Mamy majowe cz. VI - Strona 43 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-04-05, 07:28   #1261
justyna_bokszczanin
Raczkowanie

Dot.: Mamy majowe cz. VI

Cytat:
Napisane przez esor Pokaż wiadomość
Jutro zmierze i dam Ci znać ostatnio jak mierzyłam jakoś tydzien temu było 105 cm.

22.02.2016 Hania
37/40 Agatka

---------- Dopisano o 23:14 ---------- Poprzedni post napisano o 23:12 ----------

Misja, Anita - dziękuje

22.02.2016 Hania
37/40 Agatka

---------- Dopisano o 23:15 ---------- Poprzedni post napisano o 23:14 ----------

BlackSanctum i inne dziewczyny czy wiadomo cos wam o peelingowaniu skory ze swiezymi rozstępami? Wskazane/niewskazane czy neutralne?

22.02.2016 Hania
37/40 Agatka
Ja słyszałam, że świeże rozstępy trzeba masować szorstka rękawica /gąbka, faktycznie jak tak robiłam to było lepiej, ale już nie łudze się, że się ich pozbede ;d

Tydzień 35/36, wczoraj na przyjęciu lekarz powiedział, że jest małe rozwarcie, ale nie powiedział ile. Dzisiaj na wizycie inny lekarz powiedział, że nie jest tak źle i nawet jak będzie się coś działo to nie będą hamować, bo ciąża prawie donoszona.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Instagram-praktycznie codziennie nowy make up + codzienność
justyna_bokszczanin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-05, 07:55   #1262
Magnificence
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez decorail Pokaż wiadomość
Milutek - haha to mój kot miał wczoraj awarię uszczelki

Ja dziś tylko po chleb do sklepu pójdę i będę siedzieć w domu i czekać na kuriera muszę w końcu ciuszki ogarnąć czego ile mam i na jaki rozmiar
Magnificence jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-05, 07:57   #1263
gornek
Zakorzenienie

Ja zasnęłam chyba przed 4, a o 8 zachciało mi sie siku wiec i tak musiałam wstać. Wyszłam z psem, robię sobie inkę, zjem cokolwiek i na 11.30 jedziemy na usg. Niby dzisiaj miała sie pogorszyć pogoda a w Wawie ani jednej chmurki.
Chciałabym posprzątać ale w ogole nie mam jakos siły na to :/

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
gornek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-05, 08:01   #1264
Mohnka
Rozeznanie

Ja wytrzymam nawet do tego 1.05 ale.. Już na obchodzie dziś mi mówią, że na zapisie ktg piszą się delikatne skurcze.
Fakt, zauważyłam.. I brzuch też mnie boli od paru dni. 😩
Wzięłam dziś schowane tabletki na rano.. Oby do niedzieli!

---------- Dopisano o 08:01 ---------- Poprzedni post napisano o 08:00 ----------

Cytat:
Napisane przez justyna_bokszczanin Pokaż wiadomość
Ja słyszałam, że świeże rozstępy trzeba masować szorstka rękawica /gąbka, faktycznie jak tak robiłam to było lepiej, ale już nie łudze się, że się ich pozbede ;d

Tydzień 35/36, wczoraj na przyjęciu lekarz powiedział, że jest małe rozwarcie, ale nie powiedział ile. Dzisiaj na wizycie inny lekarz powiedział, że nie jest tak źle i nawet jak będzie się coś działo to nie będą hamować, bo ciąża prawie donoszona.

Mi to samo mówili, że od 34 nie będą zatrzymywać bo ciąża prawie donoszona.. A teraz mi zabrali leki i czekają. 😖 szkoda, że mówi się o donoszonej ciąży od 37+0.

Mohnka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-05, 08:09   #1265
Magnificence
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gornek Pokaż wiadomość
Ja zasnęłam chyba przed 4, a o 8 zachciało mi sie siku wiec i tak musiałam wstać. Wyszłam z psem, robię sobie inkę, zjem cokolwiek i na 11.30 jedziemy na usg. Niby dzisiaj miała sie pogorszyć pogoda a w Wawie ani jednej chmurki.
Chciałabym posprzątać ale w ogole nie mam jakos siły na to :/
Na śląsku jest tak ponuro, że najchętniej bym się zakopała pod kocem w łózku, ale leżenie w łóżku mnie boli strasznie źle dziś spałam biodra mnie bolały od spania na boku, potem mi było gorąco o 6 wstałam bo uznałam że nie ma sensu się męczyć

Cytat:
Napisane przez Mohnka Pokaż wiadomość
Ja wytrzymam nawet do tego 1.05 ale.. Już na obchodzie dziś mi mówią, że na zapisie ktg piszą się delikatne skurcze.
Fakt, zauważyłam.. I brzuch też mnie boli od paru dni. 😩
Wzięłam dziś schowane tabletki na rano.. Oby do niedzieli!
Trzymaj się jeszcze
Stary 2017-04-05, 08:11   #1266
gornek
Zakorzenienie

Pewnie co lekarz to opinia co do donoszonej ciąży. Jeżeli u mnie dzisiaj na usg wyjdzie, ze młody prawidłowo rośnie to chca mi zrobic cc miedzy 37 a 38 tygodniem juz, ale raczej watpię żeby zrobili to 18 kwietnia.
Magnificence u nas zapowiadali deszcze, wiec pogoda pewnie sie zepsuje i tez będę miała ochotę tylko leżeć.

Stary 2017-04-05, 08:23   #1267
bunnybe
Zadomowienie

Ale ciezka noc za mna zle spie u rodzicow, snia mi sie okoloporodowe bzdury, budze sie ciagle na siku a rano wstaje z prawa dlonia i stopa spuchnietymi jak banie i jeszcze dzis zlapal mnie w nocy skurcz w prawa lydke i myslalam ze umre z bolu mam pierwszy powazny kryzys sampoczucia w tej ciazy, nie wiem co bedzie dalej

Wysłane z mojego LG-K120 przy użyciu Tapatalka
Stary 2017-04-05, 08:24   #1268
999fd1c55571ad5d2d0bdb01d195d36e03efc653
Konto usunięte

Hej. Okropna noc za mna... Budziłam sie chyba z 5 razy na siku i pobolewa mnie brzuch
Zaraz musze cos zjeść ogarnąć sie i mam wychodne z siostra

---------- Dopisano o 08:24 ---------- Poprzedni post napisano o 08:23 ----------

Od 2 dni rano z nosa wylatują mi skrzepy krwi ;/

999fd1c55571ad5d2d0bdb01d195d36e03efc653 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-05, 08:29   #1269
talusiax33
Zadomowienie

Dzień dobry 😙 kolejna tragiczna noc.. nie mam już sił! Dosłownie jak z zegarkiem w ręku budziłam się co godzinę, głowa mi pęka..

Powodzenia na dzisiejszych wizytach! ☺

Gornek - Ja też sprawdzałam produkty przed aplikacje i wszystkie Rosmanny w Krakowie sprawdziłam, połowy rzeczy niby nie mieli. Wczoraj pojechałam do najbliższego i kupiłam wszystko to co chciałam ☺ także nie ma się co sugerować. Poza tym kasjerka mówiła, że mają 3 razy w tygodniu dostawy, warto jechać i sprawdzić.

Justyna - Powodzenia tam i trzymam kciuki niech maluszek jeszcze posiedzi w brzuszku!

talusiax33 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-05, 08:34   #1270
gornek
Zakorzenienie

Tak czy siak zajadę do któregoś, bo chyba była dostawa w nocy bo sa produkty ktore chcieli poza żelem z pompka. Ale pewnie i tak na miejscu zweryfikuje co mi jest potrzebne, głownie chce chusteczki, cos na odparzenia i krem pielęgnacyjny dla mnie. Muszę sobie zapakować torbę do wózka wiec cos na pewno kupie, zeby nie brać z domowych zapasów :P

Stary 2017-04-05, 08:45   #1271
talusiax33
Zadomowienie

Gornek - Idź idź i sprawdź ☺ U mnie też głównie nie było tego żelu z pompką a stacjonarnie w sklepie było ich mnóstwo, tak samo pampersy 2. Może mają jakiś towar do zakupów online, taki jakby limit co nie współgra z tym co mają na stanie w sklepie.

Stary 2017-04-05, 08:48   #1272
marg0lcia
Zadomowienie

Hej koleżanki
Podobnie jak wy, mam już dość tych nocy, w dzień jeszcze jakoś daje radę, ale noce są koszmarne, marzę o wyspaniu się...

Muszę dziś wyjść na pocztę wysłać paczkę, ale kompletnie nie mam siły, chce mi się wyjść z domu, ale jakby mi nogi odmawialy posłuszeństwa i jest mi mega duszno i gorąco

Kiedy poznajesz kogoś, kto ci się podoba i spotykasz się z nim, powinnaś czuć się lepiej, a nie gorzej.
marg0lcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-05, 08:50   #1273
Glassball
Rozeznanie

Cytat:
Pewnie co lekarz to opinia co do donoszonej ciąży. Jeżeli u mnie dzisiaj na usg wyjdzie, ze młody prawidłowo rośnie to chca mi zrobic cc miedzy 37 a 38 tygodniem juz, ale raczej watpię żeby zrobili to 18 kwietnia.
Magnificence u nas zapowiadali deszcze, wiec pogoda pewnie sie zepsuje i tez będę miała ochotę tylko leżeć.

A jakoś uzasadniali dlaczego tak szybko? Bo właśnie ciągle czytam, że planowe cc jest na 2 tygodnie przed terminem przeważnie czyli tak jak u Ciebie. A ja u siebie wstępnie rozmawiałam, to mówili, że na 2-3 dni przed terminem... z jednej strony się ciesze, bo im później tym niby lepiej, ale jeszcze musze dopytac co jak się wcześniej zacznie w każdym razie ja na 100 % będę kwietniowką 😊

Glassball jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-05, 08:56   #1274
CamomileS
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez misja0181 Pokaż wiadomość
Matko jak mnie swędzą(.)(.) :/ ja już nie chcę żeby rosły
Ale rosną rosną

Cytat:
No właśnie on tylko sucha karma ;p jak zje coś innego to potem zostawia nam niespodzianki w nocy ... Nie zmienia to faktu, że patrzy tym swoim wzrokiem, że sumienie Cię gryzie ;p
Przypomniało mi się, jak kiedyś jak był jeszcze szczeniakiem zakosił mi kanapki ... wróciliśmy ze spaceru.... głodna byłam jak pies, a w domu tylko piętka chleba .... ale tak ją pokroiłam, że wyszły 3 mini kanapeczki ... zrobiłam sobie z twarożkiem i poszłam susiu ... jak wróciłam do kuchni to pies się tylko oblizywał byłam wściekła jak nie wiem, bo już było po 22 więc nawet nie mogłam do sklepu pójść żeby chleb kupić, bo już było zamknięte. Do tej pory mu tego nie zapomniałam
Głodny był, domyslil się że nie zamierzalas się podzielić
Cytat:
Napisane przez fartuch Pokaż wiadomość
ja biorę nową, tez little frog, dla mnie jest chore to, że uzywana chusta kosztuje 80-90% nowej, a na grupach nawet taka sama cena jak nowej. Czytałam żeby chusta zmiekła wystarczy ją 2-4 razy przeprać i wyprasować.
Ja kupiłam nową i nie jest twarda, ale na szkoleniu niektóre były mocno twarde i ciężkie.
Cytat:
Napisane przez mamaSmerfuni Pokaż wiadomość
Dzien dobry milego dnia wszystkim! Ja chyba dzis skoncze porzadki swiateczne, zostaly mi kurze i podlogi (przez psa i tak musimy robic to codziennie, ale teraz poodsuwamy wszystkie meble) i wyprac i powiesic firanki. I tak pewnie polowe rzeczy zrobie jeszcze raz przed swietami lub porodem

U nas też dzień w dzień sprzątanie, a jak błoto to I mycie psa. W ciągu dwóch dni była trzy razy kapana bo nie dało rady tych łap ręcznikiem ogarnąć.
Cytat:

A masz jeszcze przodujace łożysko? Bo jak nie to chyba nie trzeba tak wcześnie ciąć.

CamomileS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-05, 08:57   #1275
Mohnka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Glassball Pokaż wiadomość
A jakoś uzasadniali dlaczego tak szybko? Bo właśnie ciągle czytam, że planowe cc jest na 2 tygodnie przed terminem przeważnie czyli tak jak u Ciebie. A ja u siebie wstępnie rozmawiałam, to mówili, że na 2-3 dni przed terminem... z jednej strony się ciesze, bo im później tym niby lepiej, ale jeszcze musze dopytac co jak się wcześniej zacznie w każdym razie ja na 100 % będę kwietniowką 😊

Sporo tych kwietniówek 😀😀😀 😍

Stary 2017-04-05, 08:59   #1276
misja0181
Rozeznanie

Witam i ja

Tak więc można sobie życzyć dobrych nocy a na tym etapie to jak widac o kant d. rozbić
U mnie też pobudki średnio co godzinę i ciągły sen na czuwaniu nie wiadomo po co :|

Wcinam właśnie śniadanko i lece z synkiem na podbój przedszkoli bo od dziś u nas przyjmowanie podań. A pogoda znowu szaro buro i ponuro :/

misja0181 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-05, 09:01   #1277
gornek
Zakorzenienie

Moja lekarka mówi, ze chce zrobic cc zanim zacznie sie akcja porodowa ze względu na moje łożysko ktore nadal dotyka brzegiem szyjki. Na dodatek jest silnie ukrwione i ona nie chce ryzykować komplikacji. Ale tez nie zrobi za wcześnie jak sie okaże, ze maluszek nie przybiera odpowiednio. Na dzisiejszej wizycie wszystko sie okaże. Strasznie sie boje wiadomości, ze albo przestał przyrastać albo robi to za wolno

Stary 2017-04-05, 09:01   #1278
mamaSmerfuni
Rozeznanie

Obudzilam sie pelna zapalu i energii, chociaz srednio spalam, a teraz zjadlam sniadanie i jestem mega padnieta, ale sie zmusze, bo jeszcze mi sie przypomnialo, ze 2-3 prania mam takie domowe,a dzis ponoc ostatni dzien slonca.

CamomileS, ja mam malamuta wiec kapie tylko jak naprawde trzeba, bo jest wielki, ma krotki podszerstek, ktory potem lata masakrycznie po calym mieszkaniu i dlugi wlos.

mamaSmerfuni jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-05, 09:06   #1279
justyna_bokszczanin
Raczkowanie

Mohnka no bezsensu to, mój prowadzący gin mówił, że będą mi jeszcze podtrzymywac ten czas, a tu co innego..

Ale w ogóle wczoraj na przyjęciu lekarz był tak niemiły, że szok... Z wyrzutem do mnie, że mnie prowadzący nie wziął do swojego szpitala, a ja mu mówię, że muszę być w szpitalu 3. Stopnia referencji, a ten, wielkie zdziwienie i pyta "przy cukrzycy?", to niech sobie przeczyta jakie są zalecenia ... Albo pyta się o tatuaże i mu mówię, że mam 1 i do mnie z problemem, że tatuaż sobie robiłam przy cukrzycy, skoro przy ustabilizowanej nie ma przeciwwskazań 😕😕😕

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-04-05, 09:06   #1280
Mohnka
Rozeznanie

Cytat:
Moja lekarka mówi, ze chce zrobic cc zanim zacznie sie akcja porodowa ze względu na moje łożysko ktore nadal dotyka brzegiem szyjki. Na dodatek jest silnie ukrwione i ona nie chce ryzykować komplikacji. Ale tez nie zrobi za wcześnie jak sie okaże, ze maluszek nie przybiera odpowiednio. Na dzisiejszej wizycie wszystko sie okaże. Strasznie sie boje wiadomości, ze albo przestał przyrastać albo robi to za wolno

A zdarzyło się wcześniej, że przestał przybierać? Lub wolniej przybierał? (może coś pominęłam, jeśli tak to przepraszam &#128536

Trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze!

Stary 2017-04-05, 09:09   #1281
fartuch
Zakorzenienie

U mnie pogoda beznadziejna, szaro buro i ponuro. Chcialam poprać reczniki i koce i wywiesic je na balkon, ale na planach sie skonczylo.

A gdzie Viki?

Stary 2017-04-05, 09:09   #1282
gornek
Zakorzenienie

Mohnka powiem szczerze, ze przy 32 tygodniu ale to usg było robione w lux medzie Maksiu za mało ważył. Niby brałam z przymrużeniem oka te ich pomiary jednak troche sie tym przejęłam i zaczęłam sobie wkręcać, ze za mało wazy.

Stary 2017-04-05, 09:10   #1283
CamomileS
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mamaSmerfuni Pokaż wiadomość
Obudzilam sie pelna zapalu i energii, chociaz srednio spalam, a teraz zjadlam sniadanie i jestem mega padnieta, ale sie zmusze, bo jeszcze mi sie przypomnialo, ze 2-3 prania mam takie domowe,a dzis ponoc ostatni dzien slonca.

CamomileS, ja mam malamuta wiec kapie tylko jak naprawde trzeba, bo jest wielki, ma krotki podszerstek, ktory potem lata masakrycznie po calym mieszkaniu i dlugi wlos.

Oo to konkret psina, mój golden to każde błoto zbiera bo włosy długie i jasne i jest krejzolem więc lata gdzie popadnie, kopie doły itp
Cytat:
Mohnka no bezsensu to, mój prowadzący gin mówił, że będą mi jeszcze podtrzymywac ten czas, a tu co innego..

Ale w ogóle wczoraj na przyjęciu lekarz był tak niemiły, że szok... Z wyrzutem do mnie, że mnie prowadzący nie wziął do swojego szpitala, a ja mu mówię, że muszę być w szpitalu 3. Stopnia referencji, a ten, wielkie zdziwienie i pyta "przy cukrzycy?", to niech sobie przeczyta jakie są zalecenia ... Albo pyta się o tatuaże i mu mówię, że mam 1 i do mnie z problemem, że tatuaż sobie robiłam przy cukrzycy, skoro przy ustabilizowanej nie ma przeciwwskazań 😕😕😕

Justyna, a Ty nie masz ciążowej cukrzycy tylko po prostu chorujesz na cukrzycę?

Edytowane przez CamomileS
Czas edycji: 2017-04-05 o 09:11
CamomileS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-05, 09:10   #1284
talusiax33
Zadomowienie

Cytat:
Witam i ja

Tak więc można sobie życzyć dobrych nocy a na tym etapie to jak widac o kant d. rozbić
U mnie też pobudki średnio co godzinę i ciągły sen na czuwaniu nie wiadomo po co :|

Wcinam właśnie śniadanko i lece z synkiem na podbój przedszkoli bo od dziś u nas przyjmowanie podań. A pogoda znowu szaro buro i ponuro :/

Chyba nasze organizmy zaczynają się przygotowywać teraz budzę się co godzinę i jest katastrofa.. po tym to przy malenstwie wstawanie co 3 godziny to będzie pikuś, chyba dopiero wtedy się porządnie wyspie 😀

Stary 2017-04-05, 09:12   #1285
marg0lcia
Zadomowienie

MamaSmerfuni mam identycznie! Wstaję, słońce świeci i zrobilabym wszystko, jem śniadanie, piję kawę i tyle by było z tego wszystkiego ale dziś muszę wyjść, może i lepiej będę spała po spacerze.

Kiedy poznajesz kogoś, kto ci się podoba i spotykasz się z nim, powinnaś czuć się lepiej, a nie gorzej.
marg0lcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-05, 09:20   #1286
justyna_bokszczanin
Raczkowanie

Camomile tak, cukrzyca typu 1 od 7lat

Stary 2017-04-05, 09:23   #1287
Magnificence
Rozeznanie

Cytat:
Kolejny lekarz z przypadku

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-04-05, 09:29   #1288
decorail
Zakorzenienie

Współczuję Wam tych ciężkich nocek dzisiaj Moje też tak wyglądają, ale póki nie wracają mi te niespokojne nogi to zaliczam je do w miarę udanych - ale dzisiaj tak jak u Bunny złapał mnie skurcz, ale ogarnęłam gada

Gornek - kciuki za wizytę - na pewno mały super rośnie

Ja byłam na badaniach - zostałam przepuszczona w kolejce przez dwie starsze Panie! Potem Pani pielęgniarka mnie przeprosiła, że nie zauważyła brzucha, powiedziała, że wyglądam kwitnąco, że mam ładną kurtkę itp. itd Haha Tyle radości, a jeszcze 12 nie ma, hehe Pierwszy raz w ciąży mi się zdarzyło, że ktoś był tak uprzejmy A ja dziękowałam wszystkim wokół - jej i Paniom, co mnie przepuściły

Idę ogarnąć okna w salonie póki Tz jeszcze w domu i pogoda w miarę
decorail jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-05, 09:36   #1289
ania9o
Zakorzenienie

Kocham opóźnienia u mojej doktor... Już pół godziny a przede mną jedna pacjentka w gabinecie i druga w poczekalni. A duszno tu... Nie ma czym oddychać ☹ potem jeszcze się wystoję w rejestracji po pieczątki... Nie mam siły przez tą chorobę.

U mnie nocka też jakaś maaaasakra. Wstawałam co godzinę a jak 5:40 TŻ budzik zadzwonił tak po moim spaniu było. Nie wiem co na obiad zrobić. Chyba sos ze słoika z makaronem.

Z pozytywnych rzeczy przyszła chusta, poduszka do karmienia i termoforem z pestek wiśni

Wysłane za pomocą mTalk
ania9o jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-05, 09:45   #1290
Mohnka
Rozeznanie

Cytat:
Mohnka powiem szczerze, ze przy 32 tygodniu ale to usg było robione w lux medzie Maksiu za mało ważył. Niby brałam z przymrużeniem oka te ich pomiary jednak troche sie tym przejęłam i zaczęłam sobie wkręcać, ze za mało wazy.

Spokojnie! 😘😘 daj znać po wizycie, wszystko będzie dobrze! Na pewno!

---------- Dopisano o 09:45 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ----------

Cytat:
Napisane przez decorail Pokaż wiadomość
Współczuję Wam tych ciężkich nocek dzisiaj Moje też tak wyglądają, ale póki nie wracają mi te niespokojne nogi to zaliczam je do w miarę udanych - ale dzisiaj tak jak u Bunny złapał mnie skurcz, ale ogarnęłam gada

Gornek - kciuki za wizytę - na pewno mały super rośnie

Ja byłam na badaniach - zostałam przepuszczona w kolejce przez dwie starsze Panie! Potem Pani pielęgniarka mnie przeprosiła, że nie zauważyła brzucha, powiedziała, że wyglądam kwitnąco, że mam ładną kurtkę itp. itd Haha Tyle radości, a jeszcze 12 nie ma, hehe Pierwszy raz w ciąży mi się zdarzyło, że ktoś był tak uprzejmy A ja dziękowałam wszystkim wokół - jej i Paniom, co mnie przepuściły

Idę ogarnąć okna w salonie póki Tz jeszcze w domu i pogoda w miarę
Też zdarzyłam zapomnieć o kręceniu nogami 😀😀

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości