|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
| Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce? | |||
| tak |
|
501 | 71,57% |
| nie |
|
199 | 28,43% |
| Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2731 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Aborcja
Cytat:
|
|
|
|
|
#2732 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale dlaczego ja mam ponosić koszty zarówno socjalu jak i aborcji? Nie chcę ponosić ani tego ani tego. Ty chcesz mnei z kolei do tego zmusić i obrabować. |
|
|
|
|
#2733 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Bzdura. Nie chcę niczego zabraniać. Dopisujesz sobie mój tekst do tego, co chciałbyś przeczytać, żeby pasowalo do tego, co chcesz napisać. Napisałam, co JA wybieram i co RADZĘ innym. Cóż nie traktowałabym aborcji jako jedynej ewentualności zapobiegania dziecku, skoro są prostsze, tańsze i mniej niebezpieczne metody. Ale o zabranianiu nikomu mowy nie było. |
|
|
|
|
#2734 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie, nie podzielę się, bo Cię nie lubię |
|
|
|
|
#2735 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2736 | |
|
Raczkowanie
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;5164144 7]Tylko weź pod uwagę, że często te kobiety też płacą składki zdrowotne więc dlaczego odmówić im tej możliwości, jeśli co miesiąc potrącone ma środki na służbę zdrowia? To nie jest tak, że andrzejowi na siłę są wydzierane pieniądze. [/QUOTE]
Tu akurat się w pełni zgodzę z Tobą. Ogólnie uważam, że gdyby nie zabierać nikomu to problem by się rozwiązał, bo by nie było dylematów typu na co mamy wydawać i kto ma mieć prawo do czegoś. Każdy by płacił sam lub z pomocą fundacji np. feministycznych, które zbierały by na aborcję. Co do kwesti leczenia prostaty to mężczyźni nie chcą zabierać głosu kobietom w tej tematycę. Dlatego nie rozumiem dlaczego mamy zabierać prawo głosu mężczyznom w sprawie aborcji tym bardziej, że często właśnie chodzi o pieniądze. Mówimy cały czas o demokracji. W innym wypadku problemu by nie było. ---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#2737 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
I naprawdę nie widzę sensu gloryfikować wszelkich _stereotypowo_ męskich cech. [1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;5164112 2]Ależ oczywiście, że chodzi im o moją macicę. Chodzi im o wydanie na świat mitycznego dziecka, którego na oczy nie zobaczą i podbudują swoje ego. Ich nie będzie interesować, czy przepełniona traumą po porodzie niechcianego dziecka i po 9 miesiącach oddam malucha do adopcji albo w nocy zostawię w oknie życia i powieszę się w pobliskim lesie. To nie jest przecież istotne.[/QUOTE] To nie do końca tak. To jest podobna (chociaż nie tak 1:1) dyskusja, jak z karami fizycznymi wobec dzieci. Jedni twierdzą, że to powinien być wybór rodziców, jak należy dziecko wychować. Drudzy są przeciwni, nie dlatego, że tak lubią ograniczać cudzą wolność (chociaż są i tacy), ale dlatego, że uważają to za niemoralne wobec dziecka. Równie dobrze można by mówić o prawie wyboru dot. kradzieży itd. Natomiast ja uważam, że zapominanie w tej dyskusji o, nieraz bardzo trudnej, sytuacji kobiety, też jest nie do pomyślenia. Cytat:
Kobieta ma prawo mieć takie poglądy, naprawdę, nie musi być tylko i wyłącznie zajadłą feministką z racji swojej płci. I naprawdę jest sporo kobiet nie związanych ze środowiskiem RM i w wieku produkcyjnym, które nie uważają aborcji za nic fajnego. |
||
|
|
|
#2738 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2739 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2740 |
|
BAN stały
|
Już widzę, jak, by potwierdzić w realu swój poglądy, oddajesz dobrowolnie i na własne życzenie szpitalowi tę kasę za złamaną na nartach i za darmo leczoną w Polsce nogę...
Toby dopiero był sprawdzian poglądów. Ale to nie na temat. |
|
|
|
#2741 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Pisze o konkretnej grupie kobiet, nie o wszystkich, ale owszem, uwazam ze nie wykazuja sie rozsadkiem, wiec nie powinny byc pytane o zdanie. Dlaczego nie - -jak facet sie nie zgodzi to co, ma kobieta nosic te ciaze, niszczyc zdrowie i psychike, rodzic, wychowywac? Nie. - jak on chce, a ona nie, to co, przywiazujemy do fotela i skrobiemy? - pieniadze sa wyciagane po polowie z portfela kobiety i mezczyzny, kara jest ponoszona po rowno, skoro oboje sie nie zabezpieczyli, to nie jest jakis spisek przeciwko ojcom - faceci nie sa w ciazy, wiec ich to nie dotyczy faktycznie Tak, mam prawo decydowac o twojej prostacie, ale nie jest ona kwestia debaty, nikt mnie nie pyta o zdanie na ten temat. Ale dobrze, ze go poruszasz, denerwuje mnie ten kult posylania coraz mlodszych dziewczynek coraz czesciej do gina, chce zadoscuczynienia, chlopcy odkad skoncza 10 lat maja co pol roku spuszczac spodnie i nastawiac tylka, takie jest moje zdanie i mam prawo o tym decydowac - podoba Ci sie ten pomysl? Demokracja pokazuje wlasnie swoje wady w tych kwestiach i uwazam, ze powinno sie robic pewne wyjatki w jej stosowaniu. Np. emeryci nie powinni narzucac prawa pracy ludziom pracujacym, rownie wiele do powiedzenia w tej kwestii maja Eskimosi i Indianie. |
|
|
|
|
#2742 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dlaczego nie ma panów, którzy na ulicy rozdają ulotki o regularnej cytologii? Musisz zdać sobie sprawę, że w Polsce ilość kobiet, które regularnie poddają się badaniom jest zatrważająco niska. Znam kilka pań, które fotel ginekologa zobaczyły dopiero w sytuacji stwierdzenia ciąży. Może to być Twoja ciocia, babcia lub bliska koleżanka. Ludzie takie rzeczy mają generalnie w miejscu, w którym kończą się plecy więc nagły bulwers dotyczący aborcji bawi mnie niezmiernie. Powiem tak - jakieś kilka lat temu przechodziłam przez park wieczorem bo to była jedna droga prowadząca na przystanek. Mijałam wielu ludzi, którzy nie zwrócili na mnie uwagi mimo tego, że krok w krok za mną szedł mężczyzna w kapturze. Przyśpieszałam kroku - on również przyśpieszał. Mijałam wielu mężczyzn, żaden nie zwrócił na to uwagi. Nie da się opisać co wtedy przeżywałam. Dopiero obcy facet, na oko koło 30stki podszedł do mnie i powiedział, że przeprasza za spóźnienie po czym odprowadził na przystanek i czekał, aż wsiądę do autobusu. Nieznajomy zniknął. Póki jest taka znieczulica i mamtowdupizm będą bawić mnie komentarze o wyższości zygoty nade mną bo gdy zostanę zgwałcona i uda mi się wyjść cało z tej sytuacji będę miała głęboko w poważaniu co teoretycy mają mi do powiedzenia. |
|
|
|
|
#2743 |
|
Raczkowanie
|
Oczywiście, że nie oddam. Daja to biorę. Dlatego system jest zły. Trzeba go zmienić, żebym leczył sie za swoję albo za pomoc ludzi, a nie haracze.
|
|
|
|
#2744 | |
|
zuy mod
|
Cytat:
|
|
|
#2745 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Najlepiej zrobić państwo komunistyczne. Szkoda tylko, że tak uwielbiany przez częśc feministek system (lub zalążek tego sytemu) zawsze był zarządzany przez mężczyzn . Uważam, że zarówno demokracja jak i narzucanie komuś czegoś jest złe. Jestem za tym, żeby ludzie mieli wolność wyboru. Wolność wyboru typu wyjątek dla aborcji, niech mężczyźni płacą, ale ja głosuje, żeby zmniejszyć pieniądze na refundowanie badań prostaty już ok to dla mnie dupa nie wolność.
|
|
|
|
|
#2746 |
|
BAN stały
|
To odp... się, hipokryto, od kobiet, które chcą aborcji za darmo skoro za noge kasy nie dasz. Twoja zlamana noga w mniejszym stopniu ci zniszczy życie niż niechciana ciąża i dziecko.
|
|
|
|
#2747 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
demokracja nie dziala, kiedy najwieksza grupa glosujacych jest calkowicie poza omawianymi problememami |
|
|
|
|
#2748 |
|
Raczkowanie
|
Bardzo duży. Z resztą nie ma się dziwić, skoro Chińczycy żyli przez dziesięciolecia w takim ustroju. Jednak drastycznie rośnie bogactwo Chin. Dzięki temu nieszczęsnemu kapitalizmowi dziesiątki milonów ludzi wydostało się z biedy w ostanich latach i stali się klasą średnią. Gdyby nie ten wredny kapitalizm to dalej by pracowali na zabitych dechami wiochach mając ledwo co do garnka włożyć. A tak ciągną do metropoli i budują Chińską potęge gospodarczą.
|
|
|
|
#2749 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja też ubolewam, że tyle osób marnuje swoje prawo głosu, no ale cóż... |
|
|
|
|
#2750 |
|
Raczkowanie
|
Brak ci elementarnej kultury prostaczko. Leczę się za darmo, bo opłacam składki jak mądrze zauważyła Shanaya. Opłacam składki, bo mnie państwo do tego zmusza i nie mam wyjścia. Jestem za tym, żeby pańśtwo nie zabierało pieniędzy i żebym mógł faktycznie leczyć się za swoje, a feministki za swoje poddawać się aborcji. Już rozumiesz?
|
|
|
|
#2751 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2752 |
|
Raczkowanie
|
Ale demokracja bezspośrednia to nie tylko aborcja. Żyjemy w społeczeństwie, które niesie za sobą pewne wartości. Ustaliliśmy np. że mamy takie i takie święta itd. itp. Nie ma zupełnej wolności. Tak samo mężczyźni mogą kształtować te wartości i np. zarządzić demokratycznie (wraz z kobietami), że aborcja jest zła i płód jest wartością, którą chcemy bronić. Chcesz im zabrać prawo demokratycznego wyboru? Czy piszesz tylko tak o demokracji, a w rzeczywistości wprowadzisz demokracje tak gdzie wygodnie, a tam gdzie ci nie pasuje to najlepiej dyktaturę? Ja uważam, że ludzie powinni mieć wybór, a wtedy ani demokracja ani dyktatura nie jest dobra.
|
|
|
|
#2753 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
W sprawie prawa pracy do urn z dowodem, ze jestes przed wiekiem emerytalnym, a jak po to zaswiadczenie, ze pracujesz. W sprawie prostaty - z dowodem osobistym, ze jestem facetem. w sprawie cesarki na zyczenie/znieczulenia przy porodzie itd. - z dowodem osobistym, ze jestes kobietą. I tyle, zadnych zabaw z badaniami, az tak rygorystycznym byc nie trzeba. |
|
|
|
|
#2754 |
|
Zakorzenienie
|
andrzeju, rozumiem, że Twój umysł jest binarny - albo kapitalizm, albo komuna. ale świat tak nie wygląda. im szybciej to zrozumiesz, tym lepiej dla Ciebie.
a propos znieczulicy w Polsce versus w innych miejscach: mieszkam w Londynie. mamy psiaki, normalne w rozmiarze, owczarek niemiecki, beauceron i husky. bawiłam się z jednym z nich w ogrodzie, pech chciał, że źle się zgrałyśmy i suka złapała zębami moje przedramie, nie zabawkę (za szybka byłam czuję się tu dużo pewniej jako kobieta i jako przyszła matka. planuję ciążę z moim partnerem (w przeciągu kilku lat) i wiem, że jestem bezpieczna, że jeśli dziecko będzie chore, albo moje zdrowie będzie zagrożone, to aborcja zostanie przeprowadzona bez kiwnięcia palcem. I to powoduje, że tu chcę mieć to dziecko - w Polsce bałam się, że plan na wesołą rodzinę skończy się tragedią, bo lekarz miał klauzulę sumienia i musiałam urodzić
|
|
|
|
#2755 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
.
|
|
|
|
|
#2756 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Wracając do tematu. Zmiana ustawy niczego nie zmieni, bez refundacji aborcji. Niczego nie zmieni w stanie faktycznym. Ci, których na to stać, tak samo łatwo i bez problemu sobie ciążę usuną jak i teraz, ci, których nie stać - nie usuną. |
|
|
|
|
#2757 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2758 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2759 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2760 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Skoro nie dotyczy to nie dotyczy, jakim cudem na to na nich wplywac? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:56.

. Uważam, że zarówno demokracja jak i narzucanie komuś czegoś jest złe. Jestem za tym, żeby ludzie mieli wolność wyboru. Wolność wyboru typu wyjątek dla aborcji, niech mężczyźni płacą, ale ja głosuje, żeby zmniejszyć pieniądze na refundowanie badań prostaty już ok to dla mnie dupa nie wolność.