Napisane przez bambusiek Pokaż wiadomość
Kleik na żarłoczność, a kaszki jakoś tak z zasady na śniadanko wprowadziliśmy jak już obiadek i deser były codziennie.
Eh dzięki idę szukać dalej jakiegoś ogarniętego pediatry. Bo ta z rejonówki to jakaś porażka...
Stary 2014-10-02, 20:45   #2070
bambusiek
Zakorzenienie

Cytat:
Współczuję trzymajcie się, oby nic się nie działo
G. 9.1O.18
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości