![]() |
#1891 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 2
Napisała istną epopeję i... niechcący zamknęłam sobie okienko
![]() W takim razie zmuszona jestem w skrócie. Krzysio cudny! Ten uśmiech pełną szczęką chwyta za serce ![]() Spacerówkę mamy bardzo niewygodną i myślę nad dokupieniem jakiejś wkładki. Kocem czy matą przykryć nie mogę, bo zapinam Emilkę w pasy. Korzystacie z takich gadżetów dziewczyny, czy Wasze spacerówki są bardziej przyjazne maluchom? Koziemleko- życzę zdrówka całej trójce! U nas ostatnio... Bliskie jest mi to, co pisze Ag ![]() ![]() Oskarżam zęby, bo na coś muszę winę zrzucić. Poza tym-z bardziej pozytywnych rzeczy- Emi zaczyna już mówić coraz bardziej "po ludzku". Wczoraj powiedziała nawet "ta-ta" i TŻ przez cały wieczór był tym strasznie zajarany (chociaż nawet on zdaje sobie sprawę, że nie było w tym wiele zrozumienia) ![]()
#1892 | ||||||
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() I ja się cieszę z ostatniej dyskusji i z tego, że jednak żadne z Was ortodoksy ![]() Martwi mnie tylko trochę to, co napisała smarrita - że nie miała odwagi pisać, trochę to smutne ale w sumie się nie dziwię po tym jak mi się kilka razy tutaj oberwało, wiele osób też do mnie wtedy pisało ale też na PW bo tu nie chcieli. Nie na tym chyba forum powinno polegać.... A ja w ogóle uważam, jak już pisałam zresztą, że każda z nas zna swoje dziecko najlepiej i chce dla niego jak najlepiej i robi wszystko by tak było, żadna z nas nie jest tu ani lepsza ani gorsza. Każda z nas pewnie (zwłaszcza jeśli to nasze pierwsze dziecko) wychowuje dzieci trochę metodą prób i błędów, bo skoro to nasze pierwsze dzieci (choć i tak każde przecież inne) to przecież ciągle się uczymy i nie widzę podstaw, by któraś z nas miała się uważać za guru w kwestii wychowywania dzieci. Fakt, że mam dziecko nie znaczy, że wiem o nich wszystko i jestem ekspertem. Ja osobiście ani nikomu do garnków nie zaglądam ani nieproszona nie udzielam rad ani komentarzy typu: a po co ta czapka/a czemu nie ma czapki? itd. bo to nie moja sprawa a każda z nas robi na pewno wszystko, żeby dziecku było jak najlepiej a na podst. jakich przekonań to robi i jakie ma poglądy to już jej sprawa - i pisanie, że któraś jest normalna a któraś nie (oczywiście na poważnie, a nie z przymrużeniem oka bo chyba każdy umie odróżnić żart od zniewagi), że ktoś tam robi źle a tylko ja robię dobrze, albo że np. w PL to głupoty lekarze wygadują (a takie teksty tu się pojawiały) jest nie w porządku. Takie jest moje zdanie. A tak w ogóle to uważam, że każdy ma prawo do wyrażania swojego zdania o ile kogoś nie obraża. A fakt, że ktoś boi się napisać, co myśli chyba nienajlepiej o naszym forum świadczy... Cytat:
Cytat:
2. ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() 2. ![]() 3. Przykro mi z powodu pracy ale niestety nie pomogę, nie znam się. Tequiba pewnie coś Ci poradzi ![]() margo80 rozumiem, że czujecie się już lepiej? Chyba i ja wybiorę się z Małą na basen bo mam wrażenie, że ostatnio stoi jeśli chodzi o rozwój mowy. Nie żebym tym się przejmowała b o gaduła z niej straszna, tyle, że nowe dźwięki/zbitki głosek jakoś ostatnio się nie pojawiają. BeautifulLie - jak Staś? I jak Ty, kochana? Cytat:
![]() 2. Wow, laseczka! ![]() 3. ![]() Zresztą ponarzekam Wam znowu trochę na dziadków. Fakt, że (a jakże!) w dalszym ciągu jest prawie bez przerwy noszona na rękach odbija się nie tylko na tym, że Gwiazda z rąk najchętniej by nie schodziła (Limonko to o czym piszesz u nas to w zasadzie chleb powszedni - łóżeczko, mata itd też w dupkę parzą) ale nijak też nie mogę dziadkowi wytłumaczyć, że jak Natusia będzie non stop na rękach to niby jak ma zacząć raczkować/chodzić? Nie skutkuje nawet argument, że fizjoterapeuta zalecał, by jak najwięcej czasu spędzała na ziemi... Cytat:
![]() A przy okazji, miałam Cię już jakiś czas temu zapytać: jak stosunki z tatą? Rozumiem, że dalej napięte, skoro spieszy Wam się do wyprowadzki? wprowadzałaś już gluten? A propo's glutenu - my dalej jeszcze przed, chcę już wprowadzać ale trochę się boję bo raz, że u niej podejrzenie alergii i nietolerancji laktozy (choć test Karego wyszedł ok ![]() ![]() Jutro idziemy do lekarza (z NFZ, którego pewnie będę zmieniać ![]() ![]() Pytała też któraś z Was o moją nową pracę. Praca niby nowa ale robię to, co dotychczas - czyli uczę, mam kilka grup: - dorosłych - szkolenie branżowe w jednej firmie - dzieci 6-7lat - dzieci 5-6klasa szk.podst. - gimnazjum i w związku z tym wszystkie popołudnia aż do późnych wieczorów mam mocno zajęte. Tęsknię oczywiście straaaaaaaaasznie za Natusią ale pomaga mi troszkę tapeta z jej zdjęciem na laptopie ![]() ![]() Ale tak poza tym to przyznam się Wam, że miło było w końcu wyjść do ludzi ![]() Ok spadam bo już i tak epopeja mi wyszła i Niuśka się kręci w łóżeczku, pewnie zaraz się obudzi... Miłego dnia
![]() |
#1893 |
Raczkowanie
|
virginia moze ugotuj zwykla kasze manna i daj lyzeczke natalce. poobserwuj a moze akurat natalka zasmakuje i nic zlego sie nie stanie
![]() ![]()
#1894 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiem, ze dziewczyny maja tez z La Millou ![]() wspolczuje nocek ![]() Marco tez ju z "mowi" sylabami. Najczesciej ba-ba pa-pa gi-gi Dla jaj mowilam mu dzisiaj ma-ma ![]() pekal ze smiechu, co tez matka od niego chce ![]() ---------- Dopisano o 16:05 ---------- Poprzedni post napisano o 15:41 ---------- Cytat:
gratuluje zebow Krzysiu cudny ![]() Cytat:
dla takiego maluszka z jarmuzu dobra jest zupa krem na bazie wywaru warzywnego z ziemniakami. Tak ogolnie to z jarmuzem dobrze komponuje sie czosnek i galka muszkatolowa z przypraw, ale to dla starszego dziecka ![]() dla starszych jarmuz daje do do salatki, ale liscie maceruje w oliwie z dodatkiem cytryny, sa bardziej miekkie przmycalam tez do kotlecikow kiedys robilam chipsy z jarmuzu z parmezanem, ale musialabym odszukac przepis Cytat:
![]() duzo sil w pracy i w domu ![]() trzymam kciuki za kolejne ![]() Cytat:
![]() fstalna sytuacja Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#1895 | |||
Moderator
|
Cytat:
![]() Piszesz poważnie czy sobie żartujesz? ![]() No co Ty ![]() Cytat:
![]() ![]() Co do glutenu to ja uważam że jeśli nie spróbujesz to się nie przekonasz - ale ja jestem dla Ciebie tylko nickiem więc nie musisz tak robić ![]() ---------- Dopisano o 18:31 ---------- Poprzedni post napisano o 18:28 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1896 |
Zakorzenienie
|
Ja uważam, że każdy powinien wyrażać swoje zdanie
![]() Jeśli ktoś uważa, że moje dziecko jest za lekko ubrane, to niech napisze, może wyciągnę wnioski, może się przejmę, a może nie, ale nie będę tego traktować jako atak na mnie. Zrobię co będę chciała ![]() No i uważam, ze wiele lekarzy w Polsce powinno się doszkolić, ale nie w Polsce ![]() np. "posłuchałam" internetu w sprawie szerokiego pieluchowania, a nie lekarza i dobrze na tym wyszłam. W sumie olałam też zalecenia pediatry, bo Ola początkowo trzymała głownie główkę na jednej stronie, ona kazała mi woreczek z ryżem podkładać żeby na drugą strone mała trzymała główkę, a na internecie napisali, że nie ma nic na siłę, ze w tym wieku to normalne, że trzeba stymuować, ale nie podkładać nic. No i posłuchałam internetu i wszystko jest ok ![]()
#1897 |
Raczkowanie
|
nie ma to jak internety
![]()
#1898 |
Zadomowienie
|
![]() ![]() Ale tu dzisiaj pustki ![]() Ja też uważam że forum jest po to, by każdy mógł sobie napisać co chce i wyrazić swoją opinię na dany temat. Zresztą, gdyby każdy miał takie samo zdanie to byłoby nudno. A to że ktoś się "boi" odezwać to jest chyba problem z wyrażaniem własnych opinii tej osoby a nie reszty użytkowników forum ![]()
#1899 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Aha i jakoś nie wydaje mi się żeby ktokolwiek tutaj kogoś obrażał i kogoś atakował, owszem były sytuacje odnośnie przegrzewania jak i kiedyś pewnego zwrotu użytego przez Virginie, ale wszystko zależy jak czyjeś wypowiedzi się odbierze, miałam wrażenie, że zwykłe pytanie/ tłumaczenie zostało odebrane jak atak stąd późniejsza "pyskówka" i obrażanie się, a czasem wystarczy się zdystanowac. To tyle. Było zdjęcie dzieciątka na plaży, nie pamiętam czyje, Sorry. Ale prześliczne ![]() Uwielbiam jak mała zasypia o tej porze i mam czas dla siebie. Dziś odwiozłam tż, znów na delegacji i oczywiście musiałam zaczyc o 5 rano o tesco. Wyszłam z 3 koszulkami dla małej, gitarką i kuferkiem lekarza z gazetki ![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:49 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ---------- to fakt |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1900 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No i ten spadek wagi jaki ladny... Gratulacje! Cytat:
Ja mam wkladke z la milou wlasnie i tak uzywam pasow zeby mi dziecka noe ukradli z wozka ![]() Gratuluje ta-ta ![]() Cytat:
No to Cie Marco zaskoczyl z tym smianiem ![]() Musze obczaic co to za warzywo jest o ktorym piszecie bo pierwsze slysze... Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ---------- Teqiba podoba mi jak napisalas ze jestesmy tylko nikami ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1901 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Firma zamknięta, to była jednoosobowa działalność gospodarcza, boznes padł i szef zwinął manatki ![]() Czyli ewentualnie zasiłek ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1902 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A Ty dodawałaś mannę do mm czy do zupek? Cytat:
I nie wiem na jakie fora Wy zaglądacie, ale ja jestem na wizażu już ładne paaaaaarę latek i na żadnych innych forach dotychczas nie spotkałam się z żadnymi niemiłymi uwagami/radami o które nikt nie prosił/zbędnymi komentarzami/atakami na kogokolwiek. A na niektórych z nich znam się z dziewczynami niemal jak łyse konie, piszemy często o wielu prywatnych sprawach, wiemy co się u nas w życiu osobistym dzieje, swoje 'wirtualne' znajomości przenieśliśmy do 'reala' i ciągle utrzymujemy kontakt i z całą pewnością nie są to dla mnie tylko jakieś 'nicki'. Cytat:
I sama popatrz - ktoś napisał z przymrużeniem oka, że nie jesteś 'normalna' i jakoś też nie przeszłaś obok tego obojętnie tylko tłumaczyłaś swój punkt widzenia. Ja akurat uważam, że to niezbyt dobrze świadczy o naszym forum skoro ludzie piszą na PW bo tu boją się napisać, i nie uważam, że to oni mają jakiś problem. Jak np. ludzie w jakiejś firmie boją się odezwać bo mają wrednego szefa albo taką zdechłą atmosferę w pracy to też ich wina? Smarrita co do zdystansowania się to wiesz łatwo Ci mówić dopóki coś Ciebie nie dotyczy osobiście - popatrz tylko, że ktoś z przymrużeniem oka napisał o Ag, że nie jest 'normalna' (choć chyba nawet i tak do końca nie napisał) i ona też od razu na to zareagowała. I jakiego ładnego eufemizmu użyłaś 'sytuacje' ![]() Ja jak już pisałam nieproszona rad nie udzielam i powstrzymuję się od komentarzy (z wyjątkiem tych miłych bo uważam, że życzliwości nigdy za wiele), chyba że ktoś o nie wyraźnie prosi bo żadna ze mnie specjalistka w wychowywaniu dzieci (zwłaszcza nie swoich). Nie jestem matką idealną bo nie ma takich. Natomiast to ja jestem matką swojego dziecka i to ja decyduję jak będę je karmić/ubierać/jak je wychowam. A sądząc po wiecznie uchachanej Natalce idzie mi nie najgorzej ![]() Cytat:
A specjaliści i 'specjaliści' zdarzają się i na necie i wśród pediatrów ale chyba każdy z nas potrafi ocenić z kim ma do czynienia. Nie byłabym sobą gdybym nie zadzwoniła do zaufanej pani doktor, do której chodzimy prywatnie i nie zapytała o wyniki i dietę Natalki, no i oczywiście o to, czy z takimi wynikami i kupkami mogę ją szczepić. Natomiast pediatrze z NFZ daję jutro ostatnią szansę ![]()
![]() |
#1903 |
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny ja dzisiaj na szybko więc nie odnosę się do cytatów itd.
widzę że ostra dyskusja jest. TeQ w sumie z jednej strony jesteśmy tylko nickami ale jak dla mnie to też te nicki jednak wiele wnoszą i do "życia" forum no i jednak już jakiś czas się znamy wiec ja bym powiedziała że to AŻ nicki ![]() Ja jestem z zasady pokojowa więc może czasami nie wbijajmy na siebie i nie lećmy nickami i nie piszmy ogólnikowo taka moja propozycja bo widzę że jednak czasami "jedziemy" po pewnych osobach, takie moje zdanie i tylko moje ![]() Virgo nie stresuj się bo to virtualny świat. wychodzę z założenia, że jak koś ma problem to niech mówi a z racji tego,że cie osobiscie nie zna to możesz to w sumie olać ![]() Wiadomo że czasami niektóre poglądy innych na życie nam się nie podobają no ale jesteśmy jednak indywidualistami no nie? może starajmy się nie tworzyć kółek wzajemnej adoracji bo te forum już by wg straciło swój sens a tego bym nie chciała. więc peace love and be happy ![]() U nas w sumie bez zmian Sttasio dalej chory. dzisiaj byłam u nowej pediatry i powiem Wam że jestem zachwycona! ogólnie to nowy lekarz nowe leki i znowu kupe kasy poszło ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez BeautifulLie Czas edycji: 2014-10-07 o 20:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#1904 | |
Zadomowienie
|
Pytanie do mam dających jedzenie w kawałkach (do łapki), jak Wy to robicie
![]() ![]() Jak dam Hance coś spróbować np. jabłko, banan, gruszka, skórka chleba to ona natychmiast odgryza kawałek, a raczej kawał ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ---------- Cytat:
![]() ![]() A zakładałaś najpierw maskę sobie, oczywiście przy Stasiu. Pewnie tak.
![]() |
#1905 |
Raczkowanie
|
virginia ja manne najpierw dodawalam do mm na noc, ale lyzeczką. weszło, ale szału nie było. do jedzenia nie bardzo, bo na obiad dostaje duze kawałki, więc balam się, że najzwyczajnej nie zje. no i w koncu stanelo na tym, że gotuje kasze i hanka wpierdziela z łyżeczki taką samą, bez niczego przed kąpielą ( bo ze mnie to taka oszukana mam blw, bo nie dosć, ze robię ekspozycje na gluten, tojeszcze wszytskie płynne kremy i kasze podaje łyżeczka;p). potem jest kąpiel i po kąpieli mm na noc.
![]() |
#1906 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
dziękujemy kochana ![]() ![]() samej maski się w sumie nie boi tylko tego "terkotania" inhalatora ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1907 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
na co ag9 napisała "Kolejny raz zostałam uznana za nienormalną Pola, Ty chyba też "- myślę, że to było z przymrużeniem oka napisane. Ja nie chciałam nikogo urazic, a myślę że ani Pola, ani Ag się nie obraziły. Sprawa chyba została wyjaśniona i tyle. Mogły się obrazic za użyte przeze mnie określenie i mogła byc "pyskówka" na forum, ale wszystko zależy od podejścia i odbioru napisanego tekstu. Napiszę coś DAJE SWOJEJ CÓRCE KASZKE Z CUKREM I W DODATKU NIBY SMAKOWĄ. Teraz ktoś może napisac, że to nie zdrowo, że cukier w tym wieku jest beee, proszę bardzo. Ja tego jako atak nie odbiorę, nie będę czuła się napiętnowana a nawet napiszę, że chętnie poczytam co która poleca bez cukru- no może prócz Holle bo to tylko przesz internet mogłabym zamówic, bo nawet w najbliższym mieście nie ma tego w sklepie ze zdrową żywnością. A stac godzinę w sklepie i czytac etykiety z każdej paczki nie mam czasu. Także laski - proszę o "atak" ![]() Mogłabym jeszcze skomentowac to co napisałaś, ale nie chcę bo niepotrzebna dyskusja się zacznie. A mi szkoda czasu siedzie tyle na forach i pisac. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1908 |
Raczkowanie
|
Smarrita a zwykla jaglana? moja uwielbia.... samą,ez owoców, po kim to dziecko ma smak
![]() ![]() dziś małą na podwieczorej u prababci zwykly ryz ze startym jablkiem i byla zachwychona, ze az piszczala ;o
#1909 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1910 | ||
Zakorzenienie
|
Frogutka u mnie też kilka razy mała się zachłysnęła, ale doszła już do wprawy i dzisiaj np zjadła całą piętke z chleba
![]() Cytat:
Cytat:
![]() W każdym bądź razie Hipp kaszka na dobranoc nie ma w podstawowym skladzie cukru, Nestle zdrowy brzuszek chyba też
![]() |
#1911 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
#1912 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Ela właśnie miałam Cie zapyta, to krzesełko które masz siedzisko jest obite ceratką czy zwykłym materiałem? Kusi mnie kupienie go bo ma oparcie regulowane a moja jeszcze nie siedzi tylko minusem jest to, że moja na pewno waży już ponad 9kg (5 tyg temu wazyla 8,6kg) i obawiam się, że może krótko mi te krzesełko posłużyc, więc trochę mi żal kasy ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1913 | |||
Moderator
|
No to był taki skrót myślowy
![]() A tak na poważnie to w internecie zawsze jestem bardzo ostrożna, nieufna i zdystansowana - dlatego dla mnie większość to tylko nicki - ale oczywiście grono swoich przyjaciół wirtualno-realnych też mam ![]() Cytat:
![]() Kurcze no i właśnie tego nie rozumiem. Czy to nie działa w dwie strony? Mi się wydaje że skoro ja nie będę dziecku pozwalać na drobne grzeszki żywieniowe to ono kiedyś zacznie się chować przede mną ![]() Cytat:
Jak się wczytasz to zauważysz że Smarrita nie miała nic złego na myśli. Tak samo Mariola, którą ciągle wypominasz, nigdy nic złego nie napisała ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez teQiba Czas edycji: 2014-10-07 o 21:13 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1914 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
#1915 | |
Wtajemniczenie
|
to teraz się obrażam i wrócę za pół roku
![]() Cytat:
![]() Edytowane przez Smarrita Czas edycji: 2014-10-07 o 21:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1916 |
Moderator
|
Oj znam taką jedną co się obraziła do tej pory nie wróciła
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1917 |
Raczkowanie
|
ag a duzo inspiracji czerpie z tej strony http://alaantkoweblw.blogspot.com/ i z grupy na fejsbuku blw-przepisy. a jezeli chodzi o godziny, to pisalam wyzej
![]() ![]() ![]()
![]() |
#1918 |
Zakorzenienie
|
Smarrita to krzeselko nie jest z ceratki
![]() ![]() ![]() Nie wiem jaka jest norma i ile nasze dzieci powinny jesc mm w ciagu doby, ale mamy juz na tyle starsze dzieci, ze nawet jesli beda pily malo mleka to chyba tak zle nie bedzie, bo czerpia witaminy ze stalych pokarmow ![]() U mnie to jest 500-600 ml i chcialabym by jadla wiecej pokarmow stalych, ale niestety moje dziecie nie za bardzo chce jesc. Z reszta ona zawsze malo mleka pila 170 ml na raz to jest jej maksimum ![]()
#1919 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A blog też znam ![]()
![]() |
#1920 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ja dodaję mannę do warzyw bo inaczej nie chciał jeść Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:36.