Mamusie LIPCOWE 2015 cz.1 - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-11-08, 11:45   #151
agunineczka
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie LIPCOWE 2015 cz.1

Mi w sumie nic nie jest oprócz tego, że albo ryczę, albo się smieje... totalna huśtawka nastrojów...
no i boję się o fasolkę, tym bardziej, że 2 tyg temu duuużo wypiłam, a kompletnie nie podejrzewałam ciąży... no i boję się czy będzie zdrowe, czy sobie poradzimy... milion myśli na minutę...
Stary 2014-11-08, 11:50   #152
elinka21
Zakorzenienie

Ja sie boje bardzo o Fasolke ze nie da rady malutka, chociaz nie mam na to wplywu , codziennie odmawiam rozaniec i prosze tezJP2 by bylo ok

Co serce pokochało, rozum nigdy nie wymaże ...
25.03.14
elinka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-08, 11:51   #153
cicha1990
Rozeznanie

heh czy sobie poradzimy to i ja sie boje;/ bo po urodzeniu dziecka jakies3 4 miesiace bede miala jeszcze umowe a pozniej zostaje tylko pensja mojeg wiec tez sie martwimy jak to bedzie alee mam nadzieje ze cos wykombinujemy i bedzie dobrze
cicha1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-08, 12:01   #154
n91adine
Zadomowienie

Cóż, szczerze powiedziawszy to jeszcze nawet nie rozkminiałam spraw finansowych, a tu już czas... Ja na pewno nie będę mieć macierzyńskiego, po prostu ciągle będę łapać zlecenia i nawet wypadałoby ich łapać więcej.
n91adine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-08, 12:12   #155
Sikorka0204
Zakorzenienie

Cześć, mogę się dołączyć?
Wg kalkulatora mam termin porodu 1 lipca ale owulacja była późno więc się okażę za tydzień
Co do objawów to przyznam, że czuje się fatalnie, może dlatego, że dodatkowo złapała mnie angina i nie chce odpuścić (niestety antybiotyk był konieczny...). Apetyt zerowy, omdlenia, mogłabym cały dzień nic nie jeść. Mam nadzieje, że przejdzie szybko
To jak przyjmiecie?
Stary 2014-11-08, 12:13   #156
madzia2409
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cicha1990 Pokaż wiadomość
heh czy sobie poradzimy to i ja sie boje;/ bo po urodzeniu dziecka jakies3 4 miesiace bede miala jeszcze umowe a pozniej zostaje tylko pensja mojeg wiec tez sie martwimy jak to bedzie alee mam nadzieje ze cos wykombinujemy i bedzie dobrze
Ale skoro masz umowę to w trakcie macierzyńskiego jak wygaśnie umowa ZUS będzie kontynuował wypłatę w formie zasiłku macierzyńskiego W takiej wysokości jaką otrzymujesz. .,
Poprawcie jeśli źle piszę.
madzia2409 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-08, 12:14   #157
elinka21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madzia2409 Pokaż wiadomość
Ale skoro masz umowę to w trakcie macierzyńskiego jak wygaśnie umowa ZUS będzie kontynuował wypłatę w formie zasiłku macierzyńskiego W takiej wysokości jaką otrzymujesz. .,
Racja

25.03.14

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-11-08, 12:19   #158
n91adine
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sikorka0204 Pokaż wiadomość
Cześć, mogę się dołączyć?
Wg kalkulatora mam termin porodu 1 lipca ale owulacja była późno więc się okażę za tydzień
Co do objawów to przyznam, że czuje się fatalnie, może dlatego, że dodatkowo złapała mnie angina i nie chce odpuścić (niestety antybiotyk był konieczny...). Apetyt zerowy, omdlenia, mogłabym cały dzień nic nie jeść. Mam nadzieje, że przejdzie szybko
To jak przyjmiecie?
Cześć!
Opowiedz coś o sobie
Stary 2014-11-08, 12:32   #159
Sikorka0204
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez n91adine Pokaż wiadomość
Cześć!
Opowiedz coś o sobie
26 lat, prawdopodobnie z pcos (nie zdążyli zdiagnozować bo udało się zajść w pierwszym miesiącu starań). Pochodzę z Małopolski, wróciłam 2 miesiące temu do PL bo mieszkałam za granicą (chcieliśmy się starać a tam nie było możliwości). Jestem 2 lata po ślubie, jeśli macie jakieś pytania to zadawajcie
Stary 2014-11-08, 12:33   #160
cicha1990
Rozeznanie

Cytat:
o czyli jak umowa konczy mi sie3 miesiace po urodzeniu dziecka to dalej zus przejmie? dzieki za informacje
Stary 2014-11-08, 15:56   #161
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez cicha1990 Pokaż wiadomość
o czyli jak umowa konczy mi sie3 miesiace po urodzeniu dziecka to dalej zus przejmie? dzieki za informacje
Zus przejmuje już w momencie przejścia na macierzyński, albo wcześniej w momencie przejścia na L4 podczas ciąży.

No więc jeśli masz umowę o pracę to masz prawo do pełnego rocznego macierzyńskiego

Przepraszam,że się tak wcinam .. na razie Was podglądam z ukrycia .. jestem po pierwszej becie i jeszcze nie mam odwagi się cieszyć ..kilka lat starań skutecznie studzi emocje ..

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-08, 21:40   #162
ewelina1988_20
Rozeznanie

Dziewczyny nie panikujcie wszystko bedzie dobrze. Pozytywne nastawienie jest ważne wiem jak sie czujecie mój synek wlasnie skończył rok i doskonale pamietam cala ciąże i poród... Z początku bałam sie ale przyjaciółka wpoiła mi ze to nie odemnie zależy co sie stanie ja mogę tylko przekazać dziecku swoją radość i miłość. W moim przypadku to zdzialalo cuda a jak poczułam pierwsze ruchy to aż sie popłakałam ze szczęścia. Teraz choć przez rentgen boje sie ze stracę dzidzie to staram sie o tym nie myślec zajac mysli imionami ubrankami nowym wózkiem itp wiadomo ze fajnie sie ogląda takie ciuszki wiec spróbujcie ja mam 26lat mieszkam w uk od 2lat mam sklep z polska żywnością wiec nie narzekam. Myślicie juz o porodzie? Ja boje sie go podpytam położne o cc na życzenie bo sn to dla mnie niezbyt miłe wspomnienia
ewelina1988_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-09, 09:21   #163
Tea80
Raczkowanie

Witam Was wszystkie porannie,od paru dni nie moge w nocy spac.tez tak macie?klade sie do lozka niby spiaca i wierce sie przez 3 godz.bo nie moge usnac.jak juz,mi sie uda to po 2 godz.budze sie na siusiu.dzis w nocy 2 razy bylam,a o 8 pobudka przez 5letnia coreczke.no i do tego te komary!jestesmy wszyscy tak pogryzieni!przez ta pogode komary caly czas u,nas lataja w najlepsze.mimo ze,nie lubie zimna wolalabym zeby juz przyszedl mroz i wyplemil te owady i wirusy.mam do was jeszcze pytanie,jakie kremy do twarzy uzywacie?wlasnie konczy mi,sie krem na dzien i na noc i nie wiem co kupic.mialam 2 w zapasie ale oddalam mamie bo byly z kwasami.na gwiazdke sprezentuje sobie chyba,jakies nat.olejki ale narazie musze sie w cos zaopatrzyc.dzis mnie tak bola piersi ze nie moge ich nawet dotknac.
Tea80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-09, 09:26   #164
madzia2409
Raczkowanie

Wizja porodu jest dla mnie przerażająca. Zwłaszcza ze tak naprawdę nie wiem z czym się to wiąże, bo to moja pierwsza ciąża. Ja niestety nadal tkwie w łóżku. Przeziebienia cd... Dzisiaj mój K. zakupił mi tabletki na gardło "prenatalen". Mam nadzieję, że jutro obudze się zdrowa, bo niestety muszę być w pracy. Plus ze wtorek wolny, to można odetchnąć. A dziewczyny kiedy będziecie informować bliskich i pracodawcę o ciąży? Ja najchętniej w pracy powiedziałabym W niedługim czasie, że względu na ok10h pracę codziennie i konieczność zwalniania się na badania i wizytę u lekarza. Poza tym byłabym wtedy na okresie już ochronnym...
Stary 2014-11-09, 09:51   #165
cicha1990
Rozeznanie

Cytat:
Wizja porodu jest dla mnie przerażająca. Zwłaszcza ze tak naprawdę nie wiem z czym się to wiąże, bo to moja pierwsza ciąża. Ja niestety nadal tkwie w łóżku. Przeziebienia cd... Dzisiaj mój K. zakupił mi tabletki na gardło "prenatalen". Mam nadzieję, że jutro obudze się zdrowa, bo niestety muszę być w pracy. Plus ze wtorek wolny, to można odetchnąć. A dziewczyny kiedy będziecie informować bliskich i pracodawcę o ciąży? Ja najchętniej w pracy powiedziałabym W niedługim czasie, że względu na ok10h pracę codziennie i konieczność zwalniania się na badania i wizytę u lekarza. Poza tym byłabym wtedy na okresie już ochronnym...
wizja porodu i dla mnie jest przerazajaca bo totez moja 1 ciazaja jestem prawie w 7 tygodniu i od poniedzialku pracodawca juz wie bo jestem na l4 ze wzgledu na prace fizyczna plus ze zle sie czuje.. a rodzicom tez mam zamiar powiedziec niedlugo poniewaz czesto u nich bywam a oni pala wiec bede musiala powiedziec
Stary 2014-11-09, 10:58   #166
n91adine
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Tea80 Pokaż wiadomość
Witam Was wszystkie porannie,od paru dni nie moge w nocy spac.tez tak macie?klade sie do lozka niby spiaca i wierce sie przez 3 godz.bo nie moge usnac.jak juz,mi sie uda to po 2 godz.budze sie na siusiu.dzis w nocy 2 razy bylam,a o 8 pobudka przez 5letnia coreczke.no i do tego te komary!jestesmy wszyscy tak pogryzieni!przez ta pogode komary caly czas u,nas lataja w najlepsze.mimo ze,nie lubie zimna wolalabym zeby juz przyszedl mroz i wyplemil te owady i wirusy.mam do was jeszcze pytanie,jakie kremy do twarzy uzywacie?wlasnie konczy mi,sie krem na dzien i na noc i nie wiem co kupic.mialam 2 w zapasie ale oddalam mamie bo byly z kwasami.na gwiazdke sprezentuje sobie chyba,jakies nat.olejki ale narazie musze sie w cos zaopatrzyc.dzis mnie tak bola piersi ze nie moge ich nawet dotknac.
Ja też nie mogę spać. A jak juz usne to śni
mi sie, ze okresu dostaje
Stary 2014-11-09, 11:50   #167
cos tam
Przyczajenie

Witam przyszłe mamusie
I ja chciałam do Was dołączyć, w czwartek robiłam test, spojrzałam na niego jednym okiem, nic nie zobaczyłam włożyłam do kieszeni po czym poszłam palić w piecu, wyjełam test by go spalić(wiem nie ładnie) i dostrzegłam kątem oka bladą lichą krechę.
Jestem trzecią osobą na wątku która ma termin wg. kalkulatora internetowego na 14 lipiec.
Wizytę u gina, jak uda mi się wepchnąć będę mieć w czwartek.

Dziewczyny nie denerwujcie się, wszystko będzie dobrze
cos tam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-09, 14:32   #168
Sarrai
Wtajemniczenie

Dziewczyny, a ja za to mogłabym spać i spać i spać o 20 się kładę i śpię do oporu tj. do momentu aż mój pies nie zacznie mnie molestować o spacer.... tż zauważył też moje obrzmiałe piersi
Generalnie czuje się naprawdę dobrze...
Co do informacji na temat ciąży to mam zamiar powiedzieć rodiznie w okolicach końcówki pierwszego trymestru... No, chyba że nie wytrzymam i powiem mamie.. no ale nie wcześniej aż nie zobaczę bijącego serduszka.. ale plan jest taki ze po pierwszym trymestrze..
W pracy też chcę powiedzieć najpóźniej jak się da.. tj. też jak się rozpocznie już drugi trymestr...to będzie jakoś po nowym roku, w połowie stycznia.. na badania jakby co będę mogla wyjść, poza tym.. mam obiecaną podwyżkę.... w lutym.. podobno wszystko już uzgodnione i w ogóle... no i zobaczymy jak to będzie, jeśli nagle odwiną kota ogonem to powiem Wam że się nieźle wkurzę...

---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:31 ----------

Cytat:
Napisane przez cos tam Pokaż wiadomość
Witam przyszłe mamusie
I ja chciałam do Was dołączyć, w czwartek robiłam test, spojrzałam na niego jednym okiem, nic nie zobaczyłam włożyłam do kieszeni po czym poszłam palić w piecu, wyjełam test by go spalić(wiem nie ładnie) i dostrzegłam kątem oka bladą lichą krechę.
Jestem trzecią osobą na wątku która ma termin wg. kalkulatora internetowego na 14 lipiec.
Wizytę u gina, jak uda mi się wepchnąć będę mieć w czwartek.

Dziewczyny nie denerwujcie się, wszystko będzie dobrze
Cześć widzę labradorka w awatarze?? ja też mam tylko czekolabkę
Sarrai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-09, 14:59   #169
Kiciaaaa
Raczkowanie

Wow i ja jestem lipcowa - na 4-tego.

Ja też nie czuje się za dobrze. Jestem w siódmym tygodniu (6t+0) i najbardziej "dokuczają" mi piersi. Czy wy też czujecie nieznośny ból? Bo już zaczynam się martwić. Ja codziennie ryczę!! Czuję jakby kłuto mnie nożami. Robię chłodne okłady-nie pomaga...Ginekolog w środe .

Powiedzieliśmy tylko rodzicom, z zastrzeżeniem że innym mogą mówić dopiero po 12 lisopada jak usłyszymy serduszko. Ogólnie jestem na l4 i nie zamierzam wracać do pracy do końca ciąży .

Edytowane przez Kiciaaaa
Czas edycji: 2014-11-09 o 15:09
Kiciaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-09, 15:19   #170
madzia2409
Raczkowanie

Witamy, witamy 😊 co do piersi, to od wczoraj ból jest zdecydowanie bardziej odczuwalny I W dodatku są mega obrzmiale. Jestem posiadaczką małego rozmiaru biustu, więc automatycznie te zmiany są u mnie mega widoczne.
Stary 2014-11-09, 15:28   #171
Sikorka0204
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sarrai Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a ja za to mogłabym spać i spać i spać o 20 się kładę i śpię do oporu tj. do momentu aż mój pies nie zacznie mnie molestować o spacer.... tż zauważył też moje obrzmiałe piersi
Generalnie czuje się naprawdę dobrze...
Zazdroszczę Mam nadzieje, że będziesz tak się czuła do końca ciąży. Mi się zaczęło 1,5 tygodnia temu i no cóż choćbym chciała nie jestem w stanie ukryć Mój też stwierdził, że mi piersi urosły
Cytat:
Napisane przez Kiciaaaa Pokaż wiadomość
Ja też nie czuje się za dobrze. Jestem w siódmym tygodniu (6t+0) i najbardziej "dokuczają" mi piersi. Czy wy też czujecie nieznośny ból? Bo już zaczynam się martwić. Ja codziennie ryczę!! Czuję jakby kłuto mnie nożami. Robię chłodne okłady-nie pomaga...Ginekolog w środe .
Piersi u mnie to najmniejszy problem niestety. Bolą ale inne objawy są gorsze Na pocieszenie dodam, że mnie bolą od dnia owulacji....choć teraz jakby odrobinę mniej
Stary 2014-11-09, 15:43   #172
n91adine
Zadomowienie

Ja jestem 5t 2 dzień i cycki od pierwszego dnia planowanego okresu to mi odpadają :p teraz bolą mniej, choc ciagle je czuje.

A właśnie, powiedzcie mi: tygodnie liczymy od pierwszego dnia ostatniego okresu?? Bo juz nie mam pojęcia!
Stary 2014-11-09, 16:22   #173
Sarrai
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja jestem 5t 2 dzień i cycki od pierwszego dnia planowanego okresu to mi odpadają :p teraz bolą mniej, choc ciagle je czuje.

A właśnie, powiedzcie mi: tygodnie liczymy od pierwszego dnia ostatniego okresu?? Bo juz nie mam pojęcia!
teoretycznie tak, aczkolwiek u mnie np. spóźniła się o co najmniej tydzień owulacja, mam cykle nieregularne tak więc ja sama to nie wiem jak mam to liczyć. Zgodnie z ostatnią miesiączką mam 6 tydzień 2 dzień, ale licząc że była ta obsuwa to 5 tydz. 1 dzień.... taki fajny kalkulator znalazłam: dziecko.haczewski.pl Do gina bym się wybrała 3 grudnia dopiero, po skończonym 8 tygodniu, ale muszę iść 19stego listopada, bo wtedy mi się skończy luteina...........a to będzie dopiero 6,5 tygodnia i boje się ze nic nie zobaczę.. :/

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-11-09, 16:27   #174
n91adine
Zadomowienie

Dzięki
A kiedy COKOLWIEK widać na Usg?
I co łykacie, dziewczyny? Bo ja NIC, czekam na środę i wizytę u ginekologa...
Stary 2014-11-09, 16:28   #175
cos tam
Przyczajenie

Chciałam właśnie czekoladowego labradora, ale mam Sonie, ma już z 5 lat, i nie jest już taka szczupła jak a zdjęciu, oprócz niej, mam jeszcze miniaturkę doga niemieckiego i 2 koty

Też bolą mnie cycki właściwie to można powiedzieć że od dnia zapłodnienia( strasznie to brzmi), więc od samego początku coś przeczuwałam.
cos tam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-09, 16:32   #176
Sikorka0204
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sarrai Pokaż wiadomość
teoretycznie tak, aczkolwiek u mnie np. spóźniła się o co najmniej tydzień owulacja, mam cykle nieregularne tak więc ja sama to nie wiem jak mam to liczyć. Zgodnie z ostatnią miesiączką mam 6 tydzień 2 dzień, ale licząc że była ta obsuwa to 5 tydz. 1 dzień.... taki fajny kalkulator znalazłam: dziecko.haczewski.pl Do gina bym się wybrała 3 grudnia dopiero, po skończonym 8 tygodniu, ale muszę iść 19stego listopada, bo wtedy mi się skończy luteina...........a to będzie dopiero 6,5 tygodnia i boje się ze nic nie zobaczę.. :/
U mnie to samo Owu miałam dopiero w 21 dniu Więc niby mam 53 dzień a tak naprawdę płód ma na oko 4 tygodnie Po 22 dniach od owulacji na usg był tylko pęcherzyk 30mm, lekarz powiedział, że mam poczekać 2 tygodnie
Cytat:
Dzięki
A kiedy COKOLWIEK widać na Usg?
I co łykacie, dziewczyny? Bo ja NIC, czekam na środę i wizytę u ginekologa...
lekarz mi powiedział, że najlepiej w 5 tygodniu. U mnie to wychodzi w 5 tygodniu od owulacji więc 7-8 tydzień od @.
Stary 2014-11-09, 16:44   #177
n91adine
Zadomowienie

Cytat:

lekarz mi powiedział, że najlepiej w 5 tygodniu. U mnie to wychodzi w 5 tygodniu od owulacji więc 7-8 tydzień od @.
Sikorka, ale jeszcze raz, bo nie rozróżniam:w 5 tygodniu ciąży (czyli licząc od pierwszego dnia okresu - jeśli nie jest przesunięty) czy w 5 tygodniu życia Kropki? (czyli 7 tyg ciąży?)
Jej, sama się pogubiłam!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-11-09, 16:46   #178
201608010929
Konto usunięte

Cytat:
Ja już bliskich poinformowałam, z przełożonym rozmawiałam jakieś 1,5 miesiąca temu na temat tego, że będę planowała powiększenie rodziny, z tego względu, że na moim stanowisku trzeba mieć odpowiednie przeszkolenie. Pierwszego dnia nie byl zbyt zadowolony ale drugiego dnia było już ok w ubiegłym tygodniu powiedziałam zresztą w pracy, że jestem w ciąży.
Moja ciąża była planowana, dwa miesiące wcześniej brałam kwas foliowy a jakieś pół roku temu robiłam wszystkie badania - ogólne i ginekologiczne. I w sumie sami z Tż byliśmy zaskoczeni, że udało się od razu w pierwszym miesiącu starań

W piątek wieczorem Tż wrócił ze szkolenia, od razu przed wejściem do domu powiedział mi przez tel, żebym się z nim nie witała bo prawdopodobnie ma grypę żołądkową. W sb rano pojechaliśmy do teściów i dzisiaj wróciliśmy, na szczęście prawdopodobnie to było tylko zatrucie. To dobrze, bo martwiłam się, zeby się nie zarazić.

Z objawów mam nadal bolące piersi i dużą senność. Budzę się dość wcześnie rano.
201608010929 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-09, 16:47   #179
Sarrai
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cos tam Pokaż wiadomość
Chciałam właśnie czekoladowego labradora, ale mam Sonie, ma już z 5 lat, i nie jest już taka szczupła jak a zdjęciu, oprócz niej, mam jeszcze miniaturkę doga niemieckiego i 2 koty .
o no to niezły zwierzyniec!! moja ma 1,5 roku i jest naszym "oczkiem w głowie" hehehe mam nadzieję, że nie będzie zazdrosna o rodzeństwo

Cytat:
U mnie to samo Owu miałam dopiero w 21 dniu Więc niby mam 53 dzień a tak naprawdę płód ma na oko 4 tygodnie Po 22 dniach od owulacji na usg był tylko pęcherzyk 30mm, lekarz powiedział, że mam poczekać 2 tygodnie

hmmm to u mnie płód ma 3 tygodnie no nic.. poszłabym najchętniej później do tego lekarza ale jak mus to mus (recepta).. w końcu co ma być to będzie, najwyżej odczekam znowu 2 tygodnie
Stary 2014-11-09, 16:50   #180
elinka21
Zakorzenienie

Ja tez bardzo wczesnie rano sie budze i nie moge zasnac

25.03.14
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości