|
|
#121 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Becikowe dla wszystkich
Dziewczyny, które urodziły między 1 a 8 listopada - jest nadzieja
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...0,3147962.htmlTrzeba chyba sprawdzić bezpośrednio w urzędzie miejskim
|
|
#122 |
|
Raczkowanie
|
Ale dziady, przeczytalam wczoraj na onecie i gw ze becikowe bedzie wyplacane dla dzieci ur po 1listopada. dzwonie dzis do urzedu i okazuje sie ze jednak po 9. na onecie poprawili blad a na gw nie. Chcieli wywolac sensacje czy co? ale jestem wkurzona juz sobie zrobilam nadzieje
|
|
|
|
|
#123 |
|
Zadomowienie
|
Ja sobie wciąż robie nadzieję, że dadzą te p....dodatkowe 2 tyg. macierzyńskiego, ale gdzie nie wejdę, na jaką stronę, to ani widu ani słychu w tej kwestii. Weszłam nawet na stronę sejmu, ale tam też nic nie znalazłam. Zajmują sie jakimiś bzdurami, jak np. budżet jakiejś nowej uczleni niepaństwowej w Krakowie, zamiast przegłosować tak ważną sprawę!!!! A obiecywali 26 tyg....jasne! Obiecanki cacanki, a głupiemu radosć!
|
|
#124 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Becikowe ?
Odświeżam wątek. Tak wyglądają realia becikowego:
"Nieletnie mamy, które najbardziej potrzebują wsparcia państwa, nie dostają "becikowego", pisze "Metro". Gazeta opisuje przypadek 17-latki spod Lublina, która cztery miesiące temu urodziła córeczkę. Rodzice wygnali ją z domu. Dziewczynie nie jest łatwo, żeby utrzymać siebie i dziecko, od kilku tygodni pracuje jako krawcowa. Cieszyła się, że dostanie "becikowe". Tymczasem pieniądze wypłacono jej rodzicom, którzy... kupili sobie za nie telewizor. Takich nieletnich mam w zeszłym roku było w Polsce 16 tysięcy. Żadna nie ma szansy na wsparcie od państwa. Nieletnim matkom nie dajemy zasiłku, tylko opiekunowie, których wyznaczył sąd, mogą dostać od nas pieniądze - wyjaśnia Ewa Szymaszek z Ośrodka Pomocy Społecznej w Radomiu, gdzie tylko od lutego z kwitkiem odesłanych zostało pięć nastoletnich matek. W samej Warszawie nie wypłacono zasiłku ponad 50 kobietom. Co gorsza, nawet te młodociane mamy, którym pomagają rodzice, mają kłopot z odebraniem "becikowego". By dziadkowie mogli odebrać zasiłek, muszą najpierw sądownie stać się opiekunami wnuka. A procesy ciągną się zbyt długo. Sprawę mam w kwietniu, jeśli zdążę złożyć wniosek, to będzie cud - mówi 17-letnia Justyna z Siedlec, która miesiąc temu urodziła syna. Kto nie zdąży z wnioskiem w trzy miesiące po urodzeniu, temu zasiłek przepadnie. Twórcy ustawy o "becikowym" przyznają, że nie wszystko przemyśleli. Nie sądziliśmy, że będą aż takie duże problemy - komentuje Andrzej Mańka, poseł LPR.(PAP) " (źródło: http://wiadomosci.wp.pl/kat,8311,wid...wiadomosc.html)
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję
|
|
|
|
|
#125 |
|
Przyczajenie
|
do doświadczonych mam
Mnóstwo się słyszy o becikowym, dodatkach ale co z dokumentami. Słyszałm że aby to szystko otrzymać należy mieć PESEL itp. Gdzie w takim razie trzeba się udać i z jakimi dokumentam, co z nadaniem dziecku imienia - gdzie? - w (urzędzie stanu cywilnego???) PS. Od czego zależy wypłata świadczeń rodzinnych, czy jeżeli jestem zameldowana u rodziców (dochód na 1 osoę na pewno przkracza 504zł )a mam tymczasowe zameldowanie gdzie indziej - moge się starać? pozdrawiam i z góry dzieki za odpowiedz |
|
|
|
|
#126 |
|
Zakorzenienie
|
Re: do doświadczonych mam
Rossi w szpitalu wipszą dziecku imię i Twoje nazwisko jeśli jesteś niezamężna lub ojca jeżeli jesteś mężatką
Jeżeli chodzi o zasiłki rodzinne to zbytnio nie jestem obeznana wiem jedynie jeżeli jesteś samotną matką to i tak dostaniesz zasiłek bez znaczenia gdzie jesteś zameldowana, a jeżeli mężatką to liczą się tylko Wasze dochody czyli Twoje i męża. Musisz tylko udać się do Mops-u i wszystkiego dowiedzieć. Mam nadzieje, że w jakimś stopniu Ci pomogłam .
|
|
|
|
|
#127 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Re: do doświadczonych mam
Cytat:
aby dostac zasilek musi przedlozyc dochody gospodarstwa w ktorym mieszka (tutaj jest problem bo zakrecone ma zameldowanie,jako wazne uznaja zameldowanie tymczasowe,zameldowanym mozna byc tylko w 1 miesjcu),poza tym sa jeszcze alimenty i to ojciec ma obowiazek lozyc na dziecko a nie panstwo,wiec proponuje zalozyc sprawe w sadzie o alimenty albo dogadac sie z ojcem dziecka. to jezeli chodzi o zasilek rodzinny,wyplacany co miesiac zdaje sie ,wszelkie inne formy pomocy z mopsu tam musi zalatwi,ale wazny bedzie dochod na 1 czlonka rodziny. becikowe dostanie. |
|
|
|
|
|
#128 |
|
Przyczajenie
|
[quote=paula78;5123862]a dlaczego jako samotna ma dostac zasilek?
aby dostac zasilek musi przedlozyc dochody gospodarstwa w ktorym mieszka (tutaj jest problem bo zakrecone ma zameldowanie,jako wazne uznaja zameldowanie tymczasowe,zameldowanym mozna byc tylko w 1 miesjcu), quote] No właśnie jak to jest - co oni sprawdzają z kim ja mieszkam, że muszę przedłożyć pity wszystkich osób? Daczego należy wyliczać wszystkich skoro rodzice na mnie nie łożą. |
|
|
|
|
#129 | |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=rossi33;5133322]
Cytat:
sprawdzic moga i owszem. nalezy tak skladac aby uniknac plawienia sie w lususie i jednoczesnie pobierania zasilku,a przewaznie ci bogatsi wiedza gdzie sie zakrecic kolo pieniedzy a potrzebujacy nie znaja przepisow ,wstydza sie i nie dostaja pieniedzy. najlepiej pojsc do swojego Mops-u i sie dowiedziec ,oni tez pewnie udziela info o becikowym ktory dostanie kazdy. |
|
|
|
|
|
#130 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: do doświadczonych mam
Paula, oczywiście nie podważam tu Twojego zdania, bo nie znam się tak super na tych wszystkich przepisach i być może jestem w błędzie, ale dlaczego masz przedstawiać dochody wszystkich? Nie wiem jak to jest jak się nie jest w związku, ale my mężem mieszkamy razemz teściową,a dochody przedstawiam tylko nas dwojga i nigdy nie proszono mnie o przedstawienie dochodów wszystkich. Tak samo przy zasiłku rodzinnym, jak i przy becikowym. Aha, ja zameldowana jestem dodatkowo tam gdzie mieszkają moi rodzice. Rzecz jasna, my dwoje utrzymujemy naszą trójkę.
|
|
|
#131 |
|
Zakorzenienie
|
HMM skoro jestes na biezaco w tym temacie to zapewne masz racje ale zawsze wydawalo mi sie ze nalezalo przedstawiac dochody calego gospodarstwa .
Dodatkowo o zasilek rodzinny sa inne kryteria w pelnych rodzinach i w nieplenych, tutaj nalezy przede wszytskim zalozyc sprawe o alimenty. Nie twierdze ze mam racje ,oczywiscie warto to sprawdzic u żródla czyli Mops. |
|
|
|
|
#132 |
|
Zakorzenienie
|
A nie w Urzedzie Miasta? bo ja np. tam składam wszystkie takie wnioski, ale być może zależy to od miasta, regionu.
|
|
|
#133 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#134 | |
|
Zakorzenienie
|
Re: Dot.: do doświadczonych mam
Cytat:
Dokładnie jak piszesz precious .
|
|
|
|
|
|
#135 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#136 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Re: Dot.: do doświadczonych mam
nie wiem czy ktoś pisał ale do odbioru becikowego pesel dziecka nie jest potrzebny, nie wiem jak z resztą ale ważne żebyś miała akt urodzenia ze sobą
|
|
#137 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Re: Dot.: do doświadczonych mam
pewnie macie racje
|
|
|
|
|
#138 |
|
Rozeznanie
|
A co trzeba zrobić, jesli mama jest mężatką, ale chce, zeby dziecko miało jej nazwisko?
|
|
|
|
|
#139 | |
|
Zakorzenienie
|
Re: Dot.: Re: Dot.: do doświadczonych mam
Cytat:
Dziewczyny w niektórych miastach jak np. Bydgoszcz za urodzenie dziecka oprócz becikowego od państwa dostaje się jeszcze 1tyś. od prezydenta miasta warto to sprawdzić u siebie Teje nie jestem pewna ale chyba wtedy w USC jak pójdziesz po akt urodzenia podasz nazwisko swoje, bo na nazwisko ojca to musi być i Twoja i jego zgoda, myśle że takich informacji Ci nawet udzielą jak do nich zadzwonisz. |
|
|
|
|
|
#140 |
|
Rozeznanie
|
Dziekuję. nawiasem mówiac, nie chodziło o mnie, a o moją sisotrzenicę.
|
|
|
|
|
#141 |
|
Raczkowanie
|
przy odbieraniu aktu urodzenia podajesz jakie nazwisko ma mieć dziecko
|
|
#142 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki Odynko!
|
|
|
|
|
#143 |
|
Zakorzenienie
|
nie wiem czy ojciec nie musi podpisac jakiegos papierka w tej kwestii.
|
|
|
|
|
#144 |
|
Wtajemniczenie
|
Jak byliśmy w USC przed ślubem po zaświadczenie o braku przeciwwskazań do zawarcia małżeństwa to pani w dokumentach wpisywała jakie nazwisko będę nosiła po ślubie i jakie nazwisko będą miały dzieci. Skoro podaliśmy że nazwisko męża i taka informacja jest już w dokumentach USC to może to wystarczy.
|
|
|
|
|
#145 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Re: Dot.: Re: Dot.: do doświadczonych mam
Cytat:
|
|
|
|
#146 |
|
Raczkowanie
|
Mam pytanie, czy któraś z mam miała problem z zostawieniem dziecka w przedszkolu, bo nie wiem co robić, ponieważ mój (4 latka) nie chce zostać w przedszkolu - płacze, nie chce mu za bardzo popuścić, ponieważ pracuj a chciałabym aby się coś nauczył - czy miałyście podobne przejścia i jak dziecku tłumaczyć??? Proszę o poradę z góry dziękuję
|
|
|
|
|
#147 |
|
Wtajemniczenie
|
witam
u mnie w miescie wyplate becikowego zalatwia mops a takze wszelkie zasilki. rodzinne, wychowawcze czy pielegnacyjne takze mops. w kwestii samotnych matek ktorych ojciec miga sie z alimentami nie jest tak jak napisala jedna wizazanka ze jest to kwestia zalatwienia pomiedzy rodzicami. jesli masz sadownie zatwierdzona separacje lub rozwod a ojciec nie daje alimentow trzeba zlozyc sprawe do komornika. jesli komornik nie jest w stanie sciagnac alimentow z opiekuna to w takiej sytuacji mops wyplaca tzw. zaliczke alimentacyjna rowna ok. 50% zatwierdzonych sadownie alimentow. tak jest u nas i pewnie w wiekszosci miast. co do liczonych dochodow - bierze sie pod uwage tylko dochody wasze jesli utrzymujecie sie sami. jesli w podaniu piszecie ze gospodaarstwo jest wspolne tzn wasze i rodzicow iwszytscy sie utrzymujecie z tych osiaganych dochodow to wtedy musicie przedstawic rozliczenia podatkowe i zaswiadczenia wszelkich osob zgloszonych. mam nadzieje ze nie zagmatwalam pozdrawiam
Panie! Daj mi siłę -do akceptowania rzeczy, których nie mogę zmienić, -odwagę do zmiany rzeczy, których nie mogę zaakceptować, -i mądrość, abym ukrył ciała tych, którzy mnie dzisiaj wkurzyli. http://www.suwaczek.pl/cache/2310a7ec99.png |
|
|
|
|
#148 |
|
Zakorzenienie
|
dodajmy jeszcze, że beciekowe przysługuje także tym matkom, które prez pierwsze 3 miesiące opiekują się dzieckiem a potem oddają do domów dziecka. jeśli miną 3 miesiące - matka nie musi oddawać kasy. miłe co nie?
|
|
|
|
|
#149 |
|
Raczkowanie
|
A jezeli jestem bezrobotna, nigdy nie pracowałam, obecnie nie jestem zarejestrowanan w pup, natomiat mój mąz pracuje i jestem ubezpieczona na niego to przysługuje mi becikowe? Pytam bo nigdzie nie mogłam znalesc odpowiedzi na to pytanie.
Bede wdzieczna za odpowiedz. pozdrawiam |
|
|
|
|
#150 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
Może troszkę nie na temat ale w sumie tez chodzi o pieniadze. Może orientujecie się, na jaką pomoc finansową mogę liczyć będąc w następującej sytuacji: jestem obecnie w 6 tygodniu ciąży, mężatka od 1,5 roku, studiuję dziennie, w przyszłym roku w czerwcu mam obronę, na przełomie sierpnia/ wrzesnia urodzę. Dotychczas nie miałam stałego zatrudnienia, tylko dorywczo cos, jak to przy dziennych studiach. Mąż pracuje ale nie zarabia kokosów, jego pensja nie przekracza 1500zł:/ poki co jakos sobie radzimy choc łatwo nie jest ale jak sie urodzi dzidzius to bedzie bardzo cięzko. Z PZU nie dostane nic z tytułu urodzenia dziecka bo nie mam ubezpieczenia grupowego tylko indywidualne(co za qrna bzdura!! ale kasę biorą i owszem), jesli chodzi o ZUS to jestem wpisana jako osoba studiująca pod ubezpieczenia męża. Nie wiem nawet gdzie się zgłosić. Jeśli wiecie cos na ten temat, proszę o radę. Pozdrawiam
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:39.

wiem jedynie jeżeli jesteś samotną matką to i tak dostaniesz zasiłek bez znaczenia gdzie jesteś zameldowana, a jeżeli mężatką to liczą się tylko Wasze dochody czyli Twoje i męża. Musisz tylko udać się do Mops-u i wszystkiego dowiedzieć. Mam nadzieje, że w jakimś stopniu Ci pomogłam