|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3061 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX
Cytat:
Ba, doszłam nawet dalej, zaprosili mnie na rozmowę kwalifikacyjną, której to już nie przeszłam. Niestety, praca w budżetówce, to głównie po znajomości. Nawet staż nie jest żadną gwarancją, żadne zapisy w umowach ich nie obchodzą, czego ja jestem "ofiarą". Przyjęli teraz dziewczynę w moim wieku, a pani dyrektor odrzucenie mojej kandydatury na stanowisko administracyjno-biurowe uzasadniła tym, że mam nieodpowiednie wykształcenie i że się do tego "nie nadaję". I przyszła pani z "odpowiednim wykształceniem" i jakoś nie widzę tego, żeby była ogarnięta, wręcz przeciwnie, jak się pyta, gdzie stawić pieczątki, które pieczątki są czyje, pyta, jak fakturę opisywać, itd. ![]() ![]() - albo ją przyjęli po znajomości, - albo pani dyrektor chciała takiego kogoś nie do końca ogarniętego, kim będzie łatwo pomiatać i będzie wykonywał posłusznie polecenia. Można próbować, czemu nie. Tylko mówię, że bez znajomości jest to naprawdę trudne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3062 | ||
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3063 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3064 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ogłoszeń niby trochę jest, ale odzew... oni raczej tak dzwonią zazwyczaj kilka dni po/a czasem to nawet i w kolejnym tygodniu, zazwyczaj, bo czasem się zdarza, że tego samego dnia/następnego... Mam nadzieję, że u mnie ten projekt jednak ruszy bo inaczej to strzelę sobie w łeb ![]() ![]()
![]() |
#3065 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3066 |
Zadomowienie
|
Odnośnie ZZL i innych kierunków mających w nazwie magiczne słowo "zarządzanie". Moim zdaniem warto wybrać takie studia jako drugie/uzupełniające. Nie pierwsze, ale też nie takie które mają nam pozwolić na przebranżowienie się. Na stanowiskach kierowniczych zwykle trzeba mieć już doświadczenie min. 2-3 letnie. Poza tym czym i kim chce zarządzać osoba nie znająca danej branży?
Druga kwestia, szkoły policealne po studiach. Moim zdaniem nie wygląda to najlepiej, raczej na krok w tył niż w przód. O ile jak jeszcze ktoś po studiach pójdzie do szkoły fryzjerskiej i będzie pracował w tym zawodzie to ok. Natomiast jak dziewczyna robi szkołę policealną po studiach i wysyła CV na stanowiska typu asystentka itp. to moim zdaniem nie ma to sensu. Wiadomo, że poziom w takich szkołach nie jest wysoki. Lepiej postawić na sensowne kursy i szkolenia ![]() Czekam na negatywne komentarze ![]()
#3067 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Dla mnie takie drukowanie to strata pieniędzy i czasu, bo jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło, żeby skontaktowały się ze mną firmy gdzie osobiście zaniosłam CV. Może w małych miasteczkach/wsiach to tak działa, ale w dużym mieście niestety mają ciebie gdzieś. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3068 | |
Perfume Lover
|
Cytat:
A błąd, bo powinna użyć niszczarki, a tak w ogóle powinna być asertywna i jeśli zamierzała je zniszczyć - w ogóle go nie przyjmować. U nas, jeśli ktoś przyniesie CV i nie rozumie, że "nie prowadzimy rekrutacji, nie przyjmujemy CV, proszę zaglądać na stronę i śledzić ogłoszenia" i na siłę je nam wpycha, to potem takie również CV są niszczone, o czym te osoby powinny być informowane. Życiorys zawiera dane osobowe, które są prawnie chronione i jeśli nie ma wyraźnego powodu by je przetwarzać (np. prowadzona rekrutacja), należy je usunąć/zlikwidować. Niemniej jednak, taką informację należy przekazać osobom, żeby nie robić im złudnej nadziei.
![]() |
#3069 | |
Wtajemniczenie
|
Chyba Cię zawiodę :P Powiem szczerze, że jakoś tak nie myślałam o tym jako o kroku w tył w karierze zawodowej, patrzyłam na to pod kątem dodatkowego uzupełnienia wykształcenia. Ale oczywisciew jakiś sposób powiązanego z wykształceniem wyższym. Hmm, no i tak zastanowiłam się nad tym i chyba masz rację. Lepiej zainwestować w jakiś profesjonalny, konkretny kurs.
---------- Dopisano o 18:14 ---------- Poprzedni post napisano o 18:08 ---------- Cytat:
Ja kiedyś też szukając praktyk studenckich chodziłam osobiście po firmach zostawiając swoje podanie. I też byłam niemal pewna, że większość z nich nawet nie została przekazana szefostwu. Poza tym patrzyli jak na intruza, jakbym sie z choinki urwała ;p Ale przyznam, że jednak tym sposobem praktykę udało mi się załatwić. Jednak osobiście nie uważam tego sposobu za dobrą opcję szukania pracy. Najlepsze są dla mnie oferty w internecie, albo zakładki "kariera", czy "praca" na stronach firm. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3070 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3071 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3072 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mogłabyś opisać samą rozmowę kwalifikacyjną? Z tego, co wiem to różnie się one odbywają, niektórzy dopytują jeszcze na rozmowie z zakresu ustaw, inni prowadzą raczej "standardową" rozmowę. U mnie sporo w budżetówce ogłoszeń, szkoda tylko ,że mają jakiś bałagan na stronie w bipie prezesa RM i oferty się powielają ![]()
![]() |
#3073 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dopisek: straszyli mnie przed rozmową na policji, że będę miała pytania z kodeksu ponieważ zajmowałam się statystyką więc musiałam mieć to w jednym paluszku, ale ani jedno pytanie nie padło w tej dziedzinie.
Edytowane przez girlonthebridge Czas edycji: 2015-01-08 o 18:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3074 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3075 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3076 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Chociaż dwa miesiące temu wisiało( nota bene aż godzinę ![]()
![]() |
#3077 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3078 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To niestety chyba zastój. Ja codziennie 5 portali przeglądam i ciągle tylko sprzedaż przez telefon albo stanowiska wysoko wykwalifikowane.
![]() |
#3079 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cześć siostro! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3080 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3081 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3082 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Pracownica: dlaczego rejestrujesz panią jako bezrobotną skoro powinnaś zarejestrować jako poszukującą pracy? Nowa: yyyy.... ? ![]() ![]() ![]() P: wiesz dlaczego pani powinna mieć status osoby poszukującej pracy? N: yyyy.... ? ![]() ![]() ![]() P: pani posiada rentę, która przekracza połowę najniższej krajowej, tu masz dokumenty... a ty wiesz jaka jest obecnie najniższa krajowa ? ![]() N: yyyy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Moja mina - bezcenna. Od tamtej pory nie wierzę, że można u nas w urzędzie dostać się bez znajomości ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3083 | ||
Raczkowanie
|
Jeżeli jesteś po psychologii to polecam, jesli nie masz praktyk związanych z rekrutacją, doradztwem personalnym to odradzam. Chyba że podejmiesz wolonatriat/załatwisz sobie dłuższe praktyki w placówce która świadczy doradztwo zawodowe itd. Koleżanka przez ponad 1,5 roku była na wolontariacie w OHP, czynnie tam działała chodziła na mase szkoleń związanych z rozwojem, HR, coachingiem. Pomagała kumplom jej chłopaka z Politechniki w tworzeniu aplikacji. Teraz pracuje jako doradca.
Uprzedzam też, że to małe środowisko i doradcy baaaardzo niechętnie dzielą się warsztatem swojej pracy czyli testami, literaturą, innymi materiałami czy w ogóle jak/gdzie to można zdobyć ![]() Nie wiem jak teraz, ale kiedyś znalezienie danego testu wymagało sporo czasu i dużo kosztowało. Czasem trzeba było jechać do jakiej odległej pracowni.Mi pani doradca na której byłam u praktykach mówiła, że najlepiej uczą doradztwa w Łodzi i Bydgoszczy. Reszta to zwykłe "szkółki" które nic nie dają. Jest mały zonk w przypadku zawodu psychologa. Oficjalnie jeśli nie masz mgr psychologii nie możesz wykonywać pewnych testów. Dlatego w ogłoszeniach często podają że szukają doradcy-psychologa. Cytat:
![]() Na yahoo i o2 będzie widać w komunikatorze. Ale kto się bawi komunikatorem pocztowym... ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Przy dumaniu "co chcę studiować" przez myśl przęmknęło mi zarządzanie. A że od 3 kl. podstawówki (do końca gimnazjum bodajże:P), miałam chopla na punkcie przeglądania ogłoszeń z ofertami pracy, to wiedziałam że ofert dla kadry zarządzającej jest mnóstwo ale z m.in komunikatywnym jednym językiem i min. 2 letnim doświadczeniem. Tak na logikę to czym chce zarządzać osoba która nie miała pod sobą grupy ludzi itd. ? http://demotywatory.pl/2875526/Dzien-dobry/Dzien-dobry Takie podejście wynika z nie świadomości na czym w ogóle studia polegają. Ja kiedyś też inaczej sobie to wyobrażałam, że jak masz ukończony jakiś kierunek, to taki masz zawód. Teraz widzę różnice pomiędzy zawodem a wykształceniem. Zresztą w tym myśleniu dużo krzywdy robią przewodniki kariery, gazety w stylu Cogito itd. Jakiś czas temu poznałam w autobusie dziewczynę na Ir. zarządzania. Fajna osóbka, ambitna, zaczęła chodzić na szkolenia. Systematycznie się uczy <ale też nie kujon no-life>. Zachęcałam ją żeby rozwijała się przez praktyki, szkolenia, konkretne koł0 naukowe itd. Sam pytała o kursy które polecam, koła naukowe itd. No ale jak to na I roku miała iluzoryczne wyobrażenia nt. życia zawodowego. Delikatnie starałam się dać jej do zrozumienia, że kim tak po samych studiach niby ma zarządzać ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3084 |
Konto usunięte
|
Pamiętam jak syn mojej nauczycielki, który chodził ze mną do kl, a którego bardzo nie lubiłam, odpowiadał na pytania psycholożki szkolnej.
Psycholożka: Co planujesz studiować? Wojtek: XYZ (nie pamiętam dokładnie co to za kierunek) P: Brzmi ciekawe, przybliżysz co można po tym robić? Gdzie będziesz po tym pracował? W: Kierownik w firmie.... No tak od razu na kierownika i zarządzać. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3085 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja ciągle widzę te same oferty ![]()
![]() |
#3086 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie tak dawno sama dwukrotnie startowałam na posadę w administracji publicznej. Wynik oczywiście znany... W pierwszym przypadku pracę dostała osoba, która już tam pracowała od roku (mogli napisać w ogłoszeniu, że szukają statystów ![]() A z takich kwiatków to do mojego miasta szukali kogoś na stanowisko ds. cudzoziemców. Wymagali pełno jakiś ustaw, rozporządzeń, staż min. 2 lata, ale o chociażby podstawowej znajomości jakiegokolwiek języka obcego ani słowa ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3087 |
Wtajemniczenie
|
Hm. To raczej agencja, która zatrudniała dla klienta. I z dnia na dzień nas pozbawili pracy.Chociaż umowy mamy do końca marca
#3088 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:32 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ---------- Cytat:
![]() |
#3089 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() U nas za to w UM jest nabór na DYREKTORA KANCELARII PREZYDENTA, z uwaga: znajomością minimum worda ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3090 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() U mnie w pupie pracują osoby np. po ogrodnictwie ![]() ![]() Przekonałam sie również na stażu jak jest pisane ogłoszenie na stanowisko pod osobę...więc pewnie tak samo jest z samym testem. Aczkolwiek myślę, że w wielkim mieście, gdzie jest dużo przeróżnych urzędów z odrobiną szczęścia można sie dostać gdzieś.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:34.