![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Poczta polska zaginiona paczka i podrobiony podpis
Hej dziewczyny, moze ktoras z Was moze mi doradzic.
Jestem na wakacjach, zamowilam sobie do domu paczke. Zagladam dzis na strone monitorowania przesylki i okazuje sie; ze paczka (list polecony priorytetowy) zostal doreczony 29.07. Nie ma mozliwosci, zeby paczke odebral sasiad ani zaden domownik, bo nikogo nie ma w domu. Juz jedna taka sytuacja miala miejsce, ze podpis zostal podrobiony i paczka zostala zostawiona pod drzwiami - odpuscilam. Ale teraz jezeli listonosz podrobil podpis i zostawil paczke to sa dwie mozliwosci. Jak wroce do domu to paczka bedzie lezala gdzies przemoczona ze zniszczona zawartoscia lub zwyczajnie jej nie bedzie (kreci sie u Nas sporo ludzi sprzedajacych rozne ☠☠☠☠☠☠☠y i zwyczajnie ktos mogl ja zabrac). Tu moje pytanie; czy jezeli paczki nie bedzie to mam szanse odzyskac zwrot pieniedzy? I to samo jezeli paczka bedzie, ale ze zniszczona zawartoscia? (Ostatnio w moim rejonie byly ogromne ulewy) I jezeli paczka jakims cudem bedzie lezala bez uszkodzen to gdzie sie udac zeby zglosic podrobienie podpisu? Prosze o odpowiedz, dzis wracam do domu i udaje sie na poczte tylko nie wiem o co sie ubiegac. Rzecz warta jest 239 zl |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Poczta polska zaginiona paczka i podrobiony podpis
najpierw dowiedz się kto jest podpisany, że odebrał, bo jesli się okaże ze to rzeczywiście sąsiad/pani z pobliskiego sklepu lub ktoś w tym stylu to oskarżysz bez potrzeby.
Jeśli będzie tam twoje nazwisko albo gryzmoły nie wiadomo kogo a paczka będzie leżała na zewnatrz/będzie zniszczona to wtedy bym złozyła skarge na listonosza i zastrzegła sobie ze nie zyczę sobie zostawiania mi przesyłek pod drzwami i reklamacja na poczcie ze zniszczyli paczkę |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
niecnotliwa dziewica
|
Na co poczta (w najlepszym wypadku) odpisze, ze bardzo im przykro i zrobią wszystko, żeby taka sytuacja się nie powtórzyła. Niestety, ale to jest Poczta Polska, która klienta ma do tego stopnia w
![]() Aha, sytuacja miała miejsce jakoś w kwietniu a odpowiedzi na reklamację z PP nie mam do dziś ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
No wlasnie obawiam sie, ze zloze reklamacje i nic z tego nie wyjdzie, bo juz sporo sie naczytalam o takich przypadkach :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
To, ze PP olewa nas - klientów, ciepłą strugą, nie znaczy, ze można im odpuścić. ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Dam znac w jakim kierunku sprawy ida, jak bede cos wiecej wiedziec
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Life is a drink ...
|
Dojedz do domu ... i spokojnie na pocztę. Chyba, że jest to jakaś sąsiadka to możliwe, że Cie wypatruje.
![]() Masz numer nadania a więc na poczte i powiedz jaka jest sprawa. Teoretycznie (bo w praktyce wiemy jak to jest) listonosz nie powinien zostawiać żadnej przesyłki Twojemu sąsiadowi tylko powinnaś mieć zostawione awizo w skrzynce. Jeżeli na odbiorze widnieje podpis sąsiada ale podpisał się jako Ty (!!) to jest to oszustwo i podlega karze. Kodeks karny i jak najbardziej policja powinna przyjąć zgłoszenie.
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Tez mialam taka sytuacje. Czekalam na przesylke, a gdy któregos dnia wklepalam numer nadania wyskoczylo, ze odebrane i konkretna godzina.
Na infolinie poczty ciezko sie dodzwonic, wiec wysmarowałam stosownego maila, ze o tej porze bylam w pracy, a ze mieszkam sama z TŻ-tem który tez w tym czasie byl w pracy co mozemy szybko udowodnić to jestem ciekawa jaki podpis widnieje na potwierdzeniu odbioru. Poczta odpisała mi, ze dziekujemy za informacje, ze ją rozpatrzą itd. Nastepnego dnia, zadzwonil do mnie z pocztexu, ze ma juz moja przesylke i w kazdej dogodnej godzinie podjedzie. Tłumaczył sie tym, ze zostawił przesyłkę u sąsiada i jak bylam w pracy, to podjechał i odebrał, bo zapomniał, ze nie moze tak robic... Jakies sciemy ![]()
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Miałam kiedyś sytuację, że sprawdziłam status mojej przesyłki, a tam widniało, że doręczono. Zadzwoniłam ze skargą na infolinie, a tam pani powiedziała mi, że ja i tak nie mogę zgłosić skargi bo skargę może zgłosić tylko nadawca, a nie adresat.
Na szczęście chwile po tym zadzwoniła do drzwi sąsiadka z moją paczką. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Paczka lezala przez 4 dni na parapecie. Zamokla, z przemoczona zawartoscia. Byl to sprzet elektroniczny wart 239 zl. Poszlam na poczte - okazalo sie, ze listonoszka wpisala ze ma zgode na zostawienie w skrzynce, vo jest bzdura, bo dobrze wie, ze takiej zgody nie ma. Kierowniczka powiedziala, ze dzis listonoszka podjedzie i wyjasni sprawe i wyplaci odszkodowanie. Zwrocila mi 200 zl, chciala jechac po 39, ale odpuscilam i powiedzialam, ze wystarczy to 200, tlumaczyla sie i przepraszala. Powiedzialam, ze nie bede robila problemow i rozumiem, ze zlosliwie tego nie zrobila. Takze sytuacja wyjasnila sie o wiele szybciej niz sie tego spodziewalam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
niecnotliwa dziewica
|
Super, ze się wyjaśniło, tylko wiesz, dlaczego Ci tak szybko zwrócili kasę w ramach odszkodowania? żebyś nie narobiła dymu, w kwestii tego, ze ktoś - najprawdopodobniej pracownik poczty, podrobił Twój podpis na rzekomej zgodzie na zostawianie przesyłek.
To jest przestępstwo, i gdyby Ci się chciało to zgłosić, cały oddział pocztowy poniósłby o wiele większe konsekwencje, niż przeprosiny i zwrot pieniędzy.
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Nie rozumiem dlaczego listonoszka zamiast wypisać awizo, zostawila paczkę beztrosko na parapecie. Taki mały druczek, wypełnienie trwa chwilkę. Potrącają im od niedoręczonych paczek, czy jak?
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Nie podrobili podpisu na zgodzie na zostawiane przesylek, bo sami przyznali, ze takiej zgody nie ma u nich. I ze byl to blad listonoszki. Kierowniczka zadzwonila do niej i dzisiaj miala sie u mnie pojawic i wyjasnic sprawe. Przepraszala, mowila ze nie zrobila tego zlosliwie, ze wie, ze popelnila blad i nawet nie chciala ogladac rozmoczonej koperty i tego co bylo w srodku. Odpuscilam to 39zl, bo zrobilo mi sie jej szkoda, - byc moze troche postawilam sie w jej sytuacji. Moze sprzet uda mi sie naprawic - taka mam nadzieje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
niecnotliwa dziewica
|
I przez to, ze Tobie jej szkoda, pracownicy poczty uczą się, ze można oszukiwać, olewać swoją pracę i jeszcze na tym zarobią
![]() ![]()
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Raczej myślę, że ta sytuacja nauczy ją tego, żeby paczek nie zostawiać na parapetach, a nie tego żeby zostawiać każdą paczkę gdziekolwiek bez podpisu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
W jaki niby sposób listonoszka jest zarobiona 40 zł? Przecież autorka nie oddała jej paczki. Zachowała i sprzęt (który ma nadzieję naprawić) i 200 zł od listonoszki. dziwnie mi zacytowało 😐
https://m.youtube.com/watch?v=PCQs3vSJ6xA Edytowane przez jag_na Czas edycji: 2016-08-03 o 15:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
I dlaczego niby Autorka ma nadzieję, że naprawi sprzęt? Nie ona go zepsuła, kupiła nowy, uległ uszkodzeniu z winy listonoszki, która olała swoje obowiązki.
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Life is a drink ...
|
Nie wiem jak to faktycznie jest ale raz gdzieś była puszczona informacja, że awizo jest lepiej punktowane dlatego czasami Ty siedząc w domu czekając na przesyłeczkę nie widzisz listonosza a awizo:P chyba, że to był POCZTEX (kurier PP) to oni wtedy mają płacone za doręczenie DO RĘKI.
![]() |
#22 | |
dead & alive
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Jeju, ale to jest glupota. Jakies premiowanie doreczen a potracanie za awiza :/ Chociaz wiadomo jakis system musi byc, zeby doreczali te przesylki, bo z lenistwa zawsze wreczaliby awiza i mniej pracy by mieli a klienci poczty latali by po paczki na poczte. Ale jakos inaczej powinno byc to rozwiazane :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||
Life is a drink ...
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
niecnotliwa dziewica
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;63785816]Może jej się nosić tej paczki nie chciało.
![]() A na parapet sama dotarła...?
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
dead & alive
|
Bliska mi osoba pracowała na poczcie, miałam nieprzyjemność bywać wewnątrz urzędów i mają tam tablice motywacyjne niczym w korporacjach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Co do tego, ze zostawiaja awiza bez sprawdzania czy jest ktos w domu to tez przerabialam, ale to jak byl poprzedni listonosz. W domu byli wszyscy a wieczorem zawsze w skrzynce byly awiza. Listonosz sie zmienil i problem z awizami zniknal. Wszystko do tej pory bylo super, az tu taki numer mnie spotkal. Ale ciesze sie, ze sprawa juz sie wyjasnila.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miałam podobną sytuację z In-Postem. Tyle, że byłam w domu cały dzień, paczka była w doręczeniu, kuriera ni widu, a na drugi dzień jak sprawdzałam status to się okazało, że odebrałam ją dzień wcześniej ![]() Zadzwoniłam na infolinię, nikt nic nie wiedział, tyle tylko, że paczka odebrana przeze mnie. Pół godziny później przyleciał kurier i mnie przepraszał, że wczoraj już nie zdążył, ale miałby po premii za brak doręczenia, więc sobie tak zaznaczył ![]() Powtarza się to bardzo często, ale już nie dzwonię. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:01.