|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#571 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Misja w Zambii - proszę pomóż ! - cz. II
Cytat:
Jeżeli można się przyłączyć to do kogo, tzn. na jaki adres przesłać rzeczy i na jakie konto przelać pieniążki za paczkę i ile kg max mogłabym dorzucić? (jeżeli można to nadałabym swoją jutro najpóźniej w piątek priorytetem, co by doszła do Was jak najszybciej...)Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#572 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
I strasznie fajnie że jesteś witaj,mam nadzieję,że po przeczytaniu naszej strony www.adopcjaserca.pl to już wszystko wiesz,jak nie daj znać a pomogę wysłać mozna wszystko co i naszym dzieciom i tp sie przydaje a nam zbywa,bo jak wiadomo kupowanie jest nieopłacalne(to tak formalnie dla zasady ale jaka frajda ups) Cytat:
[quote=m-r-u;5542301]Co do tłumaczeń, jeżeli macie możliwość przeskanowania/przesłania treści na maila, to oferuję swoją pomoc (ang-pl-ang), jako, że niestety przed komputerem spędzam całe dnie to mogę w tej kwestii pomagać dość na bieżąco[quote] Ja zapamietam i jakby ktos chciał z tłumaczeniem bardzo chętnie skorzystam i zeskanuję,skoro moge pomóc przy wysyłce. Cytat:
|
|||
|
|
|
#573 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja chcialam tylko napisac, ze mamy nastepna osobe na nasze spotkanie w Warszawie - Age, wiec Jolu nie bedziemy same
|
#574 |
|
Rozeznanie
|
Jaka Agę?
|
|
|
|
#575 |
|
Wtajemniczenie
|
Kolejna mame
Aga jutro sie odezwie na forum - poki co juz widzialam zdjecia i ma sliczna dziewczynke! i jest z Warszawy
|
#576 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a ty czemu nie na czacie? m-r-u tez na czat zapraszamy. |
|
|
|
|
#578 |
|
Raczkowanie
|
A ja zakupiłam dziś materiały do wyrobu biżuterii. Jak tylko je dostanę, biorę sie do roboty... Mówiłam juz MAMIE, że pójdą na allegro dla naszych dzieci... może tych uzdolnionych???
|
#579 |
|
Raczkowanie
|
"Wystarczy żeby dobrzy ludzie nic nie robili, a zło zatriumfuje ..."
Musiałam szybko zapisać, by nie zapomnieć, a to najlepsze miejsce na takie zdanie. Pewnie niektórzy z Was oglądali teraz film "Łzy słońca" - w końcu jest o naszej kochanej Afryce - ale jakże innej, mam nadzieję, że to tylko film i nie ma nic wspólnego z rzeczywistością... |
|
|
|
#580 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie!
Wasze zaangażowanie robi ogromne wrażenie i jest chyba zaraźliwe ![]() Pod moją opiekę trafił bardzo sympatyczny nastolatek. Widziałam w galerii kilkoro dzieci o nazwisku PHIRI. Ma więc liczne rodzeństwo, bliskich krewnych, albo to taki nasz "kowalski"? Czy ktoś z czytających również opiekuje się dzieckiem o tym nazwisku? Ponieważ to już duży chłopiec, myślę że radość sprawi mu rower, byłby to też praktyczny zakup, jeśli nie ma. Najlepiej chyba używany? Macie doświadczenie, możecie mi coś poradzić w tej kwestii? Pozdrawiam Andzelika |
|
|
|
#581 |
|
Raczkowanie
|
Jej, nie było mnie raptem tydzień, ciągle gdzieś mnie nosi, a tu tyle stron - mam z 10 stron do nadrobienia. Nie daję rady czytać, bo studia, obowiązki, ale nadrobię, obiecuję i spróbuję się nieco aktywniej włączyć w życie forum - choć to może być trudne...
A z tym powyższym cytatem to tak trochę wyskoczyłam jak Filip z konopii, ale napisałam jak tylko to usłyszałam na koniec filmu... Pozdrawiam Was wszystkich bardzo serdecznie, dobrej nocy życzę |
|
|
|
#582 | |
|
Raczkowanie
|
yedanna- gratuluję
![]() angela_anaconda - i Tobie też gratuluję Cytat:
|
|
|
|
|
#583 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
( swoją drogę proszę na nie wpadać bo dużo rzeczy się tam dzieje ). Ja już ostatnio posłałam cyferki do nauki, właśnie na potrzeby przedszkola. Zobaczymy jak to będzie. Fajnie gdyby siostra miała jakiegoś pracownika, który mógłby się zajmować dziećmi w przedszkolu bo sama napewno nie da rady (chociaż ja w siostre wierze ). No ale znając życie taki pracownik pewnie kosztuje. Sama nie wiem co o tym mysleć.A film ogladalam. Jeden z lepszych. Ja polecam zobaczyć Krwawy diament. Tez o Afryce. angela_anaconda gratuluje !!!!!!! |
|
|
|
|
#584 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#585 | ||
|
Zakorzenienie
|
Raz jeszcze - Gratulacje!
Fajny ten malec, minę na zdjęciu ma bardzo bojową ![]() Cytat:
Ja, a raczej my (tzn ja i mąż ) mamy pod opieka Maxona Phiri.Siostra mówiła że to bardzo popularne tam nazwisko. Ale mozliwe, że nasze dzieci sa spokrewnione. Wydaje mi sie, że jeszcze jakas szkoła ma pod opieką dziecko o tym nazwisku, chyba szkoła z Jastrzębia. Cytat:
) to ja też chętnie poczytam. Chyba jedyna możliwość to zakupic na miejscu, bo przesyłka to nie wiem jak miałaby wyglądać. A z drugiej strony nie wiem jak to jest na miejscu z rowerami a przede wszystkim czy sa przydatne.
|
|
#586 |
|
Rozeznanie
|
Jeśli chodzi o rower to ja pamiętam, że któraś z dziewczyn chciała kupić rower dla swojego podopiecznego. Ale wolała sie upewnić. I okazało się że chłopak poprosił o materac bo nie miał na czym spać. Przyznać się czyja pociecha to była
|
|
|
|
#587 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale masz racje, przypomniało mi się, że było cos takiego. I potem wywiązała sie rozmowa na ten temat, że nasze dzieci nie mają często podstawowych rzeczy i lepiej się dopytać czego potrzebują.
|
|
#588 | |
|
Raczkowanie
|
Witam Was wszystkie
i te już z dziećmi i te jeszcze czekające. Cytat:
Na spotkaniu w Jastrzębiu siostra opowiadała o chłopcu kóremu też ktoś chciał zafundować rower, ale on wybrał koc czy coś podobnego. Może najlepiej niech sam sobie wybierze co chce. No i zanim zdążyłem napisać już mnie prześcignięto. |
|
|
|
|
#589 | |
|
Wtajemniczenie
|
lapinet tu masz info o spotkaniu w Warszawie
Cytat:
|
|
#590 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A jeśli zagląda a nie pisze to serdeczne pozdrowienia. |
|
|
|
|
#591 | |||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
znowu lata po sklepach ![]() nie ma przypadków ![]() witaj Cytat:
za banknot który ponownie zostawiłeś do licytacji juz któryś raz i ktoś jeszcze nie pamiętam bardzo dziękuję Cytat:
Cytat:
![]() wielkie dzięki kochana Cytat:
Cytat:
nic dodać nic ująćCytat:
rower to chyba luksusowy towar, ale zależy gdzie kto mieszka czy są drogi przejezdne, ale na rower to raczej tak, juz zapytałam o to siostrę i czekam na odpowiedź ufff dotarłam do końca
|
|
#592 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Rowery są do kupienia i są baaaaaardzo przydatne. Świetny pomysł. Dla takiego nastoletniego chłopaka to idealny prezent. Można je kupić w miarę tanio na Kamwali tzn na targowisku w Lusace , gdzie większość sklepów prowadzą Hindusi i maja towar made in China. Oczywiście kupić można gdziekolwiek, ale tam jest tanio, a na takie potrzeby jak dojechanie do szkoły czy do sąsiedniej wioski to w zupełności wystarczy. Myśmy nieraz wozili z Lusaki do Lufubu rowery jako np zapłatę za pracę. Mogę się dowiedzieć ile teraz kosztują. Oczywiście może byc tak, że akurat On nie chce roweru, bo woli chodzić pieszo Lepiej zapytaćedit: juz wiem: średniej klasy rower kosztuje 300.000-400.000 Kwacha. A dolar teraz stoi w granicach 4000 Kwacha , więc na taki rower trzebaby wyłożyć 100 $ Mam wieści o mojej Sylvii!! Świetnie się uczy i pnie się po szczeblach kariery W Lufubu byli na wizytacji jacyś oficjele i Sylvia dawała kwiatki na powitanie. Chcieli ją zabrać ze sobą do stolicy ;-))) dobrze ,że się nie dała
|
|
|
|
|
#593 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
np. wczoraj ustaliliśmy, że robimy paczkę na święta - i wysyłamy ją (jeśli się sprężymy) już przy okazji tego spotkania. czyli: na spotkanie proszę zabrać także rzeczy do paczki + kasę na nią ;> paczka priorytetowa (!) 20 kg kosztuje 475 zł, więc 23,75 zł kilogram (lżejsza paczka = więcej zł za kg, nie wiem ile kg nam wyjdzie) więc: jak ktoś ma rzeczy do wysłania NA ŚWIĘTA, to zapraszam to TEJ paczki, a kto ma rzeczy które mogą dojść na wiosnę, to Nutka zaprasza do wysyłania tych rzeczy do jej paczek :) Na czacie padło m.in. hasło o założeniu biblioteki w Mpanshya, zatem potrzebujemy książek w języku angielskim. Ja już 4 książki wysłałem do Nutki, pewnie jeszcze jakieś pozbieram, i jak Wy macie w domu jakieś to też przemyślcie temat ;) Wczoraj mój znajomy sprawdził w hurtowni - ma książki z literaturą klasyczną z serii Penguin po 7,80 zł - zaoferował się, że może kupić (zasponsorować) ich z 10 sztuk, ale różnych tytułów jest ze 25 (dziś-jutro ma zrobić zdjęcie, to wybierzemy te tytuły). A może byśmy zrobili zrzutkę i kupiłby każdego tytułu po jednej? Pomyślcie. Zajrzyjcie też do bibliotek w Waszych miastach. Sporo bibliotek sprzedaje książki, tzn. stoi taki regał zaraz przy wejściu, z napisem "książki po 1 zł", a czasem nawet "dary od czytelników" (czytaj: darmowe). Warto poszukać, czasem trafiają się książki po angielsku. Czasem są nowe. Nawet można porozmawiać z panią bibliotekarką, może mają jakieś książki na zbyciu, a może z kolejnych darów od czytelników odda jakąś książkę na misję?
|
|
#594 | ||||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
dzięki Cytat:
Zupełnie nie wiem natomiast, jak się zabrać za rower, tak jak Ty sądzę że najlepiej tam, w Zambii kupić. Wykombinowałam, że zawsze to jakiś środek transportu jest, mógłby coś podwieźć, zawieźć, "skoczyć po piwo" i parę groszy za przysługę by dostał. Nie znam jednak tamtejszych realiów, moje rozumowanie może być całkowicie błędne, a chłopiec za ten rower zostanie np. pobity. Cytat:
![]() Cytat:
Różne są sytuacje, może rzeczywiście koc czy materac był potrzebniejszy, jeśli chłopiec wyjeżdżał do szkoły. |
||||
|
|
|
#595 |
|
Zakorzenienie
|
angela pow. mukashana odpowiedziała ci odnośnie roweru, a moze on juz ma ?
Rock a musicie priorytetem wysyłać, siostra zemdleje jak zobaczy że chcecie dać poczcie tyle forsy ale nie wtrącam się jak MAMA muszę zapytać po prostu nie gniewajcie siędr Bertrand potwierdził swoja obecność w niedzielę o paczce też mu powiedziałam ![]() no i jakby ktoś zasłabł z wrażenia to pomoc medyczna będzie na miejscu
|
#596 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jak się zabrać? Zwyczajnie. Zapytać Siostry czy wg niej to dobry pomysł akurat dla tego chłopca i czy będzie miała możliwość gdzieś taki rower kupić. Potem przesyłasz pieniązki a siostra kupuje. |
|
|
|
|
#597 |
|
Przyczajenie
|
mukashana!
Dziękuję Ci za wyczerpującą odpowiedź, mam już więc pomysł na świąteczny prezent. Jeśli nie zechce roweru trudno, odsprzeda, wymieni lub rower zostanie u siostry, myślę że się nie zmarnuje. Mam nadzieję że siostra J. nie będzie miała problemu z kupnem. Pozdrawiam A. Edytowane przez angela_anaconda Czas edycji: 2007-10-17 o 10:20 |
|
|
|
#598 |
|
Rozeznanie
|
tereska tak zarządziła :) że chce coś wysłać dla Alice na święta (zapłaci za do 5 kg), no i wtedy ktoś zapytał, czy może się dołączyć, i... :)
|
#599 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#600 |
|
Rozeznanie
|
aha - osoby z Warszawy proszę o pomoc w rozwieszaniu plakatów o spotkaniu :)
żeby dostać plakat, proszę o podawanie swojego maila na pw, albo napisanie do _MAMY_ lub jaroszani - też mają plakaty i mogą Wam wysłać (wysyłajcie .pdf) - mnie teraz nie ma do 14:30 :) plakat jest A4, czyli: otworzyć .pdf i wydrukować :) (nic nie trzeba ustawiać, zmieniać...) UWAGA: plakaty można wieszać tylko na tablicach ogłoszeń + tam gdzie pozwolą, np. w sklepie na szybie od wewnątrz, w bibliotece, na tablicy przy wodzie oligoceńskiej, itp. Wieszanie na latarniach grozi mandatem od Straży Miejskiej! edit: doszła przesyłka od Agi _MAMY_ z pocztówkami i pięęęęęknymi obrazkami - Aga, co to jest? + wyklejanki z kupek słonia ;)
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:15.

Jeżeli można się przyłączyć to do kogo, tzn. na jaki adres przesłać rzeczy i na jakie konto przelać pieniążki za paczkę i ile kg max mogłabym dorzucić? (jeżeli można to nadałabym swoją jutro najpóźniej w piątek priorytetem, co by doszła do Was jak najszybciej...)

a i czy tam sie uzywa kremow?
Moja mama MARIAM adoptowała małego SAMSONA MILANZI MUMBA. Jest on 3 -cim dzieckiem z kolei. Jego mamusia jest chora, słaba psychicznie. Jego starszy brat adoptowany jest przez Animatora, a drugi Kennedy Mumba też jest w Programie Adopcja Serca. Z ich mamusią jest nie najlepiej i dzieciaczki przylatuja co chwile do Sióstr. W najblizszym czasie Siostra prześle datę urodzenia i zdjęcie chłopca.

i te jeszcze czekające.
Czy takim dzieciom małym nóżki nie rosną szybko
To mnie tylko zmartwiło
(badania kontrolne do pracy