![]() |
#1921 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 2
|
![]() ![]() |
![]() |
#1922 |
Zakorzenienie
|
Tak mozna
![]()
#1923 |
Wtajemniczenie
|
Ela dzięki za odpowiedzi
|
![]() ![]() |
![]() |
#1924 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 2. dobre ![]() 3. przykro mi, że Staś dalej chory ![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Miło mi wtedy na pewno nie było i tobie też takich tekstów od nikogo nie życzę. Cytat:
![]() Cytat:
Pyt. nie do mnie ale jak pytałam o to ostatnio lekarza i mówiłam, że Natalia je 300ml mleka, ponad 200ml w kaszkach/kleikach/+sinlac i ponad 200ml zupek plus soczki to usłyszałam, że jest ok. No ale bierz poprawkę na to, że Natalka to niejadek i baaaaaaaardzo dba o linię. Cytat:
![]() Z ciekawości - ile je stałych? Dla mojej Natalki 170ml to kosmiczna ilość ![]() Cytat:
![]() to może jednak poczuła się czymś urażona albo stwierdziła, że nasze forum jej do szczęścia niepotrzebne. Swoją drogą dość często ją wspominacie - czyżbyście tęskniły? ![]() Idziemy o 10.40 na szczepienie, kciuki mile widziane.
![]() |
#1925 |
Raczkowanie
|
virginia kasze manne gotuje na wodzie
![]() kciuki za szczepenie ![]()
#1926 |
Zakorzenienie
|
stefan dzięki
![]() czytam na osesku odnośnie glutenu i mam pyt. dot. wprowadzania glutenu: czy dobrze rozumiem, że trzeba zacząć od ok.5g (małej łyżeczki) kaszki mannej na 100ml (mleka, zupki)? i trzeba tak podawać co dzień przez miesiąc, tak? a potem zwiększyć ilość? i jeszcze jedno - czy mannę mogę podać do kaszki/kleiku na mm czy lepiej do czystego mleka?
#1927 | ||||
Wtajemniczenie
|
doberek
![]() Virginia, kciuki ze szczepienie ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Aha i najlepszego dla Twojej Hani naszej rówieśniczki ![]() ![]() Cytat:
![]() A co do gadania "po ludzku" - Kalinia mocno rozgadana jest już od jakiegoś czasu. u nas najczęściejjest ba-ba i da-da. Może tęskni za dziadkami? ![]() Cytat:
Fajnie, że trafiłaś na fajną lekarkę (chociaż szkoda, że wiąże się to z dodatkową kasą - ale może, jak będzie skuteczniejsza to w ogólnym rozrachunku wyjdzie taniej). Z tymi inhalacjami wyobrażam sobie, że nie jest łatwo. Nie wiem, może jakies przyciemnione światło, jakiś relaksujący go zazwyczaj dźwięk? Cytat:
Jak jemy jakieś domowe ciacho czy czekoladkę do kawy, to normalnie dostaje (nie za dużo, ale dostaje). Wydaje mi się, że chodzi o ukształtowanie smaków - mi np sztuczne słodycze zwyczajnie nie smakują, podobnie rzeczy z glutaminianem sodu - wyczuwam sztuczność i mi ona nie odpowiada (i odbija się tą chemią potem pół dnia) Ciekawe, jak to będzie z Kalinką... Już widać, że może być inaczej. Jest zdecydowanie mniej zainteresowana ludzkim jedzeniem niż Antek w jej wieku. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1928 |
Wtajemniczenie
|
Virginia ja mam kaszkę mleczną manna. Rozrabiam w cieplej wodzie (bez gotowania) i mieszam z podgrzanymi warzywami. Ale wczoraj i dziś dodałam do kaszki jaglanej i też zjadł. Nie podaje z mlekiem bo jak już pisałam takiej nie chciał jeść.
wyparzacie jeszcze butelki? Wysłane za pomocą aplikacji mobilnej
Dni z dziećmi są bardzo długie ale lata mijają bardzo szybko ❤️❤️❤️ K+H+Z Edytowane przez alwa Czas edycji: 2014-10-08 o 09:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#1929 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie to roznie bywa. Zwykle jest tak, ze rano je kaszke holle na 100 ml mleka, albo zwykla kasze z normslnymi owocami, pozniej jest mleko za jakies 3 godziny, pozniej podaje obiadek, warzywa ok 60-70ml 10 gram miesa, albo jajko, lyzeczka jakiegos tluszczu i zaczynam wprowadzac makaron, kasze jaglana, ale nie zjada wszystkiego ![]() Troche pomieszalam ![]() Jest inaczej ![]() Cytat:
Podawalam przez miesiac, a pozniej podalam troszke wiecej i wiecej a jak widzialam ze nic sie nie dzieje, to olałam cala ekspozycje, bo na mm podobno 3 miesiace trwa wkspozycja, ja robilam 1,5 miesiaca tak naprawde. Cytat:
![]() U nas jaglana nie weszla, a jak ja robic dla dzieci? Bo ja plucze ja w wodzie, pozniej gotuje i mieszam z warzywami, cos robie zle? ![]() ---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ---------- Od 9go w tesco jest ksylitol w promocji przy dwoch opakowaniaach za kg wychodzi 33 zl, ja daje zawsze 46 za kg wiec mnie sie oplaca ![]() I od 16go w lidlu zimowe kombinezony dla naszych maluchow, dajne i tanie, ale ja sie nie zdecyduje, bo dla mnie za wczesnie, ale moze ktoras sie skusi ![]()
![]() |
#1930 | ||
Zakorzenienie
|
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Na opakowaniu mam że trzeba przelać zimną wodą, a potem wrzątkiem więc tak robię ![]() A później sruuu do gara do tego warzywa, woda i wszystko razem gotuje. W razie czego dolewam wody. Jak wszystko się ugotuje to blenduję i jest ![]() U nas dalej choroba. Ze mną już trochę lepiej i mogę mówić, chociaż mam chrypkę. Za to z Frankiem coraz gorzej i cały zasmarkany już jest. Jutro znowu do pracy idę i muszę wstać o 4.50 ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1931 | ||
Moderator
|
Cytat:
Dużo też pewnie zależy od umiejętności gotowania i posługiwania się danymi przyprawami. Ja przyznam się bez bicia że kucharka ze mnie taka sobie - potrzebuję dobrego przepisu ![]() A powiedzcie mi w takim razie, gdybym miała zastosować zdrowsze zamienniki to zamiast soli zwykłej byłaby to sól morska tak?, a zamiast cukru ksylitol? Trochę jak głąb się czuję bo pierwszy raz w życiu słyszę o czymś takim jak ksylitol ![]() ![]() Cytat:
![]() A ten ksylitol jest tak samo słodki jak cukier czy bardziej? Bo cukier jest 10 razy tańszy ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1932 |
Zadomowienie
|
Hej
Mi też bliżej do ag9, Poli i Marioli w sprawach żywienia. A Emilka wcina pokarmy stałe jak Hania od Stefana ![]() Nie wyparzam butelek, nie dodaję cukru ![]() Dla chętnych mam trochę lektury- może włożę kij w mrowisko, ale ciekawy artykuł. Z wieloma rzeczami się nie zgadzam - np. Z najazdem niepotrzebnym na szczepionki, ale sens jest raczej jasny: http://hipokrates2012.wordpress.com/...twoich-dzieci/ Pozdrawiam Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#1933 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zdrówka dla Franka a u lekarza byliście? Cytat:
![]() Ja poznałam ksylitol jak się okazało, że mam cukrzyce ![]() ![]() Mi Ksylitol starcza na baardzo długo. Używam go tylko do kawy jedną łyżeczkę 1-2 razy dziennie, więc taki kilo starcza na długo, do niczego innego nie używam cukru w sumie, ale tż słodzi zwykłym cukrem, bo on 2,5 łyżeczki na kawę, więc aż taka bogata nie jestem ![]() Ale kiedyś slodziłam kawę też 2,5 łyżeczkami cukru i stopniowo dawałam go mniej, aż nauczyłam się pić kawę nie słodzoną, no ale później stwierdziłąm, że coś z życia muszę mieć więc słodzę jedną łyżeczką ksylitolu ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#1934 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Fakt, że tani nie jest. Ale jakies koszmarne ilości go nie idą - herbaty ani kawy nie słodzimy, za to ja jestem wielkim łasuchem i uwielbiam domowe ciasta i ciasteczka. z tym, że nie piekę jakoś bardzo często. Traktuję ksylitol jak traktowano kiedyś cukier - jako produkt luksusowy, którym z rzadka można się cieszyć ![]() A jaglankę... na śniadanie robimy z owocami (przeażnie jabłka/gruszki/brzoskwinie) i rodzynkami/suszonymi morelami, migdałami. Płczemy zimną wodą, potem zalewamy (tez zimną i pod przykryciem doprowadzam do wrzenia i gotuję jakiś 10min. Z warzywami zawsze gotowałam oddzielnie. Aha i jeszcze ktoś pytał o zioła dla dzieci - rumianek, melisę, lipę można jak najbardziej Kurde, spadam od tego kompa, dzieciaki (oboje ![]() Edytowane przez pola_m Czas edycji: 2014-10-08 o 14:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1935 |
Zadomowienie
|
a pro po ostatniej żywej dyskusji o żywieniu: dziś dzwoniła moja teściowa z informacją, że kupiła Hani cielęcinkę. Po czym za chwilę pyta: "ale solisz jej troszkę te obiadki?"
![]() ![]() ![]() My nie odżywiamy się zbyt zdrowo, może nie na fastfoodach, ale solimy, słodzimy itp. Chciałabym przejśc na "lepszą stronę mocy", ale póki co moja wiedza na ten temat jest mniej niż zerowa. Może przy Hani się doedukuje i będzie lepiej ![]() ![]()
![]() |
#1936 |
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny
![]() Pola- bardzo lubię Twoje podejście do życia i macierzyństwa. Zawsze z przyjemnością czytam Twoje posty i zaglądam na bloga. Alwa- butle wyparzałam do końca 5 miesiąca. Teraz myję już tylko w gorącej wodzie. Koziemleko- po raz kolejny życzę zdrowia ![]() Virginia- pytałaś o nasze stosunki z tatą. Teraz są już dobre. Ludzie się kłócą, czasem w nerwach powiedzą kilka słów za dużo. Trzeba nad tym przechodzić do porządku dziennego. Natomiast dla mnie i TŻ była to motywacja, żeby w końcu konkretnie pomyśleć o przeprowadzce "na swoje". Jednak rodzina powinna mieszkać oddzielnie, jeśli ma tylko taką możliwość. Pytałaś też o ekspozycję na gluten. Jesteśmy dokładnie w połowie: miesiąc za nami i miesiąc przed nami. Trzymam kciuki za szczepienie! BeautifulLie- moja Emilka nie tyle boi się inhalatora, co nudzi się podczas inhalacji. Dlatego przez całą sesję zabawiam ją ulubionymi zabawkami i śpiewam piosenki. Może odwróci to też uwagę Stasia? Oczywiście życzę Twojemu szkrabowi dużo zdrówka! Frogutka- przykro mi z powodu sytuacji w firmie. Mam nadzieję, że szybko znajdziesz nową pracę i to jeszcze lepszą! Dzięki za odpowiedzi w sprawie wkładek do spacerówki. Muszę się też zaopatrzyć. U nas najgorsza noc ever. Przez trzy godziny Emilka płakała jakby ją ze skóry obdzierali. Do tego z nosa lał jej się katar- rzadki jak woda, jednak utrudniał jej oddychanie. O obie rzeczy oskarżam zęby, ale już sama nie wiem... Myślicie, że aż tak mogą jej dokuczać? Czuję, że ząbkowanie zapamiętamy na długo ![]() Przynajmniej w dzień jest dziś grzeczna, więc równowaga w przyrodzie została zachowana ![]()
#1937 | ||
Raczkowanie
|
Hello!
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ktoś pytał, przepraszam nie pamiętam kto, a nie potrafię odnaleźć posta, jak tam po sobocie. Żyje i Emilka i mój mąż, więc chyba nie najgorzej, byli też teściowie, wzięli mała na spacer, więc mąż nawet mieszkanie trochę ogarnął. A za dwa tyg. powtórka ![]() U nas jakiś mały bunt z warzywami, burak nadal bee, ale wczoraj była pietruszka, marchew i ziemniak i smakowało,a dziś już nie za bardzo. No i Emilka jak ją karmię łyżeczką to jednocześnie wpycha sobie rączki do buzi, więc wyobraźcie sobie jak wygląda po posiłku. Może to na zęby ![]() A to jajko to jak podajecie- do gotujących się warzyw, czy gotujecie na twardo, robicie papkę i wtedy dokładacie do czegoś? Podajecie surowe jabłko i marchewkę, takie starte? Kurczę nie mam pomysłów jak ją do wody przekonać, nawet jak jest bardzo głodna to nie chce. A przy kupce to się tak męczy, że aż płacze ![]() Limonka- współczuję nocki, dobrze, że chociaż w ciągu dnia lepiej. Podziwiam te wasze maluchy, ze już tyle potrafią. U nas do siadania to jeszcze daleka droga, bo brzuch nadal slabiutki, ale już przynajmniej z trzymaniem główki trochę lepiej. Virginia- kciuki za szczepienie były. A my jutro usg przezciemiączkowe- proszę o kciukasy. zmykam!!!
![]() |
#1938 |
Moderator
|
Dziękuję Pola za odpowiedź
![]() Póki co u mnie jak u Frugotki - są chęci, ale wiedzy i umiejętności brak - mam jeszcze 5 miesięcy, mam nadzieję że uda mi się do tego czasu coś nie coś nauczyć ![]() Jak będziesz miała czas i ochotę (i ag9 i Mariola i Trisdom) to wrzucajcie jakieś zdrowe przepisy, chętnie spróbuję ![]() Tynka - a dodajesz jakiś olej do obiadku? To też na kupy powinno pomóc. Ja jajko gotuję oddzielnie i wkruszam do gotowych warzyw ![]() Jabłko od początku daję surowe, ale marchewki jeszcze nie próbowałam - w najbliższym czasie mam w planie zapodać soczek z marchewki. |
![]() ![]() |
![]() |
#1939 |
Rozeznanie
|
Dobry wieczór. ..
Dyskusja o żywieniu widzę, że się rozkrecila. Dyskusje są zawsze fajne dopóki na poziomie i od tego jest forum żeby każdy mógł wyrazić swoją opinię. Ja prowadzę ogólnie zdrowy styl życia ale popełniam też małe grzeszki. Chciałabym żeby Emil jak dlugo się da jadł zdrowo i nabył pewnych nawyków żywieniowych. Lepiej od początku tak dziecko uczyć niż potem zmieniać. Wczoraj wybił się Emilowi drugi ząbek czyli jest oficjalnie "kasownikiem" ![]() Od jutra mam zamiar wprowadzić kolacje tzn kaszkę mleczną. Coś jeszcze chciałam napisać ale zapomniałam ![]()
#1940 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Może żłobek, ale perspektywa dziecia od np. 6.30 do 16.00 w złobku to jakaś masakra ![]() ![]() ![]() ![]() ot i dylematy bezrobotnej matki ![]() Limonka współczuje koszmarnej nocki! u nas Hanka najdłużej płakała może kilkanaście minut a ja i tak byłam zszokowana. Także dużo sił dla Ciebie ![]() Cytat:
Jabłko surowe tarte dajemy ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#1941 | ||||
Zadomowienie
|
![]() ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:42 ---------- Poprzedni post napisano o 20:41 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
zdrówka Wam życzę!!!! ![]() Cytat:
![]() ja się dołączam do pytania ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1942 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Kupiłam dzisiaj inny inhalator, mały i cichy więc zobaczymy jutro ![]() ![]() właśnie. czy Wasze dzieciaki mają już ulubione piosenki? bo mój ma 3 ale jedna kocha a wręcz ma manię https://www.youtube.com/watch?v=WjYjo2mYC3E i szczerze to już mi bokiem wychodzi ![]() Virgo jak szczepienie? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1943 |
Rozeznanie
|
BeautifulLie mój Emil uwielbia "Na Wojtusia z popielnika" (czy jakoś tak). Zarówno jak mu śpiewamy albo puszczamy z youtube
![]()
#1944 |
Zadomowienie
|
OOOO uzupełnię playlistę dla Stasia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1945 |
Zadomowienie
|
Koziemleko zdrowka!
BeautifulLie jak tam Twoje zdrowko? Virginia z tego co ja wiem to 2-3g glutenu. Moj Slawcio uwielbia "A ja wole moja mame" Spadam bo padam na pyszczek. Musze jakos lepiej sie zorganizowac ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#1946 |
Zakorzenienie
|
Z tym cukrem jest tak jak pisala Ela. Moze go nie byc w skladzie bo nie dosypuja ale ze owoc slodki to ma w sobie naturalnie wystepujacy cukier.
Ag9 moje dziecko uwielbia kaszke manna na wodzie ![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 21:30 ---------- Poprzedni post napisano o 21:29 ---------- No i wogole to napisalam wczesniej posta ale mi neta zabraklo i nima posta ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:30 ---------- 2 razy pisalam jednego posta ale 3 raz to za duzo ! ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#1947 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a można je już w necie zobaczyć ? bo ja widzę tylko ofertę do 13tego |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1948 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny,
U nas katar ma całego, ale to za chwilę ![]() Piotruś zasypia zawsze przy "Z popielnika na Wojtusia" oprocz tego bardzo sie cieszy jak tanczymy przy "Cala sala śpiewa z nami..." a i ostatnio upodobal sobie piosenkę dla maluchów: "Idziemy do zoo", ale to pewnie minie, jak minela faza na "Dziubdziuba" czy "Kaczke dziwaczke" ![]() ---------- Dopisano o 23:21 ---------- Poprzedni post napisano o 23:18 ---------- Zapisalam sie na fejsie do grupy BLW przepisy, jeju ale tam sa cuda i cudeńka, podobnie jak na alaantkowe... Patrzę na te przepisy i zdjęcia i czekam i czekam.az Piotrus usiadzie stabilnie i będzie mial okazję posmakować tych wszystkich smakołyków ![]() ---------- Dopisano o 23:24 ---------- Poprzedni post napisano o 23:21 ---------- MARIOLASL dzięki za podpowiedzi co do jarmużu, ten jeszcze musi niestety poczekac, ale juz sie nie mogę doczekac az cos z niego wyczaruje ![]() ---------- Dopisano o 23:30 ---------- Poprzedni post napisano o 23:24 ---------- U nas katar, jak u Limonkowej Emilki. Woda ciurkiem w poniedzialek po poludniu leciala, sliniak nie dawal rady slinieniu :/ Dziwne, dwie dolne jedynki wyszly bez ekscesow, ale widac nie ma reguły...Nocka byla fatalna, Piotruś budzil sie nadwyraz często i zasypial tylko na rękach, nie dawal sie odłożyć... Pojechalismy wczoraj do lekarza i okazalo sie, ze zabkowanie i owszem, ale katar trzeba zwalczać. No i dajemy ten nasivin na noc, masc majerankowa 3 razy dziennie pod nos, kąpiele w macierzance, podnieslismy nogi przy łóżeczku, zeby glowa byla wyzej i postawilam obok cebulę i czosnek-wali niemilosciwie, jak sie wchodzi do pokoju, ale dzis juz bylo lepiej ![]() Uff, ale slabo pisze sie na telefonie :/ Moze w koncu odpale kompa i napisze do Was jak człowiek ![]() Dobrych nocek, pap! |
![]() ![]() |
![]() |
#1949 |
Raczkowanie
|
u nas na tapecie posenka ta: https://www.youtube.com/watch?v=FNE_1CUqkSA
zreszta natalka kukulska jest ulubioną piosenkarką!;D
#1950 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
można. wejdź w gazetkę. Cytat:
Virginia - pytałaś, jak u nas. a to takie chwilowe było i mamy się dobrze ![]() dziś w nocy też były jęki i gryzienie tetry plus zatkany nos, ale nic mu nie leci na razie. druga jedynka już bliziutko. kupiłam jednak te taśmy parciane na nowe pasy do krzesełka. tylko się zastanawiam, czy brać się za to samodzielnie, czy zlecić komuś. mamy tu taki punkt, gdzie wymieniają zamki itp., to może podejdę i zapytam. poza tym u nas chyba nic nowego. szczepienie mamy mieć w przyszłym tygodniu, ale miał się zmienić pediatra, więc najpierw musze się dowiedzieć kto i kiedy przyjmuje. mam to w planie na dzisiejszy spacer. |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:12.