Świnki Morskie - Strona 89 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-01-31, 21:12   #2641
Lavi92
Zakorzenienie

Dot.: ...:::Świnki Morskie:::...

No dobra kazdy ma swoje zdanie na ten temat..ale nie kłóćcie się już!
Nie róbmy sobie problemów bo powstanie wielka wojna!
A przeciez mamy się cieszyć swoimi prosiaczkami prawda?
Stary 2008-01-31, 21:25   #2642
kasia_no87
Zakorzenienie

GG do kasia_no87 Send a message via Skype™ to kasia_no87

Cytat:
Napisane przez Mirelkaaa Pokaż wiadomość
po co mam czytać, naskoczyłas na mnie ze jestem jedynaczką i dlatego nie mysle o swinkach tylko o sobie, a im przeszkadza muzyka, potem mówisz ze to normalne bo kazdy jedynak tak ma, bo jest oczkiem w głowie rodzićów, ble ble ble... tak naprawde wogole mnie nie znasz, nie wiesz co przeszłam, jaka jestem! wniokujesz to z tego ze słuchałam głośno muzyki przy moich swinkach?! eh...
Wybacz ale zaczelo sie od tego, ze spytalas czy swinkom nie przeszkadza glosna muzyka. Po odpowiedzial, ze przeszkadza pisalysmy propozycje co mozesz zrobic zeby swinki nie cierpialy. Na kazde propozycje odpowiadalas ze sa niemozliwe do wykonania. Wniosek taki ze nie interesuje cie dobro swinek wiec chcialysmy sie dowiedziec dlaczego. Wyszlo, ze dlatego ze jestes jedynaczka

Kłoccie sie sami bo widze ze uswiadamianie mirelce ze swinkom halas przeszkadza nic nie da. Jakos po poczatkowym jej entuzjazmie bardzo watpie w to ze bedzie codziennie swinki przenosic. Przykro mi ze ci nie wierze
kasia_no87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-31, 21:25   #2643
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Judyta~ Pokaż wiadomość

Sama napisałaś, że nie słuchasz wieży i że nie wiesz czy wyjedziesz z chłopakiem ze względu na świnki - skoro nie jest to dla Ciebie priorytet i potrafisz bez tego żyć, jak teraz wspomniałaś, nie jest to żadne poświęcenie, po prostu nie zależy Ci na tym zbytnio, a Mirelka sama napisała, że muzyka i taniec jest jej pasją - nie odbieraj tego osobiście, ale po prostu są pewne nieścisłości w Twoich wypowiedziach i to nie ja chyba źle Cię zrozumiałam.
chodzi mi o znalezienie kompromisu, jesli sie nie chce z czegos rezygnowac. Mirelka nie chce rezygonowac z muzyki ok, ale moim zdaniem powinna jakos to tak powiązac bez szkody dla świnki.

Co do wieży i muzyki - ja znalazłam inne wyjscie chociazby słuchanie jej przez słuchawki i jest ok.

wakacja z chłopakiem - cóz ja z nim gralam w otwarte karty i wiedział jaki mam stosunek do moich prosiakow wiec problemow raczej nie bedzie

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-31, 21:28   #2644
Mirelkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia_no87 Pokaż wiadomość
Wybacz ale zaczelo sie od tego, ze spytalas czy swinkom nie przeszkadza glosna muzyka. Po odpowiedzial, ze przeszkadza pisalysmy propozycje co mozesz zrobic zeby swinki nie cierpialy. Na kazde propozycje odpowiadalas ze sa niemozliwe do wykonania. Wniosek taki ze nie interesuje cie dobro swinek wiec chcialysmy sie dowiedziec dlaczego. Wyszlo, ze dlatego ze jestes jedynaczka

Kłoccie sie sami bo widze ze uswiadamianie mirelce ze swinkom halas przeszkadza nic nie da. Jakos po poczatkowym jej entuzjazmie bardzo watpie w to ze bedzie codziennie swinki przenosic. Przykro mi ze ci nie wierze
tak owszem, ale potem jak pisałam, ze bede wynosic swinki to zupełnie jakbyscie tego nie czytały, tylko dalej swoje! scisze muzyke, a jak bede chciała głosniej to wtedy je wyniose.
ale ty mi znowu mówisz ze nie bede wynosic swinek bo jestem jedynaczka! co za bezsens!
Mirelkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-31, 21:35   #2645
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
nie mam gdzie sie przeniesz... a co do tego koca, to jak przykryje je kocem to cos da?
Cytat:
no to nie ma wyjścia...
Cytat:
jak juz mówiłam w innym pokoju mieszkają moi starsi i pies, w kuchni również jest pies, a łazienka jest za mała na taką wielką klatke... więc niewiem...
Cytat:
no w sumie nie zje ich... ale takie codzienne przenoszenie tez nie jest dla nich najlepsze...
Cytat:
ale przecież, młodszej siostrze czy bratu nie przeszkadzłaby muzyka gdyby nie spali, a swinki nie spią i nie gra to baaardzo głośno, tylko tak srednio, napewno nie cicho
Cytat:
ja nie uważam, ze to smieszne itd. bo ja bardzo czesto rozmawiam z moimi swinkami tak jakby mnie rozuymiały, a powiem więcej, ja wiem ze one cos tam rozumieją. jednak z muzyki nie zrezygnuje, bo jest ona moją pasją, nie wyobrazam sobie zebym mogła przestac cwiczyc itp... więc moze zaczne je wynosic
tylko tu sie doszukalam ze byc moze zaczniesz je wynosic i moje zdanie jest takie ze napisalas to na odwal sie zebyśmy dały Ci spokoj i koncze ten temat

[*] 11.09.2012
Stary 2008-01-31, 21:38   #2646
kasia_no87
Zakorzenienie

Cytat:
tak owszem, ale potem jak pisałam, ze bede wynosic swinki to zupełnie jakbyscie tego nie czytały, tylko dalej swoje! scisze muzyke, a jak bede chciała głosniej to wtedy je wyniose.
ale ty mi znowu mówisz ze nie bede wynosic swinek bo jestem jedynaczka! co za bezsens!
Ale ja ci nie mowie, ze nie bedziesz swinek wynosic bo jestes jedynaczka. Zle mnie zrozumialas. Nie bierz tego az tak do siebie. Ja ogolnie jak kogos poznaje to nie pytam sie od razu czy jest jedynakiem czy nie. Po prostu moje doswiadczenie jest takie, ze jedynacy sa raczej samolubni, bo zawsze wszystko bylo tylko dla nich, z nikim sie nie musieli dzielic. NAjczesciej mieli to co chcieli i robili to co chcieli nie liczac sie z innymi. Oczywiscie sa wyjatki. Inaczej by nie bylo reguly. Tak samo jak ponoc pedanci maja niepokolei w glowie. Jakos osobiescie o sobie tak nie mysle a jestem pedantka.

Chodzi mi o to, ze nie bardzo wierze w to ze bedziesz swinki wynosic bo widzialam jaka chetna bylas do tego na poczatku. To znaczy ze az tak ci nie zalezy i nie bedzie ci sie chcialo wynosic klatki codziennie. Takie jest moje zdanie.
Stary 2008-01-31, 21:55   #2647
Mirelkaaa
Zakorzenienie

motylku tak napisałam ze moze zaczne je wynosic, a potem kazdy post nizej pisze ze bede je wynosic a ty dalej swoje!

kasiu z tego co pisałas własnie tak wynika ze mi nie wierzysz ze bede je wynosic, a sama mi to poradziłas! rozumiem ze ty bys je wynosiła, a wnioskujesz ze ja nie bede tego robic? a to dlaczego? bo jestem jedynnaczka...
Stary 2008-01-31, 22:01   #2648
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia_no87 Pokaż wiadomość
Oczywiscie sa wyjatki. Inaczej by nie bylo reguly.
ale fajne sformuowanie

Cytat:
motylku tak napisałam ze moze zaczne je wynosic, a potem kazdy post nizej pisze ze bede je wynosic a ty dalej swoje!
my po prostu nigdy nie dojdziemy do konkluzji

Cytat:
kasiu z tego co pisałas własnie tak wynika ze mi nie wierzysz ze bede je wynosic, a sama mi to poradziłas! rozumiem ze ty bys je wynosiła, a wnioskujesz ze ja nie bede tego robic? a to dlaczego? bo jestem jedynnaczka...
albo ja nie chwytam o co chodzi albo ktos inny

[*] 11.09.2012
Stary 2008-02-01, 10:00   #2649
kasia_no87
Zakorzenienie

Cytat:
Czy ja pisze po chinsku
Stary 2008-02-01, 13:24   #2650
Mirelkaaa
Zakorzenienie

napisałas ze mi nie wierzysz ze bede wynosic te swinki bo od początku nie pałałam do tego zachwytem. poprostu szukałam innego rozwiązania...
ale ok to nie jest forum o jedynakach tylko o swinkach, więc skonczmy tą głupią kłótnie
Stary 2008-02-01, 13:53   #2651
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

http://www.animalglob.pl/product_inf...oducts_id=4583
Motylku, poczytalam na innym forum o tych sklepach internetowych i w tym znalazłam, ze maja ten pokarm, czy on rzeczywiscie taki dobry? Pewnie by trzeba spróbowac.

Potem zajrzalam na te zagraniczna strone o swinkach, to jaki super kalendarz i przypomnialo mi sie, z ekuzynka mówila, ze chyba w krosie albo Auchan w tych zoologach co mają Zuzalę byl kalndarz swinkowy za 36 zł. szkoda, ze nie wiedzialam, to bym mezowi kupila na urodziny, bo on tak swinki uwielbia
Ale mam sporo tych kalendarzy, teraz jeszcze z króliczkami dojdzie od Kasi, moze w przyszlym roku

Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ...

-Żyj!- krzyknęła Miłość
-Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995(14.12.1996)

Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi
groszek75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-01, 20:23   #2652
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez groszek75 Pokaż wiadomość
http://www.animalglob.pl/product_inf...oducts_id=4583
Motylku, poczytalam na innym forum o tych sklepach internetowych i w tym znalazłam, ze maja ten pokarm, czy on rzeczywiscie taki dobry? Pewnie by trzeba spróbowac.
Groszku jak przejrzałam skład tej karmy to wydaje mi sie bardzo oki, wiec mysle ze bedzie dla świnki odpowiedni

[*] 11.09.2012
Stary 2008-02-02, 14:22   #2653
Lavi92
Zakorzenienie

Witam
Od dziś Nepcia ma koleżankę! jeśli tylko się oswoi dodam fotki, narazie nie chcę jej stresować.
Siedzi sobie w malej klateczce obok Nepki. Taka wystraszona jeszcze
Jutro mam nadzieje będzie wielkie poznanie

Zjeździłam wszystkie zoologi w Mielcu i żaden sprzedawca nie umiał powiedzieć, który to samczyk a która samiczka..

A właśnie bo Maleństwo ma gładką sierść a na karku jej stoi irokez
Myślicie że jej urosną długie włoski czy będzie gładka?
Stary 2008-02-02, 17:11   #2654
Mirelkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lavi92 Pokaż wiadomość
Witam
Od dziś Nepcia ma koleżankę! jeśli tylko się oswoi dodam fotki, narazie nie chcę jej stresować.
Siedzi sobie w malej klateczce obok Nepki. Taka wystraszona jeszcze
Jutro mam nadzieje będzie wielkie poznanie

Zjeździłam wszystkie zoologi w Mielcu i żaden sprzedawca nie umiał powiedzieć, który to samczyk a która samiczka..

A właśnie bo Maleństwo ma gładką sierść a na karku jej stoi irokez
Myślicie że jej urosną długie włoski czy będzie gładka?
widze ze miałas ten sam problem co ja... mi tez nie potrafili powiedziec czy to samiec czy samiczka cos mi sie wydaje ze będzie miec dłuższe włoski
Stary 2008-02-02, 17:32   #2655
Lavi92
Zakorzenienie

Jacyś niekompetentni ^^
W sklepie gdzie kupowałam Maleństwo, pytam Pana czy to chłopiec czy dziewczynka, on stwierdził że od jad dawna 'hoduje' świnki nie umie rozróznić płci..

o kurcze.. trudno jakos przezyję ważne że świnek zdrowy
Stary 2008-02-02, 17:56   #2656
kasia_no87
Zakorzenienie

Cytat:
Jacyś niekompetentni ^^
W sklepie gdzie kupowałam Maleństwo, pytam Pana czy to chłopiec czy dziewczynka, on stwierdził że od jad dawna 'hoduje' świnki nie umie rozróznić płci..

Jakos przezyjesz? A jak sie okaze ze to chlopak, to co? Bedziesz je cale ich zycie osobno trzymac?
Stary 2008-02-02, 17:59   #2657
Lavi92
Zakorzenienie

Ale mi chodziło, że jakoś przeżyje to, iż będzie miał dłuższą sierść.

Jeśli się tak okaże to będą siedzieś osobno a jak podrośnie to pójdzie na zabieg np.
Stary 2008-02-02, 20:19   #2658
Xenia
Rozeznanie

Cytat:
Ale mi chodziło, że jakoś przeżyje to, iż będzie miał dłuższą sierść.

Jeśli się tak okaże to będą siedzieś osobno a jak podrośnie to pójdzie na zabieg np.
Mozesz zrobic fotke pupy , lub ewentualnie porownac tylki obydwu swinek.
Lepiej wiedziec od razu , bo inaczej jak sie dowiesz ? ...Dopiero jak zauwazysz brzuch u pierwszej .
To by dopiero byla przykrosc . Wyratowac ze sklepu jedna niechciana a wypuscic na swiat kilka nowych , bezbronnych.
Niestety prawda jest taka , ze Polacy sa mistrzami w rozmnazaniu zwierzat .Czytalam artykul , ze statystyki sa naprawde przerazajace.
Zmusic do niczego sie nie da , wypada ludzi blagac aby nie rozmnazali wiecej...
Xenia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-02, 20:22   #2659
Mirelkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Jacyś niekompetentni ^^

ale mozesz isc do weta i zapytać o płeć
Stary 2008-02-02, 20:25   #2660
Lavi92
Zakorzenienie

Nepa to dziewczynka..
A Maleństwa nie chcę stresować.. Tyle że nie wiem teraz czy je dołączyć..
wyczułam tu lekką nutkę sugestii, ale pomijając to w sklepie wszystko wskazywało na to że dziewczynka bo gdy sprzedawca pokazał chłopca to się baardzo różniły.
Stary 2008-02-02, 22:57   #2661
Xenia
Rozeznanie

Gdyby maly byl tej samej plci to mozesz wlozyc od razu .Stresuje sie bardziej jak jest zupelnie sam. Znam to , bo czesto kupuje maluchy i mam juz porownanie .
Odzielony , sam przezywa ciezkie chwile i wlasnie ta samotnosc powoduje u niego piekielny stres.
Zobaczysz zmiane w jego zachowaniu zaraz po tym jak zobaczy inna swinke. Takie maluchy ,ktore od razu laduja w towarzystwie innych szybko sie zaaklimatyzuja.
W sumie tak mysle , ze nawet jak jest innej plci to tez mozesz wlozyc a jutro albo najpozniej pojutrze zajmij sie okresleniem plci. Czym dluzej bedzie w klatce tym pewny siebie bedzie sie stawal. Jesli jest maly ( bynajmniej mniejszy od Nepy) to i tak nie pozwoli mu sie zaplodnic przez jakis czas. Skutecznie sie obroni. Jednak to wszystko do czasu.

Piszac o rozmnazaniu na potege pisalam ogolnie a nie bezposrednio. Wiem , ze nie tylko my to forum czytamy .
Stary 2008-02-03, 10:00   #2662
Lavi92
Zakorzenienie

Okej rozumiem.

Świnek ma 3-4 miesiące, Nepa rok.
Dziś je zapoznam i wsadzę do Nepy. NArazie maja kontakt wzrokowy i Nepcia coś tam niuchała i maluszka
Stary 2008-02-03, 10:35   #2663
kasia_no87
Zakorzenienie

A ja sie coraz powazniej zastanawiam nad wykastrowaniem chlopakow.

Powiedzcie mi doswiadczone w tych sprawach czy chlopaki przestana sie tak gwalcic i wogole czy nie bedzie tak smierdziec jak sie je gdziekolwiek pusci? Bo to jest okropne
Stary 2008-02-03, 14:54   #2664
Lavi92
Zakorzenienie

Dołaczyłam je na małym wybiegu.. Niby było dobrze, ale zaczyły się kłócić..Myślicie że im to przejdzie?
Dałam małej domek żeby się schroiła i Nepa tam wlazła!
Na noc będa osobno w klatkach..
Stary 2008-02-03, 15:35   #2665
Mirelkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Dołaczyłam je na małym wybiegu.. Niby było dobrze, ale zaczyły się kłócić..Myślicie że im to przejdzie?
Na noc będa osobno w klatkach..
może jednak daj je razem, a jak napreawde będzie źle to wez do innej klatki, bo inaczej to się nigdy ze sobą nie oswoją
Stary 2008-02-03, 15:51   #2666
Lavi92
Zakorzenienie

Spokojnie.. jest dopiero drugi dzień.. nie chce żeby mała żyła w ciągłym stresie i atakach Nepy. Nie moge przy nich cały czas siedzieć i obserwować, na wybiegu Nepa ciągle gryzła Małą, a tam to mała jest bezpieczna a nepa tylko niucha.. w sumie nie wiem co zrobić..
Stary 2008-02-03, 16:02   #2667
Mirelkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Spokojnie.. jest dopiero drugi dzień.. nie chce żeby mała żyła w ciągłym stresie i atakach Nepy. Nie moge przy nich cały czas siedzieć i obserwować, na wybiegu Nepa ciągle gryzła Małą, a tam to mała jest bezpieczna a nepa tylko niucha.. w sumie nie wiem co zrobić..
ja moją swinke od razu włożyłam do klatki, nie gryzły się, tylko Gwiazdek cały czas chodził za Kukusiem i wąchał mu tyłek, czasem któryś któregos lekko ugryzie, ale to rzadko, oj Gwiazdek już tyle razy płakał przez Kukusia, bo ten go atakował, ale już teraz dzieje się to bardzo rzadko Ale rządy w klatce przejął Kukuś (ten mały) a jest u mnie niecałe dwa tygodnie i jest o połowe mniejszy od Gwiazdka
Stary 2008-02-03, 16:09   #2668
Lavi92
Zakorzenienie

Pineskę tez odrazu włożyłam do Nepyi jakoś problemu nie było. A mała się stawia co Nepie sie nie podoba
A to maleństwo nawet nie wskoczy do tek dużej klatki
Tylko siedzi pod nią w kąciku.. dobrze że chociaz kocyk tam jest.
Teraz posiedzą razem a na noc je oddziele.
Stary 2008-02-03, 18:44   #2669
Mirelkaaa
Zakorzenienie

mój Kukuś tez przejął rządy w klatce, ale Gwiazdek nie miał nic przeciwko, jesli nic sobie teraz nie robią to może ich nie rozdzielaj
Stary 2008-02-03, 20:40   #2670
Xenia
Rozeznanie

Cytat:
Świnek ma 3-4 miesiące
Najgorsze jest to , ze to maluch juz nie jest a podlotek. Taki ,ktory potrafi sie stawiac i calkiem ochoczo zabiera sie za molestowanie samic...
W ogole skad pewnosc ze ma wlasnie tyle ? Najlepiej go jednak zwazyc . Moze byc, ze faktycznie ma juz tyle a jest mizerny i niedozywiony ( standard w sklepach) i wydaje sie byc maluszkiem. Teraz najwazniejsze jest ustalic plec , bo Ci sie moze stadko powiekszyc.

Cytat:
Na noc będa osobno w klatkach...Spokojnie.. jest dopiero drugi dzień.. nie chce żeby mała żyła w ciągłym stresie i atakach Nepy.
No tak . Tylko, ze to nie jest zalatwienie problemu a jego odwlekanie. Jutro bedzie tak samo i pojutrze i w sumie za kazdym razem. Czym dluzej swinki sa bez siebie tym gorsze bedzie polaczenie.
W zasadzie laczy sie swinki od razu , korzystajac tym samym wlasnie " ze stresu nowej" , bo ta jest ulegla i zdezorientowana wiec pozwala starszej na ustalenie zasad i pokazanie , kto w klatce rzadzi.
Czym dluzej nowa swinka bedzie w waszym domu tym bardziej pewnie sie poczuje i bedzie sie stawiac.
Piszesz , ze polaczylas i zaczela sie klotnia. Pewnie byla nagonka i halas w klatce. Normalne.
Prawie kazdy przez to przechodzi . Pisze prawie , bo zdarzaja sie swinki , ktore blyskawicznie przypadaja sobie do gustu . Zdecydowana wiekszosc robi jednak " cyrk powitalny".
U mnie bylo z jedna swinka to samo. Nawet wchodzila do domku nowej .Dalam domem z mniejszym otworkiem i juz sie nie zmiescila.
Duza odganiala nowa , popychala, gonila ale ogolnie ani razu nie ugryzla. Tak bylo moze i 2 dni.

Ogolnie przyjelo sie , ze jak swinki sie tylko kloca ale nie szczerkaja agresywnie zebami i nie gryza to nalezy je zostawic. Same sie dogadaja.
Czlowiek obserwujac ta scene leci na ratunek i niepotrzebnie sie wtaca.
Odwleka tym samym moment pogodzenia sie.

Proponuje zaobserwowac jak sie zaczyna wstep poznawania ( najwazniejszy) i okreslic czy to dzika walka prowadzaca do rozlewu krwi czy tylko popychanki , halasliwa klotnia i nagonka. Jesli tylko to ...zostawic swinki i sobie isc !
Jak myslicie w sklepie kto sie bawi w takie obserwacje ? Nikt . I swinki sie jakos dogaduja a przybywaja do klatki coraz to nowsze.

Prawda tez jest taka ,ze jesli masz swinki odmiennej plci to rozlewu krwi nigdy nie bedzie .Samica moze sie pobic na smierc i zycie tylko z inna dorosla ( plodna) samica a samca bedzie tylko odpedzac , co i tak nam wydaje sie grozne.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości