Czerwcowe mamusie 2017 cz.VII PORODÓWKA - Strona 90 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-07-13, 08:37   #2671
mmona24
Zakorzenienie

GG do mmona24
Dot.: Czerwcowe mamusie 2017 cz.VII PORODÓWKA

Hej🤗 dawno sie nie odzywalam ale podczytuje codziennie. U nas wszystko ok, noc super jak zawsze pobudka o 3 I o 5😉
Mala jeszcze spi...zbiera sily na caly dzien😛
Wczoraj byl u nas pediatra, stwierdzil ze od razu widac ze zdrowe dziecko I niczego jej nie brakuje😉 jestem tylko ciekawa ile wazy bo od wyjscia ze szpitala nie byla wazona...

Zeby nie bylo tak kolorowo wczoraj mialam mega dola...byla u mnie mama zeby mi troche pomoc, bo w dzien mala spi po 10 min I wyspana. Mama chciala mi pomoc w kuchni I z prasowaniem, ale szkoda mi bylo ja wykorzystywac w jeden dzien wolnego od pracy...zajmowala sie Alicja, ja w tym czasie posprzatalam, zrobilam obiad, salatke na kolacje, wstawilam dwa prania, nawet na chwile nie usiadlam zeby wykorzystac czas.
Mama wyszla, chcialam jeszcze poprasowac ale oczywiscie Ala ma chyba jakis czujnik I co chwile ryk. Nakarmilam, przebralam, zasnela, biore zelazko do reki I znowu ryk😕 I tak z 10 razy az w koncu nerwy mi puscily I sie poryczalam...tak chcialam mezowi (I sobie!) udowodnic ze swietnie sobie radze, jestem zorganizowana I z usmiechem I cieplym obiadkiem przywitam meza w progu, a on zastal mnie zaryczana, cala mokra, potargana I zmeczona...oczywiscie zamiast mnie uspokoic zaczal sie na mnie drzec co tylko pogorszylo sytuacje😢
Ehhh taki mam charakter ze wszystko chce sama zrobic, to pozniej tak jest...

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Wymieniam się

Bloguje
mmona24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-13, 09:51   #2672
ewelinka2311
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mmona24 Pokaż wiadomość
Hej🤗 dawno sie nie odzywalam ale podczytuje codziennie. U nas wszystko ok, noc super jak zawsze pobudka o 3 I o 5😉
Wczoraj byl u nas pediatra, stwierdzil ze od razu widac ze zdrowe dziecko I niczego jej nie brakuje😉 jestem tylko ciekawa ile wazy bo od wyjscia ze szpitala nie byla wazona...

Zeby nie bylo tak kolorowo wczoraj mialam mega dola...byla u mnie mama zeby mi troche pomoc, bo w dzien mala spi po 10 min I wyspana. Mama chciala mi pomoc w kuchni I z prasowaniem, ale szkoda mi bylo ja wykorzystywac w jeden dzien wolnego od pracy...zajmowala sie Alicja, ja w tym czasie posprzatalam, zrobilam obiad, salatke na kolacje, wstawilam dwa prania, nawet na chwile nie usiadlam zeby wykorzystac czas.
Mama wyszla, chcialam jeszcze poprasowac ale oczywiscie Ala ma chyba jakis czujnik I co chwile ryk. Nakarmilam, przebralam, zasnela, biore zelazko do reki I znowu ryk😕 I tak z 10 razy az w koncu nerwy mi puscily I sie poryczalam...tak chcialam mezowi (I sobie!) udowodnic ze swietnie sobie radze, jestem zorganizowana I z usmiechem I cieplym obiadkiem przywitam meza w progu, a on zastal mnie zaryczana, cala mokra, potargana I zmeczona...oczywiscie zamiast mnie uspokoic zaczal sie na mnie drzec co tylko pogorszylo sytuacje😢

Jak ja to dobrze znam
Tez na początku chciałam być super zorganizowaną mamą i żoną co w sumie Matylda pozwalała mi robić przez jakiś miesiąc. A potem skończyła się sielanka i zaczęło drące całymi dniami dziecko a ja nie miałam kiedy i jak siku zrobić a co dopiero ugotować obiad czy ogarnąć mieszkanie. Siadłam wtedy psychicznie mega. Bo mąż też nie pomagał tylko jeszcze z tekstem masz co chciałaś. Teraz dalej jest ciężko ale mam pomoc mamy i brata i juz ogarniam się powoli chociaż i tak rycze z nią jak nie daje się uśpić przez 6-7 godzin.

---------- Dopisano o 09:51 ---------- Poprzedni post napisano o 09:50 ----------

U nas aż 15 stopni... tropiki normalnie :/ tez taką zimnicę macie?

ewelinka2311 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-13, 10:23   #2673
maajjaa88
Zadomowienie

Ewelinka u mnie niby 20-23 dtopnie ale zimno do tego silny wiatr :-/ gdzie te lato?

Ewelinka i Vela a po rozmrozeniu mleczka ile moze czasu stac w lodowce a ile w temp pokojowej? Szukalam w internece ale co strona to inaczej podaja. Raz ze w lodowce 12 godzin a raz ze 24 od momentu wyjecia z zamrażalnika. Gubie sie w tym wszystkim a musze dzisiaj wyciagnac mleko zeby miec w razie w na jutro do pediatry. Jak odciagne to zabiore swieze ale rozmrozic porcje moze tez rozmroze.

Mala skonczyla 3 tygodnie, nie mam pojecia kiedy to zlecialo

We wtorek w nocy odpadl jej pepuszek. A dzisiaj w nocy wydawalo mi sie ze ma w nim ropke. To normalne? Rano byl suchy, bede obserwowac i jak cos to jutro u pediatry skonsultuje to dlatego narazie nie dzwonie do poloznej.
maajjaa88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-13, 11:07   #2674
VelaLuca
Wtajemniczenie

Maja po rozmrozeniu staram się do dwóch dni go zużyć jeśli stoi w lodówce. Max to 3 dni, ale ja tak z reguły do 2 dni go zuzywam.
A w temperaturze pokojowej do 8 godzin trzymam ☺

Stary 2017-07-13, 11:08   #2675
Sarenkaa13
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kacperkova Pokaż wiadomość
Hej
Staram się czytać was calu czas tylko nie mam czasu pisać.
Teraz się karmimy.
Dzisiaj byłam na placu zabaw ponad 3 godziny i Kacper nie chciał wracać, rozwyl się okropnie, aż się babcie za mną oglądały

Teraz Kacper śpi a na dworze się rozpadalo.

Sarenko, ale ten świat jest mały na tych samych weselach balowałyśmy
Na pogrzebie mnie nie było, bo nie miałam z kim Kacpra zostawić, miał wtedy 2 miesiące, byłam następnego dnia dopiero do dzisiaj trudno mi jest w to uwierzyć.

Tadzia w nocy brzuszek chyba bolał, ale to moja wina, bo zjadłam trochę kalafior owej, taka miałam ochotę i malo kalafiora wrzuciłam. Dzisiaj nie mam co jesc bo znów kalafior owa.

---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ----------

Na obiad nałożyła sobie lody bakaliowe

Kacperkowa sama jestem w szoku ze swiat jest az tak maly. No przeciez jesteśmy juz prawie rodzina
Ehhh... Michal byl mi bardzo bliski. Nawet kiedys pisalam tu na forum ze spelnil moje wielkie marzenie. Bardzo przezylam to co sie stalo i chyba nigdy tego nie zrozumiem i sie nie pogodze... Bardzi za Nim tęsknię...
Dzieki Niemu mam bzika na punkcie samolotow...
Ehhhh...gdyby byl opowiedzialabym Mu ze tak sie zgadalysmy na forum...

Sarenkaa13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-13, 11:11   #2676
VelaLuca
Wtajemniczenie

Wiem że podają za każdym razem inaczej dlatego ja postanowiłam trzymać się jednej rozpiski i na początku też się trochę obawialam trzymać tyle czasu czy to w lodówce czy pokoju ale mleko podaje już miesiąc z takim przechowywaniem, małej nic się nie dzieje więc chyba jest w porządku 😉

Stary 2017-07-13, 11:22   #2677
Sarenkaa13
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez starry_eyes Pokaż wiadomość
U nas też póki co każdy dzień jest inny i też się zdziwiłam postem Migotka
My na mm a i tak nie ma az tak regularnych por karmienia mimo ze podaje butle co 3h. Wiec i tsk pod to bym sie nie mogla umowic na wizyte.

Stary 2017-07-13, 12:47   #2678
ewelinka2311
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez maajjaa88 Pokaż wiadomość
Ewelinka u mnie niby 20-23 dtopnie ale zimno do tego silny wiatr :-/ gdzie te lato?

Ewelinka i Vela a po rozmrozeniu mleczka ile moze czasu stac w lodowce a ile w temp pokojowej? Szukalam w internece ale co strona to inaczej podaja. Raz ze w lodowce 12 godzin a raz ze 24 od momentu wyjecia z zamrażalnika. Gubie sie w tym wszystkim a musze dzisiaj wyciagnac mleko zeby miec w razie w na jutro do pediatry. Jak odciagne to zabiore swieze ale rozmrozic porcje moze tez rozmroze.

Mala skonczyla 3 tygodnie, nie mam pojecia kiedy to zlecialo

We wtorek w nocy odpadl jej pepuszek. A dzisiaj w nocy wydawalo mi sie ze ma w nim ropke. To normalne? Rano byl suchy, bede obserwowac i jak cos to jutro u pediatry skonsultuje to dlatego narazie nie dzwonie do poloznej.
Jeszcze przez kilka dni coś może z niego wypływać. Przecieraj do sucha i będzie dobrze

A mleko tak z 2-3 dni

ewelinka2311 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-13, 12:59   #2679
paula.cw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewelinka2311 Pokaż wiadomość
Jak będzie trzeba to się poświęcę ale byleby nie za długo bo ja bez makaronu nie potrafię żyć 😅

Świetnie że wychodzicie pewnie już w domu jesteście

Pociesze Cie- są makarony bezglutenowe. I to dobre bo ja nadal głównie takie jem. Najbardziej podobny do zwykłego jest kukurydziany. On jest dostępny nawet a biedronce w różnych kształtach. Jeszcze jadłam gryczany ale on bardziej do rasowego jest podobny.
Cytat:
Napisane przez jelonekhihi Pokaż wiadomość
W Lidlu od 20 ciuszki dziecięce - bodziaki, spodenki, pajace, bluzy.
Zaraz obyczaje dawno gazetek nie oglądałam. 😊

Cytat:
Napisane przez VelaLuca Pokaż wiadomość
Maja jeszcze nie sprawdzałam cen u siebie. Na pneumokoki będziemy szczepic później, teraz zrobimy tylko te szczepionki na NFZ. A na pneumo doszczepimy za jakiś miesiąc, może dwa. Waham się jeszcze w tym temacie.

Chyba że Wy mi dziewczyny podpowiecie kiedy najlepiej zaszczepić na te pneumokoki?

Maja ja znam 3 sposoby:
- jeśli masz mało czasu i mleko potrzebujesz na "już" to kąpiel wodna, tak jak Ewelina pisała. Do miseczki czy kubka wlewasz wrzątek i wkładasz mleko. A nawet nie wrzątek tylko ciepła wodę, żeby też dużych różnic w temperatury nie było.
- możesz wciągnąć mleko na blat w kuchni i zostawić, tak też się w miarę szybko rozmrozi w temperaturze pokojowej
- ja najczęściej wyciągam z zamrazalki i wkladam do lodówki. Rozmraza się z 10 godzin ale jakoś najczęściej to stosuje bo powoli to wszystko się dzieje i nie ma takiego skoku temperatury.

Ale wszystkie 3 sposoby są OK ☺

---------- Dopisano o 01:00 ---------- Poprzedni post napisano o 00:31 ----------

Dziewczyny! Dzisiaj koleżanka wysłała mi to:

https://m.youtube.com/watch?v=j2C8MkY7Co8&feature=share

Noszenie na pszczolke. Działa! Ryk był nieziemski, w sekundzie się uspokoiła. Spróbujcie 😉

Widziałam to kiedyś ale na razie uczę się trzymać w ogóle. 😂😂 i przekładać itd. Jak mi się mały nie chciał wybudzic i przyszła położna i zaczęła go przekładać z ręki do ręki to byłam w szoku ze tak można. 😂 ale idzie coraz lepiej więc będę próbować bo jeszcze szukamy sposobów na uspokojenie.

Cytat:
Haha. Mnie rozbawia że małemu te kupy nie przeszkadzają.
BTW w domu chciałam się już na wielorazowe pieluszki przerzucić ale okazało się że nie mam takich co pępek odsłaniają. Więc musimy poczekać aż odpadnie. Ale mam zestaw na noc który jest ok. Generalnie pod takie gacie wełniane się tetre zakłada albo cos innego i czuję dziecko że ma mokre bardziej niż w pampersie. Ale Jerzykowi o dziwo to nie przeszkadza.

Cytat:

I tak super ogarniasz. Jestem od wrażeniem. Trzeba się nauczyć przyjmować pomoc.

Ja już po pierwszym dniu miałam zalamke bo się czułam taka zależna od męża. On nawet słowem nie pisnal a ja już myślałam o tym że takiego połogu nie planowałam...

Więc wczoraj ok 17 byliśmy w domku. Koty zaciekawione ale zdystansowane. Postawiliśmy fotelik, mały jeszxze spał więc sobie obie powachaly ale takie wystraszone jakby. Później jak w koszu leżał to obie zaglądały tak słodko. Czika nam asystuje przy karmieniu zwłaszcza że tam zawsze ze mną siadala.

Wczoraj książkowo mi się nawał zaczął robić. Ale delikatnie jeszcze. Tyle że z lewej piersi mało je o ile w ogóle i już się bałam że się rozwinie więc już przeciwbólowe poszły plus okłady zimne i ciepłe. I teraz ręcznym pracuje a nie elektrycznym. Generalnie z karmieniem ciężko. Już doradcy szukam.

Ogarniamy się w nowej rzeczywistości powoli.

---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ----------

No i dopóki się nie nauczę karmić porządnie to jestem trochę w domu udupiona bo na razie nie wyobrażam sobie na dworze karmić bo potrzebuje wałek pod cycka chociażby no i cyce takie wielkie że ciężko zasłonić. 😂😂
Marzy mi się karmienie na leżaco ale na razie nam nie wychodzi. A wszelkie nowe pozycje to nie tak łatwo testować jak się mały denerwuje. 🙁

Kobiecy blog o treningu siłowym i zdrowym odżywianiu- artykuły, jadłospisy, przepisy- Zapraszam
paula.cw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-13, 13:17   #2680
VelaLuca
Wtajemniczenie

Paula spokojnie ☺ Wy dopiero 4 dni po porodzie, wszystkiego się nauczycie tylko potrzeba czasu.
Ja nadal nie umiem karmić na leżąco. Raz mi się udało tylko. Niewygodnie mi i w dodatku mała nie chce złapać piersi i się denerwuje.
Jak masz możliwość skorzystania z doradcy to korzystaj. Ja trochę żałowałam że tego nie zrobiłam a mialam super babkę ze szkoły rodzenia. My w miarę ogarnelysmy temat karmienia metodą prób i błędów i teraz jest ok, oprócz pozycji leżącej, ale ile nas to kosztowało nerwów, bólu i stresu...

Czemu odciagasz ręcznym? Medela Ci się nie sprawdza?

Stary 2017-07-13, 13:31   #2681
moniamm
Rozeznanie

[1=e6a2c94443f966d5bdb1fa7 d483e1d75b7ed128e;7543389 6]Venessa właśnie to najtrudniejsze w kp że nie przewidzisz kiedy się obudzi i będzie chciało jeść. Aż boję się jutra bo wizyta na bioderka w środku karmienia jak zwykle (na 11.40) te panie co ustalają terminy wizyt chyba pojęcia nie mają o porach snu i karmienia małych dzieci.

---------- Dopisano o 19:08 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ----------

Dziewczyny jakie szczepionki wybieracie? Bo ja mam mętlik w głowie, a różne rzeczy krążą o tych 5w1 i 6w1 że niby bardzo dużo powikłań jest niezbyt przyjemnych dla rodziców. Czy któraś z was szczepi szczepionkami zwykłymi na NFZ + rotawirusy (płatna)? Naprawdę nie wiemy na co się zdecydować. A dostałam dwie recepty na 5w1 - a potem druga pani pediatra powiedziała że cud będzie jak w jakiejs aptece znajde tą szczepionkę bo niby są u nas wycofywane.[/QUOTE]
Mogotek rozbawilas mnie. A czy wszystkie dzieci spia i jedza o tej samej porze? A nawet gdyby to co maja 10 pacjentek na jedna godzinę ustalic? Jak Ci nie pasowalo mogłaś negocjowac godzine a nie takie głupoty pisac

---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:19 ----------

Cytat:
Napisane przez ewelinka2311 Pokaż wiadomość
Oj tak ja bez mamy też nie dałabym rady. Nawet nie chodzi o fizyczną pomoc, która oczywiście jest ogromna i bardzo odciąża, ale o takie psychiczne wsparcie, że mogę się wyryczeć, wygadać i nie pwoei mi że przesadzam czy że jestem złą matką albo że inni mają gorzej.

Apteka strywald24.pl

Nawet nie bierz tej 5w1 bo ich nie ma. A jakby Ci się udało raz kupić to nie wiadomo czy kolejną dawkę byś znalazła. Ja się zastanawiam nad 6w1 chociaż pierwszą naszą myślą były te na nfz. Mam jeszcze tydzień to pomysle.

Może je za lapczywie i za dużo powietrza się nałykała? Albo tfu tfu nagle pojawiają się jakieś alergizujące problemy

A rozmrozić to najlepiej w lodówce na noc ewentualnie w kąpieli wodnej

Moja dzisiaj pierwszy raz od dłuższego czasu dla odmiany spała w dzień
Oby u Was obyło się bez brzuszkowych problemów

Jedne wymioty to jeszcze nie powód do paniki, ale obserwuj
Oj czekam na to z górki z wielką nadzieją

Też korzystałam z tej apteki i polecam, fajne ceny maja

---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ----------

Cytat:
Maja jeszcze nie sprawdzałam cen u siebie. Na pneumokoki będziemy szczepic później, teraz zrobimy tylko te szczepionki na NFZ. A na pneumo doszczepimy za jakiś miesiąc, może dwa. Waham się jeszcze w tym temacie.

Chyba że Wy mi dziewczyny podpowiecie kiedy najlepiej zaszczepić na te pneumokoki?

Maja ja znam 3 sposoby:
- jeśli masz mało czasu i mleko potrzebujesz na "już" to kąpiel wodna, tak jak Ewelina pisała. Do miseczki czy kubka wlewasz wrzątek i wkładasz mleko. A nawet nie wrzątek tylko ciepła wodę, żeby też dużych różnic w temperatury nie było.
- możesz wciągnąć mleko na blat w kuchni i zostawić, tak też się w miarę szybko rozmrozi w temperaturze pokojowej
- ja najczęściej wyciągam z zamrazalki i wkladam do lodówki. Rozmraza się z 10 godzin ale jakoś najczęściej to stosuje bo powoli to wszystko się dzieje i nie ma takiego skoku temperatury.

Ale wszystkie 3 sposoby są OK ☺

---------- Dopisano o 01:00 ---------- Poprzedni post napisano o 00:31 ----------

Dziewczyny! Dzisiaj koleżanka wysłała mi to:

https://m.youtube.com/watch?v=j2C8MkY7Co8&feature=share

Noszenie na pszczolke. Działa! Ryk był nieziemski, w sekundzie się uspokoiła. Spróbujcie 😉

A czy jak odlozysz to jest spokoj czy dalej ryk? Bo widzialam to ostatnio ale balam sie wyprobowac jeszcze no i zastanawialam sie na jak dlugo to pomoże

moniamm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-13, 13:32   #2682
e6a2c94443f966d5bdb1fa7d483e1d75b7ed128e
Konto usunięte

Nie miałam rano neta. Tak moja mała ma swoje pory o określonych godzinach się budzi. Usg super, wszystko ok

Edytowane przez e6a2c94443f966d5bdb1fa7d483e1d75b7ed128e
Czas edycji: 2017-07-13 o 13:33
e6a2c94443f966d5bdb1fa7d483e1d75b7ed128e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-13, 13:35   #2683
VelaLuca
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez moniamm Pokaż wiadomość
Mogotek rozbawilas mnie. A czy wszystkie dzieci spia i jedza o tej samej porze? A nawet gdyby to co maja 10 pacjentek na jedna godzinę ustalic? Jak Ci nie pasowalo mogłaś negocjowac godzine a nie takie głupoty pisac

---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:19 ----------

Też korzystałam z tej apteki i polecam, fajne ceny maja

---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ----------

A czy jak odlozysz to jest spokoj czy dalej ryk? Bo widzialam to ostatnio ale balam sie wyprobowac jeszcze no i zastanawialam sie na jak dlugo to pomoże

Czasem jest spokój, czasem ryk w zależności jak się pannie umyśli 😉

Ja jeszcze nie do końca tych rączek potrafię tak złapać żeby je tak docisnąć do klatki piersiowej. Z reguły tylko jedną mi się udaje a druga się wymyka i wisi. To jeszcze muszę poćwiczyć. Chyba że mam za małe dłonie żeby te jej rączki ogarnąć 🤔

Stary 2017-07-13, 13:36   #2684
jelonekhihi
Zakorzenienie

Mamusie kochane po tych wszystkich miesiącach doczekałyśmy się wszystkie mamy już dzieci obok siebie.
Zapraszam do odchowalni

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1161966
jelonekhihi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-13, 15:31   #2685
moniamm
Rozeznanie

Cytat:

---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ----------

Cytat:

Tez tak mam... teściowa czasem przychodzi a ja zamiast odpoczac to robie wszystko to, czego nie dalam rady zrobic wczesniej. Niby radzę sobie praktycznie sama, ugotuje obiad, ogarne dom, zrobię pranie ale co z tego jak wiecznie zmeczona jestem i kręgosłup mnie boli.. a zazwyczaj jest tak ze jak ktoś mi małą ogarnia to ona śpi. Jak jest darcie i już nie mam sily jej nosic to jestem sama..

---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ----------

Cytat:
Napisane przez paula.cw Pokaż wiadomość
Pociesze Cie- są makarony bezglutenowe. I to dobre bo ja nadal głównie takie jem. Najbardziej podobny do zwykłego jest kukurydziany. On jest dostępny nawet a biedronce w różnych kształtach. Jeszcze jadłam gryczany ale on bardziej do rasowego jest podobny.

Zaraz obyczaje dawno gazetek nie oglądałam. 😊

Widziałam to kiedyś ale na razie uczę się trzymać w ogóle. 😂😂 i przekładać itd. Jak mi się mały nie chciał wybudzic i przyszła położna i zaczęła go przekładać z ręki do ręki to byłam w szoku ze tak można. 😂 ale idzie coraz lepiej więc będę próbować bo jeszcze szukamy sposobów na uspokojenie.

Haha. Mnie rozbawia że małemu te kupy nie przeszkadzają.
BTW w domu chciałam się już na wielorazowe pieluszki przerzucić ale okazało się że nie mam takich co pępek odsłaniają. Więc musimy poczekać aż odpadnie. Ale mam zestaw na noc który jest ok. Generalnie pod takie gacie wełniane się tetre zakłada albo cos innego i czuję dziecko że ma mokre bardziej niż w pampersie. Ale Jerzykowi o dziwo to nie przeszkadza.

I tak super ogarniasz. Jestem od wrażeniem. Trzeba się nauczyć przyjmować pomoc.

Ja już po pierwszym dniu miałam zalamke bo się czułam taka zależna od męża. On nawet słowem nie pisnal a ja już myślałam o tym że takiego połogu nie planowałam...

Więc wczoraj ok 17 byliśmy w domku. Koty zaciekawione ale zdystansowane. Postawiliśmy fotelik, mały jeszxze spał więc sobie obie powachaly ale takie wystraszone jakby. Później jak w koszu leżał to obie zaglądały tak słodko. Czika nam asystuje przy karmieniu zwłaszcza że tam zawsze ze mną siadala.

Wczoraj książkowo mi się nawał zaczął robić. Ale delikatnie jeszcze. Tyle że z lewej piersi mało je o ile w ogóle i już się bałam że się rozwinie więc już przeciwbólowe poszły plus okłady zimne i ciepłe. I teraz ręcznym pracuje a nie elektrycznym. Generalnie z karmieniem ciężko. Już doradcy szukam.

Ogarniamy się w nowej rzeczywistości powoli.

---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ----------

No i dopóki się nie nauczę karmić porządnie to jestem trochę w domu udupiona bo na razie nie wyobrażam sobie na dworze karmić bo potrzebuje wałek pod cycka chociażby no i cyce takie wielkie że ciężko zasłonić. 😂😂
Marzy mi się karmienie na leżaco ale na razie nam nie wychodzi. A wszelkie nowe pozycje to nie tak łatwo testować jak się mały denerwuje. 🙁

Paula witaj w domu!
I powodzenia z karmieniem
Swoja droga podziwiam za pieluszki wielorazowe, szacun

---------- Dopisano o 14:31 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ----------

Cytat:
Paula spokojnie ☺ Wy dopiero 4 dni po porodzie, wszystkiego się nauczycie tylko potrzeba czasu.
Ja nadal nie umiem karmić na leżąco. Raz mi się udało tylko. Niewygodnie mi i w dodatku mała nie chce złapać piersi i się denerwuje.
Jak masz możliwość skorzystania z doradcy to korzystaj. Ja trochę żałowałam że tego nie zrobiłam a mialam super babkę ze szkoły rodzenia. My w miarę ogarnelysmy temat karmienia metodą prób i błędów i teraz jest ok, oprócz pozycji leżącej, ale ile nas to kosztowało nerwów, bólu i stresu...

A szkoda bo to idealna pozycja w nocy, serio nie wyobrażam sobie innej w dzień tez czasem lubie sie z nią położyć i na lezaco pokarmic ale glownie teraz w pozycji klasycznej karmie na poduszce (bo wreszcie zaczęłam sie w nią mieścić ) z tego powodu ze latwiej mi ja podniesc do odbicia.

moniamm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-07-13, 15:43   #2686
maajjaa88
Zadomowienie

Zaczyna mnie cos brac, chyba przeziebienie. Co moge poza paracetamolem?

Mala dopiero usnela, od rana co chwile cyc, ryk i spac nie. Nie wiem czy to brzuszek czy co.
maajjaa88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-13, 15:44   #2687
paula.cw
Zakorzenienie

Cytat:

Mam wrażenie i potwierdzenie od doradcy online że jednak elektryczny bardziej pobudza laktację ręczne ładnie wyciąga brodawka a nie pobudza aż tak Boję się nawału bo już mi się twarde piersi robiły teraz ręcznym odciągam i jest OK.
Pierś już nie jest tak nabrzmiała ja odciągnę, mały też chwilę zje i mogę czekać na doradcę karmiąc głównie prawą
Cytat:
Mamusie kochane po tych wszystkich miesiącach doczekałyśmy się wszystkie mamy już dzieci obok siebie.
Zapraszam do odchowalni

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1161966
Nareszcie w połowie lipca 😂😂

Cytat:
Napisane przez moniamm Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ----------

Tez tak mam... teściowa czasem przychodzi a ja zamiast odpoczac to robie wszystko to, czego nie dalam rady zrobic wczesniej. Niby radzę sobie praktycznie sama, ugotuje obiad, ogarne dom, zrobię pranie ale co z tego jak wiecznie zmeczona jestem i kręgosłup mnie boli.. a zazwyczaj jest tak ze jak ktoś mi małą ogarnia to ona śpi. Jak jest darcie i już nie mam sily jej nosic to jestem sama..

---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ----------

Paula witaj w domu!
I powodzenia z karmieniem
Swoja droga podziwiam za pieluszki wielorazowe, szacun

---------- Dopisano o 14:31 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ----------

A szkoda bo to idealna pozycja w nocy, serio nie wyobrażam sobie innej w dzień tez czasem lubie sie z nią położyć i na lezaco pokarmic ale glownie teraz w pozycji klasycznej karmie na poduszce (bo wreszcie zaczęłam sie w nią mieścić ) z tego powodu ze latwiej mi ja podniesc do odbicia.

Mam nadzieję że mleczka będzie więcej to jakoś pójdzie w tej pozycji

Kobiecy blog o treningu siłowym i zdrowym odżywianiu- artykuły, jadłospisy, przepisy- Zapraszam
Stary 2017-07-13, 19:33   #2688
Sarenkaa13
Rozeznanie

[1=e6a2c94443f966d5bdb1fa7 d483e1d75b7ed128e;7545317 6]Nie miałam rano neta. Tak moja mała ma swoje pory o określonych godzinach się budzi. Usg super, wszystko ok

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]
To dlaczego nie ustalasz wizyt pod rytm dnia dziecka skoro mogliby być Ci z tym łatwiej. A jeśli nie bylo miejsc to inny dzien

Stary 2017-07-16, 18:34   #2689
paula.cw
Zakorzenienie

Opis porodu

Od środy codziennie byliśmy w szpitalu. W piątek w końcu mnie przyjęli. Piszę w końcu bo to męczące trochę było i nie było pewności czy będzie miejsce. Już na IP personel był bardzo miły. Po chwili odwiedził mnie lekarz i stwierdził że ciąża jest o 3-4 dni młodsza niż z om i dajmy jej czas. 3 razy dziennie leżałam pod ktg. Jak mały się ruszał za mało to nawet 3 godziny.
W sobotę rano miałyśmy badanie - każda po kolei. Miałam robiony masaż szyjki. Niestety bez uprzedzenia. Dopiero w trakcie mnie uspokajala że musi to mi foleya nie będą zakładać. . Powinnam podpisać na to zgodę ale jak czytałam to mało gdzie to robią. Szyjka bez zmian cały czas 2.5 cm rozwarcie na 2 palce. Dodatkowo miałam odklejanie dolnego bieguna pęcherza. Cały dzień byłam mega obolała. Na szczęście miałam tantum Rosa i trochę pomogło.
Cały dzień chodziłam na spacery i skakałam na piłce. W sobotę zrobiłam 8000 kroków po okolicach szpitala ☺️☺️ dodatkowo próbowałam podrażnienia sutków i dupa nadal nic.
W sobotę zwolnilo się miejsce na porodówce. Wzięli mnie na oxy. Uprzedzili że może nic może się nie dziać. Na początku trochę zamieszania. Dużo różnego personelu u prawie nikt sie nie przedstawiał. Jakieś zgody, plan porodu ale nikt go ze mną nie omówił. Mimo wszytko zadzwoniłam do męża żeby przyjechał bo w 6h na porodówce można samemu zwariować. Niestety cały czas podpięta pod ktg więc albo leżałam na boku albo przy łóżku skakałam na piłce jak były skurcze. Cały czas zwiększali mi dawkę. Do 72 (mg na H?). Najlepiej było ok. 36. Miałam wtedy dość fajne skurcze. Niestety po jakiejś godzinie przeszło u potem już były nieregularne bardzo. Tego dnia już puszczalam relaksacje, były świeczki i muzyczka. Raz byłam nawet pod prysznicem i znowu był masaż sutków. Zaczęłam się nawet przyzwyczajać do jekow innych kobiet zza ściany... Momentami nas to bawiło. Mąż mnie tak rozbawial że się dwa razy posikalam. 😂😂 hit tego dnia. No skurcze mnie chyba jednak osłabiły ☺️☺️ królówka nic nie zadziałała. Na koniec dnia rozwarcie i szyjka bez zmian. Znowu odklejanie pęcherza ale tym razem nie bolało. Spałam na sali porodowej i tu cieszyłam się że mam zatyczki do uszu bo momentami była rzeźnia. I weź tu śpij.
W niedzielę od 9 kroplowka z oxy. Dawka ciągle ok. 32-36. Nic poważnego się nie działo. Bóle na poziomie okresowych. O 12 po badaniu na którym nie było zmian miałam przebicie przecherza plodowego i delikatny masaż szyjki. To o dziwo nie było nieprzyjemne. Raczej dziwne że tam gmeraja i gmeraja. Ten zabieg bardzo szybko zadziałał i miałam mocne skurcze. Na szczęście zaraz po 12 była Małgosia i zaczęła swoje cuda. Były zmiany pozycji. Tańce z mężem. Masaże. Ucisk anie bioder przy bólach krzyżowych. Tego im współczuję bo skurcze od 12 miałam co ok. 1.5 minuty trwające ok. Minuty a uściskać musieli mocno. Cały czas pod ktg ale jakoś dawalismy radę z tym ograniczeniem chociaż to męczące. Pod prysznicem byłam w sumie 3 razy. Raz odpieta a dwa razy z przyjacielem z kroplowka. Pod prysznicem było tak blogo... W wannie musiałoby być extra. Niestety po prysznicu robiłam się trochę zmęczona zwłaszcza że od śniadania nic nie jadłam. Mogłam ale po prostu było mi tak niedobrze że nie mogłam nic przełknąć. Robiłam sobie przerwę leżąc na boku i nawet odpoczywalam między skurczami. Cały czas ze mnie leciało. Podkłady porodowe i na łóżko oraz majtki szły w ilościach hurtowych. Mąż i Małgosia dbali o to żebym się czuła komfortowo. Fajnie ze nie czułam się tym skrępowana. Po czopku ledwo zdążyłam do toalety. Mąż się śmieje że to nowy level związku. Najgorsze momenty to badanie i informacje o postępie. Po pierwszych dwóch godzinach szyjka skrócona do 1 cm i zgładzona. Rozwarcie bez zmian. Dostałam czopek na rozluźnienie szyjki. Drugie badanie u chyba 3 cm. Przy 4 cm ja już byłam padnięta i poprosiłam i gaz. Od razu poprosiłam o info o zzo i wypełniam wszystkie formularze. Tzn mąż czytał a ja podpisywalam między skurczami. Po kolejnym badaniu miałam podjąć decyzję. Badanie ok. 18 i 4 cm rozwarcia. Gaz niewiele pomagał tyle że ogarnialam lepiej oddychanie a Małgosia z mężem wiedzieli dokładnie kiedy mam skurcze. Między skurczami nie mogli mnie dotykać bo mnir wszystko drażnilo a w skurczach cały czas robili uciski. ruczslam jak jakieś zwierzę bo to trochę pomagało jak złapałam dobry dźwięk. Wiedziałam jednak ze długo nie pociągnie i robiłam się coraz słabsza. O 19 była nowa położna. Nie taka miła ale super ogarnięta. Przychodziła cały czas i narzucala mi konkretne pozycje żeby pomóc małemu ustawić się w kanał. Było mi mega nie wygodnie ale czułam że yo działa. Niestety od dłuższego czasu pojawiały się skurcze parte z którymi sobie nie radziłam. Z powodu przebicia pęcherza robili mi po 6 godzinach badania i okazało się że crp jest podwyższone. Dali mi antybiotyk alr jak chciałam zzo to musieli mi zrobić badania jeszcze raz żeby podjąć decyzję co dalej bo zzo przed cc mogłoby być przeszkodą. To było mega długie czekanie. Badania zamiast pi 15 minutach były po pół godziny. Potem lekarz podejmował decyzję. W tym momencie błagam męża żeby im powiedział że na tym etapie to ja już chcę cc bo do partych już mogę nie dotrwac a jak wytrzymam to już padam i Może byc problem. Ze współpracą na partych. Po ok pół godziny przyszedł lekarz dyżurny z decuzja o cc.
Tu już działanie dość szybkie na szczęście. Ryczalam. Ze jednak cc... Ale też Ryczalam że niedlugo koniec i zobaczę maluszka. Jak mnie odpieli od oxy na szczęście skurcze były rzadsze ale na fotelu bez pomocy to nic przyjemnego. Na szczęście nie było problemu z wklociem. Niestety nie wypuścili Piotrka na salę bo dyżur. Widziałam że jest wkurzony że nic nie może zrobić. Operacja poszła gładko. Bez komplikacji. Czekałam na pierwszy płacz a napięciu. A mały musiał się najpierw wysikac. Jaka ulga jak zaplakal... Zanim Mo go pokazali minęło kilka długich minut... Dostałam go tylko na buziaczka i znowu zabrali na szczęście pojechał do męża. Szycie mega mi się dluzulo. Dostałam mocnych dreszczy. Słyszałam jak mówili że w macicy stan zapalny się zaczął robić. Potem komentarze pielęgniarek że muszą mnie przenosić. Czułam się trochę jak worek ziemniaków. Na sali poporodowej czekał już na mnie maz z Jerzykiem. Dumny strasznie ze mnie i z małego. Dostałam go skóra do skóry i tak sobie lezelismy 2h. Pożegnałam się z Małgosia. Położna zabrała mi małego "żebym sobie odpoczela" ale oboje nie mogliśmy spać i kazałam położyć go sobie koło siebie. I tak spędziliśmy cała noc. To rzeczywiście magia że dziecko sprawia że zapominamy o bólu. Jeszcze na stole i na sali poporodowej myślałam że kolejna ciąża to nie odważe się próbować SN bo będę miała blokadę. A już teraz pamiętam głównie te dobre chwile. Wsparcie i przytulanki z mężem. Te momenty z mojego wymarzonego porodu. I jakbym miała opcje douli i położnej i sali z wanną to mogłabym rodzic jeszcze raz. No ale czas pokaże.

Wyszedł mi mega długi opis ale miałam potrzebę wyrzucić to z siebie i zapisać szczegółowo na pamiątkę. Wrzucam bez. Korekty bo na czytanie jeszcze raz nie mam siły 😂😂

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości