Aborcja - Strona 92 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce?
tak 501 71,57%
nie 199 28,43%
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-06-04, 21:50   #2731
kalincia
BAN stały

Dot.: Aborcja

Cytat:
Napisane przez andrzejwyluzowany Pokaż wiadomość
Ton to kwestia mocno subiektywna, tym bardziej w internecie. Poza tym nie napisałem nigdzie "powrzechna opinia" tym bardziej z tak rażącym błędem.

Ponawiam pytanie odnośnie badań.

Tutaj mam kolejne pytanie. Dlaczego chcesz sięgąć ręką do mojego portfela i rabować mi z niego pieniądze? Dlaczego ja mam ponosić koszt za przestępstwo gwałconego kryminalisty, a nie on sam? Co do zagrożenia zdrowia to dlaczego ja mam płacić za podjęte ryzyko przez matkę dziecka? Jeżeli pójdę na narty to podejmuję ryzyko. Jak połamię nogi to ja powinienem się leczyć za swoje. Jeżeli nie mam to liczyć na pomoc fundacji. To samo powinno się tyczyć kobiet, które decydują się na ciążę. Jak pójdzie coś nie tak to niech się leczą za swoje albo proszą o pomoc. Dlaczego uważasz takie podejście jest złe, a bardziej edekwatne według ciebie jest rabowanie pieniędzy ludziom?
W Polsce wtedy nie leczysz się za swoje, chociaż ryzyko - twoje. Widzę w sezonie co się dzieje na oddziale ortopedii i ile wypadków jest wynikiem jazdy na nartach. A to państwowa placówka i nikt z własnej kieszeni za leczenie nie płaci. To tak przy okazji, ale i na temat.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-04, 21:53   #2732
andrzejwyluzowany
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kahoko hino Pokaż wiadomość
bo mamy inne poglądy polityczne

powiedziałam, sam sobie znajdź badania i satystyki - wszystko ma być Ci dane?

gwałciciel nie zawsze jest znany, wielokrotnie nie udaje się ująć sprawcy.

Dużo tańsze jest opłacenie przez państwo tych aborcji, niż koszty patologicznych ciąż i dzieci wychowanych w patologii - od kosztów typu zasiłek, pomoc społeczna, dom dziecka, leczenie psychiczne matek i dzieci, po koszty długodystansowe, jak wpływ na progres społeczeństwa.
Pisałem już, że nigdzie nie znalazłem takich badań. Jeżeli ty znalazłaś to liczę, że się ze mną podzielisz. Inaczej możemy w tym temacie bazować jedynie na subiektywnych opiniach lub na zasadzie "ja wiem, że jest tak, ale nie powiem dlaczego". Trudno wtedy o jakąkolwiek dyskusje.

Ale dlaczego ja mam ponosić koszty zarówno socjalu jak i aborcji? Nie chcę ponosić ani tego ani tego. Ty chcesz mnei z kolei do tego zmusić i obrabować.
andrzejwyluzowany jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-04, 21:55   #2733
kalincia
BAN stały

Cytat:
Ale dlaczego chcesz zabraniać kobiecie aborcji w pewnych przypadkach? To jej ciało, jej zdrowie i jej pieniądze. Chcesz zabronić tego kobiecie, żeby mieć nad nią władze i móc decydować co ma robić ze swoim ciałem? Popatrz... to dokładnie tak jak pro-lifeowcy, tyle, że oni mają granicę przesuniętą trochę bardziej w prawo.

Bzdura. Nie chcę niczego zabraniać. Dopisujesz sobie mój tekst do tego, co chciałbyś przeczytać, żeby pasowalo do tego, co chcesz napisać.
Napisałam, co JA wybieram i co RADZĘ innym. Cóż nie traktowałabym aborcji jako jedynej ewentualności zapobiegania dziecku, skoro są prostsze, tańsze i mniej niebezpieczne metody. Ale o zabranianiu nikomu mowy nie było.
Stary 2015-06-04, 21:56   #2734
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Pisałem już, że nigdzie nie znalazłem takich badań. Jeżeli ty znalazłaś to liczę, że się ze mną podzielisz. Inaczej możemy w tym temacie bazować jedynie na subiektywnych opiniach lub na zasadzie "ja wiem, że jest tak, ale nie powiem dlaczego". Trudno wtedy o jakąkolwiek dyskusje.

Ale dlaczego ja mam ponosić koszty zarówno socjalu jak i aborcji? Nie chcę ponosić ani tego ani tego. Ty chcesz mnei z kolei do tego zmusić i obrabować.
korwinisto drogi! jak zapanuje pełny kapitalizm, szefowie banków będą pławić się w luksusach, a Ty za pensję 3-krotnie niższą, niż obecnie minimalna, będziesz klepał słodką biedę, to wtedy pogadamy, co państwo powinno finansować, a co nie

nie, nie podzielę się, bo Cię nie lubię i nie podałam tu żadnego pseudo-faktu niepopartego źródłem, po prostu zaznaczyłam, że Twoja opinia nt. statystyk i Twoja pamięć nijak się ma do rzeczywistości.
kahoko hino jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-04, 21:57   #2735
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c
Konto usunięte

Cytat:
Wszyscy ponosimy koszty bo to wynika z ustawy. Tak samo ponosisz koszty na leczenie alkoholików, którzy dostają diety i piją na ławce tanie wina do bólu. Wszycie esperalu nie daje efektów
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-04, 22:00   #2736
andrzejwyluzowany
Raczkowanie

[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;5164144 7]Tylko weź pod uwagę, że często te kobiety też płacą składki zdrowotne więc dlaczego odmówić im tej możliwości, jeśli co miesiąc potrącone ma środki na służbę zdrowia? To nie jest tak, że andrzejowi na siłę są wydzierane pieniądze. [/QUOTE]
Tu akurat się w pełni zgodzę z Tobą. Ogólnie uważam, że gdyby nie zabierać nikomu to problem by się rozwiązał, bo by nie było dylematów typu na co mamy wydawać i kto ma mieć prawo do czegoś. Każdy by płacił sam lub z pomocą fundacji np. feministycznych, które zbierały by na aborcję.

Co do kwesti leczenia prostaty to mężczyźni nie chcą zabierać głosu kobietom w tej tematycę. Dlatego nie rozumiem dlaczego mamy zabierać prawo głosu mężczyznom w sprawie aborcji tym bardziej, że często właśnie chodzi o pieniądze. Mówimy cały czas o demokracji. W innym wypadku problemu by nie było.

---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ----------

Cytat:
Napisane przez kalincia Pokaż wiadomość
[/B]
Bzdura. Nie chcę niczego zabraniać. Dopisujesz sobie mój tekst do tego, co chciałbyś przeczytać, żeby pasowalo do tego, co chcesz napisać.
Napisałam, co JA wybieram i co RADZĘ innym. Cóż nie traktowałabym aborcji jako jedynej ewentualności zapobiegania dziecku, skoro są prostsze, tańsze i mniej niebezpieczne metody. Ale o zabranianiu nikomu mowy nie było.
OK, to trzeba było bardziej bezspośrednio. Pytanie jest nadal aktualne, ale nie do ciebie tylko do kobiet, które myślą właśnie tak jak to opisałem.
Stary 2015-06-04, 22:03   #2737
201705042038
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
A język dyskusji jest ważny dla takich osob jak ja, ktorym zalezy jeszcze na potluczeniu tego sztucznie wykreowanego wizerunku matki Polki na drobne kawałki. Dopoki ludzie nie zrozumieją, ze kobieta jest twarda, stanowcza, wie co dla niej najlepsze, ma prawo nie lubić dzieci, być agresywna i nieczula jak kazdy facet, dopoty wszelkie dyskusje beda sie spdowadzaly do 'nie moze tak być, bo jesteś kobietą, a kobieta nie jest w stanie usunac ciazy i nie zwariować/nie jest w stanie tego chciec/ jej psychika nakazuje jej poświęcić własne zycie *zawsze* / na pewno moze rodzic chore dzieci i je kochać/ bez znieczulenia/ zawsze znajdzie wystarczające oparcie w mezu'

Na prawdę pragne odczarowania tego wizerunku kobiety, bo przez niego dyskusja jest nierowna i niepoważna, bo wszyscy wiedzą lepiej, co nam siedzi w głowie.
Mi też zależy na odczarowaniu tego wizerunku. Ale nie w taki sposób, w taki sposób można co najwyżej wyjść na pieniacza, niezależnie od płci.
I naprawdę nie widzę sensu gloryfikować wszelkich _stereotypowo_ męskich cech.

[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;5164112 2]Ależ oczywiście, że chodzi im o moją macicę. Chodzi im o wydanie na świat mitycznego dziecka, którego na oczy nie zobaczą i podbudują swoje ego.
Ich nie będzie interesować, czy przepełniona traumą po porodzie niechcianego dziecka i po 9 miesiącach oddam malucha do adopcji albo w nocy zostawię w oknie życia i powieszę się w pobliskim lesie. To nie jest przecież istotne.[/QUOTE]

To nie do końca tak. To jest podobna (chociaż nie tak 1:1) dyskusja, jak z karami fizycznymi wobec dzieci. Jedni twierdzą, że to powinien być wybór rodziców, jak należy dziecko wychować. Drudzy są przeciwni, nie dlatego, że tak lubią ograniczać cudzą wolność (chociaż są i tacy), ale dlatego, że uważają to za niemoralne wobec dziecka.
Równie dobrze można by mówić o prawie wyboru dot. kradzieży itd.
Natomiast ja uważam, że zapominanie w tej dyskusji o, nieraz bardzo trudnej, sytuacji kobiety, też jest nie do pomyślenia.

Cytat:
Tak, głównie są to berety, ale rzecznikiem beretów jest facet typu Chazan albo Ojciec Dyrektor, ponieważ jak mężczyzna coś mówi to się liczy razy 500. One są przeciwne od niedawna do tego, odkad ksiadz kazal. I niestety zwykle ida na wybory tak, ze maz pilnuje. Marsze dla zycia prowadzi facet. Ekspertem jest facet. A one idą za nim sznurkiem niestety, bo mają taką mentalność, tak byly wychowane.
Ale seksistowski tekst....
Kobieta ma prawo mieć takie poglądy, naprawdę, nie musi być tylko i wyłącznie zajadłą feministką z racji swojej płci.
I naprawdę jest sporo kobiet nie związanych ze środowiskiem RM i w wieku produkcyjnym, które nie uważają aborcji za nic fajnego.
201705042038 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-04, 22:03   #2738
kalincia
BAN stały

Cytat:
Tu akurat się w pełni zgodzę z Tobą. Ogólnie uważam, że gdyby nie zabierać nikomu to problem by się rozwiązał, bo by nie było dylematów typu na co mamy wydawać i kto ma mieć prawo do czegoś. Każdy by płacił sam lub z pomocą fundacji np. feministycznych, które zbierały by na aborcję.

Co do kwesti leczenia prostaty to mężczyźni nie chcą zabierać głosu kobietom w tej tematycę. Dlatego nie rozumiem dlaczego mamy zabierać prawo głosu mężczyznom w sprawie aborcji tym bardziej, że często właśnie chodzi o pieniądze. Mówimy cały czas o demokracji. W innym wypadku problemu by nie było.

---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ----------

OK, to trzeba było bardziej bezspośrednio. Pytanie jest nadal aktualne, ale nie do ciebie tylko do kobiet, które myślą właśnie tak jak to opisałem.
Wydaje mi się, że wyrażam się jasno i sensownie. Muszę jeszcze większymi literami? Po co? Ty i tak nie chcesz dyskusji tylko kogoś, komu będziesz mógł napisać to, do czego zmierzasz, tak jak mnie, bo ci się podłoży. Ze mna nie wyszło, to szukaj dalej, ale nie wmawiaj mi niejasności stylu.
Stary 2015-06-04, 22:04   #2739
andrzejwyluzowany
Raczkowanie

Cytat:
korwinisto drogi! jak zapanuje pełny kapitalizm, szefowie banków będą pławić się w luksusach, a Ty za pensję 3-krotnie niższą, niż obecnie minimalna, będziesz klepał słodką biedę, to wtedy pogadamy, co państwo powinno finansować, a co nie

nie, nie podzielę się, bo Cię nie lubię i nie podałam tu żadnego pseudo-faktu niepopartego źródłem, po prostu zaznaczyłam, że Twoja opinia nt. statystyk i Twoja pamięć nijak się ma do rzeczywistości.
Szkoda, że kapitalistyczne Chiny stają się potęgą świata, szkoda, ze do Ameryki zjeżdzał sie cały świat w okresie kapitalizmu. Ciekawe też czemu te kapitalistyczne azjatyckie państwa się tak rozwinęly... No tak, tam taka bieda... Lepsza Korea północna, Związek Radziecki i najlepiej komuna. Gratuluję znajomości ekonomii. Najlepiej zwiększmy pensję ustawowo do 3 tys. netto. Już jest jeden, który tak głosi, Szumlewicz ma na nazwisko. Może wprowadźmy raj na Ziemii... Dobrobyt się bierze z pracy, a ludzie pracują wtedy, gdy mają dogodne warunki, a nie podatek 70 %. Z resztą, co ja będę na babskim forum tłumaczył ekonomię....
Stary 2015-06-04, 22:07   #2740
kalincia
BAN stały

Już widzę, jak, by potwierdzić w realu swój poglądy, oddajesz dobrowolnie i na własne życzenie szpitalowi tę kasę za złamaną na nartach i za darmo leczoną w Polsce nogę...
Toby dopiero był sprawdzian poglądów.
Ale to nie na temat.
Stary 2015-06-04, 22:07   #2741
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Przykro mi, ale nie będę dyskutować na zasadzie "mnie się wydaje", "mam argument na każdą moją tezę". Ja mam subiektywną opinię, że kobiety i to młode częściej są za aborcją niż mężczyźni w ich wieku. Być może się mylę. Jak ktoś przedstawi mi badania na ten temat to chętnie zmienie temat, bo nie mam w tym żadnego interesu, żeby myśleć inaczej niż nauka, o ile mówimy o prawdziwej nauce.

Kierując się twoją metodą argumentacji to mogę również powiedzieć, że kobiety są mało inteligentne, skoro wystarczy byle facet, żeby zmieniały swoje zdanie. Jednak dla mnie żaden argument, bo sobie go wymyśliłem od tak.

Dlaczego mężczyźni nie mają być pytani o zdanie? Jeżeli wprowadzimy państwo niesocjalne, to owszem możemy rozmawiać inaczej. Mamy demokrację i mężczyzna ma takie samo prawo głosu jak kobieta na każdy temat. Tym bardziej, że bardzo często chodzi tutaj o pieniądze, które mają być wyciągane z portfela mężczyzny. Tak samo kobieta może mieć prawo się wypowiedzieć jak w społeczeństwie będziemy leczyć prostatę, tak samo mężczyzna ma prawo decydować jakie podejście będziemy mieli do aborcji. Przynajmniej w demokracji.
Pewne rzeczy nie są mierzalne, nie da sie zrobić statystyk.
Pisze o konkretnej grupie kobiet, nie o wszystkich, ale owszem, uwazam ze nie wykazuja sie rozsadkiem, wiec nie powinny byc pytane o zdanie.

Dlaczego nie -
-jak facet sie nie zgodzi to co, ma kobieta nosic te ciaze, niszczyc zdrowie i psychike, rodzic, wychowywac? Nie.
- jak on chce, a ona nie, to co, przywiazujemy do fotela i skrobiemy?
- pieniadze sa wyciagane po polowie z portfela kobiety i mezczyzny, kara jest ponoszona po rowno, skoro oboje sie nie zabezpieczyli, to nie jest jakis spisek przeciwko ojcom
- faceci nie sa w ciazy, wiec ich to nie dotyczy faktycznie

Tak, mam prawo decydowac o twojej prostacie, ale nie jest ona kwestia debaty, nikt mnie nie pyta o zdanie na ten temat. Ale dobrze, ze go poruszasz, denerwuje mnie ten kult posylania coraz mlodszych dziewczynek coraz czesciej do gina, chce zadoscuczynienia, chlopcy odkad skoncza 10 lat maja co pol roku spuszczac spodnie i nastawiac tylka, takie jest moje zdanie i mam prawo o tym decydowac - podoba Ci sie ten pomysl?

Demokracja pokazuje wlasnie swoje wady w tych kwestiach i uwazam, ze powinno sie robic pewne wyjatki w jej stosowaniu. Np. emeryci nie powinni narzucac prawa pracy ludziom pracujacym, rownie wiele do powiedzenia w tej kwestii maja Eskimosi i Indianie.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-04, 22:08   #2742
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c
Konto usunięte

Cytat:

W moim rodzinnym mieście fundacja związana z leczeniem raka prostaty zorganizowała piknik mający na celu propagowanie profilaktyki. Jedyne kobiety jakie tam były to panie dr i partnerki zainteresowanych tą tematyką mężczyzn. My kobiety nie potrzebujemy organizować happeningów by zachęcać panów do diagnostyki. Ja mogę całkiem prywatnie zachęcić partnera, brata czy ojca ale co mnie obchodzi narząd Kowalskiego?

Dlaczego nie ma panów, którzy na ulicy rozdają ulotki o regularnej cytologii? Musisz zdać sobie sprawę, że w Polsce ilość kobiet, które regularnie poddają się badaniom jest zatrważająco niska. Znam kilka pań, które fotel ginekologa zobaczyły dopiero w sytuacji stwierdzenia ciąży. Może to być Twoja ciocia, babcia lub bliska koleżanka.

Ludzie takie rzeczy mają generalnie w miejscu, w którym kończą się plecy więc nagły bulwers dotyczący aborcji bawi mnie niezmiernie.

Powiem tak - jakieś kilka lat temu przechodziłam przez park wieczorem bo to była jedna droga prowadząca na przystanek. Mijałam wielu ludzi, którzy nie zwrócili na mnie uwagi mimo tego, że krok w krok za mną szedł mężczyzna w kapturze. Przyśpieszałam kroku - on również przyśpieszał. Mijałam wielu mężczyzn, żaden nie zwrócił na to uwagi. Nie da się opisać co wtedy przeżywałam. Dopiero obcy facet, na oko koło 30stki podszedł do mnie i powiedział, że przeprasza za spóźnienie po czym odprowadził na przystanek i czekał, aż wsiądę do autobusu. Nieznajomy zniknął. Póki jest taka znieczulica i mamtowdupizm będą bawić mnie komentarze o wyższości zygoty nade mną bo gdy zostanę zgwałcona i uda mi się wyjść cało z tej sytuacji będę miała głęboko w poważaniu co teoretycy mają mi do powiedzenia.
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-04, 22:09   #2743
andrzejwyluzowany
Raczkowanie

Cytat:
Już widzę, jak, by potwierdzić w realu swój poglądy, oddajesz dobrowolnie i na własne życzenie szpitalowi tę kasę za złamaną na nartach i za darmo leczoną w Polsce nogę...
Toby dopiero był sprawdzian poglądów.
Ale to nie na temat.
Oczywiście, że nie oddam. Daja to biorę. Dlatego system jest zły. Trzeba go zmienić, żebym leczył sie za swoję albo za pomoc ludzi, a nie haracze.
Stary 2015-06-04, 22:11   #2744
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Szkoda, że kapitalistyczne Chiny stają się potęgą świata, szkoda, ze do Ameryki zjeżdzał sie cały świat w okresie kapitalizmu. Ciekawe też czemu te kapitalistyczne azjatyckie państwa się tak rozwinęly... No tak, tam taka bieda... Lepsza Korea północna, Związek Radziecki i najlepiej komuna. Gratuluję znajomości ekonomii. Najlepiej zwiększmy pensję ustawowo do 3 tys. netto. Już jest jeden, który tak głosi, Szumlewicz ma na nazwisko. Może wprowadźmy raj na Ziemii... Dobrobyt się bierze z pracy, a ludzie pracują wtedy, gdy mają dogodne warunki, a nie podatek 70 %. Z resztą, co ja będę na babskim forum tłumaczył ekonomię....
Jaki jest procent ludzi skrajnie ubogich w Chinach? Tak tylko pytam.

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-04, 22:13   #2745
andrzejwyluzowany
Raczkowanie

Cytat:
Pewne rzeczy nie są mierzalne, nie da sie zrobić statystyk.
Pisze o konkretnej grupie kobiet, nie o wszystkich, ale owszem, uwazam ze nie wykazuja sie rozsadkiem, wiec nie powinny byc pytane o zdanie.

Dlaczego nie -
-jak facet sie nie zgodzi to co, ma kobieta nosic te ciaze, niszczyc zdrowie i psychike, rodzic, wychowywac? Nie.
- jak on chce, a ona nie, to co, przywiazujemy do fotela i skrobiemy?
- pieniadze sa wyciagane po polowie z portfela kobiety i mezczyzny, kara jest ponoszona po rowno, skoro oboje sie nie zabezpieczyli, to nie jest jakis spisek przeciwko ojcom
- faceci nie sa w ciazy, wiec ich to nie dotyczy faktycznie

Tak, mam prawo decydowac o twojej prostacie, ale nie jest ona kwestia debaty, nikt mnie nie pyta o zdanie na ten temat. Ale dobrze, ze go poruszasz, denerwuje mnie ten kult posylania coraz mlodszych dziewczynek coraz czesciej do gina, chce zadoscuczynienia, chlopcy odkad skoncza 10 lat maja co pol roku spuszczac spodnie i nastawiac tylka, takie jest moje zdanie i mam prawo o tym decydowac - podoba Ci sie ten pomysl?

Demokracja pokazuje wlasnie swoje wady w tych kwestiach i uwazam, ze powinno sie robic pewne wyjatki w jej stosowaniu. Np. emeryci nie powinni narzucac prawa pracy ludziom pracujacym, rownie wiele do powiedzenia w tej kwestii maja Eskimosi i Indianie.
Miej zdanie jakie chcesz. Nic mi do tego. Mogę się z nim nie zgadzać, ale to inna bajka.

Najlepiej zrobić państwo komunistyczne. Szkoda tylko, że tak uwielbiany przez częśc feministek system (lub zalążek tego sytemu) zawsze był zarządzany przez mężczyzn . Uważam, że zarówno demokracja jak i narzucanie komuś czegoś jest złe. Jestem za tym, żeby ludzie mieli wolność wyboru. Wolność wyboru typu wyjątek dla aborcji, niech mężczyźni płacą, ale ja głosuje, żeby zmniejszyć pieniądze na refundowanie badań prostaty już ok to dla mnie dupa nie wolność.
Stary 2015-06-04, 22:13   #2746
kalincia
BAN stały

Cytat:
Oczywiście, że nie oddam. Daja to biorę. Dlatego system jest zły. Trzeba go zmienić, żebym leczył sie za swoję albo za pomoc ludzi, a nie haracze.
To odp... się, hipokryto, od kobiet, które chcą aborcji za darmo skoro za noge kasy nie dasz. Twoja zlamana noga w mniejszym stopniu ci zniszczy życie niż niechciana ciąża i dziecko.
Stary 2015-06-04, 22:17   #2747
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Miej zdanie jakie chcesz. Nic mi do tego. Mogę się z nim nie zgadzać, ale to inna bajka.

Najlepiej zrobić państwo komunistyczne. Szkoda tylko, że tak uwielbiany przez częśc feministek system (lub zalążek tego sytemu) zawsze był zarządzany przez mężczyzn . Uważam, że zarówno demokracja jak i narzucanie komuś czegoś jest złe. Jestem za tym, żeby ludzie mieli wolność wyboru. Wolność wyboru typu wyjątek dla aborcji, niech mężczyźni płacą, ale ja głosuje, żeby zmniejszyć pieniądze na refundowanie badań prostaty już ok to dla mnie dupa nie wolność.
nie komunistyczne, tylko demokrację bezpośrednią, gdzie bezpośrednia znaczy - w referendum głosują wyłącznie osoby zainteresowane
demokracja nie dziala, kiedy najwieksza grupa glosujacych jest calkowicie poza omawianymi problememami
Stary 2015-06-04, 22:18   #2748
andrzejwyluzowany
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
Jaki jest procent ludzi skrajnie ubogich w Chinach? Tak tylko pytam.
Bardzo duży. Z resztą nie ma się dziwić, skoro Chińczycy żyli przez dziesięciolecia w takim ustroju. Jednak drastycznie rośnie bogactwo Chin. Dzięki temu nieszczęsnemu kapitalizmowi dziesiątki milonów ludzi wydostało się z biedy w ostanich latach i stali się klasą średnią. Gdyby nie ten wredny kapitalizm to dalej by pracowali na zabitych dechami wiochach mając ledwo co do garnka włożyć. A tak ciągną do metropoli i budują Chińską potęge gospodarczą.
Stary 2015-06-04, 22:19   #2749
201705042038
Konto usunięte

Cytat:
nie komunistyczne, tylko demokrację bezpośrednią, gdzie bezpośrednia znaczy - w referendum głosują wyłącznie osoby zainteresowane
demokracja nie dziala, kiedy najwieksza grupa glosujacych jest calkowicie poza omawianymi problememami
Czyli jak by to miały wyglądać? Do urn z zaświadczeniem od ginekologa?
Ja też ubolewam, że tyle osób marnuje swoje prawo głosu, no ale cóż...
201705042038 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-04, 22:20   #2750
andrzejwyluzowany
Raczkowanie

Cytat:
To odp... się, hipokryto, od kobiet, które chcą aborcji za darmo skoro za noge kasy nie dasz. Twoja zlamana noga w mniejszym stopniu ci zniszczy życie niż niechciana ciąża i dziecko.
Brak ci elementarnej kultury prostaczko. Leczę się za darmo, bo opłacam składki jak mądrze zauważyła Shanaya. Opłacam składki, bo mnie państwo do tego zmusza i nie mam wyjścia. Jestem za tym, żeby pańśtwo nie zabierało pieniędzy i żebym mógł faktycznie leczyć się za swoje, a feministki za swoje poddawać się aborcji. Już rozumiesz?
Stary 2015-06-04, 22:23   #2751
201605090949
Konto usunięte

Cytat:
201605090949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-04, 22:23   #2752
andrzejwyluzowany
Raczkowanie

Cytat:
Ale demokracja bezspośrednia to nie tylko aborcja. Żyjemy w społeczeństwie, które niesie za sobą pewne wartości. Ustaliliśmy np. że mamy takie i takie święta itd. itp. Nie ma zupełnej wolności. Tak samo mężczyźni mogą kształtować te wartości i np. zarządzić demokratycznie (wraz z kobietami), że aborcja jest zła i płód jest wartością, którą chcemy bronić. Chcesz im zabrać prawo demokratycznego wyboru? Czy piszesz tylko tak o demokracji, a w rzeczywistości wprowadzisz demokracje tak gdzie wygodnie, a tam gdzie ci nie pasuje to najlepiej dyktaturę? Ja uważam, że ludzie powinni mieć wybór, a wtedy ani demokracja ani dyktatura nie jest dobra.
Stary 2015-06-04, 22:25   #2753
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez anna87 Pokaż wiadomość
Czyli jak by to miały wyglądać? Do urn z zaświadczeniem od ginekologa?
Ja też ubolewam, że tyle osób marnuje swoje prawo głosu, no ale cóż...
Do urn z dowodem osobistym, ze jestes kobietą w wieku od 18 (pelnoletnosc) do nawet niech to bedzie 60 lat, czyli poprzedni wiek emerytalny.
W sprawie prawa pracy do urn z dowodem, ze jestes przed wiekiem emerytalnym, a jak po to zaswiadczenie, ze pracujesz.
W sprawie prostaty - z dowodem osobistym, ze jestem facetem.
w sprawie cesarki na zyczenie/znieczulenia przy porodzie itd. - z dowodem osobistym, ze jestes kobietą.

I tyle, zadnych zabaw z badaniami, az tak rygorystycznym byc nie trzeba.
Stary 2015-06-04, 22:27   #2754
kahoko hino
Zakorzenienie

andrzeju, rozumiem, że Twój umysł jest binarny - albo kapitalizm, albo komuna. ale świat tak nie wygląda. im szybciej to zrozumiesz, tym lepiej dla Ciebie.

a propos znieczulicy w Polsce versus w innych miejscach: mieszkam w Londynie. mamy psiaki, normalne w rozmiarze, owczarek niemiecki, beauceron i husky. bawiłam się z jednym z nich w ogrodzie, pech chciał, że źle się zgrałyśmy i suka złapała zębami moje przedramie, nie zabawkę (za szybka byłam ) - od tygodnia mam sińce na ręce jakby mnie ktoś pogrzebaczem lał. Dwa dni temu w metrze pewien facet to zauważył i zapytał (!!!) czy coś mi się stało i potrzebuję pomocy.

czuję się tu dużo pewniej jako kobieta i jako przyszła matka. planuję ciążę z moim partnerem (w przeciągu kilku lat) i wiem, że jestem bezpieczna, że jeśli dziecko będzie chore, albo moje zdrowie będzie zagrożone, to aborcja zostanie przeprowadzona bez kiwnięcia palcem. I to powoduje, że tu chcę mieć to dziecko - w Polsce bałam się, że plan na wesołą rodzinę skończy się tragedią, bo lekarz miał klauzulę sumienia i musiałam urodzić
kahoko hino jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-04, 22:30   #2755
andrzejwyluzowany
Raczkowanie

Cytat:
Do urn z dowodem osobistym, ze jestes kobietą w wieku od 18 (pelnoletnosc) do nawet niech to bedzie 60 lat, czyli poprzedni wiek emerytalny.
W sprawie prawa pracy do urn z dowodem, ze jestes przed wiekiem emerytalnym, a jak po to zaswiadczenie, ze pracujesz.
W sprawie prostaty - z dowodem osobistym, ze jestem facetem.
w sprawie cesarki na zyczenie/znieczulenia przy porodzie itd. - z dowodem osobistym, ze jestes kobietą.

I tyle, zadnych zabaw z badaniami, az tak rygorystycznym byc nie trzeba.
Czyli ci których coś dotyczy będą mogli decydować jak ma wyglądać życie tych, których to nie dotyczy. Genialnie to wymysłiłaś! Gratluję. Chorzy na raka będe za tym, żeby pakować miliardy w leczenie na raka (oczywiście za pieniądze wszystkich), chorzy na prostatę będą za tym, żeby ładować miliardy na leczenie prostaty (oczywiście za pieniądze wszystkich), kobiety w wieku porodowym będa za tym, żeby budować porodówki (za kasę wszystkich). System śmiech na sali... Zgłoś to do kogoś, może ktoś to ropropaguje i będzie kupa śmiechu. To chyba najgorsza forma demokracji o jakiej słyszałem. Jeszcze niech bezrobotni głosują o wysokości socjalu .
Stary 2015-06-04, 22:32   #2756
kalincia
BAN stały

Cytat:
Brak ci elementarnej kultury prostaczko. Leczę się za darmo, bo opłacam składki jak mądrze zauważyła Shanaya. Opłacam składki, bo mnie państwo do tego zmusza i nie mam wyjścia. Jestem za tym, żeby pańśtwo nie zabierało pieniędzy i żebym mógł faktycznie leczyć się za swoje, a feministki za swoje poddawać się aborcji. Już rozumiesz?
Skoro każdy opłaca składki, zmuszony do tego, jak ty, to czemu nie można opłacić z nich choćby darmowej antykoncepcji, jeśli nie aborcji? A nogę złamaną przy uprawianiu przyjemności jazdy na nartach już tak? Czyż nie prościej zakazać jeździć? Żeby ci niejeżdżący nie musieli płacić za jeżdżących leczenie, w razie czego?

Wracając do tematu. Zmiana ustawy niczego nie zmieni, bez refundacji aborcji. Niczego nie zmieni w stanie faktycznym. Ci, których na to stać, tak samo łatwo i bez problemu sobie ciążę usuną jak i teraz, ci, których nie stać - nie usuną.
Stary 2015-06-04, 22:32   #2757
andrzejwyluzowany
Raczkowanie

Cytat:
andrzeju, rozumiem, że Twój umysł jest binarny - albo kapitalizm, albo komuna. ale świat tak nie wygląda. im szybciej to zrozumiesz, tym lepiej dla Ciebie.

a propos znieczulicy w Polsce versus w innych miejscach: mieszkam w Londynie. mamy psiaki, normalne w rozmiarze, owczarek niemiecki, beauceron i husky. bawiłam się z jednym z nich w ogrodzie, pech chciał, że źle się zgrałyśmy i suka złapała zębami moje przedramie, nie zabawkę (za szybka byłam ) - od tygodnia mam sińce na ręce jakby mnie ktoś pogrzebaczem lał. Dwa dni temu w metrze pewien facet to zauważył i zapytał (!!!) czy coś mi się stało i potrzebuję pomocy.

czuję się tu dużo pewniej jako kobieta i jako przyszła matka. planuję ciążę z moim partnerem (w przeciągu kilku lat) i wiem, że jestem bezpieczna, że jeśli dziecko będzie chore, albo moje zdrowie będzie zagrożone, to aborcja zostanie przeprowadzona bez kiwnięcia palcem. I to powoduje, że tu chcę mieć to dziecko - w Polsce bałam się, że plan na wesołą rodzinę skończy się tragedią, bo lekarz miał klauzulę sumienia i musiałam urodzić
Jakbyś interesowała się ekonomią to byś wiedziała, że w Wielkiej Brytani biurokracja i socjalizm jest mniejszy niż w Polsce. Zaskakujące, wiem, ale tak jest faktycznie.
Stary 2015-06-04, 22:33   #2758
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Ale demokracja bezspośrednia to nie tylko aborcja. Żyjemy w społeczeństwie, które niesie za sobą pewne wartości. Ustaliliśmy np. że mamy takie i takie święta itd. itp. Nie ma zupełnej wolności. Tak samo mężczyźni mogą kształtować te wartości i np. zarządzić demokratycznie (wraz z kobietami), że aborcja jest zła i płód jest wartością, którą chcemy bronić. Chcesz im zabrać prawo demokratycznego wyboru? Czy piszesz tylko tak o demokracji, a w rzeczywistości wprowadzisz demokracje tak gdzie wygodnie, a tam gdzie ci nie pasuje to najlepiej dyktaturę? Ja uważam, że ludzie powinni mieć wybór, a wtedy ani demokracja ani dyktatura nie jest dobra.
Tak, jako czlowiek inteligentny moge wyznaczyc, gdzie narod powinien moc sam sobie ulozyc zycie (prawa i obowiazki obywateli), a gdzie jest potrzebny wylacznie rzad (kwestie bezpieczenstwa). Nie widze w tym nic zlego, zeby ludzie sami mogli sie przez referenda wypowiedziec, jak widza kwestie moralne i organizacyjne ich prywatnego zycia, a jednoczesnie zeby rzad zajmowal sie cala reszta, jak obecnie.
Stary 2015-06-04, 22:34   #2759
andrzejwyluzowany
Raczkowanie

Cytat:
Skoro każdy opłaca składki, zmuszony do tego, jak ty, to czemu nie można opłacić z nich choćby darmowej antykoncepcji, jeśli nie aborcji? A nogę złamaną przy uprawianiu przyjemności jazdy na nartach już tak? Czyż nie prościej zakazać jeździć? Żeby ci niejeżdżący nie musieli płacić za jeżdżących leczenie, w razie czego?

Wracając do tematu. Zmiana ustawy niczego nie zmieni, bez refundacji aborcji. Niczego nie zmieni w stanie faktycznym. Ci, których na to stać, tak samo łatwo i bez problemu sobie ciążę usuną jak i teraz, ci, których nie stać - nie usuną.
Kolejny raz napiszę, że jestem za wolnością. Chcesz aborcje to proszę, chcesz narty to jeździj, ale za swoje.
Stary 2015-06-04, 22:34   #2760
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Czyli ci których coś dotyczy będą mogli decydować jak ma wyglądać życie tych, których to nie dotyczy. Genialnie to wymysłiłaś! Gratluję. Chorzy na raka będe za tym, żeby pakować miliardy w leczenie na raka (oczywiście za pieniądze wszystkich), chorzy na prostatę będą za tym, żeby ładować miliardy na leczenie prostaty (oczywiście za pieniądze wszystkich), kobiety w wieku porodowym będa za tym, żeby budować porodówki (za kasę wszystkich). System śmiech na sali... Zgłoś to do kogoś, może ktoś to ropropaguje i będzie kupa śmiechu. To chyba najgorsza forma demokracji o jakiej słyszałem. Jeszcze niech bezrobotni głosują o wysokości socjalu .
Ale choroby dotyczą wszystkich ludzi, nie wiesz tego?

Skoro nie dotyczy to nie dotyczy, jakim cudem na to na nich wplywac?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości