|  2008-06-23, 14:45 | #2131 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-09 Lokalizacja: xxxxxx 
				 | 

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. III

Cytat: 
  i n wizażu znalazłam wątek o oddawaniu krwi więc nie będę Was zanudzała!! 3maj się aluchelek,aj niestety nie wiem co masz robić bo chyba nigdy nie miałam czegoś takiego...owszem czasem zbiera mi się w gardle ropa w postaci białych kulek,ale to co innego...a może któraś z Was wie jak się pozbyć ropy z gardła?chyba zatok mi schodzi i dlatego,ale to jest wstrętne uczucie bo oddech szybko staje sie nieświeży i nawet najlepszy płyn do płukania nie pomaga...   
				__________________  | |
|     | 
|  2008-06-23, 14:59 | #2132 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2007-12 Lokalizacja: Poznań 
				 | 

możesz płukać zwykłą przegotowaną wodą z solą lub solą emską. Ja też tak mam ;-) to podobno skutek angin i"kraterków" na migdałach. Ale jeśli masz to często i dużo, to powinnaś iść do laryngologa   idę posmarować się sacholem   
				__________________ PM 2011 | 
|     | 
|  2008-06-23, 15:15 | #2133 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-09 Lokalizacja: xxxxxx 
				 | 

Cytat: 
 a co to za sól emska? bardzo Ci aluchelek dziękuję!!!dla Ciebie   jak tylko będę miała możliwość to pójdę do lekarza  w takim razie prócz laryngolga czeka mnie jeszcze neurolog,ortopeda i nie wiem jaki jeszcze....więc trochę czeka mnie wizyt i będę musiał mieć mnóstwo cierpliwości ,żeby wytrzymać w tych kolejkach... 
				__________________  | |
|     | 
|  2008-06-23, 15:24 | #2134 | |
				 | 

Cytat: 
   A sól emska to takie tabletki, można je kupić w aptece, kosztuje grosze. Rozpuszczasz w letniej wodzie i gitara   Boże, Boże, boję się, że nas wywalą za ot     
				__________________ PM 2011 | |
|     | 
|  2008-06-23, 18:49 | #2135 | |
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2007-05 
				 | 

Cytat: 
  , metal każdy rozpoznaje od razu i nie wnika za bardzo, a co do porcelany to ja osobiście mam takie wrażenie, że fakt nie widać od razu, że to aparat, ale za to widz ma wrażenie zniekształconych dziwnych zębów  przynajmniej ja tak mam ale przyznaję, że porcelanę na żywca widziałam tylko parę razy  , a parę razy przyglądałam się uważnie ludziom i się okazywało, że to takie dziwne zęby a nie aparat  . Ja mam zamki mini i przy jasnych gumkach na zdjęciach z daleka jest praktycznie nie widoczny widać go za to na portretach. Moim zdaniem musisz sama dojść do czego oczekujesz  Siądź przed lustrem, pogadaj do siebie, uśmiechnij się , zobacz jakie masz usta i kształt zębów i wtedy zdecyduj, jeżeli Twoje usta są duże to porcelana na pewno powiększy je bardziej niż metal (zamki są dużo większe, grubsze ), jeżeli mówiąc odsłaniasz dolne zęby to może warto na dół założyć porcelanę, ja gdybym zakładała drugi raz to chyba bym tak zrobiła, ząbki na dole są węższe co sprawia wrażenie zamka na zamku i świeci przy mówieniu, jeżeli chodzi o górę ja osobiście jestem za metalem ponieważ uważam, że aparat jest jak biżuteria i wygląda ślicznie, ale jeżeli masz wąskie ząbki to może lepiej jednak porcelana  pooglądaj zdjęcia, poczytaj opinie. Przemyśl co tak naprawdę sprawia, że nie chcesz mieć aparatu na ślubie, bo wszyscy znajomi, i tak będą cię znać z aparatem i się do Twojego wyglądu przyzwyczają  , na zdjęciach jeżeli będziesz chciała to można wyczyścić  więc czym tu się przejmować, aparat przeraża tylko na początku, a potem to już z górki, z równymi ząbkami prezentuje się super  Pozdrawiam | |
|     | 
|  2008-06-23, 18:59 | #2136 | |
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2005-07 Lokalizacja: Gdańsk 
				 | 

Cytat: 
  Ałaja- dalej obcierają mnie pierścienie. No i z dolnego pierścienia na 7 (6brak) wypadł mi drucik spod gumki. Boję się, że albo mnie podrapie, albo się urwie. Sama nie umiem sobie z tym poradzić, a moja orto dopiero w czwartek   | |
|     | 
|  2008-06-23, 19:38 | #2137 | |
				 | 

Cytat: 
   na dole masz dwa guziki: cytuj i odp., a pomiędzy nimi jest plusik (wielocytuj ten post). Naciskasz na niego przy poście, który chcesz cytować, potem na kolejny i kolejny, a przy ostatnim, który chcesz cytować, naciskasz "cytuj" wtedy wszystkie ładnie wskakują i można cytować do woli   
				__________________ PM 2011 | |
|     | 
|  2008-06-23, 19:39 | #2138 | 
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2006-10 
				 | 

Denta-Med jest dosyc daleko odemnie. Jest jakis dobry orto w Nowej Hucie lub poblizu. No chyba ze napawde warto tam sie wybrac nie zwazajac na odleglosc? | 
|     | 
|  2008-06-23, 19:46 | #2139 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2005-07 
				 | 

| 
|     | 
|  2008-06-23, 19:48 | #2140 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2007-03 Lokalizacja: Trojmiasto, Warszawa 
				 | 

Hej, dawno mnie nie tu nie bylo  ja niestety nosze jeszcze hassa i zdejeme go dopiero po koniec wakacji  pozdrawiam wszystkie aparatki 
				__________________ aparatka  15.02.2008 - aparat na dolne ząbki 25.02.2008 - hass + maska brrrr - juz go nie ma!!! 04.14.2009 - aparat na górne ząbki | 
|     | 
|  2008-06-23, 19:53 | #2141 | 
				 | 

| 
|     | 
Okazje i pomysĹy na prezent
|  2008-06-23, 20:17 | #2142 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2008-01 Lokalizacja: Niemcy 
				 | 

Cytat: 

__________________  Razem już 10 lat   1.07.2012 Willkommen in Deutschland  29.09.2012 Ślub Cywilny  7.09.2013 Ślub Kościelny  25.08.2014 Marika  Nasze szczescie    | |
|     | 
|  2008-06-23, 20:40 | #2143 | 
				 | 

Mała rada: Wybierz sie do dwóch, trzech orto (dobrych) -> np. pani ort od papryki i "mój" Kapera. Zobaczysz kto Ci bardziej odpowiada jako lekarz, co proponuje, jakie ma podejście  , jakie ma ceny  . Ja byłam na konsultacji u dr.Michny (albo jakoś tak), chciał usuwać ząbki, dać pierścienie. A Kapera (dla mnie) miał lepsze podejście, powiedział że za dużo żelastwa to też nie do końca i jak rurki spełnią swoją funkcję to super (tzn. nie dopadną) jak odpadną to dopiero pierścienie. No i nie kazał mi nic usuwać - sukcesywnie szlifuje zęby żeby uzyskać potrzebne milimetry | 
|     | 
|  2008-06-23, 20:45 | #2144 | |
| Moderator Zarejestrowany: 2008-01 
				 | 

Cytat: 
  Kurcze, straszne rzeczy się dzieją z tym Twoim hassem, naprawdę Ci współczuję, bo wiem co to znaczy się męczyć z takim plastikiem na podniebieniu. A jak tam efekty? Miałaś diastemę? Teraz jak rozumiem już nie rozkręcasz, tylko czekasz na zrośnięcie szwu podniebiennego? Kurcze, hassa zakładałyśmy przecież mniej więcej w tym samym czasie, a ja go zdjęłam pod koniec kwietnia i teraz mam już zwykłego druciaka   
				__________________ | |
|     | 
|  2008-06-23, 20:57 | #2145 | |
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2005-07 Lokalizacja: Gdańsk 
				 | 

Cytat: 
   | |
|     | 
|  2008-06-23, 20:58 | #2146 | |
				 | 

Cytat: 
  Gdzie on przyjmuje? Kiedy mozna/wypada do niego dzwonic? Ja sie w ogole na tym nie znam, u dentysty to ja nawet nie pamietam kiedy byłem, pewnie bym sobie nawet dał zrobic krzywde z niewiedzy aby założyć aparat. :/ | |
|     | 
|  2008-06-23, 21:01 | #2147 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2008-04 Lokalizacja: Szczecin 
				 | 

czesc dziewczyny   juz od paru tygodni sledze wasz wątek i cały czas zastanawiam sie co to jest ten hass  czy jak to tam się nazywa  w sierpniu będę miec aparat i nie wiem czy to tez mnie czeka;p;d a mam podobno wąską szczękę i dlatego zęby sie krzywia. dzięki z góry za odpowiedzi :d | 
|     | 
|  2008-06-23, 21:13 | #2148 | |
				 | 

Cytat: 
 Przyjmuje - i tu jest haczyk - na starym Bieżanowie, Jędrzejczaka czy Jędrzejczyka? Zawsze mam problem  , od centrum dojazd zajmuje 40 min (  ): tramwajem do dworca w Płaszowie a później autobusem. Ale Papryka coś mówiła że jeszcze na nowym Bieżanowie  . O to, to już do niej  Co do krzywdy, też bym sobie zrobiła gdyby nie konsultacja z.... dentystką  . Jak opowiedziałam jej moją wizytę (nie u Michny, ale gdzieś w takim "centrum ortodontyczno-dentystycznym) to kazała uciekać. I podsumowała tak "jak lekarz jest dobry to prze do tego żeby założyć własny gabinet - wie że będzie mieć klientów, bo jest dobry (masło maślane  ) - a nie pracuje pod kogoś i... ma większą kasę z tego, a nie dzieli się zyskami" | |
|     | 
|  2008-06-23, 21:17 | #2149 | 
| Raczkowanie | 

Cześć   nie wiem czy mnie ktoś tu jeszcze pamięta, bo długo nie pisałam ale wróciłam  Byłam dzisiaj na pierwszej wizycie od założenia aparatu. W sumie to nie powiedziała mi czy są jakieś efekty ale ja je sama widzę więc jest dobrze  I mam takie pytanie: czy wy też myjecie zęby u niej w gabinecie?? bo mi dzisiaj powiedziała żebym przynosiła szczoteczkę to jak mi zdejmie drucik to będę sobie myć bo wtedy łatwiej jest sie dostać do trudnodostępnych miejsc... W sumie prawda ale jakieś dziwne mi się to wydaje  Gumeczki zielone - oczo***ne   Aha i jak jutro zalicze finanse to wakacje do października   buźka   
				__________________ 28.04.2008 góra metal | 
|     | 
|  2008-06-23, 21:28 | #2150 | |
				 | 

Cytat: 
    no coż, postaram sie go złapac i umowic sie na wizyte  Tylko boje sie ze skoro jest taki dobry to termin na wizyte konsultacyjna dostane dopiero na sierpien   | |
|     | 
|  2008-06-23, 21:31 | #2151 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-04 
				 | 

czesc babencje...eh taka jestem przybita  mialam licencjat i chyba go nie zdam  600 zł ciezko zarobione poszło sie ***ac  tak mi zle tak zle ze łeeeeeeeeee;--(( chyba jednak nie jestem stworzona do anglistyki, oprocz tego ze lubie ten jezyk nic mi nie wychodzi  ide spac, sorrki za off topick'a..Branoc dziewczyny. 
				__________________ 38/40  Szymuś- mój skarbek <3  | 
|     | 
|  2008-06-23, 21:55 | #2152 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2007-01 Lokalizacja: teraz Wawa :) 
				 | 

smv nie przejmuj sie... jeszcze wyników nie masz. na pewno bedzie dobrze   a ja jutro znów mam wizyte (miałam 2 tyg temu). orto chce mnie zobaczyć, bo poprosiłam ją, żebyśmy w lipcu zobaczyły sie jakos pod koniec, bo wyjeżdzam do domu na wakacje, a pod koniec lipca mam w wawie wizyte u dermatologa i dlatego chciałam to jakos połączyć. najgorsze jest to że znów trzeba bedzie płacic 150 zł  eh... mnie dzis bolą jedynki, nic odgryzać nie mogę...może w koncu sie ustawiają tak jak powinny. z wyciągiem się zaprzyjaźniłam  )) wiem, że to dziwnie brzmi, bo niektóre z Was źle wspomniają to ustrojstwo, ale ja jakoś sie przyzywczaiłam  lece się kąpać i spać, bo jutro znów trzeba wstać o 6, żeby zdażyć na 8 na praktyki  na szczęscie już ostatni tydzien. jutro będę mieć czyszczenie, koleżanka mi zrobi  )) troszkę osadu pod jedynkami na dole sie nazbierało, więc skorzystam z okazji i sobie go usunę   buziale wielkie dla wszystkich!!! miłej nocki!!! 
				__________________ Ex - aparatka   | 
|     | 
|  2008-06-23, 22:01 | #2153 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2008-01 Lokalizacja: Niemcy 
				 | 

Cytat: 
  Myłam przez 3 lata poprzednio i teraz także  Lubie sobie szczoteczką pojeżdzić po ząbkach bez tego drutka we wszystkie zakamarki i szparki  I faktycznie czasami są malutkie resztunie ;/ Ale mi  odpowiada taka mycie w gabinecie hihi   
				__________________  Razem już 10 lat   1.07.2012 Willkommen in Deutschland  29.09.2012 Ślub Cywilny  7.09.2013 Ślub Kościelny  25.08.2014 Marika  Nasze szczescie    | |
|     | 
|  2008-06-23, 22:08 | #2154 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2008-03 Lokalizacja: lubelskie 
				 | 

dzis zrobiłam osratniego zeba  (wymiana plomby,i najgorzej bolało),dentystka ogladała aparacik i powiedziała ze bede zadowolona z efektu,choc narazie nic nie widac.i mam pytani.mowiła zebym zapisała sie do chirurga na usuniecie jednej ósemki na dole.narazie z nia ok jest i nie musze sie spieszyc.i mam pytanie,czy któras usuwała,czy jest to bolesne i wogóle.strasznie sie boje dentysty,a co mówic o takim czyms.mam miec rozcinane dziąsło bo tylko kawałek jej widać.dzieki za odp.   | 
|     | 
|  2008-06-23, 22:39 | #2155 | |
				 | 

Cytat: 
 Gorzej już później - z umawianiem mimo, że wizyty są z miesięcznym odstępem umawianie się na następną jest problemem (u mnie  ), bo ani mnie ani jemu termin nie pasuje, ale jakoś kompromisem (niestety moim  ) się da. Ps. Tylko pamiętaj żeby odwiedzić też drugiego ortę!   | |
|     | 
|  2008-06-23, 22:44 | #2156 | ||
				 | 

Cytat: 
 Cytat: 

__________________ | ||
|     | 
|  2008-06-23, 22:50 | #2157 | |
				 | 

Cytat: 
 Ale wiesz co ciekawe? Spędziłam masę czasu na szukanie polecanych orto w Krakowie na gazeta.pl (najczęściej Kapera) i gdzieś tam gdziiieeeś znalazłam Michnę. Ps. na mnie też nie zrobił dobrego wrażenia -> zębów nie miałam mocno pokrzywionych, tylko trójka wyszła za łuk a tak to prosto, i on zaczął cmokać że trudno oj trudno bo ma wysoką poprzeczkę (w takim sensie, że nie zadowoli mnie "byle efekt" bo już teraz go mam, i musi się bardziej starać; ja to tak odebrałam) | |
|     | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2008-06-23, 23:12 | #2158 | |
				 | 

Cytat: 
  Czyli jednak dr M. cały czas ma "wysoką poprzeczkę", już od tych kilku lat. Dobrze że się u niego nie leczysz. 
				__________________ | |
|     | 
|  2008-06-23, 23:16 | #2159 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2008-05 
				 | 

ehhhh ja jutro jade na zakladnie sepracji za tydzień będe mieć druciaka  boje sie jak cholera i tyle Wam powiem      | 
|     | 
|  2008-06-23, 23:25 | #2160 | |
				 | 

Cytat: 
 Studiuję w Krakowie, ale mieszkam w Tarnowie, tu ortodontów jest niewiele, a jedyna pani sensowna ma terminy 3-4 miesięczne! Czasem sięgające do pół roku  . To ja już wolałam dojeżdżać te 40 min w jedną stronę na Bieżanów niż czekać na samą wizytę "zapoznawczą" pół roku (ciekawe kiedy bym miała aparat zakładany  ) | |
|     | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:52.