|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2551 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II
czy oni jeszcze dokładają rodziny?
znalazłam teraz rodzinę, której sobie nie przypominam z swojego regionu |
![]() ![]() |
![]() |
#2552 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:12 ---------- Poprzedni post napisano o 23:12 ---------- Taa... Edytowane przez GgochaA Czas edycji: 2014-12-03 o 22:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2553 |
Wredny kotecek
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2554 |
Konto usunięte
|
wiesz, że dokładnie to samo mi przyszło do głowy - że ta roszczeniowość może wynikać z nieznajomości mechanizmu działania - przy czym nasza pani ma 85 lat, więc umówmy się, że w tym wieku (mimo, że pani sprawna i żywotna) ogląd świata może być w pewien sposób hmmm...jak to nazwać - zaburzony?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2555 |
Konto usunięte
|
Lubka - jezeli to prawda to bardzo Ci wspolczuje i musze powiedziec, ze codziennie modle sie za takie osoby jak Ty - kazdy z nas moze w kazdej chwili stracic zdrowie. A jezeli jestes trolem to sama o tym wiesz i wtedy kazdy gardzi takim postepowaniem.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2556 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2557 |
Zakorzenienie
|
Poczytując Was zainteresowałam się tematem SZP.
Cieszę się, że jest taka akcja, bo jest wiele faktycznie potrzebujących ludzi i rodzin. Tylko jest jedno "ale" - są tam też rodziny, które według mnie nie powinny się tam w ogóle znaleźć. Pzykłady: 1. Rodziny wielodzietne, gdzie rodzice od xx lat nie pracują, tylko robią sobie dzieci. Szkoda mi tych dzieciaków, że muszą żyć w takiej biedzie, ale tutaj paczka nie pomoże. Takie rodziny powinny dostać w paczce przede wszystkim bilet na zabieg wazektomii - i to jest ich największa potrzeba. Dziś mają np 6,7,8 dzieci i są w paczce i wszyscy są szczęśliwi a za rok będzie ich +1 ![]() A teksty w opisach (widziałam 2) że tyle dzieci dał Bóg no to trzeba wychować doprowadzają mnie do szajby! Szkoda, że rozumu nie dał. Jestem wierząca i nie neguje czyjejś wiary, ale ludzie no bądzmy poważni. 2. Postawy roszczeniowe niektórych którzy te paczki dostali i tych którzy nie dostali. Ci co dostali NIEKTÓRZY NIE WSZYSCY dopominają się na facebooku non stop kiedy paczka będzie. Wchodze na ich profile i widze: - prawie całodobową aktywność (wrzucanie postów, nieżadko przekleństwa, aktywność w grach) - zdjęcia co chwile nowe wrzucane, selfie do lustra smartfonami, głupie opisy, kobiety bardzo wymalowane (czyli na kosmetyki pieniążki są) Ci co niedostali - a w zasadzie jedną Panią znalazłam, która pisze, że fajnie, że wszycy dostają, ale jej 11-osobowa rodzina nie dostanie nic. A na swoim facebooku pisze jeszcze, że jej dzieciom nikt nic nie da na Święta ALE Preglądam zdjęcia Pani i widze (!!!!!!): -zdjęcia z wakacji i imprez -pani wystrojona, wymalowana na każdym -córki nastolatki w pełnym makijażu 3. Rozumiem, że w paczce są też upominki jako coś dodatkowego, ALE czy nie lepiej kupić większej ilości rodzinom jedzenie, węgiel na zime, leki niż smartfony, tablety i gry na plejke dzieciakom. Takiej opcji nie powinno być, jako niespodziankę do paczki każdej dla dzieci powinny być dorzucone np. jakieś słodycze czy zabawka (lalka, miś, autko) Za cene jednego tableta można naprawde kupić coś potrzebnego innym potrzebującym!! Według mnie to nie ma za dużego sensu, przez to jakie są zasady np. że można sobie zażyczyć tablety itp to ludzie kombinują i zakłamują prawdę, wyłudzają.. Mi się płakać chce, że jest tyle ludzi naprawde na skraju ubustwa, wiele pewnie nie zgłoszonych i ta pomoc do takich nie dociera, albo nie wszędzie dociera a do takich kombinatorów tak. |
![]() ![]() |
![]() |
#2558 |
Wizażowy Kot Igor
|
![]() Dokładnie. Nic mi do czyjejś wiary, ale to tłumaczenie "Bóg daje dzieci" wydaje mi się kuszeniem Opatrzności a zbytnia wiara w Opatrzność i składanie wszystkiego na karb Opatrzności jest grzechem (serio). Nie rozumiem też gadania o biedzie w sytuacji, gdy na fejsika ktoś wrzuca zdjęcia z imprez, wakacji, wyjazdów. Mnie na przyklad nie stać na wyjazd wakacyjny a jeśli już to kierunek Anglia- do pracy w wakacje. Nie rozumiem także, jak można mieć na tipsy a nie mieć na chleb. Mi szkoda by było kasy a i czasu bym nie miała, by iść do paznokciowni i spędzić tam dwie godziny plus regularnie kolejną co kilka tygodni w ramach dopelnienia odrastającej płytki. Nie rozumiem też, że można nie mieć czasu na szukanie pracy wymawiając się dziećmi i szeregiem innych przeszkód a mieć czas by grać w przerózne gry i spędzać dnie buszując w Internecie. Mam wrażenie, że narodził się nowy zawód: Rodzic. Czyli ktoś sobie nastuka dzieci i uważa, że ktoś inny powinien się o byt materialny tych dzieci troszczyć. Nie rozumiem, jak można chronicznie nie pracować a rozmnażać się co roku samemu przysparzając nędzy tym dzieciom, które już są na świecie. Jest mi bardzo żal tych dzieci. Aktualnie w wolnym czasie ( głównie w weekendy) zajmuję się wolontariatem (tak, tak, znaduję na to czas) na onkologii dziecięcej i widuję tam różne dzieciaki. Także te z domów dziecka i rodzin wielodzietnych. Głupio mi to pisać, ale lepsze słodycze czy owoce, czy nowe zabawki/ubranka to one chyba dostały po raz pierwszy właśnie w szpitalu od wolontariuszy. I chyba to my, wolontariusze pierwszy raz czytamy im bajki, bo dzieciaki aż oczy otwierają ze zdumienia gdy się im czyta/opowiada o tradycyjnej Śpiącej Królewnie, Kopciuszku itp. Z bajek to one znają głupawe kreskówki z Cartoon Network lub podobnego wynalazku- bajki bez treści i bez jakiegokolwiek przesłania moralnego. Gdy tylko wchodzę, dzieciaki natychmiast mnie obsiadają i jedno przez drugie pchają się na kolana. To są własnie produkty (przepraszam za słowo bo brzmi ono okrutnie w odniesieniu do dzieci) nieodpowiedzialnej wielodzietności ( żeby nie było- nie wszystkie rodziny wielodzietne są patologiczne), gdzie rodzic tak naprawdę nie ma czasu/nie chce zadbać o rozwój intelektualny i emocjonalny swoich dzieci. Częsć rodziców tak naprawdę nigdy do tych maluchów nie przychodzi do szpitala lub przychodzi rzadko a i wtedy potrafi zjeść dziecku banana (serio). Normalnie żal tych dzieci skazanych na starcie życia i w dodatku chorych. Chyba już nie potrafiłabym przestać chodzić na ten wolontariat. Dzieciaki zawsze się dopytują, kiedy przyjdziemy i autentycznie na nas czekają. Nie tylko dlatego, ze zawsze coś dla nich mamy. Chyba dlatego, że wreszcie czują się dla kogoś najważniejsze. Ja tam nie jestem od oceniania, czy potępiania kogokolwiek. Nawet nie mam prawa. Ale czasem aż się chce powiedzieć takiej mamuscie/tatuskowi: "Ludzie, co wyście zrobili swoim dzieciom?".
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2014-12-04 o 05:05 |
![]() ![]() |
![]() |
#2559 |
BAN stały
|
Od dawna wiele osób (zwłaszcza kobiet) używa argumentu 'mam dziecko' żeby wyłudzić pomoc dla siebie i dzieci czy to od rodziny czy od obcych, jednocześnie gardząc pracą.
Widzę to u mnie w rodzinie. Wiele dzieciatych kobiet (moich kuzynek, ciotek) wymusza pomoc od swoich rodziców czy dziadków (te młodsze), a nawet od dalszej rodziny, bo potrzeba na dzieci. Nikt nie odmawia, bo przecież to dojrzałe kobiety z problemami (mają mężów, ale co tam). Natomiast kiedy np. ja, osoba bezdzietna ciężko zachorowałam, to pies z kulawą nogą mnie nie zapytał czy nie potrzebuję pomocy. Co tam choroba, dziecko to jest dopiero szkoła życia ![]() Post I ona spowodował, że mi sie naprawdę zrobiło gorzko. I dochodzę do wiosku, że ta cała akcja zaczyna być karykaturą samej siebie. Czyli jak zwykle - pomysł był dobry, ale ludzie się nie sprawdzili. Szkoda. Edytowane przez WackelDackel Czas edycji: 2014-12-04 o 07:51 |
![]() ![]() |
![]() |
#2560 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2561 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A jak ja nie mogłam przez kilka lat pracy dostać to nikt nawet nie spytał czy nam nie jest ciężko, a żyliśmy za 10 złotych dziennie (wg szlachetnej paczki to już ubóstwo, ale my jakoś dawaliśmy sami radę). No bo jakie my możemy mieć problemy skoro dzieci nie mamy? Każdy kto ma dziecko z pobłażaniem patrzy na bezdzietnych- nieważne czy życie ci się wali, jesteś ciężko chora, nie masz pracy itd. Nie masz dziecka? Nie masz problemów. A mi też się gorzko zrobiło. Bo sama zgłosiłam się w tym roku do szlachetnej paczki. Chciałam zrobić coś dla innych. I nie wycofam się, ale przyznam że mam ogromne wątpliwości czy dobrze zrobiłam... A czytając ten wątek i konfrontując z pewnymi moimi wnioskami czuję się zrobiona w jajo.
![]() ![]() |
![]() |
#2562 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Nigdy nie traktuję bedzietnych w ten sposób, jak opisałaś. Inna sprawa, że osoba bezdzietna bezrobotna ma większe opcje zatrudnienia niż ta, która ma dzieci.
![]() |
#2563 |
Ekspert od Dupy Strony
|
To, że Ty nie traktujesz, nie znaczy, że inni nie traktują.
#2564 |
wańka wstańka
|
Dlatego mówię o sformułowaniu Każdy, kto ma dzieci..
![]() Nie każdy.
#2565 |
Zakorzenienie
|
Ale to takze nie znaczy, ze "kazdy" patrzy.
#2566 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Także ja nie znoszę czepialstwa dotyczącego pewnych sformułowań. Zwłaszcza, że mogłabyś założyć, że akurat w moim otoczeniu 100% dzieciatych właśnie tak się zachowuje więc moje subiektywne odczucie takie właśnie jest.
![]() ![]() |
![]() |
#2567 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2568 |
Raczkowanie
|
Tak, zwłaszcza kiedy pisze posta na kolanie. Skrót myślowy i brak precyzji zdarza się każdemu z powodów wielu. Czepialstwo to cecha charakteru. A warto chyba spośród długiego tekstu wywnioskować że niemiałam na myśli generalizowania, zamiast wyłuskać jedno słowo i się go czepiać.
![]() |
#2569 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To nie "czepialstwo" ale wytkniecie Ci niedbalosci w pisaniu, co owszem, moze byc przykre ale nie powinno Cie az tak urazac jak to tu pokazalas. Moze po prostu nie pisz postow "na kolanie". To tyle, bo watek nie tego dotyczy.
![]() |
#2570 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Nie czepiam się tylko uściślam. Gdybym chciała być złośliwa to powiedziałabym,zę zapewne się odnajdziesz w SzP. Tam opisy rodzin też są pisane wbrew zasadom logiki, skrótami myślowymi jakby czytelnik miał się wszystkiego domyślac. Jak to mawiają: swój swojego zawsze znajdzie ![]() Co do twojego otoczenia: współczuję. Możesz po prostu warto zmenić towarzystwo.
![]() |
#2571 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Małe ostrzeżenie - w podpisie masz bloga, na którym zarabiasz. Wedle polityki wizażu powinnaś wykupić reklamę. Jeśli ktoś z administracji to zauważy, albo ktoś zwróci im na to uwagę to może się skończyć nawet banem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2572 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
OT: Czy Ty nie miałaś czasem już innego konta na wizażu? Kojarzę Twojego avka i bloga. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2573 |
Ekspert od Dupy Strony
|
No to fakt, ale często się to zdarza.
![]() |
#2574 |
BAN stały
|
![]()
Dzwoniłam dzisiaj do szlachetnej paczki. Znalazłam rodzinę której chciałam pomóc, ponieważ opis rodziny był taki, że jakaś pani ma dziecko w drodze i do tego dziewczynkę. Ja mam roczną córkę i bardzo dużo ładnych rzeczy po niej a niektóre nowe. Chciałam zrobić paczkę dla tej rodziny. Oczywiście chciałam dokupić nowe rzeczy jeszcze jakieś misie może jakieś ubranka, jedzenie suche i tak dalej. W opisie było napisane że ludzie chcą otrzymać łóżko, jednak ja nie jestem w stanie im tego łóżka sprezentować. Zadzwoniłam do szlachetnej żeby powiedzieć, że mam połowę rzeczy, ponad połowę tych rzeczy opisanych. Nie miałabym mebli po prostu. Otrzymałam od fundacji dziwną odpowiedź która mi się bardzo nie podobała i szczerze mówiąc zniechęciła mnie do dalszej pomocy. Pan z fundacji powiedział mi, że akcja polega na tym że muszę dać WSZYSTKO albo nic. Czyli albo robie całą paczkę i wkładam tam wszystko, kupuję łóżko a inaczej to żebym nie wybierała rodziny. Ja powiedziałam że nie podoba mi się takie podejście, że dzwonię bo proszę o przekazanie mojego telefonu tej rodzinie i żeby ta rodzina sama do mnie zadzwoniła. Pan mi odmówił i powiedział mi uwaga ! że jest ochrona danych osobowych. Kurcze przecież ja chce podać DO SIEBIE NUMER ! Nie chciał wziąć. Ja mu tłumaczyłam, że widzę że tamta pani spodziewa się dziecka i że mogę jej nawet dłużej pomagać i systematycznie wysyłać jej paczki. Pan z fundacji mi powiedział że ,, tak sie nie da'' Że akcja polega na tym żeby dać wszystko co jest napisane bo tak nie ma możliwości pomagać. Oczywiście zachęcał mnie żebym wpłaciła pieniądze na ich konto bo ,, u nich pracuje sztab ludzi i bez pieniędzy nie mogą działać. '' Szok. Co by się stało jakby on przekazał kontakt potrzebującej mamie? Ale jestem zła dziewczyny ... 12 333 78 00 pod ten numer dzwoniłam dzwońcie zapytać jak nie wierzycie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2575 |
Konto usunięte
|
no to chyba logiczne
![]() bzdura, ale tak to działa. |
![]() ![]() |
![]() |
#2576 |
BAN stały
|
D
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2577 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2578 |
Konto usunięte
|
ja rozumiem twoje oburzenie bo to nie jest normalne. cyrk na kółkach i wiocha, ale mam nadzieje ze dzieki takim zachowaniom ludzie zrozumieją na czym polega ta szlachetna paczka. ze to nie jest żadna realna pomoc.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2579 |
BAN stały
|
![]()
Płakać mi się chce, wczoraj pół nocy czytałam te opisy. Płakałam przy niektórych. Przecież każda pomoc jest dobra. Jak nie mam kasy żeby kupić łóżko to mam spadać tak?
![]() ---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ---------- A może te rodziny to ściema? Bo czemu niby on nie chce przekazać mojego numeru rodzinie? |
![]() ![]() |
![]() |
#2580 |
Konto usunięte
|
temu żebyś nie pomagała im poza szlachetną paczką. wolontariuszce nie zależy na tym żeby ktoś dostał pomoc, tylko żeby ktoś dostał pomoc NA JEJ KONTO, bo ONA jest rozliczana z tego ile paczek w jej rejonie zorganizowano i jak super one były
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:55.