|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Praca grubymi nićmi szyta.
Witajcie.
Mam pewien problem z którym nie mogę sobie poradzić a nie za bardzo mam z kim o nim pogadać, liczę na Waszą pomoc i trzeźwe spojrzenie na sprawę, więc do rzeczy: Ponad dwa miesiące temu dostałam wymarzoną pracę, przedtem rok szukałam, więc to było jak zbawienie, bo mam prawie 30 lat, ciągle mieszkam z rodzicami którzy już krzywo patrzyli na to, że wiszę na ich garnuszku. Praca wydawała się być idealna jak dla mnie, własne biurko, telefon, komputer do moich obowiązków należało odbieranie telefonów, wysyłanie i odbieranie korespondencji, czasami umówienie spotkania, jedna zmiana, wolne popołudnia, święta i weekendy a i płacić chcieli za to aż zanadto, razem ze mną pracę rozpoczęła druga dziewczyna, której obowiązki były takie jak moje. Po pierwszej wypłacie byłam przeszczęśliwa, bo były trzy zera i dwójka z przodu. Cały czas była z nami dziewczyna starsza stażem z innego oddziału tej firmy, która to przygotowywała nam korespondencję do wysyłki. Wiedziałam jedynie tyle, że firma zajmuje się udzielaniem kredytów pozabankowych, więcej mnie nie interesowało, bo myślałam że nie musi. Wszystko było piękne do zeszłego tygodnia, przyjechał szef którego znałyśmy jedynie z rozmów telefonicznych, bo rekrutowała i umowę podpisywała z nami ta dziewczyna, z jego upoważnienieniem. Od pojawienia się szefa doszły nam nowe obowiązki, same musimy podpisywać te umowy, dzwonić do klientów, przedstawiać im oferty, przyjmować ich w biurze. Ogólnie by mi to nie przeszkadzało gdyby nie fakt, że ludzie ci muszą wpłacić pieniądze zanim w ogóle podpiszą jakiekolwiek dokumenty i z koleżanką same nie wiemy czy oni te pieniądze dostają, wymagane są dziwne zabezpieczenia, weksle które wszyscy ubiegający się o rzekomy, nawet najmniejszy kredyt muszą podpisać. Zaczynam się bać, bo to wszystko wydaje mi się nielegalne, a na jednej z tych umów jest mój podpis, bo szef każe podpisywać się podpisem własnym, z jego jedynie upoważnienieniem. Szkoda mi tych ludzi poza tym. Sama nie wiem co mam teraz zrobić, bardzo potrzebuję pracy ale nie takiej. Boję się, że znów będę rok bez pracy, ale za kratki też iść nie chcę. Co zrobiłybyście na moim miejscu? |
|
|
|
|
#2 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Praca grubymi nićmi szyta.
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Przeczytac te umowy zeby stwierdzic czy sa nielegalne: warunki, oprocentowanie itd. Choc chyba juz samo podpisywanie weksla dobrze nie swiadczy. Brrr nie chcialabym pracowac w chwilowkach...
|
|
#4 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tylko, że ja się na tym nie znam. Nie wiem kiedy to jest legalne a kiedy nie. Gdybym wiedziała na czym polega praca pewnie bym się na to nie zdecydowała, choć sama nie wiem. Niemniej jednak wszystko było niejako zatajone na początku. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
To kolejny argument do ukladanki: nie powinnas podpisywac ani pracowac z czyms czego nie znasz/nie rozumiesz.
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie rozumiem jak można zatrudnić się w firmie nie wiedząc nawet czym się ona zajmuje.
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Regulator reniferów
|
Cytat:
Podpisywałaś umowy, które mogą nie być legalne, rzeczywiście, nic dziwnego.
|
|
|
|
#8 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#9 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Pisałam w pierwszym poście, że na początku moja praca miała wyglądać zupełnie inaczej, podpisując umowę nie było mowy o rzeczach jakie zostały nam przedstawione teraz. Cytat:
Cytat:
PS Skąd w Was tyle jadu? Odpowiadacie mi tak, jakbym to ja była właścicielką tej firmy. |
||||
|
|
|
|
#10 |
|
Konto usunięte
|
serio nie zainteresowałas sie przy podejmowaniu pracy czym sie zajmuje firma, w której masz pracowac?
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Może udaj się do prawnika
|
|
#12 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Żeby sobie koło tyłka zrobić? |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
żeby się dowiedzieć w czym się babrasz, bo tego nawet sama nie wiesz, ba, nie ustaliłaś tego przez miesiąc pracy.
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Ale mialam na mysli to co robisz teraz a nie to co bylo przedstawiane na rozmowie o prace. Nie powinnas ani podpisywac ani 'sprzedawac' czegos, czego nie rozumiesz.
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
Ludzie są w stanie zrobić różne głupoty kiedy potrzebują pieniędzy, jak widać po 'klientach' owej firmy. Niestety.
|
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyno, prawnik nie robi krzywdy. Adwokat do którego idziesz po Twoim wyjsciu nie donosi na Ciebie do prokuratury.
Do lekarza też nie idziesz bo zachorujesz? Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości to weź umowę o pracę, dodatkowe obowiązki, przykładowa umowę pożyczki, wszelkie regulaminy, wszystko co może być istotne i idz do radcy prawnego, adwokata albo chociaż rzecznika praw konsumenta.
|
|
#18 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Choć z tymi umowami pożyczki może być problem, bo mamy monitoring w biurze z podsłuchem i z tego co wiem to jest na bieżąco przeglądany. Nie chcę aby zorientowali się, że coś wiem. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Obserwuję .
|
Nie bierz oryginałów, tylko skseruj. Skoro wykonujesz prace biurowe to na pewno w ciągu dnia kserujesz papiery pierdyliard razy. Nikt tego nie zauważy.
|
|
#20 |
|
Konto usunięte
|
Napiszę prosto z mostu: jesteś w czarnej pupie.
Nie czytasz gazet? Nie oglądasz telewizji? O takich oszustwach trąbi się od dawna. I niestety, podpisujesz umowy własnym nazwiskiem, wiej stamtąd, bo skończysz z zarzutami od prokuratora. |
|
|
|
|
#21 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Prawda jest taka że większość takich firm działa legalnie i nawet wszystko jest w umowie tylko ludzie są głupi i byle co podpisują. Etyka tylko trochę kuleje.
|
|
|
#22 | |
|
Regulator reniferów
|
Cytat:
To, że ludzie są głupi, to straszne uproszczenie. System powinien chronić jednostki, które radzą sobie słabiej, przed wykorzystaniem. Nie robi tego, pomimo faktu, że ma narzędzia - istnieją przecież przepisy, regulujące zasady udzielania kredytów i pożyczek, istnieje cała masa urzędników.
|
|
|
|
#23 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziewczyny teraz pytam tak poważnie i na chłodno. Czy mimo iż zrezygnuje z tej pracy coś może mi grozić? Umowę podpisałam tylko jedną, ale jednak już moja sygnatura gdzieś jest. W tym momencie jestem przerażona. Wiem, że nieznajomość prawa szkodzi, ale naprawdę wiem dopiero właściwie od wczoraj, że to jest nielegalne, że ci ludzie nie dostają tych pieniędzy. Myślałam, że fakt potrzebne jest to wszystko ale mimo wszystko miałam cichą nadzieję, że oni nie zostają oszukani. |
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiście że tak. Dlatego własnie dziewczyny radzą Ci konsultację z prawnikiem ![]() Podpisałaś się pod tym, a skoro już wiesz, ze to oszustwo... no to cóż.
|
|
|
|
#25 |
|
Raczkowanie
|
Ja pracowałam kiedyś w call center, musiałam namawiać ludzi na niższy abonament, z początku myślałam, że poważnie będzie niższy - wiem, wiem idiotka. No, ale w końcu po milionach wyzwisk ze strony klientów wklepałam nazwę "operatora" w internet. Szybko się dowiedziałam co i jak i jak działają. Było to oczywiście jedno wielkie oszustwo, ludzie płacili pierwszy rachunek blisko 1500zł. Umowa jako tako nie była podejrzana, głupie było to, że ludzie podpisywali wierząc przedstawicielowi na słowo i pewnie tak samo jest u ciebie. Próbowałaś szukać czegoś w internecie o tych pożyczkach? Ludzie oszukani często zakładają grupy na fb i tak dalej. Warto pamiętać, że takie firmy działają bardzo ostrożnie, takie umowy sporządza im prawnik, który wie co napisać żeby nie mieli problemów. Tak samo było u nas, byliśmy przeszkoleni, niektórych słów nie mogliśmy używać w rozmowie z klientem ponieważ były one nagrywane i moglibyśmy mieć problemy. Chodziło o namówienie, zakręcenie go tak żeby podpisał. Myślę, ze podobnie jest u ciebie - ci ludzie nie zdają sobie sprawy z tego co podpisują, nawet jeśli to czytają to nic z tego nie rozumieją, bo te umowy celowo są pisane takim zagmatwanym językiem.
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Kobieta z klasą
|
Cytat:
|
|
|
#27 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Trudno ich było namierzyć, bo wcześniej działali pod inną nazwą, obecne konto mają czyste, aż za czyste. Karena, oczywiście, że nie napiszę póki co oficjalnie nazwy firmy. W tym momencie moje dobro i bezpieczeństwo jest dla mnie najważniejsze. Przykro mi. Edytowane przez JestemTereska Czas edycji: 2016-03-01 o 07:58 |
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja zanim wyślę CV sprawdzam w internecie i na forach różne opinie o potencjalnym pracodawcy. Dziewczyny - wiele takich problemów można naprawdę uniknąć! Nie rozumiem takiego braku zdrowego rozsądku. Serio nie interesowało cię czym będziesz się zajmować? |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny bardziej biegłe w prawie/realiach administracyjnych:
A gdzie zgłosić działalność takiej firmy, żeby ją nieźle przetrzepali (i czy Autorka mogłaby to zrobić, nie narażając siebie?) - bo, abstrahując od samej sytuacji pracownika, to zawsze mi szkoda ludzi w różnych sytuacjach życiowych, których takie s*syny jak Autorki szef naciąga na grube pieniądze
|
|
|
|
|
#30 |
|
Raczkowanie
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;5659133 1]Naprawdę?
![]() Ja zanim wyślę CV sprawdzam w internecie i na forach różne opinie o potencjalnym pracodawcy. Dziewczyny - wiele takich problemów można naprawdę uniknąć! Nie rozumiem takiego braku zdrowego rozsądku. Serio nie interesowało cię czym będziesz się zajmować?[/QUOTE] Zawsze sprawdzam w internecie potencjalnego pracodawce. Wtedy nie było to tak proste, ponieważ po wpisaniu nazwy miejsca, w którym będę pracować wyskoczył tylko adres. Miejsce w którym podjęłam pracę, a sam operator jeśli chodzi o nazwę nie miało ze sobą nic wspólnego. Więc nawet nie miałam jak się domyślić. Praca była okropna, począwszy od kierownictwa po wykonywane zadanie, dosłownie wszystko było okropne. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:36.