|
|
#2641 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: ...:::Świnki Morskie:::...
No dobra kazdy ma swoje zdanie na ten temat..ale nie kłóćcie się już!
Nie róbmy sobie problemów bo powstanie wielka wojna! A przeciez mamy się cieszyć swoimi prosiaczkami prawda?
|
|
#2642 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kłoccie sie sami bo widze ze uswiadamianie mirelce ze swinkom halas przeszkadza nic nie da. Jakos po poczatkowym jej entuzjazmie bardzo watpie w to ze bedzie codziennie swinki przenosic. Przykro mi ze ci nie wierze
|
|
|
|
|
#2643 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do wieży i muzyki - ja znalazłam inne wyjscie chociazby słuchanie jej przez słuchawki i jest ok. wakacja z chłopakiem - cóz ja z nim gralam w otwarte karty i wiedział jaki mam stosunek do moich prosiakow wiec problemow raczej nie bedzie
|
|
#2644 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale ty mi znowu mówisz ze nie bede wynosic swinek bo jestem jedynaczka! co za bezsens! |
|
|
|
|
#2645 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
zebyśmy dały Ci spokoj i koncze ten temat
|
|
#2646 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chodzi mi o to, ze nie bardzo wierze w to ze bedziesz swinki wynosic bo widzialam jaka chetna bylas do tego na poczatku. To znaczy ze az tak ci nie zalezy i nie bedzie ci sie chcialo wynosic klatki codziennie. Takie jest moje zdanie. |
|
|
|
|
#2647 |
|
Zakorzenienie
|
motylku tak napisałam ze moze zaczne je wynosic, a potem kazdy post nizej pisze ze bede je wynosic a ty dalej swoje!
kasiu z tego co pisałas własnie tak wynika ze mi nie wierzysz ze bede je wynosic, a sama mi to poradziłas! rozumiem ze ty bys je wynosiła, a wnioskujesz ze ja nie bede tego robic? a to dlaczego? bo jestem jedynnaczka... |
|
|
|
#2648 | ||
|
Zakorzenienie
|
ale fajne sformuowanie
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#2649 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2650 |
|
Zakorzenienie
|
napisałas ze mi nie wierzysz ze bede wynosic te swinki bo od początku nie pałałam do tego zachwytem. poprostu szukałam innego rozwiązania...
ale ok to nie jest forum o jedynakach tylko o swinkach, więc skonczmy tą głupią kłótnie
|
|
|
|
#2651 |
|
Zakorzenienie
|
http://www.animalglob.pl/product_inf...oducts_id=4583
Motylku, poczytalam na innym forum o tych sklepach internetowych i w tym znalazłam, ze maja ten pokarm, czy on rzeczywiscie taki dobry? Pewnie by trzeba spróbowac. Potem zajrzalam na te zagraniczna strone o swinkach, to jaki super kalendarz i przypomnialo mi sie, z ekuzynka mówila, ze chyba w krosie albo Auchan w tych zoologach co mają Zuzalę byl kalndarz swinkowy za 36 zł. szkoda, ze nie wiedzialam, to bym mezowi kupila na urodziny, bo on tak swinki uwielbia ![]() Ale mam sporo tych kalendarzy, teraz jeszcze z króliczkami dojdzie od Kasi, moze w przyszlym roku
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
#2652 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2653 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Od dziś Nepcia ma koleżankę! jeśli tylko się oswoi dodam fotki, narazie nie chcę jej stresować.Siedzi sobie w malej klateczce obok Nepki. Taka wystraszona jeszcze Jutro mam nadzieje będzie wielkie poznanie Zjeździłam wszystkie zoologi w Mielcu i żaden sprzedawca nie umiał powiedzieć, który to samczyk a która samiczka.. A właśnie bo Maleństwo ma gładką sierść a na karku jej stoi irokez ![]() Myślicie że jej urosną długie włoski czy będzie gładka?
|
|
#2654 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
cos mi sie wydaje ze będzie miec dłuższe włoski
|
|
|
|
|
#2655 |
|
Zakorzenienie
|
Jacyś niekompetentni ^^
W sklepie gdzie kupowałam Maleństwo, pytam Pana czy to chłopiec czy dziewczynka, on stwierdził że od jad dawna 'hoduje' świnki nie umie rozróznić płci.. o kurcze.. trudno jakos przezyję ważne że świnek zdrowy
|
|
#2656 |
|
Zakorzenienie
|
Jakos przezyjesz? A jak sie okaze ze to chlopak, to co? Bedziesz je cale ich zycie osobno trzymac?
|
|
|
|
#2657 |
|
Zakorzenienie
|
Ale mi chodziło, że jakoś przeżyje to, iż będzie miał dłuższą sierść.
Jeśli się tak okaże to będą siedzieś osobno a jak podrośnie to pójdzie na zabieg np.
|
|
#2658 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Lepiej wiedziec od razu , bo inaczej jak sie dowiesz ? ...Dopiero jak zauwazysz brzuch u pierwszej .To by dopiero byla przykrosc . Wyratowac ze sklepu jedna niechciana a wypuscic na swiat kilka nowych , bezbronnych. Niestety prawda jest taka , ze Polacy sa mistrzami w rozmnazaniu zwierzat .Czytalam artykul , ze statystyki sa naprawde przerazajace. Zmusic do niczego sie nie da , wypada ludzi blagac aby nie rozmnazali wiecej... |
|
|
|
|
#2659 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2660 |
|
Zakorzenienie
|
Nepa to dziewczynka..
A Maleństwa nie chcę stresować.. Tyle że nie wiem teraz czy je dołączyć.. wyczułam tu lekką nutkę sugestii, ale pomijając to w sklepie wszystko wskazywało na to że dziewczynka bo gdy sprzedawca pokazał chłopca to się baardzo różniły.
|
|
#2661 |
|
Rozeznanie
|
Gdyby maly byl tej samej plci to mozesz wlozyc od razu .Stresuje sie bardziej jak jest zupelnie sam. Znam to , bo czesto kupuje maluchy i mam juz porownanie .
Odzielony , sam przezywa ciezkie chwile i wlasnie ta samotnosc powoduje u niego piekielny stres. Zobaczysz zmiane w jego zachowaniu zaraz po tym jak zobaczy inna swinke. Takie maluchy ,ktore od razu laduja w towarzystwie innych szybko sie zaaklimatyzuja. W sumie tak mysle , ze nawet jak jest innej plci to tez mozesz wlozyc a jutro albo najpozniej pojutrze zajmij sie okresleniem plci. Czym dluzej bedzie w klatce tym pewny siebie bedzie sie stawal. Jesli jest maly ( bynajmniej mniejszy od Nepy) to i tak nie pozwoli mu sie zaplodnic przez jakis czas. Skutecznie sie obroni. Jednak to wszystko do czasu. Piszac o rozmnazaniu na potege pisalam ogolnie a nie bezposrednio. Wiem , ze nie tylko my to forum czytamy . |
|
|
|
#2662 |
|
Zakorzenienie
|
Okej rozumiem.
Świnek ma 3-4 miesiące, Nepa rok. Dziś je zapoznam i wsadzę do Nepy. NArazie maja kontakt wzrokowy i Nepcia coś tam niuchała i maluszka
|
|
#2663 |
|
Zakorzenienie
|
A ja sie coraz powazniej zastanawiam nad wykastrowaniem chlopakow.
Powiedzcie mi doswiadczone w tych sprawach czy chlopaki przestana sie tak gwalcic i wogole czy nie bedzie tak smierdziec jak sie je gdziekolwiek pusci? Bo to jest okropne
|
|
|
|
#2664 |
|
Zakorzenienie
|
Dołaczyłam je na małym wybiegu.. Niby było dobrze, ale zaczyły się kłócić..Myślicie że im to przejdzie?
Dałam małej domek żeby się schroiła i Nepa tam wlazła! Na noc będa osobno w klatkach..
|
|
#2665 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2666 |
|
Zakorzenienie
|
Spokojnie.. jest dopiero drugi dzień.. nie chce żeby mała żyła w ciągłym stresie i atakach Nepy. Nie moge przy nich cały czas siedzieć i obserwować, na wybiegu Nepa ciągle gryzła Małą, a tam to mała jest bezpieczna a nepa tylko niucha.. w sumie nie wiem co zrobić..
|
|
#2667 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale rządy w klatce przejął Kukuś (ten mały) a jest u mnie niecałe dwa tygodnie i jest o połowe mniejszy od Gwiazdka
|
|
|
|
|
#2668 |
|
Zakorzenienie
|
Pineskę tez odrazu włożyłam do Nepyi jakoś problemu nie było. A mała się stawia co Nepie sie nie podoba
A to maleństwo nawet nie wskoczy do tek dużej klatki ![]() Tylko siedzi pod nią w kąciku.. dobrze że chociaz kocyk tam jest. Teraz posiedzą razem a na noc je oddziele.
|
|
#2669 |
|
Zakorzenienie
|
mój Kukuś tez przejął rządy w klatce, ale Gwiazdek nie miał nic przeciwko, jesli nic sobie teraz nie robią to może ich nie rozdzielaj
|
|
|
|
#2670 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
W ogole skad pewnosc ze ma wlasnie tyle ? Najlepiej go jednak zwazyc . Moze byc, ze faktycznie ma juz tyle a jest mizerny i niedozywiony ( standard w sklepach) i wydaje sie byc maluszkiem. Teraz najwazniejsze jest ustalic plec , bo Ci sie moze stadko powiekszyc. Cytat:
W zasadzie laczy sie swinki od razu , korzystajac tym samym wlasnie " ze stresu nowej" , bo ta jest ulegla i zdezorientowana wiec pozwala starszej na ustalenie zasad i pokazanie , kto w klatce rzadzi. Czym dluzej nowa swinka bedzie w waszym domu tym bardziej pewnie sie poczuje i bedzie sie stawiac. Piszesz , ze polaczylas i zaczela sie klotnia. Pewnie byla nagonka i halas w klatce. Normalne. Prawie kazdy przez to przechodzi . Pisze prawie , bo zdarzaja sie swinki , ktore blyskawicznie przypadaja sobie do gustu . Zdecydowana wiekszosc robi jednak " cyrk powitalny". U mnie bylo z jedna swinka to samo. Nawet wchodzila do domku nowej .Dalam domem z mniejszym otworkiem i juz sie nie zmiescila. Duza odganiala nowa , popychala, gonila ale ogolnie ani razu nie ugryzla. Tak bylo moze i 2 dni. Ogolnie przyjelo sie , ze jak swinki sie tylko kloca ale nie szczerkaja agresywnie zebami i nie gryza to nalezy je zostawic. Same sie dogadaja. Czlowiek obserwujac ta scene leci na ratunek i niepotrzebnie sie wtaca. Odwleka tym samym moment pogodzenia sie. Proponuje zaobserwowac jak sie zaczyna wstep poznawania ( najwazniejszy) i okreslic czy to dzika walka prowadzaca do rozlewu krwi czy tylko popychanki , halasliwa klotnia i nagonka. Jesli tylko to ...zostawic swinki i sobie isc ! Jak myslicie w sklepie kto sie bawi w takie obserwacje ? Nikt . I swinki sie jakos dogaduja a przybywaja do klatki coraz to nowsze. Prawda tez jest taka ,ze jesli masz swinki odmiennej plci to rozlewu krwi nigdy nie bedzie .Samica moze sie pobic na smierc i zycie tylko z inna dorosla ( plodna) samica a samca bedzie tylko odpedzac , co i tak nam wydaje sie grozne. |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:04.

zebyśmy dały Ci spokoj
i koncze ten temat