![]() |
#91 |
Konto usunięte
|
Panny Młode na emigracji - łączmy się :)
Moj Tż jest Anglikiem wiec dużo gości bedzie z UK i Francji i im opłacamy nocleg tak samo z gośćmi z daleka z mojej strony.
Co do prezentów wolelibysmy oczywiscie kasę ale zostawię to juz gościom dam szanse zeby wpadli na to ze wolimy kasę ![]() Moj tez myślał ze dużo czasu jeszcze ![]() ![]() Kredytu nie bierzemy, odkładamy i płacimy sami. Kredyt na wesele dla mnie głupota, wolałabym miec malutkie przyjęcie z najbliższymi na jakie mnie dac niz kredyt w końcu to jeden dzień. Wole miec kredyt na dom ![]() Edytowane przez 52226a6b84e10414ec85695991496d596c4cbe57_65555ba93c74a Czas edycji: 2014-12-07 o 17:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Zadomowienie
|
Dot.: Panny Młode na emigracji - łączmy się :)
U mnie niestety mniejsze nie wchodzi w grę.. Jakoś nie mam ochoty się wykłócać z rodziną, czy też psuć stosunków, że kogoś tam nie zaprosiłam (a mówię o najbliżej rodzinie a nie odległych ciotkach i ich potomstwie). Plus większość dzieciatych.
Kredyt na dom i tak mamy ![]() ![]() Mam też nadzieję dostać lepszą pracę po przeprowadzce to będzie też łatwiej jakąś kwotę odłożyć. Zresztą już dzięki samej przeprowadzce uda zmniejszą się nasze wydatki miesięczne i łatwiej będzie wrzucić więcej na weselne konto Ja się właśnie boję, że jakieś kurcze serwisy obiadowe czy roboty kuchenne dostaniemy, ciężkie, duże... Rodzinie TZ możemy zasugerować, żeby prezenty wręczyli na miejscu. Najchętniej bym właśnie jakiś wierszyk wpisała, ale też nie wiem czy jakiejś gafy wtedy nie popełnię? *wiem, wiem, może się za bardzo innymi przejmuję ![]() Muszę popytać kuzynki, miała wesele w wakacje, a mieszka we Francji jak ona to rozwiązała
![]() |
#93 |
Konto usunięte
|
Zawsze mozna napisać wierszyk w zaproszeniu i zasugerować kasę zamiast prezentów
![]() Ja tez mam rodzine duza ale nie bede robic ogromnego wesela tylko dlatego. Zapraszam tych którzy sa mi naprawdę bliscy a na pewno nie jest sie blisko z każdym z rodziny. Płacimy za wszystko sami wiec nie ma problemu ze rodzina bedzie sie do organizacji wtykać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Zadomowienie
|
ja niestety nie jestem taka asertywna
![]() Ale! wesele mam w piątek :P więc może będzie jakiś przesiew naturalny. Przyjadą Ci, którym na prawdę zależy. *btw kiedy się zaproszenia wysyła? tak, żeby plus minus wiedziała kto się zjawi Na ile osób robisz? Może rzeczywiście jakiś wierszyk dopiszę / że limit wielkościowy prezentów to ileś tam cm hehehehehe ![]() ![]()
![]() |
#95 |
Konto usunięte
|
U nas wyjdzie chyba 100-120.
A u was? Zaproszenia chcemy wysyłać rok naprzód minimum zeby każdy mógł sobie wolne załatwić itd. Bo w sumie większość osob musi z góry na cały rok wolne określić na przyszły rok. Zaproszenia to kolejny problem bo chce takie same pol po polsku pol po angielsku mam nadzieje ze mi bez problemu wydrukują gdzies takie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
Ale gaduły!
![]() My planowaliśmy wręczać zaproszenia na 3 miesiące przed weselem, najchetniej na Wielkanoc, bo na raz wiecej osob załatwimy. Ale niedawno stwierdzilismy, ze znajomym z UK i Rodzinie zza granicy rozdamy/ wyślemy teraz w grudniu. Akurat super sie złożyło, ze do PL przyjechałam, bo osobiście wręczyłam zaproszenie Bratu z Rodzina, którzy wlasnie wyjechali do Stanów i beda dopiero na wesele oraz idealnie moja ciocia z Kanady jest na tydzien w Pl ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zaproszenia robiłam sama i mam wersje i po PL i po angielsku. Sa identyczne tylko po angielsku mniej tekstu wychodzi ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#97 |
Zadomowienie
|
[1=52226a6b84e10414ec85695 991496d596c4cbe57_65555ba 93c74a;49248635]U nas wyjdzie chyba 100-120.
A u was? [/QUOTE] eee to takie jak moje ![]() z zaproszeniami chyba nie powinno być problemu... zresztą teraz tyle osób za granicą żyje, że pewnie sa przyzwyczajeni Magda / możesz pokazać Twoje zaproszenia? Może też sama zrobię. Ja tak myślałam, żeby zacząć powiadamiać jak w końcu ten pierścionek dostanę ![]() I my to nie takie gadały / jak próbowałam pisać w wątku PM 2016 to wymiękłam po dwóch dniach. Musiałabym pracę rzucić, żeby być na bieżąco ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#98 |
Konto usunięte
|
Ja na bieżąco stale nie jestem ale tam tez pisze
![]() Co do daty to juz wszyscy wiedza co beda zaproszeni w sumie i tak ale do znajomych w UK itd bedziemy wysyłać rok naprzód, do gości z Polski albo tak samo albo troszkę pozniej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
Za chwilke znajde fotki i wrzuce
![]() Rok przed na rozdawanie zaproszen to strasznie wczesnie... ja sie martwię czy teraz nie za wczesnie to robie, a nuz ktos zapomni haha ![]() ---------- Dopisano o 19:18 ---------- Poprzedni post napisano o 19:17 ---------- Tutaj moje zaproszenia ![]()
![]() |
![]() |
#100 |
Konto usunięte
|
Niby sie wydaje ze stasznie wcześnie ale w UK większość gości musi planować urlopy na cały rok z góry pod koniec roku.. Zreszta w niektórych miejscach w Polsce tez tak jest. Wiec wolimy by mieli czas pomysleć co i jak.
To i tak ze nie wysyłamy save the date, tu sie wysyła ale wyślemy zaproszenia wcześniej a save the dates wysyłać nie bedziemy za to ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
[1=52226a6b84e10414ec85695 991496d596c4cbe57_65555ba 93c74a;49250070]Niby sie wydaje ze stasznie wcześnie ale w UK większość gości musi planować urlopy na cały rok z góry pod koniec roku.. Zreszta w niektórych miejscach w Polsce tez tak jest. Wiec wolimy by mieli czas pomysleć co i jak.
To i tak ze nie wysyłamy save the date, tu sie wysyła ale wyślemy zaproszenia wcześniej a save the dates wysyłać nie bedziemy za to ![]() Tez mieszkam w UK ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#102 |
Zadomowienie
|
Śliczne zaproszenia
![]() Ja to bym chciała powiadomić wcześnie z tego względu, że trochę kuzynostwa mam i wolałabym, żeby się nie okazało, że ktoś mi się w termin wciśnie ![]() A serio suknię trzeba min pół roku wcześniej zamawiać? Teraz to moja główna rozterka.... I czy jest jeszcze coś czym powinnam się marwtić? ![]()
![]() |
#103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przód to gotowy monogram był i tylko podstawilam nasze imiona i date ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ja wszędzie słyszałam, ze pol roku na suknie trzeba ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
Mukka mówisz ze pod oslo sie przeprowadzacie?
Mnie się tu bardzo podoba ![]() Co do zaproszeń to już dotarły do domu rodzinnego i w grudniu będą pierwsze rozdawane - w przyszlym roku będziemy tylko na weekend majowy a chciałabym większość osobiście. Tż też jest z Polski wiec zagraniczni goście to tylko znajomi - z czego większość Polacy - mieszkam tu dopiero ponad rok wiec jeszcze nie mamy dużo znajomych. Mysle aby poinformować ich o jednym góra dwóch noclegach z naszej strony i tyle. Widziałam temat prezentów. I tu też mamy zonka bo autem nie chcemy jechać ale może jakoś damy rade ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wierszyki o kasie mi się nie podobają, zresztą teraz większość i tak ją daje, szczególnie, jak jest wiadome, że mieszka się w innym kraju. Kredytu na pewno nie bierzemy. Zresztą, wolałabym zrobić mniejsze, ale za własne pieniądze. Zaproszenia robimy sami, dzisiaj wydrukowane pierwsze. Planujemy zacząć rozdawać jeszcze przed świętami dla osób stąd, resztę rozdamy w styczniu, jak będziemy w Polsce. ![]()
![]() |
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
My większość rodziny i naszych bliskich znajomych poinformowaliśmy o ślubie przed wyjazdem. Zaproszenia będą rozdane przez naszych rodziców pewnie jakoś wczesną wiosną.
Wszyscy nasi goście są z Polski, więc nie wykupujemy nikomu noclegów. Jeśli ktoś z rodziny będzie chciał przenocować, to po domach naszych rodzin znajdzie się sporo miejsc noclegowych. W Warszawie już od dawna nie ma zwyczaju dawania dużych prezentów, typu robot kuchenny czy serwis obiadowy. Jeśli już to goście wręczają jakieś pamiątkowe drobiazgi. Wierszyki o pieniądzach uważamy z TŻem za nieeleganckie. Jeśli goście będą pytać, czy potrzebujemy czegoś konkretnego, rodzice podpowiedzą, że najlepiej pieniądze, bo ciężko z transportem. Jeśli dostaniemy sporo drobnych prezentów, ale takich, które chcielibyśmy ze sobą zabrać, to możliwe, że wykupimy jedną walizkę nadbagażu, jeśli koszt nie będzie wielki, a pewnie sami też wtedy zrobimy jakieś zakupy w Polsce. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Konto usunięte
|
Ja chciałam na poczatku sama zdobić zaproszenia ale musza byc idealne a ja w swoich stale bym jakieś 'ale' znalazła wiec wole kupic gotowe dopracowane. No i taniej tez to wcale nie wyjdzie jak nie drożej. Raczej drożej bo zamawiać zaproszenia chce w Polsce a zeby zrobic musialalabym wszystko kupic tu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zadomowienie
|
Elegancki czy nieeleganckie, wolę uprzedzić niż potem np prezent hmm wywalić? oddać komuś ? ja to wtedy bym się czuła urażona, gdyby młodzi olali prezent ode mnie...
Może po prostu przy wręczaniu zaproszeń napomknę, że nie możemy zabrać ze sobą dużych prezentów (bo 2500 km w samochodzie.... eee nie, dziękuję bardzo!). Nie wiem jakie są zwyczaje, byłam na weselu w maju, ale szczerze mówiąc, nie przyglądałam się co ludzie dawali (ja dałam kasę). U nas część będzie z noclegami, ale nie wiem ile osób zdecyduje się przybyć (bo bilet, biletem, ale to podróż z przesiadką, całodniowa). Część rodziny też z daleka, ale oni pewnie będą spać u reszty mojej familii. W miejscu, gdzie wyprawiam weselicho mają parę pokoi. Justuus / mnie też się tu baaaaaaardzo podoba! Nie wiem czy istnieją piękniejsze okolice niż Møre og Romsdal. Dobrze się tu czuję, pracę mam, spokój, czuję się bezpiecznie, nawet jak zostaję na 2 tyg sama w domu... Ale z różnych względów jednak zdecydowaliśmy się przenieść (już mi się płakać chce na myśl i tęsknić zaczynam ![]() Tym bardziej, że dzisiaj dzwonili z potencjalnej pracy ![]()
![]() |
#109 |
Konto usunięte
|
Muka na pewno sie ułoży
![]() ![]() Ja tez sie bałam przeprowadzki na poczatku tego roku a jak patrze z czasem to była to najlepsza decyzja jaka podjęliśmy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Zadomowienie
|
Dzięki! Mam nadzieję, że się ułoży... Mój TZ mówi, że dom jest tam, gdzie jesteśmy my i nieważne, gdzie będziemy mieszkać, ważne, że razem. Więc mam nadzieję, że uda nam się tam stworzyć przytulne gniazdko. Ale stres jest... Ja to kocham podróżować, ale lubię mieć jedno miesjce, do którego wracam, gdzie czuję się u siebie, mogę chomikować moje rzeczy :P Takie własne miejsce na ziemi
Uffff normalnie najbliższe dwa, trzy lata to zmiany, zmiany i jeszcze raz zmiany! Przeprowadzka, nowa praca, ślub, może dziecko ...
![]() |
#111 |
Zakorzenienie
|
U nas tak samo. Nie mamy pojęcia, gdzie osiądziemy na stałe - czy Kanada, czy USA, czy Europa. Dziecko w najbliższej przyszłości raczej wykluczam, nie chcę się z nim tułać po świecie - to by było koszmarem i dla mnie, i dla dziecka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#113 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie widziałam zbyt dużo Norwegii ale nasza okolica jest cudna. ![]() No to trzymam kciuki za nową pracę ![]() Dla nas jedynym minusem to odległość - ja chyba mniej to przeżywam moi rodzice byli u nas w wakacje i rozmawiam często z mamą ale tż czuje brak. Chociaż tak jak twój Tż powiedział - dom jest tam gdzie my i najważniejsze że razem - z tym się zgadamy w 100% wiec jesteśmy szczęśliwi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 |
Zadomowienie
|
Tak, to minus, że tak daleko. I niewiele bezpośrednich lotów stąd, a jak już to niestety drogie.
Tak sobie marzę, jak tam będziemy mieszkać to po prostu hop w samolot i gdzieś można wyskoczyć na weekend. Romatyczny Paryż, wygrzewanie się na włoskiej plaży, piwko ze znajomymi w Polsce ![]() Ja po egzaminie. 4 godziny plus półgodzinna przerwa! uffff Myślę, że dobrze poszło, ale wyniki poznam dopiero 13 stycznia (choć liczę na to, że wcześniej...) Justuus, jak tak blisko mieszkamy to może byśmy się kiedyś na jakąś kawę umówiły?
![]() |
#115 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Do kiedy mieszkacie w eide? No niestety do Krakowa w ogóle bezpośrednich nie ma. Dopiero z Trondheim. Ale jakoś dajemy rade ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Zadomowienie
|
A od jak dawna mieszkasz w Norwegii?
My planujemy się przeprowadzić na wakacje, ale jeśli znajdziemy fajny dom po przystępnej cenie lub dobrą pracę to może przeprowadzimy się wcześniej Misiaa / masz ślub w moje urodziny ![]() A któraś z Was planuje może dziecko w krótkim czasie po ślubie?
![]() |
#117 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jestem za spotkaniem. Ale w przyszłym tygodniu jedziemy na święta. Może jak wrócimy? Ty na to? ![]() Co do dziecka chciałabym się starać rok po slubie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Konto usunięte
|
my planujemy tak 2-3 lata po slubie, najpierw chcemy byc juz na swoim.. No ale to sa plany, a jak sie po drodze trafi, nie bedzie krzywda zadna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() My się będziemy starać zaraz po ślubie, bo latka lecą ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() My chcielibyśmy zacząć się starać 1-2 po ślubie. ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:04.