BECIKOWE - wszystko o ... - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-02-05, 20:41   #121
BabciaWeatherwax
Zakorzenienie

Dot.: Becikowe dla wszystkich

Dziewczyny, które urodziły między 1 a 8 listopada - jest nadzieja http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...0,3147962.html
Trzeba chyba sprawdzić bezpośrednio w urzędzie miejskim

Jędrek ma...

Forum techniczne dla katalogu kosmetyków
BabciaWeatherwax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-06, 11:55   #122
Gorylek
Raczkowanie

Ale dziady, przeczytalam wczoraj na onecie i gw ze becikowe bedzie wyplacane dla dzieci ur po 1listopada. dzwonie dzis do urzedu i okazuje sie ze jednak po 9. na onecie poprawili blad a na gw nie. Chcieli wywolac sensacje czy co? ale jestem wkurzona juz sobie zrobilam nadzieje
Gorylek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-06, 12:05   #123
Meme
Zadomowienie

GG do Meme

Ja sobie wciąż robie nadzieję, że dadzą te p....dodatkowe 2 tyg. macierzyńskiego, ale gdzie nie wejdę, na jaką stronę, to ani widu ani słychu w tej kwestii. Weszłam nawet na stronę sejmu, ale tam też nic nie znalazłam. Zajmują sie jakimiś bzdurami, jak np. budżet jakiejś nowej uczleni niepaństwowej w Krakowie, zamiast przegłosować tak ważną sprawę!!!! A obiecywali 26 tyg....jasne! Obiecanki cacanki, a głupiemu radosć!

FILIPEK
http://tickers.baby-gaga.com/t/squsq...pek+ma+już.png

MADZIA
http://tickers.baby-gaga.com/t/bunbu...+Madzia+ma.png
Meme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-23, 16:56   #124
YenneferD
Zakorzenienie

GG do YenneferD
Dot.: Becikowe ?

Odświeżam wątek. Tak wyglądają realia becikowego:

"Nieletnie mamy, które najbardziej potrzebują wsparcia państwa, nie dostają "becikowego", pisze "Metro".

Gazeta opisuje przypadek 17-latki spod Lublina, która cztery miesiące temu urodziła córeczkę. Rodzice wygnali ją z domu. Dziewczynie nie jest łatwo, żeby utrzymać siebie i dziecko, od kilku tygodni pracuje jako krawcowa. Cieszyła się, że dostanie "becikowe". Tymczasem pieniądze wypłacono jej rodzicom, którzy... kupili sobie za nie telewizor.

Takich nieletnich mam w zeszłym roku było w Polsce 16 tysięcy. Żadna nie ma szansy na wsparcie od państwa. Nieletnim matkom nie dajemy zasiłku, tylko opiekunowie, których wyznaczył sąd, mogą dostać od nas pieniądze - wyjaśnia Ewa Szymaszek z Ośrodka Pomocy Społecznej w Radomiu, gdzie tylko od lutego z kwitkiem odesłanych zostało pięć nastoletnich matek. W samej Warszawie nie wypłacono zasiłku ponad 50 kobietom.

Co gorsza, nawet te młodociane mamy, którym pomagają rodzice, mają kłopot z odebraniem "becikowego". By dziadkowie mogli odebrać zasiłek, muszą najpierw sądownie stać się opiekunami wnuka. A procesy ciągną się zbyt długo. Sprawę mam w kwietniu, jeśli zdążę złożyć wniosek, to będzie cud - mówi 17-letnia Justyna z Siedlec, która miesiąc temu urodziła syna. Kto nie zdąży z wnioskiem w trzy miesiące po urodzeniu, temu zasiłek przepadnie.

Twórcy ustawy o "becikowym" przyznają, że nie wszystko przemyśleli. Nie sądziliśmy, że będą aż takie duże problemy - komentuje Andrzej Mańka, poseł LPR.(PAP) "

(źródło: http://wiadomosci.wp.pl/kat,8311,wid...wiadomosc.html)
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się.

TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję
YenneferD jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-27, 16:30   #125
rossi33
Przyczajenie

do doświadczonych mam

Witam wszystkie mamy
Mnóstwo się słyszy o becikowym, dodatkach ale co z dokumentami. Słyszałm że aby to szystko otrzymać należy mieć PESEL itp. Gdzie w takim razie trzeba się udać i z jakimi dokumentam, co z nadaniem dziecku imienia - gdzie? - w (urzędzie stanu cywilnego???)
PS. Od czego zależy wypłata świadczeń rodzinnych, czy jeżeli jestem zameldowana u rodziców (dochód na 1 osoę na pewno przkracza 504zł )a mam tymczasowe zameldowanie gdzie indziej - moge się starać?
pozdrawiam i z góry dzieki za odpowiedz lub przydatne linki z takimi tematami
rossi33 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-27, 20:51   #126
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1
Re: do doświadczonych mam

Rossi w szpitalu wipszą dziecku imię i Twoje nazwisko jeśli jesteś niezamężna lub ojca jeżeli jesteś mężatkądo stanu cywilnego idziesz po akt urodzenia i ewentualnie jeżeli jesteś niezamężna i chcesz dać dziecku nazwisko jego ojca to idziecie obydwoje i wypisujecie wszystko na miejscu, zgode na nazwisko ojca Twoją i jego, pesel przychodzi do Ciebie z urzędu miasta po jakimś dobrym miesiącu od odebrania aktu urodzenia( w urzędzie stanu cywilnego wysyłają po pesel dziecka).

Jeżeli chodzi o zasiłki rodzinne to zbytnio nie jestem obeznana wiem jedynie jeżeli jesteś samotną matką to i tak dostaniesz zasiłek bez znaczenia gdzie jesteś zameldowana, a jeżeli mężatką to liczą się tylko Wasze dochody czyli Twoje i męża. Musisz tylko udać się do Mops-u i wszystkiego dowiedzieć. Mam nadzieje, że w jakimś stopniu Ci pomogłam.
płatek1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-28, 15:59   #127
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Re: do doświadczonych mam

Cytat:
Napisane przez płatek1 Pokaż wiadomość

Jeżeli chodzi o zasiłki rodzinne to zbytnio nie jestem obeznana wiem jedynie jeżeli jesteś samotną matką to i tak dostaniesz zasiłek bez znaczenia gdzie jesteś zameldowana, a jeżeli mężatką to liczą się tylko Wasze dochody czyli Twoje i męża. Musisz tylko udać się do Mops-u i wszystkiego dowiedzieć. Mam nadzieje, że w jakimś stopniu Ci pomogłam.
a dlaczego jako samotna ma dostac zasilek?

aby dostac zasilek musi przedlozyc dochody gospodarstwa w ktorym mieszka (tutaj jest problem bo zakrecone ma zameldowanie,jako wazne uznaja zameldowanie tymczasowe,zameldowanym mozna byc tylko w 1 miesjcu),poza tym sa jeszcze alimenty i to ojciec ma obowiazek lozyc na dziecko a nie panstwo,wiec proponuje zalozyc sprawe w sadzie o alimenty albo dogadac sie z ojcem dziecka.

to jezeli chodzi o zasilek rodzinny,wyplacany co miesiac zdaje sie ,wszelkie inne formy pomocy z mopsu tam musi zalatwi,ale wazny bedzie dochod na 1 czlonka rodziny.
becikowe dostanie.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-29, 13:13   #128
rossi33
Przyczajenie

[quote=paula78;5123862]a dlaczego jako samotna ma dostac zasilek?

aby dostac zasilek musi przedlozyc dochody gospodarstwa w ktorym mieszka (tutaj jest problem bo zakrecone ma zameldowanie,jako wazne uznaja zameldowanie tymczasowe,zameldowanym mozna byc tylko w 1 miesjcu),

quote]

No właśnie jak to jest - co oni sprawdzają z kim ja mieszkam, że muszę przedłożyć pity wszystkich osób?
Daczego należy wyliczać wszystkich skoro rodzice na mnie nie łożą.
rossi33 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-29, 18:03   #129
paula78
Zakorzenienie

[QUOTE=rossi33;5133322]
Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
a dlaczego jako samotna ma dostac zasilek?

aby dostac zasilek musi przedlozyc dochody gospodarstwa w ktorym mieszka (tutaj jest problem bo zakrecone ma zameldowanie,jako wazne uznaja zameldowanie tymczasowe,zameldowanym mozna byc tylko w 1 miesjcu),

quote]

No właśnie jak to jest - co oni sprawdzają z kim ja mieszkam, że muszę przedłożyć pity wszystkich osób?
Daczego należy wyliczać wszystkich skoro rodzice na mnie nie łożą.
nie wiem co masz przedlozyc ale liczy sie dochod wszytskich osob w gospodarstwie domowym.
sprawdzic moga i owszem.
nalezy tak skladac aby uniknac plawienia sie w lususie i jednoczesnie pobierania zasilku,a przewaznie ci bogatsi wiedza gdzie sie zakrecic kolo pieniedzy a potrzebujacy nie znaja przepisow ,wstydza sie i nie dostaja pieniedzy.

najlepiej pojsc do swojego Mops-u i sie dowiedziec ,oni tez pewnie udziela info o becikowym ktory dostanie kazdy.

Stary 2007-08-29, 18:50   #130
kociulek
Zakorzenienie

Dot.: do doświadczonych mam

Paula, oczywiście nie podważam tu Twojego zdania, bo nie znam się tak super na tych wszystkich przepisach i być może jestem w błędzie, ale dlaczego masz przedstawiać dochody wszystkich? Nie wiem jak to jest jak się nie jest w związku, ale my mężem mieszkamy razemz teściową,a dochody przedstawiam tylko nas dwojga i nigdy nie proszono mnie o przedstawienie dochodów wszystkich. Tak samo przy zasiłku rodzinnym, jak i przy becikowym. Aha, ja zameldowana jestem dodatkowo tam gdzie mieszkają moi rodzice. Rzecz jasna, my dwoje utrzymujemy naszą trójkę.

My + A + K +
kociulek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-29, 19:39   #131
paula78
Zakorzenienie

HMM skoro jestes na biezaco w tym temacie to zapewne masz racje ale zawsze wydawalo mi sie ze nalezalo przedstawiac dochody calego gospodarstwa .

Dodatkowo o zasilek rodzinny sa inne kryteria w pelnych rodzinach i w nieplenych, tutaj nalezy przede wszytskim zalozyc sprawe o alimenty.

Nie twierdze ze mam racje ,oczywiscie warto to sprawdzic u żródla czyli Mops.

Stary 2007-08-29, 22:09   #132
kociulek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
oczywiscie warto to sprawdzic u żródla czyli Mops.
A nie w Urzedzie Miasta? bo ja np. tam składam wszystkie takie wnioski, ale być może zależy to od miasta, regionu.

My + A + K +
Stary 2007-08-30, 11:30   #133
precious_81
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kociulek Pokaż wiadomość
Nie wiem jak to jest jak się nie jest w związku, ale my mężem mieszkamy razemz teściową,a dochody przedstawiam tylko nas dwojga i nigdy nie proszono mnie o przedstawienie dochodów wszystkich. Tak samo przy zasiłku rodzinnym, jak i przy becikowym. Aha, ja zameldowana jestem dodatkowo tam gdzie mieszkają moi rodzice. Rzecz jasna, my dwoje utrzymujemy naszą trójkę.
Jedno mieszkanie nie jest równe jednemu gospodarstwu domowemu - rodzice mogą prowadzić swoje własne gospodarstwo a Młodzi swoje. Ja nawet zanim wyszłam za mąż przedstawiałam wszędzie tylko swoje dochody, bo mogłam się utrzymać sama i nie podawałam nigdy dochodów mojej mamy. Ponieważ obie zarabiałyśmy traktowane byłyśmy jako dwa osobne gospodarstwa domowe. Można przecież prowadzić odrębną kuchnię itp. Tak samo jest przecież w sytuacji gdy osoby są po rozwodzie a muszą dalej mieszkać razem - mają jedno mieszkanie ale dwa osobne gospodarstwa.
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-30, 11:44   #134
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1
Re: Dot.: do doświadczonych mam

Cytat:
Napisane przez precious_81 Pokaż wiadomość
Jedno mieszkanie nie jest równe jednemu gospodarstwu domowemu - rodzice mogą prowadzić swoje własne gospodarstwo a Młodzi swoje. Ja nawet zanim wyszłam za mąż przedstawiałam wszędzie tylko swoje dochody, bo mogłam się utrzymać sama i nie podawałam nigdy dochodów mojej mamy. Ponieważ obie zarabiałyśmy traktowane byłyśmy jako dwa osobne gospodarstwa domowe. Można przecież prowadzić odrębną kuchnię itp. Tak samo jest przecież w sytuacji gdy osoby są po rozwodzie a muszą dalej mieszkać razem - mają jedno mieszkanie ale dwa osobne gospodarstwa.

Dokładnie jak piszesz precious moja koleżanka- samotna matka też mieszkała z rodzincami, ale tylko jej dochody liczyły sie do zasiłków, ponieważ miała i wychowawczy i alimenty nie za niskie więc przekroczyła ten próg. Przecież jak rozliczała się z pita to tez liczyła tylko siebie i synka, a nie jeszcze mame, tate i siostry.
Stary 2007-08-30, 11:51   #135
kociulek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez precious_81 Pokaż wiadomość
Tak, masz rację i zgodzę się z tym ale nie we wszystkich przypadkach, bo np. gdy studiowałam (nie byłam jeszcze mężatką), a składałam podanie o stypendium, to chcąc nie chcąc musiałam przedstawić równiez dochody rodziców, a nie koniecznie musiałam być wtedy na ich utrzymaniu.

My + A + K +
Stary 2007-08-30, 11:56   #136
odynka
Raczkowanie

GG do odynka
Dot.: Re: Dot.: do doświadczonych mam

nie wiem czy ktoś pisał ale do odbioru becikowego pesel dziecka nie jest potrzebny, nie wiem jak z resztą ale ważne żebyś miała akt urodzenia ze sobą
Stary 2007-08-30, 16:02   #137
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Re: Dot.: do doświadczonych mam

pewnie macie racje

Stary 2007-08-30, 18:43   #138
Teje
Rozeznanie

A co trzeba zrobić, jesli mama jest mężatką, ale chce, zeby dziecko miało jej nazwisko?
Teje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-30, 19:09   #139
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1
Re: Dot.: Re: Dot.: do doświadczonych mam

Cytat:
Napisane przez odynka Pokaż wiadomość
nie wiem czy ktoś pisał ale do odbioru becikowego pesel dziecka nie jest potrzebny, nie wiem jak z resztą ale ważne żebyś miała akt urodzenia ze sobą

Dziewczyny w niektórych miastach jak np. Bydgoszcz za urodzenie dziecka oprócz becikowego od państwa dostaje się jeszcze 1tyś. od prezydenta miasta warto to sprawdzić u siebie.

Teje nie jestem pewna ale chyba wtedy w USC jak pójdziesz po akt urodzenia podasz nazwisko swoje, bo na nazwisko ojca to musi być i Twoja i jego zgoda, myśle że takich informacji Ci nawet udzielą jak do nich zadzwonisz.
Stary 2007-08-30, 19:32   #140
Teje
Rozeznanie

Dziekuję. nawiasem mówiac, nie chodziło o mnie, a o moją sisotrzenicę.
Stary 2007-08-30, 19:48   #141
odynka
Raczkowanie

GG do odynka

przy odbieraniu aktu urodzenia podajesz jakie nazwisko ma mieć dziecko
Stary 2007-08-30, 19:54   #142
Teje
Rozeznanie

Dzięki Odynko!
Stary 2007-08-30, 20:22   #143
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Teje Pokaż wiadomość
A co trzeba zrobić, jesli mama jest mężatką, ale chce, zeby dziecko miało jej nazwisko?
nie wiem czy ojciec nie musi podpisac jakiegos papierka w tej kwestii.

Stary 2007-08-30, 20:52   #144
precious_81
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Teje Pokaż wiadomość
Jak byliśmy w USC przed ślubem po zaświadczenie o braku przeciwwskazań do zawarcia małżeństwa to pani w dokumentach wpisywała jakie nazwisko będę nosiła po ślubie i jakie nazwisko będą miały dzieci. Skoro podaliśmy że nazwisko męża i taka informacja jest już w dokumentach USC to może to wystarczy.
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-30, 21:03   #145
kociulek
Zakorzenienie

Dot.: Re: Dot.: Re: Dot.: do doświadczonych mam

Cytat:
Napisane przez płatek1 Pokaż wiadomość
Dziewczyny w niektórych miastach jak np. Bydgoszcz za urodzenie dziecka oprócz becikowego od państwa dostaje się jeszcze 1tyś. od prezydenta miasta warto to sprawdzić u siebie.
U nas też dostaje się drugiego tysiąca, ale tylko wtedy jeśli dostajesz też rodzinne, czyli jak dochody nie przekraczają 504zł. na osobę

My + A + K +
Stary 2007-09-05, 13:06   #146
GraziaP
Raczkowanie

GG do GraziaP

Mam pytanie, czy któraś z mam miała problem z zostawieniem dziecka w przedszkolu, bo nie wiem co robić, ponieważ mój (4 latka) nie chce zostać w przedszkolu - płacze, nie chce mu za bardzo popuścić, ponieważ pracuj a chciałabym aby się coś nauczył - czy miałyście podobne przejścia i jak dziecku tłumaczyć??? Proszę o poradę z góry dziękuję
GraziaP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-10, 14:51   #147
tiaara
Wtajemniczenie

GG do tiaara

witam

u mnie w miescie wyplate becikowego zalatwia mops a takze wszelkie zasilki. rodzinne, wychowawcze czy pielegnacyjne takze mops.

w kwestii samotnych matek ktorych ojciec miga sie z alimentami nie jest tak jak napisala jedna wizazanka ze jest to kwestia zalatwienia pomiedzy rodzicami. jesli masz sadownie zatwierdzona separacje lub rozwod a ojciec nie daje alimentow trzeba zlozyc sprawe do komornika. jesli komornik nie jest w stanie sciagnac alimentow z opiekuna to w takiej sytuacji mops wyplaca tzw. zaliczke alimentacyjna rowna ok. 50% zatwierdzonych sadownie alimentow. tak jest u nas i pewnie w wiekszosci miast.

co do liczonych dochodow - bierze sie pod uwage tylko dochody wasze jesli utrzymujecie sie sami. jesli w podaniu piszecie ze gospodaarstwo jest wspolne tzn wasze i rodzicow iwszytscy sie utrzymujecie z tych osiaganych dochodow to wtedy musicie przedstawic rozliczenia podatkowe i zaswiadczenia wszelkich osob zgloszonych.

mam nadzieje ze nie zagmatwalam pozdrawiam
-i mądrość, abym ukrył ciała tych, którzy mnie dzisiaj wkurzyli.

http://www.suwaczek.pl/cache/2310a7ec99.png
tiaara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-11, 20:00   #148
83monia
Zakorzenienie

dodajmy jeszcze, że beciekowe przysługuje także tym matkom, które prez pierwsze 3 miesiące opiekują się dzieckiem a potem oddają do domów dziecka. jeśli miną 3 miesiące - matka nie musi oddawać kasy. miłe co nie?

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-27, 19:34   #149
pomponik84
Raczkowanie

A jezeli jestem bezrobotna, nigdy nie pracowałam, obecnie nie jestem zarejestrowanan w pup, natomiat mój mąz pracuje i jestem ubezpieczona na niego to przysługuje mi becikowe? Pytam bo nigdzie nie mogłam znalesc odpowiedzi na to pytanie.

Bede wdzieczna za odpowiedz.
pozdrawiam
pomponik84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-03, 13:24   #150
Violette_24
Zakorzenienie

Lightbulb Dot.: Becikowe ?

Witam
Może troszkę nie na temat ale w sumie tez chodzi o pieniadze. Może orientujecie się, na jaką pomoc finansową mogę liczyć będąc w następującej sytuacji: jestem obecnie w 6 tygodniu ciąży, mężatka od 1,5 roku, studiuję dziennie, w przyszłym roku w czerwcu mam obronę, na przełomie sierpnia/ wrzesnia urodzę. Dotychczas nie miałam stałego zatrudnienia, tylko dorywczo cos, jak to przy dziennych studiach. Mąż pracuje ale nie zarabia kokosów, jego pensja nie przekracza 1500zł:/ poki co jakos sobie radzimy choc łatwo nie jest ale jak sie urodzi dzidzius to bedzie bardzo cięzko. Z PZU nie dostane nic z tytułu urodzenia dziecka bo nie mam ubezpieczenia grupowego tylko indywidualne(co za qrna bzdura!! ale kasę biorą i owszem), jesli chodzi o ZUS to jestem wpisana jako osoba studiująca pod ubezpieczenia męża. Nie wiem nawet gdzie się zgłosić. Jeśli wiecie cos na ten temat, proszę o radę.
Pozdrawiam
Violette_24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości